فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال سی و ششم شماره 2 (پیاپی 81، تابستان 1391)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال سی و ششم شماره 2 (پیاپی 81، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شهین امامی میبدی، عسل فطرتی، مریم پوستی، محمد جواد خرازی فرد صفحه 95
    مقدمه
    تعیین زمان درمان یک بخش اساسی در طرح ریزی درمان ارتودنسی است. سن اسکلتی یک شاخص استاندارد است که در تعیین زمان مناسب درمان مورد استفاده قرار می گیرد. از طرف دیگر برای شروع درمان، بررسی نتایج درمانی و یا مقایسه نتایج درمان زودهنگام و دیرهنگام در کلینیک، فازهای دندانی (Deciduous، Early mixed، Late mixed، Permanent) مورد استفاده قرار می گیرند. با توجه به این موضوع و عدم وجود تحقیقات مشابه در کودکان و نوجوانان ایرانی، این تحقیق با هدف تعیین رابطه مراحل رویش دندانی و بلوغ اسکلتال در نژاد ایرانی به روش بررسی ستون مهره های گردنی انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    رادیوگرافی سفالوگرام و پانورامیک 200 بیمار شامل 100 پسر و 100 دختر مورد استفاده قرار گرفت. فازهای دندانی با روش Vander Linden و مراحل بلوغ استخوانی توسط روش بررسی ستون مهره های گردنی تعیین گردید. همبستگی دو روش توسط آنالیز آماری Spearman’s rho و همچنین تست های تشخیصی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    همبستگی مراحل بلوغ استخوانی مهره های گردنی و فازهای دندانی براساس آزمون Spearman''s rho، 755/0 به دست آمد که نشانگر رابطه نسبتا قوی بین فازهای دندانی و مراحل بلوغ استخوانی مهره های گردنی بود (001/0P<). فاز دندانی Early mixed ارزش تشخیصی بالایی برای شناسایی مرحله Prepubertal نشان داد. هیچیک از دو فاز Late mixed و Early permanent شاخص ارزشمندی برای تعیین ظهور جهش رشدی بلوغ (CS3) نبودند.
    نتیجه گیری
    در مقایسه با شاخص بلوغ اسکلتال قابل اطمینان مثل بررسی ستون مهره های گردنی، فازهای دندانی در تشخیص جهش رشدی وابسته به بلوغ، عملکرد ضعیفی از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: مراحل رویش دندانی، بلوغ اسکلتال، روش بررسی ستون مهره های گردنی
  • فاطمه رستمخانی، جعفر قره چاهی، محمد اسدالله زاده، سید مجتبی زبرجد، مریم قره چاهی صفحه 105
    مقدمه
    خصوصیات دندان های آکریلی مورد استفاده در پروتز کامل نقش مهمی در افزایش عمر پروتز دارد. در این میان استحکام باند کششی دندان با بیس دنچر از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از این مطالعه مقایسه استحکام باند کششی سه نمونه دندان مصنوعی ایرانی با یک نمونه دندان ایتالیایی در اتصال به بیس دنچر بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی چهار نوع دندان مصنوعی (ایوکلار ایتالیا، یاقوت، هراسیت پلاس و آکرادنت) مورد بررسی قرار گرفت. 9 عدد دندان قدامی و پره مولر از هر نمونه دندانی انتخاب شد. قاعده دندان ها بصورت استوانه هایی با قطر mm4 تراشیده شدند. از طریق مراحل مفل گذاری، قاعده دندان ها به آکریل گرماپخت متصل شدند. نمونه ها به تعداد 2500 بار تحت ترموسایکل در دمای 5 و 55 درجه سانتیگراد قرار گرفتند. سپس نمونه ها داخل لوله های مخصوص قرار داده شدند و توسط دستگاه Zwick Z 250 تحت کشش قرار گرفتند تا بشکنند. اطلاعات به وسیله آنالیز یک سوی ANOVA و تست Tukey مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین استحکام باند کششی برای ایوکلار، هراسیت پلاس، یاقوت و آکرادنت به ترتیب 206، 195، 124 و 54 بود. درصد شکست ادهزیو برای آکرادنت، ایوکلار، یاقوت و هراسیت به ترتیب 100%، 60%، 50% و 7/35% بود و بقیه درصدها مربوط به شکست کوهزیو بود.
    نتیجه گیری
    بالاترین میزان استحکام باند کششی مربوط به ایوکلار بود و بعد از آن به ترتیب هراسیت، یاقوت و آکرادنت قرار داشتند.
    کلیدواژگان: استحکام کششی، دندان مصنوعی آکریلی، آکریل گرماپخت
  • جواد سرآبادانی، آتس سا پاک فطرت، زهرا دلاوریان، زهرا ابراهیمی نیک، امیرحسین نجات، امیرقلی کامل برون صفحه 113
    مقدمه
    تشخیص مناسب و سریع بیماری های مخاط دهان باعث ارتقاء سطح بهبود پیش آگهی آنها می شود. متاسفانه به جهت تشابه بسیار بالینی، ضایعات دهانی در بسیاری موارد نادرست تشخیص داده می شوند. دندانپزشکان عمومی دارای نقش بسیار مهمی در تشخیص اولیه و درمان بیماری های شایع حفره دهان می باشند، بنابراین ارزیابی دانش و مهارت آنها اهمیت ویژه ای دارد. هدف این مطالعه ارزیابی دانش و مهارت تشخیصی ضایعات شایع مخاط دهان در میان دندانپزشکان عمومی استان خراسان رضوی می باشد.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه مقطعی است که بر روی 260 دندانپزشک با کمک یک پرسشنامه مصور طراحی گردید و دانش و مهارت تشخیصی آنها در ارتباط با بیماری های شایع دهان مورد بررسی قرار گرفت و پاسخ ها با نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از میان 260 دندانپزشک، 257 نفر در مطالعه شرکت کردند و متوسط نمره آگاهی دندانپزشکان شاغل در مشهد و سایر شهرها به ترتیب 03/3 و 94/2 و متوسط نمره مهارت تشخیصی دندانپزشکان شاغل در مشهد و سایر شهرها به ترتیب 24/2 و 97/1 بود.
    نتیجه گیری
    متوسط نمره آگاهی دندانپزشکان شاغل در مشهد و سایر شهرستان ها تفاوت معنی داری نداشت، ولی بین متوسط نمره تشخیصی این دو گروه این اختلاف معنی دار بود و مهارت تشخیصی دندانپزشکان شاغل در مشهد بهتر بود. در مجموع مهارت تشخیصی افراد مورد مطالعه از حد مطلوب پایین تر بود، لذا توصیه می شود دوره بازآموزی بیشتری در زمینه بیماری های دهان برای دندانپزشکان عمومی باید طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، مهارت تشخیصی، دندانپزشکان عمومی، بیماری های دهان
  • صفورا سیفی، شهریار شفایی، علی بیژنی، فاطمه ادهمی صفحه 121
    مقدمه
    کیست رادیکولار و گرانولوم دندانی شایع ترین ضایعات التهابی مزمن پری آپیکال می باشند، اما نقش ایمنی سلولی و عروق خونی در پاتوژنز آنها چندان شناخته شده نیست. لذا هدف مطالعه حاضر بررسی و تعیین تراکم ماست سل و عروق خونی و ارتباط تراکم آنها با یکدیگر در ضایعات فوق بود.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه توصیفی-مقطعی، 40 بلوک پارافینه کیست رادیکولار و گرانولوم دندانی از فایل های آرشیو دانشکده دندانپزشکی بابل خارج شد. سپس از هر بلوک 3 برش تهیه شده و تحت رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین، تولوئیدین بلو و ایمونوهیستوشیمی (CD34) به ترتیب جهت تعیین شدت التهاب، شناسایی ماست سل، ماست سل دگرانوله و عروق خونی قرار گرفت. ارتباط تراکم ماست سل با شدت ارتشاح التهابی و تعداد عروق خونی بررسی شد. داده ها با استفاده از آزمون های t student، Mann-Whitney و همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در کلیه ضایعات التهابی پری آپیکال ماست سل دیده شد. تراکم ماست سل 8/14±4/15، ماست سل دگرانوله 1/6±2/7 و نسبت ماست سل دگرانوله به کل تعداد ماست سل 163/0±354/0 و تراکم عروق خونی در کیست رادیکولار 44/4±8/14 و در گرانولوم دندانی به ترتیب 02/8±13 و 194/0±196/0 و 1/2±91/2 و 75/6±52/8 بود. ارتباط مثبتی در تراکم ماست سل با عروق خونی در کیست رادیکولار مشاهده شد (341/0r= و 03/0P=)، اما این ارتباط در گرانولوم دندانی دیده نشد (124/0r= و 6/0P=). با افزایش شدت التهاب، تراکم ماست سل و عروق خونی در کیست رادیکولار (7/0r= و 001/0P=) و گرانولوم دندانی (54/0r= و 012/0P=) افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    ماست سل ها و عروق خونی در پاتوژنز ضایعات التهابی مزمن پری آپیکال موثرند. تراکم ماست سل و انواع دگرانوله آن و نسبت ماست سل دگرانوله به کل تعداد ماست سل ها در کیست رادیکولار بیشتر از گرانو لوم دندانی بود، اما تفاوت معنی داری در تراکم عروق خونی در دو ضایعه فوق دیده نشد. به نظر می رسد که ارتباط تراکم ماست سل با عروق خونی بر حسب مرحله مختلف بالینی ضایعات التهابی پری آپیکال متفاوت باشد.
    کلیدواژگان: کیست رادیکولار، گرانولوم پری آپیکال، ماست سل، CD34، تولوئیدین ب
  • مهدی شیرین زاد، زاهد محمدی، لقمان رضایی صوفی، مهدی راسخ صفحه 133
    مقدمه
    محلول های شوینده کانال می توانند با تغییر ساختار و ماهیت عاج ریشه بر گیر پست تاثیر بگذارند. هدف این تحقیق مقایسه اثر سه شوینده کانال بر گیر پست کوارتز فایبر چسبانده شده با سمان رزینی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی، پس از درمان ریشه 120 دندان پره مولر و قطع تاج از محل تلاقی سمان-مینا، فضای پست به طول 10 میلی متر فراهم شد. کانال ریشه ها براساس شوینده آب مقطر، کلرهگزیدین 2%، یداین 25/0% و هیپوکلریت سدیم 1% به گروه های 30 تایی تقسیم شدند. پس از شستشو، پست ها با سمان Panavia F2 چسبانده شدند و به مدت یک هفته در رطوبت 100% و دمای 37 درجه قرار گرفتند. پس از ترموسیکل، گیر پست ها به وسیله آزمون کشش با سرعت 5/0 میلی متر بر دقیقه اندازه گیری و نحوه شکست هر گروه گزارش شد. داده ها توسط آنالیز واریانس یک سویه، آزمون توکی و آزمون دقیق فیشر تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار گیر پست در گروه های آب مقطر، کلرهگزیدین، یداین و هیپوکلریت سدیم به ترتیب 07/63±08/367، 02/72±59/377، 53/68±11/363 و 94/74±89/342 نیوتن به دست آمد. آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که تفاوت میان گروه ها معنی دار است (001/0>P). آزمون توکی نشان داد که میانگین گیر پست پس از کاربرد کلرهگزیدین به طور معنی داری بیشتر از سایر گروه ها بود (01/0>P).
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این مطالعه شستشو با کلرهگزیدین بر روی گیر پست کوارتز فایبر چسبانده شده با سمان پاناویا تاثیر مطلوبی داشت.
    کلیدواژگان: سمان رزینی، شستشوی کانال، کلرهگزیدین، پست کوارتز فایبر
  • مژگان فائضی، ساره فرهادی، حسین نیک کردار صفحه 141
    مقدمه
    نوع رژیم غذایی از عواملی است که در پوسیدگی دندان ها نقش دارد. از این رو مطالعه حاضر به منظور بررسی رابطه رژیم غذایی و فاکتورهای اجتماعی با میزان dmft در کودکان دبستانی شهر تهران در سال 1385 و 1386 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، تعداد 820 دانش آموز دختر و پسر دبستانی در گروه سنی 12-6 سال به طور تصادفی از مدارس شمال و جنوب تهران انتخاب شدند و پس از تکمیل پرسشنامه مورد معاینات دندانی قرار گرفتند. نتایج با آزمون کای دو و رگرسیون لجستیک بررسی گردید.
    یافته ها
    میانگین dmft در کودکان 81/1±9/2 بود. دفعات مسواک زدن (012/0P=)، مراجعه به دندان پزشک (011/0P=) و سابقه درد (028/0P=) با dmft رابطه معنی داری داشتند ولی متغیر تمایل مراجعه به دندان پزشک با این متغیر رابطه معنی داری نداشت. (831/0P=) سابقه درد، مراجعه به دندانپزشک و دفعات مسواک زدن به ترتیب با ضریب رگرسیون 688/1، 893/0 و 593/0 بر dmft موثر بودند. همچنین اختلاف معنی داری بین dmft و مصرف مواد پوسیدگی زا (023/0P=)، تعداد خواهر و برادر (019/0P=) و سطح سواد مادر (024/0P=) و پدر (020/0P=) وجود داشت. همچنین اختلاف معنی داری بین تعداد خواهر و برادر با مصرف مواد پوسیدگی زا (031/0P=) و سطح سواد مادر (025/0P=) و پدر (019/0P=) با نوع مصرف مواد غذایی دیده شد.
    نتیجه گیری
    مراقبت های بهداشتی، سابقه درد و وجود مواد پوسیدگی زا در تغذیه دانش آموزان در مدرسه تاثیر مستقیمی بر میزان dmft دارد. همچنین با افزایش تعداد خواهر و برادر و یا پائین بودن تحصیلات والدین و مصرف مواد پوسیدگی زا میزان dmft افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: dmft، رژیم غذایی، عوامل اجتماعی
  • حمیده کده، شیرین سراوانی *، طاهره نصرت زهی، فیض الرحمن رسولی زاده صفحه 149
    مقدمه

    تومورهای ادونتوژنیک بخش مهمی از آسیب شناسی دهان، فک و صورت را تشکیل می دهند. فراوانی تومورهای ادونتوژنیک در جوامع مختلف متفاوت است ولی تاکنون مطالعه ای در این زمینه برای شهر زاهدان صورت نگرفته است. بنابراین هدف از این مطالعه به دست آوردن شیوع جنسی، مکانی و سنی تومورهای ادونتوژنیک و بررسی درصد فراوانی هر یک از آنها در یک دوره ده ساله (1389-1379) بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، پرونده های موجود در بایگانی بخش آسیب شناسی دانشکده دندانپزشکی، بیمارستان خاتم الانبیاء، تامین اجتماعی و آزمایشگاه های بخش خصوصی زاهدان طی یک دوره 10 ساله (1389-1379) بررسی شد. اطلاعات مربوط به تومورهای ادونتوژنیک براساس سن، جنس، محل ضایعه و ارتباط تومور ادنتوژنیک با دندان نهفته استخراج و در فرم های اطلاعاتی ثبت گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه از میان 1125 نمونه مربوط به ضایعات فک و صورت، 50 تومور ادونتوژنیک یافت شد. از بین تومورهای مختلف، بیشترین فراوانی مربوط به کراتوسیست ادونتوژنیک تومور (48%) و بعد از آن تومور آملوبلاستوما و ادونتوم به ترتیب با فراوانی 24% و 12% بودند و هیچ موردی از بدخیمی مشاهده نشد. بروز این ضایعات در زنان 52% و در مردان 48% بود، شایع ترین مکان درگیری خلف مندیبل بود و تومورها در دهه سوم زندگی بیشتر بودند. در 12 مورد نیز همراهی با دندان نهفته یافت شد.

    نتیجه گیری

    شایع ترین تومورهای ادونتوژنیک در این مطالعه، به ترتیب کراتوسیست ادونتوژنیک تومور، آملوبلاستوما و ادونتوم بود.

    کلیدواژگان: تومورهای ادنتوژنیک، کراتوسیست ادونتوژنیک تومور، آملوبلاستوما، دندان نهفته
  • مجیدرضا مختاری، علی فروزانفر، فاطمه فرازی صفحه 157
    مقدمه
    هدف از این مطالعه، سنجش دیدگاه دانشجویان سال آخر دندانپزشکی در زمینه نیاز به آموزش دانش ایمپلنت های دندانی بود تا نتایج آن بتواند برای اساتید رشته های پریودنتولوژی، پروتز و جراحی فک و صورت و برنامه ریزی های آموزشی در جهت ارتقای آموزش کمک کننده باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع طرح های پژوهش در آموزش بود که در دانشکده دندانپزشکی مشهد به اجرا در آمد. در سال تحصیلی 90-1389 از دانشجویان سال آخر دانشکده دندانپزشکی مشهد خواسته شد در صورت تمایل پرسشنامه ای در مورد دیدگاه آنها در زمینه چگونگی آموزش دانش ایمپلنت های دندانی را تکمیل کنند. 58 دانشجو سال آخر در بررسی شرکت کردند. دیدگاه این دانشجویان در مورد جنبه های مختلف تئوری و عملی ایمپلنت های دندانی ارزیابی شد و اطلاعات توسط جداول آماری متناسب توصیف شد.
    یافته ها
    27/98% دانشجویان سال آخردندانپزشکی در مورد آموزش تئوری و عملی ایمپلنت های دندانی، به طوری که هر دانشجو بتواند یک ایمپلنت ساده را بکارد، کاملا موافق بودند. درخصوص آموزش دانش ایمپلنت های دندانی به صورت یک واحد درسی مستقل که از ادغام مباحث پریو، جراحی و پروتز حاصل شود نیز 94/87% دانشجویان کاملا موافق بودند. همچنین درباره تاسیس یک گروه مستقل ایمپلنت های دندانی که امر آموزش متمرکز مباحث تئوری و عملی ایمپلنت های دندانی را به عهده گیرد نیز، 56/96% دانشجویان کاملا موافق بودند. در مورد سرفصل های درسی ایمپلنت، بیشترین نیاز آموزشی برای تدریس در دوره دندانپزشکی عمومی مربوط به آموزش تئوری و عملی اصول جراحی ایمپلنت و سپس آموزش کاشت یک ایمپلنت ساده قدامی بود و کمترین اهمیت مربوط بود به آموزش مقدمه و تاریخچه ایمپلنت های دندانی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به ضرورت توسعه علوم فناورانه در جهت ارتقا سلامت جامعه و خدمات رسانی مطلوب دندانپزشکان، ارتقا آموزش دانش ایمپلنت های دندانی برای دانشجویان دوره دندانپزشکی عمومی به صورت نظام مند و مستقل و بازنگری کوریکولوم دندانپزشکی عمومی در این زمینه الزامی است.
    کلیدواژگان: ایمپلنت های دندانی، نیاز های آموزشی، کوریکولوم
  • سیدامید مهدوی، نجمه سادات بوستانی، ندا غلامی*، آتس سا پاک فطرت، نصرالله ساغروانیان صفحه 165
    مقدمه

    لنفوم، نئوپلاسم بدخیم سلول های لنفوسیت است که به 2 نوع هوچکین و غیرهوچکین تقسیم می شود. وقوع لنفوم به شکل اولیه در حفره دهان ناشایع است و تنها 2% همه لنفوم های خارج گره ای را تشکیل می دهد. هدف این مطالعه، معرفی یک مورد لنفوم غیرهوچکین در حفره دهان و بررسی علائم آن و افتراق از سایر ضایعات مشابه بود.
    گزارش مورد: آقایی 72 ساله با شکایت تورم سمت چپ صورت و اصرار به کشیدن دندان لق مراجعه کرد. تورم یکسال قبل همراه درد به وجود آمده و بیمار با تشخیص عفونت دندانی تحت درمان قرار گرفته بود. به دنبال مصرف دارو، درد وی برطرف شده ولی تورم برطرف نشده و به مرور رشد آهسته ای نیز پیدا کرده بود. در بررسی داخل دهانی تورمی منتشر با قوام لاستیکی در عمق وستیبول سمت چپ تا ناحیه توبروزیته همان سمت وجود داشت که سبب پری عمق وستیبول شده بود. دندان پره مولر دوم لقی درجه 3 داشت. در رادیوگرافی پانورامیک یک رادیولوسنسی با حاشیه نامشخص از مزیال دندان پره مولر دوم تا دیستال ریج آلوئول سمت چپ وجود داشت ودندان پره مولر دوم نمای معلق در فضا داشت. با تشخیص احتمالی توموری بزاقی یا مزانشیمی ضایعه تحت بیوپسی انسیژنال قرار گرفت. تشخیص نهایی ضایعه بر اساس گزارش هیستوپاتولوژی و ایمونوهیستوشیمی Diffuse large B cell lymphoma تعیین شد. بیمار جهت درمان به انکولوژیست معرفی گردید.

    نتیجه گیری

    به دلیل تشابه برخی از علائم لنفوم دهانی با عفونت های دندانی امکان تشخیص اشتباه وجود دارد که این مسئله اهمیت شناسائی علائم لنفوم غیرهوچکین توسط دندانپزشک و ارجاع به موقع را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: لنفوم غیرهوچکین، وستیبول فک بالا، دهان، گزارش مورد
|
  • Shahin Emamimeibodi, Asal Fetrati, Maryam Pousti, Mohammadjavad Kharrazifard Ot Page 95
    Introduction
    Timing is an important factor in orthodontic treatment planning. Skeletal age is a standard indicator for determining optimum time for treatment. On the other hand, in clinic the phases of the dentition (deciduous, early and late mixed, permanent) have often been used for treatment timing, investigations of the different outcomes of treatment protocols at earlier vs later stages of development. Considering the importance of this issue and to evaluate it in the Iranian adolescents, the purpose of this study was to evaluate the relation between clinical phases of dental eruption and the skeletal maturity stages by cervical vertebrae method (CVM).
    Materials and Methods
    Panoramic radiographs and lateral cephalograms of 100 boys and 100 girls were used. For determination of the Phases of dentition, Vander Linden method and for the skeletal maturity, CVM were used. The relationship between the skeletal maturity (stages in CVM) and the phases of the dentition was evaluated statistically by means of indicators of diagnostic tests and spearman’s rho analysis.
    Results
    Spearman’s rho analysis indicated a relatively strong correlation of 0.775 (P<0.001); The early mixed dentition phase was a valid indicator of prepubertal stage (CS1), but the late mixed and early permanent dentitions were not valid indicators for the diagnosis of the onset of the pubertal growth spurt (CS3).
    Conclusion
    In comparison with a reliable indicator of skeletal maturity (CVM), the dentition phases perform poorly in the detection of the onset of the pubertal spurt in skeletal growth. Key words: Phases of dental eruption, skeletal maturity, CVM.
    Keywords: Phases of dental eruption, skeletal maturity, CVM
  • Fatemeh Rostamkhani, Jafar Gharehchahi, Mohammd Asollahzadeh, Seyedmojtaba Zebarjad, Maryam Gharehchahi Page 105
    Introduction
    Acrylic teeth properties in complete denture prostheses are important in prosthesis survival. In this regard, tooth tensile bond strength with denture base is very important. The purpose of this study was to compare tensile bond strength of three kind of artificial teeth to denture base manufactured in Iran with a kind manufactured in Italy.
    Materials and Methods
    In this experimental in vitro study, four kind of artificial teeth (Italian Ivoclar, Yaghoot, Herasit plus and Acradent) were used. Nine anterior and premolar teeth were selected and were prepared as Cylinders with 4mm diameter. Through flasking, toothbase was bonded to heat-cured acryl. Samples were thermocycled for 2500times (5˚C-55˚C) and then were put in plastic pipes and under stretch to fracture by Zwick Z250 instrument. The data were analysed by One-Way ANOVA and Tukey test.
    Results
    Mean tensile bond strength was 260N for Ivoclar, 195N for Herasit, 124N for yaghoot and 54N for Acradent. Adhesive fracture percentage was 100% for Acradent, 60% for Ivoclar, 50% for yaghoot and 35.7% for Herasit. The rest was for cohesive fracture.
    Conclusion
    The highest tensile bond strength was seen with Ivoclar followed by Herasit, Yaghoot and Acradent respectively.
    Keywords: Tensile bond strength, Acrylic artificial teeth, Heat, Cured Acryl
  • Javad Sarabadani Firs, Atessa Pakfetrat Oth, Zahra Delavarian, Zahra Ebrahiminik Oth, Amirhossein Nejat Ot, Amirgholi Kamelboron Page 113
    Introduction
    Proper and prompt diagnosis of oral mucosal diseases improves their prognosis level and therapy, but unfortunately these lesions are often misdiagnosed because of their clinical features resemblance. General dentists are important in early diagnosis and treatment of common oral diseases, therefore assessing their knowledge and practice is crucial. The aim of this study was to assess knowledge and skill of general dentists toward common oral lesions in Khorasan Razavi Province.
    Materials and Methods
    A cross-sectional survey was conducted on 260 dentists using an illustrated questionnaire. Knowledge and diagnostic skill of oral diseases were assessed and the responses were analyzed by SPSS software.
    Results
    Of the 260 dentists surveyed, 257 responded. The mean knowledge score of the dentists working in the city of Mashhad and other cities was 3.03 and 2.94; and the average of diagnostic skill was 2.024 and 1.97, respectively.
    Conclusion
    There was no significant difference between two groups regarding knowledge score but the difference was significant in diagnostic skill. General dentists working in the city of Mashhad had better results in diagnostic skill significantly. Considering the overall low diagnostic skill score, it is recommended to schedule more workshops toward common oral diseases for general dentists.
    Keywords: Knowledge, diagnostic skill, oral medicine, general dentist
  • Safoura Seifi, Shahriar Shafaee, Ali Bizhani, Fatemeh Adhami Page 121
    Introduction
    Radicular cystsand periapical granulomas are the most common periapical inflammatory lesions. However, the role of cellular immunity and microvessels in their pathogenesis remains unknown. The aim of this study was to evaluate the mast cell density (MCD), mircovessel density (MVD) and investigating the correlation between their densities with each other in the above mentioned lesions.
    Materials and Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 40 paraffin blocks of mentioned lesions were selected from achieves of School of Dentistry, Babol University of Medical Sciences. Three sections were prepared from each block and stained by hematoxylin-eosin, toluidine blue, and immunohistochemically for CD34 to determine the score of inflammation, presence of mast cells and degranulatedmast cells (DMCs), and MVD, respectively. The correlation between MCD and either inflammatory infiltrate or MVD was evaluated. Data analyzed by t student, Mann-Whitney and Spearman test.
    Results
    Mast cells were present in all periapical inflammatory lesions; 15.4±14.8 for MCD, 7.2±6.1 for DMCs, and the ratio of DMCs to total number of MCs was 0.354±0.166 and 14.8+4.44 for blood vessel density in radicular cyst and 8.52±6.75, 2.91±2.1, 0.196±0.194 and 13±8.02 in periapical granulomas, respectively. There was a positive correlation between MCD and MVD in radicular cyst (P=0.03, r=0.341), but not in periapical granulomas (P=0.6, r=0.124). MCD and MVD increased with the score of inflammation in radicular cyst (P=0.001, r=0.7) and periapical granuloma (P=0.012, r=0.54).
    Conclusion
    Mast cells and microvessels play a role in pathogenesis of periapical inflammatory lesions. In this study, the density of mast cells and DMCs in radicular cyst was higher than periapical granulomas, but no difference was observed regarding MVD in periapical inflammatory lesions. It seems that the relationship between MCD and MVD is different based on the clinical stage of periapical inflammatory lesions.
    Keywords: Radicular cysts, periapical granulomas, mast cell, CD34, toluidine blue
  • Mehdi Shirinzad, Zahed Mohammadi, Mehdi Rasekh Page 133
    Introduction
    Root canal irrigants could change the structure of root dentin and affect the posts retention the purpose of this study was to compare the effects of three different endodontic irrigants on the retention of quarts fiber posts cemented by different resin cement.
    Materials and Methods
    In this in-vitro study, 10 mm long post spaces were prepared in root canals of 120 premolars after endodontic therapy and cutting the crowns at the cementoenamel junction. The teeth were randomly divided into four equal groups based on the irrigants as follows: distilled water, 2% chlorhexidine, 0.25% iodine and 1% NaOCl. Quarts fiber posts were cemented by Panavia F2. Samples were stored at 370c and humidity of 100% for one week. After thermocycling, the retention of fiber posts were measured by tensile test and modes of failure were reported. Data were analyzed by One-Way ANOVA, Tukey and Fisher's exact tests.
    Results
    The mean and standard deviation of the posts retention were 367.08±63.07, 377.59±72.02, 363.11±68.53 and 342.89±74.94 for distilled water, chlorhexidine 2%, iodine 0.25% and sodium hypochlorite, respectively. One-way ANOVA showed that there was a significant difference among the groups (P<0.001). The results of Tukey test showed that posts retention was significantly higher after rinsing by chlorhexidine (P<0.01)
    Conclusion
    According to the results of this study, chlorhexidine rinse had a favorable effect on retention of posts cemented by resin cement.
    Keywords: Resin cements, root canal irrigants, chlorhexidine, quarts fiber post
  • Mozhgan Faezi Fir, Sareh Farhadi, Hossein Nikkerdar Page 141
    Introduction
    One of the factors that can affect dental caries is the type of diet. So, this study was designed to evaluate the correlation between diet, social factors and dmft in primary school children of Tehran in 2009 and 2010.
    Materials and Methods
    Eight handred and twenty primary school children of 6-12 years old (boys and girls) in Tehran were randomly selected in this descriptive study and after filling out the forms, underwent dental examinations. The data were analyzed by chi-square and logistic regression tests.
    Results
    The Average dmft in school children was 2/9±1/81, which had a significant correlation with history of pain, dental visit and frequency of brushing (P=0.0281, 0.0119 and 0.0128), respectively, but there was no significant correlation between tendency for dental visit and dmft (P=0.831). Also, dmft was affected by history of pain, dental visit & frequency of brushing using regression values of 1.688, -0.893 & -0.593, respectively. There was a significant correlation between consumption of cariogenic diet and dmft. (P=0.0234) Number of siblings and mother's and father's educational stata also had significant correlations with dmft (P=0.0193, 0.0246, 0.0208 respectively). Number of siblings also had a significant relationship with cariogenic diet and mother's and father's educational stata had significant relationships with the type of diet, respectively (P=0.0319, 0.0257, 0.0197).
    Conclusion
    Oral health care, history of pain and cariogenic type of diet had direct effect on the rate of dmft. Likewise, dmft increased with increase in the number of siblings and lower level of parent's educational status.
    Keywords: dmft, diet, social factors
  • Hamideh Kadeh, Shirin Saravani, Tahereh Nosratzehi Oth, Feizorrahman Rasulizadeh Page 149
    Introduction

    Odontogenic tumors constitute an important aspect of oral and maxillofacial pathology. Frequency of odontogenic tumors varies in different societies but no study has been done in Zahedan so far. The purpose of this study was to achieve the sex, location and age distribution of odontogenic tumors and frequency of each one in a period of ten years.

    Materials and Methods

    In this study, documents in archive of maxillofacial pathology department of Zahedan dental school, Khatamolanbia, Tamin ejtemaei Hospital and private laboratories were reviewed from 2000 to 2010. Data about age, sex, location of tumors and relation with impacted tooth were extracted and were submitted in the forms.

    Results

    In this study, among the 1125 cases of the oromaxillofacial lesions, 50 cases of odontogenic tumors were found. Among the different tumors, keratocyst odontogenic tumor (KOT) was the most common odontogenic tumor (48%), followed by ameloblastoma and odontoma with frequency of 24% and 12%, respectively. There were no cases of malignancy. The incidence of these lesions was 52% in women and 48% in men. The most common location of tumors was posterior of mandible and tumors were more frequent in the third decade of life. In 12 cases, the lesions were accompanied by impacted teeth.

    Conclusion

    In this study the most frequent tumors were KOT, Ameloblastoma and odontoma respectively.

    Keywords: Odontogenic tumors, keratocyst odontogenic tumor, ameloblastoma, impacted tooth
  • Majidreza Mokhtari, Ali Foroozanfar Page 157
    Introduction
    The aim of the present study was to evaluate the dental student's concepts about dental implant education which can be used in dentistry doctorate curriculum revision and could be useful for professors of periodontology, prosthodontics and maxillofacial surgery.
    Materials and Methods
    This was an educational research which was conducted in Mashhad dental school in 2011 and 58 end year dental students were participated in this study and filled out questionnaires about dental implant education and the concepts of these students about theoretical and practical aspects of dental implant education were evaluated.
    Results
    A total of 98.27% of the students were agreed about education of simple implant surgery so that they could put a simple implant and 87.94% of the students were agreed about education of dental implant as a single course credit and about creation of a dental educational group, 96.56% were agreed. About dental implant educational topics, the most educational need was education of principles of implant surgery followed by education of putting a simple frontal implant, and the least, was introduction and history of dental implants.
    Conclusions
    Because of necessity of development for new sciences in order to promote health in the society, education of dental implant for general dentistry students and revision of general dentistry curriculum seems necessary.
    Keywords: Dental implants, educational needs, curriculum
  • Seyedomid Mahdavi, Najmehsadat Boostani, Neda Gholami, Atessa Pakfetrat, Nasrollah Saghravanian Page 165
    Introduction

    Lymphoma is the malignant neoplasm of lymphocytes which is divided into 2 categories: Hodgkin and Non- Hodgkin lymphoma (NHL). The occurrence of primary lymphoma in oral cavity is uncommon and comprises only 2% of all extra-nodal lymphomas. The aim of this study was introduction of a case of NHL in oral cavity, presenting the related signs and its differentiation from similar lesions. Case report: A 72 year old man referred with complaint of a swelling in left side of the face and demanding to extract the loosen tooth. The swelling had been present for one year accompanying pain and the lesion had been treated as a dental infection. The pain had subsided but swelling had slow growing after medical treatment. Intraoral examination, revealed a swelling with rubbery consistency in depth of left maxillary vestibule extending to the tuberosity. Second premolar tooth was loosen (third degree). In panoramic view, there was an ill-defined radiolucency from mesial of second premolar to distal of alveolar ridge. This tooth had floating in air view. Incisional biopsy was made under the diagnosis of salivary or mesenchymal tumor. According to histopathology and immunohistochemistry reports, lesion was diagnosed as a diffuse large B-cell lymphoma. The patient was referred to oncologist for treatment.

    Conclusion

    As some of the signs and symptoms of oral lymphoma may be mistaken with dental infections, it is important for a dentist to detect its signs and symptoms and make in time referral.

    Keywords: Non, Hodgin lymphoma, maxillary vestibule, oral, case report