فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع سازمانی - پیاپی 3 (پاییز 1390)

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
پیاپی 3 (پاییز 1390)

  • 216 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پرویز احمدی، جبار باباشاهی، لیلا سادات خداشناس صفحه 1
    با توجه به افزایش سطح رقابت و نقش انکار ناپذیر خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی در بقای سازمان ها و خلق مزیت رقابتی، لزوم شناسایی و پرورش افراد خلاق و کارآفرین در سازمان ها بیش از پیش احساس می شود، به نحوی که سبب ترغیب به تلاش بیش تر مدیران سازمان ها در این حوزه می شود. در پژوهش حاضر، عوامل موثر بر تحقق کارآفرینی از منظر تفاوت های فردی و ویژگی های شخصیتی بررسی شده است.
    روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی و از شاخه همبستگی و مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری تحقیق شامل کارمندان شاغل در یکی از شرکت داده ورزی سداد می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند؛ ابزار اصلی گردآوری داده ها، پرسشنامه با طیف پنج گزینه ای لیکرت می باشد.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که ابعاد و ویژگی های شخصیتی با کارآفرینی همبستگی دارند. عوامل شخصیتی نظیر وظیفه شناسی، برون گرایی و گشودگی رابطه مثبتی با کارآفرینی سازمانی دارند؛ در حالی که بین ابعاد شخصیتی روان رنجوری و سازگاری با کارآفرینی سازمانی رابطه منفی و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، سازگاری، روان رنجوری، گشودگی، وظیفه شناسی، برون گرایی
  • نسرین جزنی، علی رستمی صفحه 23
    تحقیق حاضر با عنوان طراحی و توسعه مدل استراتژیک توانمندسازی منابع انسانی مبتنی بر رویکرد مدیریت دانش در حوزه مدیریت منابع انسانی انجام شده است. در این تحقیق پس از بررسی مبانی تئوریک و مطالعات و تحقیقات صورت گرفته در حوزه توانمندسازی منابع انسانی، چارچوب نظری طراحی شد. در مرحله بعد با استفاده از این اطلاعات و نظرسنجی از خبرگان، پرسشنامه تحقیق که مشتمل بر سنجه های مربوط به کلیه متغیرهای موجود در مدل است، تدوین شد و در اختیار متخصصان صنعت مربوط و برخی از اساتید دانشگاهی قرار گرفت تا اصلاح و تکمیل شود. بعد از تایید پایایی آن، پرسشنامه نهایی در میان نمونه آماری که شامل 500 نفر از کارشناسان، مدیران، اساتید و مشاوران برخی سازمان های دانش محور بوده اند، توزیع و جمع آوری شد. در مرحله بعد نسبت به تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس، رگرسیون تک متغیره و چند متغیره، تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری در چارچوب مدلسازی تحلیل مسیراقدام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که از بین عوامل موثر بر توانمندسازی استراتژیک، عامل بعد استراتژیک بیش ترین تاثیر را در توانمندی کارکنان دارد و مولفه بعد ساختاری اولویت بعدی را در اختیار دارد و در نهایت بعد فردی کم ترین تاثیر را در توانمندی کارکنان دارد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، استراتژیک، سازمان های دانش محور، منابع انسانی
  • مهران رضوانی، زینب یزدان پناه صفحه 55
    ترفیع کارآفرینانه به مثابه یکی از کارکردهای بازاریابی کارآفرینانه در معرفی و پیشبرد محصولات براساس روش های خلاقانه و کم هزینه می باشد. تبلیغات کلامی در گستره پیشبرد خدمات جایگاه برجسته ای در ترفیع کارآفرینانه دارد. نوآوری این تحقیق شناسایی، تبیین و مفهوم پردازی کارکردهای تبلیغات کلامی در صنعت بیمه و به طور خاص بیمه عمرو سرمایه گذاری است. رویکرد مورد استفاده در پژوهش از نوع کیفی و در قالب استراتژی پژوهش موردی مرکب می باشد که در آن از منابع متنوع اطلاعاتی از جمله مطالعات اسنادی و مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 20 تن از افراد فعال و متخصص 12 شرکت بیمه خصوصی بهره گرفته شده است.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که کارکردهای تبلیغات کلامی در فروش بیمه عمر و سرمایه گذاری در قالب 5 تم، 11 زیر مولفه و 23 گویه سازماندهی شده اند که عبارتند از استفاده از شبکه فروش دارای روابط اجتماعی بالا، استفاده از افراد موثق جامعه به عنوان سخنرانان شرکت بیمه، قرار دادن عباراتی خلاقانه و متمایز در ذهن و کلام افراد جامعه، تبدیل کردن خدمات خوب شرکت به موضوع صحبت مردم، ایجاد موضوع صحبت از راه هنرهای نمایشی، استفاده از ابزارهای نوین و خلاقانه تبلیغات رای جلب توجه افراد جامعه، داشتن رویکردی نوآورانه به شیوه های سنتی تبلیغ بیمه، سهیم شدن در صحبت بیمه گذاران از راه توجه به خواسته های آنان و پیگیری کلام و شلوغی میان افراد جامعه که در شرکت های مختلف با شیوه های گوناگون اجرا می شوند.
    کلیدواژگان: ترفیع کارآفرینانه، تبلیغات کلامی، بیمه عمر و سرمایه گذاری، فروش بیمه، مفهوم پردازی
  • محمد صادق ضیایی، طاهر روشندل اربطانی، مجتبی محمدنژاد شورکایی صفحه 81
    امروزه بیش تر صاحب نظران بر این موضوع اتفاق نظر دارند که در دنیای به شدت رقابتی، دیگر خط تولید و یا تکنولوژی سازمان ها مزیت رقابتی به حساب نمی آیند و این منابع انسانی و توانایی مدیر منابع انسانی در مدیریت کردن افراد یک سازمان است که برتری یک سازمان بر سازمان دیگر را رقم می زند. بنابراین توسعه این منبع ارزشمند برای سازمان امر حیاتی به حساب می آید. توسعه و آموزش کارکنان موضوع بسیار مهم و استراتژیک برای سازمان ها به حساب می آید که به وسیله آن سازمان ها سرمایه های انسانی خود را به سرمایه های پایدار تبدیل می کنند. در حالی که اهمیت و ضرورت موضوع آموزش در سازمان ها به امری متداول مبدل شده است و همه بر آن اتفاق نظر دارند، آن چه در این بین اهمیت بسیاری پیدا می کند، ارزیابی اثربخشی دوره های آموزشی است. بر این اساس تحقیق حاضر در یک مطالعه موردی با استفاده از الگوی بازگشت سرمایه به ارزیابی دوره های آموزشی واحد نگهداری و تعمیرات شرکت سایپا پرداخته است.
    نتایج نشان داده است که نرخ بازگشت سرمایه این دوره ها 6/35 درصد بوده و علاوه بر این مزایای غیر ریالی، کاهش جابه جایی کارکنان، افزایش رضایت شغلی کارکنان، افزایش رضایت مشتری، کاهش غیبت کارکنان، ارتقا کارکنان، کاهش ترک خدمت کارکنان، افزایش تعهد شغلی و کاهش نرخ حوادث شغلی را نیز برای سازمان به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش، ارزشیابی دوره آموزشی، بازگشت سرمایه
  • غلامعلی طبرسا، رقیه ابدالی، سکینه حاتمی صفحه 107
    در اقتصاد جدید، دانش نقش کلیدی در جامعه ایفا می کند و خلق دانش کلید رشد است. باور بر این است که عوامل سازمانی متفاوتی بر خلق دانش تاثیر دارد. در این مطالعه محققان به بررسی نقش هوش سازمانی بر خلق دانش از راه یادگیری سازمانی پرداخته اند. برای آزمون 3 فرضیه پژوهش از نمونه 140 نفره از کارکنان دفتر مرکزی شرکت سایپا یدک استفاده شد.
    نتایج نشان داد که رابطه علی بسیار قوی میان هوش سازمانی و یادگیری سازمانی و نیز میان هوش سازمانی با خلق دانش وجود دارد. هم چنین رابطه علی مثبت و معنادار میان یادگیری سازمانی و خلق دانش وجود دارد.
    کلیدواژگان: خلق دانش، دانش، سازمان دانش محور، هوش سازمانی، یادگیری سازمانی
  • ماندانا فرزانه، بابک سهرابی، ایمان رئیسی وانانی صفحه 135
    از آن جا که تغییرات محیطی بر بسیاری از وجوه سازمان اثر گذاشته، سازمان ها باید با استفاده از راهکارهای مناسب خود را به صورت پویا با تغییرات محیطی وفق دهند تا قادر به بقای خود شوند. یکی از بهترین روش ها برای مقابله با تغییرات محیطی، هدایت سازمان به سمت چابک بودن می باشد. سازمانی که به شکل چابک طراحی شده باشد، ساختار سازمانی منحصر به فردی دارد که سبب می شود سازمان در انجام فرایندهای خود با اثربخشی بیش تری عمل کند. بر این اساس یکی از راه های چابکی سازمان ها، شکل دهی مناسب ساختار سازمانی است. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر ساختار سازمانی بر چابکی سازمان ها است که منجر به تدوین الگوی مناسب نقش متغیرهای ساختاری بر تسهیل چابکی سازمان شده است.rnدر پژوهش حاضر پس از مطالعه دقیق ادبیات موضوعی مرتبط، شاخص های عمومی ساختار سازمانی تاثیرگذار بر چابکی سازمان شناسایی و سپس در ادامه نسبت به یافتن اولویت این شاخص ها و شناسایی سایر شاخص های اثرگذار اقدام شد. آن گاه با مطالعه موردی روی یکی از بزرگ ترین شرکت های توسعه نرم افزاری در ایران، میزان چابکی آن سازمان بر اساس شاخص های شناسایی شده ارزیابی شد. در پایان نیز پیشنهاداتی برای بهبود ساختار سازمانی آن ارائه شد.rnدر این مقاله تلاش شده است تا شاخص های ساختار سازمانی و میزان تاثیر آن ها بر چابکی سازمان و هماهنگ سازی فرایندهای کسب و کار در تقابل با تغییرات محیطی، مورد بررسی نظری و تجربی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: معماری، ساختار سازمانی، سازمان، چابکی، شرکت نرم افزاری
  • مهرداد گودرزوند چگینی، مراد رضایی دیزگاه، منوچهر اسدی صفحه 169
    در سال های اخیر اهمیت سرمایه اجتماعی به مثابه یک دارایی نامشهود سازمانی مورد توجه علاقه مندان مباحث سازمان و مدیریت قرار گرفته است که از آن به عنوان منبع ناشی از روابط اجتماعی درون سازمان یاد می شود.
    هدف تحقیق حاضر، بررسی رابطه بین ادراک از عدالت سازمانی و سرمایه اجتماعی کارکنان شعب بیمه ایران استان گیلان می باشد.
    روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی پیرسون است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شرکت بیمه ایران در استان گیلان (492 نفر می باشند) بوده است. با توجه به جدول کهن، مورگان و کرجسای حجم نمونه 220 نفر تعیین شد. ابزار گرد آوری اطلاعات، پرسشنامه و از نوع میدانی انجام شده است. برای سنجش سرمایه اجتماعی از پرسشنامه طراحی شده به وسیله ناهپیت و گوشال (1998) با 16 گویه استفاده شد و برای سنجش عدالت اجتماعی نیز از پرسشنامه استاندارد شده با 19 گویه و با مقیاس طیف لیکرت استفاده شد. روایی ابزار تحقیق با استفاده نظرجمعی از صاحب نظران و متخصصان مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه سرمایه اجتماعی با استفاده از آلفای کرونباخ 896/0 و عدالت سازمانی 916/0 تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها هم از آزمون هبستگی پیرسون استفاده شد.
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که میان دو متغیر ادراک کارکنان از میزان رعایت عدالت سازمانی و مرتبه سرمایه اجتماعی آنان در سازمان در سطح اطمینان 99 درصد، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، توزیعی، رویه ای، مراوده ای، اطلاعاتی، سرمایه اجتماعی
|
  • Page 1
    In view of increasing levels of competition and the indispensible role of creativity, innovation and entrepreneurship in organizational survival and the gaining of competitive advantage, there is a necessity for indentifying and developing creative people and entrepreneurs within organizations, in a way that urges organizations to struggle in this area. The present research, considers influential factors on achieving entrepreneurship in view of personality characteristics and individual differences. Research methodology incorporates both descriptive and correlation analysis based on structural equation modeling. Data was collected by means of a designed questionnaire that was distributed among personnel of Sadad Informatics Corp. data samples were selected in a random fashion. Research results indicated that personality dimensions and characteristics have a relationship with entrepreneurship. Personality factors such as conscientiousness, extroversion, and openness to experience have a positive relationship with entrepreneurship, whereas personality dimensions such as neuroticism and agreeableness did not have a meaningful relationship with entrepreneurship.
    Keywords: Entrepreneurship, Agreeableness, Neuroticism, Openness to Experience, Conscientiousness, Extraversion
  • Page 23
    The present research is carried out in the field of human resources management. Through a process of past literature review and a review of previously conducted research on human resource empowerment, we designed a theoretical framework. Next interviews with experts were conducted and a research questionnaire including measures and indicators of all available variables of the designed model was completed. The questionnaire was then validated by human resource experts and the academia. After completing the subsequent stages of validation, the questionnaires were distributed among a sample of 500 respondents drawn from among the experts, managers, and consultants of knowledge-based organizations. In the data analysis stage, statistical techniques such as ANOVA, single- and multivariate regression, confirmatory factor analysis, and structural equation model were used. A review of the results clearly indicates that among factors affecting strategy empowerment, the “strategic dimension” factor with a mean ranking score of 2.11 has the greatest impact on employee empowerment; the next factor with a score of 2.08 is “the structural dimension,” and finally the “individual dimension” with a mean ranking of 1.81 has the least affect on employee empowerment.
    Keywords: Empowerment, Strategy, Knowledge, based Organizations, Human Resources, Empowerment Models
  • Page 55
    Entrepreneurial Promotion is one of the functions of entrepreneurial marketing in introducing and advancing products based on cost effective and creative methods. Buzz Marketing occupies a predominant position in entrepreneurial promotion. The purpose of this study is to identify and conceptualize the functions of Buzz Marketing in the insurance industry and specifically in the sale of Universal Life Insurance products. The approach undertaken in this study is that of a qualitative compound case study strategy, which has benefited from various data sources including documentary studies and semi-structured interviews with 20 practicing experts of the considered statistical population in 12 out of 14 private insurance companies. Findings of this research indicate that the functions of buzz marketing in Universal Life Insurance sales can be classified to fewer than 5 categories of the characteristics of buzz marketing, 11 sub-categories and 23 items regarding the common points communicated by the interviewees. The 11 sub-categories which are the principle findings of this research include: Having the advantage of a sales network along with strong public relations, benefiting from authentic and respected individuals as the company’s spokesmen, inserting creative and memorable phrases into peoples’ thoughts and communications, making the company’s good services the everyday talk of the people, making buzz through the performing arts, using traditional advertising tools in insurance, using new and innovative advertising tools to catch people’s attention, persuading people to buy Universal Life Insurance through the adoption of a superior customer orientation, having an innovative approach to the traditional advertising tools, participating in communication with insurance sellers by paying attention to their needs and pursuing the buzz created between people for better results, which in different companies it is done using different methods.
    Keywords: Entrepreneurial Promotion, Buzz Marketing, Universal Life Insurance, Insurance Sales, Conceptualization
  • Page 81
    Today most experts agree that in a highly competitive world, product lines or technology are not considered as competitive advantages for organizations, whereas, HR and manager’s ability to manage people in an organization brings about superiority for an organization among competitors. Therefore, the development of this valuable resource is considered to be vital for organization’s success. Staff training and Development constitutes a strategic and important issue for an organization and through it organizations’ human capital is transformed into permanent capital. While the importance and necessity of designing and implementing training in organizations has become popular and well accepted, what has become extremely important is the effective evaluation of training programs. In the present study we used the return on investment model to assess training courses at Saipa Company’s Maintenance unit. Results showed that the rate of return on investment for these courses was 35.6%. In addition, reduction in employee transfers, increased employee job satisfaction, increased customer satisfaction, reduction in employee absenteeism, increased employee progress, reduction in employee turnover, increased employee engagement and decreased rate of occupational accidents has brought about intangible benefits for the organization.
    Keywords: Training, Training Program Evaluation, Return on Investment
  • Page 107
    In the new economy, knowledge plays a key role in the society and knowledge creation is the key to growth. There are many different organizational factors that affect knowledge creation. In this study, the authors have studied the role of organizational intelligence in knowledge creation through organizational learning. Data for this descriptive study was collected from 140 employees of Saipa Yadak trading Co. to evaluate 3 original hypotheses. The results showed that there is a significant relationship between organizational intelligence and organizational learning and between organizational intelligence and knowledge creation. The findings show a positive and meaningful relationship between organizational learning and knowledge creation.
    Keywords: Knowledge Creation, Knowledge, Knowledge, based Organization, Organizational Intelligence, Organizational learning
  • Page 135
    In the current era, organizations are trying to dynamically adapt themselves to rapid environmental changes. Since environmental changes have great influence on organizations, they should utilize appropriate solutions in order to survive in such competitive environment. One of the best methods of dealing with changing environment is forming agile organizations which are capable of being more effective in their work processes and operations. One of the first steps in forming an agile organization is the creation of an appropriate organizational structure.rnThe main objective of this study is to examine the impact of organizational structure on organizational agility. This lead the authors to identify and prioritize structural variables which facilitate organizational agility. By comprehensively studying relevant literature, the authors identified the most significant variables which could be utilized for measuring organizational structure. A group of experts investigated the identified variables in order to determine their priority in facilitating organizational agility. In the final step, the agility of one of the largest Iranian software development companies was assessed in relation to the identified organizational structure variables.rnThe results of the current research provides a set of practical guidelines for firms on becoming agile in the current competitive environment.
    Keywords: Architecture, Organizational Structure, Organization, Agility, Software Company
  • Page 169
    In recent years the importance of social capital as an intangible organizational asset has been of interest to those concerned with organizational and management issues. Positive levels of social capital are referred to, as a product of positive internal organizational social relations. The goal of this paper is the study of the relationship between the Iran Insurance employees’ understanding of organizational justice and social capital in the branches of the state of Gillan. Research method used is descriptive and of the Pyrson Correlative type. The statistical populationincludes all employees of Iran Insurance in the state of Gillan (altogether 492 people). Considering Cohen, Morgan and Krisay’s table, the sample size chosen was 220 people. The data collection tool used was a questioner which was field conducted. In order to asses levels of social capital the questioner designed by Gyshal and Nahpyt (1998), with 16 buoy was used; and to asses social justice levels a standard questioner with 19 buoys using the Leickert scale was employed. Validity of the research tool was based on the expert opinion of a group of experts. The social capital questioner’s stability, and the verification of the reported levels of organizational justice were approved by the use of Cron Bach’s 0/896 and 0/916 levels respectively. For data analysis the Pearson correlation test was used. Test results and the single-sample T-test showed that between the dependent research variable (social capital), and the independent research variable (organizational justice), and its’ different dimensions(Distributional, procedural, relational, and informational justice), a 99% positive correlation exists.
    Keywords: Organizational Justice, Distributional Justice, Procedural Justice, Relational Justice, Informational Justice, Social Capital