فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن فرمهینی فراهانی، مهدی ملکی صفحه 77
    اهداف
    بررسی آموزش بهداشت جنسی در محتوای کتب درسی آموزش عالی، می تواند زمینه ساز گسترش بسترهای آن در دیگر حوزه های آموزش جنسی باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی محتوای کتب درسی آموزش عالی از لحاظ میزان پرداختن به هر یک از ابعاد آموزش بهداشت جنسی بود.
    روش ها
    کتاب های «دانش خانواده» و «آیین زندگی» در دوره کارشناسی با روش تحلیل محتوا بررسی شد. بررسی با استفاده از چک لیست تحلیل محتوا که دارای چهار مولفه اصلی زیستی- روان شناختی، دینی- اخلاقی، تربیتی- فرهنگی و اجتماعی- حقوقی و 39 مولفه فرعی انجام شد. روایی و پایایی ابزار پژوهش با استفاده از نظرات صاحب نظران تایید شد. از آزمون مجذور کای به منظور بررسی تفاوت میان مقادیر مشاهده شده و مورد انتظار استفاده شد.
    یافته ها
    در کتاب «دانش خانواده»، مولفه های آگاهی در مورد شیوه ها و وسایل پیشگیری از بارداری، همسرگزینی، ازدواج و معیارهای آن، شیوه تثبیت و استحکام مودت در خانواده، کنترل جمعیت و نظام خانواده، همچنین در کتاب «آیین زندگی»، غریزه و میل جنسی، شیوه های تثبیت و استحکام مودت در خانواده، برقراری روابط سالم با دیگران دارای بیشترین فراوانی بودند. در هر دو کتاب محتوای تربیتی- فرهنگی کمتر از مقدار مورد انتظار و محتوای اجتماعی- حقوقی بیشتر از مقدار مورد انتظار بود.
    نتیجه گیری
    بیشترین تاکید کتاب «دانش خانواده» بر بعد اجتماعی- حقوقی و در کتاب «آیین زندگی» بر بعد دینی- اخلاقی آموزش بهداشت جنسی است. به طور کلی، در این دو کتاب، بعد تربیتی- فرهنگی کمتر از مقدار مورد انتظار و بعد اجتماعی- حقوقی بیشتر از مقدار مورد انتظار است.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت جنسی، برنامه درسی، کتب درسی، تحلیل محتوا، آموزش ع
  • شیما سام، صفورا سیفی، مریم احسانی، محسن پورقاسم صفحه 83
    اهداف
    دانشگاه ها و محیط های علمی درگیر چالش ها و دگرگونی هایی هستند. از این رو حمایت ذهنی، معنوی و اجتماعی دانشجویان و دانشگاهیان و برقراری ارتباط متقابل و تعامل با آنان امری ضروری به نظر می رسد. هدف مطالعه حاضر بررسی نگرش اساتید دانشکده دندانپزشکی بابل نسبت به مشاور و راهنمایی تحصیلی و وظایف مشاوره بود.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی که در سال 1390 انجام شد، جامعه پژوهش 14 استاد مشاور دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل بودند که به روش سرشماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه پژوهشگر ساخته پس از تایید روایی و پایایی توسط منابع علمی مرتبط استفاده شد که حاوی سه بخش ویژگی های فردی استاد مشاور، 16 سئوال نگرش سنج در ارتباط با مشاوره و راهنمایی تحصیلی و 14 سئوال در خصوص آگاهی و نگرش آنان نسبت به وضعیت مطلوب مشاوره و راهنمایی تحصیلی بود. تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS 16 و با آزمون های توصیفی، همبستگی، آنالیز واریانس یک طرف ه و رگرسیون صورت گرفت.
    یافته ها
    تقریبا نیمی از اساتید (7/42%) از وظایف اساتید مشاور و (8/42%) از قوانین آموزشی دانشگاه آگاه نبودند. در مجموع اساتید دیدگاه چندان مطلوبی نسبت به وضعیت موجود عملکرد اساتید مشاور دانشکده نداشتند (7/35% نامطلوب، 9/42% متوسط و 4/21% مطلوب)، ولی 7/85% از آنان از چگونگی وضعیت مطلوب آگاه بودند و به آن باور داشتند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد نگرش مثبتی نسبت به وظایف اساتید مشاور در دانشکده مورد بررسی وجود دارد، اما اساتید با وجود اطلاع از وظایف اساتید مشاور، دیدگاه مطلوبی نسبت به عملکرد آنان ندارند.
    کلیدواژگان: مشاوره و راهنمایی آموزشی، وظایف اساتید مشاور، نگرش
  • سعید مشتاقی صفحه 89
    اهداف
    با توجه به اهمیت جهت گیری هدف و تاثیر آن در عملکرد افراد، به ویژه در موقعیت های تحصیلی و همچنین نقش این جهت گیری ها در فرآیند یادگیری- یاددهی، پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه الگوی چهاروجهی اهداف پیشرفت با پیشرفت تحصیلی و تعیین نقش پیش بینی کنندگی آن در این زمینه انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه همبستگی در سال تحصیلی 91-1390 روی 609 دانش آموز راهنمایی شهرستان دزفول که به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند، انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه هدف پیشرفت الیوت و مک گریگور استفاده شد. میانگین درسی به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی بود. داده ها به کمک شاخص های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، و تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS 18 تحل ی ل شد.
    یافته ها
    بین جهت گیری تسلط- گرایش، عملکرد- گرایش، عملکرد- اجتناب و پیشرفت تحصیلی رابطه معنی داری وجود داشت (01/0>p). همچنین ضرایب رگرسیون نشان داد که جهت گیری تسلط- گرایش و عملکرد- گرایش پیش بین های مثبت و جهت گیری عملکرد- اجتناب پیش بین منفی متغیر پیشرفت تحصیلی هستند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه بر اهمیت بررسی اهداف مختلف پیشرفت، و تاثیر آن بر متغیرهای تحصیلی تاکید دارد. همچنین کاربردهایی برای فعالیت های آموزشی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت، جهت گیری هدف پیشرفت، پیشرفت تحصیلی
  • کاظم برزگر بفرویی، عباسعلی دانافر صفحه 95
    اهداف
    ارزشیابی توصیفی، نظامی سنجشی است که در آن رقابت و حساسیت به نمره به همکاری و مشارکت مبدل می شود و همچنین، در آن از ابزارهای سنجشی استفاده می شود. انتظار می رود که این روش در مقایسه با ارزشیابی سنتی توانسته باشد الگوهای یادگیری سازگارتری در دانش آموزان ایجاد کند. این پژوهش به منظور تعیین تفاوت بین ارزشیابی توصیفی و سنتی از لحاظ الگوهای یادگیری سازگار دانش آموزان در پایه پنجم ابتدایی انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه کاربردی، غیرآزمایشی از نوع علی- مقایسه ای در سال 1389 روی 477 دانش آموز پایه پنجم ابتدایی مدارس استان یزد که تحت پوشش طرح ارزشیابی توصیفی و نظام سنتی قرار داشتند، انجام شد. افراد مورد مطالعه به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و در دو گروه دانش آموزان طرح ارزشیابی توصیفی (251 نفر) و دانش آموزان نظام سنتی (226 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی ها به پرسش نامه الگوهای یادگیری سازگار میدگلی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس دوسویه و چندمتغیره به کمک نرم افزار SPSS 16 تحلیل شد.
    یافته ها
    بین آزمودنی های متعلق به طرح ارزشیابی توصیفی و نظام سنتی تنها در متغیرهای جهت گیری هدف عملکردگریز و خودافشاسازی پیشرفت کم تفاوت معنی دار وجود داشت (02/0 =p). دانش آموزان ارزشیابی سنتی در هیچ یک از موارد نسبت به دانش آموزان مشمول طرح ارزشیابی توصیفی برتری نداشتند.
    نتیجه گیری
    دانش آموزان نظام ارزشیابی توصیفی در اکثر خرده مقیاس های الگوهای یادگیری سازگار نسبت به دانش آموزان مشمول طرح ارزشیابی سنتی برتری ندارند. این عدم برتری احتمالا نشانگر آن است که اجرای طرح ارزشیابی توصیفی کاملا موفق نبوده است.
    کلیدواژگان: نظام ارزشیابی سنتی، طرح ارزشیابی توصیفی، دانش آموزان ابتدایی، الگوهای یادگیری سازگا
  • معصومه صمدی صفحه 105
    اهداف
    از آنجا که موفقیت تحصیلی تحت تاثیر متغیرهایی از جمله جهت گیری های انگیزشی و راهبردهای یادگیری است، مطالعه هریک از این متغیرها از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه راهبردهای یادگیری و جهت گیری های انگیزشی و موفقیت تحصیلی دانش آموزان و تعیین سهم هریک از متغیرها در پیش بینی موفقیت تحصیلی بود.
    روش ها
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است که در سال تحصیلی 90-1389 در شهر تهران انجام شد. 600 نفر از دانش آموزان دختر سال سوم راهنمایی با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه های جهت گیری انگیزشی والرند و راهبردهای یادگیری واینستین و مایر بود. از معدل تحصیلی دانش آموزان به عنوان ملاک عملکرد تحصیلی استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری به کمک نرم افزار SPSS 13 تحلیل شد.
    یافته ها
    براساس نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیری مرحله ای، جهت گیری انگیزشی از قدرت پیش بینی بیشتری برخوردار بود. از مولفه های پرسش نامه جهت گیری انگیزشی، مولفه «بی انگیزشی» بیشترین سهم را در پیش بینی عدم موفقیت تحصیلی داشت. راهبردهای یادگیری در مرحله بعد قرار داشتند که از میان آنها «راهبرد بسط»، بیشترین سهم را در پیش بینی موفقیت تحصیلی داشت.
    نتیجه گیری
    بین موفقیت تحصیلی و راهبردهای یادگیری و همچنین جهت گیری های انگیزشی رابطه مثبت و بین بی انگیزگی و عدم موفقیت تحصیلی رابطه منفی وجود دارد. جهت گیری های انگیزشی، به ویژه انگیزش درونی باید در آموزش مورد توجه قرار گیر ن دو آموزش نیز باید با علایق یادگیرندگان و راهبردهای یادگیری همراه شود.
    کلیدواژگان: جهت گیری های انگیزشی، راهبردهای یادگیری، موفقیت تحصیلی
  • احمد عامریون، عباس عبادی، هرمز سنایی نسب صفحه 113
    اهداف
    از آنجا که برگزاری دوره های آموزش حین خدمت برای تمامی پرستاران که بیشترین کارکنان بیمارستانی را تشکیل می دهند و بیشترین زمان مراقبت از بیمار را بر عهده دارند، ضرورت دارد، سنجش موثربودن این دوره ها نیازمند ابزارهای مناسب است. با توجه به کاربرد ابزارهای مختلف در این زمینه، مطالعه حاضر با هدف اعتبارسنجی پرسش نامه انگیزش پرستاران برای شرکت در دوره های آموزش ضمن خدمت انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی در سال 1387 روی 276 نفر از پرستاران شاغل در سه بیمارستان منتخب نظامی شهر تهران که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند، انجام شد. روش جمع آوری اطلاعات پرسش نامه انگیزش پرستاران برای شرکت در دوره های آموزش ضمن خدمت حاوی 34 سئوال بود که پس از تعیین ویژگی های روان سنجی آن شامل اعتبار و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی به کمک نرم افزار آمار SPSS 18 تحلیل شد.
    یافته ها
    پنج عبارت از 34 عبارت پرسش نامه اولیه پس از طی فرآیند اعتبار صوری و محتوا حذف شده و برخی از عبارات نیز ویرایش شدند. تحلیل عاملی اکتشافی روی 29 عبارت باقی مانده پرسش نامه انجام شد که آزمون KMO برابر با 75/0 به دست آمد و آزمون کرویت بارتلت نیز از نظر آماری معنی دار بود (001/0 p<، 406= df، 442/1694=2 X).
    نتیجه گیری
    ابزار اندازه گیری مورد مطالعه با 29 عبارت در مقیاس پنج درجه ای لیکرت از اعتبار و پایایی لازم برخوردار است. این پرسش نامه ابزار مناسبی برای اندازه گیری چهار بعد مهم آموزش حین خدمت است.
    کلیدواژگان: اعتباریابی، عوامل انگیزشی، پرستاران، آموزش مداوم
  • راضیه آقابابایی، احمدرضا نصر اصفهانی، حمید رحیمی * صفحه 119
    اهداف

    اسلام برای انسان جایگاهی قایل است که در هیچ مکتب دیگری نظیر آن را نمی توان دید و با ارزش های اصیل خود، رهنمودهای متناسب با تمامی مراحل و شرایط زندگی انسان دارد. هدف از این مطالعه، بررسی میزان خودارزیابی اسلامی دانشجویان دانشگاه اصفهان بود.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی در دانشجویان رشته های مختلف دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 90-1389 انجام شد. 300 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسش نامه محقق ساخته خودارزیابی اسلامی در قالب 20 گویه بسته پاسخ برحسب طیف پنج درجه ای لیکرت شامل مولفه های مشارطه، محاسبه، مراقبه و معاتبه بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 11 و آزمون های ضریب همبستگی، تحلیل واریانس چندگانه و T تک نمونه ای انجام شد.

    یافته ها

    میانگین همه مولفه های خودارزیابی بالاتر از حد متوسط بود (0001/0= p؛ 299= df). بین هر یک از مولفه های خودارزیابی رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت. خودارزیابی با هیچ کدام از ویژگی های جمعیت شناختی رابطه معنی دار نداشت. میانگین خودارزیابی اسلامی در زنان بیشتر از مردان، در مقطع کارشناسی بیشتر از مقاطع تحصیلات تکمیلی و در دانشجویان رشته های الهیات و روان شناسی بیشتر از سایر رشته ها بود. بین نظرات افراد برحسب رشته و مقطع تحصیلی تفاوت مثبت و معنی دار وجود داشت، اما این تفاوت برحسب جنسیت، تحصیلات پدر و شغل پدر، معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    دانشجویان دانشگاه اصفهان از نظر 4 مرحله خودارزیابی اسلامی در وضعیت نسبتا خوبی قرار دارند. رشته و مقطع تحصیلی بر میزان خودارزیابی اسلامی در دانشجویان موثر است، اما جنسیت، تاثیری در آن ندارد.

    کلیدواژگان: خودارزیابی، خودارزیابی اسلامی، دانشجویان، شاخص های دینی
  • فاطمه کریمی صفحه 125
    مقدمه
    بیشتر مطالبی که نظام های آموزشی می آموزند، برنامه ریزی شده و آشکارند، اما مطالبی نیز وجود دارند که آشکار و صریح نبوده و پنهان و غیربرنامه ریزی شده هستند. شواهد این دوگانگی را می توان در برنامه درسی پنهان یافت که جعبه سیاه آموزشی نامیده می شود. اهداف مقاله حاضر، بررسی ماهیت جنبه های مختلف برنامه درسی پنهان در بعد تربیت اجتماعی که از ساختار محیط آموزشی، جو اجتماعی آن و تعامل بین الگوهای مربی و فراگیر استخراج می شود و آشکارسازی جنبه های بازدارنده تربیتی برنامه درسی پنهان بودند.
    نتیجه گیری
    از آنجا که برنامه درسی پنهان جنبه های برجسته و گسترده نظام آموزشی را تشکیل می دهد، آنچه آموزش می دهد، می تواند تاثیرگذارترین مطالبی باشد که فراگیر در دوره تحصیل فرامی گیرد. از این رو، شناسایی جنبه های بازدارنده برنامه درسی پنهان با تاکید بر تربیت اجتماعی فراگیران می تواند به تحقق اهداف برنامه ریزی شده و آشکار تربیت اجتماعی محیط آموزشی کمک کند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی صریح، برنامه درسی پنهان، جعبه سیاه آموزشی، تربیت اجتماعی
  • حجت الله زارعی، حسن ملکی، امیر سبزی پور صفحه 131
    مقدمه
    کلاس درس باید فرصت تکرار عمل برای یادگیرنده باشد، زیرا یادگیرندگان به دنبال کشف ندانسته های خود هستند و مسلما در این راه با موفقیت ها و شکست هایی مواجه می شوند، اما مهم آنست که یادگیرندگان به ارزش دانستن چیزی که نمی دانند، پی ببرند. در این صورت یادگیرندگان به جبران شکست های خود می پردازند و یاد می گیرند که چگونه عملکردشان را بسنجند و بهبود بخشند. هدف این مطالعه بررسی نقش خودارزشیابی در فرآیند یادگیری و آموزش دانش آموزان بود.
    نتیجه گیری
    تعالی آموزش، حداکثرنمودن مشارکت یادگیرندگان از طریق توسعه و دخالت دادن آنها در امور و تعالی ارزشیابی، به چالش طلبیدن وضع موجود و ایجاد تغییر به منظور نوآوری و خلق فرصت های بهبود یادگیری است. استفاده از خودارزشیابی به صورت مستمر و پویا و فراهم کردن زمینه رسیدن فراگیران به آن، گام موثری در جهت تحقق اهداف آموزش و تربیت و استقرار این روش در مدارس نیازمند عزمی همگانی برای گسترش این مفهوم در آموزش و پرورش است. برای انجام خودارزشیابی و هماهنگی حوزه های مختلف آموزش و پرورش در جهت یکپارچگی فعالیت ها و استقرار نظام خودارزشیابی، برنامه ریزی دقیقی مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، خودارزشیابی، مالکیت، مسئولیت، فرآیند آموزش و یادگیری
  • قدرت الله خلیفه صفحه 137
    مقدمه
    در حال حاضر، تکنولوژی های رایانه ای بخش مهمی از زندگی روزانه بسیاری از نوجوانان و جوانان شده و هر روز بر محبوبیت آنها افزوده می شود. از محبوب ترین و هیجان انگیزترین تکنولوژی های رایانه ای، بازی های رایانه ای هستند. بازی های رایانه ای مزایا و معایب متعددی دارند. از معایب این بازی ها حمله های صرعی، آسیب های جسمانی، مشکلات قلبی- عروقی و افزایش فشار خون و از مزایای آنها، افزایش دقت دیداری، تجسم فضایی و مهارت دیداری- حرکتی است. به استناد تحقیقات انجام شده، تکنولوژی های رایانه ای با توجه به نکات مثبت خود باعث بهبود مهارت های روانی- حرکتی در جراحی، به ویژه جراحی لاپراسکوپی می شوند.
    نتیجه گیری
    تکنولوژی های آموزشی رایانه ای، ابزار تدریس عملی برای افزایش مهارت های روانی- حرکتی در جراحی هستند. جراحان جوانی که با تکنولوژی های رایانه ای سروکار دارند، عملکرد بهتری در جراحی، به ویژه جراحی لاپاراسکوپی نسبت به سایر همکاران خود دارند. بنابراین، توجه به تکنولوژی های رایانه ای در دوره های کارآموزی جراحی می تواند به بهبود مهارت های روانی- حرکتی جراحان و همچنین تعامل بین آنان و صفحه نمایش رابط مورد استفاده در جراحی کمک کند.
    کلیدواژگان: تکنولوژی های رایانه ای، بازی های رایانه ای، کارآموزی، جراحی، مهارت های روانی، حرکتی
|
  • Farmahini Farahani M., Maleki M Page 77
    Aims
    The analysis of sexual health education in higher education textbooks can pave the way for its development in other fields. This study was carried out with the aim of investigating the content of higher education textbooks in terms of addressing the dimensions of sexual health.
    Methods
    The two textbooks of undergraduate course entitled “Family planning” and “Life customs” were studied through content analysis method. Investigation was done through a content analysis checklist containing four main bio-psychological, religious-moral, educational-cultural and social-legal components and 39 subcomponents, which its reliability and validity was approved by experts. Chi-square test was applied for investigating the difference between the expected and observed figures.
    Results
    The components of knowledge about contraceptive methods, choosing partner, marriage and its criteria, the methods of stabilization and supporting the relationship in family, population control had the highest frequency in the book “Family planning” and sexual instincts, the methods of stabilization and supporting the relationship in family and healthy interpersonal relationship were more frequent in the book of “Life customs”. The educational-cultural content was discussed less than the expected level and the social-legal content was discussed more than the expected level in both of the studied books.
    Conclusion
    The most emphasis is on social-legal aspect of sexual health education in the “Family planning” book and the most emphasis is on religious-moral aspect in the book of “Life customs”. Generally speaking, the educational-cultural content has been discussed less than expected and social-legal content has been discussed more than the expected level in both of the studied books.
    Keywords: Sexual Health Education, Curriculum Content Analysis, Textbooks, Higher Education
  • Sum Sh, Seifi S., Ehsani M., Pourghasem Page 83
    Aims
    Universities and scientific environments are involved in many challenges and changes; therefore, mental, spiritual and social support of the students and university academic members and having mutual interaction seems essential. This study aimed to assess the attitude of Babol Dental School professors toward educational counseling and counselors’ duties.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted among Babol Dental School academic staff in 2011. The study population consisted of 14 counselor professors of the Dental School of Babol Medical University who were selected by census sampling method. A validated researcher-made questionnaire was applied for data collection, which had three sections including the demographic characteristics, 16 attitude style questions related to counseling and 14 knowledge and attitude questions toward the features of appropriate counseling process. Data were analyzed by SPSS 16 software using descriptive statistical methods and Correlation tests, one-way variance analysis and regression.
    Results
    Almost half of the respondents (42.7%) were not aware of university counselors’ duties and (42.8%) of educational rules. Overall, university professors didn’t have a positive attitude toward the performance of counselors (35.7% poor, 42.9% moderate and 21.4% good). However, 85.7% were aware of the characteristics of the perfect situation and believed in it.
    Conclusion
    There seems to be a positive attitude toward the duties of counselor professors in the studied university, but university professors don’t have a positive attitude toward their present performance in spite of knowing their duties.
    Keywords: Educational Counselling, Counselor's Duties, Attitude
  • Moshtaghi S Page 89
    Aims
    Considering the importance of goal orientation and its effect on individuals’ performance, especially in educational situations and also considering the role of these orientations in the learning-teaching process, this study was carried out with the aim of determining the relation between the four-dimensional pattern of goal achievement and academic achievement and determining its predictive role in this field.
    Methods
    This correlation study was performed in academic year of 2011-2012 in Dezful, Iran, on 609 students who were selected by random multistage sampling method. Data were collected using the Goal Achievement Questionnaire of Elliot & McGregor. The mean scores of the students were used as an index for academic achievement. Data were analyzed by descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis using SPSS 18 software.
    Results
    There was significant relationship between mastery-approach, performance-approach, performance-avoidance and academic achievement (p<0.01). Regression coefficients also showed that mastery-approach and performance-approach orientation were positive predictors and performance-avoidance was a negative predictor for academic achievement.
    Conclusion
    Findings of the study emphasize the importance of investigating different achievement goals and their influence on academic variables. In addition, implications for educational practice have been discussed.
    Keywords: Achievement Motivation, Achievement Goal Orientation, Academic Achievement
  • Barzegar Bafrooee K., Danafar A. A Page 95
    Aims
    Descriptive evaluation is an evaluating system in which competition and sensitivity to the obtained score is replaced with cooperation and also evaluating tools are applied. Creation of more compatible models is expected in this method in comparison with traditional evaluation method. The main purpose of this research was comparing the descriptive and traditional evaluation systems in respect to the fifth-grade students’ patterns of adaptive learning.
    Methods
    This applied, non-experimental study with causal-comparative design was carried out in 2010 on 477 fifth grade students of Yazd elementary schools that were under traditional and descriptive evaluation systems. The study samples were chosen by cluster sampling method and were divided into two groups of students under descriptive evaluation project (251 students) and those under traditional evaluation system (226 students). Subjects answered the Patterns of Adaptive Learning Scale Midgley. Data were analyzed by multivariate and two way analysis of variance using SPSS 16 statistical software.
    Results
    There was significant difference between the subjects of descriptive evaluation project and traditional evaluation system in performance-avoidance goal orientation and self-presentation of low achievement (p=0.0.2). Students of traditional evaluation system had superiority over the descriptive project students in none of the studied fields.
    Conclusion
    The students of descriptive evaluation system have no superiority over the traditional evaluation project students considering most of the sub-scales of learning models. This issue probably indicates that the descriptive evaluation project has not been completely successful.
    Keywords: Traditional Evaluation System, Descriptive Evaluation Project, Primary Students, Patterns of Adaptive Learning
  • Samadi M Page 105
    Aims
    Since academic achievement is influenced by variables such as motivational orientations and learning strategies, the study of these variables is of great importance. The aim of this research was studying the relationship between motivational orientations, learning strategies and determining the role of each variable in predicting academic achievement.
    Methods
    This descriptive correlation study was carried out in 2010-11 in Tehran, Iran. 600 third-grade guidance school female students in Tehran, Iran were selected by multistage cluster sampling. The data collection tools were the Academic Motivation Scale Vallerand and the Learning Strategies Questionnaire Winestein & Mayer. Academic achievement was measured using the average score. Data were analyzed by Pearson coefficient correlation and multiple regressions.
    Results
    Based on multiple regression results, the strongest predictor for achievement was motivational orientation. Among the components of the Motivational Orientation Scale, “amotivation” was the strongest predictor of academic failure. Learning strategies stood in the second position among which “elaboration strategy” had the highest role in predicting academic achievement.
    Conclusion
    There is a positive relationship between academic achievement and learning strategies and also motivational orientations. There is also a negative relationship between amotivation and academic failure. Motivational orientations especially intrinsic motivation must be focused. In addition, instruction should be directed toward the learners’ interests and learning strategies.
    Keywords: Motivational Orientations, Learning Strategies, Academic Achievement
  • Amerioun A., Ebadi A., Sanaienasab H Page 113
    Aims
    Holding the courses of in-service training is essential for nurses since they compose they highest proportion of hospital personnel and are responsible for the most hours of patient care; therefore, assessing the effectiveness of such courses depends on the presence of appropriate assessment tools. The aim of this study was validating the questionnaire of nurses’ motivation for attending in-service training courses.
    Methods
    This descriptive study was carried out in 2008 on 276 nurses of three selected military hospitals in Tehran, Iran. The study cases were selected by random sampling method. The data collection tool was the questionnaire of nurses’ motivation for attending in-service training courses that contained 34 questions and was applied after confirming its psychometric properties such as reliability and validity. Data were analyzed by descriptive and analytical statistical methods using SPSS 18 software.
    Results
    Five of the 34 statements of the initial questionnaire were excluded after passing the face and content validity process and some phrases were also modified. The exploratory factor analysis was carried out on the remaining 29 questions. The KMO test came out to be 75% and Bartlett's test of sphericity was statistically significant (p<0.001, df=406, X2 =1694.442).
    Conclusion
    The studied assessment tool has proper validity and reliability with 29 statements in five-choice Likert scale. This questionnaire is an appropriate tool for assessing the four important dimensions of in-service training.
    Keywords: Validation, Motivational Factors, Nurses, Continuing Education
  • Agha Babayi R., Nasr Isfahani A. R., Rahimi H Page 119
    Aims

    In Islam, the place of people is so high that in no other belief can be seen and with its original values, it has guidelines and procedures in accordance with all conditions of human life. The aim of this study was to evaluate the level of Islamic self-evaluation in students of Isfahan University.

    Methods

    This descriptive study was conducted in different field students of Isfahan University in 2010-11 academic years. 300 students were selected by purposeful sampling method. The measurement tool was a researcher-made Islamic self-evaluation questionnaire included 20 closed-answer items in Likert’s 5 part spectrum consisted of stipulation, calculating, meditation and expostulation components. Data analysis was done by statistical software SPSS 11 and using the correlation coefficient, one sample T and MANOVA tests.

    Results

    The mean of all self-evaluation components were above average (p=0.0001; df=299). A significant positive relationship was between each self-evaluation components. None of the demographic characteristics were significantly associated with self-evaluation. The mean of Islamic self-evaluation in women was more than men, in undergraduate students was more than postgraduate students and in theology and psychology were more than other fields. There was a significant difference in opinion regarding field and level of education, but there wasn’t any significant difference in terms of gender, father's education and father's occupation.

    Conclusion

    Students of Isfahan University are in a nearly good position according to 4 steps of Islamic self-evaluation. Field and level of education of students are effective on Islamic self-evaluation level, but gender does not affect it.

    Keywords: Evaluation, Self, University Students, Religious Indicators
  • Karimi F Page 125
    Introduction
    Much of which the educational systems teach are planned and explicit, but there are others, are not explicit, but unplanned and hidden. The evidence of this duality could be found in a hidden curriculum, which is called educational black box. This study’s goals were to declare the nature of hidden curriculum aspects in social educational dimensions which result from educational setting structure, social context of educational system and interaction between teacher and learner, and to reveal the inhibitive aspects of hidden curriculum.
    Conclusion
    As the hidden curriculum forms the dominant and pervasive aspects of educational systems, so what they teach, could be the most effective issues that a student learns in his/her educational period. So, the identification of deterrent aspects of hidden curriculum in social education of students can help to fulfill the planned and explicit aims of social education in educational systems.
    Keywords: Explicit Curriculum, Hidden Curriculum, Educational Black Box, Social Education
  • Zareei H., Maleki H., Sabzi Pour A Page 131
    Introduction
    Classroom should be an opportunity of repeating the action for learner, because learners pursue his/her unknowing and undoubtedly, in this way will face with successes and failures but the most important issue is that learners understand the value of knowing what he/she doesn’t know. In this case, students compensate their failures and learn how to evaluate and improve their performance. The goal of this study was to analyze the role of self-evaluation in the process of education and learning.
    Conclusion
    Increasing the learners’ participation through their interference in actions is the transcendence of education and challenging the present situation and make changes due to innovation and creating learning opportunities is the transcendence of evaluation. Using self-evaluation in a continuous and dynamic way and preparing the grounds for learners to achieve it, could be an effective step towards achieving the goals of education and training and the establishment of this method in schools needs public will for development of this concept in all of education processes. It is necessary to provide a schedule for self-evaluation in order to harmonize different fields of education and so to unify the acts and establishing the self-evaluation system.
    Keywords: Evaluation, Self, Evaluation, Ownership, Responsibility, Education, Learning Process
  • Khalifeh Gh Page 137
    Introduction
    Nowadays, computer technologies are an important part of daily life for many teens and youths, and their popularity increases every day. From the most popular and most exiting computer technologies are computer games. Computer games have several advantages and disadvantages. The disadvantages of the games are epileptic attack, physical injuries, cardiovascular problems and high blood pressure, and the advantages of these games are increasing the accuracy of visual, spatial visualization and visual-motor skill. According to research conducted, computer technologies improve psychomotor skills in surgery, particularly in laparoscopic surgery.
    Conclusion
    Computer instruction technologies are practical teaching tools to enhance the psychomotor skills in surgery. Young surgeons, who deal with computer technologies, have a better performance in the surgery, especially in laparoscopic surgery than their colleagues. So, consideration of computer games in surgical training can help to improve surgeons’ psychomotor skills, and also can help the interaction between surgeons and screen interface in surgery.
    Keywords: Computer Technologies, Computer Games, Training, Surgery, Psychomotor skills