فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و آمایش فضا
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 73، پاییز 1390)

  • 162 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس علیمحمدی *، وحید عیسوی، جلال کرمی صفحه 1

    در طبقه‌بندی تصاویر، از اطلاعات بافت و واریانس استفاده شده؛ ولی اطلاعات قابل استخراج از واریوگرام کمتر به‌کار رفته و به تغییرات زمانی واریوگرام کمتر توجه شده است. در این تحقیق، برای تهیه نقشه کاربری و پوشش اراضی منطقه دهگلان واقع در استان کردستان، از تصاویر چند‌زمانه SPOT و ASTER استفاده شده است. مجموعه ای از شاخص های استخراج‌شده از واریوگرام معرفی، و پاره‌ای شاخص جدید استخراج شده و روش SVM برای طبقه بندی به‌کار رفته است. به‌طور کلی، این تحقیق در دو مرحله انجام شده است: 1- طبقه‌بندی باندهای طیفی؛ 2- طبقه بندی باندهای طیفی به همراه پارامترهای استخراج‌شده از واریوگرام. پس از ارزیابی دقت و مقایسه آن‌ها، شاخص‌های مناسب معرفی شده است. بعضی از شاخص‌ها باعث افزایش دقت اکثر کلاس‌ها می‌شوند و برخی از آن‌ها هم در بعضی کلاس‌ها بی‌تاثیرند که این‌ها را می‌توان شاخص های عمومی قلمداد کرد. برخی از شاخص ها نیز باعث افزایش دقت برخی کلاس‌ها و کاهش دقت برخی دیگر از آن‌ها می‌شوند که به آن‌ها شاخص‌های تخصصی می‌گویند. بررسی‌ها نشان می دهد هنگام استفاده از شاخص های استخراج‌شده از واریوگرام، دقت کلی حدود4 درصد و دقت در برخی از کلاس ها بیش از 9 درصد افزایش می یابد و دقت کلی از 88/98 درصد به 744/92 می‌رسد.

    کلیدواژگان: کاربری و پوشش اراضی، طبقه بندی، SVM، واریوگرام، شاخص، ارزیابی دقت
  • مجتبی رفیعیان *، جمشید مولودی، مهدی پورطاهری صفحه 19

    مقاله حاضر با هدف سنجش کیفیت محیط شهری و با انگیزه ارایه یک مدل به منظور ارزیابی کیفیت محیط شهری در شهرهای جدید طراحی شده است و سعی بر آن دارد که با توصیف و تبیین مفهوم کیفیت محیط، شاخص‌های تاثیرگذار بر آن و هم‌چنین نحوه سنجش این مفهوم را در محیط‌های شهری شهرهای جدید بررسی کند. مبنای سنجش کیفیت محیط در شهر جدید هشتگرد ، معیار رضایت‌مندی از شاخص‌های کیفیت محیط شهری از دیدگاه ساکنان است. روش‌شناسی سنجش کیفیت محیط بر‌مبنای روش‌های تصمیم‌گیری چند معیاره قرار گرفته و مدل استفاده شده نیز بر مبنای تجربیات موجود و مطالعه موردی شهر جدید هشتگرد شکل گرفته است. براساس یافته‌های به دست آمده ازتحقیق حاضر،کیفیت محیط شهری شهرجدیدهشتگردازدیدگاه ساکنان درسطح پایینی قراردارد. البته دردوسطح 1- محیط شهری و 2- محیط سکونتی شهرجدیدهشتگردشرایط کمی متفاوت است؛به طوری که کیفیت محیط سکونتی درسطح بالاتری نسبت به کیفیت محیط شهری قراردارد. بررسی شاخص‌ های مختلف مدل نیزنشان می‌دهدکه تنهارضایت ازکیفیت شاخص‌های سازمان دسترسی وراه‌ها،ابعادوتسهیلات واحدمسکونی،تسهیلات بیرونی وهزینه‌های جاری واحدمسکونی وجوددارد.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط، کیفیت محیط شهری، تحلیل عاملی (تاییدی)، شهرهای جدید، شهر جدید هشتگرد
  • مصطفی قدمی، ابوالفضل مشکینی، موسی پژوهان*، نوشین پاکدوست صفحه 39

    شهرهای نفت‌خیز با اکتشاف و بهره‌برداری از منابع آن‌ها متولد شده و فرایند رشد و توسعه خود را آغاز ‌کرده‌اند؛ رشدی وابسته به نفت همراه با اقتصادی تک‌بعدی که با تکیه بر آن، به شهری مدرن و پر‌رونق تبدیل شده‌اند. اما با نزدیکی به اتمام این منبع تجدید‌ناپذیر، دوره رکود و افت حیات شهری آن‌ها نیز آغاز می‌شود. به ‌همین دلیل، توجه به پایداری توسعه شهرهای نفتی و تنوع‌بخشی به اقتصاد آن‌ها بر اساس اتخاذ رویکردها و الگوهای مناسب توسعه شهری ضروری به‌نظر می‌رسد. هدف اصلی این مقاله، تدوین استراتژی‌های بهینه برای تنوع‌بخشی به اقتصاد شهری در شهر نفتی دوگنبدان است که باید همسو با چشم‌انداز توسعه پایدار شهری و بر اساس رویکرد استراتژیک انجام گیرد. روش تحقیق تلفیقی از روش کمی و کیفی است و تحقیق بر اساس مصاحبه‌های عمیق، مطالعات اسنادی و کمی‌سازی عوامل استراتژیک انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد دوگنبدان به‌عنوان شهری وابسته به نفت، با چالش‌های استراتژیک میان هزینه‌ها و منافع روبه‌روست؛ به‌ این معنا که اقتصاد تک‌بعدی یا عدم تنوع اقتصاد شهری و وابستگی اقتصاد آن به منابع تجدید‌ناپذیر با فرایند تهی‌سازی روزافزون از مهم‌ترین ضعف‌ها و تهدید‌های آن است و در مقابل، ظرفیت‌های بالا برای توسعه فعالیت‌های کشاورزی، تجاری و خدماتی از مهم‌ترین قوت‌ها و فرصت‌های شهر به‌منظور توسعه پایدار شهری به‌شمار می‌آیند. همچنین، بر اساس برایند تلفیق اهمیت مجموعه‌عوامل درون‌زا و برون‌زای موثر بر توسعه شهر، مناسب‌ترین راه برای برون‌رفت از بحران احتمالی و بهره‌گیری از ظرفیت‌ها، اتخاذ راهبرد‌های رقابتی با تاکید بر قوت‌ها و نگاه به تهدید‌های احتمالی است.

    کلیدواژگان: شهرهای نفتی، تدوین استراتژی آنالیز IEA، ماتریس QSPM، دوگنبدان
  • عزت الله قنواتی*، آزاده عظیمی، امین فرجی ملایی صفحه 59

    هدایت و تعیین جهت رشد کالبدی شهر یکی از اصولی‌ترین مسایل مرتبط با مباحث توسعه پایدار با هدف بهینه‌سازی رشد شهر است. از آنجایی که زمین‌های پیرامونی شهر به‌ویژه در شهرهای ایران به‌عنوان محیط پشتیبان شهر مورد توجه‌اند و در عین حال، بخش بسیاری از شهرهای ایران در پسکرانه زمین‌های کشاورزی ایجاد شده‌اند؛ بنابراین توجه به تعیین جهتی برای رشد کالبدی شهر- که در آن به زمین‌های کشاورزی کمترین آسیب وارد شده و در ارتباط با سایر پارامترهای طبیعی چون گسل و ساختار زمین‌شناسی، جهت باد، سطوح آب‌های زیر‌زمین و غیره نیز بهترین شرایط را داشته باشد- یکی از مسایل مهم در مفاهیم نظری برنامه‌ریزی محیطی است. هدف این مقاله، بررسی و تعیین بهترین جهات رشد کالبدی شهر بابلسر بر مبنای مجموعه‌پارامترهای طبیعی مانند سطوح آب‌های زیر‌زمینی، گسل و ساختار زمین‌شناسی، زمین‌های کشاورزی، جهت باد و حریم آبراه است. برای تعیین جهت بهینه رشد کالبدی شهر بابلسر، از روش تحلیل سلسله‌مراتبی AHP و ELECTRE استفاده شده است. در این روش‌ها پنج گزینه یعنی محور غربی، شرقی، جنوبی، جنوب‌شرقی و جنوب‌غربی بر مبنای شاخص‌های پنج‌گانه بررسی شده‌اند. نتایج محاسبات نشان می‌دهد دو محور غربی و شرقی بیشترین اولویت را جهت هدایت رشد کالبدی شهر بابلسر دارند.

    کلیدواژگان: جهت بهینه، پارامترهای محیطی، electre، AHP، بابلسر
  • مجتبی یمانی*، علی اکبر شمسی پور، مریم جعفری اقدم، سجاد باقری سیدشکری صفحه 83

    یکی از مهم‌ترین مواریث اقلیمی کواترنری در ایران، شواهد ژیومورفولوژی یخچالی در مناطق کوهستانی است. بررسی لند‌فرم‌های یخچالی و حدود گسترش آن‌ها در نواحی کوهستانی ایران، بهترین شاهد به‌منظور شناسایی قلمروهای مورفوکلیماتیک و مورفودینامیک است. هدف این پژوهش، تعیین و بازسازی مرزهای مورفوکلیماتیک و مورفودینامیک در آخرین دوره یخچالی وورم و شناسایی مرزهای کنونی این قلمروها در حوضه جاجرود و سرانجام مقایسه نتایج به‌دست‌آمده با آرای پژوهشگران پیشین است. با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای و بازدیدهای میدانی، موقعیت سیرک‌های منطقه شناسایی شد. سپس با روش پلتیر مرزهای مورفودینامیکی و مورفوکلیماتیکی کواترنر تعیین شد. در نهایت، نتایج به‌دست‌آمده با دیدگاه‌های محققان دیگر مورد مقایسه قرار گرفت. به‌طور کلی، ابزارها و داده‌های تحقیق را نقشه‌های توپوگرافی، زمین‌شناسی و تصاویر ماهواره‌ای ETM+، داده های اقلیمی دما و بارش ماهانه تشکیل دادند. با استفاده از میانگین دما و بارش ماهانه و سالانه طولانی‌مدت ایستگاه های هواشناسی منطقه و بازسازی دمای ترازهای ارتفاعی از روش رگرسیون خطی، پهنه‌های دمایی و بارشی محدوده مورد‌پژوهش محاسبه شد. سپس با استناد به نظریه بوبک، دما و بارش دوره یخچالی محاسبه شد. در مراحل مختلف تهیه و تحلیل نقشه ها از نرم‌افزار ArcGIS 9.3 استفاده شد. نتایج نشان می‌دهد در حال حاضر، حد پایین قلمرو یخچالی به‌طور متوسط در ارتفاع 5220 متری، سولی فلوکسیون در ارتفاع 4000 متری، قلمرو پلوویال در ارتفاع 3400 متری و قلمرو پدیمانتاسیون در 1565 متری قرار دارد. در آخرین دوره یخچالی کواترنر (وورم) نیز حد پایین قلمرو یخچالی اغلب در ارتفاع 3900 متر، سولی فلوکسیون در ارتفاع 3000 متر و پلوویال در ارتفاع 2000 متری قرار داشته است. این داده‌ها از قلمروهایی که پژوهشگران پیشین برای البرز تعیین کرده‌اند، ارقام بالاتری را نشان می‌دهد.

    کلیدواژگان: کواترنری، قلمرو مورفودینامیک، قلمرو مورفوکلیماتیک، برف مرز، حوضه جاجرود
  • نادر زالی * صفحه 111

    امروزه، یکی از مسایلی که سکونتگاه‌های شهری و روستایی با آن روبه‌رویند، توزیع نامناسب امکانات و خدمات اجتماعی است. این توزیع نامناسب باعث ایجاد نابرابری در میزان دسترسی گروه‌های مختلف به امکانات و خدمات اجتماعی شده است. این مقاله ضمن توجه به این چالش اجتماعی- که متاثر از ضعف مدیریت توسعه است- تلاش دارد وضعیت برخورداری از امکانات و خدمات اجتماعی را در هر سه سطح تقسیمات سیاسی استان آذربایجان شرقی (شامل شهرستان، بخش و دهستان) بررسی کند؛ همچنین با شناسایی شهرستان‌ها، بخش‌ها و دهستان‌های محروم، اولویت‌های سرمایه‌گذاری را تعیین کند و سیاست‌ها و راهبردهای کلان برای ایجاد دسترسی متناسب را ارایه دهد. روش تحقیق، اسنادی است و روش تجزیه و تحلیل هم تحلیل عاملی و تاکسونومی عددی. تعداد 28 شاخص در ابعاد مختلف تعریف و برای طبقه‌بندی سطوح مختلف به‌کار برده شده است. نتایج نشان می‌دهد دهستان‌های منطقه شمال‌شرق و جنوب‌شرق استان محرومیت بسیاری دارند و دهستان‌های بهره‌مند از امکانات و خدمات اغلب در اطراف مرکز استان و یا جنوب‌غرب و منطقه میانی مستقر هستند. تحلیل‌ها گویای این است که نیمه شرقی استان محرومیت بیشتری نسبت به نیمه غربی آن دارد و ضروری است مدیریت توسعه استان اولویت سرمایه‌گذاری را در شهرستان‌ها، بخش‌ها و دهستان‌های نیمه شرقی استان افزایش دهد. همچنین، نتایج این تحقیق نشان می‌دهد بین میزان فاصله مرکز هر کدام از تقسیمات سیاسی به مرکز استان و شهرستان و میزان محرومیت، رابطه مستقیم معنادار در سطح 99 درصد وجود دارد و با افزایش فاصله از مرکز، بر سطح محرومیت افزوده می‌شود.

    کلیدواژگان: مدیریت توسعه، محرومیت، آذربایجان شرقی، تحلیل عاملی، تاکسونومی
  • محمدباقر قالیباف*، مهرداد کرمی صفحه 133

    جغرافیای ایران و نیز امکان‌سنجی فرصت‌های اقتصادی قابل سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد این کشور بیانگر آن است که این مناطق می‌توانند به‌عنوان منابع اقتصادی کم‌نظیر و مستعد سرمایه‌گذاری مورد بررسی قرار گیرند. از‌این‌رو، در این پژوهش سعی شده با رویکرد توسعه منطقه‌ای، توان‌های صنعتی، تجاری و گردشگری منطقه آزاد ارس بازکاوی شود. روش این پژوهش،توصیفی- تحلیلی است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد منطقه آزاد تجاری- صنعتی ارس با توجه موقعیت ژیواستراتژیک، همسایگی با کشورهای C. I. S (کشورهای مستقل مشترک‌المنافع)، قرارگیری در کریدورهای بین‌المللی حمل و نقل (6 کریدور) و قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم، نزدیکی به ترکیه به‌عنوان دروازه اروپا، قابلیت ایجاد ارتباط جاده‌ای و ریلی بین کشورهای شمالی ایران با حوزه خلیج فارس در کوتاه‌ترین مسیر، وجود رودخانه ارس به‌عنوان عامل پیوند‌دهنده طبیعی، برخورداری از پشتیبانی مادر‌شهر تبریز، جاذبه‌های گردشگری و...، و در صورت داشتن برنامه جامع منطقه‌ای، مستعد توسعه همه‌جانبه منطقه‌ای است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی توسعه منطقه ای ژئواستراتژیک، نواحی مرزی، منطقه آزاد تجاری، صنعتی ارس
|
  • A. Alimohammadi *, V. Esavi, J. Karami Page 1

    In this study texture and variance information are used in some cases but extraction of data from variorum is less carried out and its time changes has not been noticed enough. Multitemporal satellite images of SPOT and ASTER are used in this study for mapping land use/cover of Dehgolan in Kordestan region. The extracted set of indices from variorum is introduced and a new series of indices was extracted and classified by using SVM method. The whole process was accomplished in two stages: 1) classification of spectral band, 2) classification of spectral band along with the parameters extracted from the variorum. After accuracy assessment and their comparison, appropriate indices were suggested. Some indices increase the accuracy of most classes while may have no impact on other classes; these can be considered public indices. Moreover, some indices which are called included specialty indices increase the accuracy of some classes and reduce the accuracy of others. The performed studies, demonstrated that using the indices derived from variorum increases the overall accuracy by 4 to 9 percent in some classes and the overall accuracy is enhanced from 88.98% to 92.744%.

    Keywords: land use, cover, classification, SVM, variorum, indices, accuracy
  • M. Rafieyan*, J. Moloodi, M. Pourtaheri Page 19

    Importance of the environmental quality for other aspects of life, the specific nature of residential environments, the increasing role of urban residential environments as the main habitat of humans, and the numberof people adversely affected by the prevailing condition of their urban residential environment, explained the necessity of investigation of urban environmental quality. This paper has been designated with the goal of assessing the urban environmental quality and presenting a pattern in order to assess environmental quality and recognize the influential criteria. This research tries to describe and explain the concept of environmental quality, as well as examines the influential criteria and their assessment in urban environments. The basis for assessment of environmental quality in Hashtgerd new town is satisfaction index of urban environmental quality from the habitant's viewpoints. The methodology of the assessing the urban quality is set upon the multi-attribute decision methods (Confirmatory Factorial Analysis Method), and also the used model is upon the exiting experiences and the case study of Hashtgerd new town. Based on research findings, new town Hashtgerd's urban environmental quality from the habitants’ viewpoints is in a low level. OF course, conditions in two levels of 1) urban environmental quality and 2) habitat environmental quality of new town Hashtgerd are different, so that, habitat environmental quality in Hashtgerd new town is better than the urban environmental quality. Also, Examination of different attributes shows that only satisfaction of access and roads network, home size, home facilities and current costs attributes exist.

    Keywords: environmental quality, urban environmental quality, Confirmatory Factorial Analysiss, new towns, Ha
  • M. Ghadami, A. Meshkini, M. Pajoohan*, N. Pakdoost Page 39

    Oil-based cities appeared and started to develop by oil exploration, and development relied on oil exportation, made them modern and wealthy cities, but by terminating of this non-revival resource, downfall part of life cycle of these cities, commence. Masjed Soleyman is a best sample of these cities that was a modern city with sufficient infrastructures in national scale, but by terminating of oil-resources, socio-economical aspect of city has been faced with many different problems. Therefore it is necessary to take economic sustainability of Oil-based cities into consideration and create a multi-purpose economy based on appropriate approach and urban development pattern. The main goal in this paper is to formulate optimum strategies to create variety of alternatives for the economy of sample city in the case study (Dogonbadan). This goal is set up in regards of urban sustainable development vision and based of strategic approach. The other purposes of current paper include literature development in the field of resource-based cities (especially oil-based cities) and formulating quantitative strategies and guidelines for urban planners and managers of these cities. Research methodology in this study is compilation of quantitative and qualitative methods and research has been done by profound interview, document studies and making strategic factors quantitative. Research process includes 5 steps; step 1: after data collection, the research team classifies them for using in next step; step 2: profound interviews are done with experts, managers in oil section and municipal section and experienced planners in organizations in Dogonbadan; step 3: SWOT (Strength, Weakness, Opportunity and Threat) matrix formulated by collecting data through interviews and documents studies and evaluated by analysis model; step 4: after determining the best strategies for the city, strategies converted to quantitative forms by QSPM Matrix; And finally, step 5: strategies for urban sustainable development in the city of Dogonbadan ranked. The result shows that Dogonbadan faces with strategic challenges between costs and benefits. Nevertheless the city encounters with weaknesses and threats, it has strengths and opportunities for sustainable urban development. Sustainable urban development in this city cannot be done unless by using its opportunities and taking an appropriate approach to urban planning and management. So it is necessary for Dogonbadan to take opportunities and decline the threats.

    Keywords: Oil, based cities, Strategy formulating, IEA analysis, QSPM matrix, Dogonbadan
  • E. Ghanavati *, A. Azimi, A. Faraji Mollaie Page 59

    One of the important aspects of sustainable development is directing and determining the physical growth of a city. As regards the lands around cities, especially in Iran, are considered as support environments. A significant proportion of Iranian cities have been located in agricultural hinterlands, therefore it is important to determine the direction of physical growth of the cities with the least damages to agricultural land. Considering other parameters like faults and the geological structure, wind, water levels is essential in environmental planning literature. The aims of this article are to review and determine the best physical growth direction of Babolsar city based on natural parameters such as underground water levels, faults and geological structure, land, wind, and waterways ranges. To determine the optimum physical growth direction of Babolsar the AHP and ELECTRE method has been used. Based on five indicators, the west, east, south, southeast and southwest vectorial have been studied. According to the paper results, the eastern and western vectorial have the highest priority to direct physical growth of Babolsar city.

    Keywords: the optimal direct, environmental parameters, AHP, ELECTRE, Babolsar
  • M. Yamani*, A. A. Shamsipour, M. Jafari Aghdam, S. Bagheri Syed Shokri Page 83

    One of the most important inheritances of climate quaternary is glacier geomorphology evidence in Iran. Identifying and demarcation of glacial landforms in highlands are the best evidences to recognize morphoclimatic and morphodynamic territories. The study aimed to determine the morphoclimatic and morphodynamic zones in the last glacier period and current boundaries in the Jajroud basin, and compare results with previous theories. Hence, by using satellite imageries, topographic maps, GIS geology software and field observations, the locations of cirques were identified and then by using Peltier method morphoclimatic and morphodynamic boundaries in quaternary, were determined. Method and data used in this study were mainly obtained from topographic maps, geology, satellite images, climate data temperature and monthly precipitation. Results show that low level of glacier areas already existed at height of 5220 meter, and levels of solifluction, pluvial and pediment are at 4000 meter height, fluvial at, 3400 meter, and pediment at 1565 meter respectively. Also in the last glacier period, the lowest level of glacial was respectively at 3900 meter, Solifluction at 3000 meter, and fluvial at 2000 meter. The results show that morphodynamic and morphoclimatic levels were higher than former results attained by "Alborz Mountain researches".

    Keywords: Quaternary, Morphodynamic, Morphoclimatic, Snow line, Jajroud Basin
  • N. Zali * Page 111

    One of the issues that nowadays urban and rural settlements are faced with is inappropriate distribution of social services and facilities that cause inequality in access rate of different groups to that facilities and services. This paper by considering this social challenge which resulted from poor development management, pursue the status of people enjoyment by considering three levels of political division of east Azerbaijan province including city, county, rural district, and determine investment priorities by recognizing deprived city, county, rural districts and offer strategies and policies to make appropriate access. Research method and analyses technique is factor analyses and numerical taxonomy. 28 indicators have been defined in different dimensions to classify different levels. The results show high rate of deprivation in northeast and southeast of the province, and the rural districts that have facilities are mainly located around southwest and middle zone of the province. Analysis shows the eastern half of province has more deprivation than western half of the province. It’s necessary that development managers of the province give priority to investment in cities, rural district in eastern half of the province. The study also shows significant direct relationship (99%) between center distance rate of each political division to province center and deprivation rate. By increasing distance from province center, the deprivation rate increases.

    Keywords: Development management, Deprivation, East Azerbaijan, Factor
  • M. B. Ghalibaf*, M. Karami Page 133

    Geographical study of Iran and feasibility of economic investment and opportunities in free trade zones, indicate that these zones can be regarded as exceptional investable economic resources. Hence this study considers the industrial, commercial and tourism potentials of Aras free zone, adopting a regional developmental approach by using descriptive-analytical method. Results show that Aras free zone enjoys comprehensive regional development potential because of its geostrategic position, neighboring C.I.S countries, being locating in international transportation corridors (6 corridors) as well as the Silk Road, the closest zone to Turkey as the Europe gateway, having capability of serving as the shortest road and rail link between Iran and other Persian Gulf countries, having Aras river as a natural link, enjoying the support of the metropolis of Tabriz, tourist attractions, etc.

    Keywords: regional development planning, geostrategic region, border regions, Aras free trade, industrial zone