فهرست مطالب

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
پیاپی 4 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کوروش فتحی واجارگاه، محمدحسن پرداختچی، مهدی ربیعی صفحات 5-21
    هدف از پژوهش حاضر ارزشیابی اثربخشی دوره آموزش مجازی دانشگاه فردوسی مشهد می باشد که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق، 11 استاد و 547 دانشجوی دوره مجازی این دانشگاه می باشد. نمونه آماری استادان به علت محدود بودن آنها برابر با جامعه ی آماری آنها (11 استاد) بود و از جامعه آماری دانشجویان براساس جدول کرجسی و مورگان 226 نفر به عنوان نمونه، انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته می باشد. جهت سنجش روایی پرسش نامه، روایی محتوایی آن بررسی شد و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ، برای استادان 92/0 و برای دانشجویان 86/0 برآورد گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون های t تک نمونه ای و t گروه های مستقل) صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که از نظر استادان اثربخشی دوره آموزش مجازی مطلوب بوده و دانشجویان اثربخشی این دوره را در حد متوسط برآورد نموده اند. همچنین مقایسه بین نظرات استادان و دانشجویان نشان داد که استادان در مورد اثربخشی دوره آموزش مجازی، نظرات مثبت تری نسبت به دانشجویان دارند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، اثربخشی، آموزش مجازی، آموزش عالی
  • محمد صالحی، رضاعلی قلی زاده، محمدرضا صادقی صفحات 23-36
    این پژوهش با هدف امکان سنجی توسعه فن آوری های نوین آموزشی با رویکرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات در مدارس ابتدایی انجام شد. تحقیق توصیفی و از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری متشکل از کلیه کارشناسان، مدیران و معلمان مدارس ابتدایی شهرستان ساری به تعداد 1620 نفر می باشد. نمونه آماری با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 463 نفر (30 نفر کارشناس، 136 نفر مدیر و 297 نفر معلم) تعیین شد که به روش تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته با ضریب پایایی 95/0 استفاده شد و داده ها با آزمون خی دو (2) تحلیل شد. نتایج بررسی نشان داد که وضعیت امکانات و تجهیزات رایانه برای امور اداری مدارس مطلوب می باشد؛ اما این امکانات برای امور آموزشی (استفاده معلمان و دانش آموزان) مطلوب نیست؛ یعنی، بیش از یک دوم مدارس برای معلمان و قریب نه دهم مدارس برای دانش آموزان فاقد رایانه هستند. مهارت فن آوری اطلاعات و ارتباطات معلمان در وضعیت مطلوبی قرار ندارد، اما از علاقه و انگیزه بالایی برای استفاده از فن آوری های نوین در آموزش برخوردار هستند. همچنین وضعیت محتوای آموزش الکترونیکی مطلوب نبود به طوری که کمترین توجه، به کیفیت آموزشی با 4/33 درصد بوده و معلم در تولید محتوای الکترونیکی هیچ نقشی ندارد؛ یعنی، از هنر و فن معلمی در تولید محتوای الکترونیکی بهره ای نبرده اند.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، توسعه، فن آوری های نوین آموزشی، رویکرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات، مدارس ابتدایی
  • اباصلت خراسانی، هومن دوستی صفحات 37-58
    هدف از این پژوهش، ارزیابی میزان اهمیت چهار فاکتور فن آوری، محتوا، مدرس و شیوه های یادگیری بر میزان اثربخشی دوره های الکترونیکی و نیز میزان رضایت از آنها از دیدگاه کارکنان بود. جامعه آماری شامل 110 نفر از کارکنان بانک سامان در سراسر ایران، که در دوره های الکترونیکی برگزار شده در سال 1390 شرکت کرده اند، بود. از بین این افراد به روش نمونه گیری تصادفی ساده، نمونه ای به تعداد 86 نفر طبق جدول مورگان انتخاب گردید. پژوهش حاضر از لحاظ هدف تحقیق، کاربردی و از لحاظ نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی مقطعی می باشد. ابزار اصلی گردآوری داده ها، منابع کتابخانه ای و پرسش نامه محقق ساخته دو وجهی در مقیاس لیکرت بود. داده های به دست آمده از پرسش نامه ها با استفاده از آماره های آمار توصیفی (میانگین، درصد، فراوانی، انحراف معیار) و آمار استنباطی (خی دو، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون ناپارامتری فریدمن) با کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده از تحلیل های انجام شده نشان داد که هر چهار عامل نامبرده، در اثربخشی دوره های الکترونیکی نقش کلیدی دارند که به ترتیب اولویت عبارت اند از: کیفیت و شیوه های یادگیری با ضریب همبستگی 699/0، نوع فن آوری با ضریب همبستگی 654/0، محتوای دوره های الکترونیکی با ضریب هبستگی573/0 و مدرس با ضریب همبستگی 398/0.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، فن آوری اطلاعات، عوامل موثر بر اثربخشی آموزش های الکترونیکی
  • حجت باغبان، سیدرسول تودار، زینب سام دلیری، علیرضا ناصری مالوانی صفحات 59-79
    پژوهش حاضر در نظر دارد، با تحلیل پنج شاخص وب سنجی شامل رتبه ترافیک، قابلیت رویت، اندازه وب سایت، طراحی و تعداد فایل های علمی (PDF) موجود در سایت، به بررسی وب سایت های دانشگاه آزاد اسلامی بپردازد. شیوه پژوهش از نوع کاربردی و روش توصیفی با استفاده از شیوه وب سنجی انجام گرفته است. برای تحلیل داده ها از نرم افزار اکسل و به روش وب سنجی استفاده گردیده است. جامعه پژوهش حاضر، وب سایت های دانشگاه های آزاد اسلامی ایران می باشد که در مجموع 66 وب سایت را شامل می شود که از بین وب سایت های دانشگاهی انتخاب شده اند و در یک دوره زمانی سه ماهه با استفاده از روش های وب سنجی بر روی رایانه شخصی، بارگذاری گردیدند. نتایج پژوهش نشان داد، وب سایت های دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج بر اساس پنج شاخص وب سنجی به ترتیب در سه جایگاه اول قرار دارند و سه دانشگاه آزاد اسلامی شامل واحدهای کرمان، خوی و مبارکه به ترتیب انتهای جدول قرار دارند و همچنین دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت در رتبه 9 این جدول قرار دارد. در میان 66 وب سایت، 50% در پایگاه Webometrics ثبت شده است و وب سایت دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران در رتبه اول بین وب سایت های دانشگاه آزاد اسلامی قرار دارد و در بین 12000 دانشگاه دنیا در پایگاه Webometrics جایگاه 3062 را به خود اختصاص داده است و دانشگاه مرودشت دارای رتبه 8749 می باشد.
    کلیدواژگان: وب سایت های واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی، وب سنجی، عامل تاثیرگذار وب، رتبه ترافیک، قابلیت رویت، اندازه وب سایت
  • صدرالدین ستاری، پروین محمدی صفحات 81-96
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه ی بین میزان استفاده از فن آوری اطلاعات و موفقیت آموزشی دانش آموزان مقطع متوسطه انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری کلیه دبیران مدارس متوسطه شهرستان پارس آباد به تعداد 478 نفر بوده که از میان آنان با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 215 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. روایی صوری و محتوایی ابزار استفاده شده با استفاده از نظر متخصصان بررسی و تایید شد و پایایی آن نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برابر 86/0 به دست آمد. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج، بیانگر این بود که بین میزان استفاده از فن آوری اطلاعات با موفقیت آموزشی و مولفه های تشکیل دهنده آن (شامل: تفکرانتقادی، خلاقیت، انضباط شخصی، انجام بهینه تکالیف، ترغیب دانش آموزان به استفاده از وسایل الکترونیکی، تمایل به کلاس درس) رابطه معنی داری وجود دارد. از نتایج این تحقیق می توان، برای ترویج فرهنگ استفاده از فن آوری اطلاعات در آموزش استفاده کرد.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات، موفقیت آموزشی، مقطع متوسطه
  • ترانه عنایتی، فرشیده ضامنی، محمد جواد زنگانه صفحات 97-116
    هدف از انجام این پژوهش شناسایی موانع اصلی کاربرد فنآوری اطلاعات در مدارس دوره متوسطه شهرستان علیآبادکتول و بررسی وضعیت موجود و تعیین اهمیت آنها بوده است. روش تحقیق توصیفی و از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری مورد مطالعه مدیران و دبیران مدارس دوره متوسطه شهرستان علیآبادکتول به تعداد 491 نفر بودند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقهای برحسب سمت 246 نفر (210 دبیر و 36 مدیر) به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته با پایایی 91/0 استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی با چرخش واریماکس استفاده شد. براساس یافته های حاصل از تحلیل عاملی، 12 عامل به عنوان موانع اصلی شناسایی شدند و تحت عنوان موانع انگیزشی، تجهیزاتی- فنی، فرهنگی، انسانی، اقتصادی- مالی، زیرساخت های آموزشی، دسترسی، اجتماعی، توانایی های حرفهای، پرداخت مزایای کاربران، فیلترینگ و کمبود متخصصان طراحی فنآوری نام گذاری شدند. بررسی وضع موجود نشان داد که همه این عوامل در حال حاضر به عنوان مانع وجود دارند و عامل اقتصادی- مالی مهمترین و عامل انگیزشی کم اهمیت ترین مانع کاربرد فن آوری اطلاعات در مدارس دوره متوسطه شهرستان علی آباد کتول بودند.
    کلیدواژگان: فنآوری اطلاعات، مانع اقتصادی، مالی، مانع انگیزشی، دوره متوسطه، تحلیل عاملی
  • مسعود احمدی، وحید فلاح، سمانه میرزاخانی صفحات 117-129
    این پژوهش، با هدف اصلی شناخت تاثیر آموزش چندرسانه ای تعاملی با چند رسانه ای غیرتعاملی بر میزان یادگیری دانش آموزان در درس علوم تجربی پایه چهارم ابتدایی انجام گرفت که به طور ویژه تاثیر این رسانه ها بر دو مولفه سرعت و دقت یادگیری مورد توجه بود. روش پژوهش شبه آزمایشی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری؛ کلیه دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی مشغول به تحصیل در سال 89- 1388 در شهر ساری به تعداد 2350 نفر بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، نمونه ای به تعداد 40 نفر (در دو گروه 20 نفری آزمایش و کنترل) در قالب 2 کلاس درس انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه استاندارد آزمون دقت تولوز پیرون و پرسش نامه آزمون سرعت محقق ساخته، که روایی و پایایی آن نیز بررسی شد به صورت پیش آزمون و پس آزمون برای دو گروه آزمایش و کنترل مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (شامل درصد، تعداد و میانگین) و استنباطی (آزمون t مستقل و t همبسته) انجام شد. نتیجه پژوهش حاکی است، بین آموزش چندرسانه ای تعاملی و غیرتعاملی تفاوت معنی داری وجود دارد. به عبارتی؛ آموزش چندرسانه ای تعاملی در مقایسه با چندرسانه ای غیرتعاملی بر میزان یادگیری تاثیر بیشتر دارد و این امر در دو مولفه سرعت و دقت یادگیری نیز صادق است.
    کلیدواژگان: آموزش، یادگیری، چندرسانه ای تعاملی، چند رسانه ای غیرتعاملی
  • یاسمن مدانلو، فرانک سالاریان صفحات 131-151
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش دانشگاه های مجازی در دست یابی به اهداف آموزش عالی از دیدگاه اعضای هیات علمی است. روش تحقیق توصیفی از نوع زمینه یابی و جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری به تعداد 172 نفر بود که از این تعداد بر اساس جدول کرجسی مورگان تعداد 118 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات، از پرسش نامه محقق ساخته 28 سوالی استفاده شد که از روایی صوری و محتوایی برخوردار بوده و پایایی آن 93/0 به دست آمد. جهت تحلیل داده ها از آزمون t تک متغیره، تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی شفه استفاده شده است. یافته ها حاکی از این است که اعضای هیات علمی نقش دانشگاه های مجازی را در دستیابی به اهداف چهارگانه آموزش عالی شامل تعالی و پیشرفت کشور در صحنه های علم و فن آوری و روابط بین المللی، در گسترش آموزش عالی در سطح کشور، در تربیت نیروی متخصص برای احراز مسوولیت های علمی و اجرایی کشور و در نظارت، حمایت و هدایت دانشگاه ها و سیاست گذاری علمی مثبت ارزیابی کرده اند. همچنین یافته ها نشان داد که بین نظرات اعضای هیات علمی گروه های مختلف آموزشی در خصوص نقش دانشگاه های مجازی در تعالی و پیشرفت کشور در صحنه های علم، فن آوری و روابط بین الملل تفاوت وجوددارد.
    کلیدواژگان: دانشگاه مجازی، آموزش عالی، اهداف آموزش عالی، تربیت نیروی متخصص، سیاست گذاری علمی
|
  • Kourosh Fathi Vajargah, Mohammad Hasan Pardakhtchi, Mehdi Rabeeyi Pages 5-21
    The purpose of the present paper was effectiveness evaluation of virtual learning courses in Ferdowsi University. The research method was survey and its statistical population included 11 professors along with 547 students of virtual learning course. The statistical sample of professors was equal to their statistical population (11 professors) due to their limited number, and 226 students were selected from the statistical population based on Krejcie and Morgan table. Data collecting process was done by a researcher-designed questionnaire. In order to measure validity of the questionnaire, content validity was used and its reliability was estimated with Cronbach alpha coefficient 0/92 for professors and 0/86 for students. The data were analyzed by descriptive statistics and inferential statistics (one sample and independent sample t tests). The results indicated that the effectiveness of virtual learning courses is desirable and average from professors and students points of view respectively.
    Keywords: Evaluation, Effectiveness, Virtual Learning, Higher Education
  • Mohammad Salehit Reza Ali Gholizadeht Mohammad Reza Sadeghi Pages 23-36
    The purpose of this study was to determine the feasibility of developing new educational technology with ICT approach in Sari primary schools in 2009 – 2010 academic years. The research method was descriptive - survey. The statistical population included all the experts, managers and elementary school teachers in Sari amounted to 1620 people. The sample including 463 people was selected according to Krejcie - Morgan table through random method. The data were gathered using the researcher – made questionnaire. The reliability of the questionnaire was estimated through Cronbach alpha (0/95) and data analysis was done by X2 test. The results of this study showed that schools were well equipped in regard to the computer facilities for school affairs, however, such facilities were not optimal for educational affairs (for teachers and students), that is in half of the schools, teachers have no computer, an in nine – tenth of schools, students lack computers. Teacher's ICDL skill was dim too but they show high interest and motivation to use new technologies in education. Also status of e-learning content is poor and has received the lowest consideration of 33/4% and teachers have no role in e-learning content i.e. teacher's art and teaching skills in e-learning materials are neglected.
    Keywords: Modern Educational Technology, ICT Approach, Primary Schools
  • Abasalt Khorasani, Human Doosti Pages 37-58
    The purpose of this study was to evaluate the importance of four factors including technology, content, instructor and learning methods influential on the effectiveness of e-learning courses and the employees’ satisfaction. The statistical population consists of 110 employees of Saman Bank who attended e-learning course in Iran in 2011. Using simple random sampling, 86 employees were selected based on Morgan table. In terms of research purpose, the present study is an operational one and in terms of the data collection, it has a descriptive method using survey. For data analysis, a two-scale questionnaire was developed by the researcher using Likert scale. Using SPSS, the collected data was analyzed with descriptive statistics (mean, percentile, frequency, standard deviation) and inferential statistics (chi-square, Pearson correlation coefficient, non-parametric Freedman test). The results showed that all the four factors are important in effectiveness of e-learning courses: quality and methods of learning with correlation coefficient of 0.699, the type of technology with α=0.654, the content of the course with α = 0.573 and the instructor with α=0.398.
    Keywords: E_Learning_Information Technology_The Factors Influential On E Learning Effectiveness
  • Hojjat Baghban, Seyad Rasoul Toudar, Zeynab Sam Daliri, Alireza Naseri Malvani Pages 59-79
    The present research intends to examine Islamic Azad University websites by analyzing five indices of webometrics including traffic statistics, visibility factor, size of website, design and number of scientific files available on site (PDF). The research method was an applied one using webometrics method. Data analysis was done through Excel Software and webometrics method. The statistical population included the websites of all Islamic Azad University Branches and 66 ones were selected among them as statistical sample. In These websites, personal computer was loaded by the use of webometric methods. The results showed that Science and Research Tehran Branch, Central organization of Islamic Azad University, and Karaj Branch were ranked the highest and Kerman, Khoy and Mobarake Branch were ranked the lowest respectively. Among the 66 websites, %50 was registered in Webometrics database. The website of Science and Research Tehran Branch was ranked the first among all branch of Islamic Azad University. Among 12000 world universities registered in webometrics database, Science and Research Tehran branch was ranked 3062, and Marvdasht Branch took the place 8749.
    Keywords: Islamic Azad University Websites, Webometrics, Web Impact Factor, Traffic Rank, Visibility, Web Size
  • Sadraddin Sattari, Parvin Mohammadi Pages 81-96
    The research was performed to study the relation between application of information technology and high school student's academic achievement. Regarding the objective of the research, it was an applied one. The statistical population is composed of all the high school teachers amounting to 478 people. 215 were selected as the sample of the study through group random sampling method. A researcher - made questionnaire was used for data collection. The validity of the questionnaire was confirmed by related experts and it reliability was calculated through Cronbach Alpha 0/86. The gathered data were analyzed by using Pearson coefficient correlation formula. The results showed that there was a significant correlation between the application of information technology and it's components (including: critical thinking, creativity, self-discipline, optimize doing homeworks, encourage students to use electronic devices, like the classroom) with students academic achievement. The results can also be use to promote the application of information technology in education.
    Keywords: Information Technology, Academic Achievement, High School
  • Taraneh Enayati, Farshideh Zameni, Mohammad Javad Zanganeh Pages 97-116
    The aim of this research was to recognize major barriers of application of information technology in high schools in Aliabad Katul and to study current situation and importance of these barriers. The method of research was descriptive, survey. Statistical population included 240 high-school principals and teachers. By using random classified sampling method and based on Krejcie & Morgan table, 210 teachers and 36 principals (total 246) were chosen as sample. In order to collect data, researcher made questionnaire was used which had 43 questions. Face and content validity was confirmed and its reliability was 0/91. Factor analysis with Varimax rotation was used to analyse data. The results of this research showed that 12 main barriers identified which named: Motivational, Equipment–Technical, Cultural, Human, Economical–Financial, Educational Infrastructures, Accessibility, Social, Professional Ability, Users Premium Payment, Filtering, and Experts of Technology Planners Shortage. Studying Current situation revealed that all above-mentioned factors were barriers in applying informational technology in Aliabad Katul high schools. Also investigating their importance showed that Economical–Financial factor was the most important and Motivational factor was the least important barriers of application of informational technology in Aliabad Katul high schools.
    Keywords: Information Technology, Barriers, Economical–Financial factors, Motivational factors, High Schools, Factor Analysis
  • Masoud Ahmadi, Vahid Fallah, Samane Mirzakhani Pages 117-129
    This study aimed at identifying the impact of interactive and non-interactive multimedia training on student's learning at fourth grade experimental science class at elementary school which particularly considered the impact of the multimedia on the two components of the learning speed (rate) and learning accuracy. The methodology of the study was quasi-experimental and based on the objective of the study it was applied by nature. Therefore, the study sample included all students at fourth grade elementary school studying in the city of Sari (2350 students) in the educational year of the 2009-2010 who were grouped into two classes of 20 students (both control and experimental groups) through applying cluster random sampling. The data gathering tools were the standard questionnaire of "Toloz -Piroun" accuracy test and the researcher-made speed test of which the reliability and validity were measured. The tests were administered as the pretest and post test for both control and experimental groups. The data analysis was conducted by applying descriptive statistics and the inferential statistics including t-test and paired t. The results of the study showed that there were significant differences between interactive and non interactive multimedia training. In other words, the interactive multimedia training had a higher degree of impact on student's learning than non-interactive multimedia training which was also true for the learning speed and learning accuracy, that is, the interactive multimedia training is more efficient and helpful in learning speed and learning accuracy compared with the non-interactive multimedia training.
    Keywords: Teaching, Learning, Interactive Multimedia, Non, Interactive Multimedia
  • Yasaman Modanloo, Faranak Salarian Pages 131-151
    The purpose of research was to study the role of virtual universities in achieving the goals of higher education from faculty member's points of view. The method of the study was descriptive, survey. The statistical population included 172 faculty members of IAU Sari Branch of which 118 were selected as the sample using Krejcie-Morgan table. A researcher made questionnaire with 28 questions having face and content validity and with reliability index of 0/937 was used to collect data. The data was analyzed by using one sample t test, Variance analysis and Scheffe post hoc. Results showed that the faculty members had positive attitude towards the role of virtual universities in achieving the goals of higher education such as, elevation and progress of our country in science and technology and international scenes, expansion of higher education in the country, training experts to hold academic and administrative positions, supervision, support and guidance of universities and scientific policy- making. Also the findings indicated that there was a meaningful difference among the opinions of faculty members regarding the role of virtual university in the advancement of science, technology and international relations.
    Keywords: Virtual University, Virtual Education, Higher Education, Higher Education Goals