فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، بهار 1390)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، بهار 1390)

  • 214 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اصغر اسلامی تنها صفحه 5
    عقلانیت عامل بازشناسی انسان و یکی از مفاهیم مهم نظریه فرهنگی معاصر است. پرسش اصلی این جستار آن است که عقلانیت در نظریه فرهنگی ماکس وبر چه نسبتی با عقلانیت در اندیشه علامه طباطبایی دارد؟ با توجه به انواع چهارگانه عقلانیت (نوعی، هنجاری، نظری، عملی) بررسی تحلیلی- منطقی آرای دو متفکر نشان می دهد هرچند هردو عقلانیت نوعی و هنجاری را می پذیرند، درون مایه عقلانیت که در ساحت اندیشه و عمل منعکس می شود، با هم تفاوت بنیادین دارند. وبر عقلانیت را در زندگی روزمره بازتاب دیدگاهی صرفا عمل گرایانه و خودسرانه می داند؛ یعنی انتخاب مناسب ترین وسیله برای رسیدن به هدف. او دنیای معاصر را جهانی می داند که عقلانیت ابزاری با نفوذ در همه عرصه های زندگی اجتماعی بشر غربی، جهان اجتماعی او را شکل داده و سیاست گذاری کرده است. اما در اندیشه علامه طباطبایی، عقلانیت با فطرت سالم و اصیل ملازم است؛ لذا انسان باید حق همه قوا و غرائزش را ادا و از افراط و تفریط پرهیز کند تا فطرت او سالم و در سایه آن عقل او از انحراف و کژاندیشی مصون بماند و کنش های انسانی عقلانی شود و به حیات طیبه برسد. عقلانیت فطری می تواند زندگی اجتماعی اسلامی(حیات طیبه) را شکل دهد و جهان طیب اجتماعی مومنان را سیاست گذاری نماید.
    کلیدواژگان: عقلانیت، نظریه فرهنگی، عقلانیت ابزاری، عقلانیت فطری، ماکس وبر، علامه طباطبایی
  • ابراهیم عباسپور صفحه 35
    عقلانیت یکی از عناصر اصلی مدرنیته به شمار می رود. هابرماس ازجمله متفکران حلقه انتقادی فرانکفورت است که درواقع، عقلانیت انتقادی را سوار بر عقلانیت ارتباطی می داند. راهکاری که او برای رهایی از تنگناهای مدرنیته ارائه می دهد، عقلانیت ارتباطی است. اما معیار رهایی و ارتباط آزاد او در عقلانیت ارتباطی بنابر محدودیت های معرفتی او نمی تواند چیزی جز فرهنگ عمومی یا عقل عرفی باشد؛ چراکه دست او از معیارهای عقل قدسی که بالاترین مراتب عقل است، خالی است و نمی تواند براساس عقل عملی معیارهای ارزشی و هنجاری براساس بالاترین ارزش ها و آرمان های انسانی ارائه دهد. در مکتب اسلام هم اگر ما نتوانیم بر پایه تعالیم وحی معیاری فراتر از عقل عرفی ارائه دهیم، ناچاریم همان معیارهای مورد نظر هابرماس را برای رهایی از این تنگناها بپذیریم. در این نوشتار ما با استفاده از مبانی معرفتی و هستی شناختی اسلام و براساس روش شناسی بنیادین، به نقد مبنایی نظریه کنش ارتباطی هابرماس می پردازیم و با نگاهی به مبانی نظریه او درصددیم ببینیم این نظریه در دیدگاه اسلام چه جایگاهی می تواند داشته باشد. به عبارتی دیگر، آیا از نظر اسلام معیارهایی که هابرماس در تفکر انتقادی خود از طریق کنش ارتباطی برای رهایی ارائه می دهد، پذیرفته اند یا نه.
    کلیدواژگان: روش شناسی بنیادین، کنش عقلانی، کنش ارتباطی، زیست جهان، سیستم، جامعه، رهایی
  • سلمانعلی رحیمی صفحه 65
    مسئله شناخت و چگونگی دستیابی به معرفت و دانش صحیح و معتبر موضوعی است که از دیرباز ذهن اندیشوران و فیلسوفان را به خود مشغول داشته است. مسائل عمده ای که در حوزه معرفت شناسی مطرح بوده عبارت اند از: ماهیت و طبیعت شناخت، قلمرو شناخت، منابع و روش های کسب شناخت. این مسائل در طول قرون مطرح بوده و از زوایای مختلفی در کانون بررسی قرار گرفته است. پیدایش مکاتب فلسفی و معرفت شناختی جدید، ابعاد تازه ای به موضوع بخشیده و مسائل نوی در حوزه روش شناسی و معرفت شناسی طرح کرده است.
    در این مقاله تلاش شده است که مسائل اصلی و مهم این حوزه از دیدگاه فارابی و هابرماس، دو اندیشه وری که به دو حوزه فرهنگی و تمدنی مختلف تعلق دارند، به شیوه مقایسه ای بررسی شود. این دو متفکر به لحاظ نظام فکری و علمی، تفاوت ها و مشابهت های گوناگونی دارند و به نظر می رسد که بررسی مقایسه ای تفکرات آنها در حوزه معرفت شناسی و روش شناسی و چالش هایی که فراروی این حوزه قرار دارد، مفید و موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: روش، روش شناسی، معرفت شناسی، شناخت، علم، فارابی، هابرماس
  • محمدتقی مقدمی صفحه 91
    نظریه تحلیل گفتمان لاکلا و موف درکتاب هژمونی و استراتژی سوسیالیستی ازجمله نظریات جدیدی است که با بسط نظریه معنایی متشکل از مجموعه ای از مفاهیم به هم مرتبط و ایجاد ساختاری نظامند از آنها توانسته به تبیین، تحلیل عملکرد پدیده های اجتماعی سیاسی و نیز ارتقای ظرفیت پیش بینی، پیش گویی و تحول آفرینی در جوامع دست یازد. تحلیل گفتمان در بعد نظریه معنایی ریشه در زبان شناسی ساختارگرای سوسوری و در جهت نظریه اجتماعی، نظریه ای ترکیبی است و ریشه در اندیشه های افرادی مانند دریدا، فوکو، مارکس و گرامشی دارد. با این حال، این نظریه کاستی هایی دارد ازجمله فقدان ابزار کارآمد زبانی برای تحلیل و تشریح منازعات معنایی. شناسایی تعریف گفتمان و ارائه مفاهیم، مبانی فلسفی هستی شناختی و معرفت شناختی آن و درنهایت طرح انتقادات وارد بر آن از چشم انداز حکمت اسلامی ازجمله اهداف این مقاله است.
    کلیدواژگان: گفتمان، تحلیل گفتمان، هویت، هژمونی، دال و مدلول، مفصل بندی، قدرت، سیاست
  • صادق گلستانی صفحه 125
    بررسی قلمرو دین، و نقش اجتماعی و به ویژه موقعیت فرانهادی اش، از دیرباز در حوزه های مختلف علمی، چون کلام و جامعه شناسی در کانون توجه اندیشوران بوده است. این مقوله در دنیای جدید که دنیای مدرن و عقلانی معرفی شده محور مجادله بسیاری از نویسندگان قرار گرفته است. برخی قلمرو حداقلی برای دین تعریف کرده و اساسا رابطه دین و دنیا را منکر شده و اندیشه ضرورت حذف دین را از ساحت عمومی اعلان کرده اند. شماری نیز بی آنکه آشکارا از منزوی ساختن دین سخن بگویند، بر این باورند که مقتضیات دنیای جدید این انزوا را در پی دارد؛ به عبارتی، افول موقعیت اجتماعی و انزوای اجتماعی دین را از لوازم دنیای جدید می دانند و از آن به «عرفی شدن»، یاد می کنند. این باور مبتنی بر پیش فرض هایی است که در این نوشتار بررسی و نقد می شود.
    کلیدواژگان: عرفی شدن، اسلام، دین کلیسایی، عقلانیت، عقلانی شدن، قدس و عرف
  • امان الله فصیحی صفحه 153
    بررسی وضعیت فرهنگ مدرن و معضلات آن از نظر ماکس وبر، از متفکران قرن بیستم، موضوع این پژوهش است. از نظر ماکس وبر، فهم معضلات فرهنگ مدرن با فهم عقلانیت پیوند وثیقی دارد؛ زیرا اساس فرهنگ مدرن بر عقلانیت استوار است. از همین رو، نخست عقلانیت از نظر وبر بررسی و سپس خصوصیات عقلانیت مدرن از نظر او تحلیل شده است. از دیدگاه وبر پس از نفوذ عقلانیت ابزاری در عرصه های دانش و معرفت، نظام معنایی، و تعهدات و انگیزش، معضلاتی در فرهنگ مدرن پدید آمده است. افسون زدایی، نسبیت گرایی، فقدان معنا از زندگی و گرفتار شدن در قفس آهنین، مهم ترین آنها است. هدف این مقاله تبیین معضلات و تنگناهای دنیای جدید از نظر ماکس وبر است؛ چون او به خوبی مشکلات دنیای جدید را فهمیده است. دیدگاه بسیاری از منتقدان بعدی، در آرا و اندیشه های ماکس وبر ریشه دارد. ازاین رو، فهم دیدگاه وی درباره دنیای جدید و پیشرفته بسیار مهم است. این پژوهش با استفاده از روش کیفی تفسیر متن و نیز روش اسنادی به فرجام رسیده است.
    کلیدواژگان: عقلانیت، فرهنگ، افسون زدایی، معنا، ارزش ها
  • فاضل حسامی صفحه 173
    در سال 85-86 تحقیقی در شهرهای قم و اراک صورت پذیرفت تا آثار تاخیر در اجرای حکم قصاص بر خانواده های محکومان ارزیابی شود. برای دستیابی به این تحلیل پاسخ های همسران، فرزندان، والدین، خواهران و برادران، دوستان و همسایگان محکومین درباره برخی سوال هایی که گویای این تاثیرات باشد، گردآوری شد و پس از ورود اطلاعات به نرم افزار spss، جداول تحلیل های توصیفی و دوبعدی آنها استخراج گردید. سپس با استفاده از روش wilcoxon از مجموعه ناپارامتری هایی که دو متغیر وابسته را با هم مقایسه می کند، وضعیت قبل و بعد خانواده ها در کانون مقایسه قرار گرفت. در تحلیل این مقایسه ها و سطح معناداری هریک از آنها، برخی از فرضیه ها اثبات و برخی دیگر رد شد و مجموع این تحقیق درنهایت نشان داد هرچند طولانی شدن حبس آثار نامطلوبی بر خانواده های آنان دارد، شمار کثیری از همسران محکومین به امید عفو خانواده های مقتولین از تاخیر در اجرای حکم قصاص ناراضی نبوده اند.
  • صفحه 201
|
  • Asqar Eslami Tanha Page 5
    Rationality is a means of recognizing the reality of mankind and one of the important concepts of contemporary theory of culture. The main question of this discussion is: what is the relationship between Max Weber's view of rationality in his theory of culture and 'Allamah Tabatabaii's view of rationality? Taking into consideration the four types of rationality (substantive, formal, theoretical, practical), the author presents a logical-analytical review of the views of these two thinkers. He concludes that although both of them accept substantive and formal rationalities, there are fundamental differences between them in terms of the content of rationality manifested in theory and practice. Weber considers that rationality in everyday life is a reflection of a merely pragmatic and arbitrary view, i.e., selecting the most appropriate means for achieving one’s aim. He considers that modern world is a world where instrumental rationality has determined western man's social world by dominating all the social aspects of his life. Conversely, according to 'Allamah Tabatabaii's view, rationality is inseparably linked to man’s sound original nature. Therefore, man should meet all his needs and instincts and avoid going to extremes so that his nature (fitrah) may remain sound, his mind secure from deviation and his conduct rational and then he can live an agreeable life. Innate rationality contributes to framing an Islamic social life (agreeable life) and furnishing an agreeable social world for believers.
    Keywords: rationality, theory of culture, instrumental rationality, innate rationality, Max Weber, Allamah Tabatabaii
  • Ibrahim Abbaspoor Page 35
    Rationality is considered as one of the main elements of modernity. Habermas is among the thinkers of Frankfurt Critical School who believes that critical rationality dominates communicative rationality. He proposes communicative rationality as a means for removing the restrictions of modernity. As for his criterion for removing these restrictions and gaining freedom in communicative rationality, due to his limitations, it can be no more that public culture or common sense. This is because he does not rely on the criteria of sacred intellect which the highest form of intellect and is unable to provide value and normative criteria based on practical intellect derived from sublime human values and ideals. So, we could not help accepting Habermas's criteria to free ourselves from these limitations if Islam had not provided a criterion which goes beyond common sense, based on divine teachings. Using the cognitive and ontological principles of Islam and applying principal methodology, the present paper criticizes Habermas's principles of communicative action and tries, through an overview of the principles of his theory to find what, according to Islam, position it has. In other words, does Islam accept the criteria proposed by Habermas in his critical ideas by using communicative action for obtaining freedom?
    Keywords: fundamental methodology, rational action, communicative action, life, world, system, society, freedom
  • Salman Ali Rahimi Page 65
    The question of knowledge acquisition and way of achieving true and valid knowledge has long been of special concern to thinkers. The main subjects discussed in epistemology are the nature of knowledge, the domain of knowledge and the sources and methods of acquiring knowledge. Over many centuries, these subjects have been discussed and investigated from different angles. The development of new philosophical and epistemological schools have enormously contributed to this subject and new questions have been raised in methodology and epistemology. Using a comparative method, the present paper tries to study the main important issues in this field from Farabi and Habermas's viewpoints, two thinkers coming from two different cultural and social backgrounds. There are several similarities and differences between the intellectual and scientific system of each of these thinkers. A comparative analysis of their thoughts in epistemology, methodology and the challenges facing this field could be useful and effective.
    Keywords: method, methodology, epistemology, knowledge, science, Farabi, Habermas
  • Mohammad Taqi Moqaddami Page 91
    Ernesto Laclau's and Chantal Mouffe's theory of discourse analysis proposed in their book, "Hegemony and socialist strategy", is one of the new theories which can contribute to expounding and analyzing the function of sociopolitical phenomena and promoting the capacity of prevision, prediction and development – making in societies by means of developing the significs (semantic theory) which consists of a set of interrelated concepts and exploiting them for creating a systematic structure. Discourse analysis, in terms of semantic theory has a root in Saussurian structural linguistics and as a social theory; it is a synthetic theory whose roots are detected in the ideas of such thinkers as Jacques Derrida, Michel Foucault, Karl Marx, and Antonio Gramsci. This theory, nevertheless, has some weakness, such as lack of the effective linguistic tools to analyze and explain semantic discrepancies. The present paper aims at providing a clear the definition of discourse, the meanings it conveys and its philosophical, ontological, and epistemological principles, and finally discussing the criticisms made in the light of the perspective of Islamic theosophy about it.
    Keywords: discourse, discourse analysis, identity, hegemony, singnifier, significance, articulation, power, politics
  • Sadiq Golestani Page 125
    The domain and social role of religion especially its meta-institutional position have long been the subject of inquiry in such fields as theology and sociology and the special concern of thinkers. In this new world, which is referred to as the modern and rational world, this topic has been a matter of dispute among many writers. Some have minimized the role of religion, firmly denied the relationship between religion and the world, and stressed the idea of necessity of separating religion from public arena. Others, though do not openly talk about the isolation of religion, believe that the circumstances of modern world necessitate this isolation. In other words, they consider the decline of the social role or religion and its social isolation as a prerequisite for a modern world, and they name it "secularization". Such a belief is based on some presuppositions which have been analyzed and criticized in this article.
    Keywords: secularization, rationality, structural separation, Christianity, Islam
  • Amanollah Fasihi Page 153
    The present paper investigates the condition of modern culture and its problems from the viewpoint of Max Weber, one of the twentieth century thinkers. According to him, the acquaintance with the problems of modern culture has a strong relationship with the acquaintance with rationality, because modern culture is fundamentally based on rationality. Therefore, his views about rationality have been reviewed and his views about the features of modern nationality have been analyzed. According to him, modern culture faced serious problems after the infiltration of instrumental rationality into science, knowledge, semantic system, commitments, and motivation. The most serious of these problems were disenchantment, relativism and being trapped in an iron cage (of rationality). This paper tries to expound the problems and restrictions of modern world form the viewpoint of Max Weber, because he has been well acquainted with these problems. The viewpoints of many of the subsequent critics have roots in Max Weber's views and thoughts. Therefore, it is very necessary to understand his viewpoint on modern and developed world. A qualitative method of text commentary and documentary method have been used in this research.
    Keywords: rationality, culture, disenchantment, concept, values
  • Fazil Hesami Page 173
    In 1385-1386 (2006-2007) a research was conducted in Qom and Arak in order to assess and analyze the effects of delay in executing “an eye for an eye” penalty on the families of the sentenced. To this end, questions were put to the spouses, children, parents, siblings, friends, and neighbors of those who were sentenced to examine these effects and after the answers had been gathered, tables of two-dimensional and descriptive analyses of the data were drawn up by means of SPSS software. Using Wilcoxon method, one of the non-parametric methods to compare two dependent variables, the conditions of the families before and after the execution were assessed and compared. Some hypotheses were confirmed and others were rejected after analyzing these comparisons and level of significance of each of them. The research findings show that although long imprisonment had undesirable effects on the families of those who were sentenced, most of their spouses were content with the delay in executing the retaliation, hoping that the families of those who were murdered will pardon them.