فهرست مطالب

Iranian Review of Foreign Affairs
Volume:3 Issue: 1, Spring 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/04/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کورش احمدی صفحه 7
    در پی دیدار رئیس جمهور ایران از جزیره ابوموسی در 11 اوریل 2012 و جنجال بعد از آن، احساس شد که مرور مجدد ریشه های مشکل می تواند مفید باشد. موضوع بحث این مقاله بررسی سه جزیره ابوموسی و تنب بزرگ و کوچک نیست، بلکه هدف، نگاهی مختصر به زمینه هایی است که از ابتدا موجب شکل گیری این مشکل شد و تاکنون نیز بر تحولات آن تاثیر داشته است. در این مقاله سعی شده تا مباحث کنونی در مورد این سه جزیره از دیدگاه تاریخی مورد بررسی قرار گیرد و توضیح داده شود که چگونه این مسئله اصالتا از خصومت در روابط میان قدرت غالب جهانی یعنی بریتانیا و قدرت اصلی منطقه ای یعنی ایران طی 170 سال حضور بریتانیا در منطقه سرچشمه گرفت. هدف این مقاله توضیح سیاست عمومی بریتانیا در دوره حضورش در خلیج فارس است که از جمله شامل تمایل آن کشور به کنترل همه جزایر واقع در این آبراه می شد. مقاله توضیح می دهد که چگونه طی 170 سال بریتانیا تلاش کرد تا به طور مستقیم از طریق اعمال سلطه استعماری بر جزایر و سواحل ایرانی و به طور غیرمستقیم از طریق ادعای تعلق جزایر ایرانی به شیوخ عرب تحت الحمایه خود از نفوذ ایران در خلیج فارس بکاهد. در مقاله نشان داده شده که چگونه این تاکتیک در مورد تمام جزایر ایرانی به نحوی از انحا اعمال می شد و تنها محدود به جزایر سه گانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک نبود.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، جزایر، کنترل توسط بریتانیا، جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک، هنگام، قشم، بحرین و خارک
  • پیروز ایزدی صفحه 37
    روابط میان ایران و فرانسه طی سه دهه گذشته نشیب وفراز های زیادی داشته است. با وجود این، این روابط طی چند سال گذشته سیر نزولی پیدا کرده است. به نظر می رسد که عواملی مانند تحولات اخیر در منطقه، پرونده هسته ای ایران و اتخاذ رویکرد های متفاوت در سیاست خارجی هر دو کشور در ایجاد این وضعیت نقش ایفا کرده باشند. مقاله حاضر می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که چرا روابط بین دو کشور در این دوره به بدترین وضعیت خود رسیده است. نویسنده با استفاده از مفاهیم به کار گرفته شده در چهارچوب نظریه های نوواقع گرا که بر ضرورت جلوگیری از ظهور هژمون های منطقه ای تاکید می کنند، چنین استدلال می کند که نگرانی فرانسه از افزایش نفوذ ایران در منطقه، تضاد منافع در سطح منطقه ای و نیز تلاش های ایران برای دستیابی به فناوری هسته ای که به افزایش نفوذ آن کمک می کند و می تواند تضاد میان دو کشور را به سطح بین المللی ارتقا دهد، ازجمله مهم ترین دلایل روابط غیردوستانه میان دو کشور می باشند.
    کلیدواژگان: فرانسه، ایران، پرونده هسته ای ایران، خاورمیانه، خلیج فارس، هژمونی منطقه ای، موازنه سازی، سارکوزی
  • پروین داداندیش صفحه 57
    روابط ایران با اتحادیه اروپا همواره از فرازوفرودهای بسیاری برخوردار بوده است. در مقطعی، نگاه ایران به اروپا به مثابه بازیگری جایگزین در برابر ایالات متحده امریکا بود. ایران تلاش می کرد تا از ظرفیت های سیاسی و اقتصادی اروپا بهره برداری نماید، اما نهایتا بروز یک سری تحولات، مانع از تحقق این اهداف و نزدیکی دو بازیگر شد. نوشتار حاضر تلاش دارد تا ضمن تبیین روند تحولات فی مابین ایران و اتحادیه اروپا، موانع و عوامل آسیب زننده به مناسبات دو طرف را مورد شناسایی و تحلیل قرار داده و درنهایت راهکارهایی را برای بهبود سطح روابط پیشنهاد نماید.
    کلیدواژگان: ایران، اتحادیه اروپا، سیاست خارجی، واقع گرایی، نوواقع گرایی، قدرت، همگرایی، تنش های سیاسی
  • محمدعلی موسوی، فاطمه واعظ زاده صفحه 89
    روابط سیاسی میان ایالات متحده امریکا و ایران بعد از انقلاب به صورت مداوم تحت تنش بوده است. به قدرت رسیدن اوباما در امریکا امید تازه ای را برای تغییر رویکرد به سوی بهتر شدن روابط دوجانبه به وجود آورد. این مقاله به بررسی چهار پیام نوروزی در ماه مارس سال های 2009، 2011،2010و 2012 می پردازد که توسط رئیس جمهور امریکا، باراک اوباما برای مردم ایران فرستاه شده بودند. با توجه به بررسی انتقادی سخنرانی ها، بیان اوباما در هریک از پیام ها متفاوت بوده است، به طوری که از بیانی نرم و دوستانه در اولین پیام نوروزی به پیامی خصومت آمیز در پیام های دوم و سوم تغییر شکل داده است. نویسندگان بر این عقیده اند که این تغییر از طرفی ناشی از نبود اعتماد و نوسانات طولانی مدت حاکم بر روابط ایران و امریکا و از سوی دیگر ناشی از سیاست های داخلی این کشورها در چهار سال گذشته است. پیام چهارم با نارضایتی و دعای خیر همراه است که برخاسته از سیاست های داخلی امریکا و نیاز اوباما به ایرانی آرام برای پیروزی در انتخابات سال 2012 است. این مقاله اشاره می کند که اوباما به وسیله این پیام ها تلاش کرده است تا حداقل به صورت بیانی تغییر رویکردی را نسبت به روسای جمهور گذشته و خط مشی سلطه جویانه آنها نشان دهد. این شیوه بیان بی سابقه نشانگر تغییر بزرگی در رویکرد به روابط ازهم گسیخته ایران و امریکا است. بااین حال، روند پیچیده تصمیم گیری در سیاست خارجی امریکا، رئیس جمهور را از برگزیدن راهی کاملا متفاوت در مورد ایران بازداشته است.
    کلیدواژگان: اوباما، پیام نوروزی، شیوه بیانی، تغییر، امریکا، سیاست خارجی، ایران
  • وحید نوری صفحه 127
    یکی از جلوه های بارز سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوران موسوم به اصولگرایی تغییر و تحولات گسترده آن، به ویژه در مقایسه با دولت های سازندگی و اصلاحات است. مقاله پیش رو می کوشد با بهره گیری از ظرفیت های تبیینی نظریه هویت اجتماعی و مفهوم تحلیلی «منزلت طلبی» به تحلیل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در این دوره بپردازد. بنابراین، سوال اصلی این پژوهش آن است که علل تغییر در سیاست خارجی دولت احمدی نژاد در مقایسه با دولت های سازندگی و اصلاحات چیست؟ در کنار این سوال اصلی، سوالات فرعی دیگری نیز وجود دارد: آیا می توان برای سیاست خارجی ایران در تمام دوره ها وجه اشتراکی در نظر گرفت؟ تفاوت سیاست خارجی دوران اصولگرایی با دولت های سازندگی و اصلاحات در چیست؟ به عنوان فرضیه فرعی نخست استدلال می شود که ایران همواره در قبل و بعد از انقلاب اسلامی یک دولت منزلت طلب در نظام منطقه ای و بین المللی بوده است. فرضیه فرعی دوم آن است که وجه تفاوت دولت احمدی نژاد با دولت های گذشته صرفا در استراتژی منزلت طلبی است. فرضیه اصلی مقاله نیز آن است که برداشت سیاست گذاران این دوره از ناکامی دولت های گذشته در نیل به اهداف منزلتی، مقاصد سیاسی و سیاست مهار ایالات متحده، مهم ترین علل بازنگری در استراتژی منزلت طلبی دوران اصولگرایی بوده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، دولت احمدی نژاد، منزلت طلبی، استراتژی های مدیریت هویت
  • حسین دهشیار صفحه 153
    با توجه به اینکه حساسیت های سیستمی کمتری نسبت به اقدامات نظامی امریکا در صحنه جهانی به وجود آمده است و کشورهای برتر نظام بین الملل به اقدام و واکنش جدی در متوقف کردن این کشور دست نمی زنند، نقش گروه های ذی نفوذ داخلی و توجه وسیع تر رئیس جمهور به نظرات آنان افزایش یافته است. با وجود اینکه هیچ خطری جدی امنیت امریکا را تهدید نمی کرد و منافع ملی این کشور در معرض خطر نبود، باراک اوباما دستور استفاده از قدرت نظامی را علیه معمر قذافی صادر کرد. بشردوستان لیبرال در ساختار قدرت نقش مهمی بازی کردند تا از طریق بزرگنمایی تهدید ضرورت حمله را گریزناپذیر سازند. باراک اوباما با قبول نظر بشردوستان لیبرال و تکرار این بزرگنمایی به جهت ملاحظات انتخاباتی و حفظ پایگاه لیبرال خود تهاجم نظامی علیه لیبی را منطقی و ضروری یافت.
    کلیدواژگان: محدودیت های سیستمی، گروه های ذی نفوذ، بشردوستان لیبرال، ریسک پذیری، هراس امنیتی
  • سید مهدی حسینی متین صفحه 183
    به موازات روند مشهود قدرتمندی ایران در سال های اخیر در منطقه، یکی از موضوعاتی که در این راستا، کمتر به آن توجه شده موانع و محدودیت های دوگانه ای است که در عرصه سیاست بین الملل در برابر قدرت و نفوذ روبه فزونی قدرت های نوظهور به طور کلی و ایران به طور خاص وجود دارد. قدرت های بزرگ موجود تمایل و رغبتی برای پذیرش قدرت های نوظهور نشان نمی دهند و یا حتی تلاش می کنند با نادیده گرفتن آنها مانع از ظهورشان شوند. اما با توجه به ویژگی های قدرت ملی ایران و نظام سیاسی دین باور و مبتنی بر ارزش های دینی این کشور، چالش ها و محدودیت های نوعا متفاوت دیگری نیز در برابر آن قرار دارد که سایر کشورها با آن روبه رو نیستند و آن عبارت از چالش های برخاسته از تقابل ایدئولوژیک ایران با نظام مسلط بین المللی است. درعین حال، ایران به ناچار باید در این نظام بین المللی به حیات خود ادامه دهد و حتی بر قدرت خود بیفزاید. آیا این امکان وجود دارد که الگوی رفتاری ویژه ای را به جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد نمود تا بتواند با تکیه بر شرایط و الزامات خاص نظام سیاسی اش با این نوع محدودیت هایی که فراروی آن قرار دارد و روز به روز بر شدت چالش های ناشی از آنها نیز افزوده می شود، مقابله نماید؟ این مقاله فرضیه ای را با عنوان الگوی نوین «همکاری و انتقاد» برای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران جهت ورود به عرصه سیاست بین الملل در شرایط نوین پیشنهاد می نماید، به گونه ای که ضمن حفظ روند افزایش قدرت خود، با چالش ها و تهدیدهای احتمالی مورد اشاره نیز مقابله نماید.
    کلیدواژگان: قدرت، قدرت ملی، محدودیت ها، همکاری و انتقاد، ایران نوین
|
  • Editor's Note: Politics of Nuclear Negotiations
    Seyed Kazem Sajjadpour Page 1
    The recent round of nuclear negotiations between Iran and the P5+1 in Istanbul, Baghdad and Moscow has attracted the attention of Iran–watchers with a colorful set of expectations, predictions, hopes and frustrations. How can we analyze this perplexing situation? "Players", "perceptions" and "politics" are suitable conceptual frames through which the dynamics of the new round of talks may be understood.There are many players in the nuclear negotiations: the five permanent members of the UN Security Council and Germany, which desire to be like the other five, are players of multiple complexity. Undoubtedly, the U.S. is the most important player among these states. However, even though America is represented as a single entity in these negotiations, it is far more complicated than the rest. The American position in these talks is determined by many players in Washington, Tel Aviv and some Arab capitals where a collision course between Iran and the U.S. is not just a wish, but the dominant strategic thinking and planning.The perceptional settings of the players are very complicated. The P5+1, or as the Europeans like to call it, 3+3, still has not demonstrated a clear and authentic perception of what Iran is and what Iran is for. Perceptions evolve, change and sometimes distance themselves from reality. At the core of the American perception of Iran lies an alarmistic and threatful lens that imprisons the U.S. in a dark and murky picture of the Middle East.But more importantly, politics and especially domestic politics in the United States in an election year draws the faultiness of negotiation politics. The American president looks through the prism of re-election when he chooses his words and takes his decisions. In the ruthless campaign ahead of him, President Obama needs to portray himself as a strong decision-maker and successful leader. For him, the proper decision in the nuclear negotiations is to accept Iran's nuclear rights. But can he make such a decision?
  • Kourosh Ahmadi Page 7
    In the aftermath of the visit of the Iranian President to the Island of Abu Musa on 11 April 2012 and the uproar that followed, a fresh look at the issue is warranted. The concern of this paper is not to discuss the three Islands of Abu Musa and the Tunbs, but to briefly review the context which gave rise to the issue of the three islands in the first place and influenced its development to date. The paper tries to place the current controversy surrounding the three islands in its historic perspective, explaining how it grew out of antagonism that marked the relationship between the prevailing global power, Great Britain, and the major regional power, Iran, for 170 years. It aims to address the general policy of Britain during its presence in the Persian Gulf, which aimed in part to control all islands of this waterway. It explains how for 170 years, Britain tried to erode Iranian influence in the Persian Gulf, both directly by asserting its colonial rule over Iranian islands and port districts, and indirectly by claiming Iranian islands for its protégés on the Arab littoral. It shows that this tactic applied to almost all other Iranian islands in one way or another and was not limited to the three islands of Abu Musa and the Tunbs.
    Keywords: Persian Gulf, islands, British control, Islands of Abu Musa, Tunbs, Hengam, Qeshm, Bahrain, Kharg
  • Pirooz Izadi Page 37
    Relations between Iran and France have undergone many ups and downs during the past three decades. However, these relations have been on a downward spiral during the past several years. It seems that factors such as recent developments in the Middle East, Iran’s nuclear dossier and the two countries’ divergent approaches to foreign policy are responsible for this new situation. This article tries to answer the question of why relations between the two countries have reached their lowest point. The author uses the concepts developed in the framework of neo-realist theories emphasizing the necessity of preventing the rise of regional hegemonic powers to argue that France’s concerns about Iran’s increasing influence in the region, their conflict of interests at the regional level, and Iran’s efforts to acquire nuclear technology - which contributes to the enhancement of its influence and can escalate their conflict to the international level - constitute the most important reasons for the unfriendly relations between the two countries.
    Keywords: France, Iran, Iran's nuclear dossier, Middle East, Persian Gulf, regional hegemony, balancing
  • Parvin Dadandish Page 57
    The Iran-Europe relations have always been marked with ups and downs. At some points, Iran viewed Europe as an actor replacing the US and tried to tab Europe's political and economical capacities. However, in the end, a number of developments impeded the way and held up rapprochement between the two sides. This paper tries to shed light on the developments in the relationship between Iran and Europe. Moreover, it identifies and analyses obstacles and factors, which impair the relationship. Finally, it proposes ways and means for improving it.
    Keywords: Iran, European Union, foreign policy, realism, neo, realism, power, convergence, political tensions
  • Mohammad A. Mousavi, Fatemeh Vafaeezadeh Page 89
    Political relations between the United States and post-Revolutionary Iran have been almost constantly in turmoil. Obama’s rise to power in the U.S. brought some hope for ‘change’ and a new drive for good in America’s relationship with Iran. This paper studies the four Persian New Year (Nowruz) messages of March 2009, 2010, 2011 and 2012, sent by U.S. President Barack Obama to the Iranian people. According to Critical Discourse Analysis (CDA), the rhetoric of Obama has been different in his messages; namely, it has turned from a soft and friendly tone in the first Nowruz message to a more hostile one in his second and third messages. Writers argue that these shifts are due to the long-standing condition of mistrust and fluctuations in the U.S.-Iran relationship on the one hand, and domestic politics during these four years on the other. The fourth message (2012) is mixed with disapproval and blessings, very much due to the U.S. internal politics, as President Obama needs a calm Iran to win the 2012 election. These unprecedented rhetoric measures seemed as great changes toward rapprochement of the broken ties between Iran and the United States. However, the complex U.S. foreign policy decision-making process has paralyzed the President, preventing him from entering a totally different path versus Iran. Furthermore, domestic politics in the U.S. and Iran during the past years show that neither country were ready to set the tone of their politics in tune with a better relationship.
    Keywords: Obama, Nowruz message, rhetoric, change, US, foreign policy, Iran
  • Vahid Noori Page 127
    One of the major manifestations of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran under the Principlists is its significant changes, particularly in comparison to the eras of reconstruction and reform. This paper seeks to analyze the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in this period, utilizing the explanatory capacities of the social identity theory and the analytical concept of status-seeking. The main question of the paper concerns the main reasons behind the change in the foreign policy of Ahmadinejad’s government when compared to the governments in the reconstruction and reform eras. There are also some secondary questions: Can we consider a common ground for Iranian foreign policy in all these periods? What is the main difference between the foreign policy in the Principlist period and that of Ayatollah Hashemi and former President Khatami’s governments? The first secondary hypothesis argues that Iran has always been a status-seeking state in the regional and international systems. The second secondary hypothesis states that Ahmadinejad’s government’s foreign policy differed from the two preceding governments simply in its search for status-seeking strategy. The main hypothesis is that the perception of the policy-makers of this period concerning the failure of former governments to attain status goals, political purposes, and U.S. containment policy has been the main reason accounting for the revision of status-seeking strategy in the Principlist period.
    Keywords: Foreign Policy, Islamic Republic of Iran, Ahmadinejad's Government, Status, Seeking, Identity Management Strategies
  • Hossein Daheshiar Page 153
    Considering the fact that less systemic sensitivity has appeared towards U.S. military actions on the global scale and that the great powers in the international system do not engage in any serious effort at preventing this state, the role of domestic interest groups has increased as has the president’s attention to their opinions. Despite the fact that no serious threat to U.S. security existed and the country’s national interests were not at stake, Barack Obama ordered the use of military force against Muammar Gaddafi. Liberal humanists in the power structure played a crucial role in order to make the necessity of attack inevitable by aggrandizing the threat. By embracing the opinion expressed by the liberal humanists and repeating this aggrandizing for election purposes as well as for preserving his own liberal base, Barack Obama found a military attack on Libya rational and necessary.
    Keywords: Systemic Constraints, Interest Groups, Liberal Humanists, Risk appetite, Security Fear
  • Seyed Mahdi Hosseini Matin Page 183
    Along with the evident trend of Iran’s rising power in the region in recent years, one of the issues that have gained less attention is the obstacles and constraints faced with by the emerging powers in the realm of international politics as they try to acquire further power and influence. In fact, the existing great powers do not show any willingness to accept the rising powers or even try to prevent their advancement by ignoring them. However, given the characteristics of Iran’s national power and political system, which is based upon its religious values, typically there are different challenges and constraints ahead of Iran, which are not experienced by the other countries. These challenges arise from Iran’s ideological confrontation with the prevailing international system. At the same time, Iran has to continue its life in this international system and even to increase its power. Is it possible to suggest a special behavioral pattern for the Islamic Republic of Iran that would enable it to counter the constraints and increasing challenges ahead of it, which would rely on the particular conditions of its political system? This article suggests that the new pattern of ‘cooperation and critique’ for the foreign policy of the Islamic Republic of Iran for engaging the arena of international politics under the new conditions in such a way that it could counter the possible challenges and threats, while continuing to acquire and manage power.
    Keywords: Power, National Power, Constraints, Cooperation andCritique, New Iran