فهرست مطالب

حدیث پژوهی - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1391)

نشریه حدیث پژوهی
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدکاظم رحمان ستایش صفحه 7
    در روایات بسیاری، ائمه اطها محدث معرفی شده اند. این وصف منحصر به ایشان نیست، بلکه در روایاتی حضرت فاطمه زهرا نیز دارای این فضیلت شناخته شده اند؛ مجموعه این گفت وگوها در مصحف فاطمه گرد آمده و در اختیار ائمه بوده است. روایات متعددی از اهل بیت در این زمینه رسیده است و ضمن اثبات این فضیلت، جایگاه محدث را به گونه ای که موجب شبهه نشود، تبیین کرده اند. به معنای مذکور در روایات، شیعه و سنی، تحقق آن را برای غیر انبیا ممکن شمرده اند، اما روایات شیعی به صورت دقیق، مصادیق آن را معرفی می کنند و شکل و نمادهای این تحدیث را برمی شمارند. این منابع، محتوای آنچه را ملائکه بر حضرت فاطمه برخوانده اند، تبیین کرده اند.
    کلیدواژگان: حضرت فاطمه، محدثه، مصحف حضرت فاطمه، تحدیث
  • عبدالهادی فقهی زاده، زهرا عماری الله یاری صفحه 35
    سید عبدالله شبر در کتاب مصابیح الانوار فی حل مشکلات الاخبار، علت دیریابی مفهومی برخی از روایات را وجود معارض برای آن ها دانسته و از این رو، در جهت رفع تعارض آن ها کوشیده است. شبر پس از ذکر اقوال گوناگون برای رفع تعارض، گاه قول راجح را بیان کرده، اما در برخی موارد بدون ترجیح، به ذکر احتمالات گوناگون اکتفا کرده است. وی با هدف رفع تعارضات بدوی روایات با سایر ادله، با بهره جستن از روش هایی مانند تصرف و توسعه در معنای واژگان، استفاده از علوم عربیت، حمل بر جواز و استحباب، حمل بر اختلاف مراتب، حمل بر بیان مصداق، حمل بر وجه غالب و زمان خاص، حمل عام بر خاص و مطلق بر مقید، حمل بر تعلیم و آموزش، حمل بر تفضل و رحمت و بیان اسباب و آلات، ذکر احتمال وقوع تصحیف، توجه به تاریخ و اسباب صدور و موقعیت مخاطب، به جمع دلالی اخبار ظاهرا متعارض پرداخته است.
    در مقاله حاضر، روش های پیش گفته مورد اشاره و بحث واقع شده است.
    کلیدواژگان: سید عبدالله شبر، مصابیح الانوار، تعارض روایات، جمع عرفی، جمع تبرعی
  • سید کاظم طباطبایی، علیه رضاداد صفحه 55
    ضرورت به کارگیری اصطلاحات و ادبیات یکسان در عرصه علوم اسلامی و به ویژه در حدیث-شناسی، یکی از موضوعاتی است که دانشمندان مسلمان از آن غفلت کرده اند. در این میان، علم درایه الحدیث با نام های گوناگونی نظیر «اصول الحدیث»، «مصطلح الحدیث» و «قواعد الحدیث» شناخته شده است. این عناوین بیشتر در میان کتاب های عامه رواج داشته، و منابع شیعی بیشتر اصطلاح درایه الحدیث را به کار گرفته اند. آنچه در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته، به طور عمده پیرامون این محورهاست:نخست اینکه موضوع علم درایه الحدیث با توجه به آثار نگاشته شده در این علم چیست؟ کدام عنوان برای معرفی این علم مناسب تر است؟ آیا واضع اصطلاح درایه الحدیث، شهید ثانی است یا وی این اصطلاح را از دیگران وام گرفته است؟ مقاله حاضر با هدف پاسخ به پرسش های فوق سامان یافته است و در نتیجه معلوم می شود که موضوع این علم سند حدیث است؛ شهید ثانی برخلاف آنچه مشهور است، واضع این عنوان نیست و در نهایت عنوان مناسب برای این علم را «مصطلح الحدیث» معرفی می کند.
    کلیدواژگان: علم الحدیث(حدیث شناسی)، درایه الحدیث، مصطلح الحدیث، زین الدین بن علی ملقب به شهید ثانی
  • سیفعلی زاهدی، مریم سادات مودب صفحه 67
    شیخ ناصرالدین البانی، یکی از تاثیرگذارترین و پرکارترین مولفان حدیث پژوه اهل سنت در عصر حاضر و متعلق به مکتب سلفی، با رویکردی جدید در نقد متن است. وی مبانی خاصی در تصحیح و تضعیف احادیث و نقد متن دارد. البانی در بررسی هر حدیث، نخست اقدام به جست وجوی متن حدیث از کتب معتبر می کند و در صورت اعتماد به وجود متن آن در کتب روایی معتبر، به ارزش-گذاری آن اهتمام می ورزد و اگر صحت سند حدیث برای او احراز شده باشد، ارزیابی متن آن را با قواعدی همچون عدم مخالفت با قرآن کریم یا سنت یا حس و تجربه و برخی معیارهای دیگر لازم می داند. در مقاله حاضر، به معرفی و تبیین کیفیت نقد متون احادیث توسط البانی پرداخته شده و روش او در مواردی، غیر عالمانه دانسته شده است.
    کلیدواژگان: البانی، سلفیه، نقد متن حدیث
  • محمد ابراهیم روشن ضمیر، مهدی عبادی صفحه 85
    یکی از کسانی که دیدگاه هایش درباره سنت، در جهان اسلام مناقشات زیادی به پا کرده، محمود ابوریه است. او در کتاب اضواء علی السنه المحمدیه، به طرح مباحثی پرداخت که بر حدیث پژوهان اهل سنت گران آمد، و او را به سنت ستیزی متهم کردند. در برابر، دیدگاه های او درباره جوامع حدیثی اهل سنت، در جهان تشیع به ویژه در ایران، به شدت مورد استقبال قرار گرفت.
    در این نوشتار بر آنیم با بررسی دیدگاه های ابوریه درباره سنت، این واقعیت را نشان دهیم که هر چند ابوریه به طور صریح به رویارویی با سنت نپرداخته و برخی دیدگاه های او در نقد احادیث موجود در جوامع روایی اهل سنت، نشان از حقیقت دارد و از این رو، ما اتهام او به سنت ستیزی را نمی پذیریم، نباید این امتیاز، ما را از توجه به لایه های پنهان دیدگاه های وی و پیامدهای سوء آن ها غافل کند. او در مواردی به گونه ای درباره سنت سخن گفته است که نتیجه ای جز انکار سنت ندارد و پذیرش دیدگاه های او، بنیان سنت را از بن دچار تزلزل می کند؛ هر چند این سخنان را به هدف نقد منابع حدیثی موجود اهل سنت نه انکار حجیت سنت بیان کرده باشد.
    کلیدواژگان: حجیت سنت، نقد حدیث، ابوریه
  • محمدکاظم رحمتی صفحه 105
    در میان تالیفات کهن امامی، کتاب السنن و الاحکام و القضایا نوشته عبیدالله بن ابی رافع، اثر شناخته شده ای بوده، و متن کتاب به صورت مستقل تا قرن چهارم و شاید قرن پنجم وجود داشته است؛ با این حال، در جوامع حدیثی موجود امامیه، خاصه کتب اربعه، روایتی از کتاب مذکور نقل نشده و در دیگر کتاب های حدیثی امامیه نیز تنها سه روایت که در طریق آن ها نام عبیدالله آمده، نقل شده است. در نوشتار حاضر، استدلال شده که احتمالا کتاب وی به واقع، همان کتاب السنن و الاحکام و القضایای محمد بن قیس بجلی(متوفی 151) است، که متن عرضه شده کتاب ابن ابی-رافع بر امام باقر و افزوده هایی به روایت ایشان بر کتاب مذکور توسط محمد بن قیس بجلی بوده است.
    کلیدواژگان: عبیدالله بن ابی رافع، محمد بن قیس بجلی، کتاب السنن و الاحکام و القضایا
  • سیدعلی دلبری، رضا حق پناه صفحه 131
    «زیاده و نقیصه» در روایات، به معنای افزوده شدن یا کاستن چیزی از آن، یکی از آفت های راه یافته در احادیث است که تشخیص و توجه به پیامدهای نامطلوب آن، پژوهش همه جانبه ای را می طلبد. محدثان همواره به این آسیب توجه کرده و یکی از مقدمات استفاده از احادیث را پالایش حدیث از این پدیده دانسته اند، زیرا اندک تغییر و زیادی و کاستی در حدیث، ما را در رسیدن به مقصود اصلی معصوم ناکام می گذارد؛ از این رو، توجه به آسیب «زیاده و نقیصه» از اهمیت به سزایی برخوردار است. نوشتار حاضر، با روش توصیفی تحلیلی به هدف بررسی این پدیده، بیان گونه ها، عوامل و پیامدهای آن در احادیث نگاشته شده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی روایات، علل الحدیث، زیاده و نقیصه در روایات، مزید
  • حمیدرضا بصیری، سید روح الله شفیعی صفحه 163
    پرسش کلیدی این پژوهش، امکان درآمدن حقیقی مومنان به جرگه اهل بیت است. این پژوهش، بررسی دلالتی و سندی حدیث «سلمان منا اهل البیت» را در پرتو دانش حدیث شیعه، رهیافتی مناسب به سوی پاسخ علمی به این پرسش می داند و نشان می دهد تعبیر «سلمان منا اهل البیت» در دانش حدیث شیعه، دست کم بخش مشترک چند حدیث است که همگی با کاربرد «اهل البیت» در قرآن، پیوندی کامل دارند. این تعبیر، از نظر واژگانی دارای توا تر است. سند مجموعه احادیثی که این تعبیر در آن ها به کار رفته است، طیف کاملی شامل ضعیف، موثق، حسن و صحیح را تشکیل می دهند. با این همه، می توان مجموعه احادیثی که این تعبیر در آن ها به کار رفته را از نظر سندی، صحیح و از نظر دلالتی، محکم به شمار آورد. این نوشتار، نشان می دهد رویکرد پیشوایان شیعه به امکان پیوستن مومنان به اهل بیت، اثباتی و ملاک محور است. همچنین، کانون ملاک های مورد نظر پیشوایان شیعه و مهم ترین عنصر قرارگیری سلمان در دایره اهل بیت، دانش ویژه اوست؛ دانشی که قدر متیقن آن، آگاهی از ادیان گذشته است.
    کلیدواژگان: سلمان، اهل البیت، فقه الحدیث، بررسی دلالتی، بررسی سندی
  • فتحیه فتاحی زاده صفحه 211
    زین الدین بن علی عاملی(م 965) معروف به شهید ثانی از رجالیان بزرگ شیعه در دوره متاخر است. آرای رجالی این دانشمند را می توان در تعلیقات ارزشمند او بر کتاب خلاصه الاقوال علامه حلی جست وجو کرد. وی از پژوهشگران برجسته اخبار، و در دو عرصه رجال و حدیث صاحب نظر بوده است. در بررسی حال راویان، استقلال رای عالمانه شهید ثانی مشهود است. شهید ثانی از ناقدان برجسته رجال است که با احتیاط و دقت نظر، روایات و راویان را مورد بررسی قرار داده است. ایشان گاه جنبه های جرح و ضعف راویان را بر تعدیل و تقویت آنان مقدم دانسته است. سندمحوری، سخت-گیری در توثیق راویان و کم توجهی به قرائن صحت حدیث، نمونه هایی از این مواضع سخت گیرانه است؛ البته در تعدیل این دیدگاه نباید از اندیشه هایی همانند توجه به وثاقت اصحاب اجماع و نیز مشایخ اجازه و یا عدم اشتراط ایمان و ضبط غفلت کرد. به هر حال، در نظر داشتن همه جنبه های فکری این رجالی بزرگ ما را به داوری منصفانه در این باره رهنمون می سازد.
    کلیدواژگان: شهید ثانی، نقد رجال، روش شناسی، قول جارح
|
  • Mohammad Kāzim Rahmān Setāyish Page 7
    In many narrations the pure Imams introduce Fātemah as a person to whom angels speak. This description is not confined to her, but in some narrations Fātemah is stated to have this virtue. The sum of these discourses is collected in the scripture of Fātemah and was available to the Imams. There are many narrations from the people of the household in this regard which besides demonstrating this virtue, the place of the interlocutor is explained in a way that leaves no confusion. In the sense mentioned in the narrations by both Sunnis and Shiites, this could occur also to other than the Prophets, but Shiite narrations introduce its instances and count its form and representations. These sources explain the content of what the angels said to Fātemah, too.
    Keywords: Fātemah, interlocutor, scripture of Fātemah, discourse
  • Abd Al Hā, Di Fiqhizā, Deh, Zahrā, Ammā, Ri Allā, Hyā, Ri Page 35
    Sayyid Abdollāh Shubbar in Masābih al-Anwār fi Hal Mushkilāt al-Akhbār argues that the reason of the difficulty of the meaning of some narrations is due to their incompatibility with others and he, therefore, endeavoures to explain away this incompatibility. Having mentioned different views on solving the incompatibility Shubbar sometimes explains the preponderant view, but sometimes mentions the view with no preponderance and suffices with offering different probabilities. In order to explain this incompatibility between narrations and other proofs he employs certain methods, such as manipulation and expanding the meaning of words, using the sciences of Arabic language, interpreting as an indication of allowance and recommendation, interpreting as indicating difference in ranks, interpreting as an explanation of instances, interpreting as indicating the dominant meaning and special time, interpreting as the particular that indicates the general and the absolute that refers to the limited, interpreting as a means to education or bounty and mercy or explaining the means and tools, mentioning the probability of text corruption, paying attention to the date and the occasion of the narration, and the situation of interlocutor. He employs this method to bring together the meanings of the apparently incompatible narrations.This article is an attempt to study and discuss these mentioned methods.
    Keywords: Sayyid Abdollāh Shubbar, Masābih al Anwār, incompatibility of narrations, conventional consensus, voluntary collection
  • Sayyid Kā, Zim Tabā, Tabāi., Aliyyah Rezā, Dā, D Page 55
    The necessity of employing similar terms and literature in the field of Islamic sciences and especially the study of hadith is one of the subjects which have been neglected by Muslim scholars. Of these sciences is the science of understanding hadith which is known by different names, such as “the principles of hadith”, “the term hadith” and “the rules of hadith”. These titles are more common in the books of Sunnis and the Shiite sources mainly use the term “Understanding Hadith”. In this article the following issues have been discussed:First, what is the subject of the science of understanding hadith with reference to the books written on this science? Which title is more appropriate for this science? Is the term understanding hadith was first introduced by the second martyr or he has taken this term from others? This article is an attempt to answer these questions and it concludes that the subject of this science is the documents of hadith. Unlike what is commonly known, the second martyr did not establish this title. Finally it introduces “the term hadith” as the proper title of this science.
    Keywords: science of hadith, understanding hadith, the term hadith, Zayn al Din known as the second martyr
  • Sayfali Zāhidi, Maryam Sādāt Moaddab Page 67
    Sheikh Nasir al-Din Albāni, is one of the most influential and prolific Sunni authors and a student of Hadith and a follower of the sect of Salafiah, who offered a new approach to textual criticism. He follows certain principles in editing and evaluating hadith and textual criticism. Albāni in the study of each hadith first looks for the text of hadith in reliable books and once he trust the citation of hadith in the reliable books of hadith he attempts to evaluate it and if he finds it is authentic he believes it is necessary to evaluate the text by referring to certain principles, such as agreement with the holy Qurān or tradition or reason and experience. This article attempts to introduce and explain Albāni’s method in critiquing texts of hadith and it shows at the same time that his method in some cases is not reliable.
    Keywords: Albāni, Salafiah, hadith textual criticism
  • Mohammad Ibrā, Him Roshan Zamir, Mahdi Ibā, Di Page 85
    One of the people whose views on tradition caused much controversy is Mahmood Abu Riyyah. In his book Adhwaala al-Sunnah al-Muhammadiyyah he discusses certain issues which could not be acceptable to the Sunni students of hadith and, therefore, they accused him of opposing tradition. In contrast, his views on the Sunni circles of hadith have been greatly welcomed in the Shiite world, especially in Iran.In this article the researchers besides discussing the views of Abu Riyyah on tradition attempt to show this truth that although Abu Riyyah does not openly oppose tradition and some of his views on the critique of the existing hadith in the Sunni circles of hadith are correct and, therefore, the researchers reject the accusation that he is against tradition, nevertheless because of this advantage no one should ignore the hidden layers of his views and their dire consequences. In some cases he has spoken of tradition in such a way that the result could be nothing but the denial of tradition, and accepting his views will undermine the very origin of tradition, though he has expressed these views in criticizing the current sources of hadith of the Sunnis rather than rejecting the authority of tradition.
    Keywords: authority of tradition, critique of hadith, abut Riyyah
  • Muhammad Kāzim Rahmati Page 105
    One of the old Imamate works is Ubeidollah Ibn Abi Rafi’s al-Sunan wal Ahkam wal Qadhaya, a well-known work whose text existed independently till the fourth or perhaps the fifth century. Nevertheless in the circles of Imamate hadith, especially the four Books, the book has not been cited and in other Imamate books of hadith only three narrations rare elated in whose chains the name of Ubeidollah is mentioned. In the present article it is demonstrated that probably his book is the same Al-Sunan wal Ahkam wal Qadhaya by Muhammad Ibn Qays al-Bajali (died AH 151), which is the text of Ibn Rafi’s book showed to Imam al-Baqir, peace be upon him, with some narrations from him added to the book by Muhammad Ibn Qays al-Bajali.
    Keywords: Ubeidollāh Ibn Abi Rāfi, Muhammad Ibn Qays al Bajali, Al, Sunan wal Ahkām wal Qadhāyā
  • Sayyid Ali Dilbari, Rezā Haqpanāh Page 131
    “Addition and Detraction” in narrations, in the sense of adding or detracting something from them, is one of the defects which has found its way into hadith and to identify and pay attention to its undesirable consequences need a comprehensive research. Scholars of hadith have always paid attention to this defect and believe one of the preliminary steps in using hadith is to purify hadith from this defect, for even a little change and adding to or detracting from hadith would prevent us from grasping the main intention of the immaculate Imam. Therefore, paying attention to the defect of “addition and detraction” is of much importance. The present article adopts a descriptive-analytic method to investigate this phenomenon and tries to study its kinds, reasons and consequences in hadith.
    Keywords: pathology of narration, the defects of hadith, addition, detraction in narrations, additional
  • Hamid Rezā, Basiri, Sayyid Roohollā, H. Shafiee Page 163
    The main question of this research is the possibility that believers may indeed join the people of the household. This research is a conceptual and archival study of the hadith “Salmān is one of us, the people of the household” in the light of the science of Shiite hadith, which is a proper approach to finding a scientific answer to this question. It shows that the statement “Salmān is one of us, the people of the household” in the science of Shiite hadith has been the subject at least of a few traditions, which are related to the function of “the people of the household” in the holy Quran. This statement in so far as the diction is concerned is repeatedly narrated. The documents of the traditions in which these words have been used comprise a wide range which includes weak, documented, good, and correct narrations. Nevertheless, it can be said that the sum of traditions in which this statement comes in so far as the documents are concerned are correct and in meaning are firm. This article shows that the view of the Shiite leaders on the possibility of the believers joining the people of the household, peace be upon them, is positive and is based on certain criteria. Moreover, the main criteria considered for the Shiite leaders and the most important one that makes Salmān entre the circle of the people of the household is his special knowledge, that knowledge which certainly makes him aware of the previous religions.
    Keywords: Salmān, people of the household, understanding hadith, conceptual study, archival study
  • Fathiyya Fattāhizādeh Page 211
    Zay al-Din Ibn Ali Amili (died AH 965), known as the Second Martyr, is one of the great Shiite expert in transmission of hadith of the recent era. The views of this scholar on transmission can be seen in his invaluable comments on Khulāsat al-Aquāl by al-Allāmah al-Hilli. He is one of the distinguished researchers of narrations in the two fields of transmitters and hadith. In his study of the state of the narrators his independent objective views are conspicuous. The second martyr as one of the eminent critiques of transmission of hadith used to investigate narrations and narrators with caution and precision. He sometimes prefers even to put more emphasis on the defects and weakness of the narrators rather than on modifying or endorsing them. His great emphasis on evidence, strict policy in the evaluation of the trustworthiness of the narrators, and paying less attention to contexts indicating the correctness of hadith are examples of his strict positions.Of course in modifying this viewpoint one should not ignore certain issues like the trustworthiness of the people of consensus and also the Sheikhs who give permissions [to narrate], or the needlessness of the condition of belief and recording. In any case, considering all intellectual aspects of this expert in transmission will help us to have a fair judgment in this regard.
    Keywords: the second martyr, critique of the transmitters, methodology, injurious speech