فهرست مطالب

قرآن و علم - پیاپی 4 (بهار و تابستان 1388)

نشریه قرآن و علم
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/04/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • میرخلیلی، حمیدرضا نوری صفحه 11
    نویسنده اهمیت تفسیر حقوقی قرآن را بررسی می کند و به ضرورت توجه به این شیوه تفسیری، از آن رو که قرآن یکی از منابع حقوقی اسلامی است، اشاره می نماید. در ادامه نمونه هایی از تفسیر حقوقی معصومان از آیات معرفی می کند و چون مباحث حقوقی بخشی از فقه اسلامی را تشکیل می دهد، وی تفسیر حقوقی را در زمره تفاسیری معرفی می کند که به آیات الاحکام پرداخته اند. پس از تحلیل معنای تفسیر حقوقی، به احتمال های متصور توجه کرده، این تفسیر را مصداقی از سبک، روش و گرایش های تفسیری می شمارد و در پایان دو نمونه از آسیب های تفسیر حقوقی، را ذکر می کند.
    کلیدواژگان: قرآن، روش، تفسیر، فقه، حقوق، حق
  • مهدی رستم نژاد، سید مفید حسینی کوهساری صفحه 33
    روش شناسی اقتصاد اسلامی از عرصه های مهم مطالعات اقتصاد اسلامی است که هر روز بیشتر از گذشته مورد توجه اندیشمندان قرار می گیرد و با وجود برخی پیشینه ها، از مباحث نوین این حوزه به شمار می رود. پرداختن به روش شناسی بدون توجه به برخی اصول و مبانی بنیادین مطالعات اقتصاد اسلامی، تلاشی ناتمام است و عمق و دقت لازم را ندارد. توجه به اصولی همچون «لزوم تناسب روش ها با اهداف، مبانی و اصول اقتصاد اسلامی، لزوم تناسب هدف مشروع با روش مشروع، خصوصیت چند روشی در اقتصاد اسلامی» و عنایت به مبانی از قبیل «وجود امور ثابت و متغیر در اقتصاد اسلامی، وجود اوامر ارشادی و مولوی، تاثیر زمان و مکان در اقتصاد، تاثیر گستره مذهب بر اقتصاد اسلامی، تاثیر عقل در استنباط قوانین اقتصادی و وجود عناصر موقعیتی و جهان شمول» در قوام و عمق بخشی به مباحث روش شناسی اجتناب ناپذیر است.
    با توجه به این اصول و مبانی می توان روش های عمده مطالعات اقتصاد اسلامی با تاکید بر اقتصاد قرآنی را چنین برشمرد: استقراء، تفسیر موضوعی بیرونی، بهره گیری از قضایای اقتصادی اخباری اسلامی، امضاء، کشف، نظام مند، تاسیس.
    کلیدواژگان: اقتصاد، روش شناسی، مطالعات، قرآن، مبانی
  • حسین علایی، حسن رضا رضایی صفحه 65
    با وجود پیشرفت فراوان دانش پزشکی هنوز شاهد اعتراف دانشمندان در زمینه هم نوایی علوم با قرآن هستیم. در این مقاله شبهه های «آفرینش انسان»، «خلقت گوشت بعد از استخوان در دوران جنینی»، «منشاء منی» و «آگاهی از جنس جنین» بررسی و نقد می شود و روشن می گردد که آیات پزشکی نه تنها با هم اختلاف ندارند، بلکه با علوم پزشکی هم ناسازگار نیستند.
    کلیدواژگان: قرآن، علوم پزشکی، تناقض
  • محمد علی رضایی اصفهانی صفحه 95
    در این نوشتار به اهمیت، دلایل (فطری، عقلی و عقلایی) آزادی و زیر بنا بودن آن برای اخلاق اشاره می شود و دلایل قرآنی و نمونه هایی از آزادی اندیشه و انتخاب در قرآن بیان می گردد و در ادامه ضمن توجه به سخنان اهل بیت در زمینه آزادی و عنصر حریت در نهضت عاشورا، اصول تامین کننده آزادی در اسلام تبیین می گردد. در پایان چالش های ادعایی در مورد «قرآن و آزادی»، مثل تعارض ظاهری لا إکراه فی الدین با مبحث ارتداد و ممنوعیت نشر کتب گمراه کننده بررسی و نقد می شود.
    کلیدواژگان: آزادی، قرآن، ارتداد
  • سید رضا مودب، امیر علی لطفی صفحه 117
    نوشتار حاضر با این پیش فرض که قرآن کریم جامع ترین راهنمای اندیشه و عمل انسان و جامعه در مسیر پیشرفت، سند مطمئن و جاوید دست یابی به حیات سعادتمند مادی و معنوی است، تلاش می کند با ورودی روشمند و نگاهی تخصصی کاربردی، زمینه بهره مندی از این مائده آسمانی را در حوزه تخصصی سازمان و مدیریت فراهم کند. نگارنده بدین منظور سعی دارد با تبیین ماهیت و گستره مطالعات مدیریتی و طرح پرسش های اصلی، باب گفت وگو و تلاش علمی را برای شمردن، تبیین و اثبات پیش فرض های ویژه مطالعات مدیریتی قرآن را علاوه بر پیش فرض های عام باز نماید.
    در این راستا، فرا تاریخی بودن آموزه های قرآن، راهنما و هدایت گر بودن قرآن [برای زندگی این جهانی]، اجتماعی بودن قرآن، معطوف به رفتار بودن آیات قرآن، پویایی، حساسیت و موضع گیر بودن قرآن، مرجعیت و نجات بخشی قرآن در شرایط بحرانی را به عنوان پیش فرض ویژه مطالعات مدیریتی قرآن پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: قرآن، مدیریت، مطالعات
  • محسن ملاکاظمی صفحه 139
    تدوین علوم انسانی با جهان بینی افراد و مکاتب، ارتباط مستقیم دارد، از این رو هر مکتبی که بخشی از «علم مدیریت» را گسترش می دهد، به همان اندازه نگرش های خود را در آن وارد می سازد، لذا اگر نگرش ما نسبت به هستی، انسان و مدیریت از نگاه قرآن سامان یابد، دانش مدیریت ما نیز دگرگون خواهد شد.
    نظر قرآن در مورد هستی این است که نظام تکوین با نظام تشریع کاملا هماهنگ است، لذا اگر کسی خلاف قوانین (تشریع و تکوین) عالم حرکت بکند، نظام هستی او را همراهی نمی کند. حال اگر یک سازمان با مدیریتی خاص بر خلاف قوانینی هستی حرکت کند، دچار مشکل خواهد شد. نظر قرآن نسبت به انسان این است که او اشرف مخلوقات و صاحب کرامت است و دو بعد مادی و معنوی دارد که، هر کدام نیازهای خاص خود را می طلبد و پاسخ دهی به نیازهای هر بخش، ما را از پاسخ دهی به بعد دیگر بی نیاز نمی کند.
    مدیر نیز برای مدیریت باید از قوانین هستی آگاهی داشته باشد و به وجود پیچیده انسان و نیازهایش نیز معرفت داشته باشد تا مدیریتش موفقیت آمیز باشد، زیرا اگر مدیر از قوانین هستی، استعدادها، نیازها و نیروهای نهفته در وجود انسان بی خبر باشد و راه متعادل کردن آن را نداند، فاجعه ای عظیم به بار می آورد چنان که در کشورهایی که از معارف انبیاء فاصله گرفته اند، این وضع آشفته را می بینیم.
    مدیریت امانتی است که باید به اهلش واگذار شود؛ از این رو مدیران به طور مستقیم از طرف خداوند حکیم معرفی می شوند یا خداوند ملاک های انتخاب آن ها را بیان می فرماید.
    کلیدواژگان: قرآن، مدیریت، باورهای دینی، جهان بینی
  • سید صمصام الدین قوامی، امیر لطفی، محمدعلی رضایی اصفهانی صفحه 157
    مدیریتی قرآن با حضور دکتر محمد علی رضایی اصفهانی، سید صمصام الدین قوامی و امیر لطفی در 20/3/1388 در مجتمع آموزش عالی امام خمینی وابسته به جامعه المصطفی العالمیه برگزار شد.
    در این اقتراح دکتر رضایی اصفهانی سه رویکرد اساسی در مورد تفسیر مدیریتی کرد که عبارتند از: توضیح حدود سیصد آیه مدیریتی قرآن و فهم بهتر آن ها؛ تفسیر آیات با رویکرد مدیریتی که می تواند شامل آموزه های مدیریتی همه آیات شود؛ مطالعه قرآن برای کشف نظام مدیریتی.
    وی مبانی عام و خاص تفسیر مدیریتی را بیان کرد که از جمله مبانی خاص، وجود آیات مدیریتی در قرآن و معنادار بودن آن هاست. سپس روش شناسی تفسیر مدیریتی مطرح شد و دو روش غلط «استخراج همه جزئیات مسائل مدیریتی از قرآن» و «تحمیل نظریه های علمی بر قرآن» و دو روش صحیح «استخدام علوم در فهم آیات مدیریتی» و «نظریه پردازی های مدیریتی بر اساس آیات قرآن» مطرح گردید. هم چنین بیان شد که در تفسیر مدیریتی استفاده از دو روش تفسیر تربیتی و سه روش موضوعی امکان دارد.
    در ادامه آقای قوامی مدیریت رحمانی و رابطه آن با هدایت قرآنی را توضیح داد و آقای لطفی به عنوان مقدمه فهم پذیری قرآن، مراتب فهم آن، دامنه و سیر تحول تفسیر قرآن را ذکر کرد، آن گاه به این مطالب اشاره نمود: ماهیت مدیریت، سازمان و گستره موضوعات مدیریت، سازمان و سلسله مراتب اهداف تفسیر تربیتی قرآن، روش تفسیر مدیریتی قرآن و مختصات کلی روش اجتهادی.
    کلیدواژگان: قرآن، مدیریت، تفسیر، مبانی، روش شناسی
  • صفحه 187
    نوشتار حاضر به بایسته های پژوهش در حوزه میان رشته ای قرآن و علوم می پردازد و به صورت موضوعی مانند: کلیات، مدیریت در قرآن، مسایل اجتماعی، تربیتی، بهداشت روان، فراروان شناسی، پزشکی، حقوق، اقتصاد، هنر، فیزیک، کی هان شناسی، قرآن و طبیعت و... ذکر شده است امید است محققان و پژوهشگران برای نوشتن پایان نامه و کتاب از موضوعات ذیل استفاده نمایند تا شاهد شکوفایی پژوهش در حوزه میان رشته ای قرآن و علوم باشیم.
    عمده این موضوعات توسط اعضای گروه قرآن و علم، مرکز تحقیقات قرآن کریم المهدی پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: پژوهش، موضوعات، قرآن، علوم
|
  • Dr. Sayyed Ahmad Mir Khalili, Hamid Reza Nowrozi Page 11
    Since the holy Quran without any doubt has always been numerated of the Islamic legal sources, this article pays attention to the importance and necessity of a legal interpretation of the Quran alongside its method. There you can find examples of legal interpretation from the infallibles’ side. In viewing of the fact that a major part of Islamic jurisprudence is legal affairs, we have labeled the legal interpretation to those of interpretations dealing with verses covering the practical exercises of the people. Then the writer after analysis of literal meaning of legal interpretation and the supposable guesses of that has ultimately pointed out two examples from those deficiencies of legal interpretation.
    Keywords: Quran, method, interpretation, jurisprudence, rights, personal, objective right
  • Dr. Mahdi Rustam Nijad, Sayyed Mufid Husaini Kohsari Page 33
    Today the methodology of Islamic economy is of those significant spheres in the Islamic economic-studies drawing attention of the intellectuals much more than the past. This topic though enjoys some foregoing backgrounds but is still counted of those new and latest debates. To deal with the methodology while paying less attention to the basic principles and foundations of Islamic economic-studies, it would be a void and infertile effort that suffers profundity and sufficient attention. It is inevitable that we have to pay heed to the principles namely “the necessity of harmony between methods and goals, principles and standards of Islamic economy, the necessity of suitability of legitimate goal with the legitimate method, the characteristic of multi-manner in Islamic economy”. Considering the above-mentioned principles, the foundations such as “the existence of stable and fluctuating affairs in Islamic economy, the existence of two kinds of orders Mowlavi and Irshadi, the effectiveness of time and place in economy, the impressive influence of religious realm on economy, the weight intellect have in deduction of economical laws and finally the being of universal or local elements” should also necessarily be taken into account.Having all these foundations and principles into consideration, the key methods of Islamic economic-studies with emphasis on Quranic economy can be counted as following: induction, the outwardly interpretation based on subjects, utilizing the Islamic reported economic quotations, signature, exposure, systematic and establishment. It should be noted that each of these terms enjoy exclusive meaning in Islamic jurisprudence.
    Keywords: economy, methodology, studies, Quran, foundations
  • Dr. Hussein Alaie, Hassan Reza Rezaei Page 65
    The present writing addresses some of the doubts and questions raised in regard to contradictions between Quran and medical sciences. Though the medical sciences have a great deal of improvements but again we do witness the intellectual’s confession in harmony of Quran and sciences. This article would analyze and criticize the doubts raised concerning “the creation of human”, “the creation of flesh after bone on embryonic period”, “the origin of sperm”, “the awareness from the gender of fetus and the stable period of pregnancy”. It will finally be made clear that not only the verses pertaining to medical affairs contradict one another but also are in complete harmony with the medical sciences.
    Keywords: Quran, medical sciences, contradiction
  • Dr. M. Ali Rezaei Isfahani Page 95
    In this article the attention is firstly paid to the importance, natural and rational reasoning of freedom for its foundational role with respect to morality. Secondly, the reasons being supported by the Quran in favor of freedom and the examples of freedom of thought and choice in the Quran would be stated. Later the words of the Family members of the prophet (peace be upon them) in regard to the background of freedom and the element of freedom in Ashura Movement alongside the principals providing freedom in Islam will be illustrated. Finally, the alleged challenges of Quran and freedom such as the outwardly contradictions between the verse (لَا إِكْرَاهَ فىِ الدِّينِ =There is no compulsion in religion) and the matter of apostasy and the prohibition on publication of misleading books would be taken into account and criticized.
    Keywords: Freedom, Quran, apostasy
  • Dr. Sayyed Reza Muaddab, Amir Ali Lutfi Page 117
    The writer maintains this assumption that the Holy Quran is the most comprehensive book of guidance for human’s meditation and action. It leads the individuals and the society towards an everlasting felicitous materialistic and spiritual life. He with holding a professional look at exclusive sphere of organization and management tries to provide a practical background of utilizing this divine book. For the sake of attaining this purpose, he makes his attempts to describe the identity and realm of management-studies, propounding the main questions; so that a new scientific phase of dialogue should be commenced between these two subjects. In this direction, the perpetuity and timelessness of the holy Quran’s instructions, the particular characters of the holy Quran such as being conductive, being social, being dynamic and being an authoritative and granting deliverance in the most critical situations are suggested to be as assumptions for management-studies of Quran.
    Keywords: Quran, management, studies, basic, assumptions
  • Muhsin Mullah Kazimi Page 139
    Since compilation of human sciences has direct relation with the worldview of individuals and the schools of thought, everyone and the each of the schools of thought expanding a part of “management”, put their opinions and notions in that process. Hence if our worldview toward the existence, human beings and management is designed and labeled in accordance to the holy Quran, the management would be transformed and evolved. The Holy Quran’s standpoint in respect to the existence is that the creation and legislative orders are in a complete harmony. So if one moves against the regulations making no difference it should be of Takwin or legislative world, the existential order does not accompany him and he would encounter difficulties. Now if an organization with a particular management starts moving against the existential regulations, the result is something clear-cut and obvious. Human beings from the holy Quran’s perspective is of the best creatures and most dignified ones holding two material and spiritual aspects. Each of these two dimensions requires some certain needs that satisfying one of them do not make us needless of answering to other. The manager should also be aware of the existential rules and sophisticated existence of human being and his needs so that he has to have a successful management. For if he does not know the prevailing regulations of the existence and human characteristics and should be fully unaware of how to bring balance, then he has just brought catastrophe as we see in those countries that put aside the prophetic instructions. This management is a trust that should be bestowed upon whom he deserves; on that account the managers either directly is introduced by Allah, the wise, or the yardsticks of electing them is stated by Him.
    Keywords: Quran, management, religious beliefs, worldview
  • Dr. M. Ali Rezaei Isfahani, Dr. Sayyed Samsamuddin Qawami, Amir Ali Lutfi Page 157
    A scientific symposium with the presence of Dr. M. Ali Rezaei Asfahani, Seyyed Samsamuddin Qawami and Amir Ali Lutfi discussing the issues of foundations and methodologies for Managing exegesis of Quran was held at Imam Khomeini High Education Assembly for advanced studies affiliated to Almustafa international university on 20.03.1388. In the very symposium Dr. M. Ali Rezaei proposed three basic approaches in respect to Managing exegesis such as: Explaining approximately three hundred verses of Quran dealing with the subject of management, for better understanding. The interpretation of verses with a managing approach that can contain the managing instructions of the entire verses. And finally studying the Holy Quran for the sake of discovering a managing system. He later stated the general and particular foundations of managing exegesis. From those of particular foundations is the existence of managing verses in the Quran laden with meaning. Then the methodology of managing exegesis was propounded and he while putting forth the two inaccurate methods of “drawing out the through detailed affairs of management from the Quran” and “imposition of scientific theories on Quran” explained the two accurate methods “employing the sciences for better understanding the managing verses of the Quran” and “creating theories of management based on the verses of Quran” too. Moreover, it was added that for managing exegesis, it is possible to make use of two methods of educational exegesis and also three methods based on subjects.Then Mr. Qawami expressed his points of view about divine management and its relation with the Quranic guidance. Afterwards, Mr. Lutfi as a prelude of discussion talked about understandability of Quran, the stages and realm of its understanding and the developing course of Quranic exegeses. Following the above mentioned points he continued talking about the issues as beneath:The essence of management, organization, and the realm of subjects related to management of organization, the hierarchy of purposes in managing exegesis of Quran, the methodology of managing exegesis of Quran and the general characteristics of intellectual (Ijtihadi) method.
    Keywords: Quran, management, exegesis, foundations, methodology
  • Page 187
    The present writing is engaged describing the necessities of research in the inter-subject ground of Quran and sciences. The subjects such as: preliminary remarks, Management in the Quran, the social and educational affairs, the hygiene of soul, parapsychology, medicine, laws, economics, arts, physic, astrology, Quran and nature and etc, are mentioned in the text. It is expected that the researchers for writing either their theses or books may select from amongst these subjects and titles so that we have to witness the blossom of research in the inter-subject ground of Quran and sciences. A major part of these subjects have been suggested by masters of the Quran and Orientalists department of Almahdi Quranic Research Centre.
    Keywords: Research, topics, Quran, sciences