فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 181 (هفته سوم اردیبهشت 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/20
  • تعداد عناوین: 5
|
  • شراره مقیم، عبدالحکیم غزالی، بهنود هدایت پور، بهرام نصراصفهانی، جمشید فقری، حاجیه قاسمیان صفایی، حسین فاضلی صفحه 1
    مقدمه
    بیماری ایدز (Acquired Immunodeficiency syndrome یا AIDS) در حال حاضر یک مشکل جهانی است و میزان بروز این بیماری در اکثر جوامع از جمله کشور ما در حال افزایش است. بنابراین باید قبل از شیوع چشمگیر بیماری، آن را کنترل نمود که خود مستلزم آموزش بهداشت و بالا بردن سطح آگاهی افراد است. هدف از انجام مطالعه، تعیین آگاهی زوج های جوان مراجعه کننده به مرکز مشاوره ی قبل از ازدواج نسبت به بیماری ایدز، راه های سرایت و پیش گیری از آن در شهرستان اصفهان در سال 1389 بود.
    روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و مقطعی بود که بر روی زوج های جوانی که به مرکز آموزش های پیش از ازدواج شهر اصفهان طی تیر 1389 تا تیر 1390 مراجعه کرده بودند، انجام گردید. پس از هماهنگی های لازم پرسش نامه ی پژوهش گر ساخته ای که روایی و پایایی آن به تایید رسیده بود، توسط افراد مورد مطالعه تکمیل شد. ارتباط نمرات زوجین و منابع کسب اطلاعات آن ها با سن، جنس، سطح تحصیلات و رشته ی تحصیلی بررسی گردید. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های آماری 2χ، Kruskal-Wallis و ANOVA با کمک نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 18 استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 300 نفر با میانگین سنی 3/6 ± 2/24 سال مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحصیلات 166 نفر (3/55 درصد) از افراد مورد مطالعه زیر دیپلم، 83 نفر (7/27 درصد) در سطح دیپلم، 37 نفر (3/12 درصد) فوق دیپلم و 14 نفر (7/4 درصد) لیسانس و بالاتر بودند. 186 نفر (62 درصد) سطح آگاهی ضعیف، 75 نفر (25 درصد) سطح آگاهی متوسط و 39 نفر (13 درصد) سطح آگاهی خوب داشتند. 7/4 درصد از مردان سطح آگاهی خوب داشتند و 7/33 درصد ضعیف بودند، در مقابل 3/8 درصد از زنان سطح آگاهی خوب داشتند و 3/28 درصد ضعیف بودند (01/0 > P). رابطه ی معنی داری بین سطح تحصیلات افراد و میزان آگاهی آن ها وجود داشت؛ به طوری که با افزایش سطح تحصیلات، میزان آگاهی افزایش داشت (0001/0 > P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه می توان چنین نتیجه گیری کرد که شاخص هایی چون سن، جنس و میزان تحصیلات با میزان آگاهی افراد درباره ی بیماری ایدز ارتباط دارد. با توجه به میزان پایین آگاهی افراد در مورد بیماری ایدز، آموزش برای شناخت بیشتر راه های انتقال و پیش گیری از این بیماری توصیه می شود. در این زمینه با توجه به اهمیت صدا و سیما در اطلاع رسانی بایستی نقش آن پر رنگ تر باشد.
    کلیدواژگان: ایدز، میزان آگاهی، شیوع
  • فرهاد احمدی کانی گلزار، داریوش شیخ الاسلامی وطنی، حسین مجتهدی، سید محمد مرندی صفحه 2
    مقدمه
    در مورد تاثیر ترکیب تمرین مقاومتی با مکمل پروتئینی بر عوامل خطرساز قلبی- عروقی مطالعات محدودی انجام شده است. هدف از این تحقیق، ارزیابی تاثیر مکمل پروتئین Whey ایزولات همراه با تمرین مقاومتی بر عوامل خطرزای قلبی- عروقی در مردان جوان دارای اضافه وزن بود.
    روش ها
    30 نفر از افرادی که دارای نمایه ی توده ی بدنی بین 25 تا 30 کیلوگرم بر مترمربع بودند، به عنوان نمونه ی آماری در نظر گرفته شدند و به شکل تصادفی به 3 گروه 10 نفره تقسیم گردیدند: گروه تجربی 1 همراه با مصرف مکمل به مدت 6 هفته تمرین مقاومتی (W) انجام دادند، گروه تجربی 2 مصرف دارونما همراه با 6 هفته تمرین مقاومتی داشتند (D) و گروه شاهد (C). مکمل پروتئینی Whey (30 گرم در روز به شکل محلول) و دارونما (به همان مقدار نشاسته به صورت محلول) توسط آزمودنی ها مصرف شد. نیم رخ لیپید، فیبرینوژن، قند خون حالت ناشتا، فشار خون های استراحتی سیستولی و دیاستولی و نسبت دور کمر به دور باسن (Waist to hip ratio یا WHR) اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون Repeated measures ANOVA و آزمون تعقیبی Bonferroni تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    مقادیر کلسترول و HDL(High density lipoprotein) در گروه مکمل نسبت به پیش آزمون افزایش یافت (05/0 > P). سطوح LDL (Low density lipoprotein) و تری گلیسرید در هر دو گروه مکمل و دارونما کاهش مطلوبی را نشان داد (05/0 > P). هیچ تغییری در سطوح فیبرینوژن، قند خون حالت ناشتا، فشار خون های استراحتی سیستولی و دیاستولی و WHR در گروه ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مصرف مکمل Whey در ترکیب با 6 هفته تمرین مقاومتی در افراد دارای اضافه وزن تغییرات مطلوبی در برخی از عوامل خطرساز قلبی- عروقی ایجاد کرد که می تواند باعث پیش گیری از ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی شود.
    کلیدواژگان: پروتئین Whey ایزولات، تمرین مقاومتی، عوامل خطرساز قلبی، عروقی، مردان جوان، اضافه وزن
  • مهدی نیکبخت دستجردی صفحه 3
    مقدمه
    ژن TSLC1 (Tumor suppressor in lung cancer 1)، یک مهارکننده ی تومور است. برای بررسی ارتباط بروز TSLC1 و ویژگی های کلینیکوپاتولوژی بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال، بروز این پروتئین را در بافت های سرطانی کولورکتال و بافت های سالم مجاور آن بررسی نمودیم.
    روش ها
    بروز TSLC1 در 100 نمونه ی سرطان کولورکتال که پیش از آن از آن ها بلوک پارافینی تهیه شده بود و 100 نمونه ی بافت سالم مجاور همان نمونه های توموری با روش ایمونوهیستوشیمی مورد بررسی قرار گرفت و ارتباط بین بروز پروتئین با ویژگی های کلینیکوپاتولوژی بررسی شد. سن، جنس و ویژگی های کلینیکوپاتولوژی مورد توجه قرار گرفت.
    یافته ها
    TSLC1 در تمام بافت ها بروز پیدا کرده بود. از بین نمونه های سرطانی 71 درصد کاهش بروز پروتئین TSLC1 را نسبت به بافت سالم مجاور نشان دادند. بروز پروتئین TSLC1 با مرحله ی سرطان، متاستاز به غدد لنفاوی و محل تومور ارتباط معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    بروز پروتئین TSLC1 ممکن است یک مارکر بیولوژیک مطلوب باشد و به عنوان یک عامل پیش آگهی دهنده ی مفید برای بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال محسوب شود.
    کلیدواژگان: TSLC1، سرطان کولورکتال، ژن مهارکننده ی تومور، ایمونوهیستوشیمی
  • محمد اعظمی، مجتبی اکبری، بهرام حشمتی، مدینه علیخانی صفحه 4
    مقدمه
    مطالعه ی حاضر با هدف بررسی الگوی رشد دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر کرمانشاه در سال 89-1388 طراحی و اجرا گردید.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی 1400 دانش آموز دوره ی ابتدایی به صورت انتخاب تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مربوط به قد و وزن دانش آموزان جهت محاسبه ی شاخص توده ی بدنی (Body mass index یا BMI) اندازه گیری شد. سایر متغیرهای مورد بررسی شامل سن دانش آموز، تحصیلات والدین، شغل پدر و شاغل بودن مادر بود. تعیین صدک های BMI بر اساس نمودار رشد مرکز کنترل و پیش گیری از بیماری های آمریکا صورت گرفت و قرار گرفتن زیر صدک پنجم به عنوان لاغری، بین صدک 85-5 به عنوان طبیعی، بین صدک 95-85 به عنوان اضافه وزن و مساوی یا بالاتر از صدک 95 به عنوان چاقی در نظر گرفته شد. همچنین برای تعیین شیوع کوتاه قدی در دانش آموزان از منحنی استاندارد NCHS (National center for health statistics) استفاده گردید و قرار گرفتن زیر صدک 3 به عنوان کوتاه قدی در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بر اساس نمودار رشد مرکز کنترل و پیش گیری از بیماری های آمریکا شیوع اضافه وزن در پسران 6/12 درصد و در دختران 3/14 درصد بود. 4/13 درصد از پسران و 1/8 درصد از دختران دچار چاقی بودند. شیوع لاغری در پسران 2/8 درصد و در دختران 3/9 درصد بود. همچنین میزان کوتاه قدی بر اساس صدک های منحنی استاندارد در پسران 6/5 درصد و در دختران 2/8 درصد بود. در بین دانش آموزان با مادران تحصیل کرده شیوع اضافه وزن و چاقی بیشتر از سایرین بود. همچنین بین الگوی رشد دانش آموزان با تحصیلات و شغل پدر ارتباط معنی داری مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که شیوع اضافه وزن و چاقی در دانش آموزان دوره ی ابتدایی شهر کرمانشاه بالاتر از سطح کشور بود و شیوع لاغری در این دانش آموزان پایین تر از میزان کشوری شیوع لاغری بود.
    کلیدواژگان: شاخص توده ی بدنی، چاقی، اضافه وزن، لاغری، مدرسه ی ابتدایی
  • زهره بختیاری صفحه 5
    مقدمه
    سالمندان بیشترین جمعیتی هستند که به دلیل ابتلا به ناراحتی های مختلف، هم زمان از داروهای گوناگون استفاده می کنند و اغلب دچار تداخلات دارویی می شوند. از طرفی اکثر سالمندان به گیاهان دارویی اعتقاد زیاد دارند و جهت درمان بیماری های خود از آن ها استفاده می کنند. با توجه به کمتر بودن عوارض جانبی داروهای گیاهی و با توجه به این که سالمندان ساکن در خانه های سالمندان به گیاهان دارویی دسترسی ندارند و مصرف داروها تحت نظر پزشک است؛ هدف این مطالعه، بررسی استفاده از داروهای گیاهی و گیاه درمانی تحت نظر پزشک در این مراکز بود.
    روش ها
    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی در آذر و دی ماه 1387 انجام شد. افراد مورد مطالعه پزشکان و پرستاران شاغل در خانه های سالمندان شهر اصفهان بودند. در زمان مطالعه، 10 خانه ی سالمندان (به صورت مرکز خصوصی و خیریه) در اصفهان فعالیت می کردند که محقق به این مکان ها مراجعه کرده، از پزشکان یا پرستاران مسوول، سوال نمود. مصاحبه ها به صورت باز بود و نظرات جمع آوری و تحلیل گردید.
    یافته ها
    98 درصد از پزشکان و پرستاران شاغل در این مکان ها به طب مکمل و گیاه درمانی در خصوص این افراد اعتقاد نداشتند و در واقع داروهای شیمیایی را ترجیح می دادند؛ در حالی که به گفته ی همین افراد، سالمندان اعتقاد زیادی به این نوع درمان داشتند. داروهای گیاهی مورد استفاده در مراکز مورد مطالعه نیز اغلب موسیلیوم و سیلاکس برای رفع یبوست بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به عوارض جانبی برخی داروهای شیمیایی و تداخلات احتمالی آن ها پیشنهاد می شود پزشکانی با گرایش به طب سنتی و داشتن اطلاعات کافی در این زمینه در این مراکز نیز به کار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: سالمند، خانه ی سالمند، داروهای گیاهی
|
  • Sharareh Moghim, Abdolhakim Ghazali, Behnood Hedayatpour, Bahram Nasr Esfahani, Jamshid Faghri, Hajieh Ghasemian Safaee, Hossein Fazeli Page 1
    Background
    AIDS is still one of the major global health problems. The number of newly infected cases in most populations including Iranians is rising every year. The best way to prevent the increasing prevalence of the disease is to control it disease through raising the knowledge of people. This study evaluated HIV/AIDS-related knowledge among young couples attending pre-marriage counseling centers in Isfahan, Iran during 2010-11.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed on young couples attending pre-marriage counseling centers in Isfahan, Iran. A valid and reliable self-administered anonymous questionnaire was distributed among volunteers. Total scores of couples were compared based on their demographic data (age and sex) and education levels. Data was analyzed using chi-square and Kruskal-Wallis tests and analysis of variance (ANOVA) in SPSS18.
    Findings
    Of the 300 studied subjects with the mean age of 24.2 ± 6.3 years, 166 (55.3%) did not have a high school diploma, 83 (27.7%) had a high school diploma, 37 (12.3%) had an associate degree, and 14 (4.7%) had BSc or higher degrees. Among males, 4.7% and 33.7% had respectively good and poor levels of knowledge about AIDS. In contrast, 8.3% and 28.3% of women had respectively good and poor levels of knowledge. Chi- square test showed that women had higher knowledge than men (P = 0.01). There was a direct correlation between education and knowledge levels (P = 0.001).
    Conclusion
    Our results showed age, gender, and education to be correlated with AIDS-related level of knowledge. Therefore, in order to increase the knowledge level, programs need to be designed to cover transmission routes and prevention methods of the disease. The role of mass media, such as broadcasting, should thus be considered.
    Keywords: HIV, AIDS, Knowledge level
  • Farhad Ahmadi Kani Golzar, Dariush Sheikholeslami Vatani, Hossein Mojtahedi, Seyed Mohammad Marandi Page 2
    Background
    Limited studies have been performed regarding the effects of resistant training and protein supplementation combination on cardiovascular risk factors. The purpose of this study was to investigate the effects of whey protein supplementation accompanied with resistance training on cardiovascular risk factors in overweight young men.
    Methods
    A total number of 30 individuals with body mass index of 25-30 kg/m2 were randomly divided into three groups of supplement plus 6 weeks of resistance training (W), placebo plus 6 weeks of resistance training (D), and control (C). Whey protein supplement (30 grams of solution per day) and placebo (the same amount of starch solution) were consumed by the subjects. Lipid profile, fibrinogen, fasting blood sugar, resting systolic and diastolic blood pressure and waist to hip ratio were measured. Data was analyzed by repeated measures analysis of variance (ANOVA) and Bonferroni post-hoc test.
    Findings
    After supplementation, cholesterol and high-density lipoprotein cholesterol levels increased (P < 0.05). Levels of low-density lipoprotein cholesterol and triglyceride showed favorable decreases in both supplement and placebo groups (P < 0.05). No changes were observed in fibrinogen levels, fasting glucose, resting systolic and diastolic blood pressure, and waist to hip ratio.
    Conclusion
    Whey supplementation combined with 6 weeks of resistance training in overweight individuals created favorable changes in some cardiovascular risk factors which can lead to prevention of heart disease.
    Keywords: Whey Proteins Isolate, Resistance Training, Cardiovascular Risk Factors, Overweight Young Men
  • Mehdi Nikbakht Dastjerdi Page 3
    Background
    The tumor suppressor in lung cancer-1 (TSLC1) is a tumor-suppressor gene. We evaluated the correlation between TSLC1 expression and clinicopathological characteristics of colorectal cancer patients by comparing primary colorectal cancer and adjacent normal colorectal tissues.
    Methods
    TSLC1 expression was evaluated in 100 pairs of primary colorectal cancerous and corresponding normal colorectal tissues using immunohistochemical staining on paraffin-embedded sections. The correlation between immunohistochemical findings and clinicopathological factors was then investigated. Age, gender, and clinicopathological presentation of patients were also noted.
    Results
    TSLC1 was expressed in all tissues. A 71%- down regulation of TSLC1 was colorectal cancer specimens compared to the matched normal tissues. There were statistically significant correlations between TSLC1 expression and stage, location, and lymph node metastasis.
    Conclusion
    TSLC1 expression may be a favorable biologic marker and a useful prognostic indicator in patients with colorectal cancer.
    Keywords: TSLC1, Colorectal cancer, Tumor suppressor gene, Immunohistochemistry
  • Mohammad Aazami, Mojtaba Akbari Akbari, Bahram Heshmati Heshmati, Madineh Alikhani Page 4
    Background And Aims
    The aim of the present study was to assess the growth pattern (obesity, overweight, and thinness) among 6 to11 year-old schoolchildren in Kermanshah, Iran during 2010.
    Methods
    A cross-sectional study was performed in a randomly selected population of 1400 elementary school students. Data on weight and height was used to calculate body mass index (BMI). In addition, age, parental education levels, and father's job and employment status of mothers were collected for all children. The BMI cut-offs provided by the Centers of Disease Control and Prevention (CDC) and the percentiles computed in the population studied were used for the classification of the children and adolescents as underweight (< 5th percentile), normal (5–84th percentile), overweight (85–94th percentile), and obese (≥ 95th percentile). Based on the National Center for Health Statistics (NCHS) references, stunting were defined by the 3rd percentile.
    Findings
    The overall prevalence of overweight was 12.6% and 14.3% for boys and girls, respectively. The overall prevalence of obesity was 13.4% and 8.1% among boys and girls, respectively. The corresponding values for the overall prevalence of thinness were 8.2% and 9.3%. The prevalence of stunting was 5.6% in boys and 8.2% in girls. Children with more educated mothers had a higher prevalence of overweigh than children with less educated mothers. There were significant associations between the growth pattern and father's education level and job.
    Conclusion
    Our findings revealed an increasing prevalence of overweight and obesity and a decreasing trend of thinness among elementary school students in Kermanshah in comparison with the national data.
    Keywords: Body mass index, Obesity, Overweight, Thinness, Elementary school
  • Zohreh Bakhtiyari Page 5
    Background
    The elderly population uses the highest amount of drugs due to various disorders. They commonly face drug interactions as well. On the other hand, most of the elderly believe in the effects of medicinal plants and widely use them to treat their diseases. Although medicinal herbs have fewer side effects, nursing home residents do not access them under medical supervision. The aim of this study was to review the application of herbal medicines under medical supervision in nursing homes in Isfahan, Iran.
    Methods
    In a descriptive-analytical study during November-December 2008, doctors and nurses working in nursing homes in Isfahan were included. There are 10 private and charity nursing homes in Isfahan. We referred to all centers and performed open interviews with the doctors or nurses in charge. Their comments were collected and analyzed.
    Results
    Based on the results, 98% of the studied doctors and nurses did not believe in complementary and herbal medicine and indeed preferred chemical drugs. However, many seniors believed this kind of treatment to be better. The most common herbal medicines in these centers were musyllium and C.lax to eliminate constipation.
    Conclusion
    Regarding the side effects of some chemical drugs and the existing belief in herbal medicines among the elderly, it is recommended to employ doctors with a tendency toward traditional medicine and enough information in this field.
    Keywords: Elderly, Nursing home, Herbal medicines