فهرست مطالب

نشریه مطالعات قدرت نرم
پیاپی 4 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد عباس زاده، مهرناز نورآذر، نیر محمدپور صفحه 7
    در دهه اخیر در علومی نظیر مدیریت، روان شناسی، جامعه شناسی و سایر علوم انسانی، مفاهیمی همچون سرمایه اجتماعی با شدت و حدت خاصی مطرح شده اند، مفهوم یادشده به پیوندها و ارتباطات میان اعضای یک شبکه، به عنوان یک منبع با ارزش اشاره داردکه با خلق هنجارها و اعتماد دو سویه موجب تحقق اهداف اعضاء می شود. در آموزه های دینی ما مخصوصا در قرآن کریم مفهوم سرمایه اجتماعی به عنوان سازه پیچیده اجتماعی با انواع و ابعادش در سوره ها و آیات مختلف، گاه به صورت مستقیم و گاه به صورت ضمنی مطرح شده است که با نگاه تیزبینانه می توان آن را کشف نمود. بدین منظور این مقاله بر آن است تا مفهوم سرمایه اجتماعی و ابعاد آن را در سوره بقره، به عنوان بلندترین سوره قرآن بررسی نماید.
    کلیدواژگان: قرآن، سوره بقره، سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، هنجار، اعتماد اجتماعی، حمایت اجتماعی
  • زاهد غفاری هشجین، حمید اکار صفحه 25
    مقاله حاضر به بررسی عملکرد و مواضع فرهنگی فرقه بهائیت در تقابل با نظام جمهوری اسلامی ایران در عرصه جنگ نرم می پردازد. روش مورد استفاده در این مقاله، تحلیل اسنادی بوده و منابع و مراجع موجود قابل دسترس مرتبط با موضوع، مورد مراجعه قرار گرفته است. یافته های این مقاله حاصل پاسخ این سوال اصلی است که فرقه بهائیت چه مواضع و عملکرد فرهنگی در تقابل با نظام جمهوری اسلامی ایران در عرصه جنگ نرم داشته است؟ نتیجه پژوهش نشان می دهد که فرقه بهائیت با وقوع انقلاب اسلامی و تشکیل جمهوری اسلامی مخالف بوده و در نتیجه به تقابل با آن در عرصه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی پرداخته است. تقابل بهائیت با نظام در عرصه فرهنگی جلوه ای آشکار و گسترده داشته است. به کار گیری انواع رسانه در امور تبلیغاتی و فرهنگی، نمونه بارز چنین تقابلی بوده است. مظلوم نمایی و استمداد از مجامع بین المللی، همکاری با رسانه های بیگانه، تبلیغات گسترده فرهنگی و شیوه های جذب بهائیت، به کارگیری فضای مجازی و تحرکات فرهنگی بهائیان فراری وابسته به رژیم شاه از جمله شواهد جنگ نرم این فرقه علیه جمهوری اسلامی در دو دهه اخیر است. اوج این گونه فعالیت های فرقه بهائیت در خدمت ناتوی فرهنگی بیگانگان علیه جمهوری اسلامی در حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری در سال 1388 به وضوح قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: بهائیت، جمهوری اسلامی، جنگ نرم، ناتوی فرهنگی، رسانه و فضای مجازی
  • مریم حسینی انجدانی صفحه 53
    پژوهش حاضر، به بررسی نقش دینداری و رسانه ها (تلویزیون، رایانه، کتاب ها و مجلات غیردرسی و ماهواره) در رشد هویت ملی نوجوانان و جوانان پرداخته است. در این پژوهش 700 نفر دانش آموز و دانشجو، شامل 358 پسر و 342 دختر به شکل خوشه ایتصادفی از مدارس راهنمایی و دبیرستان های شهر تهران و همچنین دانشگاه های تهران، علامه طباطبایی و الزهرا (س) و واحد های شمال، مرکز و علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی انتخاب شدند. برای سنجش هویت ملی، دینداری، شناخت علایم و نمادهای ملی، میزان استفاده از رسانه ها و ویژگی های فردی و خانوادگی، پرسشنامه ای محقق ساخته به کار گرفته شد. نتایج نشان داد، نخست، دینداری و پس از آن میزان استفاده از رادیو و تلویزیون و کتاب ها و مجلات غیردرسی، رشد هویت ملی را در جهت مثبت و ماهواره در جهت منفی پیش بینی می کند. افزون بر رادیو و تلویزیون و کتاب ها و مجلات غیردرسی، رایانه و پایگاه اجتماعی اقتصادی، نیز پیش بینی کننده مثبت میزان شناخت علایم و نمادهای ملی هستند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، دینداری، رسانه ها، علایم و نمادهای ملی، نوجوانان و جوانان
  • علی حسین حسین زاده، دکترعبدالرضا نواح، فریدون نجفی شبانکاره صفحه 97
    بحث تاریخ جهان، همواره سوژه مناسبی برای بازی های استراتژیک بوده و سازندگان مختلف هم با الهام گیری از ماجراهای تاریخی دست به خلق بازی هایی در این سبک زده اند، تاریخ سراسر اسطوره ایران باعث شده تا هالیوود تمایل خاصی به تولید بازی های رایانه ای در ژانر تاریخی با ارجاع به اسطوره های تاریخ ایران پیدا کند. در همین راستا بازی های زیادی با مضامین ایدئولوژیک و مذهبی، براساس آموزه ها و داستان های موجود درکتب عهد جدید و قدیم ساخته و روانه بازار شده اند که در آن ها با دیدگاهی ویژه، به ارائه برداشتی خاص از عقاید سیاسی، فرهنگی و مذهبی، گروه های مختلف پرداخته می شود.
    نوشتار حاضر تلاش دارد به بررسی شیوه های بازنمایی کشورهای خاورمیانه و به خصوص ایران، در بستر بازآفرینی اسطوره ها و رویدادها و حادثه های تاریخی در بازی های کامپیوتری بپردازد، برای این منظور سه بازی رایانه ای ساخته شده در ژانر تاریخی با روش کیفی تحلیل نشانه شناختی، تجزیه و تحلیل شده اند. چارچوب نظری مورد استفاده در این تحقیق یک رهیافت ترکیبی با تکیه بر چهار نظریه مسلط شرق شناسی، کلیشه سازی، بازنمایی و کاشت می باشد. در نتیجه گیری، نشان می دهیم که بازی های تاریخی تصویرسازی «شرق شناسانه» را به خدمت گرفته؛ خاورمیانه را به صورت فانتزی به تصویر می کشند و با استفاده از عناصر شبه تاریخی به منظور القای برداشتی شرقی به کاربر، خاورمیانه ای وحشتناک را به تصویر می کشند.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، بازنمایی، شرق شناسی، اسلام، تاریخ ایران
  • روح الامین سعیدی صفحه 127
    مقاله پیش رو این پرسش اصلی را مدنظر دارد که چرا برخی کنش های جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک بازیگر خردمند و منطقی در محیط بین الملل علی رغم ماهیت غیرامنیتی آن ها برای سایر بازیگران احساس ناامنی ایجاد می کند و چگونه می توان از شکل گیری این احساس جلوگیری نمود؟
    نگارنده با اتخاذ رویکردی سازه انگارانه معتقد است که باید پاسخ پرسش مذکور را در برساخته و ذهنی بودن مفاهیم امنیت و ناامنی جستجو کرد و نقش رسانه ها را در فرایند امنیتی سازی موضوعات و القای احساس امنیت و ناامنی به ذهن انسان ها مورد تاکید قرار داد. لذا فرضیه مقاله بدین شرح است که رسانه های حامی گفتمان مسلط با بازنمایی واقعیات و انعکاس هدفمند آن، به کنش های جمهوری اسلامی ایران صبغه امنیتی می بخشند و فضای ذهنی بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای را نسبت به این کنش ها ناامن می سازند.
    بر این اساس به نظر می رسد که واکنش پدافندی جمهوری اسلامی ایران برای ناامنی زدایی از اقدامات خود در محیط بین الملل نیز لاجرم باید ماهیتی رسانه ای داشته باشد و دستگاه سیاست خارجی کشور می بایست از رهگذر فعال سازی «دیپلماسی رسانه ای» در راستای امنیت زایی و اصلاح ذهنیت بازیگران بین المللی اقدام نماید.
    کلیدواژگان: رسانه، امنیت، ناامنی، برساختگی مفاهیم، امنیتی سازی، دیپلماسی رسانه ای
  • سهراب صلاحی، سید محمد مهدی غمامی صفحه 155
    نظم از مفاهیم بنیادین حقوقی است که در قالب نظم عمومی سیستم خاصی از نهادها و مقامات را در جهت تامین یک هدف معین مستقر می سازد. بسیج یک نهاد بی بدیل مردمی است که بواسطه-ی مقتضیات خاص احکام اسلامی و با فرمان امام خمینی (ره)، مبتنی بر «لایحه قانونی تشکیل سازمان بسیج ملی» (مصوب1359) همزاد انقلاب اسلامی محسوب می شود. هدف از تشکیل این نهاد به تصریح قانون «سازماندهی همه افراد داوطلب به منظور مقابله با هرگونه تهدید و تجاوز داخلی و خارجی و پاسداری از دست آوردهای انقلاب اسلامی تا تحقق کامل نظام اسلامی ونیز ایجاد آمادگی های لازم در مردم برای مقابله با آثار ناشی از وقوع سوانح طبیعی و حوادث غیر مترقبه» بوده که به علت تحمیل جنگ هشت ساله و ناامنی های تروریستی، جهت گیری و صبغه کلی آن نظامی و امنیتی شده است. با این وجود تامین هدف مورد نظر قانون گذار و قصد اولیه بنیانگذار انقلاب، بیش از کارکردهای سخت، ناظر به کارکردهای نرم نیز بوده که تمامیت آن ها نظام جمهوری اسلامی ایران را هم تحریس می کند و هم تعالی می دهد. در این مقاله با توجه به این هدف، نگارنده با تحلیلی حقوقی، کارکردهای بسیج به عنوان یک سرمایه اجتماعی دانش محور و ایدئولوژیک در استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران و نظم نوین ایران 1404 مورد مطالعه قرار داده است.
    کلیدواژگان: بسیج، نظم عمومی، نظام اسلامی، حقوق، قانون، دولت
  • حسین سلیمی صفحه 183
    مفهوم قدرت نرم از جمله مفاهیمی است که پس از طرح آن در اواخر دهه 1990 خیلی زود در ادبیات روابط بین الملل جاری شد. دلیل آن هم این بود که فضای کنونی روابط بین الملل چه در نزد اهل نظر و چه در میان اهل عمل، مستعد تغییر اساسی بوده است. به طور طبیعی در فضای رو به تحول، به مفاهیم و اصطلاحاتی توجه بیشتری می شود که امکان فراخ تری برای آن تغییر فراهم آورند. مفهوم قدرت نرم نیز امکان آن را داشته و دارد که زمینه ذهنی لازم برای دگرگونی را فراهم ساخته و شرایط را برای تحول در فضای تعارض آمیز روابط بین الملل مهیا سازد. چند دهه ای است که اندیشمندان و عالمان روابط بین الملل، محیط بین المللی را محیطی پرتنش و تعارض آلود و مناقشه برانگیز معرفی کرده و در واقع آن را به این گونه ساخته اند. آن ها مناقشه و تعارض را به عنوان ذات و سرشت غیرقابل تغییر روابط بین ملت ها معرفی کرده اند که گویی این قانونی است مانند قانون جاذبه نیوتون در فیزیک کلاسیک، که هیچ کس امکان دگرگون ساختن آن را نداشته و تنها باید آن را فهمید و خود را با آن هماهنگ ساخت. واقع گرایان با برساختن چنین ذهنیتی، مهر تایید علمی بر وجه تعارض آلود روابط بین الملل زدند و سبب گشتند که اکثر اهل اندیشه جهان سیاست را جهان ستیز و منازعه بدانند و همه چیز را برای بقاء در این محیط ستیزه جویانه آماده سازند. این سبک از اندیشیدن به اهل سیاست و تصمیم سازان نیز سرایت کرد و با ورود به فضای رسانه های جمعی، به گونه ای افکار عمومی را نیز تحت تاثیر خود قرار داد. تقریبا تمامی ساز و کارهای سیاست بین الملل برای زندگی در این فضا تدارک دیده شده است و با این ملاحظه شاید بتوان گفت سخنی که کلاوسوتیس در سرآغاز قرن نوزدهم میلادی گفته بود هنوز هم در سیاست بین الملل جاری است که سیاست ادامه جنگ است اما به گونه ای دیگر. از این نظر شاید فضای پر تنش روابط بین الملل به گونه ای محصول این گونه اندیشیدن باشد. به عبارت دیگر جهان ما تعارض آمیز شده است چون ما آن را تعارض آمیز می فهمیم. اما اگر جهان را به گونه ای دیگر بفهمیم و ابزار مفهومی دیگری برای درک آن به کار گیریم، شاید واقعیت امر نیز در پی آن دگرگون شود. مفهوم قدرت نرم از جمله مفاهیمی است که به ما یاری می رساند که جهان را گونه ای دیگر درک کنیم و همین امر سبب می گردد که عرصه سیاست ورزی نیز تحت تاثیر این فهم متفاوت دگرگون شود. البته این سخن به معنی پذیرش بی چون و چرای هر آنچه درباره قدرت نرم در ادبیات تئوریک گفته شده، نیست. بلکه شاید نشانه ای از آن باشد که ما چگونه می توانیم واقعیت جاری در عرصه سیاست را با فهم متفاوت خود خود دگرگون سازیم.
|
  • Dr Mohammad Abbaszadeh, Mehrnaz Noorazar, Nayyer Mohammadpoor Page 7
    In the past decade, the concept of social capital has been extensively discussed in management, psychology, sociology, and some other disciplines of the humanities. This concept deals with the bonds and relationships among the members of a network as a valuable source which leads to the fulfillment of their goals through establishing norms and mutual trust. In the Islamic teachings, especially in Quran, the concept of social capital, as a complex social construct, with various aspects and elements, has been discussed both explicitly and explicitly, in various places; a close study of the Holy Quran reveals interesting points about this concept. The present article seeks to examine the concept of social capital and its different aspects in the sura al-Baqarah, as the longest sura of the Holy Quran.
    Keywords: the Holy Quran, sura al Baqarah, social capital, social participation, norm, social trust, social support
  • Dr Zahed Ghaffari Hashtjin, Hamid Akar Page 25
    The present article seeks to analyze the role and the positions of Baha’ism in opposition with Islamic Republic of Iran in the field of soft war. The methodology used in this research is document analysis and the accessible sources and references related to this subject have been closely studied. The main question addressed in this article is what are the cultural performance and the positions of Baha’ism in opposition with Islamic Republic of Iran in the field of soft war? The results of the study show that Baha’ism has opposed the Islamic Revolution and the establishment of the Islamic Republic of Iran, and it has always tried to oppose it in political, economic and cultural fields. The opposition of Baha’ism with the Islamic Republic of Iran has been quite evident in the cultural field; for this purpose it has utilized different media in propagandist and cultural issues. Feigning being oppressed, canvassing support from International communities, cooperation with foreign media, widespread cultural propaganda, utilizing virtual space, and the cultural activities of Baha’i refugees formerly supported by Shah regime, are among the main evidences of the soft war of this sect against the Islamic Republic of Iran in the last two decades. These activities evidently reached its zenith in the Iranian 2002presidential elections and its ensuing events.
    Keywords: Bahaism, Islamic Republic of Iran, soft war, cultural NATO, media, virtual space
  • Maryam Hosseini Anjdani Page 53
    The present article seeks to examine the role of religious belief and the media in the development of the identity of the youth. For this research 700 school and university students, including 358 male and 342 female students, were selected, through cluster-random method, from middle and high schools of Tehran, and University of Tehran, Allameh Tabatabee University, Azahra University and the Northern, Central and Oloom Tahqiqat branches of Islamic Azad University. A questionnaire was designed to assess the national identity, religious belief, recognition of national signs and symbols, the extent of using the media, and the personal and familial characteristics. The results of this study indicate that religious belief, followed by television, radio, books and magazines, predict the development of national identity in the positive direction, and satellite channels predict it in the negative direction. Along with radio, television, books and magazines, computer and the socio-economic position predict the recognition of national signs and symbols positively.
    Keywords: national identity, religious, media, national signs, symbols, the youth
  • Dr Alihossein Hosseinzadeh, Dr Abdoreza Navah, Fereidoon Najafi Shabankareh Page 97
    The world history always has been an appropriate subject for strategicgames, and game producers have created games in this style, being inspired by historical events. The history of Iran, which is replete with myth, has aroused Hollywood’s interest in creating computer games in historical genre, about historical myths of Iran. Numerous games have been created with ideological and religious contents, based on teachings and stories of the Old and New Testament, in which the political, cultural and religious ideas of different ideas have been explored from a special perspective. The present article seeks to investigate methods of representing Middle Eastern countries, especially Iran, with regard to recreating myths, historical events and phenomena in computer games. For this purpose, 3 computer games of historical genre have been analyzed, using the qualitative method of semiotic analysis. The theoretical framework of this study is a synthetic approach, with an emphasis on important theories of orientalism, stereotyping, representation and cultivation. In the conclusion of the article it is demonstrated that computer games have utilized orientalist animation, depicted the Middle East as a fantasy, and in order to instill an oriental conception into users, they have depicted a horrible Middle East using pseudo-historical elements.
    Keywords: computer games, representation, orientalism, Islam, Iranian history
  • Rooholamin Saeedi Page 127
    The main questions addressed in the present article are why do some actions of the Islamic Republic of Iran, as a logical player in the international affairs, cause other players to feel insecure, while these actions do not have security nature? And how can these feelings be prevented? The author of the article adopts a constructivist approach and believes that the answer to the aforesaid questions should be sought in the construction and the subjectivity of the concepts of security and insecurity, and the role of the media in the process of securitization of issues and instilling feelings of security or insecurity into people, should be underlined. The hypothesis of this article is that by representing the realities in a purposeful manner, the media that support the dominant discourse give a security quality to the actions of the Islamic Republic of Iran, instill insecurity into the regional and international players. Therefore, the defensive action of the Islamic of Iran for de-insecuritizing its measures in the international arena should be carried out through the media, and to improve securitization and change the mentality of the international players, the foreign policies of Iran should revolve around activating the “media diplomacy”.
    Keywords: media, security, insecurity, construction of concepts, securitization, media diplomacy
  • Sohrab Salahi, Seyyed Mohammad Mehdi Ghamami Page 155
    Order is a basic legal concept which helps to the mobilization of a special system of institutions and authorities for attaining a particular goal. Basij is an important public institution which was established through an Islamic decree after Imam Khomeini’s order, “The Legal Bill for the Establishment of National mobilization Organization”, in 1980. As stated in the law, this institution was originally aimed at “organizing all volunteers to defend against domestic and external threats and aggression, and safeguard the achievements of the Islamic Revolution, and also to train people to deal with emergencies. However becauseof the Imposed War and terrorist insecurities, it has acquired a security and military quality. While this organization is still involved with its intended objectives, it plays an important role in fulfilling soft functions which contribute to the protection of the integrity of the Islamic Republic of Iran. This article seeks to study the role of Basij as an ideological social capital in the establishment of Islamic Republic of Iran and Iran’s New Order of 2025.
    Keywords: Basij, public order, Islamic system, law, state
  • Dr Hossein Salimi Page 183
    The concept of soft power is of great importance to thinkers on international relations. Authorities on international relations maintain that soft power provides us with a different criterion for the evaluation of the countries. According to this article, Islamism that is compatible with democracy is the main component of soft power in Islam and it can be realized in a peaceful atmosphere. Soft power is rooted in a perspective which fosters cooperation and harmony instead of controversy and conflict. Those who hold such an idea support a realistic attitude. The concept of soft power is the outcome of the American foreign policy; this is the result of the gradual decline in the status of the US in the public opinion especially during the presidency of George W. Bush. Studies show that Islamism is accompanied by a kind of concern about extremism and fundamentalism; however, today Islamic countries show a kind of inclination towards the democracy model.