فهرست مطالب

Iran Agricultural Research - Volume:30 Issue: 1, Winter and Spring 2011

Iran Agricultural Research
Volume:30 Issue: 1, Winter and Spring 2011

  • تاریخ انتشار: 1391/05/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صدرالله رمضانی، اختر شکافنده صفحه 1
    این پژوهش روی درختان زیتون رقم ‘آمیگدالیفولیا’ برای بررسی اثر محلول پاشی نیترات پتاسیم و سولفات روی بر ویژه گی های وزن، ابعاد و حجم میوه انجام شد. درختان با غلظت های صفر، 5/0، 1 و 5/1 % نیترات پتاسیم و صفر، 25/0، 5/0، 75/0 % سولفات روی و ترکیبی از آنها در ماه مرداد زمانی که میوه ها در اواسط دوره رشد خود بودند محلول پاشی شدند. بیشترین وزن میوه در کاربرد 5/0% سولفات روی و 5/0% نیترات پتاسیم مشاهده شد. طول و قطر میوه بطور معنی داری تحت تاثیر سوالفات روی بویژه در ترکیب با نیترات پتاسیم قرار گرفتند. حجم میوه، حجم گوشت میوه و نسبت حجم گوشت به هسته با افزایش غلظت سولفات روی (0،25/0،5/0، 75/0%) افزایش یافت. هم چنین بیشترین حجم میوه، حجم گوشت میوه و نسبت حجم گوشت به هسته در غلظت 5/0% سولفات روی و 5/0% نیترات پتاسیم بدست آمد. نتایج بدست آمده تاکید بر اهمیت یک مدیریت کودی مناسب بویژه در زیتون کنسروی که در آن اندازه میوه و نسبت گوشت به هسته حائز اهمیت است دارد.
    کلیدواژگان: اندازه میوه، زیتون، سولفات پتاسیم، نیترات پتاسیم
  • داریوش زارع، محسن رنجبران، مهرداد نیاکوثری، مجتبی جاویدی صفحه 11
    به منظور بررسی رفتار خشک شدن لایه نازک و همچنین دستیابی به رطوبت تعادلی خشک شدن کلزا از دستگاه هوا ساز آزمایشگاهی مجهز به سیستم خشک کن لایه نازک و سنجش وزن لحظه ای که قابلیت کنترل دما و رطوبت مطلق هوا را داشت استفاده شد. به منظور دستیابی به اهداف طرح، کلزای تازه برداشت شده با رطوبت اولیه 5/0±12% وزن خشک در ترکیب 4 سطح دما (°C55،50، 45،40) و 4 سطح رطوبت مطلق هوا (kg/kg02/0، 015/0، 01/0، 005/0) خشک گردید. رطوبت لحظه ای محصول در طی فرایند خشک شدن به کمک توزین دوره ای نمونه ها ثبت گردید. برای تعیین رطوبت تعادلی، خشک شدن تا زمانی ادامه یافت که محصول در شرایط مختلف دما و رطوبت مطلق هوا به تعادل برسد. برای انتخاب بهترین مدل خشک شدن لایه نازک کلزا داده های تجربی با سه مدل معروف پیج، پیج اصلاح شده و مدل درجه 2 نمایی تطبیق داده شدند. علاوه بر آن برای تعیین مدل رطوبت تعادلی در محدوده خشک شدن از چهار مدل چانگ پی فاست، چانگ پی فاست اصلاح شده، اسوین اصلاح شده و اسمیت اصلاح شده استفاده شد. در نهایت به کمک رگرسیون غیر خطی و بر اساس بالاترین مقدار ضریب تعیین و کمترین مقدار شاخص کای دو، خطای میانگین و ریشه خطای میانگین مناسب ترین مدل برای خشک شدن لایه نازک و رطوبت تعادلی به ترتیب مدل دو جمله ای نمایی و مدل اصلاح شده اسمیت معرفی شدند.
    کلیدواژگان: خشک شدن، رطوبت تعادلی، کلزا، لایه نازک
  • سیف الله امین، محمدرضا فرجود، علی شعبانی صفحه 21
    نبود سیستم جمع آوری فاضلاب، نفوذ آبهای سطحی و نشت از دیواره چاه های فاضلاب خانگی سبب بالا آمدن سطح آب زیر زمینی منطقه شیراز شده است. افزایش جمعیت، موجب آلودگی محیط شده که منجر به زوال کیفیت آبهای سطحی و زیر زمینی مورد استفاده در کشاورزی می گردد. آلوده کننده های آلی و غیر آلی در منابع آب شیراز مشاهده شده است از جمله فلزات سنگین مانند آرسنیک، کادمیم، کروم، آهن، جیوه و سرب به عنوان عمده ترین آلوده کننده های آب زیر زمینی و سطحی گزارش شده اند. در این تحقیق سلامت ذخایر آب زیر زمینی شیراز از نظر غلظت فلزات سنگین مطالعه گردید. از50 چاه نیمه عمیق تامین کننده نیاز آبی بخش کشاورزی سه نمونه گرفته و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آب آنها بررسی گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که غلظت یون های کادمیم، کروم، آهن، منگنز و سرب بیش از حد مجاز برای تولیدات گیاهی می باشد. شبکه جمع آوری فاضلاب و دفع آب زیر زمینی شیراز برای افزایش عمق سطح ایستابی در مناطق شهری پیشنهاد شده است. تخمین زده می شود در حدود 100 میلیون متر مکعب فاضلاب که سالانه توسط این سیستم زهکشی دفع می شود می تواند برای تولیدات کشاورزی استفاده شود. مطمئنا ترکیب آب زهکش شده از سیستم زهکشی با آب منابع آب کشاورزی غلظت فلزات سنگین را کنترل خواهد کرد. در نتیجه اثرات جدی در کوتاه مدت روی تولیدات کشاورزی نخواهد داشت. بررسی کنترلی در مورد اثرات بلند مدت آن لازم است.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، ایران، شیراز، چاه های عمیق، چاه های نیمه عمیق، فلزات سنگین
  • مسعود نوشادی، فریده فروهر(هامیلتون)، سیف الله امین، منوچهر مفتون صفحه 33
    استفاده گسترده از آفت کشها در کشاورزی کیفیت آب و خاک را تحت تاثیر قرار داده و در نتیجه نگرانی در خصوص آلودگی منابع آب و خاک وجود دارد. هدف اصلی این تحقیق اندازه گیری 2,4-D در یک خاک سیلتی رسی و شبیه سازی انتقال این علف کش در خاک بوسیله مدلLEACHP برای گیاه ذرت می باشد. علف کش2,4-D به مقدار 5/3کیلو گرم در هکتار به خاک اضافه شد و تحت دو تیمار آبیاری به صورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار بکار برده شد. غلظت های 2,4-D در طول فصل رشد در نیمرخ خاک تا عمق یک متری به فواصل 10 سانتی متری اندازه گیری گردید. داده های اندازه گیری شد یک کاهش زمانی در غلظت 2,4-D را در خاک تا عمق 40 سانتی متری برای هر دو تیمار آبیاری نشان داد. غلظت کل 2,4-D در نیمرخ خاک در 57،37،30،23،13،8 روز پس از کاربرد برای تیمار آبیاری کامل بترتیب 5/18، 36/16،67/11، 47/10، 47/8، 2/3 میلی گرم در کیلو گرم خاک و برای تیمار کم آبیاری بترتیب 2/20، 7/16، 22/11، 05/10، 80/8، 30/7 میلی گرم در خاک بود. بر اساس این تحقیق نیمه عمر 2,4-D در عمق های 10-0 و 20-10 سانتی متری خاک در تیمار آبیاری کامل بترتیب 7 و 33 روز و برای تیمارکم آبیاری بترتیب 9 و 65/34 روز بود. پارامترهای آماری شاملRMSE، CRM و d برای مقایسه نتایج داده های اندازه گیری و شبیه سازی مورد استفاده قرارگرفت. این پارامترها در تیمار آبیاری کامل بترتیب 67/0، 5/0- و 87/0 و در تیمار کم آبیاری بترتیب 8/0، 61/0، 88/0 بود. بر اساس نتایج این تحقیق نتایج مدل LEACHP انطباق نسبتا خوبی با داده های اندازه گیری شده داشتند.
    کلیدواژگان: 2، 4، D، آفت کش ها، تجزیه، آبیاری، LEACHP
  • ابوالفضل عزیزیان، سیف الله امین، مسعود نوشادی، منوچهر مفتون، یحیی امام صفحه 47
    این آزمایش گلدانی برای بررسی ظرفیت پالایش سبز ذرت و یولاف انجام شد. تیمارها شامل چهار سطح کادمیم (0، 5، 10 و mg L-120) و سه دور آبیاری (1، 3 و 7 روز) بود که در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. ذرت و یولاف به ترتیب پس از 75 و 90 روز برداشت شد. شدت تعرق، وزن خشک شاخسار و غلظت کادمیم شاخسار هر دو گیاه اندازه گیری شد. جذب کادمیم، ضریب زیستی تجمع (BCF)، بازیافت ظاهری کادمیم و کارایی مصرف آب نیز محاسبه گردید. کادمیم اثر منفی، و در بعضی موارد تحریک کننده، بر رشد داشت. بعلاوه ظرفیت پالایش هر دو گیاه در دور آبیاری 1 روز بیشتر بود. ضریب زیستی تجمع کادمیم کمتر از یک بود که حاکی از کم بودن ظرفیت پالایش یولاف و ذرت در این آزمایش است. در مجموع یولاف در پالایش کادمیم موثرتر از ذرت بود. بر اساس نتایج بدست آمده آزمایشات بیشتری با تیمارهای مختلف دور آبیاری و سطوح کادمیم با دیگر گیاهان زراعی و باغی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پالایش سبز، دور آبیاری، ذرت، کادمیوم، یولاف
  • مریم بازیار، محسن حجت، محمود عالیچی صفحه 61
    واکنش تابعی زنبور پارازیتوئید Aphidius ervi به تراکم های مختلف شته Sitobion avenae تحت شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق اثرات دو رقم گندم سرداری و الوند بر روی واکنش تابعی زنبور پارازیتوئید به عنوان یکی از روش های ارزیابی اثرات متقابل ارقام مقاوم و زنبورهای پارازیتوئید نیز بررسی شد. آزمایشات، در داخل لوله آزمایش با نسل F2 آزمایشگاهی بدون استفاده از بوته های گندم و در داخل گلدان با نسل های F2 و F5 با استفاده از بوته های گندم انجام شد. زنبورها از نسل F1 به بعد از شته هایی خارج شده بودند که از دو رقم گندم سرداری و الوند تغذیه کرده بودند. در لوله آزمایش، زنبور ماده به مدت یک ساعت و در هر دو آزمایش انجام شده در داخل گلدان به مدت 24 ساعت در معرض تراکم های 2، 4، 7، 14، 28، 32، 42 و 56 عدد شته قرار داده شد. تجزیه داده های واکنش تابعی در دو مرحله و با استفاده از نرم افزار SAS انجام گردید. در مرحله اول برای تعیین نوع واکنش تابعی از رگرسیون لجستیک نسبت به شته های پارازیته شده توسط زنبور پارازیتوئید و در مرحله دوم برای تعیین پارامترهای قدرت جستجو (a یا b) و زمان دستیابی به میزبان (Th) از رگرسیون غیر خطی (روش Least Square) استفاده شد. نتایج حاصل از رگرسیون لجستیک نشان داد که در هر سه وضعیت آزمایشی (نسل F2 داخل لوله و گلدان و F5داخل گلدان) واکنش تابعی با تاثیر رقم مقاوم الوند از نوع دوم و با تاثیر رقم حساس سرداری از نوع سوم می باشد.
    کلیدواژگان: واکنش تابعی، زنبور Aphidius ervi، شته Sitobion avenae
  • هادی آتشی، محمد جواد ضمیری، محمدباقر صیادنژاد صفحه 73
    در این پژوهش برای بررسی عوامل موثر بر مرده زایی و اثر مرده زایی بر طول عمر، عملکرد تولیدی و تولید مثلی در گاوهای هلشتن ایران، 220043 رکورد زایش مربوط به 102199 گاو از33 گله گاو که در بین سال های 1379 تا 1388 جمع آوری شده بودند، استفاده شد. نتایح نشان داد که در 06/4 درصد از زایش ها، گوساله ها یا مرده به دنیا آمده بودند و یا تا 48 ساعت پس از تولد مرده بودند. نتایج حاصل از رگرسیون لجستیک نشان داد که نرخ مرده زایی در گاوهای شکم نخست در مقایسه با دیگر شکم های زایش به طور معنی داری بالاتر بود (P<0.01). سخت زایی به طور معنی داری نرخ مرده زایی را افزایش داده است (P<0.01). احتمال مرده زایی در گاوهای دارای گوساله ی نر بیشتر از ماده بود و همچنین مرده زایی در زایش های دوقلو بیشتر از زایش های تک قلو بود (P<0.01). مرده زایی در زایش های فصل تابستان بیشتر از دیگر فصل ها بود (P<0.01). تولید شیر، چربی و پروتئین در گاوهای مرده زا به ترتیب (31±)222، (12/1±)8، و (01/1±)6، کیلوگرم کمتر از گاوهایی بود که گوساله آنها مرده به دنیا آمده بود (P<0.01). مرده زایی تاثیر مثبتی بر درصد پروتئین داشت (P<0.01) اما بر درصد چربی تاثیری نداشت (P≥0.05). مرده زایی باعث افزایش فاصله گوساله زایی و کاهش طول عمر گاو در گله شد (P<0.01).
    کلیدواژگان: عملکرد تولیدی، فاصله زایش، گاوهای هلشتن، مردهزایی
|
  • S. Ramezani, A. Shekafandeh Page 1
    This study was carried out on olive trees cv. Amygdalifolia, to investigate the effect of spraying potassium nitrate (KNO3) and zinc sulfate (ZnSO4) on the fruit weight, dimension and volume. The plants were sprayed with 0, 0.5, 1.0 and 1.5% KNO3 and 0, 0.25, 0.50 and 0.75% ZnSO4 and their combinations in August about halfway through the fruit growth period. The highest fruit weight was observed using 0.5% ZnSO4 + 0.5% KNO3. Fruit length and diameter were affected significantly using different ZnSO4 concentrations especially in combination with KNO3. The fruit, pulp and pulp/pit volume increased by increasing ZnSO4 concentrations. The highest fruit, pulp and pulp/pit volume were also obtained from trees treated with 0.5% ZnSO4 + 0.5% KNO3. Our results emphasize the importance of an appropriate fertilization management, particularly for table olives, in which fruit size, and pulp/pit ratio are important characteristics.
    Keywords: Fruit dimension, KNO3, Olive, ZnSO4
  • D. Zare, M. Ranjbaran, M. Niakousari, M. Javidi Page 11
    fully instrumented air conditioning laboratory unit capable of controlling drying air temperature and humidity integrated with an instantaneous weighing thin layer drying system was used to investigate the thin layer drying behavior and desorption equilibrium moisture content of canola (Brassica napus L.).To this aim, freshly harvested canola samples with moisture content of about 12±0.5% (d.b.) were dried at temperature levels of 40, 45, 50, 55 °C and absolute air humidity levels of 0.005, 0.01, 0.015, and 0.02 Kg/Kg. The instantaneous grain moisture content was measured by weighing the sample periodically. Drying was continued until canola kernels reached a constant weight to obtain the hygroscopic equilibrium moisture for different combinations of drying air temperature and absolute humidity. To select a suitable model for describing the thin layer drying of canola, experimental drying data were fitted with three thin layer drying models,namely, Page, Modified Page and Two-Term Exponential models. Furthermore,four widely used desorption isotherm models including Chung-Pfost, Modified Chung–Pfost, Modified Oswin, and Modified Smith were used to fit the experimental data of equilibrium moisture content. Finally, non-linear regression analyses were run and based on the highest value for R2 and the lowest value for 2, mean bias error (MBE) and root mean square error (RMSE), the most suitable models for thin layer drying and equilibrium moisture content were determined to be Two-Term Exponential and Modified Smith, respectively.
    Keywords: Canola, Drying, Equilibrium moisture content, Thin layer
  • S. Amin, M. R. Farjoud, A. Shabani Page 21
    Lack of sewage collection systems, percolation of surface waters,and seepage of wells have raised the groundwater table in Shiraz area in the south of Iran. The growing population generates environmental pollution resulting in the degradation of the quality of surface and groundwaters used for agriculture.Inorganic and organic pollutants have been traced in Shiraz water resources.Heavy metals, As+2, Cd2+, Cr2+, Fe2+, Hg2+, and Pb2+ have been reported as potential pollutants of both surface and groundwaters. The safety of groundwater supplies in Shiraz was studied with respect to heavy metal concentrations. From 50 semi deep wells, which supply water for agricultural production, three water samples per well were examined to determin the physical and chemical characteristics of the water. The results of the study indicated that the concentration of Cd2+, Cr2+, Fe2+, Mn2+, and Pb2+ exceed permissible values for crop production. A network of gallery systems was proposed for wastewater collection and the disposal of Shiraz groundwater, to increase the water table depth in urban areas. It is estimated that about 100M m3 wastewater could be drained annually through the proposed gallery system which could be used for agricultural production. It is believed that mixing the drained waters from the proposed network of galleries with the agricultural water supplies will help control concentrations of heavy metals so they do not have serious acute impacts on agricultural production. The chronic effects of the impacts of water quality on agricultural production should be monitored temporarilly.
    Keywords: Deep wells, Groundwater, Heavy metals, Iran, Shiraz, Semi, deep wells
  • M. Noshadi, F. Forouharfar, S. Amin, M. Maftoun Page 33
    The extensive use of pesticides in agriculture is compromising soil and water quality. One major concern is protecting water resources from contamination.The main objective of this research was measuring 2,4- D in a silty clay soil and simulating temporal transportation of this herbicide in soil using a LEACHP model, in a corn root zone field. 2,4- D was applied at 3.5 kg a.i./ha, followed by two irrigation treatments in a completely randomized design with three replications. 2,4- D concentrations were measured during the growing season by obtaining soil samples from each plot through a 1 m depth. The measured data showed a temporal reduction of 2,4-D concentrations in the soil down to a maximum depth of 40 cm for both irrigation treatments. Total concentration of 2,4 -D in the soil profile 8, 13, 23, 30, 37,and 57 days after application for normal irrigation were 18.5, 16.36, 11.67, 10.47,8.47 and 3.2 mg kg 1, respectively and deficit irrigation showed 20.2, 16.7, 11.22,10.05, 8.8 and 7.3 mg kg 1, respectively for the same dates and soil depth. Accordingto our study region, the half life of 2,4- D for 0 10 cm and 10 20 cm of soil depths in a normal irrigation level were 7 and 33 days and in a deficit irrigation level were 9 and 34.65 days, respectively. The statistical parameters including RMSE, CRM and d were used to compare simulated with measured data. These parameters were 0.67, 0.5 and 0.87 for normal irrigation and 0.8, 0.61 and 0.88 for deficit irrigation. The LEACHP model simulations were in agreement with actual observations.
    Keywords: 2, 4, D, Degradation, Pesticides, Irrigation, LEACHP
  • A. Azizian, S. Amin, M. Noshadi, M. Maftoun, Y. Emam Page 47
    The present pot experiment was undertaken to investigate the phytoremediation potential of corn and oat in soil. Treatments consisted of four cadmium (Cd) levels (0, 5, 10 and 20 mg l 1) and three irrigation intervals (1, 3 and 7 days), arranged in the form of a complete randomized design with three replications. Corn and oat were harvested after 75 and 90 days, respectively.Transpiration rates, shoot dry weight and shoot Cd concentration of both plants were measured. Cadmium uptake, Cd bioconcentration factor (BCF), the apparent recovery of Cd and water use efficiency were also calculated. Cadmium had negative, and in some cases stimulating effects on plant growth. Furthermore, the phytoremediation capacities of both plants were higher at the 1 day irrigation frequency. The BCF values for both plants were less than unity, indicating that the phytoremediation potentials of oat and corn were low in this study. Overall, oat was more efficient than corn in phytoremediation of Cd as it accumulated 52, 169 and 132% more Cd than corn at 1, 3 and 7 day irrigation intervals, respectively.On the average, oat also took up soil Cd about 80% more than corn. From the results reported herein, it is recommended to conduct additional experiments with different Cd levels and more irrigation intervals using different types of agronomic and horticultural crops.
    Keywords: Cadmium, Corn, Irrigation interval, Oat, Phytoremediation
  • M. Bazyar, M. Hodjat, M. Alichi Page 61
    The functional response of Aphidius ervi to different Sitobion avenae densities on two wheat cultivars (Sardary and Alvand) was examined in laboratory conditions. Experiments were carried out in test tubes on an F2 lab generation without wheat clusters and also on F2 and F5 generations in pots using wheat clusters. In the tubes, female wasps were exposed to aphid densities of 2,4, 7, 14, 28, 32, 42 and 56 for one hour, but on the potted plants, to the same densities of aphids for 24 hours. Results obtained from the logistic regression indicated types II (Holling’s model) and III (Roger’s model) in all 3 experiments on Alvand as a resistant cultivar and Sardary as a sensitive cultivar, respectively.The type II model of functional response fitted on data obtained on the Alvandcultivar indicates a negative bottom top impact of the resistant cultivar on the parasitoid. The model parameters estimated for F2 and F5 wasps were not significantly different for the Sardary cultivar. However, the area of discovery and handling time in the F5 generation on the Alvand cultivar were higher than that of F2.
    Keywords: Aphidius ervi, Functional response, Sitobion avenae
  • H. Atashi, M. J. Zamiri, M. B. Sayadnejad Page 73
    The aim of this study was to determine the factors affecting stillbirth and the consequences of stillbirth on longevity, production, and reproductive performance in Holstein cows of Iran. Calving records from March 2000 to April 2009 comprising of 220,043 calvings on 102,199 cows in 33 herds were used. The results showed that 4.06% of the newborn calves died within 48 h of birth. The stillbirth rate was significantly higher for first parity cows (P<0.01). Calving difficulty significantly increased the risk of stillbirths (P<0.01). The frequency of stillbirth was lower for female calves than for males and was higher for twins than for singletons (P<0.01). Stillbirth significantly (P<0.01) reduced 305 d milk, fat and protein yield by 222 (±31), 8 (±1.12), and 6 (±1.01) kg per cow per lactation,respectively. Milk protein percentage, but not fat percentage, was affected by stillbirth (P<0.01). The mean calving interval for cows experiencing stillbirth was significantly longer than for those with live calves [410.3 (±1.17) vs. 405.5 (±1.05) d (P<0.01), respectively]. The overall mean longevity was affected by stillbirth while the shortest lifetime was observed for cows with stillbirth at their first parity (P<0.01).
    Keywords: Calving Interval, Holstein Cows, Lactation Performance, Stillbirth