فهرست مطالب

قرآن و علم - پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1389)

نشریه قرآن و علم
پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حجت الاسلام محمد علی رضایی اصفهانی صفحه 11
    نویسنده در این مقاله تاریخچه پیدایش «نظریه اعجاز علمی قرآن» از حدود یک قرن پیش تاکنون را گزارش و معنای لغوی و اصطلاحی معجزه را بررسی می کند و یادآور می شود که بر اساس احادیث اسلامی، معجزه هر پیامبر متناسب با پیشرفت های علمی عصر خویش بود. در ادامه اقسام معجزات «موقت» و «جاویدان» را بیان می کند و توضیح می دهد که قلمرو اعجاز قرآن از اطلاق آیات تحدی به دست می آید که شامل همه افراد، زمان ها و ابعاد اعجاز قرآن می شود. سپس وجوه یازده گانه اعجاز قرآن (فصاحت و بلاغت، معارف عالی، اعجاز موسیقیایی، نبود اختلاف، بیان اسرار خلقت، اخبارغیبی، صرفه و...) را بیان و همه وجوه اعجاز، غیر از صرفه، را می پذیرد. آن گاه اعجاز علمی قرآن را تعریف می کند که عبارت است از «اخبار غیبی و اسرار خلقت که در قرآن آمده و مدت ها بعد کشف شده است». در ادامه ضواط اعجاز علمی قرآن و مبانی آن را توضیح می دهد و در پایان مهم ترین اشکال ها به اعجاز علمی را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: قرآن، اعجاز، علم، معجزه علمی
  • حجت الاسلام امیر علی لطفی صفحه 45
    مقاله حاضر نظریه اعجاز مدیریتی قرآن را برای اولین بار مطرح و تلاش می کند زمینه ورود اثربخش آموزه های قرآنی در متن زندگی سازمانی و فرآیندهای مدیریتی را با رویکردی علمی، فراهم کند و مساله حیاتی جدیدی را پیش روی اندیشمندان حوزه سازمان و مدیریت و صاحب نظران علوم قرآنی قرار دهد. نگارنده با تاکید بر عظمت وجودی و تبیین نیازهای مدیریتی و هدایتی انسان، به گستره مطالعاتی قرآن اشاره و تبیین و اثبات اعجاز مدیریتی قرآن را با دو نگاه متفاوت مطرح می کند و در ادامه با مروری به تاریخچه و سیر تطور اندیشه اعجاز قرآن، شاخص های مدیریت و رهبری قرآن و جلوه هایی از نفوذ و اثربخشی مدیریت آموزه های وحیانی را معرفی می نماید. سپس با تبیینی کوتاه از چیستی نظریه، پیش نیازهای نظریه اعجاز مدیریتی قرآن، رویکرد اصلی و فرضیه های نظریه یاد شده را ارائه می کند.
    کلیدواژگان: قرآن، مدیریت، اعجاز علمی قرآن، اعجاز مدیریتی، نظریه
  • حجت الاسلام دکترسیدرضا مودب*، قاسم شهری صفحه 69

    قرآن کتاب جاویدان است و جنبه های مختلفی از اعجاز را دارد که اعجاز تاریخی یکی از آن ها است. از این وجه در آثار دانشمندان مسلمان بیش تر با عنوان «اخبار غیبی» یاد شده است؛ در حالی که رابطه اخبار غیبی و اعجاز تاریخی قرآن، عموم و خصوص من وجه است. بسیاری از مواردی که در اعجاز تاریخی قرآن بررسی می شود، به امت های پیشین و تاریخ انبیاء مربوط است. این جنبه از اعجاز قرآن از این جهت می تواند نقشی مهم در روشنگری تاریخ انبیاء و اثبات حقانیت قرآن و دین اسلام داشته باشد. پژوهش حاضر که درآمدی بر اعجاز تاریخی قرآن است دسته بندی هایی از اخبار غیبی و اعجاز تاریخی قرآن در آثار دانشمندان مسلمان را بررسی و دو دسته اخبار غیبی از اقوام و حوادث گذشته و نیز اخبار غیبی از آینده را بیان و برخی نمونه ها را (مثل پیش گویی پیروزی روم بر ایران (روم/ 32) و نام «ملک» در سوره یوسف) ذکر می کند.

    کلیدواژگان: قرآن، اعجاز، اخبار غیبی، اعجاز تاریخی
  • حجت الاسلام سید عیسی مسترحمه صفحه 93
    یکی از ابعاد اعجاز قرآن، اعجاز علمی است؛ برخی از مسائل علمی تا زمان نزول قرآن و حتی قرن ها بعد از آن، برای مردم ناشناخته بود و قرآن آن را با ظرافت خاصی بیان کرد. از جمله این مسائل، گزاره هایی نجومی است؛ مانند: آغاز آفرینش، اجرام آسمانی و پایان جهان که در قرآن به آن ها اشاره شده است. مفسران و نویسندگان در بسیاری از این موارد، ادعای اعجاز کرده اند؛ در حالی که شرایط و ضوابط معتبر در اعجاز در آن ها وجود ندارد. در این مقاله پس از بیان معیارهای اعجاز علمی، موارد ادعای اعجاز نجومی مطرح و بررسی شده است.
    با بررسی موارد ادعایی اعجاز نجومی می توان به این نتیجه رسید که اعجاز علمی در سه مورد (جاذبه عمومی، سختی تنفس و کمبود اکسیژن در آسمان و حرکت های خورشید) هست و در برخی موارد اگر معیارهای اعجاز علمی فراهم آید، می توان آن ها را به عنوان مواردی از اعجاز مطرح کرد، مانند: گرچه امروزه می توان این موارد را از شگفتی های علمی قرآن شمرد، مانند، وجود موجودات زنده در خارج از زمین (شوری/29؛ نحل/49؛ انبیا/4)، گسترش آسمان (ذاریات/ 47) و نقش کوه ها در حفظ زمین (نبا/ 7).
    کلیدواژگان: قرآن، اعجازعلمی، اعجاز نجومی، تفسیر، کیهان شناسی، آسمان، زمین
  • حجت الاسلام مهدی رستم نژاد، مهدی نوید صفحه 131
    قرآن کریم از جنبه های گوناگون معجزه است و اعجاز علمی یکی از این ابعاد می باشد. در این میان «اعجاز رنگ ها» موضوعی است که کم تر مورد توجه و بحث قرار گرفته است؛ در حالی که با اثبات آن، گوشه ای دیگر از اعجاز علمی قرآن روشن می شود. این مقاله در پی اثبات این ادعا است که خداوند در بسیاری از آیه های مربوط به رنگ ها، به آثار روانی رنگ بر شخصیت انسان اشاره کرده است. نویسنده پس از بیان جایگاه و ضرورت موضوع، آیه هایی را که واژه «الوان» و «لون» در آن ها به کار رفته است می آورد، سپس جداگانه رنگ های زرد، قرمز، آبی، سبز، سفید و سیاه را در قرآن بررسی می کند و توضیح می دهد که قرآن از یک رنگ معنوی، ورای همه رنگ ها، نام برده است که «رنگ خدایی و توحید» و بهترین رنگ هاست. آیات مربوط به رنگ ها، گاه اعجاز علمی اند و در مواردی شگفتی ها علمی قرآن به شمار می آیند؛ ضمن این که اختلاف رنگ در جهان آفرینش، هم نشانه توحید ربوبی است و هم می تواند نشانه حکمت الهی باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، اعجاز، اعجاز علمی، اعجاز رنگ ها، رنگ
  • عبدالزهرا جلالی صفحه 165
    تبیین وجوه اعجاز قرآن از مسائل مهمی است که اندیشمندان مسلمان را ازآغاز نزول قرآن کریم به خود مشغول داشته است؛ زیرا به دلیل عظمت و گستردگی مطالب قرآن، در هر برهه ای از زمان، جنبه جدیدی از اعجاز قرآن، آشکار می شود. می توان گفت که دلیل وجود تعدد وجوه اعجاز قرآن، هم به انسان بر می گردد، هم به متن قرآن؛ یعنی به جهت ضعف دانش بشری، محدود بودن حوزه شناخت نسبت به مسائل هستی و اعتماد به ابزار شناخت انسانی (علم تجربی) و محتوای عالی و نکات لطیف آن، کشف همه ابعاد اعجاز به یک باره میسر نیست و اعجاز علمی قرآن یکی از همین وجوه است. در این مقاله برخی از موارد کی هان شناسی مثل رتق و فتق آسمان ها، و کروی بودن زمین و برخی موارد زیست شناسی مثل سرچشمه بودن آب برای حیات، زوجیت و... بررسی شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، معجزه، اعجازعلمی، اعجاززیست شناختی، کیهان شناسی، زیست شناسی
  • حجت الاسلام محمدحسن زمانی، حجت الاسلام محمد احسانی صفحه 181
    این مقاله به بررسی و نقد کتاب «الاعجاز العلمی فی القرآن» نوشته لبیب بیضون اختصاص دارد. ناقد بعد از معرفی کتاب، به شیوه استنباط علمی از قرآن می پردازد. و بر اساس شیوه صحیح تفسیر و معیارهای آن معتقد است برخی مطالب ادعا شده در کتاب، اعجاز علمی ندارند و برخی از آن ها از موضوع کتاب خارج می باشند. هم چنین در کتاب، افراط در تفسیر علمی، تحمیل نظر بر قرآن و... دیده می شود و نوآوری چندانی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: قرآن، اعجاز علمی، علم، لبیب بیضون
  • حجت الاسلام حسن رضا رضایی صفحه 197
    در راستای کمک به پژوهشگران میان رشته ای قرآن و علوم سعی شد تا منابع مهم و قابل دسترسی در مزینه اعجاز علمی قرآن اعم از کتاب و مقاله فهرست نویسی شود و نیز برخی مجلات، پایان نامه ها و سایت ها مهم که در راستای اعجاز علمی قرآن فعالیت می کنند، معرفی گردد. البته این منابع اعجاز علمی قرآن در زمینه علوم طبیعی، علوم انسانی و ریاضیات و ادبیات است.
    در این نوشتار از فهرست کتابخانه تخصصی مرکز تحقیقات قرآن کریم المهدی بهره بردیم و نیز از نوشته های خانم نرگس شهسوارانی و سید عیسی مسترحمه و لیست پایان نامه های موسسه امام رضا و راهنمایی دکتر محمد علی رضایی اصفهانی یاری گرفتیم. البته برخی از منابعی که معرفی شد به صورت مستقیم اعجاز علمی قرآن را بررسی کرده و برخی از آن ها به صورت غیرمستقیم یا در ضمن مباحث به اعجاز علمی قرآن پرداخته است.
    کلیدواژگان: قرآن، معجزه، اعجاز علمی، علم، منبع شناسی
|
  • Dr. Muhammad Ali Rezai Isfahani Page 11
    In this paper, the author reports the historical background of appearance of the theory of scientific miracles of the holy Qur’ān since last century to current period and he considers the word and idiomatical meaning of miracle and then reminds based on Islamic hadith(s) that each prophet has a specific miracle according to his era’s scientific advancement. More, he expresses “temporary” and “permanent” miracles and asserts that territory of the holy Qur’ān’s miracles acquired from the Verses of Challenges or Tahaddi which is composed of people, periods and dimensions of the holy Qur’ān’s miracles. Afterward he explains eleven modes of the Qur’ānic miracles (rhetoric, premium thoughts, and musical miracles, non- differences, expression of the creation secrets, occult news, Sarfe and …) and accepts ten modes except of sarfeh. Then he defines the scientific miracles of the holy Qur’ān as follows: “The occult news and secrets of the creation which came in the holy Qur’ān and was discovered long time ago”. In more writer expresses the terms and principles of scientific miracles of the holy Qur’ān and at the end investigates the most important problems on the scientific miracle.
    Keywords: The Holy Qur'ān, Miracle, Science, Scientific Miracle
  • Amir Ali Lotfi Page 45
    This paper expresses the theory of managerial miracle of the holy Qur’ān for the first time and attempts to provide the entrance field of the Qur’ānic thoughts into the texture of the organizational life and managerial procedures by a scientific approach. It also faces the thinkers of organizations and management and Qur’ānic studies with a new vital issue. The author while emphasizing the being greatness, asserting managerial and guidance needs of human, refers to the range of Qur’ānic study and demonstrates the managerial miracle of the holy Qur’ān in two different views, it introduces continuously the management indices, the holy Qur’ān leadership and appearances of influence and effectiveness of management of divine thoughts with review of the historical background and evolution path of the holy Qur’ān’s Miracle thought,. Then by a short explanation about the theory’s identity, it provides the requirements for the theory of managerial miracle of the holy Qur’ān, main approach and mentioned hypothesis.
    Keywords: The Holy Qur'ān, Management, Scientific Miracle of the holy Qur'ān, Managerial Mirac
  • Dr. Sayyed Reza Moadab, Qasem Shahri Page 69

    The holy Qur’ān is an immortal book and it is composed of various aspects of miracle which one of them is the historical miracle. Hence it is mostly motioned as “occult news” in the Muslim scholars’ works; while the relation between occult news and historical miracle of the holy Qur’ān, are the general and particular. Many discussed cases in topic of historical miracle are related to the previous nations and the prophets’ history, in this respect, this type of miracle of the holy Qur’ān can have an important role in illuminating of the history of the prophet and vindicating of the holy Qur’ān and Islam.This research which is an introduction to the historical miracle of the holy Qur’ān examines two classifications of occult news and historical miracle of the holy Qur’ān in the works of the Muslim scholars and then expresses two samples of occult news from the past people, ethnics and events and from the future along with some samples such as prediction of the victory of Rome on Iran (2-3/ Rome) and the name of “malek” in the Sura al- Yusof.

    Keywords: The Holy Qur'ān, Miracle, Occult News, Historical Miracle
  • Dr. Sayyed Isa Mostarhami Page 93
    One of the aspects of the Qur’ānic miracle is the scientific miracle; some scientific issues were unknown to the people by the holy Qur’ān’s revelation and even for many later centuries and then the holy Qur’ān expressed it precisely. There are astronomical proposition among these issues such as the beginning of the creation, heavenly bodies and the end of the Universe which it is referred in the Qur’ān. Interpreters and writers have claimed the miracle, while there is no accredit regulation and conditions. In this paper after I explain the criteria of scientific miracle, the claims of astronomical miracle has been reviewed. With reviewing of the matters of scientific miracle it could be concluded that scientific miracle is in three domains of general gravity, severe respiration and lack of oxygen and the sun movement and in some cases if the criteria of the scientific miracles could be prepared, then can introduce some miracle’s matters such as; alive creatures outside the earth (42: 29, 16: 49, 21: 4), expansion of the heaven (51: 47) and the role of mountains in the earth protection (78:7)
    Keywords: Scientific Miracle, Astronomical Miracle, Exegesis, Cosmology, Heaven, Earth
  • Dr. Mahdi Rustam Nijad, Mahdi Navid Page 131
    The holy Qur’ān is a type of miracle and scientific miracle is one of its dimensions. In meantime “the miracle of colors” is a subject which there is less discussion about it; while if we prove it, another aspect of that could be appear. This paper tries to prove that God implies on psychological effects of colors on human characteristics in many verses regarding the colors. Then the author explained the status and necessity of this topic, brings the verses which two terms of “Alvan” and “Lown” are used in them. Then, separately examines the colors of yellow, red, blue, green, white and black in the holy Qur’ān. The holy Qur’ān named a color, beyond all colors which is “divine and unity color” and is the best color. Relevant verses to the colors are sometimes as a scientific miracle and in some cases are considered as scientific wonders of the holy Qur’ān. Besides the color differences in the universe is also a sign of divine monotheism and can be a sign of divine wisdom.
    Keywords: the Holy Qur'ān, Miracle, Scientific Miracle, Colors
  • Abdul Zahra Jalali Page 165
    Clarifying aspects of the miracle of the holy Qur’ān is one of the important issues that have engaged Muslim thinkers since the beginning of revelation; because of the greatness and extent of the holy Qur’ān’s contents, in every single era, a new aspect of the miracle of the holy Qur’ān is clear. It can be noticed that there are too many aspects of the miracle of the holy Qur’ān and its reason referred to the human and the text of the holy Qur’ān as well; i.e. to the weakness of human knowledge, limited cognitive domain than issues of the universe, relying on human cognition instrument (empirical science) and premium content and its precise points, is not possible to discover all aspect of a miracle at once. And scientific miracle of the holy Qur’ān is one of these aspects. This paper investigated some cases such as joined and apart of the heavens, spherical shape of the earth and some biological cases like water for survival, parity, etc.
    Keywords: The Holy Qur'ān, Scientific Miracle, Miracle
  • Dr. Muhammad Hassan Zamani, Muhammad Ehsani Page 181
    This paper is dedicated to critical study on Al- I‘jaz al- ‘Elmi fil Qur’ān by Labib Bayzoun. After introduction, the critic does the scientific inference. And based on the true method of exegesis and its criteria he believed that some claimed cases in the book are not contains of scientific miracle and some of them are out of the book’s domain. Likewise in the book there are indulge in scientific exegesis along with the imposed opinion on the holy Qur’ān, etc. And also there is no specific innovation in this book.
    Keywords: the Holy Qur'ān, Miracle, Science, Labib Beyzoun
  • Hassan Reza Rezai Page 197
    In order to help the researchers of interdisciplinary discussions of the holy Qur’ān and sciences tried to index main accessible resources in domain of scientific miracle of the holy Qur’ān including books and papers and also introduced some journals, thesis and main world wide web about the scientific miracle of the holy Qur’ān. However, these resources of scientific miracle of the holy Qur’ān are in domain of Natural Sciences, Humanities, Math and Literature.In this essay we benefited from the index of the especial library of the research center for the holy Qur’ān and took advantages of the writings of Mrs. Narges Shahsavarani and Sayyed ‘Isa Mustarhame and the list of thesis of Imam Reza (as) institute and guidance of Dr. Muhammad ‘Ali Rezai Isfahani. It also should be noted that some of indicated resources investigated scientific miracle of the holy Qur’ān directly, and some of them investigated indirectly.
    Keywords: the Holy Qur'ān, Miracle, Science, Bibliography