فهرست مطالب

نشریه رخساره های رسوبی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی رضا پورسلطانی، مصطفی کارگر صفحه 135
    سازند سیلیسی آواری کشف رود با سن ژوراسیک میانی، دارای رسوبات کنگلومرایی در بخش پایینی است که مربوط به محیط رودخانه ای است. در این سازند سه مجموعه رخساره (کنگلومرایی، ماسه سنگی و گل سنگی) شناسایی گردیده که نشانگر رسوب گذاری در محیط رودخانه ای دلتایی و توربیدایتی است. رسوبات پایینی سازند کشف رود در دو منطقه (8 برش)، واقع در بخش شرقی حوضه رسوبی کپه داغ که به طور عمده شامل کنگلومرای با قطعات در حد پبل تا بولدر است و به طور محلی دارای میان لایه های شیلی و ماسه سنگی است، مورد مطالعه قرار گرفته است. ضخامت این مجموعه رخساره از 8/2 متر در برش آق دربند تا 27 متر در برش پل گزی تغییر می کند. مجموعه رخساره های بخش پایینی این سازند، عمدتا شامل دو رخساره سنگی گراولی (Gcm و Gmm) و سه رخساره سنگی ماسه ای (Sm، St و Sr) و دو عنصر ساختاری (GB و SB) است. جهت یافتگی قطعات در برشهای مورد مطالعه نیز عموما جهت شمال را برای جریانهای قدیمه نشان می دهد. کنگلومرای دانه افزون به طور عمده ارتوکنگلومراست که بیشتر از دانه های گرد شده تا زاویه دار ولکانیکی و رسوبی با جورشدگی ضعیف تا خیلی ضعیف، در اندازه های حداکثر 40 سانتی متر تشکیل شده است. این رخساره ها ضخامتی حدود 9 متر داشته که بر روی سطوح فرسایش یافته نهشته شده اند و در بعضی جاها دارای شکل محدب بوده و چنین به نظر می رسد که پر کننده کانالها می باشند. لایه ها به ندرت لایه بندی داشته و با لایه های ماسه سنگی و شیلی از یکدیگر تمیز داده می شوند. قطعات دارای اندازه های مختلف بوده و به طور محلی دارای فابریک ایمبریکاسیون هستند. کنگلومرای گل افزون (پاراکنگلومرا) واحدهایی با ضخامت حداکثر 1 متر را تشکیل داده که فقط در برش آق دربند شناسایی شده است و شامل قطعاتی آذرین در اندازه حداکثر 50 سانتی متر بوده که به طور کامل از سنگ بستر نزدیک به محل نشات گرفته است.
  • محمد مهدی حسین زاده فیروزیان، محمد وحیدی نیا صفحه 151
    در این مطالعه زیست چینه نگاری قسمت زیرین سازند خانگیران به ضخامت 503 متر بر اساس روزن داران پلانکتونیک، به منظور تعیین سن دقیق قاعده سازند و همچنین مطابقت آنها با بایوزونهای استاندارد مورد بررسی قرار گرفته است. مجموعه فونای روزن داران پلانکتونیک در این بخش از سازند در برش روستای یاقل، شمال شهر درگز، واقع در غرب حوضه رسوبی کپه داغ، شامل 31 گونه از 10 جنس است که بیانگر مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری می باشند. در این مطالعه 6 بایوزون که شامل Globanomalina chapmani Interval Range Zone، Acarinina soldadoensis Interval Rang Zone،Turborotalia prolata Interval Range Zone، Acarinina pentacamerata Interval Range Zone، Hantkenina nuttali Interval Range Zone و Pseudohastigerina wilcoxensis Assemblage Zone مورد شناسایی قرار گرفته که قابل انطباق با بایوزونهای استاندارد جهانی P6 تا P11 مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری می باشند و بر این اساس سن قاعده برش مذکور ائوسن پیشین اوایل ائوسن میانی تعیین شده است.
  • جهانبخش دانشیان، کامیار یونسی، سیدعلی معلمی صفحه 162
    برش تنگ چنارباشی با 712 متر ضخامت یکی از برشهای با رخساره پلاژیک سازند سروک است و شامل میکروفسیلهایی از روزن داران پلانکتونیک و الیگوستژینیدهای آلبین میانی تا سنومانین می باشد. بررسی الیگوستژینیدهای این سازند نشان می دهد که این فسیلها در محیطهای عمیق و محیطهای کم عمق پرانرژی وجود ندارند یا دارای فراوانی بسیار کمی هستند. بهترین محیط احتمالی برای الیگوستژینیدها بخشهای ابتدایی حاشیه شلف عمیق است. در این پژوهش جنسهای Cadosina و Colomiosphaera برای اولین بار از ایران گزارش می شوند و به نظر می رسد با اعماق زیاد سازگاری دارند.
  • غلامرضا میراب شبستری، نرگس شکوهی مقدم، احمد رضا خزاعی صفحه 173
    منطقه مورد مطالعه در جنوب شرق بیرجند قرار دارد و شامل واحدهای کربناته پالئوسن ائوسن می باشد. در این تحقیق دو برش چینه شناسی اندازه گیری شده است. برش کلاته شیر که در 160 کیلومتری جنوب شرق بیرجند قرار دارد، حدود 257 متر ضخامت دارد و عمدتا شامل سنگ آهکهای نازک تا ضخیم لایه، دولومیت، شیل، کنگلومرا و نیز یک واحد آندزیتی است. برش دیگر نزدیکی روستای کفاز، در 150 کیلومتری جنوب شرق بیرجند واقع است و با 160 متر ضخامت از سنگ آهکهای نازک تا ضخیم لایه، دولومیت، شیل، ماسه سنگ و مارن تشکیل شده است. بر اساس مطالعات صحرایی و آزمایشگاهی در منطقه مورد مطالعه، 10 ریز رخساره شناسایی گردید که در قالب چهار کمربند رخساره ای شامل دریایی باز، پشته، لاگونی و پهنه جزرومدی در یک پلاتفرم کم عمق کربناته از نوع رمپ نهشته شده است. تغییرات نسبی سطح آب دریا یک چرخه عمیق شونده به سمت بالا را نشان می دهد که طی یک دوره پیش روی نهشته شده اند.
  • الهام محمودی رنانی، عزیزالله طاهری صفحه 188
    به منظور بررسی رخساره ها، محیط رسوبی و چینه نگاری سکانسی سازند سروک در شمال شرق گچساران یک برش چینه ای در تنگ گرگدار مورد مطالعه قرار گرفته است. سازند سروک در این برش به ضخامت 450 متر بوده و عمدتا از لایه های سنگ آهکی متوسط تا ضخیم لایه و توده-ای تشکیل شده است. بر اساس تغییرات رخساره ای و خصوصیات سنگ شناختی 9 ریزرخساره متفاوت تشخیص داده شد که در سه کمربند رخساره ای لاگون، سد و دریای باز نهشته شده اند. بررسی رخساره های توالی مطالعه شده نشان می دهد که رخساره های سازند سروک در یک رمپ کربناته نهشته شده است. سه سکانس رسوبی درجه 3 در سازند سروک بر اساس روند عمیق و کم عمق شدگی تشخیص داده شده است. سکانس اول به سن آلبین پسین سنومانین میانی است. مرز بین سازند کژدمی و سازند سروک به عنوان mfs و بخش قاعده ای سازند سروک به عنوان HST سکانس اول در نظر گرفته شده است. رخساره های HST در این سکانس عمدتا از نوع دریای باز می باشند. مرز بالایی این سکانس از نوع SB2 است. سکانس دوم به سن سنومانین می باشد. دسته رخساره های پیش رونده (TST) این سکانس از رخساره های دریای باز تشکیل شده است. رخساره های تشکیل دهنده HST عمدتا از رخساره های دریای باز و لاگون تشکیل گردیده و سکانس سوم در سنومانین پسین نهشته شده است. دسته رخساره های پیش رونده (TST) در این سکانس متشکل از رخساره های تالاب است. سطح حداکثر پیش روی (mfs) با رخساره بار مشخص می گردد. رخساره های تشکیل دهنده HST از رخساره های لاگون می باشد. مرز بالایی این سکانس از نوع 1SB است.
  • مرضیه نطقی مقدم، فاطمه هادوی، بهنام رحیمی صفحه 199
    در پژوهش حاضر، زیست چینه نگاری و پالئواکولوژی گذر سازند آب دراز به سازند آب تلخ در دو برش مزدوران و کلات مورد بررسی قرار گرفته اند. پس از برداشت نمونه ها و آماده سازی آنها به روش اسمیر اسلاید، فسیلها عکس برداری و شمارش گردیده اند. مطالعات تاکسونومیکی نانوفسیلهای آهکی در بخشهای مورد مطالعه به شناسایی 24 جنس و 38 گونه در برش مزدوران و 29 جنس و 47 گونه در برش کلات منجر گردیده است. بر مبنای نانوفسیلهای شناسایی شده 2 بایوزون CC20 و CC21 از زون بندی Sissingh (1977) در برش مزدوران و سه بایوزون CC20، CC21 و CC22 از زون بندی Sissingh (1977) در برش کلات پیشنهاد می گردد. بر مبنای این بایوزونها سن ضخامت مطالعه شده در برش مزدوران انتهای کامپانین پیشین تا آغاز کامپانین پسین و سن ضخامت مورد مطالعه در برش کلات انتهای کامپانین پیشین تا انتهای کامپانین پسین می باشد. به دنبال این نتایج و بر اساس حضور زون CC21 در مرز، سن مرز سازندهای آب دراز و آب تلخ در هر دو برش آغاز کامپانین پسین تعیین می شود. مطالعات پالئواکولوژیکی انجام شده نشان می دهد که سازندهای آب دراز و آب تلخ در هر دو برش در عرضهای جغرافیایی پایین و در قسمتهای کم عمق حوضه نهشته شده اند و عمق حوضه از سازند آب دراز به سمت سازند آب تلخ افزایش می یابد. همچنین بر اساس گونه های نانوفسیل شناسایی شده، دمای نسبتا گرم و تولیدات مواد غذایی پایین برای حوضه پیشنهاد می شود.
  • محمد علی یازرلو، علیرضا عاشوری، محمود احمدزاده هروی، عباس قادری صفحه 220
    به منظور مطالعه ماکروفونای براکیوپودی توالی های اردوویسین، برش چینه شناسی گردنه پلمیس (30 کیلومتری جنوب باختری شهر بجنورد) انتخاب شد. این برش که مشتمل بر تناوبی از طبقات سنگ آهکی، ماسه سنگ، شیل، سیلت سنگ و سنگهای ولکانیکی زیردریایی با ضخامتی برابر با 1173 متر است، بر روی طبقات سازند میلا به سن کامبرین پسین قرار گرفته و خود به وسیله توالی های سیلورین پوشیده شده است. در میان براکیوپودهای به دست آمده که شامل 24 جنس و 29 گونه است، یک گونه جدید متعلق به خانواده Triplesiidae و زیرراسته Triplesiidina به نام Triplesia bojnourdiansis n. sp. برای اولین بار شناسایی، نام گذاری و معرفی می شود. جنس Triplesia که در این پژوهش برای اولین بار از ایران معرفی شده است، از براکیوپودهای جهان گستر اردوویسین پسین بوده و پیش تر از کشورهای ایالات متحده، چین، ایرلند، فرانسه، سیبری و... نیز گزارش شده است.
|
  • Mehdi Reza Poursoltani, Mostafa Kargar Page 135
    Kashafrud Formation, siliciclastic strata, Middle Jurassic in age, commences with basal fluvio conglomerates. The strata are described in terms of 3 facies association (conglomerate, sandstone and mudstone), which were deposited in a fluvio-deltaic and turbities environments. The basal Kashafrud strata at 2 areas (8 sections), in the eastern Kopet-Dagh basin, consist predominantly of boulder to pebble conglomerate, locally interbedded with sandstone and shale, has been studied. The thickness of facies association ranges from 2.8 m at Agh-Darband section to 27 m at Pol-Gazi section. The basal association comprises 2 gravely lithofacies (Gcm, Gmm), and 3 sandy lithofacies (Sm, St, Sr), and 2 architectural elements (SB, GB). Imbrication of gravels indicates a generally northerly paleoflow for the studied sections. Clast-supported conglomerate is mostly orthoconglomerate, composed mainly of rounded to angular and poorly to very poorly sorted clasts of volcanic and sedimentary rocks, up to 40 cm in diameter. The facies is present in bed sets up to 9 m thick, which mainly rest on erosional surfaces that are locally concave-up, implying that the conglomerates are channel fills. The beds are crudely stratified, with bedding defined by layers of sand and shale. Matrix-supported conglomerate (paraconglomerate) forms units up to 1m thick, which only at Agh-Darband section has been identified, with clasts up to 50 cm in diameter composed entirely of the locally adjacent volcanic basement rocks.
  • Mehdi Reza Poursoltani, Mostafa Kargar Page 151
    Kashafrud Formation, siliciclastic strata, Middle Jurassic in age, commences with basal fluvio conglomerates. The strata are described in terms of 3 facies association (conglomerate, sandstone and mudstone), which were deposited in a fluvio-deltaic and turbities environments. The basal Kashafrud strata at 2 areas (8 sections), in the eastern Kopet-Dagh basin, consist predominantly of boulder to pebble conglomerate, locally interbedded with sandstone and shale, has been studied. The thickness of facies association ranges from 2.8 m at Agh-Darband section to 27 m at Pol-Gazi section. The basal association comprises 2 gravely lithofacies (Gcm, Gmm), and 3 sandy lithofacies (Sm, St, Sr), and 2 architectural elements (SB, GB). Imbrication of gravels indicates a generally northerly paleoflow for the studied sections. Clast-supported conglomerate is mostly orthoconglomerate, composed mainly of rounded to angular and poorly to very poorly sorted clasts of volcanic and sedimentary rocks, up to 40 cm in diameter. The facies is present in bed sets up to 9 m thick, which mainly rest on erosional surfaces that are locally concave-up, implying that the conglomerates are channel fills. The beds are crudely stratified, with bedding defined by layers of sand and shale. Matrix-supported conglomerate (paraconglomerate) forms units up to 1m thick, which only at Agh-Darband section has been identified, with clasts up to 50 cm in diameter composed entirely of the locally adjacent volcanic basement rocks.
  • Jahanbakhsh Daneshian, Kamyar Younesi, Seyed Ali Moallemi Page 162
    712 meters succession of the Sarvak Formation in Tang-e-Chenarbashi indicates a pelagic facies and contains encompasses Middle Albian to Cenomanian planktonic foraminifera and Oligosteginids. In this study, Oligosteginids indicated that they are not present in deep and high energy shallow water, or they have a very low abundance in such environments. Therefore, best probable depth for oligosteginids is upper portions of shelf margin. The genera Cadosina & Colomiosphaera are reported for the first time from Iran and it seems that they adapted to high depths.
  • Gholam, Reza Mirab Shabestari, Narges Shokuhi Moghaddam, Ahmad Reza Khazaei Page 173
    The studied area is located in southeast of Birjand, east Iran, where sedimentation has been continued throughout the Paleocene-Eocene period. In this research, two stratigraphic sections have been measured: the Kalateh-shir section which is located about 160 Km southeast of Birjand with about 257 m thickness. This section is mainly composed of thin to thick bedded limestone, dolomite, shale and conglomerate with an andesite unit. The second one is located in Kafaz village about 150 Km southeast of Birjand with about 160 m thickness, consists of thin to thick bedded limestone, dolomite, shale, sandstone and marl. Based on the field and laboratory studies, ten different microfacies have been recognized that are deposited in four facies belts, including: tidal flat, lagoon, shoal and open marine. Facies analyses indicated that the studied sequences have formed in a shallow carbonate ramp environment. Relative sea level changes represent a deepening-upward cycle that shows deposition during a progressive depositional system.
  • Elham Mahmoudi, Azizollah Taheri Page 188
    In this research, facies, sedimentary environment and sequence stratigraphy of the Sarvak Formation in northeast of Gachsaran (Gorgodar Valley) was studied. The thickness of the Sarvak Formation is about 450 meters and is mainly composed of medium to thick bedded and massive limestones. Nine microfacies were identified which were deposited in three facies belts of open marine, barrier and lagoon subenvironments. The Sarvak Formation was deposited in a carbonate ramp. Three third order sequences are identified in the Sarvak Formation. The first sequence belongs to the Upper Albian-Mid Cenomanian. The boundary between the Kazhdomi and Sarvak Formations is considered as MFS. Highstand systems tract (HST) of this sequence is mainly composed of open marine microfacies. The upper boundary of the first sequence is type 2 (SB2). The second sequence is Cenomanian in age. Transgressive systems tract (TST) of this sequence is considered to be open marine microfacies, while, the highstand systems tract are composed of open marine and lagoonal microfacies. The third sequence belongs to the Upper Cenomanian. The TST of this sequence are mainly composed of lagoonal microfacies. The MFS is bar microfacies and the HST is composed of lagoonal microfacies. The upper boundary of this sequence is considered as SB1.
  • Marziyeh Notghi, Moghaddam, Fatemeh Hadavi, Behnam Rahimi Page 199
    In the present study, two sections (Mozduran and Kalat sections), at the boundary between Abderaz and Abtalkh formations has been chosen and studied. After preparation, with smear-slide method, samples were photographed and counted. Taxonomical studies of calcareous nannofossils in this studied led to identification of 24 genera and 38 species in Mozduran section and 29 genera and 47 species in Kalat section. Based on identified nannofossils, 2 biozones (CC20- CC21) of Sissingh (1997) for the Mozduran section and 3 biozones (CC20- CC21- CC22) of Sissingh (1997) for the Kalat section have been suggested. According to these biozones, age of the studied sections in the Mozduran is Late Early Campanian - Early Late Campanian and in the Kalat is Late Early Campanian - Late Late Campanian. Follow these results and continuously of CC21 in the boundary, age of the boundary between Abderaz and Abtalkh formation in both sections is Early Late Campanian. On the basis of paleoecological interpretation, Abderaz and Abtalkh Formations in two sections were deposited in shallow marine environment in relatively low latitude and it is deepening from Abderaz toward Abtalkh Formations. Based on species of nannofossils that were identified, warm temperature and low productivity for this basin were suggested too.
  • Mohammad Ali Yazarlu, Ali Reza Ashouri, Mahmoud Ahmadzadeh Heravi, Abbas Ghaderi Page 220
    In order to study brachiopod macrofauna in a succession with the age of Late Ordovician, a stratigraphic section in Asadli pass (30 km southwest of Bojnourd city) was selected and measured. This section is composed of intercalations of limestone, sandstone, shale, siltstone and submarine volcanic rocks (1173 m thickness) that is overlain on Late Cambrian strata related to Mila Formation and overlaid by volcano-sedimentary rocks of Silurian. Among collected brachiopods, those inclusive 24 genera and 29 species, a new species of Triplesiidina Suborder and Triplesiidae Family with the name of Triplesia bojnourdiansis n. sp. is identified, named and introduced for the first time. The genus Triplesia that is reporting for the first time from Iran by this research is one of the cosmopolitan brachiopods and was reported from USA, China, Ireland, France, Siberia and … before.