فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 64، تابستان 1391)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 64، تابستان 1391)

  • 124 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/04/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا سلمان روغنی، احمد دلبری*، سیدشهاب الدین طباطبایی صفحه 96

    سکته مغزی یکی از شایع ترین بیماری های نورولوژیک تهدید کننده حیات و یکی از علل اصلی ناتوانی های شدید و خانه نشین شدن افراد می باشد. بروز سالیانه آن در ایران 149-113 نفر در هر 000/100 نفر جمعیت برآورد شده و با مسن تر شدن جمعیت در سالهای آینده بر میزان آن افزوده خواهد شد.
    علیرغم پیشرفت های اخیر در علوم اعصاب و پاره ای از داروهای موثر در کاهش عواقب سکته مغزی هنوز هم توانبخشی از مهم ترین و موثرترین راهکار درمانی در مبتلایان به سکته مغزی می باشد. در این نوشتار سعی کرده ایم تا اصول کلی توانبخشی، تازه ها، تجارب خود و واقعیت های موجود در ایران را با هدف ارتقا سطح دانش و بهبود کیفیت ارایه خدمات را شرح دهیم. (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، دوره 19/شماره 2/ صص108-96).

    کلیدواژگان: توانبخشی، سکته مغزی، تازه ها، ایران
  • ماران ارکانی، اکرم صفایی، خاتون کریمی، محسن واحدی، سید رضامحبی، سید رضافاطمی، محمد وفایی، محمدرضا زالی صفحه 109
    زمینه و هدف
    فاکتور رشد شبه انسولین 1، نقش مهمی در تقسیم رشد سلولی و مرگ برنامه ریزی شده سلول ایفا می کند. پلی مورفیسم در این ژن سطح این هورمون راتغییر می دهد. این تغییر در افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ موثر است. هدف از این مطالعه، ارزیابی میزان شیوع پلی مورفیسم ژن فاکتور رشد شبه انسولین 5742612rs در جامعه ایران و بررسی نقش این پلی مورفیسم در افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه موردی- شاهدی، به صورت تصادفی 110 نمونه خون بیمار مبتلا به سرطان روده بزرگ و 110 نمونه خون گروه شاهد مورد تحقیق قرار گرفت؛ و با روش PCR-RFLP تعیین ژنوتیپ شد. جهت تحلیل آماری از آزمون کای دو و نرم افزار 16 SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    نسبت شانس برای ژنوتیپ هتروزیگوت CT در مقابل ژنوتیپ طبیعی CC، 3/1 (37/6-3/0= فاصله اطمینان 95 درصد؛ 99/0=P) و برای ژنوتیپ موتانت TT در مقابل ژنوتیپ طبیعی CC نسبت شانس صفر محاسبه گردید. شیوع آلل موتانت T، به طور متوسط 5/2 درصد محاسبه گردید. ارتباط معنی داری بین پلی مورفیسم ژن فاکتور رشد شبه انسولین 1 (5742612 rs) و افزایش ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ یافت نشد (92/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان می دهد که واریانت ژن فاکتور رشد شبه انسولین1 (5742612 rs)، فاکتور مستعدکننده ای برای ابتلا به سرطان روده بزرگ نمی باشد. (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، دوره 19/شماره 1/ صص115-109).
    کلیدواژگان: فاکتور رشد، شبه انسولین، پلی مورفیسم، سرطان روده بزرگ
  • اصغر اکبری، شیده نارویی، حوریه پیشوا، مهوش رقیبی صفحه 116
    زمینه و هدف
    استئوآرتروز یکی از شایع ترین بیماری های مفصلی در سنین سالمندی است. مطالعه حاضر به منظور مقایسه اثربخشی همانندسازی پتانسیل عمل با لیزر کم توان در کاهش درد و بهبود عملکرد بیماران مبتلا به استئوآرتروز زانو انجام شد.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور در سال 1388 در زاهدان انجام شد. سی زن با استئوآرتروز زانو پس از اخذ رضایت نامه کتبی آگاهانه به روش تصادفی از طریق قرعه کشی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. در گروه لیزر از لیزر کم توان گالیوم- آرسناید با انرژی 9 ژول به مدت 6 دقیقه و در گروه همانندسازی پتانسیل عمل (APS: Action Potential Simulation) از APS با جریان 1 میلی آمپر برای 16 دقیقه استفاده شد. درمان به مدت 16 جلسه انجام شد. درد با مقیاس دیداری، عملکرد با مقیاس کاوس، دامنه فلکسیون زانو با گونیامتر، عملکرد فیزیکی با مقیاسWOMAC و آتروفی عضلانی و تورم با متر نواری قبل و بعد از درمان اندازه گیری شدند. از آزمون های تی زوج ها و تی مستقل برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    درد زانو در گروه لیزر از 58/1±75/7 به 5/1±37/5 و گروه APS از 19/1±5/7 به 38/1±75/6 و نمره عملکرد در گروه لیزر از 54/6±42 به 53/6±12/39 و گروه APSاز 21/11±37/43 به 86/8±62/39 کاهش یافت (05/0P<). کاهش درد در گروه لیزر نسبت به گروه APS قابل توجه بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که یک دوره لیزر کم توان و APS سبب کاهش درد و بهبود عملکرد زانو می شوند. هر چند لیزر در کاهش درد نسبت به APS موثرتر بود. (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، دوره 19/شماره 2/ صص126-116).
    کلیدواژگان: استئوآرتروز، لیزر درمانی، پتانسیل عمل، زانو
  • محمدحسین ساقی، احمد الله آبادی، ابوالفضل رحمانی ثانی، طاهره وزیری، رضا حکمت شعار صفحه 127
    زمینه و هدف
    فرایند بیوجذب به علت هزینه کم، در دسترس بودن، قابلیت استفاده مجدد از بیوجاذب، مصرف لجن اضافی حاصل از تصفیه خانه های فاضلاب کاربرد زیادی یافته است.هدف از انجام این مطالعه بررسی کارآیی لجن فعال خشک شده در حذف رنگ راکتیو اورنج 3 آر می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع تجربی و آزمایشگاهی می باشد. جهت انجام آزمایشات محلول رنگی در سه غلظت 50، 100، 150 میلی گرم در لیتر تهیه شد. سپس محلول های مورد نظر در تماس با غلظت های 2/0، 4/0، 6/0، 8/0، 1 گرم از جاذب در زمان های تماس های مختلف (5/0، 1، 5/1، 2، 5/2، 3 ساعت)، در pH (12،7،4) قرار داده و از نرم افزار Excel برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    با افزایش زمان ماند از نیم ساعت به سه ساعت کارآیی حذف از 56 درصد به 76 درصد افزایش یافت. به طوری که با افزایش وزن جاذب از 2/0 گرم به 8/0 گرم درصد حذف از 58 درصد به 72 درصد افزایش پیدا کرد. با افزایش غلظت رنگ اولیه از 50 تا 150 میلی گرم بر لیتر کارآیی حذف از 71 درصد به 62 درصد کاهش پیدا کرد. با افزایش pH میزان حذف رنگ کاهش نیز یافت. فرایند جذب از ایزوترم جذب مدل فروندلیخ با ضریب تعیین 952/0 R2= و از مدل سینتیکی درجه دو با ضریب تعیین 979/0R2= تبعیت می کند.
    نتیجه گیری
    با استفاده از این فن آوری جهت حذف رنگ از پساب های صنایع ضمن استفاده بهینه از بیومس حاصل از تصفیه خانه های فاضلاب، به رفع مشکل رنگ دفعی به محیط زیست نیز کمک خواهد شد. (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، دوره 19/شماره 1/ صص135-127).
    کلیدواژگان: بیوجذب، لجن فعال خشک شده، راکتیو اورنج 3 آر
  • رامبد خواجه ای، احسان اصغری، حمید اراضی، مرجان کاری، محمد سیداحمدی صفحه 136
    زمینه و هدف
    تمرینات ویژه آماده سازی که با شدت های بالا در فصل پیش از مسابقات انجام می شوند، ممکن است با اثر گذاری بر متغیرهای خونی، اثرات متفاوتی را بر عملکرد ورزشکار داشته باشند. هدف پژوهش حاضر، توصیف اثرات یک جلسه تمرینات ویژه آماده سازی و مهارتی بر ایمنی هومورال و گلبول های سفید خون بلافاصله و پس از یک فاصله استراحتی 24 ساعته طی تمرینات صخره نوردی بوده است.
    مواد و روش ها
    10 ورزشکار صخره نورد نخبه در این مطالعه نیمه تجربی شرکت کردند. آزمودنی ها 95 دقیقه تمرینات ویژه آماده سازی و مهارتی را انجام دادند. نمونه گیری خون وریدی قبل، بلافاصله و 24 ساعت پس از تمرین صورت گرفت. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با کمک آزمون آماری تی همبسته و آزمون مدل خطی و با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 18) صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بلافاصله پس از پایان جلسه فعالیت مقدار تمامی ایمونوگلوبین ها کاهش یافت که این کاهش تنها در مورد ایمونوگلوبین G (05/0P<) معنادار بود. مقدار گلبول های سفید خون نیز افزایش معناداری داشت (05/0P<). اما پس از یک دوره بازیافت 24 ساعته مقادیر IgG باز هم کاهش یافته به طوری که نسبت به پیش و بلافاصله پس از فعالیت معنادار گردید (05/0P<). همچنین مقادیر ایمونوگلوبین M و ایمونوگلوبین A پس از این دوره استراحتی به طور معناداری نسبت به پیش و بلافاصله پس از فعالیت افزایش پیدا کرد (05/0P<) و مقدار گلبول سفید خون نیز پس از 24 ساعت تفاوت معناداری با مقدار قبل از فعالیت نداشتند (05/0P>).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بلافاصله پس از جلسه فعالیت صخره نوردی، دوره استراحتی 24 ساعته می تواند در بازگرداندن متغیرهای ایمنی به مقدار پایه موثر باشد. (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، دوره 19/شماره 2/ صص145-136).
    کلیدواژگان: ایمنی هومرال، تمرین ورزیش، ایمونوگلوبین
  • اثر تعاملی 8 هفته تمرین هوازی و مکمل اسیدهای چرب امگا 3 بر غلظت هموسیستئین پلاسما در مردان سالمند
    محسن پذیرایی، مهدی مقرنسی، اسکندر رحیمی صفحه 146
    زمینه و هدف
    افزایش هموسیستئین اخیرا به عنوان یکی از عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی مطرح شده است. همچنین تمرینات ورزشی منظم و مصرف مکمل اسیدهای چرب امگا 3 در کاهش این بیماری ها موثر دیده شده است. هدف این پژوهش، مطالعه اثر تعاملی 8 هفته تمرین هوازی و مصرف مکمل اسیدهای چرب امگا 3 بر غلظت هموسیستئین پلاسما در مردان سالمند بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع تجربی و نمونه آماری آن 36 مرد سالمند غیر ورزشکار با دامنه سنی 37/3±37/57 سال بود. این مردان از بین سالمندان شهرستان گناوه به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی ساده به 4 گروه 9 نفری (تمرین با مصرف مکمل امگا 3، تمرین با مصرف دارونما، مصرف مکمل امگا 3 و مصرف دارونما) تقسیم شدند. پس از اخذ رضایت نامه آگاهانه کتبی برنامه تمرینی شامل 8 هفته تمرین هوازی و هر هفته 3 جلسه، به مدت (30 تا 45 دقیقه) و شدت مشخص (55 تا 70 درصد HRmax) اجرا شد. مقدار مصرف روزانه مکمل اسیدهای چرب امگا 3، 2000 میلی گرم بود. خونگیری پس از 14 ساعت ناشتایی قبل از شروع تحقیق و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی انجام شد. داده ها با آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، تی وابسته، آنالیز واریانس یک طرفه با نرم افزار 17 SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد تمرینات هوازی با شدت متوسط و مصرف مکمل اسید چرب امگا 3، نتوانست کاهش معناداری در غلظت هموسیستئین پلاسمای گروه ها به وجود آورد، اگرچه کاهش 6/3 درصدی در گروه تمرین با مصرف مکمل امگا 3 و کاهش 4/12 درصدی در گروه تمرین با مصرف دارونما (به دلیل مقادیر پایه بیشتر این گروه) و کاهش 8/2 درصدی در گروه مصرف مکمل امگا 3 مشاهده شد (05/0≤p).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد تمرین هوازی و مصرف همزمان مکمل اسیدهای چرب امگا 3 با کاهش غیر معنادار، اما محسوس در غلظت هموسیستئین پلاسما به عنوان عامل خطرزای جدید بیماری های قلبی-عروقی همراه بود. (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، دوره 19/شماره 2/ صص155-146).
    کلیدواژگان: بیماری های قلبی عروقی، هموسیستئین، تمرین بدنی، امگا 3، اسید چرب
  • محمدرضا حجتی، مهرنوش صدیقی هفشجانی، مهرداد شهرانی صفحه 156
    زمینه و هدف
    کرفس کوهی از خانواده چتریان و دارای خواص غذایی و دارویی است. در طب سنتی ایران به خاصیت ضد اسپاسم آن اشاره شده و برای درمان ناراحتی های گوارشی استفاده می شود. در این تحقیق اثر عصاره الکلی برگ این گیاه بر انقباضات ایلئوم موش های صحرایی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تجربی، تعداد 48 سر موش صحرایی (200 تا 250 گرم) به سه گروه تصادفی شانزده تایی تقسیم شدند. یک گروه به عنوان گروه کنترل و دو گروه به عنوان گروه های آزمایشی دریافت کننده دوز 10 یا 20 درصد عصاره در نظر گرفته شدند. عصاره گیری به روش خیساندن پودر برگ گیاه در الکل 70 درصد انجام شد. سپس از انتهای ایلئوم هر حیوان، قطعاتی به طول 5/1 الی 2 سانتی متری تهیه و در حمام بافتی حاوی محلول تایرود، تحت یک گرم کشش قرار می گرفت و قبل از شروع آزمایشات اصلی به مدت یک ساعت در شرایط استراحت قرار گرفت. انقباضات ایزوتونیک با اضافه کردن کلرور پتاسیم ثبت گردید و پس از رسیدن به حالت تعادل، سالین و یا غلظت های 10 و 20 درصد عصاره به حمام بافت اضافه شد و پاسخ های مربوطه ثبت و با هم مقایسه گردید. نتایج با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس و توکی مقایسه شدند.
    یافته ها
    میانگین میزان رفع انقباضات ایلئوم در گروه سالین 27/1±31/15 درصد به دست آمد، در حالی که این میزان در گروه 10 درصد عصاره 31/3 ±83/89 درصد و در گروه 20 درصد عصاره 46/4±48/90 درصد به دست آمد (001/0P<). تفاوت معناداری بین گروه 10 درصد و 20 درصد مشاهده نشد (05/0P>).
    نتیجه گیری
    عصاره الکلی برگ کرفس کوهی انقباضات ایلئوم موش صحرایی را مهار می کند و می توان از آن برای رفع اسپاسم های روده ای استفاده کرد. (مجله دانشگاه علوم سبزوار، دوره 19/شماره 2/ صص 163-156).
    کلیدواژگان: گیاهان، دارویی، ایلئوم، موش های صحرایی
  • سیدعباس ملکی، قادر نجفی، سیدکامل افتخاری صفحه 164
    زمینه وهدف
    سیستم های دوپامینرژیک و گلوتاماترژیک نقش مهمی در بیان ترجیح مکان شرطی مورفین دارند. از طرفی ویتامین C (اسید اسکوربیک) از انتهای نورون های گلوتاماترژیک آزاد شده و فعالیت دو سیستم دوپامینرژیک و گلوتاماترژیک را تنظیم می کند. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر ویتامین C بر بیان ترجیح مکان شرطی مورفین در موش سوری نر می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 96 سر موش سوری نر (20 الی 30 گرم) انتخاب شدند. آنها به طور تصادفی به 12 گروه 8 تایی تقسیم شدند: گروه های کنترل نرمال سالین (ml/kg 10) را دریافت نموده و گروه های تحت درمان دوزهای مختلف مورفین (mg/kg 10 و 5 و 5/2) و ویتامین C (mg/kg 30 و 5 و 1) را به تنهایی و همراه با مورفین دریافت کردند. در این آزمایش از روش 6 روزه متوالی؛ شامل سه مرحله جداگانه پیش شرطی، شرطی شدن و بعد شرطی شدن استفاده شد. در بخش اول، جهت تعیین القای ترجیح مکان شرطی (CPP: Conditioned Place Preference) یا تنفر مکان شرطی (Conditioned Place Aversion CPA:) موش ها در مرحله شرطی سازی و بعد شرطی شدن، دوزهای مختلف ویتامین C را دریافت نمودند. در بخش دوم، موش ها بعد شرطی سازی با مورفین (mg/kg 5) دوزهای مشابه ویتامین C را جهت تعیین تاثیر آنها روی بیان ترجیح مکان شرطی مورفین دریافت نمودند. نتایج با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و نرم افزار 15 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تزریق داخل صفاقی دوزهای مختلف مورفین (mg/kg10 و 5) سبب القای CPP (به ترتیب برابر با 44/14±06/112 و 12/16±65/128 ثانیه) در مقایسه با گروه کنترل (04/2±34/9- ثانیه) می شود (001/0 P<). تزریق داخل صفاقی دوزهای مختلف ویتامین C به تنهایی CPP یا CPA معناداری ایجاد نکرده؛ ولی این ویتامین (mg/kg30 و 5)؛ به ترتیب 001/0P< و 01/0P<) در مصرف توام با مورفین سبب القاء CPP شبه مورفینی (به ترتیب برابر با 61/9±04/80 و 52/13±45/56 ثانیه) می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که دوزهای پایین ویتامینC احتمالا با اثر آگونیستی روی سیستم های دوپامینرژیک و گلوتاماترژیک سبب القای CPP شبه مورفینی می شود. (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، دوره 19/شماره 2/ صص172-164).
    کلیدواژگان: اسید اسکوربیک، مورفین، شرطی سازی، موش سوری
  • لعیا ضرابی، علیرضا اسدی، سیدعبدالله بنی هاشم، محمد غروی، محمدتقی شاکری صفحه 173
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر لزوم تسکین درد و اضطراب بیماران مبتلا به لوسمی حاد حین اقدامات تهاجمی تشخیصی و درمانی مورد تاکید قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای شدت درد و ناراحتی ناشی از نمونه برداری مغز استخوان تحت بیهوشی عمومی در مقایسه با بی حسی موضعی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه هم گروهی روی 239 بیمار با لوسمی حاد زیر 18 سال مراجعه کننده به بیمارستان دکتر شیخ مشهد طی دو سال صورت گرفت. کودکانی که طی مراحل درمان، با دو روش بیهوشی عمومی با پروپوفول و تسکین موضعی با لیدوکائین تحت نمونه گیری مغز استخوان قرار گرفته بودند، از لحاظ شدت درد (Visval Analoge Scale)، میزان مقاومت حین انجام عمل، و میزان ترس و اضطراب حین نمونه گیری (مقیاس لیکرت) مقایسه شدند. نتایج با کمک نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون تی و کای دو بررسی شد.
    یافته ها
    از میان 135 بیمار که تحت بیهوشی عمومی قرار گرفتند 1/20 درصد مقاومت خفیف به گذاشتن ماسک بیهوشی نشان دادند. در بررسی 104 بیمار تحت تسکین موضعی 2/80 درصد مقاومت فیزیکی نشان دادند. 4/44 درصد درد شدید و بسیار شدید و 1/86 ترس و اضطراب شدید نشان دادند. در گروه بیهوشی عمومی میزان مقاومت فیزیکی (01/0p=)، درد (01/0p=) و ترس و اضطراب (05/0P<) نسبت به گروه بی حسی موضعی به طور معناداری پایین تر بود.
    نتیجه گیری
    جهت نمونه گیری مغز استخوان، روش بیهوشی عمومی نسبت به تسکین موضعی از طرف کودکان و والدین آنها بیشتر مورد پذیرش قرار می گیرد. این روش تا حد زیادی می تواند درد زیاد ناشی از اقدامات تهاجمی را کاهش داده و از مقاومت و ترس کودکان حین انجام نمونه گیری بکاهد. (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، دوره 19/شماره 2/ صص180-173).
    کلیدواژگان: لوسمی، مغز استخوان، بیهوشی عمومی، بی حسی موضعی
  • نعیمه طاهری، معصومه شجاعی، محسن کوشان، محمد سیداحمدی، فهیمه کیوانلو*، شهین جلالی، محسن غفرانی صفحه 181
    زمینه و هدف

    تاثیرات روانی- فیزیولوژیکی موسیقی در دهه اخیر به یک حوزه جذاب پژوهشی ورزشی تبدیل شده است، لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرگذاری موسیقی مهیج، آرام بخش و دلخواه بر ویژگی های خلقی و دقت پرتاب ورزشکاران بسکتبالیست بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری این تحقیق نیمه تجربی را بازیکنان ماهر و نیمه ماهر تشکیل دادند. بدین منظور، 72 بسکتبالیست دختر (36 بازیکن ماهر و 36 بازیکن نیمه ماهر) به عنوان نمونه انتخاب و به طور تصادفی در گروه های 24 نفری (موسیقی مهیج، موسیقی آرام بخش و موسیقی دلخواه) جای گرفتند. روز اول پس از 10 دقیقه گرم کردن ویژگی های خلقی (توسط مقیاس خلقی برونل با اعتبار 712/0 و روایی 89/0) و دقت پرتاب (توسط مقیاس پنج ارزشی زاچری با اعتبار 85/0 و روایی 91/0) مورد ارزیابی قرار گرفت. در روز دوم در حین 10 دقیقه گرم کردن موسیقی مربوط به هر گروه پخش و سپس اندازه گیری های موردنظر صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس با سنجش های مکرر و آزمون تعقیبی (LSD) توسط نرم افزار آماری 15SPSS صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس بیانگر آن است که ویژگی های خلقی شرکت کننده ها در اثر گوش دادن به موسیقی به طور معناداری بهبود یافته است (012/0=p، 845/2=F). از طرفی موسیقی دلخواه نسبت به موسیقی مهیج و آرام بخش تاثیر بیشتری بر بهبود ویژگی های خلقی داشته است (05/0p<). به علاوه، دقت پرتاب افراد صرف نظر از سطح مهارت و نوع موسیقی تجویز شده، در اثر موسیقی بهبود یافت (پیش آزمون 93/0±58/2 در مقایسه با پس آزمون 77/0±88/2).

    نتیجه گیری

    نتایج در مجموع نشان دهنده بهبود وضعیت خلقی در اثر موسیقی است. همچنین دقت پرتاب بازیکنان در اثر موسیقی بهبود می یابد. (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، دوره 19/شماره 2/ صص189-181).

    کلیدواژگان: عملکرد ورزشی، بسکتبال، موسیقی، خلق و خو
  • محمود کریمی، شمس الدین گمنامی، علیرضا حمیدیان، ابراهیم حاجی زاده صفحه 190
    زمینه و هدف
    مطالعات زیادی در سراسر دنیا، از تئوری رفتار برنامه ریزی شده به عنوان یک تئوری مناسب در پیشگویی رفتار سیگار کشیدن حمایت کرده اند. با توجه به فقدان ابزار مناسب بر اساس این مدل برای توضیح مصرف سیگار در ایران، پژوهش حاضر با هدف طراحی و روان سنجی پرسشنامه تئوری رفتار برنامه ریزی شده در رابطه با مصرف دخانیات در نوجوانان ایرانی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی نمونه پژوهش شامل 365 دانش آموز 19- 14 سال بود که با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. پرسشنامه پس از طراحی بر اساس روش توصیه شده آجزن، پایایی آن با استفاده از روش های آزمون- بازآزمون و آلفای کرونباخ و روایی آن با استفاده از روش های روایی صوری، محتوا و سازه تعیین شد.
    یافته ها
    تحلیل عاملی پرسشنامه، به استخراج چهار عامل (نگرش، نرم های انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده و قصد) انجامید؛ که 61 درصد واریانس مشترک را تبیین می کرد. نتایج نشان داد که پایایی بازآزمایی و همسانی درونی کل پرسشنامه به ترتیب برابر با 84/0 و 5/86/0 است. همچنین نتایج تحلیل عامل تاییدی نشان داد که مدل چهار عاملی پرسشنامه تئوری رفتار برنامه ریزی شده در جامعه ایران برازش دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، نسخه فارسی پرسشنامه تئوری رفتار برنامه ریزی شده در رابطه با مصرف دخانیات دارای روایی و پایایی مناسب بوده و قابل استفاده در فعالیت های پژوهشی می باشد. (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، دوره 19/شماره 2/ صص 197-190).
    کلیدواژگان: روان سنجی، پرسشنامه، روایی، پایانی
  • احمد ابراهیمی عطری، حسن کوشکی، سیدعلی اکبر هاشمی جواهری، مهدی احمدی، آرش محمدی صفحه 198
    زمینه و هدف
    آشنایی بیشتر با علل بروز آسیب در ورزشکاران، بخصوص ورزشکاران جوان به دلیل ویژگی های جسمانی، حرکتی و روانی آنان، ضرورتی در محافل پزشکی ورزشی به شمار می آید. هدف تحقیق حاضر بررسی فراوانی آسیب های ورزشی و عوامل مرتبط با آن در بین دانش آموزان پسر ورزشکار شرکت کننده در المپیاد ورزشی سال 1389 استان خراسان رضوی در شهرستان سبزوار بود.
    مواد و روش ها
    جامعه مورد بررسی 1020 نفر دانش آموز پسر ورزشکار نخبه بودند. این تحقیق به صورت توصیفی-مقطعی در دو سطح مدارس راهنمایی و دبیرستان انجام گرفت. برای جمع آوری اطلاعات آسیب ها، از فرم گزارش آسیب فولر و همکاران از مجله طب ورزش انگلستان استفاده شد که شامل محل آسیب، نوع آسیب، علت و شدت آن بود. اطلاعات با بهره گیری از آمار توصیفی مورد توصیف و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در طول برگزاری مسابقات، 122 نفر (حدود 14 درصد) آسیب دیدگی داشتند که بیشترین آن ها به ترتیب در فوتسال 53 نفر (44 درصد)، هندبال 44 نفر (36 درصد)، بسکتبال 18 نفر (14 درصد) و والیبال 7 نفر (6 درصد) بود. بیشترین آسیب دیدگی ها به ترتیب در اندام تحتانی (51 درصد)، اندام فوقانی (22 درصد) رخ داد. آسیب های عضلانی-وتری (81 درصد) بیشترین نوع آسیب بودند. بیشترین علل آسیب، برخورد بین دو بازیکن (86/59 درصد) و سپس عدم گرم کردن صحیح قبل از مسابقه (42/16 درصد) را شامل می شد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد که رشته فوتسال و هندبال بیشترین آسیب، بسکتبال و والیبال کمترین آسیب دیدگی را داشتند. در بخش های آسیب دیده، اندام تحتانی بیشترین آسیب و سر و صورت کمترین آسیب دیدگی، و آسیب های عضلانی- وتری بیشترین نوع آسیب ها بودند. برخورد بین بازیکنان و عدم گرم کردن اندام ها، بیشترین علل آسیب ها بودند. (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، دوره 19/شماره 2/ صص 205-198).
    کلیدواژگان: آسیب های ورزشی، دانش آموزان ورزشکار، المپیاد ورزشی
|
  • Salman, Roghani R., Delbari A., Tabatabae, S.S Page 96

    Stroke is one of the most common neurologic disorders with the highest mortality, morbidity, and loss of activity. Its crude annual incidence rate in Iran is 113-149 per 100,000 population. Due to the relatively young population of our country and their aging in the near future, the stroke incidence will rise significantly. Despite prominent advances in neuroscience and the existence of some effective medications for controlling stroke in the hyperacute phase, one of the most promising therapeutic approaches for these patients is rehabilitation. In this review, we try to outline the principles of stroke rehabilitation, new advances, our experiences, opportunities, and obstacles in Iran, hoping to improve the level of knowledge and quality of care for one of the most demanding and disabled segments of the population. (Quarterly Journal of Sabzevar University of Medical Sciences, Volume 19, Number 2, pp.96-108).

    Keywords: Rehabilitation, Stroke, advances, Iran
  • Arkani M., Safaei A., Karimi Kh, Vahedi M., Mohebi R., Fatemi F., Vafaee M., Zali Mr Page 109
    Background
    Insulin-like growth factor 1 has an important role in cell proliferation and growth. Polymorphism in IGF-1 gene changes the level of this hormone and increases the risk of colorectal cancer. The aim of this study is to assess the incidence of IGF-1 polymorphism rs5742612 in Iranian population and to investigate the influence of this polymorphism in increasing the risk of colorectal cancer.
    Methods
    Genotyping of IGF-1 gene was performed in a series of 110 colorectal cancer patients and 110 controls by using polymerase chain reaction and restriction fragment length polymorphism genotyping (PCR-RFLP) assays. We calculated odds ratio and confidence interval (CI) of IGF-1 genotypes to determine if these polymorphisms are associated with colorectal cancer.
    Result
    No significant association was found between polymorphism of IGF-1 gene (rs5742612) and increased risk of colorectal cancer (p=0.92). The odds ratio for the heterozygous genotype CT versus the normal genotype CC was 1.3 (95% CI: 0.3-6.27) and the odds ratio for the mutant genotype TT versus the normal genotype CC was 0.0. The frequency of the mutant allele was 2.5%.
    Conclusion
    These findings suggest that IGF-1 rs5742612 polymorphism is not associated with increased risk of colorectal cancer. (Quarterly Journal of Sabzevar University of Medical Sciences, Volume 19, Number 2, pp.109-115).
    Keywords: Polymorphism, Insulin, like Growth Factor, Colorectal Neoplasms
  • Akbari A., Narouei Sh, Pishva H., Raghibi M Page 116
    Background And Objective
    Osteoarthrosis is one of the most common joint disorders at the old age. This study aimed to compare the effectiveness of action potential simulation with low-level LASER in reducing pain and improving function of these patients.
    Materials And Methods
    This double-blind, randomized, clinical trial was carried out in Zahedan in 2009. After taking written voluntary informed consent, 30 women with knee osteoarthrosis were randomly assigned to two equal groups through a lottery. In LASER group, a low-level Ga-As LASER was applied with a dosage of 9 J/cm2 for 6 minutes, and in Action Potential Simulation group, APS was applied with an intensity of 1 mA for 16 minutes. A 16-session treatment program was performed for both groups. Before and after intervention, we measured pain through Visual Analogue Scale, function with Knee and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS), and range of knee flexion with goniometer, physical function with WOMAC, muscle atrophy and swelling with tape measure. Paired and independent t-tests were used for data analysis.
    Results
    Knee pain decreased from 7.75±1.58 to 5.37±1.5 in LASER group and from 7.5±1.19 to 6.75±1.38 in APS group and total score of WOMAC decreased from 42±6.54 to 39.12±6.53 in LASER group and from 43.37±11.21 to 39.62±8.86 in APS group (p<0.05). Pain reduction was significant in LASER group compared to APS (p<0.05)
    Conclusion
    The results showed that low-level LASER therapy and APS could decrease pain and improve function of the knee. However, LASER is more effective than APS in decreasing pain. (Quarterly Journal of Sabzevar University of Medical Sciences, Volume 19, Number 2, pp.116-126).
    Keywords: Osteoarthritis, Laser Therapy, Action Potentials, Knee
  • Saghi Mh, Allahabadi A., Rahmani Sani A., Vazeiri T., Hekmatshoar R Page 127
    Background
    The biosorption process has found numerous applications due to low cost, availability, biosorbent reuse, and utilization of excess sludge from wastewater treatment facilities. The aim of the present study was to evaluate the efficiency of dried activated sludge in removing Reactive Orange 3R dye.
    Materials And Methods
    For this experimental, laboratory study, dye solutions were prepared in three concentrations: 50, 100, and 150 mg/L. The solutions were then subjected to adsorbent in weights 0.2, 0.4, 0.6, 0.8, and 1.0 g for various durations (0.5, 1, 1.5, 2, 2.5, and 3 hours) in different pH levels (4, 7, and 12). Data was analyzed using Excel software.
    Results
    Increasing contact time from 0.5h to 3h, the dye removal efficiency increased from 56% to 76%. When the weight of the biomass increased from 0.2g to 0.8g, the dye removal efficiency increased from 58% to 72%. High initial iron concentration had an adverse effect on iron removal efficiency. Increasing initial dye concentration from 50 to 150 mg/L decreased iron removal efficiency from 71% to 62%. Freundlich isotherm models could describe the adsorption equilibrium of the dye onto the activated sludge. Freundlich isotherm represented a better correlation compared to other isotherms (R2>0.952). Also, second-order models fit well with experimental data (R2>0.979).
    Conclusion
    This technology for dye removal from industrial wastewater, in addition to the optimal use of biomass from wastewater, can help resolve the environmental problem of wastewater dye excretion. (Quarterly Journal of Sabzevar University of Medical Sciences, Volume 19, Number 2, pp.127-135).
    Keywords: Biosorption, Dired Activated Sludge, Reactive Orange 3
  • Khajeie, Asghari E., Arazi H., Kari M., Seyyed Ahmadi M Page 136
    Background and
    Purpose
    The specific preparatory activities may have different effects on various body systems which are not yet clear. The purpose of this study was to investigate the effects of a single session of specific preparatory activities on humoral immunity and white blood cell (WBC) immediately and 24 hours after exercise in elite rock climbing athletes.
    Methodology
    Ten elite rock climbing athletes (age 23.3±2.2 years, height 173.6 ±4.8 cm, and weight 64.5±7.3 kg) took part in this quasi-experimental study. Subjects were asked to perform specific exercises for 95 minutes (10 minutes warm up, 75 minutes climbing with different degrees of severity, and 10 minutes cool down). Blood samples were taken before exercise, immediately after exercise, and 24 hours after exercise. Data were analyzed using paired sample Student’s t-test and general linear model (p<0.05).
    Results
    All levels of immunoglobulins decreased immediately after the activity, but this change was significant only for IGM. White blood cells were increased significantly. However, after the 24-hour recovery period, IgG levels were significantly lower than before and immediately after exercise. IgM and IgA also increased significantly. The WBC counts after 24 hours had no significant difference with the previous levels.
    Conclusion
    This study showed that following changes in humeral immune system variables and WBC count after an exercise in elite rock climbers, a 24-hour rest period can be effective to restore basal levels of these variables. Others may require more time. (Quarterly Journal of Sabzevar University of Medical Sciences, Volume 19, Number 2, pp.136-145).
    Keywords: Leukocytes, Exercises, Humoral Immunity
  • Interaction effect of 8 weeks of aerobic training and omega-3 fatty acid supplementation on plasma homocysteine concentration in elderly men
    Paziraei M., Mogharnasi M., Rahimi E Page 146
    Background and
    Purpose
    Recent reports suggest that increased homocysteine is a risk factor for heart disease. On the other hand, regular exercise and supplementation of omega-3 fatty acids have been effective in reducing these diseases. The purpose of this study was to evaluate the interaction effect of 8 weeks of aerobic training and omega-3 fatty acid supplementation on plasma homocysteine concentration in elderly men.
    Materials And Methods
    The statistical sample for this experimental study consisted of 36 male non-athletes in the age range of 57.37±3.37 years. They were selected from Genaveh, Iran, and randomly divided into 4 groups: exercise with omega-3 supplements, exercise with placebo, omega-3 supplementation, and placebo intake. The 8-week endurance exercise program included 3 sessions per week with pre-determined duration (30-45 minutes) and intensity (55-70% HRmax). Daily dosage of omega-3 fatty acid supplementation was 2000 mg. Blood samples were taken after 14 hours of fasting before the study and 48 hours after the last training session.
    Results
    The results showed that, despite a decline by 3.6% in the exercise + omega-3 fatty acids group, 12.4% in the placebo + exercise group (due to higher basal values of this group), and 2.8% in the omega-3 supplement group, moderate-intensity aerobic exercise and omega-3 fatty acid supplementation could not create a significant decrease in plasma homocysteine concentration (p≥0.05).
    Conclusion
    This study showed that aerobic exercise and omega-3 fatty acid supplementation are associated with a non-significant but tangible decrease in plasma homocysteine concentration as a new risk factor for cardiovascular diseases. (Quarterly Journal of Sabzevar University of Medical Sciences, Volume 19, Number 2, pp.146-155).
    Keywords: Cardiovascular Diseases, Homocysteine, Exercise, Omega, 3, fatty acids
  • Hojjati Mr, Sedighi Hafshejani M., Shahrani M Page 156
    Background And Objective
    Kelussia odoratissima Mozaffarian (Umbelliferae family) is one of the Iranian medicinal plants that has nutritional and pharmacological effects. In Iranian traditional medicine, it has been mentioned that this plant has anti-spasmodic effect and it is used for the treatment of gastrointestinal dysfunctions, such as abdominal pain. In this study, we evaluated the effect of alcoholic extract of Kelussia odoratissima Mozaffarian on ileum contractions in rats.
    Method
    Alcoholic extracts were prepared from powdered Kelussia leaves. Ileum samples were placed in an organ bath containing tyrode solution and 1g tension was used before inducing ileum isotonic contraction with KCl (60 mM). Saline or extracts (10% and 20%) were added to the bath and responses were recorded. Data were analyzed using ANOVA followed by Tukey HSD test.
    Findings
    Our results demonstrated that both concentrations of Kelussia significantly reduced the KCl-induced contraction in isolated rat ileum compared to the control (saline) group (p<0.001). No significant difference was observed between the two groups which had received 10% and 20% extracts.
    Conclusion
    In general, it can be concluded that alcoholic extracts of Kelussia odoratissima Mozaffarian inhibit pre-induced contractions in isolated rat ileum and can be used for reduction of intestinal spasms. More experiments are needed to unravel the mechanism underlying this effect. (Quarterly Journal of Sabzevar University of Medical Sciences, Volume 19, Number 2, pp.156-163).
    Keywords: Plants, Medicinal, Ileum, Rats
  • Abbasi Maleki S., Najafi Gh Page 164
    Background and
    Purpose
    Dopaminergic and glutamatergic systems play a critical role in expression of morphine-induced place conditioning, while vitamin C, released from glutamatergic neurons, modulates the synaptic action of dopamine and glutamate. This study investigated the effect of vitamin C on expression of morphine-induced place conditioning in male mice.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 96 male NMRI mice (20-30g) were randomly divided into 12 groups of 8: control groups received normal saline (10 ml/kg) and treatment groups received morphine (2.5, 5, and 10 mg/kg) and vitamin C (1, 5, and 30 mg/kg) alone and with morphine. The study took place on six consecutive days, consisting of three phases: preconditioning, conditioning, and postconditioning. In the first set, vitamin C alone were administered in conditioning and postconditioning phases to see if they induced conditioned place preference (CPP) or aversion (CPA). In the second set, mice received vitamin C in postconditioning phase after conditioning with morphine.
    Results
    Different doses of morphine (5 and 10 mg/kg, p<0.001) induced CPP (112.06±14.44 and 128.65±16.12 sec, respectively) compared to control group (−9.34±2.04 sec). Different doses of vitamin C alone did not induce any significant CPP or CPA. However, coadministration of vitamin C (5 and 30 mg/kg; p<0.01 and p<0.001, respectively) with morphine (5 mg/kg) significantly induced morphine-like CPP (80.4±9.61 and 56.45±13.52 sec, respectively).
    Conclusion
    Low doses of vitamin C induced morphine-like CPP probably by agonistic action on dopaminergic and glutamatergic systems. Therefore, this vitamin may be useful for controlling compulsive drug-seeking behavior in morphine addicts. (Quarterly Journal of Sabzevar University of Medical Sciences, Volume 19, Number 2, pp.164-172).
    Keywords: Ascorbic Acid, Morphine, Conditioning, Mice
  • Zarrabi L., Asadi Ar., Ghorat F., Banihashem Sa, Gharavi M., Shakeri Mt Page 173
    Aim and scope: In recent years, the need to decrease pain and anxiety in patients with acute leukemia during invasive diagnostic and therapeutic measures has been emphasized. This study was performed with the aim of evaluating pain and discomfort caused by bone marrow aspiration under general anesthesia compared with local anesthesia.
    Materials And Methods
    This cohort study was performed on 239 patients with acute leukemia under 18 years of age admitted to Dr. Sheikh Hospital in Mashhad during two years.Children undergoing bone marrow aspiration with either general anesthesia with propofol or local anesthesia with lidocaine were compared in terms of pain intensity (Visual Analogue Scale), resistance to procedure, and the fear and anxiety during aspiration. Results were evaluated with SPSS software version 16 using t test and chi-squared test.
    Results
    Among the 135 patients who were under general anesthesia, 20.1% showed a slight resistance to apply the anesthesia mask. The least amounts of pain, fear, and anxiety were reported. Among the 104 patients under local anesthesia, 80.2% had physical resistance, 44.4% had severe and very severe pain, and 86.1% showed intense fear and anxiety. In the general anesthesia group, physical resistance (p=0.01), pain (p=0.01), and fear and anxiety (p<0.005) were significantly lower than in the local anesthesia group.
    Conclusion
    In bone marrow aspiration, general anesthesia is more acceptable to children and their parents than local anesthesia. This method can greatly reduce pain, resistance, and fear caused by the aggressive actions during bone marrow aspiration in children. (Quarterly Journal of Sabzevar University of Medical Sciences, Volume 19, Number 2, pp.173-180).
    Keywords: Leukemia, Bone marrow, General Anesthesia, Local Anesthesia
  • Taheri N., Shojaei M., Koushan M., Seyyed Ahmadi M., Keyvanloo F., Jalali Sh, Ghofrani M Page 181

    Background and

    Purpose

    In recent years, psychological and physiological effects of music on athletic performance have become an attractive field of research. The present study investigates the effect of various kinds of music on mood characteristics and performance accuracy in skilled and semi-skilled female basketball players.

    Methods

    The population for this quasi-experimental study consisted of skilled players (League) and semi-skilled players (PE students). Seventy-two female basketball players (36 skilled and 36 semi-skilled) were selected randomly and assigned to different groups (exciting music, relaxation music, and favorite music). Data was collected in two days using Brunel mood scale and 5-value Zachary scale for measuring the accuracy of basketball free-throw.

    Results

    ANOVA results show that listening to music improved mood characteristics of participants significantly regardless of their skill level (p=0.012). The interaction of test and type of music was significant on mood variables (p=0.01). Favorite music was more effective than exciting music in improving mood properties (p<0.05). In addition, music improved athletic performance regardless of skill level or type of prescribed music (2.58 ±0.093 in pretest vs. 2.88±0.77 in posttest). Also, skilled players had significantly higher performance accuracy than semi-skilled players (3.23±0.58 vs. 2.54±0.79) (p=0.001).

    Conclusion

    Results showed that negative emotions such as anger, confusion, depression, fatigue, and stress decreased in athletes regardless of the type of music, and positive mood characteristics, such as feeling strong, increased, which is indicative of mood improvement. Also, music improved the performance level regardless of the skill level or the type of prescribed music. (Quarterly Journal of Sabzevar University of Medical Sciences, Volume 19, Number 1, pp.181-189).

    Keywords: Athletic performance, Basketball, Music, Mood
  • Karimy M., Niknami Sh, Heidarnia Ar, Hajizadeh I Page 190
    Background
    Various studies all over the world have found support for the predictive validity of the theory of planned behavior with respect to smoking. In the absence of a valid and reliable theory of planned behavior (TPB) questionnaire for tobacco use in Iran, the purpose of this study was to design and assess the validity and reliability of the tobacco use theory of planned behavior scale in Iranian male adolescents.
    Materials And Methods
    Four hundred and seven students, aged between 14 and 19 years, served as the subjects of this study. They were selected through multi-stage random sampling. A questionnaire was designed based on Ajzen’s advice. The reliability coefficients were calculated by two different
    Methods
    Cronbach alpha and test-retest. Also, in order to determine the validity of the scale, we used three methods, including face validity, content validity, and construct validity.
    Results
    Factor analysis showed that TPB consisted of 4 components (attitude, perceived control behavior, subjective norms, and intention), which explained 61% of common variance. Results show the total test-retest reliability and internal consistency to be 0.84 and 0.86, respectively. Confirmatory factor analysis results show that the four-factor model of TPB fits the Iranian sample.
    Conclusion
    The validity and reliability of the Persian version of the tobacco use TPB scale were acceptable and suitable. (Quarterly Journal of Sabzevar University of Medical Sciences, Volume 19, Number 2, pp.190-197).
    Keywords: psychometric, Questionnaires, reliability, validity
  • Ebrahimi Atri A., Hashemi Javaheri Saa, Kushki H., Ahmadi M., Mahmudi A Page 198
    Background and
    Purpose
    Causes and mechanisms of injury in athletes are an important consideration in sports medicine. This study reviews the frequency of sports injuries in male students participating in the Sports Olympiad 1020 of Khorasan Razavi Province.
    Methods
    The population for this descriptive, cross-sectional study consisted of 1156 male student athletes in two educational levels, including middle school and high school. Data was collected using the Fuller’s damage report form (Fuller et al., BJSM 2006), which includes injured body parts, injury type, cause, and severity.
    Results
    In total, 122 injuries were recorded, including futsal 53 persons (44%), handball 44 persons (36%), basketball 18 persons (14%), and volleyball 7 persons (6%). The most frequent injuries were lower extremities (51%), upper extremities (22%), trunk and spine (16%), and head and face (11%). Most injuries involved muscle-tendinous damage (81%), while the least frequent types were skin (13%) and joint-ligamentous damage (6%). Highest causes of injury were collision between two players (59.86%) and lack of proper warm-up before the match (16.42%). Damage intensity was low in 67%, moderate in 23%, and severe in 10% of cases.
    Conclusion
    The results showed that injuries occurred most frequently in handball and indoor soccer fields, while basketball and volleyball had the lowest number of injuries. Lower limb injury was the most prevalent, while the head and face were the least frequent injured parts. The most common type of injury was muscle-tendon injury. Collision between players and non-warmed up limbs were the greatest cause of injuries. (Quarterly Journal of Sabzevar University of Medical Sciences, Volume 19, Number 2, pp.198-205).
    Keywords: Sports Injuries, Male Student Athlete, Sports Olympiad