فهرست مطالب

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 92 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرزاد حسن پور، سیدعلی ایوب زاده، مسعود قدسیان صفحات 1-12
    در این تحقیق آزمایشگاهی به منظور کنترل رسوب دردهانه آبگیر از صفحات مستغرق مرکب استفاده گردید. صفحات مستغرق مرکب به عنوان فکر جدید از ترکیب صفحات مستغرق سطح جریان با صفحات مستغرق کف ایجاد می شوند. آزمایش ها به تعداد 52 مورد در یک فلوم 17 متری به عرض 1 متر با یک کانال آبگیر افقی به طول 53/2 متر و عرض 40 سانتیمتر و با زاویه آبگیری 90 درجه در آزمایشگاه هیدرولیک انجام گردید. کنترل رسوب ورودی به دهانه آبگیر در دبی ها و نسبت های مختلف آبگیری تحت شرایط استفاده از صفحات مستغرق کف در آرایش منظم و استفاده از صفحات مستغرق مرکب با سه ارتفاع صفحه سطحی مختلف بررسی شد. نتایج نشان می دهد که در بین گزینه های مختلف صفحات مستغرق مرکب، گزینه صفحات مستغرق مرکب با 5/0 = CH (پارامتر مشخصه ارتفاع صفحه سطحی) توانست عملکرد بهتری در کنترل رسوب ورودی به آبگیر داشته باشد. این گزینه در نسبت آبگیری 8 درصد بطور کامل از ورود رسوبات به دهانه آبگیر جلوگیری نمود و در نسبت آبگیری 16 درصد نیز عملکرد بهتری در مقایسه با سایر گزینه ها داشت. با توجه به اینکه صفحات مستغرق مرکب توانسته اند همانند صفحات مستغرق با آرایش موازی رسوبات ورودی به آبگیر را کاهش دهند، انجام تحقیقات بیشتر در راستای امکان سنجی افزایش کارایی آنها در مقایسه با صفحات مستغرق با آرایش موازی قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: کنترل رسوب، آبگیر جانبی، بار بستر، صفحات مستغرق مرکب، تحقیق آزمایشگاهی
  • کیومرث ابراهیمی، فاطمه نایب لویی صفحات 13-19
    نفوذپذیری یکی از مهمترین پارامترهای فیزیکی خاک و تابع مشخصات فیزیکی و شیمیایی آن است. این پارامتر کاربردهای فراوانی در طرح های آبیاری و زهکشی دارد. با توجه به هزینه های بالای آزمایشات نفوذپذیری، تخمین این پارامتر بر اساس مشخصات زودیافت خاک به روش های مختلف مورد توجه محققان قرارگرفته است. از سوی دیگر عدم دقت در بررسی و تعیین بهترین معادلات انطباق ریاضی حاکم بین نفوذپذیری و مشخصات فیزیکی و شیمیایی خاک، موجب استفاده از معادلات و برآوردهای غیرصحیح خواهد شد. در تحقیق حاضر در یک مطالعه موردی ضمن انجام آزمایشات مزرعه ای و آزمایشگاهی لازم، مقادیر نفوذپذیری و مشخصات فیزیکی و شیمیایی خاک های مورد مطالعه تعیین و سپس روابط ریاضی حاکم و ضرایب همبستگی هم ارز و غیر هم ارز مربوطه محاسبه و مقایسه شده است. هدف این مقاله ارائه نتایج مربوط به ارتباط مقادیر شدت نفوذ نهایی خاک ها با پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آنها و مقایسه نتایج همبستگی های هم ارز و غیرهم ارز به منظور ارائه اهمیت بهترین معادله انطباق ریاضی می باشد. براساس نتایج بدست آمده، بهترین معادلات انطباق ریاضی بر پایه ضرایب همبستگی هم ارز شده بین مقادیر نفوذپذیری نهایی به ترتیب با هدایت الکتریکی درحالت توانی و با ضریب 54 درصد، با مقدار سدیم در حالت خطی با ضریب 40 درصد و با مجموع کلسیم و منیزیم در حالت نمایی و با ضریب42 درصد وجود دارد. وضعیت عمومی خاک های مطالعه شده نشان می دهد که نفوذپذیری آنها بیشتر از آنکه تابع مشخصات فیزیکی باشد، تابع مشخصات شیمیایی است. همچنین بین هر یک از پارامترهای تخلخل، چگالی ظاهری و اسیدیته خاک ها با سرعت نفوذ نهایی به ترتیب بهترین معادلات ریاضی حاکم در حالت های لگاریتمی، توانی و لگاریتمی و با ضرایب همبستگی هم ارز شده 38درصد، 35درصد و35درصد مشاهده شد. این در حالی است که بر اساس روش متداول استفاده از ضرایب همبستگی غیرهم ارز نتایج کاملا متفاوتی حاصل شده است.
    کلیدواژگان: بهترین معادله انطباق ریاضی، پارامترهای فیزیکی و شیمیایی، ضریب همبستگی هم ارز شده، سرعت نفوذ نهایی
  • حسین شیرانی، مجتبی کرد، غلام عباس صیاد، هرمزد نقوی صفحات 20-31
    مطالعه حرکت آنیون ها در خاک به دلیل آبشویی سریع و عدم جذب توسط ذرات خاک و رسیدن به آب های زیرزمینی، اهمیت ویژه ای دارد. برومید از جمله یون هائی است که به راحتی شسته شده و به دلیل این خاصیت، به عنوان ردیاب حرکت آب و املاح در خاک مورد توجه قرار گرفته است. لذا این تحقیق به منظور شبیه سازی حرکت یون برومید در ستون های دست خورده خاک (10 سانتی متر قطر و 25 سانتی متر ارتفاع) در دو بافت شن لومی و لوم شنی توسط مدل HYDRUS-1D انجام شد. یون برومید (از منبع برومید پتاسیم) در سه سطح 10، 20 و 30 میلی گرم بر کیلوگرم خاک و در 6 تکرار به ستون های خاک جهت آزمایش آبشویی اضافه گردید. آبشویی برومید تا 4 حجم خلل و فرج انجام و غلظت برومید در زه آب خروجی اندازه گیری شد. انتقال برمید در خاک لوم شنی آهسته تر از خاک شن لومی بود. آنالیز حساسیت مدل نشان داد، کمترین تاثیر مربوط به ضریب پخشیدگی در آب بود که افزایش میزان آن، حداقل تاثیر را بر غلظت پیش بینی شده زه‎آب خروجی خاک های مورد مطالعه داشت، در حالی که مدل بیشترین حساسیت را نسبت به تغییرات رطوبت اشباع نشان داد. مدل HYDRUS-1D پیش بینی خوبی از غلظت برمید در زه آب نشان داد (ضریب تبیین بیشتر از 90 درصد). معادله NECDE (معادله جریان روان-پخشیدگی غیر تعادلی) پیش‎بینی بهتری از حرکت برومید در خاک نسبت به معادله CDE (معادله جریان روان-پخشیدگی) نشان داد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، برومید، مدل هایدروس1 بعدی(HYDRUS، 1D)، آبشویی
  • محمدرضا اختصاصی، محمد طاهر صحتی، اصغر مصلح آرانی، حمیدرضا عظیم زاده صفحات 32-43
    بخش گسترده ایی از پوشش گیاهی مناطق خشک بر روی اراضی کوهستانی واقع شده است. کوهستان های مناطق خشک در اکثر مواقع به صورت توده سنگی، برونزد سنگی و یا دارای قشر بسیار نازکی از خاک می باشند. این تحقیق بر روی دو واحد سنگی گرانیتی و آندزیتی انجام شد. اندازه گیری پارامتر های لازم در دو بخش میدانی و آزمایشگاهی صورت گرفت. مطالعات میدانی به طورکلی شامل اندازه گیری میزان پوشش گیاهی در شیب و جهات مختلف، اندازه گیری درجه هوازدگی و اندازه گیری تخلخل سطحی ناشی از درزه و شکاف شامل اندازه گیری تعداد درزه در سه بعد عرض، عمق و طول در سه مقیاس کوچک، متوسط و بزرگ می باشد. اقدامات لازم جهت تعیین فاکتورهای خاک شناسی شامل کلسیم، منیزیم، هدایت الکتریکی، مواد آلی، فسفر، پتاسیم، کربنات کلسیم، بافت خاک و سنگریزه نیز در آزمایشگاه صورت گرفت. نتایج حاصل نشان داد که از نظر میزان پوشش گیاهی در بین واحدهای مذکور در سطح 5 درصد اختلاف معنی داری وجود ندارد، اما از لحاط خصوصیات فیزیکی بین آنها تفاوت هایی وجود دارد. همچنین ما نتیجه گرفتیم که بین میزان پوشش گیاهی و تعداد درزه دارای عرض بزرگ و متوسط، عمق بزرگ و طول بزرگ رابطه مستقیم و معنی داری در سطح 1 درصد وجود دارد. در پایان می توان گفت که نتایج ما بیانگر رابطه مستقیم بین افزایش ابعاد درزه با افزایش میزان پوشش گیاهی بود.
    کلیدواژگان: واحد سنگی، پوشش گیاهی، مناطق خشک، درزه، گرانیت، آندزیت
  • سیدحمیدرضا صادقی، محبوبه معتمدنیا، حمیدرضا مرادی صفحات 44-52
    برای تخمین سیلاب در مناطق فاقد اطلاعات می توان از روش های مختلف استفاده نمود. اما از بین آن ها تنها روش های منتهی به تهیه آب نگار قادرند جزئیات دقیقی از خصوصیات سیل را ارائه نمایند. برای تهیه آب نگار واحد نیاز به آمار و اطلاعات بارندگی و روان آب در حوزه آبخیز می باشد. تهیه آب نگار واحد برای کلیه رگبارهای یک حوزه آبخیز کار ساده ای نیست و نیاز به صرف وقت، هزینه و امکانات زیاد دارد. هم چنین محدودیت های مختلف نظیر کافی نبودن ایستگاه های آب سنجی و مشکل بودن جمع آوری داده های هیدرومتری، استفاده از مدل های هیدرولوژیکی ساده و مبتنی بر متغیرهای زودیافت برای برآورد آب نگار سیلاب بسیار کارآ و منطقی به نظر می رسد. در همین راستا تحقیق موجود درصدد تهیه آب نگار واحد مصنوعی با استفاده از داده های بارندگی و از طریق بررسی ارتباط آب نگار واحد 2 ساعته و خصوصیات باران در حوزه آبخیز معرف کسیلیان بوده است. برای این منظور به ترتیب 15، 9 و 12 ویژگی باران، آب نگار واحد و شاخص های زمانی رابط بین باران نگار و آب نگار واحد برای 23 رگبار به شکل های مختلف رگرسیون دو و چند متغیره مد نظر قرار گرفت. نتایج ضمن تایید امکان تهیه آب نگار واحد 2 ساعته با استفاده از مولفه های باران نگار نشان دهنده بیش ترین مشارکت زمان وقوع بیشینه شدت 30 دقیقه و دوام بارش در شبیه سازی آب نگار واحد بوده است.
    کلیدواژگان: آب نگار واحد، ایستگاه های فاقد آمار، حوزه آبخیز معرف کسیلیان، مدل بارش، روان آب، مدل سازی هیدرولوژی
  • سیدحمیدرضا صادقی، لیلا غلامی، عبدالواحد خالدی درویشان * صفحات 53-64

    تخمین تغییرات مکانی و زمانی رسوب در رودخانه ها در بسیاری از مطالعات مربوط به آبخیزداری، فرسایش و رسوب، طراحی سازه های کنترل رسوب، مهندسی رودخانه، کیفیت آب و حفاظت آب و خاک ضروری است و لذا ارائه روش مناسب برای پیش بینی آنها بسیار حائز اهمیت می باشد. با توجه به اهمیت تغییرات زمانی رسوب، تحقیق حاضر به منظور شبیه سازی رسوب نگارها با استفاده از مدل زمان- مساحت در زیرحوزه آبخیز چهل گزی در بالادست سد قشلاق در استان کردستان انجام شد. به منظور تهیه رسوب نگارها، حوزه مورد مطالعه به هفت بخش هم زمان تمرکز تقسیم گردیده و رسوب انتقال یافته به خروجی حوزه با استفاده از مفهوم نسبت تحویل رسوب که حاصل تقسیم شیب بخش هم زمان تمرکز گیرنده (پایاب) به شیب بخش هم زمان تمرکز دهنده (سراب) می باشد، روندیابی و سپس نقش تجمعی بخش های مختلف هم زمان تمرکز در توزیع زمانی رسوب محاسبه گردید. مقایسه رسوب نگارهای تخمینی به دست آمده از مدل زمان-مساحت برای 11 رگبار مربوط به فصول پاییز و زمستان 1385 و بهار 1386 با رسوب نگارهای مشاهده ای متناظر نشان دهنده نتایج غیرقابل قبول مدل مذکور در برآورد رسوب معلق در محل خروجی حوزه و لزوم واسنجی آن برای منطقه مورد مطالعه بود. حال آن که تخمین رسوب کل تولیدی هر رگبار پس از اعمال واسنجی، با خطای تخمین و تایید به ترتیب 05/29 و40/38 درصد امکان پذیر بود.

    کلیدواژگان: مدل زمان، مساحت، تولید رسوب، نسبت تحویل رسوب، رودخانه چهل گزی، حوزه آبخیز سد قشلاق
  • محمد باقری، حسن یگانه، افسانه جبارزارع، رضا یاری صفحات 65-71
    گیاه درمنه دشتی متعلق به خانواده Asteraceae بوده که در مناطق خشک و نیمه خشک انتشار می یابد، این گونه به خشکی مقاوم بوده و نقش مهمی را در حفاظت خاک در مناطق بیابانی و خشک دارد. هدف از این مطالعه، بررسی تنش خشکی بر رفتار جوانه زنی و ویژگی های مورفولوژیکی گیاه چه درمنه دشتی (.Artemisia sieberi Besser) می باشد. به منظور ارزیابی اثر تیمار خشکی بر جوانه زنی و ویژگی های مرفولوژیکی گیاه چه گیاه درمنه، ابتدا برای سپری شدن دوره خواب، بذور 9 روز در دمای صفر تا 5 درجه سانتی گراد پیش سرمادهی شدند. جوانه زنی در پتری دیش با تیمار تنش خشکی در سطوح خشکی صفر (شاهد)، 2-، 4- و 6- بار با استفاده از محلول پلی اتیلن گلیکول، در قالب طرح کاملا تصادفی آزمایش شده و با نرم افزار آماری SAS صفات جوانه زنی و ویژگی های مرفولوژیکی گیاه چه تجزیه و تحلیل شد. نتایج این آزمایش نشان داد که پتانسیل آب بر سرعت و درصد جوانه زنی، طول ساقه چه و ضریب آلومتری تاثیر معنی داری در سطح یک درصد دارد، به طوری که با کاهش پتانسیل آب در اثر تنش خشکی، درصد و سرعت جوانه زنی به ترتیب 45 و 25 درصد کاهش و طول ساقه چه 6/0 سانتی متر و ضریب آلومتریک 13/0 نسبت به شاهد کاهش یافت، ولی طول ریشه چه نسبت به سایر صفات اندازه گیری شده از حساسیت کمتری نسبت به تنش خشکی برخوردار بود و در سطح 5 درصد معنی دار می باشد، به طوری که با افزایش تنش تا 6- بار طول ریشه چه افزایش می یابد و بعد از آن کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: Artemisia sieberi، تنش خشکی، درصد و سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه، ضریب آلومتری
  • صمد اسفندیاری، کامران داوری صفحات 72-79
    یکی از مشکلات اصلی آبپاش تفنگی ایجاد سله و تخریب لایه سطحی خاک است. لذا در این تحقیق اثر آبیاری بارانی با آبپاش تفنگی سیار بر روی سطح خاک لخت از نظر نفوذ آب و فرسایش و تغییر خصوصیات فیزیکی خاک در قطعه ای از اراضی تحقیقاتی کرکج وابسته به دانشگاه تبریز ارزیابی گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی و متشکل از دو نوع آبپاش تفنگی (خارجی ساخت شرکت باور اتریش مدل 85-280 DT و ایرانی ساخت شرکت توسعه و صنعت آذربایجان مدل 85-300 TSA) و سه ترکیب فشار آب و سرعت حرکت آبپاش (فشار 7 بار وسرعت 26 متر در ساعت، فشار 8 بار وسرعت 28 متر در ساعت، فشار 9 بار وسرعت 28 متر در ساعت) در سه تکرار بود. هدف از این طرح ارزیابی اثر سوء ضربات آب پس از آبیاری بر خصوصیات خاک بود. پس از آزمایش، صفاتی نظیر ضخامت سله، نفوذ آب به خاک، چگالی ظاهری خاک و فرسایش خاک حاصله از آبیاری با آبپاش تفنگی سیار اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که آبیاری با آبپاش تفنگی سیار از طریق ایجاد سله و تراکم در سطح خاک باعث افزایش چگالی ظاهری خاک گردید. ولی اثر تیمارهای مختلف روی چگالی ظاهری در سطح پنج درصد معنی دار نبود. میانگین ضخامت سله تشکیل شده بر روی سطح خاک با فاکتورهای مختلف شامل دو آبپاش، سه سطح فشار و سرعت حرکت آبپاش در سطح یک درصد اختلاف معنی دار داشتند. بیشترین و کمترین میانگین ضخامت سله به ترتیب در آبپاش ایرانی با فشار 7 بار و سرعت حرکت 26 متر در ساعت و آبپاش اتریشی با فشار 9 بار و سرعت حرکت 28 متر در ساعت بدست آمد. میانگین سرعت نفوذ نهایی با فاکتورهای مختلف در سطح یک درصد معنی دار بود. حداکثر و حداقل متوسط سرعت نفوذ نهایی به ترتیب مربوط به آبپاش اتریشی با فشار 9 بار و سرعت حرکت 28 متر در ساعت و آبپاش ایرانی با فشار 7 بار و سرعت حرکت 26 متر در ساعت بود.
    کلیدواژگان: آبپاش اتریشی مدل DT280، 85، آبپاش ایرانی مدل TSA300، 85، آبپاش تفنگی، نفوذ آب به خاک
  • مهدی وفاخواه، محسن محسنی ساروی، محمد مهدوی، سید کاظم علوی پناه صفحات 80-94
    پایش مکانی و زمانی سطوح پوشیده شده از برف و آب معادل برف از اهمیت زیادی در مدیریت حوزه های آبخیز برخوردار است. تحقیق حاضر با هدف مقایسه سطح پوشش برف در تصاویر ماهواره ی نوآ و سنجنده مودیس در حوزه آبخیز طالقان انجام شده است.بدین منظور 14 تصویر همزمان ماهواره ی نوآ و سنجنده مودیس مربوط به سالهای 2003، 2004، 2005 و 2006 از سازمان فضایی ایران دریافت گردید و سطح پوشش برف در هر یک از تصاویر استخراج و تصاویر با همدیگر مقایسه گردید. نتایج نشان داد که خطای برآورد مساحت پوشش برفی در تصاویر ماهواره نوآ نسبت به سنجنده مودیس به طور متوسط 97/57 درصد و در دامنه بین 87/3 درصد تا 42/267 درصد است. از نظر هم پوشانی پوشش برف استخراج شده، هر دو تصویر دارای هم پوشانی خوبی بوده به طوری که می توان اذعان نمود که درصد هم پوشانی دو تصویر صددرصد می باشد.
    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ی نوآ، تصاویر سنجنده مودیس، سطح پوشش برف، حوزه آبخیز طالقان
  • فتح الله نادری، حاجی کریمی صفحات 95-103
    شناسایی مناطق مستعد وقوع زمین لغزش از طریق پهنه بندی خطر با مدل های تجربی مناسب، یکی از اقدامات اولیه در کاهش خسارت احتمالی و مدیریت خطر در حوضه های آبخیز کشور محسوب می شود. در این تحقیق ابتدا، عوامل نه گانه شیب، جهت، ارتفاع، بارندگی، فاصله از جاده، فاصله از گسل، فاصله از شبکه زهکشی، کاربری اراضی و سنگ شناسی به عنوان عوامل موثر در وقوع زمین لغزش های منطقه تشخیص داده شدند. بعد از تهیه این لایه ها در سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، نقشه پراکنش زمین لغزش حوضه آبخیز با استفاده از تفسیر عکس های هوایی و مطالعات میدانی تهیه گردید. سپس پهنه بندی خطر زمین لغزش با دو روش ارزش اطلاعاتی (WINF) و روش پیشنهادی گوپتا و جوشی(LNRF) صورت گرفت. در نهایت به منظور ارزیابی کارایی و انتخاب مدل مناسب برای پهنه بندی خطر زمین لغزش در حوضه آبخیز مورد مطالعه، از روش شاخص زمین لغزش استفاده گردید. بر اساس این شاخص، در روش ارزش اطلاعاتی 8/79 درصد و در روش پیشنهادی گوپتا و جوشی حدود 5/58 درصد زمین لغزش ها در طبقه های پر خطر و خیلی پر خطر اتفاق افتاده اند؛ بنابراین، روش ارزش اطلاعاتی به لحاظ داشتن انطباق بیشتر زمین لغزش ها با پهنه خطر بالا و همچنین توانایی در تفکیک طبقه های خطر، کارایی بهتری نسبت به روش پیشنهادی گوپتا و جوشی در پهنه بندی خطر زمین لغزش در حوضه آبخیز تلخاب ایلام دارد و از بین عوامل نه گانه موثر، عامل زمین شناسی بیشترین تاثیر را در وقوع زمین لغزش ها داشته است؛ چون حدود 50 درصد زمین لغزش ها در آبرفت های کواترنری که نسبت به زمین لغزش بسیار آسیب پذیر است، رخ داده است.
    کلیدواژگان: شاخص زمین لغزش، روش ارزش اطلاعاتی، روش گوپتا و جوشی، تلخاب، GIS
|
  • Farzad Hassan Pour, Ali Ayyoubzadeh, Masoud Ghodsian Pages 1-12
    Sediment control at 90º diversion using compound submerged vanes is experimentally studied. The compound submerged vanes are considered from joint of bottom and surface vanes as a new idea in this study. A total of 52 experiments are carried out in a flume with 17m length، 100 cm width and 90 0 diversion angle with 2. 53m length، 40 cm width in the hydraulic laboratory using a non-tilting flume. Sediment control at intake entrance is examined with different flow discharges and intake ratios using bottom submerged vanes in parallel arrangement and compound submerged vanes with three surface vane heights. Compound submerged vanes with CH=0. 5 (surface vane height parameter) among different cases of compound submerged vanes، has shown the best performance in sediment control at lateral intake. The case with CH=0. 5 in 8 percent intake ratio، eliminates sediment entrance into intake and also in 16 percent intake ratio shows the best performance among other cases. Compound submerged vanes can decrease sediment entrance to intake as parallel submerged vanes therefore it shows the feasibility of some promises for the further developments.
    Keywords: Sediment control, Lateral Intake, Bed load, Compound Submerged Vanes, Experimental Study
  • K. Ebrahimi, F. Nayebloei Pages 13-19
    Water infiltration rate is one of the most important parameters of soils and it is a function of the physical and chemical soil characteristics. Also، the infiltration rate is a basic input data in irrigation and drainage projects. Wrong estimation of the infiltration values can lead to wasting the national investments. Although، the infiltration phenomenon has been focused by many researchers، recently، but it is necessary to investigate the importance of the best fitting equations between the infiltration rate and the physical or chemical soil characteristics. The current research، which is based on a case study، aims to determine the relationship between final infiltration rate and the physical or chemical soil characteristics and the emphasis has been to work out the accuracy criteria of the calculation by comparing different correlation coefficients. The main recorded physical parameters were; soil texture، porosity، color and the specific gravity of the soils. Also، some chemical factors such as; pH، EC، Na، Ca+Mg and the amount of organic materials were measured and recorded. Kostiakov- Lewis method was used to measure the infiltration rates in three repetitions. General basic statistical methods were used to analyze data and find the relationships between the final infiltration rate data and either physical or chemical characteristics of the soils. The regression functions، correlation coefficients and the best fitting equations were calculated. According to the results، the biggest rate of the correlation coefficient (r) belongs to the power regression، which shows the relationship between the final infiltration rate and the EC of the soils. However، there was not recorded very strong correlation coefficient in the results. The importance of the best fitting equations has been demonstrated.
    Keywords: The best fitting equation, Physical, chemical soil characteristics, Equivalent correlation coefficient, Final Infiltration rate
  • Hossein Shirani, Mojtaba Kord, Gholam Abbas Sayyad, Hormazd Naghavi Pages 20-31
    The study of anion transport toward groundwater is very important since these ions are not adsorbed to the soil particles and leach easily from the soil profile. Bromide is one of the anions which has been considered as a tracer for water and solute transport through the soil. This study was conducted to simulate bromide transport in disturbed soil columns (10 cm in diameter and 25 cm in height) using HYDRUS-1D software. Treatments included soil texture (sandy loam and loamy sand) and rate of bromide application (10، 20 and 30 mg kg-1) with six replications. Bromide was applied in the form of potassium bromide. Leaching of Bromide was conducted for 4 pore volume and its concentration was measured in drained water. Bromide transport was slower in sandy loam soil compared to loamy sand. Sensitivity analysis showed that Dw (ion diffusion coefficient in water) and θs (saturated water content) had the least and the greatest impact on model predictions، respectively. Bromide concentrations in discharge were well predicted using HYDRUS-1D model (R2>90%). Non-equilibrium convection–dispersion equation (NECDE) in HYDRUS-1D produced much reasonable calibration and test results than CDE equation.
    Keywords: Simulation, Bromide, Leaching, HYDRUS, 1D model
  • M. R. Ekhtesasi, M. T. Sehhati, A. Mosleh-Arani, Azimzade Pages 32-43
    Vegetation cover establishment in mountains is the large part of arid lands vegetation. Rock slope and outcrops mostly landscapes there are in these areas. In this study on granitic and andesitic lithologies we surveyed relationship between vegetation cover and lithology. We measured weathering degree، number of crevice in regard to different dimensions in different scales and amount of vegetation in different slope degrees and aspects، also measured amount of EC، pH، organic materials، CaSo4، CaCo3، soil texture، N، P، K، Ca، Mg in soil. the results shows no significant different between vegetation of granitic and andesitic lithology، but there are significant relationship in 1 level percent between vegetation on different lithology and number of large crevice wide، medium crevice wide، large crevice depth and large crevice length. It was concluded that the crevice dimensions could be role in vegetation cover establishment on outcrops in arid lands.
    Keywords: Lithology, Crevice, Vegetation cover, Arid lands, Granitic, Andesitic
  • S.H.R. Sadeghi, M. Moatamednia, H.R. Moradi Pages 44-52
    Different methods can be used for estimation of floods in regions facing lack of data out of which the methods leading hydrographs are able to present accurate details on floods. Information and data on rainfall and runoff are required to develop watershed unit hydrograph. Providing the unit hydrograph (UH) for all storms of a watershed is not simple and it demands plenty of time، expenses and facilities. Because of various limitations like insufficient hydrometery stations and difficulties in collecting hydrometrical data، application of the simple hydrological models based on easily accessible data seems logical and useful in order to estimate the flood hydrograph. This study was therefore aimed to provide synthetic 2h-UH using rainfall data in Kasilian watershed. Towards this attempt، 15، 19 and 12 hyetograph، UH and time relating characteristics were respectively considered for 23 storms. The relationship was investigated by using bivariate and multivariate regressions. Results showed 2h-UH could be reproduced based on hyetograph components. The results also verified the effective roles of time of occurrence of I30 and rainfall duration in simulating 2h-UH of the study watershed.
    Keywords: Data lacked watersheds, Hydrologic Modeling, Kasilian representative watershed, Rainfall, runoff model, Unit hydrograph
  • Seyed Hamid Reza Sadeghi, Leila Gholami, Abdulvahed Khaledi Darvishan Pages 53-64

    The proper prediction of temporal and spatial variation of sediment yield from the watershed is a need for sediment control، river engineering and soil and water conservation studies. The present study was therefore planned to simulate the sedimentgraphs for Chehelgazi watershed in Gheshlagh dam upstream in Kurdistan Province، Iran، using Time-Area Model. Towards this attempt، the study area was divided to 7 time-area segments based on the time of concentration. The soil erosion in each segment was estimated using USLE model and then routed to the main outlet using sediment delivery ratio as a result of division the slope of downstream isochrones by adjacent upstream one. The temporal variation of sediment was ultimately predicted with the help of lag time of sediment arrival to the outlet and the concept of superposition for 11 storm events occurred during winter 2006 and spring 2007. The comparison between estimated sedimentgraphs with corresponding observed ones verified the weak performance of the model in simulation of sedimentgraphs under consideration. The results also verified the calibration necessity of the model to achieve appropriate estimation for important components of the sedimentgraphs. The results of the calibration finally proved the considerable capability of the model in predicting of total volume of sediment yield with respective estimation and verification errors of 29. 05 and 38. 40%.

    Keywords: Time, Area Model, Sediment Yield, Sediment delivery Ratio, Chehelgazi River, Gheshlagh dam watershed
  • M. Bagheri, H. Yeganeh, A. Jabarzare, R. Yari Pages 65-71
    Artemisia sieberi a permanent wooden plant expands in arid margins. It is a resistance plant to aridity in dry land and desert margins، which plays an important role in preservation and keeping soil. The aim of this research was assessing effect of drought stress on germination behavior of Artemisia sieberi. To pass the dormant period، seeds were pre-chilled for 9 days at zero to 50 C. Germination in a petri dish with two experiments under the effects of A: drought stress treatment carried out at drought levels of zero (Control)، -2، -4 and -6 Bars using PEG solution and B: a 12-hour alternate light and dark and 24 hours dark treatments were tested in a complete randomized factorial design، was used to analyze results SAS statistical software. Results indicated that an increase of drought level leads to a decrease in the percentage and rate of germination، plumule length، and allometry factor priority 45 and 25 %، 0. 6 Cm and 0. 13 toward cotrol. But radicle length than the other traits measured by less sensitive to drought stress had a significant level is 5 percent، So that with increasing stress up to -6 bars radicle length increases and then decreases.
    Keywords: Artemisia sieberi, Drought stress, Percentage, rate of germination, Plumule, radicle length, Allometry factor
  • S. Esfandyari, K. Davary Pages 72-79
    The main problem of travelling gun sprinkler is creating seal and destruction of soil surface. Therefore، effect of irrigation by travelling gun sprinkler on physical characters، infiltration and erosion was investigated under bare soil conditions in Karkaj Research Station، Tabriz Univ.، Iran. Factorial experiment based on randomized complete design (RCD) with two units of travelling gun sprinklers (model DT -280-85، Bauer Co.، Austria and model TSD -300-85، Azarbaidjan Devl. Ind. Co.، Iran) and three various combinations of operational pressures and travelling speeds (7-26، 8-28 and 9-28 bars and meters per hours) with 3 of replication was done. Experimental data were analyzed. Results were showed that irrigation with gun sprinkler increased soil bulk density، but the effect of different treatments on bulk density were not significant at 5% level. Effects of irrigation treatment on means of crust thickness were significant at 1% level. The highest thickness was occurred at 7 bar pressure and 26 m/hr speed by Iranian sprinkler and the least occurred at 9 bar pressure and 28 m/hr speed by Austrian sprinkler. Means of final infiltration rates were significant at 1% level with different factors such as kinds of sprinklers، levels of pressure and speed irrigation. Maximum and minimum average of final infiltration rates، resulted by Austrian sprinkler with 9 bar pressure and 28 m/hr speed and Iranian sprinkler with 7 bar pressure and 26 m/hr speed، respectively.
    Keywords: Gun Sprinkler, Infiltration, Sprinkler of model DT280, 85, Sprinkler of model TSA300, 85
  • Mahdi Vafakhah, Mohsen Mohseni Saravi, Mohammad Mahdavi, Seyyed Kazem Alavipanah Pages 80-94
    The temporal and spatial inventory of snow cover area and snow equivalent is one of the important challenges in watershed management. The present research was carried out for comparison of snow cover area in NOAA satellite and MODIS images in the watershed area of Taleghan. For this reason، 14 NOAA satellite and MODIS contemporary images have obtained from Iranian space agency for 2003، 2004، 2005 and 2006 years. Snow cover area (SCA) was extracted from all images. Also، the NOAA and MODIS images were comprised together. The comparison of NOAA and MODIS images revealed that the accuracy average of SCA estimation error was 57. 97 percent ranging from 3. 87% to 267. 42%. Overlap of two images is good regarding to SCA، so that can be acknowledged that the overlap of two images is 100%.
    Keywords: NOAA satellite images, MODIS instrument images, Snow cover area, Taleghan watershed
  • Fatholah Naderi, Haji Karimi Pages 95-103
    Distinguishing the susceptible areas to landslide using appropriate experimental models of landslide susceptibility mapping is one of the primitive and basic works to reduce probable damages and reduce risk in country watersheds. In this research، at first، nine factors including slope، aspect، elevation، precipitation، and distance from road، distance from fault، and distance from drainage، land use and lithology are identified as effective parameters in landslides occurrence in the studied area. After preparing these layers in geography information system (GIS)، the landslide distribution map of the watershed was prepared using aerial photos interpretations and field studies. Then، landslide susceptibility mapping was performed with two methods including information value (WINF) and proposed Gopta-Joshi method (LNRF). Finally، in order to evaluate the efficiency and verification of the landslide susceptibility mapping and determine the suitable model for landslide hazard mapping in the study watershed، the Landslide index was used. Based on this index، the information value and proposed Gopta-Joshi methods respectively classified the 79. 8 and 58. 5 percent of occurred landslides in high and very high danger classes; therefore، the information value method is more efficient in landslide susceptibility mapping in the Talkhab watershed than the proposed Gopta-Joshi method. Among the nine effective parameters، the geology factor has the highest effect in landslide occurrence; because about 50 percent of landslides occurred in Quaternary sediments which are susceptible to landslide.
    Keywords: Landslide Index, Information value method, Gopta, Joshi method, Talkhab, GIS