فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حفاظت گیاهان
سال بیست و ششم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/26
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سمیه الوانی، حمید روحانی، ماهرخ فلاحتی رستگار، مسعود احمدزاده صفحه 116
    بیماری پاخوره گندم با عامل قارچی Gaeumannomyces graminis var. tritici (Ggt) یکی از مهم ترین بیماری های گندم در ایران به شمار می رود. به منظور کنترل بیولوژیکی این بیماری،130 جدایه سودوموناس فلورسنت از ریزوسفر گندم در نواحی مختلف استان خراسان جداسازی شد. برای انتخاب جدایه های سودوموناس فلورسنت با توانایی بازدارندگی از رشد قارچ، آزمون کشت متقابل باکتری ها با قارچ Ggt در محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار و کینگ ب انجام شد. از این میان، 21 جدایه با قابلیت بازدارندگی بین 25/51-25/11 درصد به عنوان جدایه های برتر از نظر ممانعت از رشد قارچ Ggt انتخاب شدند. برای ردیابی ژن بیوسنتز آنتی بیوتیک فنازین-1-کربوکسیلیک اسید (PCA)، روش PCR با استفاده از پرایمرهای PCA2a و PCA3b انجام شد. نتایج نشان داد 12 جدایه از 21 جدایه انتخاب شده حاوی ژن بیوسنتز آنتی بیوتیک PCA بودند. جهت بررسی تولید این آنتی بیوتیک از روش کیفی تولید رسوب سبز تیره یا کریستالی در محیط کشت استفاده شد. نتایج نشان دهنده توانایی تولید این آنتی بیوتیک در 6 جدایه از 12 جدایه حاوی ژن بیوسنتز آنتی بیوتیک بود. در آزمایش های گلخانه ای نیز جدایه های تولید کننده آنتی بیوتیک فنازین-1-کربوکسیلیک اسید، نسبت به سایرین از توانایی بیشتری در کنترل بیماری پاخوره گندم برخوردار بودند و شدت بیماری را 80-77 درصد کاهش دادند. با کاربرد این جدایه ها همچنین افزایش قابل ملاحظه ای در وزن تر ریشه و بخش های هوایی گیاهان مشاهده شد. نتایج این تحقیق پیشنهاد می کند که احتمالا آنتی بیوتیک فنازین-1-کربوکسیلیک اسید تولید شده توسط جدایه های سودوموناس فلورسنت، در کاهش بیماری پاخوره در گندم نقش دارد.
  • علیرضا خداشناس، علیرضا کوچکی، پرویز رضوانی مقدم، حسین صادقی نامقی، مهدی نصیری محلاتی صفحه 127
    عنکبوت ها یکی از فراوان ترین بی مهرگان شکارگر در اکوسیستم های خاکی هستند که به عنوان عوامل بیولوژیک، در کنترل آفات محصولات زراعی پتانسیل زیادی دارند. به منظور شناخت گونه و تعیین تنوع و فراوانی عنکبوت ها و همچنین شناخت اثر فعالیت های کشاورزی بوم نظام زراعی اصلی استان های خراسان رضوی و شمالی بر آن ها، مطالعه ای در سه منطقه متفاوت از نظر میانگین درجه حرارت و بارندگی سالیانه در شهرستان های شیروان، مشهد و گناباد انجام شد. دو سیستم کشاورزی کم نهاده و پرنهاده گندم و سیستم طبیعی هر منطقه به عنوان اکوسیستم های مورد مطالعه مد نظر قرار گرفتند. مصرف نهاده های کشاورزی ملاک تمایز مزارع در سیستم های کشاورزی بود، به طوری که مزارع سیستم های کم نهاده و پرنهاده در هر منطقه به ترتیب بر اساس کم ترین و بیش ترین مقدار مصرف نهاده ها انتخاب گردیدند. نمونه برداری با استفاده از تور حشره گیری و از سطح گیاهان در مزارع گندم و واحدهای انتخابی از سیستم های طبیعی انجام گرفت. بر اساس نتایج فعالیت های کشاورزی در هر منطقه تاثیری بر میانگین غنای گونه ای عنکبوت ها نداشت. اما غنای گونه ای عنکبوت ها تحت تاثیر اقلیم بود و در محدوده اقلیمی مورد مطالعه با افزایش میانگین بارندگی و کاهش میانگین حرارتی سالیانه افزایش نشان داد. فراوانی عنکبوت ها تحت تاثیر اقلیم نبود و در همه مناطق، در سیستم های کشاورزی بیش تر از سیستم های طبیعی بوده و در منطقه گناباد این برتری معنی دار شد. گرچه غنای گونه ای عنکبوت ها در شرایط گرم و خشک کم تر بود اما به نظر می رسد با مدیریت مناسب، به ویژه حفظ درختان در حاشیه مزارع، می توان فراوانی این جانوران را در سیستم های کشاورزی افزایش داده و از کارکرد مفید آنها در کنترل بیولوژیکی آفات بهره برد.
  • حسن قهاری، مهرداد طبری صفحه 136
    عنکبوت ها جزو شکارگران فعال و کارآمد در اغلب زیست بوم ها3 بوده و در مزارع و باغات نقش موثری در کنترل آفات مختلف ایفا می نمایند. فون این گروه از بندپایان در سال های 1384 تا 1388 و تغییرات جمعیت و فعالیت آن ها طی سال های 1384 و 1385 در شالیزارهای مازندران مورد بررسی قرار گرفت. پنجاه و سه گونه عنکبوت متعلق به 44 جنس از مزارع برنج مازندران جمع آوری و شناسایی شدند که از این تعداد، پنج گونه شامل Dysdera aculeata Kroneberg، Harpactea babori (Nosek)، Pardosa hortensis (Thorell)، Pardosa paludicola (Clerck) وTedia oxygnatha Simon برای فون ایران جدید می باشند. بررسی های انجام شده در رابطه با تعیین تراکم دستجات تخم عنکبوت ها روی ارقام مختلف برنج (شامل طارم، فجر، خزر، شفق، تابش، ساحل، ندا، پویا و کادوس)در خزانه ها نشان داد که بیشترین تراکم دستجات تخم عنکبوت ها روی رقم های طارم، فجر و خزر و کمترین تراکم روی رقم تابش وجود داشت. تراکم دستجات تخم در مناطق مختلف مازندران (شامل سوادکوه، بابلسر، محمود آباد، بابل، فریدون کنار، ساری، نور و آمل) دارای تفاوت معنی داری بودند، به طوری که بالاترین تراکم در مناطق ساری و آمل و پایین ترین تراکم در منطقه ی نور به دست آمد. نتایج پژوهش حاضر در رابطه با تغییرات جمعیت عنکبوت ها در مزارع برنج نشان داد که انبوهی جمعیت این شکارگران در طول فصل زراعی با گذشت زمان به تدریج افزایش می یابد، اما کاربرد حشره کش ها در شالیزارها باعث تلفات شدیدی در جمعیت آن ها می گردد. همچنین بر اساس نمونه برداری های انجام شده در ساعات مختلف روز، اوج فعالیت این بندپایان در ساعات 10 صبح و 18 عصر و کمترین فعالیت در ساعت 12 ظهر تعیین گردید.
  • علیرضا پیرزاد، وحید قاسمیان، رئوف سید شریفی، محمد صدقی، هاشم هادی صفحه 145
    استفاده از ویژگی آللوپاتی گیاهان، با کاهش مصرف علف کش های شیمیایی، نقش مهمی در مدیریت علف های هرز دارد. بنابراین، اثر آللوپاتیک عصاره های مریم گلی و درمنه در غلظت های صفر، 5، 10، 15 و 20درصد روی جوانه زنی و رشد گیاهچه تاج خروس در شرایط کنترل شده بررسی گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر غلظت عصاره روی طول ریشه چه و ساقه چه و نسبت طول آن ها و وزن تر و خشک گیاهچه و اثرمتقابل بین نوع و غلظت عصاره روی درصد، سرعت و شاخص جوانه زنی معنی دار شد. بیشترین درصد (50/62 درصد) و سرعت (40/10درصد در روز) جوانه زنی تاج خروس در تیمار شاهد و کمترین درصد (10درصد) و سرعت (70/1درصد در روز) جوانه زنی در غلظت 20 درصد از عصاره های مریم گلی و درمنه مشاهده شد. بالاترین شاخص جوانه زنی (40/1) در اثر 5 درصد عصاره درمنه و کمترین شاخص در اثر 20 درصد از عصاره های مریم گلی (36/0) و درمنه (42/0) حاصل شد. طویل ترین (59/4 و 17/0 سانتی متر) و کوتاه ترین (63/1 و 12/0 سانتی متر) ریشه چه و ساقه چه و بالاترین (28) و پایین ترین (60/13) نسبت طول ریشه چه به ساقه چه، و همچنین بیشترین (78/2 و 39/0 گرم) و کمترین (11/0 و 02/0 گرم) وزن تر و خشک گیاهچه ها به ترتیب در تیمار شاهد و غلظت 20 درصد مشاهده شد. به طور کلی عصاره های مریم گلی و درمنه باعث کاهش جوانه زنی و رشد گیاهچه تاج خروش شدند، هرچند اثر منفی عصاره مریم گلی بیشتر بود.
  • عباسعلی یزدانی، حسین غدیری *، سید عبدالرضا کاظمینی صفحه 152

    به منظور بررسی اثر برهم کنش علف های هرز، تراکم گندم و تقسیط نیتروژن بر عملکرد گندم دیم، آزمایشی مزرعه ای به صورت طرح کرت دو بار خرد شده با 4 تکرار در سال 87-1386 و 88-1387 در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز اجرا شد. در این آزمایش فاکتور اصلی تیمار علف هرز و بدون علف هرز، فاکتور فرعی شامل مقدار بذر مصرفی گندم (100، 120، 140 و 160 کیلوگرم در هکتار) و فاکتور فرعی فرعی، تیمار تقسیط نیتروژن خالص به میزان 100 کیلوگرم در هکتار در 5 سطح (صفر-کامل، یک سوم- دوسوم، نصف-نصف، دوسوم-یک سوم و کامل-صفر) بود. نتایج نشان دادند که در اثر برهم کنش علف های هرز، تراکم کاشت و تقسیط نیتروژن، بیشترین عملکرد بیولوژیک (699 و 5/1449 کیلوگرم در هکتار به ترتیب در سال اول و دوم) در تیمار بدون علف هرز، تراکم 120 کیلوگرم بذر در هکتار و تقسیط 3/2-3/1 به دست آمد. در سال اول در اثر بر هم کنش علف های هرز، تراکم کاشت و تقسیط نیتروژن، بیشترین عملکرد دانه (07/440 کیلوگرم در هکتار)در تیمار بدون علف هرز، تراکم کاشت 120 کیلوگرم بذر در هکتار و تقسیط یک سوم- دو سوم و کمترین عملکرد دانه (7/47 کیلوگرم در هکتار) در تیمار با علف هرز، تراکم کاشت 100 کیلوگرم بذر در هکتار و تقسیط دوسوم- یک سوم به دست آمد. در این پژوهش در هر دو سال بیشترین وزن خشک علف های هرز (5/367 کیلوگرم در هکتار در سال اول و 38/160 کیلوگرم در هکتار در سال دوم) در تراکم کاشت 100 و کمترین وزن خشک علف های هرز (5/247 کیلوگرم در هکتار در سال اول و 3/52 کیلوگرم در هکتار در سال دوم) در تراکم کاشت 160 کیلوگرم در هکتار حاصل شد. در سال دوم دمای بسیار پائین در مرحله گل دهی اثرات مخربی را بر گندم گذاشت و منجر به عدم تولید دانه شد. با توجه به نتایج این آزمایش، تراکم کاشت 120 کیلوگرم بذر در هکتار و تقسیط یک سوم- دوسوم نیتروژن باعث افزایش عملکرد و رقابت گیاه زراعی شد.

  • فرشته صفری، محمد بنایان اول، محمدحسن راشد محصل صفحه 162
    شناسایی پراکنش مکانی علف های هرز نتایج بسیار خوبی برای برنامه های تجاری تحقیقاتی،کاهش تلفات عملکرد و درک فرآیندهایی که موجب تغییراتی در پراکنش مکانی و زمانی علف های هرز می شوند، دارد. به همین منظور آزمایشی در سال 1388 انجام گرفت تا با تغییر زاویه کوادرات در نمونه برداری، اثرات متقابل بیولوژی، شرایط اقلیمی و عملیات کشاورزی روی پراکنش مکانی علف های هرز مزرعه چغندر قند بررسی گردد. مطالعه مذبور در یک مزرعه تجاری تولید چغندرقند صورت گرفت تا در حد امکان به شرایط طبیعی نزدیک تر باشد. نمونه برداری در مرحله 4 برگی چغندرقند توسط کوادرات های m 2/0× m 4/0 در محل تقاطع شبکه های مربعیm 7× m 7 انجام گرفت. کوادرات ها در زوایای 0، 45، 90، 135 درجه به ترتیب عمود بر ردیف شخم و در جهت عقربه های ساعت چرخیده شدند. برای تهیه نقشه ها از نرم افزار GS+ استفاده گردید. نتایج نشان داد که در همه نقشه های پراکنش علف های هرز، جهتی که می تواند بالاترین تراکم علف های هرز را برای رسیدن به حدآستانه اقتصادی نشان دهد زاویه صفر درجه بود. همچنین اجزای واریوگرام نشان دادکه دامنه تاثیر و الگوی پراکنش علف های هرز در جهت های مختلف نمونه برداری تغییر می کند و هرکدام از انواع علف های هرز در یک زاویه مشخصی بیشترین پراکندگی را دارند. جهت کشیدگی لکه های علف هرز وابسته به عملیات مدیریتی انجام شده در سال های قبل و ویژگی های مرفولوژیکی علف های هرز است.
  • مهناز آشنایی، بهروز جعفرپور، سعید ملک زاده شفارودی، امین میرشمسی کاخکی، زینب حیدری نیا صفحه 171
    به منظور شناسایی ویروس خراشک حلقوی میخک (Carnation etched ring virus، CERV) در پاییز 1388 از گلخانه های موجود در استان های خراسان رضوی و شمالی بازدید و 250 نمونه شامل میخک (Dianthus caryophyllus)، قرنفل (Dianthus barbatus) و علف های هرز دارای علائم ویروسی جمع آوری گردید. آلودگی نمونه ها با آزمون سرولوژیکی (Double-antibody sandwich-enzyme linked immunosorbent assay، DAS-ELISA) با استفاده از آنتی سرم چندهمسانه ای اختصاصی تعیین گردید. نتایج حاصل نشان داد که آلودگی به ویروس مذکور در مناطق نمونه برداری 6/21 درصد می باشد. جهت تکثیر و نگهداری، ویروس روی گیاهان محک Saponaria vaccaria cv. Pink beauty، Silen armeriaو Dianthus caryophyllus cv.Joker مایه زنی مکانیکی شد. در آزمون ردیابی CERV با استفاده از روش PCR پس از بکار بردن جفت آغازگرهای اختصاصی برای نواحی حفاظت شده از ژن پروتئین پوششی و ژن پروتئین حرکتی ویروس خراشک حلقوی میخک، به ترتیب قطعاتی به اندازه تقریبی 1500 و 1000جفت بازی تکثیر شدند. این اولین تایید از وجود ویروس خراشک حلقوی میخک در استان های خراسان رضوی و شمالی می باشد.
  • مینا ابراهیمی، مجید پوریوسف، مهدی راستگو، جلال صبا صفحه 178
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت، تراکم بوته و کنترل علف های هرز بر شاخص های رشدی و عملکرد سویا، آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل تاریخ کاشت در دو سطح (6 و 19 خرداد) و تراکم بوته در سه سطح (25، 33 و 50 بوته در مترمربع) به صورت فاکتوریل به عنوان عامل اصلی و علف های هرز در دو سطح (کنترل و عدم کنترل علف های هرز) به عنوان عامل فرعی بودند. در این پژوهش، شاخص سطح برگ (LAI)، ماده خشک تجمعی (TDM)، و سرعت رشد محصول (CGR) به عنوان شاخص های رشدی به همراه عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد با کاشت زودهنگام و افزایش تراکم کاشت، تاج پوشش گیاهی زودتر بسته شد، که در نتیجه شاخص سطح برگ و ماده خشک تجمعی افزایش یافت. همچنین حداکثر سرعت رشد محصول به میزان 52/7 گرم بر مترمربع در روز از تاریخ کاشت 6 خرداد و تراکم 50 بوته در متر مربع به دست آمد. نتایج آزمایش حاکی از کاهش شاخص سطح برگ، ماده خشک تجمعی، سرعت رشد محصول در حضور علف های هرز بود. بیشترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک به ترتیب در مقادیر 0/1283 و 3/2769 کیلوگرم در هکتار از تاریخ کاشت 6 خرداد، تراکم 50 بوته در مترمربع و در شرایط عدم حضور علف هرز حاصل شد.
  • اسماعیل ابراهیمی، سید وحید اسلامی صفحه 191
    وجود خواب در بذور سس شرقی و شب بوی صحرایی کنترل این دو گونه علف هرز را در مزارع و باغات با مشکل مواجه می سازد. به منظور بررسی عوامل موثر در برطرف سازی خواب این دو گونه علف هرز آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال های 1387 و 88 در آزمایشگاه تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: تیمار شاهد، خیساندن بذور در اسیدسولفوریک 96 درصد در چهار زمان مختلف 15، 30، 60 و 90 ثانیه، تیمار سرمادهی مرطوب در دو دمای 1+ و 8- درجه سانتی گراد به مدت 15 و 30 روز، خراش دهی با کاغذ سمباده به مدت 2 دقیقه، خیساندن بذور در آب معمولی در دمای اتاق به مدت 36 ساعت، قرار دادن بذور سس شرقی در آب جوش (در حال جوش) در 4 سطح نیم، 1، 2 و 5 دقیقه، کشت بذور شب بوی صحرایی در محلول اسیدجیبرلیک 1 میلی مولار و کشت بذور سس شرقی بعد از 7 و 11 ماه و شب بوی صحرایی بعد از4 و 5 ماه ذخیره سازی از زمان برداشت در شرایط خشک در دمای اتاق (25 درجهسانتی گراد). نتایج نشان داد که تیمارهای آب جوش، خراش دهی با کاغذ سمباده و اسیدسولفوریک 96درصد به ترتیب بیشترین تاثیر را در شکستن خواب بذور سس شرقی در دو رژیم نور/تاریکی و تاریکی مداوم داشتند. بنابراین احتمالا وجود پوسته ی سخت بذر علت خواب در بذور سس شرقی می باشد. از سوی دیگر حداکثر جوانه زنی بذور شب بوی صحرایی (7/91درصد) در بین تمام تیمارهای آزمایشی مربوط به تیمار بذر با اسیدجیبرلیک در شرایط نور/تاریکی بود که بیانگر وجود خواب فیزیولوژیک در آن است.
  • پروین یادگار خسرویه، سید وحید اسلامی، مجید جامی الاحمدی، اسکندر زند صفحه 199
    به منظور ارزیابی اثرات کیفیت آب و ماده افزودنی (سولفات آمونیوم) بر کارایی علف کش گلیفوسیت، آزمایشی در باغ تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بیرجند در سال زراعی 1389 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل: شامل2 نوع آب با کیفیت های متفاوت (آب متوسط با ppm 2950 و آب سخت با ppm 4774 غلظت کل مواد محلول) به علاوه آب مقطر (نرم) و علف کش عمومی گلیفوسیت (رانداپ) با 4 دز مختلف (2، 4، 6 و 8 لیتر در هکتار) و استفاده و عدم استفاده از ماده افزودنی سولفات آمونیوم (به میزان 6 کیلو گرم در هکتار) بود. نتایج نشان داد که با افزایش دز علف کش درصد کنترل علف های هرز افزایش یافت. همچنین کاربرد علف کش با آب نرم دارای بیشترین درصد کنترل بود و تفاوت معنی داری با سایر آب ها از نظر درصد کنترل داشت، به طوری که بیشترین و کمترین درصد کنترل به ترتیب مربوط به آب نرم با دز 8 لیتر در هکتار علف کش گلیفوسیت و آب سخت با دز 2 لیتر در هکتار بود. به علاوه نتایج نشان داد که کاربرد سولفات آمونیوم همراه با آب سخت تاثیر معنی داری بر درصد کنترل داشت. در مجموع با گذشت زمان تاثیر فاکتورهای مختلف بر درصد کنترل افزایش یافت.
  • امیر چراغی، بهزاد حبیب پور، محمد سعید مصدق، ویدا مهین پو صفحه 209
    قارچ بیمارگر Metarhizium anisopliae (Metschnikoff) Sorokin به عنوان عامل بیماری موسکاردین سبز حشرات، قارچی مهم در کنترل بیولژیک حشرات آفت محسوب می شود. با توجه به اینکه تا کنون مطالعه ای در زمینه ارزیابی تاثیر قارچ M. anisopliae روی موریانه Microcerotermes diversus Silvestri (Iso.: Termitidae) در سطح دنیا صورت نگرفته است این تحقیق با هدف بررسی کارآیی قارچ مذکور در مقابل موریانه M. diversus انجام گرفت. در این تحقیق از قارچ M. anisopliae جدایه سراوان (DEMI 001) استفاده شد. آزمایش ها شامل آزمون طعمه مسموم به وسیله چوب تیمار شده در سطح آزمایشگاه و آزمون صحرایی بودند. آزمون طعمه مسموم به دو صورت انجام گرفت؛ الف) آزمون طعمه مسموم به وسیله چوب تیمار شده همراه با کاغذ صافی تیمار نشده؛ ب) آزمون طعمه مسموم به وسیله چوب تیمار شده همراه با چوب تیمار نشده. کمترین میزان LC50 و LC90 در آزمون طعمه مسموم به وسیله چوب تیمار شده همراه با کاغذ صافی تیمار نشده به دست آمد. این مقادیر به ترتیب برابر با 105×6/7 و 106×8/2 (کنیدی در میلی لیتر) به دست آمدند. همچنین کمترین میزان LT50 و LT90 نیز در همین آزمون و در غلظت 108×5/3 (کنیدی در میلی لیتر) از سوسپانسیون کنیدی قارچ به دست آمدند. این مقادیر به ترتیب برابر با 83/2 و 06/5 روز به دست آمدند. در آزمون صحرایی پس از ارائه قارچ بیمارگر میانگین جمعیت موریانه از 1756 عدد به 691 عدد در بلوک چوبی کاهش یافت؛ همچنین میانگین تغذیه از بلوک چوبی از 75/59 گرم به 81/27 گرم کاهش یافت. به طور کلی نتایج نشان داد که روش چوب تیمار شده با این قارچ در کنترل موریانه M. diversus موثر است.
  • حامد بنازاده، غلامحسین مروج* صفحه 217

    در کنترل جوندگان مضر، طعمه های مسموم و تله ها بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند و به دلیل مضرات سموم، استفاده از تله ها ترجیح داده می شود. در کنترل جوندگان مضر، تله های چندگیر از تله های تک گیر مناسب تر هستند ولی این گونه تله ها در داخل کشور به صورت تجاری تولید نمی-شوند. در پژوهش حاضر نمونه هایی از تله چندگیر-زنده گیر ساخته شد، که تحت عنوان «تله فراگیر» در تاریخ 13/10/ 1389 به شماره 68186، ثبت اختراع گردید. این تله از جنس پلی کربنات شفاف ساخته شد که دارای دو درب، فضای ذخیره موقت، مخزن و محفظه اصلی طعمه می باشد. جهت ارزیابی تله، 10 نمونه از تله فراگیر در مکان های پرتراکم موش به مدت 3 شب متوالی کار گذاشته شد. در مجموع از 30 شب-تله، 23 موش به دام افتاد. میزان موفقیت این تله 77درصد حاصل گردید. تله فراگیر نسبت به تله های مشابه چندگیر-زنده گیر خارجی، قیمت کمتر، اندازه کوچک تر و قابلیت ساخت آسان تر دارد. همچنین به دلیل تعبیه محفظه اصلی طعمه، بوی طعمه همواره محرکی جهت جلب موش ها به سمت تله می باشد. از آنجایی که این تله می تواند به عنوان رویکردی جدید در کنترل جوندگان مضر در مکان های مختلف و نیز در نمونه برداری های صحرایی و مطالعات بیولوژیکی مورد استفاده قرار بگیرد، حمایت در جهت تولید انبوه آن توصیه می گردد.

  • سمانه رودپشتی، غلامحسین مروج، مجتبی حسینی صفحه 224
    شته ی خردل. Kalt Lipaphis erysimi از مهم ترین آفات گیاهان روغنی Brassica در ایران و سایر مناطق گرمسیری جهان است. هفت رقم از سه گونه گیاه Brassica شامل B. napus (cv. Licord، Elite، Okapi، Hyola 401، RGS003)، B. rapa (cv. Park land)،B. juncea (cv. Land race) جهت بررسی مقاومت آنتی زنوز و آنتی بیوز نسبت به شته ی L. erysimi تحت شرایط گلخانه ای با دمای 2 ± 25 درجه سانتیگراد، رطوبت نسبی5 ± 60 درصد، و دوره نوری 16:8 (تاریکی: روشنایی) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آزمون آنتی زنوز نشان داد که انبوهی شته ی خردل روی ارقام مورد مطالعه در ساعات مختلف شمارش (48 و 72 ساعت) تفاوت معنی داری داشت (05/0 > P و 01/0 > P به ترتیب برای 48 و 72 ساعت). انبوهی شته روی ارقام RGS003 و Okapi به طور معنی داری کمتر از سایر ارقام بود. نتایج آزمون آنتی بیوز بیانگر تفاوت معنی دار (05/0 P
  • مقاله کوتاه پژوهشی
  • حسین صادقی نامقی، مجتبی حسینی، نجیبه جلالی مقدم صفحه 231
    در بررسی فون دشمنان طبیعی شته انار (Aphis punicae Pas.) در شهرستان کاشمر یک گونه پارازیتوئید داخلی از دو بالان خانواده Cecidomyiidae جمع آوری شدکه به نام Endaphis perfidus Keiffers 1896 تعیین هویت گردید. گونه ی E. perfidus یکی از شش گونه ی جنس Endaphis می باشد که تاکنون فقط از روی شته ی افرا Drepanosiphum planatoides (Schrank) از کشور های انگلستان، فرانسه و روسیه گزارش شده بود. وجود این گونه در ایران برای اولین بار گزارش می گردد. به علاوه، برای دنیا نیز شته انار به عنوان دومین میزبان این انگل معرفی می شود.
|
  • S. Alvani, H. Rouhani, M. Falahati Rastegar, M. Ahmadzade Page 116
    Take-all disease caused by Gaeumannomyces graminis var.tritici(Ggt) is an important disease of wheat in Iran. For biolobical control of this disease,130 strains of Fluorescent Pseudomonads were isolated from rhizospheric soil of wheat in different regions of Khorasan province. Selection the more active strains was released, using dual culture test by Fluorescent Pseudomonads and Ggt on KB and PDA medium. Among them, 21 strains were selected as more active on Ggt showing the inhibited of mycelial growth at the rate of 11.25 up 51.25 %. The PCR technique was completed by using primers PCA2a and PCA3b for detection the gene responsible of Phenazine-1-carboxylic acid production. The result showed that 12 strains of 21 strains contain the Phenazine-1-carboxylic acid gene. The dark green pigmentation or crystalline deposits method was used for testing the expression of phenazine-1-carboxylic acid antibiotic. The results showed that 6 from 12 strains able to produce Phenazine-1-carboxylic acid. In greenhouse experiment the Phenazine-1-carboxylic acid positive strains showed higher ability of biocontrol on Take-all disease than other strains. This strains decreased disease severity at the rate of 77-80%. The comparable results were observed for fresh weight of root and aerial parts of plants. These results showed that Phenazine-1-carboxylic acid which produced by these strains has important role in reducing Take-all disease probably
  • A. Khodashenas, A. Koocheki, P. Rezvani Moghaddam, H. Sadeghi Namaghi, M. Nassiri Mahallati Page 127
    Spiders are one of the most abundant invertebrates in terrestrial ecosystems that have a good potential to pest control in crops. Species richness and abundance of spiders and the effects of different agricultural practices on these predators were studied in winter wheat fields in Shirvan, Mashhad and Gonabad, cities in northeast of Iran. In each region, high and low input fields of winter wheat and a natural system were selected. Sampling was done by sweep net from the surface of plants in the fields and selected area of natural systems. Results showed that species richness of spiders was affected by climatic conditions. With increasing of mean annual precipitation and decreasing of mean annual temperature in studied regions, species richness of spiders increased. Spiders abundance was not affected by climatic conditions and in agricultural systems was higher than natural systems. Abundance of these animals was affected by management of agricultural systems, especially by conservation of trees around the fields. Although species richness of spiders was lower in dry region, but with proper management of agricultural systems, abundance of these animals and useful function of them will increase for pest control.
  • H. Ghahari, M. Tabari Page 136
    Spiders are the powerful and efficient predators in almost all ecosystems which have effective role in different pest control. The fauna of these arthropods was surveyed during 2005-2009, and their population fluctuations and activities were studied in Mazandaran paddy fields in 2005-2006. A total of 53 spider species of 44 genera were collected and identified from paddy fields of Mazandaran province. Of these, five species including, Dysdera aculeata Kroneberg, Harpactea babori (Nosek), Pardosa hortensis (Thorell), Pardosa paludicola (Clerck) and Tedia oxygnatha Simon were new records for Iran fauna. The results of determining the egg masse's densities on different rice varieties (including, Tarom, Fajr, Khazar, Shafagh, Tabesh, Sahel, Neda, Pouya, and Kadus) indicated that the highest egg density was obtained on the varieties Tarom, Fajr, and Khazar and the lowest one on Tabesh. Also, the egg masse's density was significantly different in different locations of Mazandaran (including, Savadkooh, Babolsar, Mahmood-Abad, Babol, Fereydon-Kenar, Sari, Nour, Amol); the highest population density was observed in Sari and Amol and the lowest density in Nour. The results of population fluctuations of spiders in paddy fields indicated that the population density was increased through the crop season (April-August), but insecticides’ application decreases the density severely. Also the population dynamics of spiders was significantly different during the days, and the highest density was obtained in 10 a.m. and 18 p.m. and the lowest was 12 because of warmer weather condition.
  • A. Pirzad, V. Ghasemian, R. Seyed Sharifi, M. Sedghi, H. Hadi Page 145
    Allelopathic plants, because of reduction in herbicide uses, are important in weed management. The allelopathic effects of sage Salvia officinalis and white Wormwood Artemisia sieberi water extract were evaluated on germination and seedling growth of Redroot Pigweed Amaranthus retroflexus at concentration of 0, 5, 10, 15, and 20% in controlled conditions. ANOVA revealed that the extract concentration has significant effect on root and shoot length, root/shoot length, fresh and dry seedling weights. The significant interaction effect of extract source  concentration was seen on percentage, rate and index of germination. The maximum percent (62.50 %) and rate (10.40 % per day) of redroot pigweed germination were observed at control treatment and the minimum percent (10 %) and rate (1.70 % per day) of germination were obtained from 20 % of sage and white wormwood extracts, respectively. The highest germination index (1.40) was obtained from 5 % extract of white wormwood and the lowest value (0.40) from 20 % extracts of sage and white wormwood. The longest (4.59 and 0.17 cm) and shortest (1.63 and 0.12 cm) root and shoot, and the highest (28) and lowest (13.60) of root/shoot length, the maximum (2.78 and 0.39 g) and minimum (0.11 and 0.02 g) seedling fresh and dry weights were obtained from 0 and 20 % of extracts, respectively. Sage and white wormwood extracts caused in reduction of seed germination and seedling growth of redroot pigweed. Generally, the negative effect of sage extract was greater than white wormwood on studied traits
  • A.A. Yazdani, H. Ghadiri, S. A. Kazemeini Page 152

    To assess the interaction effects of weeds, sowing rate, and N splitting on dryland wheat yield, field experiments were conducted in two years (2007 and 2009) at the College of Agriculture in Shiraz University. The treatments were replicated four times and analyzed as a split- split plot in a randomized complete block. The weedy and weed free were treated as the main plots, the wheat sowing rates treated as the sub plots (100, 120, 140 and 160 kg seed ha-1) and 5 levels (0-1, 1/3-2/3, 1/2-1/2, 2/3-1/3, and 1-0) of N splitting (100 kg ha-1) as the sub- sub plots. Results showed that by interaction between weeds, sowing rates and N splitting, the maximum biological yield (699 kg ha-1 and 1449.5 kg ha-1 in the first and the second year, respectively) was obtained in weed free, 120 kg seed ha-1 sowing rate and N splitting of 1/3-2/3. In the first year by interaction between weeds, sowing rates and N splitting, the highest grain yield (440.07 kg ha-1) was obtained in weed free, 120 kg seed ha-1 sowing rate and N splitting of 1/3-2/3 and the lowest grain yield (47.7 kg ha-1) was obtained in weedy plots with 100 kg seed ha-1 and N splitting of 0-1. In this study, the highest weed dry matter (367.5 kg ha-1 and 160.38 kg ha-1 in the first and the second year, respectively) was obtained in sowing rate of 100 kg seed ha-1 and the lowest weed dry matter (247.5 kg ha-1 and 52.3 kg ha-1 in the first and the second year, respectively) was obtained in sowing rate of 160 kg seed ha-1. In 2009, unusually low temperature in reproduction stage adversely affected wheat and led to no grain yield production.

  • F. Safari, M. Bannayan Aval, M. H. Rashed Mohassel Page 162
    Understanding the spatial distribution of weeds would provide good results for the commercial applications of future research programs, development forecast desirable of yield loss and understanding the processes that cause changes in spatial and temporal distribution weeds. In this order an experiment was conducted in 1388 to find the effects of biological interactions, climate and agricultural operations on the spatial distribution weeds of the sugar beet field and change of the angle of Quadrat for sampling weeds. Sampling weed was taken in four-leaf stage of sugar beet by quadrates of (0.2m× 0.4m) in the intersection of (7m×7m) square grids. Quadrates were rotated at 0, 45, 90, 135 degree angles, respectively perpendicular to row plowing and clockwise. Our results showed that weed distribution maps by angle of zero degrees showed highest density of weeds to reach the economic threshold. Also component of the variogram showed that the distribution pattern of weeds changed at different directions. Different types of weeds were every high Dispersion according to sampling angle. Elongation patches direction was dependent on weed management operations performed in the years ago and morphological characteristics of weeds.
  • M. Ashnayi, B. Jafarpour, S. Malekzadeh Shafarudi, A. Mirshamsi Kakhki, Z. Heydariniya Page 171
    In order to investigate the presence of Carnation etched ring virus (CERV), samples of carnation (Dianthus caryophyllus), Sweet William (Dianthus barbatus) and weed plants showing symptoms from greenhouses of Khorasan Razavi and Northern Khorasan provinces were collected in autumn 2009. Polyclonal antiserum was used in order to detection of CERV by Double- antibody sandwich-enzyme linked immunosorbent assay. Results showed that 54 samples (including carnation and Sweet william) out of 250 infected by this virus. In order to propagate the virus, we inoculated it on the indicator plants Saponaria vaccaria cv. Pink beauty, Silen armeria and Dianthus caryophyllus cv.Joker. Polymerase Chain Reaction (PCR) was carried out using specific primers for coat protein and movement protein genes of CERV. Two fragments of ~1500 bp and ~1000 bp for coat protein and movement protein were amplified by PCR, respectively.This is the first report of occurrence of CERV in greenhouses of Khorasan Razavi and Northern Khorasan provinces
  • M. Ebrahimi, M. Pouryousef, M. Rastgoo, J. Saba Page 178
    To investigate the effects of sowing date, plant density and weeds on growth indices and yield of soybean (Glycine max L.) a field experiment was carried out during the spring 2009 at University of Zanjan as a factorial split plot on the basis of randomized complete block design, with three replications. Treatments were including factorial of sowing date in two levels (May, 27; and June, 9) and plant density in three levels (low density (25 plants. m-2), optimum density (33 plants. m-2) and high density (50 plants. m-2)) as main plot and weed interference at two levels (control and no control) as sub plot. Leaf area index (LAI), total dry matter (TDM) and crop growth rate (CGR) as growth indices with biological and grain yield of soybean were evaluated. Results indicated that crop canopy was closed earlier with the early sowing and increasing the plant density, that lead to increasing leaf area index and total dry matter. Also the maximum crop growth rate obtained from 50 and 25 plant.m-2 plant density and 27 May sowing date. LAI, TDM and CGR reduced in weed interference. The highest grain and biological yield (1283.04 and 2769.36 kg.ha-1 respectively) were obtained in first sowing date (27 May) and high plant density (50 plant.m-2) in the absence of weeds.
  • E. Ebrahimi, S. V. Eslami Page 191
    Dormancy of Eastern dodder and African rocket seeds makes the controlof them very difficult in orchards and farms. In order to study the effective factors in dormancy breaking of these two weeds species, a factorialexperiment based on CRD with three replications was conducted at the Research Laboratory of Birjand Faculty of Agriculture in 2008 and 2009. Treatments were: control, soaking in sulfuric acid 96% (for 15, 30, 60 and 90 seconds), moist chilling at +1 and -8°C for 15 and 30 days, scarification with sandpaper for 2 minutes, soaking in tap water at room temperature for 36 hours, placing eastern dodder seeds at hotwater (boiling water) for half, 1, 2 and 5mins, incubation of african rocket seeds ingiberelic acid 1 mM and incubation of Eastern dodder seeds after 7 and 11 months and African rocket seeds after 4 and 5 months dry storage at room temperature (25°C). Results showed that placing seed in hotwater, and sulfuric acid as well as scarification with sandpaper had the greatest effect on dormancy breaking of dodder seeds at two light/dark and darkness regimes, thereforehard seedcoat is the most likely causeof Eastern dodderseeddormancy. In the other hand, maximum germination (91.7%) of African rocket seeds was occurred where seeds incubated with GA3, at light/dark condition. Indicating that the existence of a physiological seed dormancy.
  • P. Yadegar, S.V. Eslami, M. Jami Alahmadi, E. Zand Page 199
    To evaluate the effects of water quality and adjuvant (ammonium sulfate) in glyphosate herbicide efficacy on dry matter reducing of weeds in a barberry garden, a factorial experiment based on RCBD with three replications was carried out at Research Garden of Faculty of Agriculture, University of Birjand in 2010. Experimental factors were water different quality in two levels medium hard with 2950 ppm and hard water with 4774 ppm total soluble concentration) with soft water, glyphosate (roundup) dose in four levels including 2, 4, 6 and 8 lit.ha-1 and using and not using the additive (ammonium sulfate at 6 kg.ha-1). The results showed that raising herbicide dose increased the control percentage of weeds. Application soft water with herbicide had the most control percent and showed significant differences with other waters, So that the most and the lowest control percents was belong to soft water with glyphosate dose of 8 lit.ha-1 and hard water with glyphosate dose of 2 lit.ha-1, respectively. In addition the results showed that application ammonium sulfate with hard water on control percentage had significant. but had more effect on broad leaves species comparing with narrow leaves. Totally the effect of different factors on control percent increased over the time.
  • A. Cheraghi, B. Habibpour Mossadegh, V. Mahinpoo Page 209
    The entomopathogenic fungus Metarhizium anisopliae (Metschnikoff) Sorokin, causal agent of green muscardine of insects, is an important fungus in biological control of pests. No reports exist on the impact of this fungus on Microcerotermes diversus Silvestri (Iso.: Termitidae) in the world. The present research evaluated efficacy of Strain DEMI001, from Saravan, Iran, against M. diversus. The trials included baiting with treated wood under laboratory and field conditions. Bait test was conducted using two
    Methods
    a) treated wood versus untreated filter paper, b) treated versus untreated wood. The lowest LC50 and LC90 values were found with treated wood vs. untreated filter paper, 7.6×105 and 2.8×106 (conidia/ml), respectively. In addition, the lowest LT50 (2.8 days) and LT90 (5.1 days) was obtained with 3.5×108 conidia/ml in conidial suspension of fungi in this test. In the field trial, after application of fungal pathogen, the average number of termites decreased from 1756 to 691 per wooden block. In addition, the mean wood consumption decreased from 59.75 to 27.81 g. Collectively, these results indicated this tactic (wood treated with the fungus) is effective for controlling M. diversus.
  • H. Banazadeh, G. Moravvej Page 217

    Poisons and traps are the most conventional methods used in rodent pest control. Because of environmental hazards of poisons, usage of the traps is preferred. In rodent pest control, Multiple-capture traps are more appropriate than single-capture traps. However the formers have not been commercialized in Iran so far. In present study, samples of multiple-capture live-trap were made namely “Faragir’s trap” which was granted by the patent number of 68186 dated 3/1/2011. The trap was constructed by transparent polycarbonate sheet containing two doors, temporary reservoir, capture space and main bait reservoir. For assessment 10 numbers of such traps were set in places having high rodent pest populations for 3 consecutive nights. Of 30 trap-nights, 23 rodents were captured which attained 77 percent of trap success. The Faragir’s trap has lower price, smaller size and easier construction than similar foreign multiple-capture live traps. Also, because of embedding of main bait reservoir, the smell of bait seems to be constantly available for stimulating of rodents. As the new approach in rodent pest control in various places and for rodent biological studies and field sampling, commercialization of this trap is recommended.

  • S. Roudposhti, G. Moravvej, M. Hosseini Page 224
    The mustard aphid, Lipaphis erysimi Kalt, is one of the most severe pests of Brassica species in Iran and other tropical regions in the world. Seven cultivars of three Brassica species including B. napus (cv. Licord, Elite, Okapi, Hyola 401, and RGS003), B. juncea (cv. Land race) and B. rapa (cv. Park land) were evaluated to study the antixenosis and antibiosis resistance to L. erysimi under greenhouse conditions at 25±2 °C, 60±5% RH, and a photoperiod of 16:8 (L: D) h). Results of antixenosis test demonstrated that density of L. erysimi at different counting hours (48 and 72 h) was significantly different on examined cultivars (P < 0.05 and P < 0.01 after 48 and 72 h, respectively). Aphid density on Elite, Okapi, and RGS003 cultivars was significantly higher than that on the other cultivars. In antibiosis test, the results showed that there was a significant difference in aphid life-table fertility’ parameters, with the exception of population doubling time (dt), between different cultivars (Intrinsic rate of increase (rm): P < 0.05; Net reproductive rate (Ro): P < 0.05; Mean generation time (T): P = 0.05 and Finite rate of increases (): P < 0.05). The highest aphid rm was found on Land race cultivar (0.324 female/female/day), whereas the lowest aphid rm was recorded on Elite (0.278 female/female/day). Our results suggest that Elite, Okapi, and RGS003 cultivars were the most resistant hosts for L. erysimi compared to the other tested cultivars. Resistant cultivars identified in this study could be used for management control of mustard aphid.
  • Sadeghi Namaghi, M. Hosseini, N. Jalali Moghadam Page 231
    During a funistic survey of natural enemies of pomegranate aphid (Aphis punicae Pass.) in Kashmar region, specimens of an endoparasitoid belonging to Family Cecidomyiidae was collected which identified as Endaphis perfidus Keiffer 1896. Endaphis perfidus is one of the six species in the genus Endaphis in the world that was previously reported from Acer aphid, Drepanosiphum planatoides (Schrank) from England, France and Russia. The occurrence of this species in Iran is reported for the fist time. Also, the pomegranate aphid is reported here as the host of this parasitoid for the first time in the World.