فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 29 (زمستان 1390)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 29 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل شاه آبادی، حامد صادقی صفحه 3
    رقابت پذیری از جمله مباحثی است که طی چند دهه اخیر توجه بسیاری از محققین و سیاستگذاران را به سمت خود معطوف کرده است. در دنیای امروز و با گسترش پدیده جهانی شدن، کشورها تمامی تلاش خود را بکار می گیرند و از همه ظرفیت های شان استفاده می کند تا بتوانند با ارتقاء توان رقابت پذیری به کسب سهم بیشتر از بازارهای بین المللی نائل آیند. در میان عواملی که موجب افزایش قدرت رقابت پذیری کشورها می شود، می توان به شاخص های نیازهای اساسی، کارایی محور و نوآوری محور اشاره نمود که همگی در گزارش رقابت پذیری جهانی مجمع جهانی اقتصاد، بعنوان مورد توجه قرار گرفته اند. در این مطالعه به بررسی وضعیت شاخص کلی رقابت پذیری و همچنین مولفه های نیازهای اساسی و نوآوری محور اثرگذار بر رقابت پذیری در بین کشورهای عضو اوپک براساس گزارش رقابت پذیری جهانی 2011-2010 پرداخته می شود. نتایج نشان می دهند وضعیت رقابت پذیری در بین کشورهای مورد بررسی چندان نامناسب نیست، اما باید خاطر نشان ساخت توان رقابتی آنان وابستگی زیادی به زیرساخت ها و محیط کلان اقتصادی که خود تابع صادرات نفت و درآمدهای ارزی حاصل از آن می باشد، دارد. در عین حال، وضعیت رقابت پذیری آنان از منظر مولفه های نوآوری نامناسب است. بنابراین به تصمیم گیران اقتصادی این کشورها پیشنهاد می شود توان رقابتی شان را بسمت اتکاء بر مولفه های نوآوری محور که قدرت انعطاف بیشتری داشته و ارزش افزوده بالاتری بدنبال دارد، سوق دهند.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری، مولفه نوآوری، مولفه نیازهای اساسی، کشورهای عضو اوپک
  • مصطفی جعفری، مهندس حمیدرضا ضرغامی صفحه 16
    در شرایط حاضر و با توجه به روند سریع تغییرات فناوری؛ مراکز تحقیق و توسعه تلاش مستمر خود را برای جستجو و کشف روش ها و ابزارهایی جدید به منظور هدایت فعالیتهای تحقیقاتی پژوهشگران جهت تولید راهکارهای ابداعانه برای مسائل فرارروی افزایش دادهاند. TRIZ یکی از تکنیکهای حل ابداعانه مسئله است که توسط گنریش آلتشولر روسی با هدف بهبود و سرعتبخشی به فرایند حل نوآورانه مسائل و کمک به مخترعان پایهگذاری شده است. این تکنیک دارای ابزارهای بسیار توانمندی به منظور تعریف و شناسایی صحیح مسئله و حل آن به شیوه های ابداعی و خلاقانه میباشد. حل ابداعانه مسئله از طریق TRIZ، بصورت یک فرایند چهار مرحلهای گام به گام شامل «تعریف مسئله»، «انتخاب ابزار»، «تولید راه حل» و «ارزیابی راه حلها» میباشد که در هر یک از این مراحل از ابزارهای مخصوصی استفاده میشود. در این مقاله ضمن معرفی اجمالی TRIZ و ابزارهای آن، به بیان خلاصهای از نحوه کارکرد و قابلیتهای آنها در توسعه توانمندی خلاقیت و نوآوری و حل مسئله در افراد و سازمانها پرداخته شده است. عامل اصلی تمایز TRIZ با سایر تکنیکها و روش های سنتی خلاقیت، جامعیت و رویکرد متفاوت آن در نحوه مواجهه با مسئله و عدم پذیرش سعی و خطا در حل ابداعانه مسائل و مسیر خلاقیت و نوآوری و ارائه فرایندی نظاممند بدین منظور میباشد. درک صحیح TRIZ مزایای قابل توجهی را برای افراد و سازمانها بخصوص در فرایندهای تحقیق و توسعه و حل مسائل مربوطه در پی خواهد داشت که به تعدادی از آنها در این مقاله اشاره شده است.
    کلیدواژگان: TRIZ، تئوری حل ابداعی مسئله، نوآوری نظامیافته، خلاقیت و نوآوری، اختراع
  • کامبیز طالبی، سمیه صاحبی * صفحه 27

    در مسیر توسعه اقتصادی جهت ارتقاء سطح فناوری یک کشور روش های گوناگونی از جمله معرفی و جذب فناوری از خارج، بهبود فناوری موجود و توسعه فناوری جدید به شکل بومی سازی به کمک تحقیق و توسعه (R&D) رسمی مورد استفاده قرار می گیرند. با وجود اینکه انتقال و جذب فناوری ابزاری موثر در توسعه صنعت به شمار می آید اما واردات صرف ماشین آلات و ابزار و ادوات صنعتی به معنای جذب نیست بلکه جذب مناسب آن است که به همراه دانش فنی و چگونگی استفاده از آن باشد تا به راحتی با شرایط محیطی منطبق شده و بومی گردد. در این راستا تناسب بین راهبرد فناوری و راهبرد کسب و کار جهت افزایش مزیت رقابتی و همچنین بومی سازی فناوری در سطح ملی بسیار حائز اهمیت است. در این مطالعه هدف از انجام تحقیق مشخص نمودن وجود یا عدم وجود ارتباط عوامل راهبردی پنج گانه پورتر با راهبرد جذب فناوری با توجه به مدل جذب فناوری چو ویو و همچنین تشخیص میزان همبستگی این عوامل با روش جذب فناوری و نهایتا ارائه مدلی جهت همسو نمودن اهداف راهبردی و فناورانه شرکت می باشد. برای رسیدن به اهداف تحقیق روش آزمون ناپارامتریک مورد استفاده قرار گرفت. بدین منظور جهت مشخص نمودن استقلال یا همبستگی متغیرهای مستقل و متغیر وابسته از آزمون کای اسکوئر و برای تعیین میزان همگونی آنها از شاخص تاو کندال b استفاده شده است. بر اساس نتایج بررسی متغیر قدرت چانه زنی خریداران دارای بیشترین ضریب همبستگی با روش جذب فناوری می باشد.

    کلیدواژگان: مدل رقابت صنعتی پورتر، روش جذب فناوری، آمار ناپارامتریک، صنعت قطعه سازی خودرو
  • سید مهدی الوانی، حسن بودلایی صفحه 35
    حکایتهای متقن و شواهد تجربی بسیاری از اهمیت کارآفرینی به عنوان یک حوزه مطالعاتی موجود می باشد. کارآفرینان، توسط خلق فناوری های نوین و خدمات جدید، کیفیت زندگی را ارتقاء داده اند، افزایش بهره وری، فراهم نمودن سرگرمی های بیشتر، بهبود وضعیت بهداشت و سلامتی و نیز ارتقاء ارتباطات از آن جمله اند. دانشی که تحت عنوان علم کارآفرینی شناخته شده است قدری دشوار یاب است و گاه همین فایده مندی آن را مشکوک می سازد. ازجمله رایج ترین طعنه هایی که ارزش تفکر انتقادی یا فلسفی در باب کارآفرینی را مورد تردید قرار داده است، دعوای بی فایده گی آن در قیاس با دشواری درک آن بوده است. در واقع به رغم گذشت بیش از سه دهه از شکل گیری رشته علمی کارآفرینی، کماکان چالشهایی بر سر راه مشروعیت و مقبولیت آن به عنوان حوزه ای مجزا در جستارگری علمی و دانشگاهی قرار دارد. از جمله چنین چالشهایی می توان به 1. چالش تعریف پدیده کارآفرینی، 2. تعیین قلمرو موضوعی و پژوهشی آن، 3. ماهیت علمی کارآفرینی: تک ساحتی و یا میان رشته ای بودن و 4. مجادلات مربوط به روش شناسی، به عنوان عمده ترین چالش های رشته علمی کارآفرینی در دهه های اخیر اشاره نمود. اکنون بعد از چند دهه از تولد حوزه کارآفرینی، ضرورت مواجهه و دیدار دوباره با چالش های موجد عدم مقبولیت کارآفرینی ضروری به نظر می رسد. در مقاله حاضر به مروری بر چالش های موجود این رشته نوظهور علمی، عمده تلاشهای پاسخگویی به آن و وضعیت آینده آن خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: تعریف، قلمروی پژوهشی، ماهیت علمی و مباحث روش شناختی رشته علمی کارآفرینی
  • نجف الهیاری فرد، رسول عباسی صفحه 47
    اقتصاد دانش بنیان اقتصاد نوینی است که در آن تولید، توزیع و استفاده از دانش، منبع اصلی رشد و ایجاد ثروت است. موتور محرک اقتصاد دانش بنیان شرکتهای دانش بنیان هستند. شرکتها و موسسات دانش بنیان شرکت یا موسسه خصوصی یا تعاونی است که به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی (شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط تشکیل می شود. شرکتهای دانش بنیان را می توان به دو دسته خرد(شرکتهای رایج محصول محور) و کلان(هلدینگ یا مادر تخصصی) تقسیم کرد. شرکتهای دانش بنیان خرد دارای قابلیتهای مهمی چون ایجاد اشتغال، رقابت مثبت، زایش و توسعه هستند و متناسب با اقتصادهای در حال رشد می باشند. ساختار سازمانی شرکتها اهمیت فراوانی در ایفای نقش بهینه آنها دارند. ماهیت و نوع فعالیت سازمانها و شرکتها در تعیین ساختار سازمانی آنها تعیین کننده می باشند. در این مطالعه ساختارهای سازمانی مختلف شامل وظیفه ای، محصول محور، منطقه ای، ماتریسی، پیوندی، افقی، شبکه ای، مشارکتی، ستاره ای، شبدری و مجازی بررسی شد و الگوی مناسب برای شرکتهای دانش بنیان تعیین گردید. بر اساس نتایج و دیدگاه محققان این مطالعه به نظر می رسد ساختار و الگوی سازمانی تلفیقی «افقی تیمی، شبکهای و مجازی» برای شرکتهای دانش بنیان مفید و موثر می باشد و میتواند موجب افزایش بهره وری آنها باشد، لذا به عنوان الگویی مناسب برای ساختار سازمانی شرکتهای دانش بنیان خرد پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، الگوی مناسب، شرکتهای دانش بنیان
  • حجت الله مرادی پور، حمید حسین لو * صفحه 55

    این مقاله با هدف شناسایی عوامل موثر بر رشد سریع شرکت بهستان دارو (به عنوان یک شرکت با رشد سریع در صنعت داور)؛ چهار ویژگی (ویژگی های رهبران، تشخیص و شناسایی فرصت، نوآوری، سرمایه انسانی) را به عنوان عوامل اصلی رشد سریع این شرکت (در قالب چارچوب مفهومی تحقیق) مورد بررسی قرار می دهد. اطلاعات موردنیاز از طریق پرسشنامه محقق ساخته با ضریب پایایی 88% و نیز انجام مصاحبه هدفمند با هفت نفر از مدیران شرکت اخذ گردید. تحلیل داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون همبستگی، آزمون میانگین و آزمون تحلیل واریانس فریدمن انجام شد. نتایج تحلیلهای آماری فوق بیانگر آن است که عوامل مفروض در چارچوب مفهومی تحقیق از رابطه معناداری با رشد سریع شرکت برخوردارند. همچنین اولویت عوامل موثر بر این رشد، از دیدگاه مدیران، عبارتند از: ویژگی رهبران، سرمایه انسانی، شناسایی و تشخیص فرصت، نوآوری و نیز از نظر کارشناسان به شرح زیر می باشند: ویژگی رهبران، شناسایی و تشخیص فرصت، سرمایه انسانی، نوآوری. بنابراین هر یک از این عوامل دارای زیر شاخه های نیز می باشند که می توان مهمترین آنان را از دیدگاه مدیران و کارشناسان این چنین برشمرد: تولید و ارائه محصول جدید، میدان دادن به فعالیت کارآفرینان خلاق، متناسب بودن شرح شغل افراد با ویژگی های شخصیتی، ارزیابی دورهای مدیران و کارکنان، شرایط و موقعیت های محیطی مناسب، توانایی مدیران در ادراک فرصتهای کارآفرینانه، شناسایی ظرفیت های بالقوه، تجربه کاری در سازمان، تجربه کارآفرینانه. در این تحقیق علاوه بر شاخص های که در چارچوب مفهومی تحقیق آورده شده است شاخص های دیگری که از مصاحبه مدیران و همچنین نظر کارشناسان مطرح گردید که عبارتند از: ارتباطات، سن شرکت، توانمندسازی و ظرفیت های مالی، فرهنگ سازمانی که تاثیر گذار بر رشد سریع بوده است.

    کلیدواژگان: رشد سریع، کارآفرین، فرصت، سرمایه انسانی، نوآوری، رهبری
  • سید رضا سلامی، سید احمد به گزین *، مهرداد شفیعی صفحه 63

    «پارک علم وفناوری» به عنوان جزئی از نظام ملی نوآوری و حلقه ای از زنجیره توسعه اقتصاد دانش محور با فراهم آوردن شرایط لازم برای پژوهش های بازارگرا و تجاری سازی نتایج تحقیقات نقشی موثر در تسریع روند تبدیل ایده ها به محصولات و توسعه فناوری ایفا می نماید. در جهت رسیدن به این اهداف یک پارک علم و فناوری - مانند هر سازمان دیگری- الزاما باید دارای ویژگی هایی باشد که بدون آنها نمی توان توقع عملکرد موثر و منطبق با نیازها و اهداف را از آن داشت. این ویژگی ها عوامل اصلی و پایه ای عملکرد یک پارک علم وفناوری هستند که نبود هر یک می تواند راه موفقیت را مسدود کند و در واقع الزاماتی اساسی (اجزاء تفکیک ناپذیر) هستند که به عنوان اهداف واسطه برای دستیابی به هدف اصلی باید قبلا حاصل شوند. در این پژوهش پس از بررسی منابع نظری موجود، عوامل حیاتی موفقیت پارک های علم و فناوری در قالب بیست وهشت عامل در چهارگروه شامل عوامل مکانی، عوامل حمایتی، عوامل مدیریتی و عوامل فرهنگی و اجتماعی قرار گرفته وسپس توسط متخصصان و خبرگان به وسیله مقایسه های زوجی ارزیابی شدند. نتایج نشان داد از بین گروه های چهارگانه، عوامل مدیریتی حائز بیشترین اهمیت هستند و از بین عوامل احصا شده داشتن راهبردی، اهداف و برنامه های مشخص، تسلط مدیران به مباحث مربوط به پارک های علم و فناوری، جو سیاسی موجود برای حمایت از پارک و اهداف آن و تعیین ضوابط شفاف و رسمی پذیرش، حضور، ارزیابی و کنترل فعالیت های شرکت های مستقر در پارک بیشترین اهمیت را دارند.

    کلیدواژگان: پارک علم و فناوری، عوامل حیاتی موفقیت، تحلیل سلسله مراتبی
|
  • Abolfazl Shahabadi, Hamed Sadeghi Page 3
    Competitiveness is an issue that in recent decade has shifted the attention of many researchers and policymakers to its side. In today''s world of expanding globalization، countries are employing all their efforts and use all of their capacities to be able to gain more shares of international markets by improving the competitiveness. Among the factors that increase the competitiveness of the countries، the basic needs indicators، efficiency-driven and innovation-driven can be noted that all of them have been considered in Global Competitiveness Report of the World Economic Forum as one of the most reliable sources of competitiveness at the national level. In this paper، we try to investigate the status of overall index of competitiveness and innovation and basic factors influencing the competitiveness among OPEC members according to the Global Competitiveness Report 2010-2011. The results show that the state of competitiveness among countries is not so appropriate، also it should be noted that their competitive power is largely dependent on infrastructure and macroeconomic environment which themselves function from oil exports and foreign exchange revenues. Beside، the innovation components of their competitiveness are poor. Thus، it should be noted that the economic decision- makers in these countries are recommended to push their competitive power toward relying on innovation-driven components which have more flexibility and seek higher value-added for them.
    Keywords: Competitiveness, Innovation Pillars, Basic Requirements Pillars, OPEC Countries
  • Dr. Mostafa Jafari, Hamid Reza Zarghami Page 16
    At present Research and Development centers face rapid changes technologies. So، these centers are in perpetual search for new methods and tools to serve as a frame for conducting activities of researchers to access innovative solutions for new problems. Systematic innovation (TRIZ) is a creative problem solving technique that firstly has been introduced by Genrich Altshuller. TRIZ has been developed to aid inventors and researchers to accelerate innovations without numerous trials and errors. It is a scientific systematic methodology for defining، analyzing، and formulating solution models for difficult problems. The problem solving through TRIZ consist of four steps: problem definition، tools selection، making solutions، and assessing the solutions. In this paper، we introduce a summary of the TRIZ Tools and TRIZ Problem Solving Process and way of its using on developing capabilities of creativity and innovation and inventive problem solving power in Research organizations and Researchers. Helping to avoid numerous trials and errors without compromise between the two and more than two requirements and solving problems by a different approach using TRIZ is the first difference between TRIZ and other creativity techniques and tools. The accurate understanding of TRIZ and its tools has many advantages for people and organizations in R&D process and solving problems of it. This paper discusses a number of these advantages، too.
    Keywords: TRIZ, theory of inventive problem solving, systematic innovation, creativity, innovation, invention
  • Dr Kambiz Talebi, Somayeh Sahebi Page 27

    In the path of economical development for promoting and improving technology levels of country methods of introduction and acquisition of technology from abroad, improving current technology and also developing and boosting a new technology by localizing and also R&D are used. Although transferring and technology acquisition is considered an effective tool in developing industry but importing machineries and industrial tools does not just mean acquisition. The appropriate acquisition is accompanied with technical knowledge and the knowledge of how to use it. In this regard, the balance between technology strategy and business strategy is extremely important on the increase of competitive advantage and also to technology adaption in the national level. The aim of this research is to identify correlation of Porter's five strategic factors with technology acquisition modes with respect to cho and you's technology absorption model and also determine the correlation of these factors with the absorption of technology method and finally provide a model to align strategic and technological goals of company. Nonparametric test is used for achieving research purposes. Chi-square test is used to determine the independence or correlation between independent variables and the dependent variable, and Kendall tau b is used to determine the homogeneity of the criteria. Based on the results, the alternative of buyers bargaining power has the highest correlation with technology acquisition methods.

    Keywords: porter industrial competition model, Technology acquision method, auto part industry, nonparametric statistic
  • Seyed Mehdi Alvani Hasan Boudlaie Page 47
    Anecdotes and strong empirical evidence of the importance of entrepreneurship as a field of study is available. Entrepreneurs، by creating new technologies and new services، upgrade their quality of life، increase productivity، provide more entertainment، health improvement and promotion of communication are among them. The Knowledge which is known as the science of entrepreneurship is finding it difficult and sometimes its usefulness makes it suspicious. In fact، despite the passage of more than three decades، the discipline of entrepreneurship still remains over its legitimacy and acceptance. Among such challenges can be: the challenge of defining the phenomenon of entrepreneurship، the subject and scope of the research، scientific nature of entrepreneurship: the trends of single or interdisciplinary and، debate about the methodology، as the major challenges in recent decades. Now، several decades after the birth of entrepreneurship، the need to confront and meet the challenges of entrepreneurship is necessary to redefine it and meet its challenges more realistically. In this paper، an overview of the challenges to the emerging field of science، major efforts to meet its future are presented.
    Keywords: definition of research domains, the nature of scientific, methodological issues of entrepreneurship major
  • Hojat Moradipour, Hamid Hosseinloo Page 55

    The objective of this paper is to identify the factors affecting the fast-growing companies. Based on the conceptual framework and literature review, this paper reviews four dimensions identified as the main factors of fast-growing companies. They comprise leaders’ characteristics, opportunity awareness, innovation and human capital.A questionnaire is used to collect data. The sample frame that will be used for the research will be the managers and employees with minimum six years of experience in the Behestan Daru Company. The techniques of the study were employed to analyze the data including Student's T test; analyzing Correlation and Friedman rank test.The results of this paper show that the above four dimensions have positive and significant effect on the fast-growing company. Furthermore, from the managers point of view, the factors are ranked according to their relative importance as follows: leaders’ characteristics, human capital, opportunity recognize, innovation while from the employees point of view they are ranked in the following order: leaders’ characteristics, opportunity awareness, human capital and innovation. Thus each of these sub-branches of the factors that can also be important from the perspective of their managers and experts outlined: Produce and deliver new products to the field activities, creative entrepreneurs, people with personality characteristics fitting the job description, an assessment of managers and staff periodically, circumstances, environment, management's ability to perceive entrepreneurial opportunities, identifying the potentials, experience in the organization, and entrepreneurial experience. In this study the conceptual framework of indicators that is another indicator of the interviewed managers and the experts were asked including communication, age, empowerment and financial capacities, organizational culture which is influencing the growth.

    Keywords: Fast, Growing Companies, Entrepreneurship, Opportunities, Human Capital, Innovation, Leadership
  • Dr. Reza Salami, Mehrdad Shafiee Page 63

    «Science and Technology Park» as a part of national innovation system and a segment of knowledge based economic development، by providing necessary conditions for marketing researches and by trading the results of the researches، play an effective role in accelerating the procedure of transforming the ideas into the products and in developing the technology. For reaching these purposes a science and technology park _just like any other organizations_ necessarily must have some characteristics without which it cannot have an effective function based on requirements and targets. These characteristics are the main elements of a Science and Technology Park in a way that lack of any of them can bar the path of success. In fact these elements are the fundamental parts (unrepeatable ones) that they should have been reached as inductor purposes in order to reach the main purposes. In management literature، these factors are called “critical success factors«. In this research after examining the theoretical resources، the critical success factors of science and Technology Park mentioned in twenty eight factors set in four groups consist of: local factors، indicative factors، management factors and social and cultural factors، and then these factors evaluate by experts in mutual comparisons. The results indicate that among these four groups، the management factors are the most important ones and among those reached factors the following are considered to be the most significant factors: having strategy، purposes and definite planes، dominance of managers on discussions about science and technology parks، the existence of political atmosphere for supporting the park and its purposes، defining formal criteria for reception and attendance، evaluating and controlling the activities of resident firms in the park.

    Keywords: Science, Technology Park, critical success factors, AHP