فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 188 (هفته دوم تیر1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/15
  • تعداد عناوین: 5
|
  • رابعه رحیمی*، محمد فشارکی، محمد صاحب الزمانی، آزاد رحمانی صفحه 1
    مقدمه

    تعداد زیادی از دانش آموزان دارای اضافه وزن در کشورهای جهان سوم به دلیل فقدان آموزش دچار عوارض جسمی و روانی می گردند. هدف از مطالعه ی حاضر تعیین تاثیر آموزش اصلاح سبک زندگی بر اضافه وزن دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی شهرستان ارومیه در سال 1390 بود.

    روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی، 95 دانش آموز دارای شاخص توده ی بدنی (Body mass index یا BMI) بیشتر از 85 درصد وارد مطالعه شدند. ابتدا سبک زندگی و BMI هر دانش آموز محاسبه و سپس سبک صحیح زندگی در 6 جلسه 1 ساعته به مدت یک ماه به دانش آموزان، آموزش داده شد. بعد از دوره ی آموزش سه ماه نیز دانش آموزان در مورد پی گیری اصلاحات سبک زندگی آموزش داده شدند. در نهایت، پس از 4 ماه BMI به طور مجدد بررسی شد. خصوصیات دموگرافیک و سبک زندگی با استفاده از یک پرسشنامه ی ترکیبی جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های Wilcoxon و Paired-t انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره ی سبک زندگی قبل از آموزش 3/17 ± 2/46 و بعد از آموزش 6/13 ± 3/56 بود (001/0 > P). همچنین، میانگین صدک BMI قبل از مداخله 6/4 ± 8/92 بود و چهار ماه بعد به 4/3 ± 5/90 رسید (001/0 > P).

    نتیجه گیری

    آموزش سبک صحیح زندگی به دانش آموزان دارای اضافه وزن مقطع ابتدایی سبب بهبود سبک زندگی کلی و کاهش وزن آنان گردید. بنابراین، استفاده از چنین مداخلاتی برای پیشگیری از عوارض افزایش وزن در کودکان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آموزش، سبک زندگی، اضافه وزن، شاخص توده ی بدنی، دختران دانش آموز
  • فریبا ارجمندی، سحر محرابی، بهروز فرهنگ فر، علی طغیانی، آزاده خردمند صفحه 2
    مقدمه
    فرایند بیماریابی شنوایی نوزادان، مداخله ای زود هنگام جهت شناسایی نوزادان با اختلال کاهش شنوایی یا کری حسی-عصبی است. هدف بیماریابی، تشخیص زود هنگام مواردی است که مداخله یا درمان سریع را برای ممانعت از ایجاد نقایص و معلولیت های بعدی ایجاب می نماید. EOAE (Evoked otoacoustic emissions) یکی از آزمون های بیماریابی است. این مطالعه به منظور بررسی و تشخیص به موقع اختلال شنوایی در نوزادان برای مداخله ی زودهنگام، جهت پیشگیری از اختلال گفتاری آن ها انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی در بیمارستان بهارستان اصفهان بر روی 1232 نوزاد متولد شده در سال های 1389-1387 انجام شد. نوزادان قبل از یک ماهگی با آزمون TEOAE (Transient evoked otoacoustic emissions) بررسی شدند. نوزادانی که TEOAE مختل داشتند به عنوان نوازادن با اختلال شنوایی معرفی شدند.
    یافته ها
    شیوع کاهش شنوایی در در این مطالعه 8/4 در 1000 تولد زنده به دست آمد. نوزادانی که بیشتر از 60 درصد پاسخ داشتند از این تست قبول شدند. 50 درصد نوزادانی که در دو مرحله آزمون آن ها منفی شد فاقد عامل خطر بودند و 50 درصد بقیه، دارای عوامل خطر از جمله داشتن ژن ناشنوایی در خانواده، مننژیت باکتریال و پره ماچوریتی (سن کمتر از هفته ی 32 بارداری) همراه با تهویه ی مکانیکی طولانی مدت بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع اختلال شنوایی در این مطالعه اهمیت شنوایی در رشد و تکامل گفتار و زبان کودک، عدم شک به کم شنوایی نوزادان توسط والدین، غربال گری فراگیر شنوایی نوزادان ضروری است و تحقیق و کارشناسی جهت ارزیابی عملکرد مراکز غربال گری کم شنوایی در ایران لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کاهش شنوایی، غربال گری، نوزادان
  • مجید کمیجانی، محمدتقی کاردی، سید مرتضی جوادی راد، نیلوفر نقشینه، مرضیه رضایی، سیمین همتی، آزاده حمزه ئی سیچانی صفحه 3
    مقدمه
    ویروس سیتومگال انسانی (Human cytomegalovirus یا HCMV) یکی از ویروس های خانواده ی هرپس می باشد. تشخیص به موقع این ویروس از اهمیت بسیار زیادی در افراد دریافت کننده ی پیوند کلیه برخوردار است. علت این امر، وسعت تظاهرات بالینی آلودگی به این ویروس در این افراد، از پس زدن پیوند تا حتی مرگ، می باشد. هدف این پژوهش بررسی دقت دو روش رایج (Real-time Polymerase chain reaction) Real-time PCR و ایمونوفلورسانس غیر مستقیم (pp65 antigen assay) در دریافت کنندگان پیوند کلیه برای شناسایی HCMV بود.
    روش ها
    در این پژوهش خون کامل 135 نفر از دریافت کنندگان پیوند کلیه در شهر اصفهان طبق پروتکل کیت کیاژن (Qiagen DNA mini kit) استخراج گردید. برای تشخیص HCMV از دو روش Real-time PCR و ایمنوفلورسانس غیر مستقیم (pp65 antigen assay) استفاده شد. روش اول بر پایه ی روبش کاوش گر TaqMan و روش دوم بر پایه ی شناسایی آنتی ژن pp65 به روش ایمنوفلورسانس غیر مستقیم استوار بودند.
    یافته ها
    تعداد افرادی که نتیجه ی آزمایش آن ها در روش Real-time PCR مثبت گزارش شد 36 نفر (27 درصد) بود، در حالی که، این تعداد در روش pp65 antigen assay در مجموع 29 مورد (21 درصد) بود. همچنین مشخص شد که، بیشینه ی فراوانی عفونت فعال در فصل بهار (28 درصد) و کمینه ی فراوانی آن متعلق به فصل زمستان (16 درصد) بود؛ اما، رابطه ی معنی داری بین فراوانی عفونت HCMV و فصل مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که روش Real-time PCR با دقت بیشتری قادر به تشخیص عفونت HCMV در افراد دریافت کننده ی پیوند کلیه می باشد. همچنین مشخص شد که بیشترین فراوانی عفونت HCMV چه به صورت نهفته و چه به صورت فعال، متعلق به فصل بهار است که البته این ارتباط معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: ویروس سیتومگال انسانی، پیوند کلیه، ایمونوفلورسانس غیر مستقیم، Real، time PCR
  • سید میثم ابطحی فروشانی، نوروز دلیرژ، رحیم حب نقی، قاسم مسیبی صفحه 4
    مقدمه
    تحقیقات اخیر نقش مهم لنفوسیت های Th17 و FoxP3+Treg را در پاتوژنز بیماری های خودایمنی مشخص نموده اند. با وجودی که مطالعات قبلی موید نقش تعدیل گر ایمنی استاتین ها (از قبیل آتورواستاتین) بودند، ولی این اثرات به طور عمده بر مبنای تغییر در نسبت سایتوکاین های Th1/Th2 توجیه شده اند. در این مطالعه اثرات درمانی آتورواستاتین بر روند آنسفالومیلیت تجربی خودایمن (Experimental autoimmune encephalomyelitis یا EAE) و پاسخ های لنفوسیت های T کمکی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش ها
    بیماری EAE با استفاده از پپتید MOG35-55 و ادجوانت کامل فروند در موش های ماده ی C57BL/6 القا شد. سپس موش ها در دو گروه 7 راسی قرار گرفتند. در گروه درمانی بعد از ظهور علایم بالینی بیماری، درمان با آتورواستاتین (روزانه 10 میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن) آغاز شد. هم زمان، گروه شاهد حلال دارو را به عنوان دارونما دریافت کردند. تا زمان کشتار موش ها در روز سی و سوم علایم بیماری به صورت روزانه ثبت گردید. سپس میزان تکثیر به وسیله ی آزمون MTT، میزان تولید سایتوکاین ها به وسیله ی ELISA و فراوانی سلول های FoxP3+Treg به وسیله ی فلوسایتومتری در بین سلول های طحالی سنجیده شد.
    یافته ها
    آتورواستاتین پس از بروز علایم به طور معنی داری موجب تخفیف بیماری گشت. به دنبال تحریک مجدد پادگنی در سلول های جدا شده از طحال، آتورواستاتین موجب کاهش معنی دار تولید سایتوکاین های پیش التهابی 17-IL و IFN-γ هم زمان با کاهش تکثیر لنفوسیتی شد. سطح سایتوکاین ضد التهابی IL-10 نیز به طور معنی داری افزایش یافت. با این وجود تغییر معنی داری در فراوانی سلول های FoxP3+Treg رخ نداد.
    نتیجه گیری
    درمان با آتورواستاتین پس از بروز علایم EAE ضمن کاهش تکثیر لنفوسیت های خود واکنش گر و تغییر نسبت سایتوکان های تولیدی به نفع سایتوکاین های ضد التهابی، موجب بهبود بیماری می گردد.
    کلیدواژگان: آنسفالومیلیت تجربی خودایمن، آتورواستاتین، پاسخ لنفوسیتی
  • مسعود قربانی، بتول هاشمی بنی، حمید بهرامیان، زینب کریمی، سعید زمانی، سید احمد میرحسینی، سید حمید زرکش اصفهانی صفحه 5
    مقدمه
    دژنره شدن دیسک بین مهره ای در اثر کاهش تعداد سلول ها، کاهش تولید و تخریب ماتریکس خارج سلولی بافت دیسک بین مهره ای به خصوص در ناحیه ی نکلئوس پالپوزوس (NP) ایجاد می شود. در مهندسی بافت از داربست های طبیعی و غیر طبیعی مختلف برای ترمیم و رژنره شدن دیسک بین مهره ای استفاده می گردد. داربست های مورد استفاده باید تخریب پذیر و زیست سازگار باشند و محیط مناسبی برای تکثیر و مهاجرت سلول ها فراهم کنند. کیتوسان-ژلاتین و آلژینات از داربست های طبیعی خوبی هستند که برای این منظور مناسب هستند. برای شناسایی سلول های NP مارکر و روش خاصی وجود ندارد ولی بعضی مطالعات گزارش هایی از بیان بالای مارکرهای سیتوکراتین 19، 18 و 8 توسط تکنیک های Real time و ایمنوسیتوشیمی در سلول های NP منتشر کرده اند. هدف از این مطالعه شناسایی سلول های NP دیسک بین مهره ای انسانی توسط فلوسایتومتری مارکر سیتوکراتین 18، مقایسه ی میزان بقا، تکثیر و مورفولوژی سلول های NP در دو داربست آلژینات و کیتوسان-ژلاتین بود.
    روش ها
    سلول های NP با تجزیه ی آنزیمی کلاژناز از بافت NP بیماران مبتلا به فتق دیسک بین مهره ای در بیمارستان الزهرای (س) اصفهان تهیه شد. محلول کیتوسان با محلول ژلاتین مخلوط شد. پس از ایجاد ارتباط بین این دو محلول توسط گلوتارآلدیید، مخلوط حاصل پس از فریز کردن و Freeze-drying به عنوان داربست مورد استفاده قرار گرفت. داربست آلژینات نیز تهیه گردید. پس از تایید NP بودن سلول های جدا شده توسط فلوسایتومتری کردن مارکر درون سلولی سیتوکراتین-18، سوسپانسیون سلولی حاوی سلول های NP جدا شده به دو داربست منتقل گردید و تا 21 روز کشت داده شدند. برای بررسی درصد سلول های زنده و میزان تکثیر از تکنیک های تریپان بلو و MTT [3-(4،5-Dimethylthiazol-2-Yl)-2،5-Diphenyltetrazolium bromide] استفاده گردید. برای اثبات وجود منافذ و بررسی ساختار داربست و مورفولوژی سلول ها نیز از میکروسکوپ SEM (Scaning electron microscop) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج فلوسایتومتری نشان داد که 60 سلول زنده مارکر سیتوکراتین 18 را بیان می کنند. نتایج MTT نیز نشان داد که درصد سلول های زنده در روز سوم نسبت به روز اول در هر دو داربست آلژینات و کیتوسان-ژلاتین اختلاف معنی داری داشت. همچنین درصد سلول های زنده از روز 3 تا 21 به صورت معنی داری کاهش یافت. نتایج شمارش سلول ها نشان داد که اختلاف میانگین تعداد سلول ها در داربست آلژینات به صورت معنی داری بیشتر از داربست کیتوسان-ژلاتین بود (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که می توان از مارکر سیتوکراتین 18 توسط فلوسایتومتری برای شناسایی سلول های NP استفاده نمود. همچنین داربست آلژینات نسبت به داربست کیتوسان-ژلاتین محیط مناسب تری برای رشد و تکثیر سلول های NP انسانی در in vitro فراهم می کند. پیشنهاد می شود از این داربست برای کشت سلول های NP در in vivo استفاده گردد.
    کلیدواژگان: دیسک بین مهره ای، مهندسی بافت، کیتوسان، ژلاتین، آلژینات، سیتوکراتین 18
|
  • Rabeeh Rahimi, Mohammad Fesharaki, Mohammad Sahebolzamani, Azad Rahmani Page 1
    Background

    Large numbers of overweight students live in the third world countries. They are confronted with physical and psychological incidences due to lack of education. Getting enough education would thus enable such students to control their weight and restart their daily activities. They would consequently be less influenced by complications resulting from the overweight phenomenon. The aim of this study was to determine the effects of a lifestyle adjustment course on overweight female elementary school students in Urmia (Iran) during 2011.

    Methods

    In a quasi-experimental study, 95 students with body mass index (BMI) > 85% were included. Demographic and lifestyle characteristics of the subjects were collected through questionnaires. A lifestyle modification course, including 6 1-hour sessions in 1 month, was then held for the students. The participants were evaluated during the course and 3 months after the last session. Paired t-test and Wilcoxon test were used to analyze the collected data.

    Findings

    Our results showed of the efficacy of the lifestyle modification course to be moderate. The mean lifestyle score changed from 46.2 ± 17.3 before the course to 56.3 ± 13.6 after the educational intervention. According to Wilcoxon test, the difference between the two values was significant (P = 0.001). In addition, BMI decreased from 92.8 ± 4.6% before the course to 90.5 ± 3.4% after it. Paired t-test showed examined significant difference between these two values (P = 0.001).

    Conclusion

    The performed lifestyle modification course improved the lifestyle of elementary school students and reduced their weight. Similar educational interventions are thus suggested to prevent obesity-related complications.

    Keywords: Overweight, Education, Lifestyle, Body mass index, Female students
  • Fariba Arjmandi, Sahar Mehrabi, Behrouz Fahangfar, Ali Toghiani, Azadeh Kheradmand Page 2
    Background
    Neonatal hearing screening test is an early intervention for identification of hearing loss, deafness, and sensorineural impairment. Pediatric diagnosis of audiology needs different tests to collect the required information. Transient evoked otoacoustic emissions (TEOAE) are among the main hearing screening tests. It shows cochlear outer hair cells activity that causes the most important infant hearing loss. This study was conducted to evaluate the effects diagnosing neonatal hearing impairment and referring patients to receive appropriate interventions to prevent language and speech impairments.
    Methods
    In a cross-sectional study in Baharestan Hospital (Isfahan, Iran), 1232 neonates, born during 2008-10, were screened with TEOAEs before age of one month. Neonates with failed tests were then referred to an audiologist. The collected data was analyzed by SPSS.
    Findings
    In this study, the prevalence of hearing impairment was 4.8 per 1000 live births that is close to previous international studies. Among the neonates with negative test results, 50% had no risk factors while the other 50% had risk factors including positive family history of hearing loss, meningitis, prematurity, and prolonged mechanical ventilation.
    Conclusion
    According to the calculated prevalence of hearing impairment in this study (4.8 in 1000 live births) and considering the importance of hearing in language and speaking development and lack of suspicion to infant hearing loss by parents, more research is required to assess the practice of neonatal universal hearing screening in the related centers in Iran.
    Keywords: Hearing loss, Hearing screening
  • Majid Komeijani, Mohammad Taghi Kardi, Seyyed Morteza Javadirad, Niloofar Naghshineh, Marzieh Rezaei, Simin Hemmati, Azadeh Hamzei Sichani Page 3
    Background
    Human cytomegalovirus (HCMV) is a member of herpes virus family and its early diagnosis could be very critical in kidney transplant patients. The clinical manifestations of HCMV infection include a wide range from tissue rejection to death. The aim of this study was to compare the accuracy of two common methods of HCMV monitoring, i.e. real-time polymerase chain reaction (PCR) and pp65 antigen assay.
    Methods
    We extracted the genomic DNA of 135 kidney transplant patients from their whole blood. HCMV monitoring was performed using TaqMan scanning probes and pp65 surface antigen detection by real-time PCR and pp65 antigen assay, respectively.
    Findings
    According to our results, real-time PCR and pp65 antigen assay showed positive results in 36 (27%) and 29 patients (21%), respectively. In addition, the maximum and minimum rates of infection with HCMV were detected in spring (28%) and winter (16%), respectively. However, no significant association was established between HCMV infection and seasonal patterns.
    Conclusion
    Our results indicated that real-time PCR was more accurate than pp65 antigen assay to detect HCMV infection in kidney transplant patients. We could also show that the maximum rate of infections with HCMV belonged to spring. However, the rates in the 4 seasons were not significantly different.
    Keywords: Human cytomegalovirus, Kidney transplantation, pp65 protein, Real, time polymerase chain reaction
  • Seyyed Meysam Abtahi Froushani, Norouz Delerezh, Rahim Hobbenaghi, Ghasem Mosayebi Page 4
    Background
    Recent studies have demonstrated an important role for Th-17 and FoxP3+Treg lymphocytes in pathogenesis of autoimmune diseases. Although previous studies have demonstrated the immunomodulatory potential of statins (such as atorvastatin), these effects have been mostly justified by alterations in Th1/Th2 cytokines. The present study was carried out to investigate the therapeutic effects of atorvastatin on experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE) and its effects on the response of T-helper cells.
    Methods
    EAE was induced by MOG35-55 peptide and complete Freund's adjuvant in female C57BL/6 mice. The mice were placed in two therapeutic groups of 7. Treatment with atorvastatin (10 mg/kg daily) was started in the treatment group at day 12 when they developed a disability score. At the same time, the control group received vehicle alone with the same schedule. Signs of disease were recorded daily until the day 33 when mice were sacrificed. Then, splenocytes were tested to assess proliferation rate, cytokine, and the frequency of FoxP3+Treg cells by the 3-(4,5 dimethylthiozol-2-yl)-2,5-diphenyl-tetrazolium bromide (MTT) assay, enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA), and flow cytometry, respectively.
    Findings
    Atorvastatin significantly decreased the clinical signs of established EAE. Aside from reducing lymphocyte proliferation, atorvastatin significantly inhibited the production of pro-inflammatory interleukin 17 (IL-17) as well as interferon gammas (IFN-γ) through antigen-specific restimulation. In addition, the level of anti-inflammatory IL-10 was significantly increased. However, the frequency of FoxP3+Treg cells did not alter significantly.
    Conclusion
    Parallel with decreasing proliferation of autoreactive lymphocyte and cytokine production in favor of pro-inflammatory cytokines, atorvastatin ameliorated established EAE.
    Keywords: Experimental autoimmune encephalomyelitis, Atorvastatin, Lymphocyte response
  • Masoud Ghorbani, Batool Hashemibani, Hamid Bahramian, Zeinab Karimi, Saeed Zamani, Seyyed Ahmad Mirhosseini, Seyyed Hamid Zarkesh Isfahani Page 5
    Background
    Low back pain is a major economical and social problem nowadays. Intervertebral disc herniation and central degeneration of disc are two major reasons of low back pain that occur because of structural impairment of discs. Intervertebral disc includes the annulus fibrosus, transitional region, and nucleus pulposus (NP). NP forms the central nucleus of the disc. Reduction of cell count and extracellular matrix, especially in NP, causes disc degeneration. Different scaffolds (natural and synthetic) have been used for tissue repairing and regeneration of intervertebral disc in tissue engineering. Most scaffolds have biodegradable and biocompatible characteristics and also prepare a fine condition for proliferation and migration of cells. Although no specific marker or method has been suggested for recognition of NP cells, some studies have used real time and immunocytochemical methods and reported high expression of cytokeratin 19, 18, 8, and others as markers for NP cells. This study aimed to recognize NP cells of human intervertebral disc by flow cytometry of cytokeratin 18 marker. It also compared the proliferation and morphology of these cells in chitosan-gelatin scaffold and alginate scaffold.
    Methods
    NP cells were derived by enzymatic hydrolysis of collagenase from NP tissue of patients undergoing open surgery for discectomy in Alzahra Hospital (Isfahan, Iran). Chitosan was blended with gelatin and glutaraldehyde was used for cross linking of the two polymers. Then, alginate scaffold was prepared. After approving the NP cells by flow cytometry of cytokeratin 18 marker, a cellular suspension with 4×105 cells was transferred to each scaffold and cultured for 21 days. Cell viability and proliferation were investigated by trypan blue and methyl thiazolyl tetrazolium (MTT) assay. A scanning electron microscope (SEM) was used to assert the porosity and to survey the structures of the scaffolds.
    Findings
    We can use flow cytometry of cytokeratin 18 markers for recognition of NP cells. MTT assay demonstrated that cell viability on the third day had significant difference with the first day in both scaffolds. There was also a significant reduction in cellular viability from day 3 to day 21. Results of cell count showed that mean difference between cell counts in alginate scaffold was significantly more than chitosan-gelatin scaffold (P < 0.001).
    Conclusion
    Flow cytometry of cytokeratin 18 can be used as a method for recognition of NP cells. Compared to chitosan-gelatin scaffold, alginate scaffold prepared a better condition for proliferation of NP cells. The results of this study suggested that alginate scaffold could be useful in in-vivo studies and treatment.
    Keywords: Intervertebral disc, Tissue engineering, Degeneration, Scaffold, Chitosan, Gelatin, Alginate, Cytokeratin 18