فهرست مطالب

نشریه معرفت ادیان
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حیدر عیوضی صفحه 5
    رویکرد عالمان مسلمان در گفت وگو با مسیحیان را می توان به پنج دسته تقسیم نمود: ردیه نویسی، مناظره، رابطه تعلیم و تعلم، برخورد فقهی، دیالوگ و گفت وگو. محور مقاله حاضر، که بازنویسی رساله مختصر «جواب کافی و بیان شافی لمن سبقت له الحسنی»، اثر خامه عالم وارسته مجتهد مراغی به فارسی می باشد، به رویکرد پنجم، یعنی دیالوگ و گفت وگو اختصاصی دارد. مولف در مقدمه این اثر می گوید: این رساله را به درخواست ارامنه مراغه، در تبیین دین حق نوشته است، هرچند از هویت فرد یا گروه متقاضی و واکنش آنان به تحلیل ایشان، اطلاعی نداریم، اما این نوع اتفاق در تاریخ گفت وگوی های اسلام و مسیحیت نادر و منحصر بفرد است. گرانیگاه رساله مجتهد مراغی، انتقال از توحید به ضرورت وجود انسان کامل است. مولف، مذهب شیعه را به خاطر وجود حضرت ولی عصر، انسان کامل و عصاره خلقت، به عنوان مذهب حق معرفی می کند. مجتهد مراغی، رساله ای دیگر البته در باب مسیحیت با عنوان «مشکوه الحکمه و مصباح البیان» نگاشته و برخلاف رساله مفصل تر و به زبان عربی و با رویکرد نخست یعنی (ردیه نویسی نگاشته است.) اما، وجه مشترک هر دو رساله، استناد به وجود مقدس «امام عصر» به عنوان انسان کامل و واسطه فیض الهی می باشد.
    کلیدواژگان: اسلام، مسیحیت، ارامنه، مراغه
  • سیدلطف الله جلالی صفحه 19
    الاهیات فلسفی یهودی در دوره میانه، دارای گرایش های فکری برجسته ای است که تاکنون کمتر مورد توجه بوده است. این گرایش ها، متاثر از جریان های فکری اسلامی است. این مقاله، با رویکرد تحلیلی و نظری به شناسایی این جریان ها پرداخته شده و اثرپذیری آنها از جریان های فکری اسلامی به شیوه مقایسه و تحلیل، مورد ارزیابی قرار گرفته است. یافته های این پژوهش، عبارتند از: گرایش کلامی، متاثر از معتزله؛ گرایش نوافلاطونی، متاثر از مکتب نوافلاطونی رایج در میان اسماعیلیه؛ گرایش ارسطویی رایج در میان فلاسفه مشائی مسلمان و گرایش نص گرای رایج در میان گروه های مختلف اسلامی، بخصوص اشاعره و سرانجام، گرایش عقل گرایی مکتب قرائیم، در پاره ای از اندیشه های اساسی، متاثر از مکتب اهل رای در عراق و نیز معتزله و در پاره ای دیگر، متاثر از اهل حدیث هستند. بسیاری از الاهی دانان این دوره، دارای گرایش های ترکیبی می باشند؛ ممکن است یک رویکری دارای دو گرایش کلامی و ارسطویی، یا گرایش کلامی و نوافلاطونی، یا دو گرایش کلامی و ضد ارسطویی باشند.
    کلیدواژگان: یهودیت، اسلام، الاهیات، الاهیات فلسفی، دوره میانه، کلام، فلسفه
  • جواد اکبری مطلق صفحه 47
    یکی از دغدغه های فکری بشر، بحث از نمایندگان خداوند در زمین است؛ یعنی پیامبران الهی که واسطه بین خدا و انسان ها هستند. از سوی دیگر، چون این واسطه ها، پیام الهی را توسط وحی به انسان ها منتقل می کنند، و اساس وحی را هم (کلمه) تشکیل می دهد، بررسی نقش وحی در سه دین مهم ابراهیمی ضروری است. البته، شریعت موسوی و محمدی از جهات بسیاری نزدیک به هم است. گرچه در هزاره دوم، پس از موسی و قبل از پیامبر اکرم، دینی الهی آمده است که اصل و نهاد آن با دو حدش، یعنی یهود و اسلام برابر است و تاکید بر توحید دارد، اما در درون مسئله توحید، بحث تجسد خدا در عیسی را مطرح نموده است. در مسیحیت، کلمه وحیانی الهی یا حکمت دین یهود و عقل و نور محمدی، که بعدها در اسلام مطرح شد، ناگهان تبدیل به تجسد شده است. با توجه به این، کوشش نموده ایم بحث حکمت در یهود، تجلی امکانی واسطه الهی در جهان اسلام و واسطه وجوبی آن، در مسیحیت را به نقد بگذاریم؛ چراکه تبیین این پدیده در یونان باستان، روشنگر «حکمت» موسوی، «تجسد» عیسوی و «واسطه فیض» محمدی است؛ که درصدد یافتن رابطه بین انسان و خالق هستند.
    کلیدواژگان: لوگوس، آرخه، اسطوره، تجسد، صادر اول، الهیات سخن، حقیقت محمدیه
  • عباس رسول زاده صفحه 79
    عرفان برای درک حقایق ادیان در برابر ظواهر دینی و تفکر عقلی طراحی شده و در حیات معنوی پیروان آنها تاثیر فراوانی داشته است. موضوع عرفان وجود، غایت آن اتصال به وجود نامحدود و زبان آن رمزی است. در مسیحیت الوهیت عیسی بر پایه مفهوم اتحاد و حلول توجیه می شود و آگوستین به عرفان مسیحی رنگ فلسفی می دهد. در تاریخ کلیسا عرفان با رهبانیت به هم آمیخته است. مسیحیت نیز در آغاز گونه ای عرفان یهودی بود و در مسیر خود از حکمت نوافلاطونی و عرفان هرمسی و غنوصی تاثیر پذیرفت. نظام های رهبانی در تاریخ مسیحیت همواره بر عرفان عملی تاکید داشته اند و با انحرافاتی نیز همراه بوده اند.
    کلیدواژگان: عرفان، رهبانیت، مسیحیت
  • طاهره توکلی، رقیه صولت صفحه 111
    در تاریخ دین یهود سه جریان عرفانی عمده به ترتیب زمانی وجود دارد: مرکبه، قباله و مکتب حسیدی. جریان عرفانی حسیدی، در قرن هجدهم و توسط اسرائیل بعل شم طوو معروف به «بشت» شکل گرفت. مراکز اولیه حسیدیسم در اوکراین و لهستان جنوبی قرار داشت. بعدها این نهضت سراسر اروپای شرقی را فرا گرفت. تعالیم حسیدیسم، شکل عمومی شده‎ای از قباله بود و به جای مراعات شریعت ظاهری یهود، بر اهمیت عبادت باطنی خدا تاکید داشت. یکی از دستاوردهای حسیدیسم اولیه، تثبیت رهبری کاریزماتیک بود که توسط نیروی معنوی و مقدسی چون صدیق در جامعه حسیدی یهود صورت می‎گرفت. در این مکتب عرفانی، هر گروهی برای خود یک «ربی» دارد که به عنوان (Tzaddik) «صدیق» از او نام برده می‎شود. وی واسطه بین خداوند و بندگان است. تئوری صدیق در قرن هجدهم، یهودیت را با مفهوم جدیدی از رهبر مذهبی، که هم پرجذبه و هم عرفانی است، معرفی نمود که بر اساس آن، در هر نسل افراد نیکوکار و خالصی وجود دارند که با استفاده از عنایت خداوند و حالت عرفانی خاصشان، رابط بین زمین و آسمان‎اند و از طریق آنها، لطف و رحمت الهی به انسان‎ها افاضه می‎شود.
    کلیدواژگان: مکتب حسیدی، صدیق، قداست، دوقوت، تیقون، صیمصوم
  • محمدرسول ایمانی صفحه 137
    در پورانه های هندویی، برای ادوار مختلف جهانی، انتهایی ترسیم می شود که «پرلیه» نام دارد. علاوه بر این، فروپاشی(مهاپرلیه)، انواع دیگری از فروپاشی را نیز در این متون می توان یافت که پورانه ها آنها را از جهاتی «پرلیه» نام نهاده اند. چنین وضعیتی از توصیف پایان عالم در سنت اسلامی و مشخصا در ساحت عرفان نیز قابل مشاهده است. در متون عرفانی نیز ضمن پذیرش قیامتی، که در قرآن کریم توصیف شده، با نظر به حقایق و حکمت های نهفته در آن، مصادیق دیگر از قیامت تبیین شده است که با احتساب قیامت شرعی، تعداد آنها بر چهار نوع بالغ می شود. این نوشتار با رویکرد تحلیلی با معرفی چهارنوع فروپاشی در سنت پورانه ای و سنت عرفانی، به بررسی تطبیقی این آموزه ها در دو سنت پرداخته، و با روشی تطبیقی، نقاط اشتراک، افتراق و امتیاز این آموزه در این دو سنت دینی را بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: پورانه های هندویی، عرفان اسلامی، قیامت، قیامت کبری، قیامت صغری
  • امیرحسین منطقی صفحه 167
    ادیان ساختگی برای ادامه حیات خویش، به هر چیزی متمسک می شوند تا مشروعیت خود را اثبات نمایند. بهائیت نیز به لحاظ ماهیت خود، خارج از این قاعده نیست؛ بدین منظور دست به دامن «تاویل» می شود. این مقاله با رویکرد نظری و روش کتابخانه ای، با هدف خلع سلاح این مدعیان، با پس از تعریف واژه تاویل، بررسی ارتباط آن با «تنزیل» و «اقتباس» و همچنین بررسی خود این واژه در قرآن و بیان نمونه هایی از تاویلات بهایی، درصدد ابطال این مدعا برآمده است.
    کلیدواژگان: باب، بها، تاویل، امی، علم لدنی، قیامت، بهشت و جهنم
  • صفحه 193
|
  • Heydar Eiwazi Page 5
    Muslim scholars have adopted five approaches in their discussions with the Christians: refutation, disputation, teaching and learning relation, fiqhi confrontation, and dialog or discussion. The present paper focuses on the fifth approach, that is, dialog or discussion and takes a probing look at the brief Persian version of Mujtahid Maraghi’s treatise, entitled "Jawab Kafi wa Bayan Shafi Leman Sabaqat Lahul Hosna". In its preface, he writes, "this treatise which was written at the request of the Armenians of Maragheh who wanted to know the true religion". Although we know nothing who the inquirers were and what their reaction to Maraghi's analysis was, this event is regarded unique in the history of the dialogs between Islam and Christianity. Maraghi's central point is "transition from monotheism to the necessity of the existence of a perfect man". He introduces Shiite school of thought as the true Muslim school due to its close attachment to the Imam of the Age (May God hasten his glad advent) as the perfect man and essence of the creation. Furthermore, he wrote another treatise in Arabic on Christianity entitled "Mishkat-al Hikmah wa Misbah-al Bayan" which, unlike the aforementioned treatise, is a more detailed one and the first approach, i.e. refutation is used here. However, the common property of these two treatises is that both of them cite the holy presence of Imam of the Age (May God hasten his glad advent) as the perfect man and the mediation of divine bounteousness.
    Keywords: Islam, Christianity, Armenians, Maragheh
  • Seyyed Lotfollah Jalali Page 19
    In the medieval age Jewish philosophical theology had outstanding intellectual trends to which no due attention has been paid thus far. These trends were under the influence of Islamic intellectual trends. Using an analytical-theoretical approach, the present paper tries to explore these trends and evaluates the influence of Islamic intellectual trends on them through an analytical contrastive study. The research findings are: theological attitude is under the influence of Mutazilism; Neo-platonic attitude under the influence of Neo-platonic school prevalent among the Ismailis; Aristotelian attitude is prevalent among Muslim Peripatetic philosophers; literalistic (textualist) attitude is prevalent among different Islamic groups especially the Asharites; and the rational attitude of Karaism school is influenced by the school of Ahlal-Ra’I (those in favor of reasoning) in Iraq and the Mutazilis in some of fundamental thoughts and by traditionalists in some other thoughts. Most of the theologians of this period have synthetic attitudes, and so, an approach may be made up of theological and Aristotelian attitudes, theological and Neo-platonic attitudes, or theological and anti- Aristotelian attitudes.
    Keywords: Islam, Christianity, philosophical theology, medieval age, theology (Kalam), philosophy
  • Jawad Akbari Motlaq Page 47
    One of the intellectual matters of concern to man is the question of God's deputies on the earth, i.e. the divine prophets who are mediators between God and men. On the other hand, it is necessary to study the role of revelation in three important Abrahamic religions because it is these mediators who deliver to man divine message through revelation and the (Logos) word is the basic element of revelation. No doubt, Mosaic and Mohammadan Shari‘ahs (Laws) are similar to one another in many respects. Although in the second millennium, i.e., after Moses (peace be upon him) and before the Holy Prophet of Islam (peace be upon him), a divine religion was revealed which is, in principle, similar to the two religious, Judaism and Islam, and it emphasizes on monotheism, but the idea of the Incarnation (of God in Jesus) (peace be upon him) was included in monotheism. In Christianity, the revealed divine word or Mosaic wisdom and Mohammadan light and reason, which was later introduced to Islam, has suddenly changed into the Incarnation. Given this, the present paper discusses and comments on Mosaic wisdom, contingent Self-disclosure of divine mediation in Islam and necessary mediation as its counterpart in Christianity, because there is an explanation of this phenomenon in ancient Greece Mosaic "wisdom", Chiristian "Incarnation", and Mohammadan "mediation of bounteousness" which seeks to underline the relationship between man and creator.
    Keywords: logos, arche, myth, embodiment, first effusion, theology of speech, Mohammadan reality
  • Abbas Rasulzadeh Page 79
    Mysticism has been proposed to understand the realities of religions versus the exterior aspects of religions and rational thinking, and it has significant influence on the spiritual life of those who follow them. The subject matter of mysticism is existence, its end is attachment to infinite Being and its language is symbolic. In Christianity, the divinity of Jesus is justified on the grounds of the concept of union and incarnation, and Augustine lends a philosophical air to Christian mysticism. Mysticism has been mixed with monasticism in the history of the Church. In the beginning, Christianity was a kind of Jewish mysticism and in the course of history it was influenced by Neo-platonic philosophy and Hermetic and Gnostic mysticism. During the history of Christianity, monastic systems have always emphasized on practical mysticism and have been subject to some deviations.
    Keywords: mysticism, monasticism
  • Tahereh Tavakkoli, Ruqayyeh Soulat Page 111
    Three main mystical trends can be found in the history of Judaism and they are in the chronological order that follows: Merkibah (Merkavah), Kibbalah, and Hasidic school. Hasidic mystical trend was established by Israel Baal Shem Tov, known as "Besht" in eighteenth century. The early centers of Hasidicism were in Ukraine and southern Poland. Later, this movement expanded all over Eastern Europe. The doctrines of Hasidism were generalized form of Kabbalah and put emphasis on the importance of interior worship of God instead of observing the exterior aspects of Jewish Shariah. One of achievements of early Hasidism was the establishment of charismatic leadership which developed through a spiritual and holy power like Tzaddik in the Hasidic society of the Jews. In this mystical school, every group has its own "Rabbi" called "Tzaddik" who is the mediator between God and his servants. In the eighteenth century the theory of Tzaddik defined Judaism, by giving the religious leader a new concept, as being charismatic and mystical. According to this theory, every generation has pure and righteous individuals who are the mediators between the earth and heaven and by means of God's favour and mediators’ particular mystical mood, and divine kindness and mercy are bestowed upon people.
    Keywords: Hasidic school, Tzaddik, sanctity, Devekut, Tiqqun, Tzimtzum
  • Mohammad Rasul Imani Page 137
    Hindu puranas depict an end for the different periods of time called "Pralaya, i.e. Dissolution". In addition to this Dissolution (Mahapralaya, i.e. Great Dissolution"), other kinds of dissolutions can be found in puranas which are, in some respects, called "Pralaya". This definition of the end of the world can also be found in Islamic tradition, especially in the field of mysticism. While accepting the resurrection defined by the Glorious Quran, mystical texts explain other instances of resurrection based on realities and wisdoms hidden in it. The kinds of resurrections, when adding legal resurrection mount to four. Using an analytical approach and introducing four kinds of dissolutions in Purana and mystical traditions, the present paper makes a contrastive study of these doctrines and explores the similarities and differences and points out to their merits in the two religious traditions.
  • Amir Hussein Mantiqi Page 167
    Apocryphal religions resort to every possible argument in order to establish their legitimacy and be able to survive. With regard to its nature, Bahaism is not an exception, so it resorts to providing "exoteric commentary". The present paper tries to nullify this claim and refute such claims, using a theoretical approach and library method. So, the term "exoteric commentary is defined, its relationship with "literal meaning", and "modification" reviewed and the term used in the Quran, investigated. The paper cites some examples from Bahai exoteric commentaries.Key words:.
    Keywords: Bab, Baha, interpretation, illiterate, divinely inspired knowledge, resurrection, paradise, hell