فهرست مطالب

قرآن و علم - پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1388)

نشریه قرآن و علم
پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا آقایی صفحه 11
    نویسنده با استفاده از یافته ها و آموزه های موجود در عرصه تفسیر قرآن کریم در بخش قواعد، مبانی و پیش فرض ها و همچنین با توجه به آموزه های جامعه شناختی، مناسبتی بین تفسیر و قرآن کریم1، در قالب «تفسیر اجتماعی» برقرار می سازد و ضرورت چنین رویکردی را، با توجه به اصول یاد شده، تبیین می نماید؛ به این معنا که در شرایط فعلی که دانش رو به گسترش است و به همان میزان توان بهره وری از قرآن کریم رو به افزایش می باشد، با مراجعه به مسائل علوم از جمله جامعه شناسی، می توان پاسخ های متقن و پذیرفتنی از قرآن کریم استخراج کرد و به حل آن مسائل کمک کرد.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، تفسیر اجتماعی، جامعه شناسی، علوم اجتماعی
  • معصومه دولت آبادی صفحه 37
    با توجه به تحولات اجتماعی، سیاسی و علمی در دنیای جدید و ظهور مکاتب اخلاقی، فلسفی، اجتماعی و...، همچنین رشد روز افزون علوم، به ویژه در عرصه انسانی، نگاه های پرسش آمیزی به سوی قرآن دوخته شده است، مبنی بر این که قرآن کریم چه آموزه هایی در عرصه زندگی سیاسی و اجتماعی انسان دارد؟
    در این مقاله به گرایش سیاسی در تفسیر قرآن، که بر اساس ذوق و علاقه مفسر و نیاز زمان شکل می گیرد، می پردازیم.
    در مبانی «تفسیر سیاسی» توجه به اصل توحید و یگانه دانستن خداوند، جدایی ناپذیری دین از سیاست، استدلال بر آن، نبوت، امامت (متمم رسالت)، اهداف بلند مدت و کوتاه مدت در سیاست، با ارائه آیاتی از قرآن کریم بیان شده است.
    ویژگی های تفسیر با گرایش سیاسی، ارائه نمونه هایی از آیات که به مسئله حکومت و سیاست توجه دارند، آسیب ها و آفات گرایش های سیاسی در تفسیر و معرفی نمونه هایی از تفسیر با گرایش سیاسی از جمله مواردی است که در این مقاله مورد توجه قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: قرآن، سیاست، تفسیر، حکومت، اجتماع
  • محسن علیجانی صفحه 63
    پژوهش حاضر با هدف بررسی، تبیین و چگونگی تفسیر مدیریتی قرآن کریم صورت گرفته است. تفسیر مدیریت قرآن نوعی تفسیر علمی است که ساز و کار مناسب خود را دارد و از مبانی، ضوابط، ابزارها، منابع و موانع عام و خاصی پیروی می کند. این پژوهش از روش تلفیقی بهره برده و با رویکردی اعتدالی و منصفانه به موضوع نگریسته و در پایان روشن ساخته که تفسیر مدیریتی قرآن کریم امکان پذیر، جایز و لازم است؛ اما باید همچون سایر تفاسیر، روشمند و ضابطه مند باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، مدیریت، تفسیر، گرایش، تفسیر مدیریتی
  • حسینعلی علایی، محمد طاهر پاکدامن صفحه 83
    قرآن کریم کتاب هدایت بشر تا قیامت است، لذا از هیچ یک از امور مهم و تاثیرگذار در زندگی انسان فروگذار نکرده است. تغذیه از اموری به شمار می رود که مورد توجه ویژه قرآن کریم است. این کتاب شریف علاوه بر توجه به اصول کلی و اساسی تغذیه، از بعضی غذاها نام برده است که دانشمندان اهمیت و ارزش غذایی و درمانی آن ها را یادآور شده اند و کتب و مقالات متعددی در موردشان نگاشته اند و حتی در برخی موارد ادعای اعجاز کرده اند. این تحقیق برای نمونه، به بررسی چهار مورد از این غذاها (شیر چهارپایان، شیر مادر، عسل و خرما) می پردازد؛ به این صورت که پس از طرح آیات و اشاره به نکات تفسیری، خواص و آثار این خوراکی ها را از دیدگاه طب و تغذیه
    کلیدواژگان: غذا، درمان، قرآن، علم
  • غلامرضا اسم حسینی صفحه 113
    قرآن کریم و توصیه های پیامبران و ائمه اطهار در قالب آیات و احادیث و سیره، بر ضرورت و اهمیت موضوع سلامتی، بهداشت و تاثیر آن در زندگی دنیوی و اخروی اشاره فراوان دارند. بر این اساس در مبانی بهداشت اسلامی، رعایت و حفظ سلامتی از مصالح عمومی نظام اجتماعی و بخشی از مسئولیت همگانی شمرده می شود که ایمان و فطرت بزرگ ترین خاستگاه و انگیزه اش می باشند از این رو جامعیت دارد.
    در نظام بهداشت و سلامتی اسلام، بهره مندی انسان از نعمت های الهی برای رسیدن به تکامل و خشنودی خداوند ضروری است و مواظبت و پیشگیری از آسیب ها و آلودگی ها واجب دانسته می شود؛ به گونه ای که برای رسیدن به این ضرورت در ابعاد جسمانی و معنوی در سه حیطه شناختی، رفتاری و عاطفی نظامی مدون و اصول و قواعدی برای حفظ سلامتی انسان و رستگاری او ارائه می دهد و برنامه زندگی اش را از آغاز شکل گیری تا رسیدن به روز رستاخیز، در ابعاد مختلف فردی اجتماعی، در قالب وظایفی مثل رعایت بهداشت تغذیه، سلامتی جسمی، روحی و جنسی، تنظیم می کند و در اختیار جامعه بشری قرار می دهد.
    کلیدواژگان: بهداشت، سلامت، اسلام، نظام
  • مصطفی احمدی فر صفحه 145
    با این که جهان با شتاب به سوی صنعتی شدن و جهانی بدون دشواری دگرگونی های ژرف فن آوری در حال حرکت است، بیماری ها و مشکلات روانی همچنان موضوعی مورد توجه به حساب می آید.
    از جمله بیماری های روانی که دامن جوامع را گرفته، بیماری دهشتناک اعتقادی است. این معضل اعتقادات جوامع را هدف قرار می دهد و آنان را از جایگاه والای خود به پایین ترین سطوح حیوانی می کشاند.
    مکتب اسلام در این خصوص، به لحاظ مبنایی و محتوایی، غنایی والا و در کاهش و محو فشارهای روانی و اعتقادی نقشی به سزایی دارد. اسلام، راهکارها و سفارش هایی در این بین دارد که زمینه ساز تقویت بنیه اعتقادی افراد در اجتماع هستند؛ آن سان که فشارهای روانی و اعتقادی مردم را از بین می برد و بهداشت روانی آنان را در این زمینه تقویت یا تامین می کند.
    در این باره می توان از عمده ترین بیماری های روانی، پیامدهای آنان در اجتماع و راهکارهای اسلام برای رویارویی با این گونه بیمار ی ها نام برد.
    کلیدواژگان: قرآن، بهداشت روان، اعتقادات، اجتماع
  • محمد علی رضایی اصفهانی صفحه 183
    در این نوشتار به معانی آزادی همچون آزادی فلسفی، روان شناسی فلسفی (اختیار)، روان شناسی تربیت (آزادی متربی)، وارستگی اخلاقی، و آزادی حقوقی اشاره می شود، سپس مصادیق آزادی مانند آزادی اندیشه، بیان، قلم، اعمال قدرت و مالکیت، درونی و بیرونی و مادی و معنوی بیان می شود.
    در ادامه مبانی آزادی مثل خدامحوری و انسان محوری مطرح و در پایان تفاوت های اساسی آزادی از منظر اسلام و لیبرالیسم بیان می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، آزادی، قلمرو، مبانی
  • حسن رضا رضایی صفحه 213
    این مقاله به معرفی کتاب ها، مقالات و سایت های مرتبط با مباحث میان رشته ای «قرآن و علوم» اختصاص دارد که برخی از آن ها در مورد مباحث نظری قرآن و علم است، مثل: رابطه، قلمرو، توهم تعارض و راه کارها و روش تفسیر علمی و... و برخی به مصادیق تفسیر علمی و اعجاز علمی قرآن اختصاص دارد که در دو دسته «قرآن و علوم طبیعی» و «قرآن و علوم انسانی» دسته بندی شده است. این منابع ارزش و اعتبار یکسان ندارند؛ اما می توانند زمینه مناسبی برای مطالعات قرآن و علم فراهم آورند. مقاله توسط گروه قرآن و علم مرکز تحقیقات قرآن کریم تهیه شده است و گستره موضوعات آن می تواند در مقالات بعدی تکمیل شود.
    کلیدواژگان: قرآن، علم، منبع شناسی
|
  • Muhammad Reza Aqaei Page 11
    The present essay is determined to find a friendly relation between Quran and its exegesis in the form of social interpretation. To perform this task, the writer from one hand utilizes the existing teachings and guidelines of the Quran whether rotating around the rules or foundations and presumptions and from other hand pays heed to sociological teachings, contents and its method. Moreover, he would meet the necessity of such an approach too; in this sense that in the current situation the science is growing rapidly and similarly the abilities of utilizing the holy Quran’s instructions are also in the verge of increase. So, referring to the scientific issues such as sociology, many acceptable and reliable answers can be discovered from the holy Quran in this respect and resorting to the newly found solutions we can solve those issues.
    Keywords: Quran, exegesis, social interpretation, sociology, social sciences
  • Maasomah Dawlatabadi Page 37
    Considering the social, political and scientific developments in the modern world and the appearance of moral, philosophical and social schools of thought and..., The overwhelming rapid growth of sciences in particular in the field of humanities, there is questioning gazes being starred at the Holy Quran. Precisely talking, the question is what instructions does the holy Quran offer in political and social spheres of human life? In this article we deal with the political tendency in interpretation of the Quran that is formed on the basis of interpreter’s taste, interest and the need of his era. In the foundations of “political interpretation” while bringing suitable verses from the holy Quran, we have paid attention to the principle of monotheism, oneness of Allah, inseparability of religion and politics (proving it with reasons), prophethood, leadership, the long-term and short-term objectives in the politics. The issues such as the characteristics of interpretation with the political tendency, bringing some verses of the holy Quran pertaining to government and politics as examples, the positive and negative aspects of political tendency in interpretation of the Quran and some exegeses written with such a tendency are touched and introduced for the readers in this article.
    Keywords: Quran, politics, interpretation, government, society
  • Muhsin Alijani Page 63
    The present research is launched to study and review the quality and condition of management exegesis of the Quran. The management exegesis of the Quran is a kind of scientific interpretation which possesses its own appropriate arrangements and follows particular foundations, disciplines, means, sources and general and particular impediments. The current research enjoys of a combinative procedure and sheds light on the subject with a moderate and fair approach. Finally he has made it clear that the management exegesis of the Quran is possible, permissible and even incumbent. Nonetheless, it must be methodical and well-organized as the other methods of interpretation are.
    Keywords: Quran, management, exegesis, tendency, management exegesis
  • Dr. Hussein Alaei, Muhammad Tahir Pakdaman Page 83
    The Holy Quran is and remains the book of guidance for the humanity till the doomsday. Thus, it has not left unstated any important and effective issue in human’s life. Nutrition is one of those important issues that the holy Quran has touched it with particular attention. The Holy Quran besides attending to the general and basic principles of nutrition has designated the names some of the nourishments; the nourishments which the intellectuals have also pointed to their therapy and nutrition value and written books and various articles about that. Even some have claimed miracle in this regard. Exemplifying this fact, the research at hand is going to study the four nourishments (milk of livestock, milk of mother, honey and the date). It would be presented like this that after bringing the verses and hinting at their exegetical subtleties, the characteristics and effects of these nourishments would be reviewed from medical and nutrition perspectives.
    Keywords: nutrition, food, therapy, Quran, science
  • Ghulam Reza Husseini Page 113
    The holy Quran, the prophetic and the infallible Imams’ recommendations in the forms of verses, traditions and ways of life emphasize the necessity and significance of hygienic system. Moreover, there are copious hints on its impacts in the worldly life and the hereafter. Thus, considering the foundations of ensuring hygiene and sanitation from the Islamic perspective is of those high common interests of the society and a part of all-embracing responsibilities that everyone should take care of. For such an important task, the faith on Allah and the innate nature of the human beings can be two noteworthy providences and motives. In the health care system of Islam, to enjoy of the divine granted blessings for securing evolution and celestial satisfaction is a must. As to take preventive measures for maintenance of health and to avoid every kind harm and filth is assigned obligatory for all. Islam offers us a codified set of hygienic rules covering terrestrial and spiritual aspect of human beings’ (inclusive of cognitive, emotional and behavioural) life and ensuring their prosperity. Alongside, Islam regulates and gives the human beings’ time table for his whole life starting from his birth and ending to his resurrection in various individual and social aspects in the form of certain obligatory duties of maintaining good hygiene in different spheres of nutrition, spirituality, sexuality and physical health.
    Keywords: hygiene, health, Islam, system
  • Mustafa Ahmadifar Page 145
    As long as the world is running with the fastest possible speed toward industrialization, deep technical developments and becoming a place devoid of difficulties, troubles; still the matter of diseases and mental problems despite its unpleasant attribute remains an issue of noteworthy attention. From among the mental diseases which have involved the societies is the horrific disorder by the name of doctrinal sickness. This dilemma targeted the societies’ beliefs and intends to bring the human beings from their highest degree down to the nadir of wretchedness. The Islamic school of thought is significantly rich in content and foundation from this perspective and plays a vital role in reduction and elimination of doctrinal and mental pressures. Islam enjoys and offers abundant amount of recommendations and solutions for fortifying of the individual’s doctrinal bases in the society. Taking these solutions seriously would eliminate the peoples’ doctrinal and mental pressures and would strengthen or ensure their mental hygiene in this regard. The article is inclusive of the main mental illnesses, their consequences and implications in the society along with the Islam’s solutions for resisting such kind of illnesses.
    Keywords: Quran, mental hygiene, beliefs, society
  • Dr. Muhammad Ali Rezaie Isfahani Page 183
    The article tries to point out the meanings of freedom, such as philosophical freedom, philosophical psychology (free will), psychology of training (the freedom of educated one), moral deliverance and legal freedom. Then the writer describes determinates of freedom as freedom of thought, expression, pen, exercise of authority and ownership, internal and external and material and spiritual one. In the following, the writer pays attention to the foundations of freedom such as Theo centric and human centric and ultimately hints at the key differences of freedom form Islam and liberalism points of view.
    Keywords: Quran, freedom, realm, foundations
  • Arranged By: Hassan Reza Rezaie Page 213
    This article is an effort for introducing the books, articles and related sites of inter-subject discussions of Quran and sciences. Some of them are on theoretical discussions of Quran and sciences (such as the relation, realm, assumption of contradiction between Quran and sciences, the alternatives and the method of scientific exegesis and. ..) and some are on determinates of scientific exegesis and scientific inimitability of the Quran. The latter are classified under two categories of the Quran and natural sciences and the Quran and humanities (human sciences). Though these sources considering their value and weight are not identical but can be a good background for further studies of Quran and sciences. This paper is prepared by the faculty of Quran and sciences affiliated to Al-Mahdi Quranic research centre. It will be updated in the next essays.
    Keywords: Quran, science, Bibliography