فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد کشاورزی - سال چهارم شماره 1 (بهار 1391)

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال چهارم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرناز پورزند، محمد بخشوده صفحه 1
    در این مطالعه با استفاده از مدل پایداری کشاورزی و رهیافت برنامه ریزی توافقی، اقدام به ارزیابی پایداری کشاورزی شهرستان های منتخب استان فارس گردید. بدین منظور داده های مورد نیاز این مطالعه از منابع گوناگون از جمله سازمان جهاد کشاورزی و سازمان آب منطقه ای استان فارس در سال 1385 جمع آوری شده است. بر اساس نتایج حاصل از روش مذکور شهرستان های استان فارس به سه گروه پایدار(شهرستان های کازرون، لامرد، ممسنی و آباده)، نسبتا پایدار(شهرستان های لار، اقلید، فیروزآباد، فسا، داراب و ارسنجان) و ناپایدار(شهرستان های مرودشت، استهبان، شیراز و جهرم) تقسیم گردیدند. با توجه به نتایج، گروه پایدار دارای ویژگی هایی از جمله پایین بودن بیلان آب زیرزمینی، تنوع بیشتر درگیاهان زراعی و نیز درصد کمتری از اراضی این شهرستان ها دارای ماده آلی کمتر از یک درصد می باشند. همچنین غلظت بالای نیترات در آب های زیرزمینی، منفی تر بودن بیلان آب زیرزمینی، استفاده کمتر از سیستم های کارآمد آبیاری و مصرف بیش از حد سموم و کودهای شیمیایی بارزترین ویژگی های گروه ناپایدار هستند.
    کلیدواژگان: پایداری کشاورزی، شاخص های اقتصادی، اجتماعی، شاخص های زیست محیطی، روش برنامه ریزی توافقی، استان فارس
  • مهرزاد ابراهیمی صفحه 27
    هدف اصلی این مطالعه پیش بینی میزان مصرف انرژی الکتریکی در بخش کشاورزی است. برای این منظور از روش های سری زمانی خود توضیح جمعی میانگین متحرک(ARIMA) و شبکه ی عصبی مصنوعی استفاده شد. به منظور انجام بررسی، از داده های سالانه ی دوره ی 1346 تا 1383 برای برآورد و آموزش مدل ها و از داده های دوره ی 1384 تا 1387 به منظور بررسی قدرت پیش بینی مدل های مختلف استفاده شد. در این مطالعه معیارهای ارزیابی مختلفی شامل میانگین قدرمطلق خطا(MAE)، میانگین مجذور خطا(MSE) و درصد میانگین مطلق خطا(MAPE) مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج مطالعه نشان داد که شبکه ی عصبی پرسپترون سه لایه با روش آموزش الگوریتم پس انتشار دارای MAPE معادل 02/1 درصد می باشد که کمتر از مقدار این آماره برای مدل سری زمانی است(13/1 درصد). سایر معیارهای خطا نیز نتایج یکسانی دارند و بر این اساس شبکه ی عصبی قادر است میزان مصرف برق در بخش کشاورزی را بهتر از مدل ARIMA پیش بینی نماید. لذا پیشنهاد می شود وزرات نیرو جهت پیش بینی های آتی خود از این روش استفاده نماید.
    کلیدواژگان: پیش بینی، مصرف انرژی، شبکه عصبی مصنوعی، بخش کشاورزی
  • سمانه نگارچی، محمدرضا زارع مهرجردی، حسین مهرابی بشرآبادی، حسین نظام آبادی پور صفحه 43
    تاکنون مطالعات متعددی در تخمین تابع تولید در بخش کشاورزی صورت گرفته است. اغلب این مطالعات روش های اقتصاد سنجی را برای تخمین توابع تولید به کار برده اند. با توجه به اینکه اخیرا الگوریتم های ابتکاری در مدت زمان اندکی کاربردهای گسترده ای در مسائل بهینه سازی یافته است؛ در این مطالعه نیز با به کارگیری روش الگوریتم ژنتیک(GA) به منظور برآورد تابع تولید در بخش کشاورزی، به مقایسه ی این مدل با روش خودتوضیح با وقفه های گسترده(ARDL) پرداخته شده است. برای برآورد تابع تولید از داده های سری زمانی ارزش افزوده، نیروی کار، انرژی و سرمایه ی بخش کشاورزی طی دوره ی زمانی 86-1356 استفاده گردیده و نتایج مقایسه ی این دو روش براساس دو معیار خطای ریشه متوسط مربعات(RMSE) و ضریب تعیین(R2) حاکی از آن است که روش الگوریتم ژنتیک نسبت به روش ARDL از کارایی بالایی در تخمین تابع تولید برخوردار است.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، ARDL، تابع تولید کشاورزی
  • هادی ربیعی، ماشاالله سالارپور، محمود صبوحی صابونی صفحه 65
    امروزه تصور اقتصادی بدون استفاده از ابزارهای سیاست گذاری و مداخله سیاست گذاران تقریبا غیرممکن به نظر می رسد، لذا آنچه اهمیت دارد کاهش هزینه های ناشی از سیاست ها و افزایش کارایی آنهاست. بخش کشاورزی با دیگر بخش ها در اقتصاد داخلی وابسته است و به کارگیری و اجرای سیاست های کلان اقتصادی از سوی دولتمردان به طرق مختلف بر فعالیت بخش های گوناگون اقتصادی اثر می گذارد. در این تحقیق اثرات کوتاه و بلندمدت تغییر در متغیرهای اقتصاد کلان شامل قیمت محصولات کشاورزی، نرخ بهره، نرخ ارز، حجم پول، تولید ناخالص داخلی و یارانه بر درآمد بخش کشاورزی ایران در یک چارچوب همگرایی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، مدل همگرایی یوهانسون با داده های سالانه 1387-1355 به کار گرفته شد. نتایج برآورد الگو نشان داد که رابطه تعادلی بلندمدت بین متغیرهای اقتصاد کلان منتخب و درآمد بخش کشاورزی وجود دارد. نرخ بهره و نرخ ارز در کوتاه و بلندمدت، به ترتیب رابطه منفی و مثبت با درآمد بخش کشاورزی دارد که از لحاظ تئوری قابل انتظار است. همچنین قیمت محصولات کشاورزی و حجم نقدینگی در بلندمدت اثر منفی، اما در کوتاه مدت اثر مثبت بر درآمد بخش کشاورزی دارند. علاوه بر این یافته های مطالعه بیان کرد که یارانه اعطایی به این بخش اثر معنی داری بر درآمد کشاورزان نداشته است.
    کلیدواژگان: قیمت محصول، نرخ ارز، نرخ بهره، درآمد بخش کشاورزی، همگرایی یوهانسون
  • سیدابولقاسم مرتضوی، حامد نجفی علمدارلو*، محمد خداوردیزاده صفحه 87

    در این تحقیق ابتدا عوامل موثر بر صادرات پسته ایران با استفاده از رهیافت ARDL در دو حالت نظام نرخ ارز ثابت و شناور تخمین زده شد. نااطمینانی نرخ ارز با استفاده از مدلGARCH(1،1) به دست آورده و به عنوان یک متغیر در مدل استفاده شد. نتایج نشان داد که کشش قیمتی در مدلی که با استفاده از نرخ ارز حقیقی و نوسانات آن تخمین زده شد، برابر با 1/1 و در مدل با نرخ ارز ثابت برابر با 6/1 بود. در ادامه تغییرات مازاد رفاه صادرکنندگان پسته با توجه به دو نوع کشش قیمتی به دست آورده شد و نتایج حاکی از آن بود که مازاد رفاه صادرکنندگان پسته در صورت اتخاذ سیاست نرخ ارز شناور مقدار بیشتری خواهد بود. همچنین نوسانات نرخ ارز در بلندمدت اثر منفی بر صادرات محصول داشته است. درنهایت پیشنهاد می گردد که در جهت حمایت از صادرات و افزایش مازاد رفاه صادرکنندگان پسته ایران، سیاست نرخ ارز شناور اتخاذ گردد، اما راهکاری نیز برای خنثی کردن نوسانات آن اتخاذ شود، تا از اثر منفی آن بر صادرات جلوگیری به عمل آید.

    کلیدواژگان: پسته، سیاست ارزی، مازاد رفاه صادرکننده، ARDL، GARCH
  • سیدهاشم امینی شال، احمدرضا یزدانی، امیر حسین چیذری، پژمان اعلایی بروجنی، پژمان اعلایی بروجنی صفحه 105

    با توجه به نقش تولید شیر و پرورش صنعتی گاو شیری در امنیت غذایی و همچنین جایگاه استان تهران در بخش دامپروری کشور، کارایی فنی، تخصیصی، اقتصادی و مقیاس گاوداری های شیری در شهرستان های پاکدشت و ری در جنوب استان تهران، اندازه گیری شد. برای این منظور کارایی 65 گاوداری شیری صنعتی با استفاده از روش تحلیل فراگیر داده ها(DEA) در سال 1387 مورد ارزیابی قرار گرفت. جمع آوری آمار و اطلاعات این تحقیق با روش های مطالعه اسنادی، مشاهده و مصاحبه حضوری انجام شد. نتایج محاسبه کارایی با فرض بازدهی متغیر نسبت به مقیاس و بر مبنای حداقل سازی استفاده از نهاده ها نشان داد که نیمی از دامداری ها از لحاظ فنی کارا بودند. با وجود آنکه حدودا 51 درصد از دامداری ها از نظر فنی کاملا کارا بودند؛ ولی وضعیت دامداری های مورد بررسی از لحاظ تخصیصی و اقتصادی مناسب نبود. میانگین سطح کارایی فنی دامداری ها برابر با 93/0 محاسبه شد؛ اما میانگین سطوح کارایی تخصیصی و اقتصادی دامداری ها به ترتیب برابر با 45/0 و 42/0 بود. مشخص گردید که 40 درصد واحد ها از لحاظ کارایی مقیاس کاملا کارا هستند و در مقیاس بهینه فعالیت می کنند. نتایج بررسی بازده نسبت به مقیاس نشان داد که 37 دامداری بازده افزایشی،2 دامداری بازده کاهشی و 26 واحد بازدهی ثابت نسبت به مقیاس داشتند. نتایج بررسی مصرف نهاده ها نیز نشان داد که واحدهای ناکارا بایستی در مصرف نهاده های یونجه، سیلوی ذرت، کنسانتره، دارو و هزینه های درمانی صرفه جویی به عمل آورند.

    کلیدواژگان: گاوداری شیری، کارایی فنی، کارایی اقتصادی، تحلیل فراگیر داده ها
  • حسین اصغرپور، سیاوش محمدپور، علی رضازاده، خلیل جهانگیری صفحه 121
    هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر بی ثباتی نرخ ارز حقیقی بر صادرات بخش کشاورزی در ایران طی دوره ی زمانی 1974-2007 می باشد. برای این منظور ابتدا شاخص بی ثباتی نرخ ارز حقیقی با استفاده از مدلEGARCH(0،1) برآورد شده و سپس تاثیر این شاخص به همراه سایر متغیرهای مدل بر صادرات بخش کشاورزی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج آزمون هم انباشتگی سیکنن- لوتکیپول دلالت بر وجود حداقل یک بردار هم انباشتگی بین متغیرهای مدل داشته و از این رو رابطه ی بلندمدت بین متغیرهای مدل با استفاده از روش حداقل مربعات کاملا اصلاح شده (FMOLS) برآورد شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که متغیرهای واردات محصولات کشاورزی و درجه ی باز بودن تجاری تاثیر مثبت و معنی دار بر صادرات بخش کشاورزی داشته و اثر متغیرهای رابطه ی مبادله و بی ثباتی نرخ ارز حقیقی بر این متغیر، منفی و معنی دار بوده است. باتوجه به نتایج به دست آمده و اهمیت صادرات بخش کشاورزی، توصیه شده که دولت با اتخاذ سیاست های مناسب و اقدامات موثر، بی ثباتی نرخ ارز حقیقی را به حداقل رسانیده تا بتوان صادرات کشاورزی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: صادرات کشاورزی، بی ثباتی نرخ ارز، هم انباشتگی سیکنن، لوتکیپول، FMOLS
  • ابوالفضل شاه آبادی، مریم اسمعیل بیگی صفحه 139
    برنج به عنوان یکی از مهم ترین اقلام سبد مصرفی خانوارهای ایرانی است و در تامین امنیت غذایی جامعه نقشی مهمی را ایفا می کند. از این رو دولت به منظور تنظیم بازار و کنترل قیمت، هر ساله بخشی از منابع محدود ارزی کشور را به واردات برنج اختصاص می دهد. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل تعیین کننده ی عرضه و تقاضای برنج ایران طی دوره ی 1386-1360 است. بدین منظور اقدام به تخمین تابع عرضه در قالب الگوی تعدیل جزئی نرلاو و تابع تقاضای برنج گردیده است. بر اساس نتایج تخمین، واکنش عرضه کشاورزان در برابر تغییرات قیمت بسیار اندک است و افزایش قیمت تاثیر چندانی بر عرضه ی این محصول نخواهد داشت و سیاست مداخله گرانه ی دولت(واردات) در بازار این محصول بر انگیزه ی تولید کشاورزان اثر منفی داشته است. همچنین براساس نتایج به دست آمده، امکان افزایش تولید این محصول از طریق افزایش سطح زیرکشت تقریبا منتفی است. لذا افزایش در تولید باید بر افزایش عملکرد در هکتار متمرکز گردد. نتایج حاصل از تخمین تابع تقاضا نیز موید این مطلب است که افراد در رفتار مصرفی خود کمتر به قیمت توجه دارند و تصمیم گیری برای مصرف این محصول بیشتر تحت تاثیر درآمد افراد می باشد. همچنین عواملی از جمله جمعیت، عادات مصرفی افراد و واردات نیز در الگوی مصرفی افراد نقش دارند. بنابراین تاکید بر افزایش عملکرد در هکتار و اصلاح الگوی مصرف برنج، می تواند ضمن صرفه جویی ارزی به امنیت غذایی کشور نیز کمک کند.
    کلیدواژگان: ایران، عرضه و تقاضا، الگوی تعدیل جزئی نرلاو، برنج، تنظیم بازار
  • حسین مهرابی بشرآبادی، امین پورمقدم * صفحه 161

    هدف اصلی این تحقیق، بررسی مزیت نسبی ایران در صادرات کشمش و عوامل موثر بر آن است. برای دست یابی به این امر از داده های سری زمانی سال های 1388-1340 استفاده شده است. همچنین در این تحقیق مزیت نسبی صادراتی کشورهای عمده تولیدکننده و صادرکننده ی کشمش نیز محاسبه شده و با هم مقایسه گردیدند. برای محاسبه مزیت نسبی ایران از شاخص های مزیت نسبی آشکار شده ی(RCA) و مزیت نسبی آشکار شده ی متقارن(RSCA) و همچنین شاخص 2 استفاده گردید. نتایج مطالعه نشان داد که بر اساس شاخص مزیت نسبی آشکار شده در طی دوره ی مورد بررسی، مزیت نسبی ایران در صادرات کشمش نوسانات زیادی داشته و پس از یک سیر صعودی، وارد یک سیر نزولی شده است. همچنین از مقایسه ی شاخص مزیت نسبی صادراتی محاسبه شده برای کشورهای صادرکننده و کشورهای عمده تولیدکننده، این مطلب روشن شد که حجم تولید و صادرات بالای این محصول لزوما بیانگر داشتن مزیت نسبی صادراتی نمی باشد. سپس به بررسی عوامل موثر بر مزیت نسبی صادرات کشمش از طریق برآورد مدل خودتوضیح برداری (VAR) برای دوره ی 2008-1961پرداخته شد. نتایج حاصل از برآورد مدل عوامل موثر بر RCA حاکی از آن بود که متغیرهای نرخ ارز، میزان تولید داخلی، میزان تولید رقبا و قیمت جهانی صادراتی، تاثیر مثبت و قیمت صادراتی ایران و همین طور نوسانات تولید تاثیر منفی بر مزیت نسبی صادراتی کشمش ایران دارند. این نتایج لزوم حمایت از تولید داخلی جهت کاهش نوسانات تولید، افزایش میزان تولید و هموار کردن مسیر صادرات این محصول را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: ایران، عرضه و تقاضا، الگوی تعدیل جزئی نرلاو، برنج، تنظیم بازار
  • رضا حیدری کمال آبادی، ناصر شاهنوشی * صفحه 179

    هدف از این مطالعه، بررسی الگوی حاشیه بازاریابی خرده فروشی سرمزرعه گوشت مرغ با استفاده از الگوی انتظارات عقلایی ارائه شده توسط ولگنت(1985) بود. برای انجام این مطالعه از داده های سری زمانی ماهانه قیمت حقیقی خرده فروشی گوشت مرغ و قیمت حقیقی مرغ زنده در دوره ی زمانی 89-1380 استفاده شد. نتایج حاصل از تخمین فرم کاهش یافته معادلات حاشیه بازاریابی گوشت مرغ نشان داد که وقفه های قیمت مرغ زنده بیشترین تاثیر را بر حاشیه بازاریابی گوشت مرغ دارند و متغیرهای قیمت مرغ زنده با یک وقفه و سه وقفه باعث افزایش حاشیه بازاریابی و متغیر قیمت مرغ زنده با دو وقفه موجب کاهش حاشیه بازاریابی می شود. نتایج حاصل از تخمین فرم ساختاری نیز نشان داد که نرخ تغییر موجودی انبار به میزان فروش روی حاشیه بازاریابی گوشت مرغ تاثیرگذار است و نرخ بهره ی حقیقی اثری روی حاشیه بازاریابی گوشت مرغ ندارد. بنابراین برای کاهش نوسانات حاشیه بازاریابی مواد غذایی باید اقدام به ایجاد انبارهای مناسب و استاندارد نمود.

    کلیدواژگان: حاشیه بازاریابی، انتظارات عقلایی، گوشت مرغ، رگرسیون به ظاهر نامرتبط غیرخطی
|
  • F. Pourzand, M. Bakhshoudeh Page 1
    In this study, agricultural sustainability of selected cities of Fars province evaluated with using the model of agricultural sustainability and compromise programming method. In this regard, data were collected from various sources such as Fars province organization of agricultural Jahad and Fars Regional Water Authority in 1385. As the results, cities of the province were classified into three groups, sustainable (including Kazerun, Lamerd, Mamasani and Abadeh cities), relatively sustainable group (including Lar, Eghlid, Firozabad, Fasa, Darab and Arsenjan cities) and unsustainable group (including Marvdasht, Estahban, Shiraz and Jahrom cities). These results indicate that sustainable group with features including groundwater balance, more diversity in crops and low percentage of lands of these cities has 1% organic matter. Furthermore, high nitrate concentration in groundwater, more negative balance of groundwater, less using of efficient irrigation systems, and over using of pesticides and chemical fertilizers are the remarkable features of unsustainable groups.
    Keywords: Agricultural sustainability, Socio, economical index, Environmental index, compromise programming, Fars province
  • M. Ebrahimi Page 27
    The main object of this study is to predict electricity consumption of agricultural sector in Iran. To get the objective, time series method of Auto-Regressive Moving Average (ARMA) and artificial neural networks (ANN) were used. Annual data for period of 1967 to 2008 was used. The Mean Absolute Percent Error (MAPE), Root of Mean of Squared Error (RMSE) and Mean Absolute Error (MAE) criteria were used for comparing the ability of different forecasting methods. As the result showed Feed Forward artificial neural network with back proportion algorithm can predict electricity consumption with MAPE equal to 1.02%, while the corresponding value for time series model obtained 1.13 percent. Other criteria also revealed the same result, so, ANN is expected to predict electricity consumption more precise than ARMA model. Therefore, energy ministry may use ANN in future predictions.
    Keywords: Prediction, Energy Consumption, Artificial Neural Network, Agricultural Sector
  • S. Negarchi, M.R. Zare Mehjerdi, H. Mehrabi Boshrabadi, H. Nezamabadipour Page 43
    Several studies have estimated production function in agriculture. Most of them have used econometric methods. Recently, the heuristic algorithms have been widely in optimization problems. In this study, genetic algorithm (GA) model has been compared with a Auto regressive distributed lag (ARDL) approach to estimate the production function in agriculture. Time series data of value added, labor, energy and capital agriculture sector was used of 1978-2008. Comparing the results of two methods based on two criteria of Root Mean Square Error (RMSE) and Coefficient of Determination (R2), indicated that the genetic algorithm is more efficient than the ARDL approach
    Keywords: genetic algorithm, ARDL, agricultural production
  • H. Rabiei Fir, M. Salarpour, M. Sabouhi Saboni Page 65
    Now seems almost impossible, imagine an economy without the use of policy tools and intervention policy makers. So, what is important is cost reduction resulting from the policies and increasing their efficiency. Agricultural sector with other sectors in the domestic economy is dependent, and application and performance macro-economic policies by the government affects on different parts of economic activity in different ways. This study examines the short and long-run effects of changes in macroeconomic variables, including agricultural commodity prices, interest rate, exchange rate, money supply, GDP and subsidies on the Iran's agricultural sector income in a cointegration framework. For this purpose, is used from Johansen Model with annual data for 1976– 2008. Results show that there exist the long-run equilibrium relationships among selected macroeconomic variables and income agricultural sector. Interest rate and exchange rate, that could be expected Theoretically, have in the short and long-run respectively, negative and positive relationship with income agricultural sector. Also, the prices of agricultural commodities and money supply have in the long term negative effect, but in the short term positive effect on income agricultural sector. The results showed that the payment subsidy to the agricultural sector has not significant effect on income farmers.
    Keywords: commodity price, exchange rate, interest rate, income agricultural sector, Johansen Cointegration
  • S. A. Mortazavi, H. Najafi, M. Khodavardizadeh Page 87

    The type of foreign policy affect on a country's economic variables and exporter surplus. Also, Pistachio is one of the most important export products and studying these markets have an important role on the earnings of exporters. In this study, factors on the export of Iran pistachios were estimated by using the ARDL approach and in Real Exchange and Nominal exchange rate. In this study, volatility of real exchange rate estimated in GARCH (1, 1) model. Result showed that the price elasticity was 1.1 and 1.6 in the real exchange rate and nominal exchange rate models, respectively. Changes in welfare surplus pistachio exporters, according to two types of price elasticity were obtained, fhich showed a surplus of pistachio exporters in the floating exchange rate policy would be much greater. Also, in log run, exchange rate volatility had a negative effect on the export product. Finally, it is suggested that floating exchange rate policy should be adopted, but the volatility of exchange rate must be reduced.

    Keywords: Pistachio, Exchange Rate Policy, Exporter Welfare Surplus, ARDL, GARCH
  • S. H. Amini, A. R. Yazdani, A. H. Chizari, P. A. Borujeni Page 105

    Recognition and measurements of technical and economic indicators is in the initial steps for rational decision-making and planning for the firms producing. Therefore according to the role of milk production and dairy cattle breeding industry in food security and also the role of Tehran province in animal husbandry sector, technical, allocative, economic and scale efficiency of dairy cattle farms in Pakdasht and Rey counties in southern of Tehran province has been investigated. For this purpose, efficiency of industrial dairy cattle breeding farms was evaluated using Data Envelopment Analysis (DEA). Data and information for this research were collected by studying documents, observation and interview procedures. Results calculated efficiency, assumption variable returns to scale and based on input minimization, showed that half of the producers were technically efficient. Although about 51 percent of producers are technically full efficient but allocative and economic efficiency levels, they are not in appropriate status. Although the average level of technical efficiency was 0.93, but the average levels of allocative and economic efficiency were 0.45 and 0.42 respectively. Results showed that, about 40 percent of producers are scale full efficient. Assessing returns to scale results showed that 37 producers had increasing, 2 producers had decreasing and 26 producers had constant returns to scale. Inefficient producers have to decrease consumption of alfalfa, corn silage, concentrate, medicine and health care costs.

    Keywords: dairy cattle farms, technical efficiency, economic efficiency, Data Envelopment Analysis
  • H. Asgharpur, S. Mohammadpoor, A. Rezazadeh, Kh. Jahangiri Other Author Page 121
    The main objective of this paper is to investigate the effect of real exchange rate volatility on export of agricultural sector in Iran over the period 1974-2007. For this purpose, first, the exchange rate volatility index has been estimated using EGARCH(0,1) and then, in an econometrics models, the effect of exchange rate volatility index on export of agricultural sector has been tested.The results of Saikkonen and Lutkepohl co-integration test show that there is at least one co-integration vector between variables of the model. The results of co-integration vector estimation using the FMOLS approach indicate that exchange rate volatility has a significant negative effect on export of agricultural sector. Also, the empirical results show that, in the long- run, the world GDP and Iran’s GDP variables have a significant positive and the export price index has a negative effect on agricultural export. According to this empirical result, to increase the agricultural export in the Iranian economy, the policy makers must be decrease the exchange rate volatility.
    Keywords: Agricultural Export, Exchange Rate Volatility, Saikkonen, Lutkepohl Co, integration Approach, FMOLS
  • A. Shahabadi, M. Esmaeilbeigi Page 139
    Rice as one of the most important consumer items Iranian households and in providing food security of the community plays an important role. Thus, the government in order to market regulation and price control, each year some parts of limited resources allocated to foreign countries to import rice. So, the aim of this study was to investigate the determinants of supply and demand of rice in Iran during the period 1981-2007. In order to estimate the supply and demand of rice in the form of model of Nerlove partial adjustment and dependent of rice demand. According to estimates, the supply response of farmers against price changes are very small and price increase will not have significant effect on the supply of this product, and interventionist government policies (import) in the market; this product has had a negative impact on farmer's production incentives. Also, in the basis of results, the Possible to increase production through increased acreage is almost neutralized; therefore, the increase in production should be focused on increasing yield per hectare. The results also confirm this is to estimate the demand function, People in their consumer behavior pay less attention to the price And decisions to consume more of this product is affected by individual income. Also, factors such as population, people's consumption habits and consumption patterns of individuals involved in the import. Therefore, the increased emphasis on performance per hectare and reform of consumer pattern of rice can also help the country save foreign exchange to food security.
    Keywords: Iran, Supply, Demand, Partial Adjustment Model Nerlove, Rice, Market Regulation
  • H. Mehrabi, A. Pour Moghaddam Page 161

    The main purpose of this study was to investigate Iran's comparative advantage in raisin export and the effective factors on it. Time series data from 1961 to 2009 was applied to this investigation. Besides, the comparative advantages of raisin export for the main raisin producer and raisin importer countries were calculated and the results were compared with each other. In order to determine the comparative advantage of Iran in raisin export, three indexes were calculated: Revealed Comparative Advantage (RCA), Revealed Symmetric Comparative Advantage (RSCA) and chi square measure (2). Based on the RCA index, the result indicated frequent fluctuations of the comparative advantage index for Iran which led from a rising trend to a falling trend. Also, comparing the calculated comparative advantages of raisin export for the main producer and exporter countries, it was indicated that the high volume of production and export was not necessarily due to the existence of comparative advantages in these countries. Afterward, the effective factors on the comparative advantage of raisin export were investigated through estimating a vector auto regressive (VAR) model for the period 1961-2008. The results of the estimated model indicated that the variables such as exchange rate, the amount of domestic production, the production rates of competitors and the world export price had positive effects on the comparative advantage of raisin export for Iran while fluctuations in production had a negative effect on it. These results indicate the need to protect domestic production to reduce production fluctuations, increased production and pave the path to export this product.

    Keywords: comparative advantage, export, raisin, vector auto regressive model
  • R. Heidari Kamalabadi, N. Shahnoushi Page 179

    The purpose of this paper is examination of hen meat farm-retail marketing margin using from rational expectations hypothesis that was referred by Wohlgenant (1985).For implement of this study, used monthly data's real retail price of hen meat and real fresh hen price over the period of 1380 to1389. Estimation Results of reduce-form show that fresh hen price with one and three lags increase hen meat marketing margin and with two lags decrease it. Also, Results of structural-form show that inventory-to-sales ratio affected marketing margin of hen meat but real interest rate hasnt effectively on it. Therefore for reduce of meal prices undulation, should be make suitable and standard stores

    Keywords: marketing margin, rational expectations, hen meat, seemingly unrelated nonlinear regression