فهرست مطالب

گلجام - پیاپی 16 (تابستان 1389)

نشریه گلجام
پیاپی 16 (تابستان 1389)

  • 144 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/07/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حبیب الله آیت اللهی صفحه 5
  • پرویز اسکندرپور خرمی، محسن قاسمی نژاد رایینی، سیدبدرالدین احمدی صفحه 9
    آثار و یافته های دوره تمدن و هنر اسلامی بر سطوح مختلف از جمله چوب، لوح سنگی، گچ بری، پارچه، گلیم، جاجیم یا قالی و قالیچه به اشکال مختلف هندسی یا منحنی و با نمادها و نشانه هایی از دل طبیعت یا برگرفته از الهامی عمیق و حسی معنوی، طراحی و اجرا شده اند. هنر طراحی نقشه فرش و مهارت بافت فرش که با صنعت موجود و صنایع دستی از یک سو و تلفیق با معیارها و شاخص های طبیعی و تجسمی از سویی دیگر عجین شده اند، رمز ارتباط هنرمند با محیط اطراف خود و حتی طرز فکر و باورهای دینی و آیینی وی، همراه با نوآوری بوده است. تمرکز عمده این تحقیق بر آن دسته ی از فرش های ایرانی است که طرح یا نقشه اش به صورت محراب بر سجاده یا فرشی مزین به طرح و نقشه محرابی استوار می باشد. در این مقاله تحقیقی با اشاره به فرش های محرابی و سجاده ها سعی شده است تا با استفاده از منابع، ابتدا مضمون های رایج از جمله وجود «طاق محراب» و «دروازه» در فرهنگ و هنر دوره اسلامی مورد توجه قرار گیرد؛ سپس نتایج حاصل با توجه به آثار نگارگری و سابقه پیدایش این گونه فرش ها بررسی و همراه با معرفی چند اثر در این باب ارائه گردد. در ادامه به نمونه های اولیه موجود که در آن ها از نقوش گل، گیاه و مرغ استفاده شده و سپس به دو نماد رایج در فرش ها، یعنی «قندیل» و «سرو» به طور اختصار پرداخته و چند ویژگی این فرش ها تحلیل و معرفی می شود.
    کلیدواژگان: محراب، سجاده، فرش سجاده ای، فرش محرابی، نگارگری، دوره اسلامی
  • علیرضا بهارلو، صدیقه آقایی، محمدتقی آشوری صفحه 21
    نمکدان های عشایری از جمله آن دست بافته های عشایری هستند که در مقایسه با سایر منسوجات ایلیاتی مثل قالی، قالیچه، گلیم و... در سطح محدودتری شناخته شده اند. این محفظه های کاربردی عموما در میان سایر دست بافته های ایلات مختلف کشورمان قابل مشاهده اند و به لحاظ ساختار و فرم، طرح و نقش، بافت، رنگ و تزئینات، مشخصات ویژه ای دارند که این امر لزوم شناخت آن ها را در کنار سایر تولیدات عشایری، با اهمیت جلوه می دهد. در این میان، ایل افشاری کرمان با داشتن سابقه ای طولانی در زمینه بافندگی، از جمله عشایری می باشد که دارای نمکدان های متنوع و قابل توجهی است. نمکدان های افشاری معمولا به دست زنان ایل بافته می شوند و به لحاظ ظاهری و سایر مختصات بافندگی بیان گر ویژگی های افشار هستند، حتی با وجود این که تاثیر و تاثرات بارزی نیز در آن ها مشاهده می شود. بدین جهت در مقاله پیش رو سعی بر آن بوده تا با مطالعه ایل افشاری و سابقه بافندگی آن، و همچنین بررسی پیشینه تاریخی و اقلیمی و میزان تاثیرپذیری بافته هایشان از سایر نواحی؛ به شناختی پیرامون تولیدات آنها-علی الخصوص نمکدان ها- دست یافت و میزان اصالت طرح ها و سایر متعلقات این دست بافته ها را تعیین نمود. جنبه های زیبایی شناختی ظاهری نمکدان ها نیز مورد بررسی و تحلیل واقع شده و در نهایت، نتایج حاصل در تطبیق با منسوجات سایر اقوام کوچ رو سنجیده شده است.
    کلیدواژگان: کرمان، ایل اقشار، دست بافته، نمکدان، اصالت وتاثر
  • سیدعلی مجابی، سعید شیخ زاده نجار، شاهرخ حسینی هاشمی، سیدجلال الدین بصام صفحه 41
    اگر حین عملیات انبارداری، نگهداری یا مصرف بر فرش دستباف فشار وارد شود؛ فرش ابتدا با یک کاهش ضخامت آنی مواجه شده و سپس با ادامه فشار، کاهش ضخامتش به آرامی شدت می یابد که بخشی از این کاهش ضخامت برگشت پذیر نمی باشد. این کاهش ضخامت وابسته به زمان، خزش نامیده می شود و متاثر از پارامترهایی چون دما و رطوبت بوده و می تواند در صورت عدم توجه عیوبی همچون شکستگی، ترکیدگی، کیسی، کوبیدگی و خط افتادگی را در فرش دستباف به وجود آورد. در نتیجه با شناسایی مدل خزشی فرش دستباف می توان رفتار آن را در زمانی که تحت فشار قرار می گیرد، پیش بینی کرده، از صدمات وارده بر قالی کاست و آثار ناشی از خزش را در فرش کاهش داد. در این تحقیق برای تعیین رفتار خزش فشاری فرش دستباف تاخورده، نمونه آزمایشی فرش به صورت تاخورده و زیر بار 170 کیلوگرمی برای 48 ساعت قرار گرفت و به صورت on – line میزان کرنش فشاری در آن ها و با شرایط دما و رطوبت مختلف محاسبه گردید. سپس بر روی داده های به دست آمده، مدل های آماری مختلفی برازش گردید و مشخص شد که تعمیم مدل خزشیVoight – Kelvin با در نظر گرفتن پارامترهای رطوبت و دما بهترین معادله جهت رفتار خزشی فرش دستباف تاخورده است. آنالیز واریانس داده های حاصل از اندازه گیری کرنش فشاری نیز مشخص کرد که سطوح مختلف دما و رطوبت اختلاف معنی داری با یکدیگر دارند و این به معنی تاثیر مستقیم رطوبت و دما در معادله خزش می باشد؛ با این حال تاثیر رطوبت و دما در مقایسه با زمان بسیار ناچیز می باشد. در این تحقیق هم چنین مدول یانگ، ثابت خزش و ضریب ویسکوزیتی فرش دستباف تاخورده محاسبه و ارائه گردید.
    کلیدواژگان: دما، رطوبت، خزش، فرش دستباف، تاخوردگی
  • سیدجلال الدین بصام، محسن حمیدی، بهشته نصیری راد صفحه 57
    این مقاله با استفاده از نمونه های قالی که توسط یک بافنده از مواد اولیه یکسان و کاربرد چهار نوع گره متقارن، نامتقارن، جفتی و بی گره بافته شده اند، تاثیر این گره ها بر خواص فیزیکی قالی شامل عرض بافت، طول نقش مایه ها، طول گره و وزن را اندازه گیری می کند. نمونه های بافته شده در دو روش تولید شدند. نتایج نشان می دهند که عرض نمونه های جفتی و بی گره پس از پایین آوردن از دار کاهش می یابد، در حالی که کاهش عرض در نمونه های متقارن و نامتقارن بسیار اندک است. طول نقش مایه ها بستگی به میزان تغییر ابعاد فرش دارد و در نمونه هایی که تغییر ابعاد رخ داده است، ابعاد نقش مایه نیز تغییر کرده و در مواردی که تغییر ابعاد در فرش ایجاد نشده، نقش مایه ها نیز دست خوش تغییر نشده اند. در عین حال با بررسی کیفی نقوش ایجاد شده در چهار نمونه، تغییراتی که در اجزای نقش مایه به وجود آمده و از نظر وضوح نقش تفاوت هایی که بین نمونه های مختلف پدید آمده است نیز مورد بحث قرار گرفته اند. با بررسی طول گره مشخص شد که بیشترین طول گره مربوط به گره جفتی و کوتاه ترین گره مربوط به بی گره است. نتایج نسبت وزن خامه قالی به وزن کل فرش نشان می دهد که در گره های متقارن و نامتقارن بیش از دو سوم وزن فرش مربوط به خامه قالی است که به این ترتیب پیش بینی می شود در کاربردهای مکانیکی نسبت به سایر نمونه ها برتری داشته باشند، در حالی که نمونه جفتی کمترین نسبت خامه مصرفی را داشته و به همین دلیل می تواند ضعیف ترین عملکرد مکانیکی را از خود نشان دهد.
    کلیدواژگان: گره متقارن، گره نامتقارن، گره جفتی، بی گره، عرض قالی، طول نقش مایه، طول گره، وزن قالی
  • پیوند توفیقی صفحه 75
    زیر اندازهای پنبه ای ایران و هند از نوع بافته های تخت و بدون پرز هستند، هر دو سازگار با آب و هوای گرم بوده و در بعضی از نمونه هایشان شباهت هایی از لحاظ رنگ، نقوش و ترکیب بندی دیده می شود. این بافته های پنبه ای همراه با نقاط مشترکشان، ویژگی های خاص فرهنگی، روانی، اعتقادی و حتی شرایط خاص اقلیمی بافندگان خود را (که منجر به تفاوت بین بافته های دو کشور شده است) نیز انعکاس می دهند. در تحقیق پیش رو بر آن هستیم تا این فرضیه که «بین طرح، رنگ و ترکیب بندی تعدادی از بافته های پنبه ای ایران و هند شباهت وجود دارد»، را به روش کتابخانه ای و میدانی مورد ارزیابی قرار دهیم. مقاله حاضر به معرفی و بررسی بافته های پنبه ای ایران با نام زیلو و نمونه های هندی با عنوان داری خواهد پرداخت و سعی شده است تا وجوه اشتراک و افتراق آن ها مورد بررسی قرار گیرند. از آن جایی که طرح و رنگ در این بافته ها طی سالیان متمادی تابع روش های سنتی بوده و تغییرات جزیی و اندکی به خود پذیرفته اند، در بررسی آن ها محدوده زمانی خاصی مد نظر نبوده است. هم چنین علاوه بر مطالعه ی تطبیقی بافته های دو کشور، تفاوت نمونه های قدیمی با نمونه های جدید آشکار خواهد شد؛ ضمن آن که این بررسی تنها نمونه هایی با رنگ های محدود (دو تا سه رنگ) را مد نظر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: داری، زیلو، بافته های پنبه ای، طرح و رنگ، ایران و هند
  • میرمحمد اسعدی، محسن برزگری، سیدحبیب الله میرغفوری، زهرا صادقی ارانی صفحه 97
    دانشگاه محل تفکر منطقی و آموزش و یادگیری بسیاری از مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که باعث ایجاد فرصت هایی برای پیشرفت و ترقی افراد می شود و آنان را برای ورود به عرصه های کاری آماده می سازد. افزایش و گسترش این موسسات به همراه رشد تغییرات محیطی باعث شده است تا مراکز دانشگاهی نیز، همانند سایر سازمان ها، اهمیت فلسفه مشتری مداری را درک نموده و برای حفظ موقعیت رقابتی خود، به بهبود کیفیت خدمات خود بپردازند. از آن جا که پیش نیاز بهبود کیفیت خدمات، پایش و ارزیابی آن و شناخت نقاط قوت و ضعف سازمان از این نظر است، استفاده از ابزار و روش های مناسب می تواند ما را در انجام این کار یاری رساند. یکی از ابزار مهم و پرکاربرد در این زمینه ServQual است. در این راستا، پرسش نامه ای بر اساس مدل ServQual (سروپرف) و در 5 بعد و 27 سوال طراحی و طی آن، سطح کیفیت خدمات آموزشی ارائه شده در دانشکده ی فرش جهاد دانشگاهی یزد اندازه گیری شده است. سپس با استفاده از روش TOPSIS فازی، مولفه های کیفیت خدمات در این دانشگاه رتبه بندی شده اند. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که کیفیت خدمات آموزشی ارائه شده در این دانشکده در سطح متوسط قرار داشته است. هم چنین رتبه بندی مولفه های کیفیتی نشان داده که جذابیت ظاهری تسهیلات فیزیکی و ثبت و نگهداری سوابق تحصیلی دانشجو بدون کم و کاست، به ترتیب بهترین و بدترین مولفه های کیفیت خدمات آموزشی در این دانشکده بوده اند. در پایان پیشنهاداتی به منظور بهبود مهم ترین مولفه های کیفیت خدمات آموزشی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات آموزشی، آموزش عالی، سروکوآل، سروپرف، TOPSIS فازی، دانشکده فرش، موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی یزد
  • اشرف سادات موسوی لر، اعظم رسولی صفحه 111
    برای شناخت کاربردی نمودها و نگاره های خورشید و مهر؛ بررسی آن ها در زمینه تداوم و دگرگشتی شان و آیین ها و اساطیر مرتبط، در تمامی حیطه های فرهنگی ایران در ادوار پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی و به ویژه در هنر سنتی فرش، ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد. با تغییر آیین ماه پرستی به آیین پرستش خورشید، عناصر و نگاره های دین گذشته در عناصر مذهب جدید تجلی یافتند و نمودهای بسیاری در هنرهای مختلف؛ و به طور خاص در قالی مناطق مختلف ایران از جمله حوزه فارس، برجای گذاشتند. مهرپرستی، مهم ترین آیین مرتبط با خورشید است که تبدیل به دینی جهانی می گردد و نمادهای مرتبط با این دین همواره در حوزه های مختلف هنری ایران، به خصوص قالی بافی عشایری و روستایی ایران نقش بسته است.در این مقاله به شیوه تطبیقی- تحلیلی، به روش کتابخانه ای و در نگرشی کلی؛ نمودهای معنایی و بصری خورشید و مهر، در فرش و دستباف های ایرانی مورد ارزیابی واقع شده اند. در نهایت با بررسی تصاویر متعدد از دست بافته های همگون با محتوای مورد نظر در سبک های مختلف شهری، روستایی و عشایری ایران؛ تمامی نگاره های مرتبط در یک تقسیم بندی سه گانه مورد کنکاش قرار گرفتند. از دیگر نتایج این پژوهش نیز شناخت گستره جغرافیایی نگاره ها می باشد.
    کلیدواژگان: ایزدان خورشیدی، اساطیر خورشیدی، نگاره های خورشیدی، فرش دستباف
|
  • Parviz Eskandarpoor Khorami, Mohsen Qaseminejad Rayeni, Seyed Badreddin Ahmadi Page 9
    Findings and opuses of Islamic civilization era are designed and rendered on different surfaces such as wood, stone tablet, tore, cloth, kilims, jijims, carpets and rugs in geometrical or curvilinear forms of motifs existing in nature or purely spiritual symbols. The art of carpet designing and weaving which was mixed with its concurrent crafts and industry as well as naturalistic and visual symbols, is the key to the connection of the artist to his/her surroundings and even his/her thoughts, faith and beliefs and incorporated with novelty. This research is mainly concerned with such Persian carpets which their designs include a Mihrab on a carpet (prayer rug). This paper focuses mainly on Persian Mihrabi carpets to present the common concepts in the culture of Islamic era, such as, "Taqe Mihrab" and "Darvaze"(gate). Then the origins of such carpets are examined regarding the painting works, and some works are introduced. Some early examples, in which flowers, plants and birds are used as well as two common symbols in such carpets, i.e., Qandil and cypress tree, are discussed and analyzed.
  • Alireza Baharloo, Sedigheh Aghayi, Dr Mohammad Taghi Ashouri Page 21
    Nomadic "salt bags" are a group of nomadic textiles which are less known in comparison with other nomadic weavings such as carpets, rugs, kilims, etc. These functional bags are generally found among other nomadic products. They have special features in form, structure, texture, color, pattern, motifs, and decoration which all make their examination significant besides studing other nomadic products. Afshars of Kerman -as an example in here- having a long history in weaving, are among those nomads which have various and noteworthy salt bags. Afshari salt bags are generally woven by women and are expressive of Afshars’ characteristics, though the effects of outer cultures are discernible in them. For this reason, in this article, it is tried to study Afshari tribe, their weaving history, as well as their former geographic realm, and eventually the influences of the other regions on their weavings. Therefore an overall recognition and understanding of their products -especially salt bags- may be built up and the originality of patterns and other properties may be determined. In this connection, the aesthetic and physical aspects of salt bags were studied and analyzed, and the acquired information was compared with weaves of other tribes as well.
  • Dr. Seyed Ali Mojabi, Dr. Saeed Shaikhzadeh Najar, Dr. Shahrokh Hosseini Hashemi, Dr. Seyed Jalal Eddin Bassam Page 41
    If a carpet is put under pressure during use or storage, its thickness decreases instantly and continues to decrease slowly as the pressure is not removed. Some part of this loss of thickness is not recoverable. This phenomenon is called creep and is influenced by parameters such as temperature and humidity, and it may cause breakage, burst, crease, bump, and folding line in the carpet. By studying creep of carpets, it is possible to predict their behavior under such loads to reduce the damages and effects of the creep. In this paper, a sample of folded–carpet is put under pressure of a 170 kg dead weight for 48 hours and its compression strain under various thermal and humidity condition is measured on-line. Then different statistical models were regressed on the collated data proving that creep-model of Voight-Kelvin is assumed as the best formula for determination of creep behavior of the folded carpet under different thermal and humidity conditions. Analysis of data variance detected a significant difference between various levels of thermal and humidity parameters in creep model implying their direct influence in the equation, although they are negligible compared to time effect. This research extended to calculate the Young modulus, creep constant and viscosity coefficient of the folded-carpet.
  • Dr. Seyed Jalal Eddin Bassam, Mohsen Hamidi, Beheshteh Nasiri Rad Page 57
    In this paper, the specimens woven by the same weaver with identical materials but with four different types of knots, i.e., symmetrical, asymmetrical, jufti and U knots, which their details are given in a previous paper by these authors, are used. The effect of these knots on such physical properties as width of the weave, length of the motifs, length of yarn in a knot and the carpet weight are measured. The woven samples are produced in two different methods. Resulrs show that the width of jufti and U knot samples were reduced after cutting off the loom, while the change in the width of the other two is little. The change in the length of motifs depends on the change in the carpet length, i.e., in samples with change in carpet length, the motifs length change as well and in cases that there are little change or no change in the carpet length, accordingly no change or little change is observed in the motifs. In the meantime, by subjective investigation of shapes of motifs in the four different knots, the change in their details and the sharpness of the lines and curves in them are studied. The results of computation of the ratio of the wool yarn to cotton yarn demonstrates that in symmetric and asymmetric samples more than two third of the carpet weight is built up by wool yarns, so that it is predicted that they have better mechanical function compared with other knots. Jufti sample has the lowest ratio of wool to cotton yarn, so it would show the worst mechanical performance.
  • Peyvand Tofighi Page 75
    The cotton hand-woven products of Iran and India are in the category of flat and without knot wovens; Both are suitable for warm climate and some of them have same colour, pattern and composition. These cotton wovens reveal the cultural, psychical and aesthetics distinective characteristic and even climate conditions of weavers. In this study using the library and field research the hypothesis that (colour, pathern and composition in some of cotton woven of Iran and India are the same) has been tasted. In this research Iranian cotton woven "Zillo" and Indian one "DHURRIE" have been introduced. Initially we have shown both of woven, Then we have studied their similarities and differences, and finally we have shown difference between old and new ones because in recent years due to acceptance of other culture, these wovens have changed. Changes in these wovens through function traditional methods on the countinous annual were very little and straw and therefore in this study have not in mind confined time. In this article we only have studied ones that have two or three colour.
  • Mir Mohammad Asadi, Mohsen Barzegari, Habib Allah Mirghafoori, Zahra Sadeqi Arani Page 97
    University is a learning institution that train students in economic, social and cultural fields and develop their professional skills which causes opportunities for their progress and prepares them to enter the working areas. The growth and spread of these institutions have led to the significance of customer-centered strategies and to improve their services. To this end, the ServQual methodology was applied to identify customer perceptions of the actual service received. However, a questionnaire consists of 5 dimensions and 27 questions used to collected the data. Finally, characteristics/quality components were prioritized with fuzzy-TOPSIS technique that meets the requirements of students as customers of the educational system. The results show that the quality of educational services are in medium level. Also, ranking of quality parameters demonstrate that visually appealing facilities and recording educational documents of students are the best and worst quality components, respectively. Some suggestions are made to improve the most significant quality parameters of educational services.
  • Dr. Ashraf Sadat Mousavilar, Azam Rasooli Page 111
    The study of Sun and Mehr motifs and symbols, their continuity and transformation, related religions and myths in all Iranian pre-historic cultural fields and Islamic period especially in the traditional carpet art is an inevitable necessity in order to get more acquainted with the content of the work. With the change of moon-worshipping custom to Sun-worshipping one, the elements and motifs of the past religion were realized in the elements of the new religion and left many motifs in various arts and particularly in the carpet of different regions of Iran, such as Fars area. Mithraism is the most important related religion with the sun that becomes a global religion and other related symbols with this religion are being illustrated in various Iranian fields, especially Iranian rural and tribal carpet-weaving until today. In this article, the semantic and visual motifs of Sun and Mehr in the Persian carpets and handcrafts have been analyzed by the comparative-analytical as well as library method. By studying various pictures from handcrafts with the required content in various urban, rural and tribal styles, all related motifs were examined in a three-fold categorization. Broad geographical understanding of motifs is among the findings of this research.