فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 54 (بهار 1391)

پژوهشنامه متین
پیاپی 54 (بهار 1391)

  • 168 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات
  • علی اکبر افراسیاب پور صفحه 1
    اندیشمندان اسلامی اغلب با سه گرایش اصلی فلسفی، نقلی و عرفانی به علم اخلاق نگریسته اند. امام خمینی با تلفیق این سه دیدگاه به نظری جامع رسیده است و به عنوان نمونه درباره فضیلت صبر می توان به نوآوری ایشان راه یافت. نگارنده در این مقاله، این نظر را در مقایسه با آرای خواجه عبدالله انصاری، خواجه نصیرالدین طوسی و عزالدین محمودکاشانی مطرح نموده است؛ چرا که با هم در گرایش های اخلاقی و مطالعه صبر، مشترکاتی دارند که در ضمن آن ابتکارهای امام خمینی درباره صبر هم روشن می گردد. ایشان قرآن و حدیث را مبنا قرار داده اند و ابتدا تفسیری حکیمانه نموده و سپس با ذوق عرفانی به دریافت های معنوی پرداخته اند.
    کلیدواژگان: اخلاق، عرفان، فضیلت، حکمت عملی، سیر و سلوک، سعادت
  • سید محمد موسوی بجنوردی، سمیه روحانی صفحه 19
    از مهم ترین اهداف حکومت اسلامی برپا داشتن حق و احقاق حق صاحبان حقوق و دفع باطل و طرد باطل گرایان و در نهایت اجرای احکام و حدود الهی در مقام قضاوت و داوری است، که از آن به «عدالت قضایی» تعبیر می شود. این مقصد جز با وجود دستگاه قضایی مستقل، عدالت محور، مقتدر، قاطع و استوار که با کمال دقت و احتیاط و پرهیز از لغزش و انحراف ضامن اجرای مقررات الهی باشد، قابل تصور نیست. از این رو سیستم قضایی یک جامعه باید به گونه ای طراحی شود که مال، جان و حیثیت افراد آن در قوانین مدون و همچنین در شیوه های اجرایی آن رعایت شده باشد. بی تردید عدالت، در نظام قضایی اسلام برخاسته از آموزه های قرآن، روایات و سیره عملی معصومین(ع) خصوصا حضرت امیرالمومنین علی(ع) است که شالوده و شاکله نظام قضایی اسلام را تشکیل می دهد. در این راستا رویکرد امام خمینی(س) به شاخصه های عدالت قضایی با توجه به سیره عملی معصوم(ع) برای جامعه اسلامی در عصر حاضر لازم وضروری است.
    از آنجا که روش دادرسی، یک نظام شکلی است نه محتوایی و در حال حاضر نظام های قضایی و دادرسی غالبا به تقلید از یکدیگر تدوین می شود و دائما در حال تغییر هستند؛ از این رو ضرورت تبیین روش های دادرسی عادلانه در نظام قضایی اسلام و استقرای شاخصه های دادرسی اسلامی به منظور الگوسازی این نظام عادلانه امری اجتناب ناپذیر می نماید
    کلیدواژگان: عدالت قضایی، دادرسی عادلانه، امیرالمومنین علی (ع)، امام خمینی
  • فریبا حاجیعلی، زینب ثمینی صفحه 45
    نظر جامعی میان فقها پیرامون قاعده قرعه وجود ندارد. قرعه در لغت و اصطلاح، بیرون آوردن یک سهم یا نصیب از میان اطراف آن است و ملاک صحت آن عدم اطلاع بر سهم خارج شده است. دو آیه از قرآن، روایات، سیره عقلا و عقل دلالت بر حجیت قرعه در اسلام دارند؛ فقهای امامیه بر حجیت قاعده قرعه به نحو موجبه جزئیه اجماع دارند.
    موضوع قاعده قرعه مطلق جهل و عدم وجود راه حل است. اگر چه بعضی قاعده قرعه را در مواردی که مورد عمل اصحاب قرار گرفته، جاری می دانند؛ ولی در بسیاری از ابواب فقهی این قاعده جریان دارد.
    قرعه در قانون اساسی، قوانین مدنی و قوانین کیفری جمهوری اسلامی ایران به کار گرفته شده است. با تبیین قاعده قرعه از دیدگاه امام خمینی، باید قاعده قرعه در رویه قضایی حقوق ایران مورد استناد قرار گرفته و جایگاه مشخص و تعریف شده ای داشته باشد. اما با بررسی مصادیق اجرای این قاعده، به خصوص در مقایسه با مصادیق اجرای آن در فقه، این نتیجه به دست می آید که این قاعده علی رغم اتفاقی بودنش، بسیار محجور واقع شده و جایگاه خود را آنچنان که باید، در رویه قضایی پیدا نکرده است.
    کلیدواژگان: قرعه، مجهول و مشتبه، رویه قضایی، قاعده فقهی، تنازع
  • عطیه زندی صفحه 67
    انسان موجودی پیچیده است که به دلیل قوای متعددش توانایی سیر وجودی در کلیه عوالم خلقت را داراست. او می تواند سیری رو به تعالی داشته باشد به طوری که از فرشتگان الهی سبقت گیرد و از آنها در گذرد یا سیری قهقرایی داشته باشد و چنان پای در خاک گرفتار بماند که از هر حیوانی پست تر گردد. اینگونه است که انسان ها در روز رستاخیز به صورت شقی و سعید (هود: 105) در پیشگاه الهی حاضر می شوند. در این مسیر پر خطر، غایت زندگی انسان «سعادت» قرار داده شده است که منظور از آن برای عموم مردم «قرب به خدا» و برای خواص «فنای فی الله » است. خداوند متعال برای کمک به بندگان در طی این طریق، مربیانی قرار داده است: مربی باطنی یا عقلی، و مربی خارجی یا پیامبران. هر یک از علمای اخلاق اسلامی به طریقی بحث سعادت را پی گرفته اند. امام خمینی به عنوان معلم اخلاق، بحثی فلسفی در مورد عقل، ماهیت آن، تقسیم آن به عقل نظری و عملی، و بحثی با صبغه نقلی در مورد نقش انبیا در هدایت انسان ها مطرح کرده اند. در این مقاله ضمن بررسی ماهیت و کارکرد عقل نظری و عملی، بر ملازمه و مکمل بودن عقل و شرع در هدایت انسان به سوی سعادت تاکید شده است.
    کلیدواژگان: سعادت، مربی باطنی، مربی خارجی، عقل نظری، عقل عملی، انبیاء
  • علی فقیهی صفحه 91
    اهمیت و لزوم بررسی حدود وجوب اطاعت از فقیه واضح است. از آنجا که مرز اطاعت از فقیه فروتر از امام(ع) است. تعیین حد اطاعت از امام نیز ضروری است. از قدما و متاخرین کتاب یا رساله ای در این موضوع به جای نمانده است. نهایت این است که می توان از فتاوای آنان به نظراتشان دست یافت. آنچه دور از انتظار است عدم بررسی موضوع از سوی آن دسته از فقهای بزرگ متاخر است که رساله مستقلی در موضوع ولایت فقیه دارند. آنان که از مصادیق ولایت همچون ولایت بر فتوا، قضا، امور عامه، امور حسبیه و مانند آن به صورت استدلالی و مستوفی بحث کرده اند اما از وجوب اطاعت یا بحثی نشده یا به صورت اشاره بحث شده است. نگارنده بر این عقیده است که اگرچه اصل وجوب اطاعت از امام (ع) یا فقیه به نظر فقها قطعی است ولی ادله نیابت عامه که مستند آنان نسبت به فقیه است دلالت بر وجوب اطاعت ندارد و این نکته را می توان از سخنان صاحب جواهر و معدودی از فقها استفاده کرد. آری می توان به حکم عقل اصل و حدود آن را نسبت به فقیه معلوم کرد. در این نوشتار با رویکردی به آرای امام ابتدا حدود وجوب اطاعت از امام (ع) را بررسی کرده و سپس وارد بحث وجوب اطاعت از فقیه می شویم.
    کلیدواژگان: امام (ع)، اطاعت، اوامر شرعیه، فقیه، اوامر حکومتی
  • آسیه مهدی پور، علیرضا آقاحسینی صفحه 117
    پرسشی که این مقاله تلاش دارد پاسخگوی آن باشد اولا، این است که امام خمینی چه نگرشی نسبت به گفتمان غربگرا دارد، و ثانیا، اینکه آیا ایشان جایگزینی در مقابل گفتمان غربگرا مطرح می کند یا خیر. در پاسخ، با پذیرش این فرض که گفتمان روشنفکران غربگرا تحت تاثیر اندیشه مدرنیته قرار دارد، گفتمان امام خمینی به شالوده شکنی گفتمان غربگرا و در سطحی بالاتر به شالوده شکنی خود بنیانی تفکر غربی می پردازد. در شرایطی که هیچ یک از گفتمان های مدرنیته قادر نبود پاسخگوی مسائل جامعه ایرانی باشد امام خمینی با احیای گفتمان اسلام گرایی و شالوده شکنی از گفتمان غربگرا قرائتی بدیع از هستی، انسان و دین ارائه داد که می توان آن را در قالب گفتمانی که نه ریشه در مدرنیته غربی و تفکر وابسته به آن دارد، و نه متاثر از موج نسبی گرایی و نهیلیسم پست مدرنی، و نه سنت گرا و نوستالوژیک است، مطرح کرد. این گفتمان، گفتمانی برخاسته از متن اسلامی ایرانی است که غایتی متعالی برای انسان آشفته و افسرده عصر جدید به ارمغان آورده است و رسیدن به معرفت الهی و انسان کامل را مطرح می کند، امری که در گفتمان غربگرا مغفول مانده بود. امام خمینی تقابل های دوتایی گفتمان غربگرا نظیر علم/دین، حاکمیت مردم/حاکمیت خدا، ایران/اسلام، عقل/وحی، قانون/شریعت و... پایان داد. در مجموع، ایشان با بازتعریف رابطه هستی، انسان و دین گفتمانی ایجاد کرد که بتواند ضامن سعادت آحاد جامعه باشد.
    کلیدواژگان: شالوده شکنی، گفتمان امام خمینی، غربگرا، مدرنیته غربی، تقابل های دوتایی
  • سیدمحمود یوسف ثانی، حسین زحمتکش صفحه 141
    اسماء و صفات حق تعالی در مجرای تجلیات و تعینات ذات الوهی علی الدوام دست اندرکار آفرینش و جلوه گر نمودن مظاهر و موجودات عالم فیض هستند. آنچه بدیهی است، آن است که ذات حضرت ربوبی بی پرده رخ نمی نماید. پس به ناچار عالم ماسوی گره گشایی جهان ممکنات را در کارگاه اسماء و صفات هویدا می بیند. در این مسیر، علم الاسماء که خصیصه منحصر به فرد عرفان اسلامی است، اهمیت خود را در سلسله مطالعات عرفانی بازمی یابد.
    آنچه در این مقاله به اختصار بدان پرداخته می شود، ماهیت اسماء و صفات الهی در حوزه عرفان نظری اسلام است که در نظرگاه عرفای بنام اسلامی با رویکردی به اندیشه عرفانی امام خمینی مورد بررسی و تامل قرار می گیرد. اینکه اسماء و صفات چیست و از چه جایگاه و منزلتی در دایره عرفان برخوردار است و نحوه ارتباط حق و عالم آفرینش در اندیشه تاویل گرای عرفانی چگونه توجیه می شود، محورهای بنیادین بحث در نوشتار پیش روست.
    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، اسمای الهی، صفات الهی، مفاتیح غیب، تجلی
|
  • Ali Akbar Afrasiabpour Page 1
    Muslim scholars have followed three approaches to ethics: philosophical, traditionalist and mystical. Imam Khomeini created a comprehensive approach by combining the said three approaches. For instance, his innovative approach is clear in his approach to the virtue of patience. Attempts have been made in the present paper to comparatively study Imam Khomeini’s approach with those of Khawaja Abdullah Ansari, Khawajah Nasiruddin Tusi and Izzuddin Mahmoud Kashani. There are some similarities between their viewpoints about ethics and patience. Imam Khomeini considers the Quran and tradition as the base. In the first place, he offers a philosophical interpretation and then a mystical one.
    Keywords: ethics, mysticism, virtue, practical philosophy, wayfaring
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi, Somayeh Rouhani Page 19
    One of the most important objectives of the Islamic government is vindication of rights of those who are entitled to them, rejection of wrong and wrongdoers, and finally implementation of divine commandments and rules in arbitration and judgment, which is called juridical justice. This can be achieved only by an independent, justice-based, powerful, firm and decisive judicial system. Hence the judicial system should be designed in a manner that the lives, status and properties of the people are protected by the law and in judicial practices. Judgment in an Islamic society should be based on the teachings of the holy Quran and the precept of the infallibles, particularly that of Imam Ali(AS). Hence, Imam Khomeini’s viewpoints about characteristics of juridical justice, based on practical precept of the Infallibles, are very necessary for the Islamic society. Since the judicial procedure has more to do with the form not the content and currently judicial systems and procedures often copy each other and are constantly changing, it is necessary to study just judicial procedures in Islamic judicial system and introduce the characteristics of Islamic judicial procedure.
    Keywords: juridical justice, just judicial procedure, judgment, Imam Ali (AS), Imam Khomeini
  • Fariba Hajiali, Zeinab Samani Page 45
    There is no unanimity among the jurisprudents about the rule of draw. Literary, the word draw means pulling one share or chance out of many and the criteria for its correctness is lack of knowledge about the drawn share. There are two Quranic verses, many traditions and the precept of the learned and the reason itself proving the correctness of draw in Islam. There is unanimity among the Imamya jurisprudents on the rule of draw. The cause of recourse to the rule of draw is absolute ignorance and lack of solution. The rule of draw has been envisaged in the civil law, penal code and the Constitution of the Islamic Republic of Iran. Through elaboration of the rule of draw in Imam Khomeini’s viewpoint, this rule can find its proper place in the judicial procedures of the Islamic Republic of Iran. But a study of the application of this rule in practice shows that it is still isolated and has not found its proper place in the judicial procedure of Iran.
    Keywords: draw, unknown, ambiguous, judicial procedure, jurisprudential rule, conflict
  • Atiyeh Zandiyeh Page 67
    Human being is a complicated being who can travel to all stages of creation due to his different faculties. He can travel upward and even go ahead of the angels, or can have a downward journey and remain entangled on the earth and become even lower than any beast. Thus human beings appear before the court of the Lord on the day of judgment as virtues or wrongdoer. In this dangerous path, the ultimate goal of man is felicity, which is proximity to God for the public and annihilation in Allah for the wayfarers. God has sent some teachers for human beings to guide them in this regard: internal guide or reason and external guide of prophets. Imam Khomeini, as a teacher of ethics, has discussed the role of reason and prophets in guiding human beings. The present paper is an attempt to study the internal and external guides in viewpoint of Imam Khomeini.
    Keywords: felicity, internal guide, external guide, theoretical reason, practical reason, prophets
  • Ali Faqihi Page 91
    The significance of investigation of limits of obedience to a jurisprudence is a clear matter. Hence, the perimeters of obedience to a jurisprudence is more limited than those to an Imam. Therefore, it is necessary to study the limits of obedience to an Imam as well. There is no book on this issue. But one can discern the viewpoints of the jurisprudents through their fatwas. But great religious authorities who have written a book on the Guardianship of Jurisprudent, have not written an independent treatise on the issue. They have discussed the referents of guardianship of jurisprudent including guardianship of fatwa, justice, public affairs and day-to-day affairs, but they have not either discussed the necessity of obedience or have just alluded to it. The main hypothesis of the present paper is that although the principle of obedience to the Imam and jurisprudent is definite in viewpoint of the jurisprudents, the reasons for general guardianship which are their argument regarding the jurisprudent, does not denote the necessity of obedience. The viewpoints of the author of Jawaher and those of some other jurisprudents refer to this point. It is possible to set its limit by relying on the reason.
    Keywords: Imam, obedience, religious commandments, jurisprudent, governmental decrees
  • Asiyeh Mahdipour, Alireza Aqahosseini Page 117
    The present paper is an attempt to study the following issues: Imam Khomeini’s approach to west-oriented discourse; and his alternative to this discourse. In fact, the west-oriented discourse (including the liberal and socialist ones in Iran) is under the influence of modernity. Imam Khomeini deconstructs the west-oriented discourse and at a higher level deconstructs the western discourse and its concepts and meanings. At a time when none of the modernity discourses was able to solve the problems of the Iranian society, Imam Khomeini by deconstructing the west-oriented discourse offered a new reading of the universe, man and religion, which offers a discourse that is neither influenced by western modernity nor relativism nor postmodern nihilism nor is it traditionalist or nostalgic. This discourse which stems from Islamic-Iranian context presents the anxious and depressed man of modern day with a sublime goal by emphasizing on knowledge of God and perfect man which were ignored in the Western discourse. Imam Khomeini put an end to the dualities within the western discourse including the confrontation of religion and science, rule of people and rule of God, Iran and Islam, reason and revelation and so on. His discourse, through redefinition of the relations between universe, man and religion, created a discourse that could guarantee man’s felicity.
    Keywords: deconstruction, Imam Khomeini's discourse, west, oriented, western modernity, dual confrontations
  • Seyed Mahmoud Yousef Thani, Hossein Zahmatkesh Page 141
    The divine names and attributes through manifestations and embodiments of the divine essence are perpetually engaged in creation and demonstration of the appearances and beings of the world of blessing. What is evident is that the Lord would not show Himself without veil. Hence the world other than Him finds a solution to the world of possibilities in the workshop of the names and attributes. Therefore, in this regard, the knowledge of Names, which is exclusive to Islamic mysticism, becomes very important in mystical studies. The present paper is an attempt to study the nature of the divine names and attributes in the field of theoretical mysticism in Islam, particularly in the viewpoints of Muslim mystics, with special reference to Imam Khomeini’s viewpoints. Attempts have been made to study the following issues: nature of the names and attributes, their status in mysticism, and the modality of interpretation of relationship between the truth and the world of creation in the hermeneutical approach in.
    Keywords: Islamic mysticism, divine names, keys of unseen world, manifestation