فهرست مطالب

Iranian Biomedical Journal
Volume:16 Issue: 2, Apr 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/05/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا گرجانی، حسن رضازاده، سینا عندلیب، مجتبی ضیایی، یوسف دوستار، حمید ثریا، مهراوه گرجانی، آرش خرمی، مصطفی اسدپور، نسرین مالکی دیزجی صفحه 59
    پیش
    زمینه
    تحقیقات آزمایشگاهی زیادی نشان می دهند که استاتینها ممکن است اثرات ضد سرطانی داشته باشند درحالیکه برخی مطالعات دیگر از احتمال سرطانزا بودن آنها صحبت می کنند.
    روش کار
    در مطالعه حاضر از مدل کیسه هوا برای بررسی آنژیوژنز و از استعمال موضعی روغن کروتون همراه با یا بدون دی متیل بنزآنتراسین (DMBA) بر پشت موشهای سوری سفید سوئیسی برای ارزیابی ایجاد تومور در پوست و بررسی تغییرات بافت شناختی و فراساختاری آن استفاده شده است.
    نتایج
    آتورواستاتین بصورت خوراکی (10 میلی گرم/کیلوگرم/روز) باعث کاهش معنی دار (P<0.05) در آنژیوژنز شد. مصرف همزمان موالونات اثر آنتی آنژیوژنز آتورواستاتین را برگرداند. در حالیکه تزریق موضعی آتورواستاتین (200 مایکرو گرم) در داخل پاچ باعث افزایش معنی دار آنژیوژنز (P<0.05) گردید که با تجویز همزمان موالونات کاهش نیافت. نتایج این مطالعه همچنین نشان داد که روغن کروتون موجب اختلال در تقارن سلولی، واکنش التهابی، تغییر ضخامت لایه اپیدرم و ایندکس میوتیک شد که بصورت مشخص و وابسته به دوز (P<0.001) و بخوبی با آتورواستاتین مهار گردید. با وجود اثرات ضد التهابی و ضد پرولیفراتیو آتورواستاتین بر روی سلولهای اپیدرمی، مشخص شد که دوزهای مشابه آتورواستاتین در تومورژنز آغاز شده با DMBA و ادامه یافته با روغن کروتون در موشهای سوری شیوع تومورها و تبدیل آنها به کارسینوم بدخیم را افزایش می دهد.
    نتیجه گیری
    دلایل این اثرات متفاوت هنوز مشخص نیست و ممکن است مربوط به اثرات دوگانه آتورواستاتین بر روی آنژیوژنز یا به دلیل متفاوت بودن روش ها و مدل های آزمایشات بکار گرفته شده باشد. بنظر می رسد که اثرات آنژیوژنز دارو که ممکن است مسئول تشدید تشکیل تومورهای پوست نیز باشد مستقل از مهار 3-هیدروکسی-3-متیل–گلوتاریل-کوآنزیم آردوکتاز بوده و می تواند مستقیما توسط خود آتورواستاتین واسطه گری شود.
    کلیدواژگان: آتورواستاتین، آنژیوژنز، پرولیفراسیون سلولی، سرطان
  • محمدعلی شکرگزار، مریم فتاحی، شاهین بنکدار، ایرج راگردی کاشانی، محمد مجیدی، نوشین حقیقی پور، وحید بیاتی، حسن صنعتی، سید نصیرالدین سعیدی صفحه 68
    پیش
    زمینه
    ترمیم زخم پوست سوخته یکی از اصلی ترین مشکلات سلامت عمومی محسوب می شود. در گزارشهای قبلی نشان داده شده است که سلول های بنیادی مغز استخوان قابلیت ایجاد بافت کراتینی و رگزایی را در زخم های پوستی عمیق دارند.
    روش
    در این تحقیق، سلول های مزانشیمال از بافت چربی رت جداسازی شدند و به کمک فلوسایتومتری تعیین هویت گردیدند. از روش های رنگ آمیزی برای ارزیابی توان تمایزی این سلول ها استفاده شد. همچنین داربست کلاژن- کیتوسان به روش فریز درایینگ تهیه شد و به کمک عامل شبکه ای ساز کربو دی ایمیدی کراس لینک گردید.
    نتایج
    نتایج ارزیابی ایمونوسیتوشیمی و بیان ژن به کمک PCR، توانایی سلول های بنیادی بدست آمده از چربی را در تمایز به کراتینوسیت به کمک عامل رشد کراتینوسیتی تایید کردند. سلول های بنیادی جداسازی شده برروی داربست کشت داده شدند و در محل زخم کاشته شدند. داربست های بدون سلول نیز به عنوان شاهد در طرف دیگر رت قرار گرفتند. نتایج هیستو پاتولوژی تشکیل بافت جدید را برروی طرف سلول- داربست پس از 14 روز با تشکیل بافت درم و اپیدرم تایید نمود.
    جمع بندی: این نتایج توانایی سلول های بنیادی جداسازی شده از چربی را برای تمایز به کراتینوسیت و نیز ترمیم زخم در شرایط درون تن بیان می کنند.
    کلیدواژگان: مهندسی بافت، کراتینوسیت، سلول بنیادی مزانشیمال
  • فروزان آبسالان، منصوره موحدین، سید جواد مولی صفحه 77
    مقدمه
    مدل آزمایشی نهان بیضه ای مدلی معمولی جهت بررسی بیان و عملکرد ژن های حساس به حرارت مرتبط با اسپرماتوژنزیس در بیضه می باشد. در تحقیق حاضر بیان ژن ها و پروتئین های دخیل در آپوپتوزیس بعد از درمان مدل نهان بیضه ای مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    به منظور ایجاد مدل نهان بیضه ای دو طرفه در موش نابالغ پس از بیهوشی با ایجاد برش کوچکی در پوست و پریتونئوم توده چربی بالای بیضه به پریتونئوم دوخته شد. پس از اجرای دو روش درمانی پیوند سلول های ژرم بنیادی و جراحی برگرداندن بیضه به کیسه بیضه بررسی مولکولی و بیان پروتئین ژن های P53، Bax،Bcl-2 و Survivinدر زمان های 2 و8 هفته بعد از درمان در مقایسه با گروه کنترل و دو طرفه ارزیابی شد.
    نتایج
    بررسی RT-PCR نشان دهنده کاهش بیان mRNAژن های Bax و p53 و ژن Bcl-2 در گروه های درمانی به خصوص در گروه پیوندی در مقایسه با گروه کنترل بود. بیان قطعه تکثیری 140 Survivinدر اثر درمان به صورت معنی داری افزایش یافته در حالی که بیان نسبی قطعه تکثیری40 Survivin در گروه برگردانده شده به کیسه بیضه کاهش نشان داد. رنگ آمیزی ایمونو هیستوشیمی نشان دهنده کاهش بیان پروتئینBax در بیضه کریپتورکید درمان شده و افزایش معنی دار شدت بیان پروتئین Bcl-2 بود در حالی که شدت بیان پروتئین های p53 و Survivin بعد از درمان تغییر چندانی نشان نداد.
    بحث: مشاهدات فوق نشان دهنده دخالت مسیرهای مختلف مولکولی در آپوپتوزیس سلول های ژرم در اثر درمان مدل نهان بیضه ای می باشد.
    کلیدواژگان: ژن های آپوپتوتیک، نهان بیضه ای، آپوپتوز
  • بنفشه امیراصلانی، فرزانه صابونی، شاه صنم عباسی، حبیب الله ناظم، محمد صادق ثابت صفحه 84
    سابقه پژوهش: التهاب عصبی به عنوان مهمترین نتیجه فعالیت سلولهای میکروگلیا، یک فاکتور مهم برای پیشرفت بیماری های نورودژنراتیو از جمله بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون می باشد. سلولهای میکروگلیا به عنوان اولین خط دفاعی در سیستم عصبی مرکزی، منبعی از فاکتورهای نوروتوکسیک از جمله نیتریک اکساید- یک رادیکال آزاد که در مرگ سلولهای نورونی شرکت می کند- هستند. هدف از انجام این مطالعه، مهار تولید نیتریک اکساید در سلولهای میکروگلیای فعال در جهت کاهش آسیبهای نورولوژیکی که می تواند سیستم عصبی مرکزی را تهدید نماید، می باشد.
    روش کار
    مدل این ویترو کشت سلولی مغز موش های صحرایی تازه متولد شده برای بررسی اثر بتائین بر رهایش نیتریک اکساید القاء شده توسط لیپوپلی ساکارید مورد استفاده قرار گرفت. به طور خلاصه سلولهای پرایمری میکروگلیا توسط لیپو پلی ساکارید تحریک شده و بعد از 2 دقیقه با بتائین تیمار گردیدند. تولید نیتریک اکساید توسط روش گریس بررسی شد در حالیکه فعالیت متابولیکی سلولها با استفاده از روش MTT تعیین گردید.
    نتایج
    مشاهدات ما نشان دادند که آزاد شدن نیتریک اکساید القاء شده توسط لیپو پلی ساکارید با استفاده از بتائین کاهش یافت که پیشنهاد کننده این است که این ترکیب ممکن است رهاشدن نیتریک اکساید را مهار نماید. تاثیر بتائین بر تولید نیتریک اکساید در سلولهای میکروگلیای ملتهب پس از 24 ساعت، وابسته به دوز بوده است. به این معنی که سلولهای میکروگلیایی که با غلظت های بالاتربتائین تیمار شده بودند، مقادیر کمتری نیتریک اکساید آزاد نمودند. همچنین مشاهدات ما نشان دادند که بتائین هیچ اثر توکسیکی بر سلولهای میکروگلیا ندارد.
    نتیجه گیری
    بتائین بر آزاد شدن نیتریک اکساید در سلولهای میکروگلیای ملتهب اثر مهاری دارد و ممکن است به عنوان یک ترکیب درمانی موثر برای کنترل بیماری های نورولوژیکی مطرح باشد.
    کلیدواژگان: بتائین، لیپو پلی ساکارید، نیتریک اکساید، میکروگلیا
  • علیرضا عبدانی پور، Hermann J. Schluesener، تقی طریحی صفحه 90
    سابقه و هدف
    والپروئیک اسید یک مهار کننده داستیلیشن پروتئین های هیستونی می باشد. استیلیشن هیستون ها نقش مهمی در روند التهاب و ترمیم دارد.
    روش انجام کار: در این مطالعه والپروئیک اسید سه ساعت بعد از ایجاد ضایعه به روش داخل صفاقی به موش ها برای مدت یک هفته (یک بار در روز) با دوز 400 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن.
    نتایج بدست آمده: نتایج بدست امده کاهش چشمگیری در وسعت آسیب ثانویه ناشی از تروما در نخاع موش و بهبود در رفتارهای حرکتی (BBB مقیاس) را نشان داد.
    استنتاج
    تجویز والپروئیک اسید منجر به افزایش بیان ژن های BDNF و GDNF گردید. در ناحیه ضایعه بیان ED1 به عنوان نشانگر لیزوزومی در ماکروفاژ های فعال و میکروگلیا ها کاهش یافت ولی ایمونو ری اکتیویتی نسبت به بیان (H3) به عنوان نشانگر استیلیشن پروتئین های هیستونی و MAP2 به عنوان پروتئین میکروتوبولی افزایش نشان داد.
    کلیدواژگان: التهاب، اپی ژنتیک، والپروئیک اسید
  • Kanchan Dnyanesh Borole، Subhash Laxmanrao Bodhankar، Jayshree Shriram Dawane، Jugeet Kaur Kanwal صفحه 101
  • ژامک اخلاقی، جلال ایزدی مبارکه*، مهرداد مختاری، حمید بهنام، امیرعباس رحیمی، محمد صالح خواجه حسینی، فرزانه سمیعی صفحه 107
    مقدمه

    بررسی های اولیه نشان داده اند که امواج اولتراسوند با شدت پایین، باعث تحریک سلولهای بافت زنده به منظور کاهش تخریب یا سرعت بخشیدن در بهبود آن ها می شود. هدف از این مطالعه،بررسی اثرات پارامترهای مختلف اولتراسوند بر روی سرعت بهبود اعصاب سیاتیک صدمه دیده بود.

    روش کار

    200 عدد موش سوری NMRIکه به طور تصادفی انتخاب شده بودند، اعصاب سیاتیک پای چپ آنها آسیب زده شدند. حیوانات در معرض امواج اولتراسوند با فرکانسها، شدت ها و مدت زمانهای مختلفی قرار گرفتند. موشها به 20 گروه تقسیم شده بودند (19 گروه تست و یک گروه کنترل). از شاخص عملکردی سیاتیک (SFI) برای ارزیابی تفاوت بین گروه ها با توجه به تاثیر عملکرد بهبودعصب سیاتیک استفاده شد.

    نتیجه

    نتایج شاخص SFI در روز چهاردهم بدست آمد که یک تفاوت معنی داری را در بین گروه ها نشان داد (P<0.05). در چهاردهمین روز پس از درمان، یکی از گروه ها (US11) بهبودی بالای 90% را به همراه داشت.
    بحث:پارامترهای متغیر امواج اولتراسوند می توانند بازده درمانبالاتری در مقایسه با تحقیقات پیشین داشته باشند.

    کلیدواژگان: عصب سیاتیک، درمان با اولتراسوند، تخریب
  • پرویز پرویزی، محمد آخوندی، هانیه میرزایی صفحه 113
    سابقه و هدف
    لیشمانیوز جلدی روستایی که عامل آن لیشمانیا میجر است به عنوان یک بیماری مشترک انسان و دام (ZCL) در بسیاری از نقاط ایران در حال افزایش است. این بیماری مخصوص جوندگان صحرایی است. انتقال انگل توسط پشه خاکی ها که در لانه جوندگان صحرایی زندگی می کنند صورت می پذیرد. با استفاده از روش Nested PCR ژن ITS1-5.8s rRNA انگل لیشمانیا در رومبومیس اپیموس و فلبوتوموس پاپاتاسی تکثیر یافت. تفاوتهای جمعیتی وتغییرات فصلی پشه خاکی ها برا اساس زیستگاها، فصول سال و نیز فواصل جغرافیایی در سطوح جغرافیایی کوچک با جزئیات، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    پشه خاکی ها از حاشیه ی روستا های نطنز در استان اصفهان با استفاده از تله های نورانی و تله های چسبان جمع آوری گردید. همه پشه خاکی ها بر اساس ویژگی های مورفولوژیکی سر و انتهای بدن شناسایی و تعیین گونه شدند.. با استفاده از روش Nested PCR ژن ITS1-5.8s rRNA انگل لیشمانیا تکثیر شد مطالعات نشان داده که توالی این ژن برای گونه های انگل لیشمانیا اختصاصی است.
    یافته ها
    در مجموع 4500 پشه خاکی جمع آوری و شناسایی شدند. فلبوتوموس پاپاتاسی، فلبوتوموس سرژنتی،فلبوتوموس جاکوزیلی، از جنس فلبوتوموس و سرژنتومیا سینتونی و همچنین سرژنتومیا کلایده ایی از جنس سرژنتومیا در منطقه شناسایی شدند. در ده تا از 549 پشه خاکی ماده فلبوتوموس پاپاتاسی و در چهار تا از 19 جونده رومبومیس اپیموس آلودگی به انگل لیشمانیا میجر یافت شد.
    نتیجه گیری
    فعالیت فصلی پشه خاکی در منطقه در ماه خرداد آغاز و در ماه آبان به پایان می رسد. بیشترین وفور و فراوانی فلبوتوموس پاپاتاسی در ماه شهریور مشاهده شد. یافته ها و تایپ مولکولی لیشمانیا میجر حاکی از آن است فلبوتوموس پاپاتاسی و رومبومیس اپیموس به ترتیب ناقل و مخزن اصلی بیماری در منطقه می باشند.
    کلیدواژگان: لیشمانیا میجر، پشه خاکی، لیشمانیوز، ایران
|
  • Alireza Garjani, Hassan Rezazadeh, Sina Andalib, Mojtaba Ziaee, Yousef Doustar, Hamid Soraya, Mehraveh Garjani, Arash Khorrami, Mostafa Asadpoor, Nasrin Maleki, Dizaji Page 59
    Background
    A growing body of preclinical data indicates that statins may possess antineoplastic properties; however, some studies have raised the possibility that statins may also have carcinogenic potential.
    Methods
    An air pouch model was used for angiogenesis. Single or multiple applications of croton oil on the back of Swiss albino mice with or without initiation by dimethylbenz(a)antheracene (DMBA) were used to evaluate the skin tumorgenesis, ultrastructural and histological alterations.
    Results
    Atorvastatin (orally, 10 mg/kg/day) produced a significant (P<0.05) reduction in angiogenesis. Concurrent administration of mevalonate reversed the anti-angiogenic effect of atorvastatin. However, local injection of atorvastatin (200 µg) into the pouches induced a significant (P<0.5) increase in angiogenesis that was not reversed by co-administration of mevalonate. The disturbance of cell polarity, inflammatory response, thickness of epidermal layer, and mitotic index induced by croton oil were inhibited markedly and dose-dependently (P<0.001) by pre-treatment with atorvastatin. In spite of the strong anti-inflammatory and anti-proliferative effects of atorvastatin on epidermal cell proliferation, it was identified that the same doses of atorvastatin in DMBA-initiated and croton oil-promoted skin tumorgenesis in mice increased the incidence of tumors and their conversion into malignant carcinoma.
    Conclusion
    The reasons for these discrepancies remain unclear, and could be related to ambivalent effects of atorvastatin on angiogenesis or to specific differences in the experimental conditions. It is suggested that the pro-angiogenic effect of the drug, which could be responsible for promotion of skin tumors, is independent of the 3-hydroxy-3-methyl-glutaryl-coenzyme A reductase inhibition that can be mediated directly by atorvastatin.
    Keywords: Atorvastatin, Angiogenesis, Cell Proliferation, Cancer
  • Mohammad Ali Shokrgozar, Maryam Fattahi, Shahin Bonakdar, Iraj Ragerdi, Mohammad Majidi, Nooshin Haghighipour, Vahid Bayati, Hassan Sanati, Seyyed Nasirolddin Saeedi Page 68
    Background
    Wound healing of burned skin remains a major goal in public health. Previous reports showed that the bone marrow stem cells were potent in keratinization and vascularization of full thickness skin wounds.
    Methods
    In this study, mesenchymal stem cells were derived from rat adipose tissues and characterized by flowcytometry. Staining methods were used to evaluate their differentiation ability. A collagen-chitosan scaffold was prepared by freeze-drying method and crosslinked by carbodiimide-based crosslinker.
    Results
    The results of immunecytochemistry and PCR experiments confirmed the adipose-derived stem cells (ASC) in differentiation to the keratinocytes under the treatment of keratinocyte growth factor. The isolated ASC were seeded on the scaffolds and implanted at the prepared wounds. The scaffolds without cells were considered as a control and implanted on the other side of the rat. Histopathological analyses confirmed the formation of new tissue on the scaffold-cell side after 14 days with the formation of dermis and epidermis.
    Conclusion
    These results indicated the capacity of ASC in differentiation to keratinocytes and also wound healing in vivo.
    Keywords: Tissue engineering, Keratinocytes, Mesenchymal stem cells
  • Forouzan Absalan, Mansoureh Movahedin, Seyed Javad Mowla Page 77
    Introduction
    Cryptorchidism has been proved to cause apoptosis in germ cells in respond to changes in the stimulation levels of specific physiological events. The purpose of this study was to determine whether treatment of bilateral cryptorchidism was associated with alterations in testicular gene expression.
    Methods
    To induce bilateral cryptorchid model, immature mice were anesthetized and a small incision was made in the abdominal skin and peritoneum, then fat pad at the upper end of testis was sutured to the peritoneum. Transcript level of Bax, Bcl-2 proper, p53 and survivin mRNA and protein were determined after performing the two treatment
    Methods
    surgical return of testis into scrotum (Exp1) and transplantation of spermatogonial stem cells with later orchidopexy (Exp2), performed 2 and 3 months after heat exposure, respectively.
    Results
    RT-PCR data showed decreased levels of p53 and Bax expression as well as decreased levels of Bcl-2 mRNA in treatment groups especially after transplantation compared with control group. The expression of survivin 140 was increased significantly after treatment, whereas that of survivin 40 was lower especially in the orchidopexy group. Immunohistochemistry staining showed that the intensity of Bax expression mainly was decreased in treated cryptorchid testis and rates of Bcl-2 were increased significantly, but expression of p53 and survivin proteins did not changed significantly after treatment.
    Discussion
    These observations suggest that cell-type-specific and many apoptotic systems control germ cell apoptosis after treatment of cryptorchidism.
    Keywords: Gene expression, Transplantation, Apoptosis
  • Banafsheh Amiraslani, Farzaneh Sabouni, Shahsanam Abbasi, Habiballah Nazem, Mohammadsadegh Sabet Page 84
    Background
    Neuroinflammation, as a major outcome of microglia activation, is an important factor for progression of neurodegenerative disorders including Alzheimer's disease and Parkinson's disease. Microglial cells, as the first-line defense in the central nervous system, act as a source of neurotoxic factors such as nitric oxide (NO), a free radical which is involved in neuronal cell death. The aim of this study was to inhibit production of NO in activated microglial cells in order to decrease neurological damages that threat the central nervous system.
    Methods
    An in vitro model of a newborn rat brain cell culture was used to examine the effect of betaine on the release of NO induced by lipopolysaccharide (LPS). Briefly, primary microglial cells were stimulated by LPS and after 2 minutes, they were treated by different concentrations of betaine. The production of NO was assessed by the Griess assay while cell viability was determined by the MTT assay.
    Results
    Our investigations indicated that LPS-induced NO release was attenuated by betaine, suggesting that this compound might inhibit NO release. The effects of betaine on NO production in activated microglial cells after 24 h were "dose-dependent". It means that microglial cells which were treated with higher concentrations of betaine, released lowers amount of NO. Also our observations showed that betaine compound has no toxic effect on microglial cells.
    Conclusion
    Betaine has an inhibitory effect on NO release in activated microglial cells and may be an effective therapeutic component to control neurological disorders.
    Keywords: Betaine, Lipopolysaccharides (LPS), Nitric oxide (NO), Microglia
  • Alireza Abdanipour, Hermann J. Schluesener, Taki Tiraihi Page 90
    Background
    The primary phase of traumatic spinal cord injury (SCI) starts by a complex local inflammatory reaction such as secretion of pro-inflammatory cytokines from microglia and injured cells that substantially contribute to exacerbating pathogenic events in secondary phase. Valproic acid (VPA) is a histone deacetylase inhibitor. Acetylation of histones is critical to cellular inflammatory and repair processes.
    Methods
    In this study, rats were randomly assigned to five experimental groups (laminectomy, untreated, and three VPA-treated groups). For SCI, severe contusion was used. In treated groups, VPA was administered intraperitoneally at doses of 100, 200 and 400 mg/kg daily three hours after injury for 7 days. To compare locomotor improvement among experimental groups, behavioral assessments were performed by the Basso, Beattie and Bresnahan (BBB) rating scale. The expression of neurotrophins was evaluated by RT-PCR and real-time PCR.
    Results
    VPA administration increased regional brain-derived neurotrophic factor and glial cell-derived neurotrophic factor mRNA levels. Local inflammation and the expression of the lysosomal marker ED1 by activated macrophages/microglial cells were reduced by VPA and immunoreactivity of acetylated histone and microtubule-associated protein were increased.
    Conclusion
    The results showed a reduction in the development of secondary damage in rat spinal cord trauma with an improvement in the open field test (BBB scale) with rapid recovery.
    Keywords: Inflammation, Epigenetics, Valproic acid (VPA)
  • Kanchan Dnyanesh Borole, Subhash Laxmanrao Bodhankar, Jayshree Shriram Dawane, Jugeet Kaur Kanwal Page 101
    Background
    Diabetes mellitus is an alarming life style disease in the modern world. Exploitation of the anti-diabetic drugs for the amelioration of diabetes and associated life style diseases has become an imperative concern. In this milieu, this study was designed to explore the plausible effects of metformin intervention on hepatic and renal functions in a rat model of alcoholic liver disease.
    Methods
    Thirty rats were divided into five groups (n = 6): ethanol control, ethanol water and also low, moderate and high doses of metformin. Ethanol 20% v/v (1 ml/100 g) was administered by oral gavage (p.o.) to all five groups for 21 days. Blood and tissue samples were collected for the assessment of lipid profile, hepatic and renal functions.
    Results
    After 21 days, the levels of hepatic function and lipid parameters were maintained at normalcy, especially in the high-dose metformin treated alcoholic rats as compared to the levels at day 1. Despite this, the renal biomarkers did not display any significant variation due to ethanolic exposure in any group. The histopathological score portrayed that the noxious effect of ethanol is prevented in the liver of moderate- and high-dose metformin, whereas the renal histological scores were unchanged in all the groups including ethanol control.
    Conclusion
    These results suggest that the dose of ethanol required to induce hepatic dysfunction does not influence renal functions. In addition, high-dose metformin offers maximal hepatoprotection and spares kidney from per se toxicity, thereby advocating the beneficial intervention of the anti-diabetic drug, metformin, in alcoholic liver dysfunction.
    Keywords: Ethanol, Metformin, Kidney
  • Zhamak Akhlaghi, Jalal Izadi Mobarakeh, Mehrdad Mokhtari, Hamid Behnam, Amir Abbas Rahimi, Mohammad Saleh Khajeh Hosseini, Farzaneh Samiee Page 107
    Background

    Initial studies have shown that low-energy ultrasound stimulates living tissue cells to reduce regeneration or speed up their recovery. The purpose of this study was to examine the effects of various ultrasound parameters on the speed of recovery in injured sciatic nerves.

    Methods

    NMRI mice (n = 200) with injured left paw, caused by crushing their sciatic nerves, were randomly selected. The animals were exposed to ultrasound radiation with various frequencies, intensities, and exposure time. They were allocated into 20 groups (19 treatment and 1 control groups). Sciatic functional index (SFI) test was used to evaluate the difference between the groups with respect to functional efficiency of the sciatic nerve and its recovery.

    Results

    The results of SFI test obtained from the 14th day showed a significant difference among the groups (P<0.05). On the 14th day after treatment, one of the groups (US11) recovered up to 90%.

    Conclusion

    Altered ultrasound exposure parameters had more favorable outcomes compared with our previous work.

    Keywords: Sciatic nerve, Ultrasonic therapy, Regeneration
  • Parviz Parvizi, Mohammad Akhoundi, Hanieh Mirzaei Page 113
    Background
    Zoonotic cutaneous leishmaniasis (ZCL) due to Leishmania major is increasing in many parts of Iran. This disease originally is a disease found in gerbils. Leishmania parasites are transmitted by sandflies that live and breed in gerbil burrows. Nested PCR amplified Leishmania ITS1-5.8S rRNA gene in both main reservoir host “Rhombomys opimus” and in the “Phlebotomus papatasi” main vector of ZCL, in Iran. Population differentiation and seasonal variation of sandflies were analyzed at a microgeographical level in order to identify any isolation by distance, habitat or seasons.
    Methods
    Populations of sandflies were sampled from the edges of villages in Natanz, Isfahan province, Iran, using the Centers for Disease Control traps and sticky papers. Individual sandflies were identified based on external and internal morphological characters. Nested PCR protocols were used to amplify Leishmania ITS1-5.8S rRNA gene, which were shown to be species-specific via DNA sequence.
    Results
    A total of 4500 sandflies were collected and identified. P. papatasi, Phlebotomus sergenti and Phlebotomus jacusieli from genus Phlebotomus and Sergentomyia sintoni and Sergentomyia clydei from genus Sergentomyia were identified in this region. P. papatasi was the most abundant sandfly in the collections. Ten out of 549 female P. papatasi and four out of 19 R. opimus were found to be infected with L. major.
    Conclusion
    Seasonal activity of sandflies starts in June and ends in November. Abundance of P. papatasi was in September. Finding and molecular typing of L. major in P. papatasi and R. opimus confirmed the main vector and reservoir in this region.
    Keywords: Leishmania major, Sandflies, Leishmaniasis, Iran