فهرست مطالب

مجله دانش و تندرستی در علوم پایه پزشکی
سال هفتم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رحمان رحیمی، حسین شرفی صفحه 1
    مقدمه
    رادیکال های آزاد و گونه فعال اکسیژن درنتیجه متابولیسم طبیعی در سلول ها به طور مداوم تولید می شوند و تحت شرایط استرس سایکولوژیکی و جسمی افزایش می یابند. استرس اکسیداتیو شرایطی است که در آن تولید گونه فعال اکسیژن فراتر از ظرفیت سیستم آنتی اکسیدانی به منظور خنثی سازی این پراکسیدان ها باشد. در این شرایط، پروتئین ها، لیپیدها و اسیدهای نوکلییک آسیب می بینند. بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی اثر یک وهله فعالیت مقاومتی با شدت 80% یک تکرار بیشینه، بر بیومارکر آسیب اکسیداتیو DNA (8- هیدروکسی-2- دی اکسی گوانوزین) می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی 9 ورزشکار پرورش اندام و 9 فرد غیرورزشکار به صورت تصادفی انتخاب شدند. همه آزمودنی ها یک وهله فعالیت مقاومتی شامل 4 ست پرس سینه، پرس پا، سر شانه، جلو بازو و لت را با شدت 80% یک تکرار بیشینه انجام دادند. نمونه گیری خون قبل و بلافاصله پس از فعالیت مقاومتی و نمونه های ادرار قبل، بلافاصله، 3 ساعت و 24 ساعت بعد از فعالیت مقاومتی در هر دو گروه جمع آوری گردید و جهت تعیین غلظت لاکتات و 8-OHdG استفاده شد.
    نتایج
    غلظت 8-OHdG ادراری، بیومارکر آسیب اکسیداتیو DNA، بلافاصله و 24 ساعت پس از فعالیت مقاومتی در ورزشکاران به طور معناداری پایین تر از غیرورزشکاران بود (05/0P<). نتایج درون گروهی نشان داد که غلظت 8-OHdG ادرار غیرورزشکاران در بلافاصله، 3 ساعت و 24 ساعت بعد از فعالیت مقاومتی شدید نسبت به قبل از فعالیت به طور معناداری بالاتر بود (05/0P<) اما در ورزشکاران پرورش اندام فقط 24 ساعت پس از فعالیت مقاومتی افزایش معنادار در غلظت 8-OHdG ادرار مشاهده شد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که آسیب اکسیداتیو DNA در ورزشکاران پرورش اندام نسبت به غیرورزشکاران کمتر می باشد. این امر ممکن است به دلیل سابقه تمرینات منظم مقاومتی در ورزشکاران پرورش اندام باشد و امکان دارد که ظرفیت آنتی اکسیدانی در ورزشکاران به دلیل تمرینات منظم ورزشی تقویت شده باشد.
    کلیدواژگان: فعالیت مقاومتی، 8، هیدروکسی، 2، دزوکسی گوانوزین، ورزشکاران پرورش اندام
  • ناهید بلبل حقیقی، حسین ابراهیمی، مهری دلوریان زاده، مریم کشاورز صفحه 8
    مقدمه
    استئوپروز شایع ترین بیماری متابولیک استخوان می باشد. در جمعیت زنان ایرانی، شیوع استئوپروز در ناحیه ستون فقرات و فمور 9/18% تخمین زده شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزشی پیشگیری از استئوپروز بر میزان آگاهی در زنان کارمند شهرستان شاهرود انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی نیمه تجربی از طریق پرسش نامه پایا و روا بین 180 خانم کارمند که مدرک تحصیلی آن ها دیپلم یا بالاتر و از طریق دفتر امور بانوان جهت شرکت در تحقیق معرفی شده بودند، طراحی و اجرا شد. پس از انجام آزمون اولیه و تجزیه و تحلیل اطلاعات، برنامه آموزشی به شکل پمفلت، پوستر و سخنرانی همراه با نمایش اسلاید توسط 3 متخصص زنان، پاتولوژی، داخلی در یک روز اجرا گردید و آزمون ثانویه پنج هفته پس از آموزش انجام شد. تجزیه وتحلیل داده ها با آزمون t و مک نمار انجام گردید. سطح معناداری برای تمام آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.
    نتایج
    نتایج پژوهش دال بر وجود اختلاف معنادار بین میانگین امتیاز آگاهی درزمینه بیماری های مسبب استئوپروز، داروهای ایجادکننده، داروهای پیشگیری کننده، عوامل پیشگیری کننده، عوامل مساعدکننده و قابل اجتناب و عوامل مساعدکننده و غیر قابل اجتناب استئوپروز قبل و بعد از آزمون بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    باتوجه به میزان پایین آگاهی زنان کارمند درخصوص استئوپروز قبل از آموزش، ضرورت افزایش آگاهی جهت پیشگیری از این بیماری جهت حفظ سلامتی، افزایش کیفیت زندگی و استقلال در دوران سالمندی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: استئوپروز، آگاهی، آموزش، پیشگیری، زنان
  • مهری دلوریان زاده، احمد خسروی، نزهت سادات تقوی، ناهید بلبل حقیقی، فریده صادقیان، محمدرضا خطیبی صفحه 14
    مقدمه
    نوجوانی یکی از بحرانی ترین دوره های رشد انسان محسوب شده که تغذیه نقش بسیار موثری در این دوره دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی تغذیه ای دختران نوجوان مدارس راهنمایی شهر شاهرود می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی تعداد 418 دانش آموز دختر مقطع راهنمایی به روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای انتخاب و داده ها براساس مصاحبه و اندازه گیری شاخص های تن سنجی جمع آوری گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه مشخصات دموگرافیک، یادآمد خوراک 24 ساعت و بسامد غذایی بود. شاخص توده بدنی (BMI) محاسبه و با استاندارد CDC2000 مقایسه گردید.
    نتایج
    شاخص نمایه توده بدنی و مقایسه آن با استاندارد نشان داد که 9/12% لاغر، 7/12% در معرض خطر افزایش وزن و 7/1% چاق می باشند و شاخص توده بدنی با بعد خانوار ارتباط معناداری دارد. میزان مصرف شیر در 4/35% افراد بین 3-2 بار در هفته می باشد و 8/71% از دانش آموزان، میان وعده در مدرسه مصرف می کردند و تقریبا نیمی از دانش آموزان (8/56%) صبحانه مصرف می کنند. میزان دریافت کلسیم نسبت به استاندارد کمتر می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد سوء تغذیه در افراد مورد پژو هش وجود دارد. لزوم پایش و ارائه خدمات تغذیه ای برای این گروه سنی به صورت فردی و گروهی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دختران نوجوان، ارزیابی تغذیه، شاخص توده بدنی
  • علی دادگری، امیر کساییان، لیلا دادور، مهرداد کلاته جاری، مریم رضایی، ملیحه میرزایی صفحه 20
    مقدمه
    خطاهای دارویی یکی از مهمترین و کشنده ترین عوارض درمان محسوب می گردند. سالانه هزاران مورد خطای دارویی در بین پرسنل پزشکی و پیراپزشکی گزارش می شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مداوم بر ارتقاء دانش و مهارت پرستاران در محاسبه دز داروها انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به شیوه مطالعه چهار گروهی سولمون انجام شده است. نمونه های اولیه این پژوهش شامل 100 نفر (50 نفر گروه آزمایش و 50 نفر گروه شاهد) و به روش کاملا تصادفی براساس شماره نظام پرستاری از میان کلیه پرستارانی انتخاب شدند که به فراخوان آموزشی از طریق سایت دانشگاه و اطلاعیه نصب شده در بخش ها پاسخ دادند و دارای معیار ورود به پژ‍‍‍‍‍‍‍وهش بودند. نوع مداخله انجام شده به صورت اجرای برنامه آموزشی براساس نیازهای آموزشی پرستاران و به صورت کارگاهی و انجام کارعملی بود
    نتایج
    نتایج بعد از آموزش نشان داد که میانگین نمره دانش پرستاران در خرده آزمون مربوط به داروهای تزریقی (001/0=P)، حل کردنی (001/0P<)، تعیین غلظت دارو (001/0P<) و انفوزیون سرم (007/0=P) به شکل معناداری افزایش یافته است. همچنین اختلاف آماری معناداری بین میانگین نمرات کسب شده پرستاران در چهار زیر گروه روش سولمون وجود داشت (001/0P<) که تفاوت موجود بین میانگین نمرات کسب شده گروه اصلی پرستاران آموزش دیده در مقایسه با سایر گروه ها بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده تاثیر آموزش بر دانش و مهارت پرستاران در محاسبه دز داروها بود به طوری که پرستاران دارای نیازهای عمیق آموزشی درزمینه محاسبه دز داروها به ویژه داروهای تزریقی بودند. نتایج این تحقیق در راستای پژوهش های مشابه در سرتاسر دنیا موید آن است که برای ارتقای کیفیت مراقبت های پرستاری، آموزش مداوم پرستاران ضروری است.
    کلیدواژگان: آموزش، محاسبه دز دارو، اشتباهات دارویی، کارآزمایی تصادفی آموزشی، مطالعه چهار گروهی سولمون
  • رحیم شرفخانی، سعید دستگیری، رسول قره آغاجی اصل، سعید قوام زاده صفحه 27
    مقدمه
    غذا از جمله نیازهای اساسی بشر است، که تامین آن در مقوله امنیت غذایی نهفته است. بدون شک درآمد خانوار از مهم ترین عوامل در امنیت غذایی خانوار است، ترکیب سنی خانوار ممکن است با تاثیر بر وضعیت اقتصادی خانواده در امنیت غذایی خانوار موثر باشد، لذا هدف از این مطالعه تعیین نقش ترکیب سنی خانوار در امنیت غذایی خانوار می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش مقطعی- تحلیلی در دهستان قره سوی شهرستان خوی انجام شد. از 3700 خانوار منطقه، 2500 خانوار وارد مطالعه شدند. برای سنجش امنیت غذایی خانوار، از پرسش نامه 6 گویه ای USDA استفاده شد و داده های مربوط به گروه های سنی و درآمد خانوار با استفاده از پرسش نامه اطلاعات عمومی جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل از آزمون های کای- دو و رگرسیون لجستیک استفاده شد.
    نتایج
    از 2439 خانوار شرکت کننده در مطالعه، 991 (6/40%) خانوار امن و 1448 (4/59%) خانوار ناامن بودند. بین ترکیب سنی خانوار و وضعیت امنیت غذایی خانوار، رابطه آماری معنادار وجود داشت. همچنین با افزایش بعد خانوار شانس ناامنی غذایی خانوار، کاهش می یابد. مقایسه میانگین درآمد سرانه برحسب ترکیب سنی خانوار متفاوت گزارش شده است. شانس ناامنی غذایی در خانوارهای دارای خردسال، بیشتر می باشد (05/0P<). ولی افزایش تعداد خردسال و تعداد سالمند، تاثیری بر ناامنی غذایی خانوار ندارد.
    نتیجه گیری
    شیوع ناامنی غذایی خانوار در منطقه تحت مطالعه بالا می باشد. اقامت سنتی خانوارهای تازه تشکیل شده در کنار پدر و مادر در مناطق روستایی و آموزش تغذیه صحیح به ویژه برای خانوارهای دارای خردسال، برای کاهش ناامنی غذایی خانوار پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بعد خانوار، ترکیب خانوار، خردسالی، سالمندی، امنیت غذایی
  • محمدعلی آذربایجانی، بهرام عابدی صفحه 37
    مقدمه
    اخیرا آدیپونکتین به عنوان یکی از تنظیم گران متابولیسم چربی مطرح شده است. اما پاسخ آن ها به فعالیت بدنی هنوز به درستی معلوم نیست. هدف این مطالعه تعیین اثر نوع ورزش بر نیمرخ لیپید و آدیپونکتین در مردان غیر فعال می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی تعداد 30 آزمودنی مرد به طور تصادفی در سه گروه فعالیت هوازی (30 دقیقه فعالیت با 60 تا 70 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی)، مقاومتی (سه ست با 10 تکرار در هر حرکت با شدت 70 درصد یک تکرار بیشینه) و ترکیبی (فعالیت هوازی به مدت 20 دقیقه و فعالیت مقاومتی برای 2 ست) قرار گرفتند و نیمرخ لیپید و آدیپونکتین قبل و 24 ساعت پس از فعالیت در آن ها اندازه گیری شد.
    نتایج
    نوع فعالیت بر پاسخ کوتاه مدت لیپید موثر بوده، اما بر آدیپونکتین تاثیری نداشت. غلظت های کلسترول تام و HDL-C در گروه مقاومتی 24 ساعت پس از فعالیت در مقایسه با مقادیر پایه کاهش معناداری نشان دادند. علاوه بر این، غلظت LDL-C نیز کاهش داشت اما این تغییر معنادار نبود. نوع تمرین بر پاسخ کوتاه مدت TG بی تاثیر بود. اما زمانی که داده های گروه ها با یکدیگر ترکیب شدند، کاهش معناداری در غلظت TG مشاهده شد (05/0P≤).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج داده ها مشخص شد پاسخ کوتاه مدت آدیپونکتین مستقل از نوع فعالیت بوده، اما فعالیت مقاومتی در مقایسه با فعالیت هوازی و ترکیبی اثر مثبت بیشتری بر تغییرات نیمرخ لیپید سرم دارد.
    کلیدواژگان: آدیپونکتین، ورزش، لیپید، مردان غیر فعال
  • مریم عباسیان، رضا چمن، مهری دلوریان زاده، محمد امیری، مهدی راعی، پیراسته نوروزی، اعظم احمدی زاده صفحه 44
    مقدمه
    کلسیم یکی از مواد مغذی با اهمیت در دوران بارداری تلقی می شود. کمبود کلسیم و ویتامین D بی شک عواقب جبران ناپذیری بر رشد و توسعه استخوان های جنین و بر سلامت زنان باردار دارد. این مطالعه به بررسی سطح سرمی کلسیم و متابولیت ویتامین Dو برخی عوامل موثر بر آن در زنان باردار و نوزادان آن ها در شهر شاهرود می پردازد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع مطالعات مقطعی است که بر روی 284 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان فاطمیه شاهرود انجام شده است. در این مطالعه علاوه بر جمع آوری اطلاعات دموگرافیک، خون-گیری از مادران و بند ناف نوزادان انجام شده و اندازه گیری 25 هیدروکسی ویتامینD با روش ELAZA و با استفاده از کیت شرکت IDS انگلستان و اندازه گیری کلسیم به روش کالری متری و با کیت درمان کاو بر روی کلیه نمونه ها انجام شده است.
    نتایج
    میانگین سن زنان 32/5±62/26 سال بود. در 9/3% موارد وزن تولد کمتر از 2500 گرم بود. در 5/33 % مادران و 25% نوزادان کمبود کلسیم مشاهده شد. بین سطح کلسیم مادران و بندناف نوزادان ارتباط آماری مثبت و معنی داری وجود داشت(001/0p< و 25/0r=).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای کمبود کلسیم و ویتامین D در این مطالعه و اثرات مضر آن بر سلامت زنان باردار و نوزادان آن ها، پیشنهاد می شود علاوه بر استفاده از مکمل های کلسیم و ویتامین D در زنان باردار، آموزش های بهداشتی مناسب نیز در راستای ترویج تغذیه مناسب و افزایش تماس با آفتاب داده شود.
    کلیدواژگان: کلسیم، ویتامین D، نوزادان، زنان باردار، شاهرود
  • کیوان کرامتی، مهری مهرانپور، ابوالفضل باباخانی، غلامحسن واعظی، فهیمه حبیبی صفحه 49
    مقدمه
    سرطان تخمدان یکی از شایع ترین سرطان های موجود در زنان می باشد. با توجه به نقش آنزیم های سیکلواکسیژناز (COX) و تولید پروستاگلندین نوع E2 در ایجاد ضایعات توموری، به کارگیری ترکیباتی به عنوان مهارکننده های سیکلواکسیژناز در ممانعت از ایجاد سرطان می تواند موثر باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی نقش فلونیکسین به عنوان مهارکننده غیر انتخابی آنزیم سیکلواکسیژناز در بروز سرطان تخمدان بر روی موش های صحرایی ماده نژاد ویستار انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی از 48 سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار در 6 گروه استفاده شد. به منظور القای سرطان از تزریق مستقیم 7-12 دی -میتل بنزاآنتراسن (7،12 Dimethyl Benza Anthracene) به داخل تخمدان استفاده شد. گروه های مورد آزمایش شامل گروه شاهد منفی (بدون تزریق)، گروه شاهد با تزریق DMBA، گروه شاهد مثبت همراه با تزریق سالین (DMBA-Saline) و 3 گروه مداخله که بعد از اتصال تومور با DMBA از روز دهم به بعد به طور 2 روز در میان، مورد تزریق عضلانی فلونیکسین مگلوماین در دزهای 5/0، 1 و 5/1 میلی گرم قرار گرفتند. مقایسه بین گروه ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد.
    نتایج
    میانگین وزن تومور در گروه های دریافت کننده دارو در مقایسه با گروه های شاهد مثبت و DMBA به طور معناداری کاهش یافته است. میانگین وزن تخمدان در سه گروه دریافت کننده فلونیکسین نسبت به گروه شاهد منفی (طبیعی) اختلاف آماری معناداری را نشان نمی دهد (05/0P>).
    نتیجه گیری
    این تحقیق تاثیر مثبت فلونیکسین در درمان سرطان تخمدان را تایید می کند، به طوری که برش های میکروسکوپی حاصل از بافت تخمدان در گروه های دریافت کننده دارو نشان می دهد، سلول های سرطانی در حال تحلیل رفتن هستند تا جایی که سلول ها مجددا در حال به دست آوردن نظم طبیعی خود می باشند.
    کلیدواژگان: سرطان تخمدان، فلونیکسین، سرطان زای شیمیایی، موش های ماده، دی، متیل بنزاآنتراسن
|
  • Rahman Rahimi, Hossein Sharafi Page 1
    Introduction
    As a result of the natural metabolism in cells, free radicals and reactive species of oxygen are continuously produced and increase under physical and psychological stress conditions. Oxidative stress is a condition in which the reactive oxygen species production exceeds the antioxidant system capacity to neutralize these peroxidants. In these situations, proteins, lipids, and nucleic acids are damaged. Therefore, the purpose of this study was to determine the effects of acute resistance exercise (RE) on 8-hydroxy-2’-deoxyguanosine (8-OHdG), marker of DNA oxidation.
    Methods
    In this quasi-experimental research, nine resistances trained (RT) and nine untrained (UT) men were randomly selected. All subjects performed a RE protocol including 4 sets of the bench press, leg press, sited bar shoulder press, arm curls and lat pull down exercises using high intensity (80% of 1RM). Blood draws occurred before and immediately after exercise and urine samples were collected before, immediately after, 3h after and 24 h after resistance exercise for the measurement of plasma lactate and urinary 8-OHdG excretion.
    Results
    Urinary 8-OHdG concentrations were significantly lower at post and 24h post exercise in RT compared with UT (P<0.05). The concentration of 8-OHdG was significantly elevated post, 3h post and 24h post exercise in UT as compared with pre exercise status (P<0.05). However, 8-OHdG was significantly elevated 24h post exercise in RT as compared with pre exercise status (P<0.05).
    Conclusion
    The findings of the present study indicated that oxidative DNA damage was lower in bodybuilding athletes compared to the untrained. This may be due to regular resistance training status in athletes and it is possible that antioxidant capacity is improved in athletes due to performing regular resistance training.
    Keywords: Resistance exercise, 8, hydroxy, 2, deoxyguanosine, Bodybuilding athletes
  • Nahid Bolbolhaghighi, Hossein Ebrahimi, Mehri Delvarian Zadeh, Maryam Keshavarz Page 8
    Introduction
    Osteoporosis is one of the most common metabolic bone diseases. The prevalence of osteoporosis in spine and femur bones of Iranian women is estimated to be 48.6%. The present survey aimed at investigating the effectiveness of an educational osteoporosis prevention programs in improving the awareness of employed women in shahroud.
    Methods
    In this quasi experimental study, a group of 180 employed women having high school diploma or higher levels of education were chosen randomly from a list provided by the Women’s Affair Office. Data were collected through a valid and reliable questionnaire. After the pre-test, the participants were given a set of educational instructions through pamphlets, posters, lectures and slide shows by a gynecologist, a pathologist and an internist on the same day. The post-test was administered after 5 weeks to examine the effectiveness of the instructions. SPSS was use to analyze the results through paired t-test and Mc-Nemar test.
    Results
    The findings indicated a significant difference between the group's awareness prior to and after the program regarding the diseases and drugs which cause osteoporosis, preventive medicines, preventive factors, avoidable predisposing factors and, unavoidable predisposing factors(P<0.001).
    Conclusion
    With regard to the low awareness of employed women of osteoporosis prior to the educational program, it seems essential to enhance the awareness of women to prevent this disease, to maintain health, to enhance quality of life and to maintain independence in the elderly age.
    Keywords: Osteoporosis, Awareness, Education, Prevention, Women
  • Mehhi Delvarianzadeh, Ahmad Khosravi, Nezhat Sadat Taghavi, Nahid Bolbol, Haghighi, Farideh Sadeghian Oth, Mohammad Reza Khatibi Page 14
    Introduction
    Adolescence is one of the most critical periods in human growth during which nutrition plays an effective role. The aim of this study was to determine the nutritional status of adolescent middle school girls in Shahroud.
    Methods
    In this cross-sectional study, 418 middle school girls were selected via a two stage cluster sampling method in 2009. The data were collected through interview and measurement of anthropometric values (BMI). Data collection instruments included a demographic data questionnaire, interview, and 24 hour recall and food frequency. Anthropometric values (BMI) were computed and compared with CDC2000 standards.
    Results
    Comparison of BMI with standard values showed that 12/9%, 12.7% and 1.7% of participants were under and overweight and obese respectively. Moreover, it disclosed that BMI had a significant relationship with family size. The results also showed that 35.4% of participants consumed milk 2-3 times a week and 71.8% of them had between-meals- snack at school and almost half of the students (56.8%) had breakfast. Calcium intake was notably less than standard values.
    Conclusion
    The results showed that there was malnutrition among the participants, so surveillance and providing nutritional services for the members of this age group proved to be necessary.
    Keywords: Adolescent girls, Nutritional evaluation, BMI
  • Ali Dadgari, Amir Kasaeian, Leyla Dadvar, Mehrdad Kalatejari, Maryam Rezaee, Maliheh Mirzaee Page 20
    Introduction
    Medication errors are considered as fatal and critical complications of treatment. Thousands of medication errors committed by medical and paramedical staff are being reported, annually. This study aimed at evaluating the effects of continuous education on nurses’ knowledge and skill of drug dosage calculation.
    Methods
    This study was an educational random trial with pre-post tests, before and after the educational intervention. Solomon four group design was used in this research. Subjects of the study (n=100) were randomly assigned according to official registration number, from all nurses (n=220) who replied to formal announcement in the University’s website and written notice attached on the boards in clinical settings. Educational intervention was planned according to subjects’ educational needs in regards to drug dosage calculation in workshop format.
    Results
    The results of this study indicated that the scores in each sub-tests including injectable drugs (P=0.001), soluble drugs (P<0.000), drug dosage concentration (P<0.000) and infusion solutions (P=0.007) significantly increased after educational intervention. The results indicated that there were significant differences in subjects’ scores in the four groups (P<0.000). The results showed that a significant difference existed between the scores obtained by the main group of nurses and other groups.
    Conclusion
    Findings of this study confirm the effectiveness of educational intervention in improving nurses’ knowledge and skill in drug dosage calculation and they show that the participant nurses were in profound need for continuous education in regards to injectable drug dosage calculation. This finding is in line with most other research projects all over the world which indicate the necessity of educational interventions to meet nurses’ educational needs.
    Keywords: Education, Drug dosage calculation, Educational random trial, Solomon four group design
  • Rahim Sharafkhani, Saeed Dastgiri, Rasool Gharaaghaji Asl, Saaed Ghavamzadeh Page 27
    Introduction
    Food is one of the basic needs of man the provision is intertwined with food security. No doubt, household's economic status has important effects on food security. Household structure may influence household's economic status and subsequently the food security of the family. This study aimed at determining the role of household age structure on household's food security.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 2500 households selected from Qaresoo region in Khoy, a city in the northwest of Iran. Household food security status was measured by a validated short questionnaire including six questions. Chi-square and logistic regression were used for data analysis using SPSS software.
    Results
    Out of 2439 households, 991(40.4 %) were defined as food secure and the remaining 1448 (59.6%) were food insecure. There was a significant relationship between age structure of family and household food security status. Moreover, with a greater family size, the chances of food insecurity also increased. There was however no significant association between household food insecurity and the number of children (under five) and the number of elderly individuals at home
    Conclusion
    Our findings indicate that food insecurity is prevalent in the northwest of Iran. Traditional residence of the newly-formed families beside the parents in the rural areas, and proper nutritional education programs especially for households with young children, can help to reduce the risk of food insecurity in the community.
    Keywords: Household dimension, Household structure, Young, Elderly, Food security
  • Mohammad, Ali Azarbayjani, Bahram Abedi Page 37
    Introduction
    Recently adiponectin has appeared to be a modulator of lipid metabolism. But its response to physical activity is not clear yet. The purpose of this study was to determine the effects of type of exercise on lipid profiles and adiponectin in sedentary men.
    Methods
    In this quasi-experimental research a sample of thirty male subjects were randomly assigned into 3 groups of aerobic exercise (AE), (AE: 60-70% of their maximal oxygen consumption (Vo¬2max) for 30 min), resistance exercise (RE), (3 sets of 10 repetitions at 70% of 1 repetition maximum) and concurrent exercise (CE), (AE for 20 min and RE for 2 sets) and lipid profiles and adiponectin were measured before and 24 h after an exercise.
    Results
    Type of exercise performed influenced the short-term lipid response, but did not influence adiponectin. The Total Cholesterol and HDL-C concentrations were significantly reduced 24 h after exercise in the RE group compared to baseline values. In addition, the change in LDL-C followed a similar trend. However, it did not reach significance for LDL-C concentration. Mode of exercise did not influence the short-term TG response. However, when all groups’ data were combined, a significant reduction in TG was observed (P≤0.05).
    Conclusion
    The results suggest that short-term adiponectin response was independent of the type of exercise, but RE in comparison to AE and CE had more effective favorable changes in serum lipid profiles.
    Keywords: Adiponectin, Exercise, Lipid, Sedentary men
  • Maryam Abbasian, Reza Chaman, Mehri Delvarian, Zadeh, Mohammad Amiri, Mehdi Raei, Pirasteh Norouzi, Azam Ahmadi Zadeh Page 44
    Introduction
    Calcium (Ca) is one of the important nutrients during pregnancy. Ca and vitamin D deficiency have irreparable effects on fetal bone growth and development and on the health of pregnant women. This study investigated the effect of serum Ca and vitamin D metabolite and some of its influencing factors on pregnant women and their neonates in Shahroud.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 284 pregnant women who referred to Fatimiyeh Hospital in Shahroud. In this study, in addition to collecting demographic data, samples of maternal and cord blood were taken, and 25-hydroxy vitamin D, Ca and alkaline phosphatase (ALP) were measured. The data were analyzed through descriptive statistical tests and correlation tests. The level of significance for all tests was 0.05.
    Results
    The mean (±standard deviation) age of women was 26.62±5.32 years. Ca deficiency was observed in 33.5% of mothers and in 25% of neonates. There was a significant relationship between maternal Ca level and neonate cord blood Ca (P>0.001, r= 0.25). There were no significant relationships between maternal Ca level and mother’s age (P=0.69), birth weight (P=0.67), the number of pregnancy (P=0.35) and serum levels of vitamin D (P=0.23).
    Conclusion
    With regard to the high prevalence of Ca and vitamin D deficiency which was found in this study, and the detrimental effects this might have on the health of mothers and neonates, we suggest, in addition to using Ca and vitamin D supplements by pregnant women, appropriate health training also be provided to mothers to promote suitable nutrition and encourage greater exposure to sunlight.
    Keywords: Calcium, vitamin D, neonates, Pregnant Women, Shahroud
  • Kayvan Keramati, Mehri Mehran Poor, Abolfazl Babakhani, Gholam Hasan Vaezi, Fahimeh Habibi Page 49
    Introduction
    Ovary cancer is one of the commonest cancers among the women. With regard to role of cyclooxygnase(COX) enzyme and production of prostaglandin type E2 in causing tumor damages in ovary cancer, application of compounds to inhibit cyclooxygnase can be effective in preventing ovary cancer. Thus, the present study was carried out to evaluate flunixin as nonselective inhibitor of Cyclooxygenase enzymes in developing ovary cancer in female Wistar rats.
    Methods
    In this experimental research, forty eight female Wistar rats, assigned into six groups, were used. To induce cancer, 7,12 Dimethyl Benza Anthracene was directly injected into ovary. Control groups included a negative control group (no injection), a DMBA injection control group and a positive control group (DMBA+Saline injection). Ten days after administrating DMBA to the tumor, three doses (0.5, 1, 1.5 mg) of flunixin meglumine were injected into the three case groups every third day. The comparison between groups was made by using one-way ANOVA.
    Results
    The mean weight of tumors significantly decreased in drug receiving groups, compared to positive control and DMBA control groups. The mean weight of ovary in the three groups receiving flunixin did not show any significant difference, compared with the negative control (natural) group (p>0.05).
    Conclusion
    This study confirms the positive effect of the flunixin in treating the ovary cancer. The microscopic slices of ovary tissues in the experimental (drug receiving) groups indicate that cancerous cells are decreasing so that the cells tend to gain their own normal order again.
    Keywords: Ovary cancer, Flunixin, Chemical carcinogen DMBA, Female rats