فهرست مطالب

فقه و حقوق خانواده - پیاپی 55 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 55 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید بیگدلی صفحه 5
    حضانت، جزء مباحث مهم خانواده در نظام های مختلف حقوقی است و نظر به اهمیت جایگاه طفل در ساختن جامعه آینده، توجه به نگهداری، تربیت و حضانت او نیز ضروری شمرده می شود. اما قانون مدنی ایران به نحو مطلوبی به این نهاد حقوقی نپرداخته است؛ یعنی از سویی تعریف دقیقی از این نهاد ارائه نداده و حقوق و تکالیف ناشی از آن را در مقایسه با نهادهای مشابه روشن نساخته است و از سوی دیگر، مسائل مهمی را که پرداختن به آن ها ضروری است، مسکوت گذاشته است. نتیجه این مطلب، پرسش های متعدد دادگاه ها از مراجع مختلفی مثل اداره حقوقی دادگستری است که بیانگر وجود ابهام ها و تعارض های قابل توجه در موضوع بحث است.
    مقاله حاضر می کوشد تا به صورت فشرده، ضمن تبیین جایگاه نهاد حضانت و تکالیف ناشی از آن، به خلاها و تعارض های موجود اشاره کند و راه حل هایی ارائه نماید.
    کلیدواژگان: حقوق، خانواده، کودک، حضانت، قیمومیت، ولایت
  • منیره حق خواه صفحه 25
    اجتهاد صحیح، ساختار مجموعه ای از گزاره های شرعی یک حوزه از فقه، در گرو شناخت موضوعات، احکام، غایات و ارتباط این ارکان با یکدیگر است. غایت تشریع گزاره های شرعی حوزه ولایت قهری، تامین مصالح مولی علیه است و غرض از ولایت مالی ولی قهری، تامین منافع مادی اوست. این مصالح اعم از مصلحت حفظ و یا مصلحت افزایش اموال مولی علیه است. بر اساس این غایت، چیستی و محدوده موضوعات این گزاره ها شکل می گیرد و به تبع آن، احکام متعدد این حوزه، معنادار و مرتبط می گردند. مقاله حاضر با رویکردی جدید به مجموعه گزاره های شرعی حوزه ولایت مالی ولی قهری، و با توجه به ارتباط غایت حکم با ساختار این حوزه، به تحلیل ماهیت موضوع این گزاره ها می پردازد و سپس تعدد حکم تکلیفی تصرفات مالی ولی قهری را از تعدد موضوعات، نتیجه می گیرد و در نهایت با ارائه ملاک، ساختاری منسجم از این حوزه فقهی را ترسیم می نماید.
    کلیدواژگان: ولی قهری، مولی علیه، ملاک، حکم تکلیفی، مصلحت، مفسده، شرط علمی، شرط واقعی
  • سیدابوالقاسم نقیبی صفحه 45
    قواعد فقه خانواده گزاره های کلی و عام فقهی هستند که مبنای برخی از قواعد حقوقی در حقوق خانواده تلقی می شوند. قواعدی چون «رضاع»، «فراش»، «المطلقه الرجعیه زوجه حقیقه»، از جمله قواعد اختصاصی خانواده به شمار می آیند که تنها در حقوق خانواده کاربرد دارند. مقاله حاضر، مفاد، مستندات، شرایط اعمال و مباحث فقهی هریک از این قواعد را در آرای فقی هان متاخر و متقدم بررسی می کند و انعکاس قواعد اختصاصی فقه خانواده را در مواد قانونی مدنی ایران نشان می دهد.
    کلیدواژگان: خانواده، قانون مدنی، فقه، قاعده فقهی، رضاع، فراش، المطلقه الرجعیه زوجه حقیقه
  • نیوشا مصلی نژاد صفحه 70
    بررسی فقهی حقوقی ماهیت حضانت و تاثیر اراده در حضانت از موضوعات بسیار مهم و مورد توجه فقها و حقوق دانان از دیرباز تاکنون بوده است. با توجه به نظرات مختلف در خصوص حق یا تکلیف بودن حضانت و اثرگذاری آن بر زندگی خانوادگی، که اساسی ترین رکن جامعه می باشد، انجام تحقیقات گسترده پیرامون این موضوع بیش از پیش احساس می گردد.
    مقاله حاضر ضمن تشریح دیدگاه های فقها و حقوق دانان درباره ماهیت حضانت، اشخاص عهده دار این امر و موانع اجرای آن و تاثیر اراده در حضانت بر آن است که نشان دهد، آیا حضانت به موجب قرارداد قابل اسقاط و واگذاری می باشد یا خیر؟ نویسنده با بررسی استدلال های فقهی و حقوقی در این زمینه به این نتیجه رسیده است که به موجب مواد 959، 960، 975 و 10 قانون مدنی سلب حق امکان پذیر است، مگر این که قانون آن را منع نموده باشد. حضانت از فرزندان هم حق و امتیازی است که قانون به اشخاص داده است. لذا، بر طبق اصول حقوقی و در محدوده قانونی حضانت قابل اسقاط و واگذاری می باشد.
    کلیدواژگان: فقه، حقوق، حضانت، طفل، والدین، حق، تکلیف
  • فائزه عظیم زاده اردبیلی، فائزه طوقانی پور صفحه 91
    کودکان خارج از نکاح کودکانی هستند که بدون وجود علقه زوجیت میان پدر و مادر و در اثر ارتکاب عمل زنا متولد می شوند. مطابق دیدگاه حقوقی، نسب این کودکان، نامشروع و غیرقانونی است و قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران هم در ماده 1167 به پیروی از فقهای امامیه، طفل متولد از زنا را ملحق به زانی نمی داند. مفهوم عدم الحاق آن است که قانون، نسب طبیعی کودک نامشروع را نادیده می گیرد و آثار قانونی نسب مانند ولایت قهری، حضانت، نفقه و ارث را بر آن مترتب نمی کند. نتیجه آن که حقوق و تکالیفی که قانون برای اولاد در نظر گرفته است، به کودکان مشروع اختصاص می یابد. حال پرسش اساسی این است که کودکان نامشروع چه جایگاه قانونی در نظام حقوقی ما دارند و حقوق مالی و غیرمالی این کودکان برعهده چه کسانی است؟ هیات عمومی دیوان عالی کشور در رای وحدت رویه شماره 617 مورخ 3/4/1376 به استناد نظر برخی فقهای معاصر در جهت حمایت از کودکان خارج از نکاح و مشخص نمودن وضعیت حقوقی این کودکان، عدم الحاق زنازاده به زانی را، به مورد ارث منحصر کرد و کلیه تکالیف مربوط به پدر را برعهده پدر عرفی قرارداد. این مقاله حقوق خانوادگی کودکان خارج از نکاح را با مطالعه تطبیقی مورد بررسی قرار می دهد و راهکارهای حقوقی مناسب نظیر وصیت تملیکی و یا صلح اموال را جهت جبران محرومیت از حق ارث کودکان نامشروع پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: کودک، نامشروع، حقوق مالی، حقوق غیرمالی
  • طاهره عابدی تهرانی، فاطمه افشاری صفحه 114
    امروزه با نقش شگرف رسانه در جوامع بشری و تاثیر آن در انتقال اطلاعات و افکار، باید توجه داشت که رسانهعلاوه بر تاثیرات مثبت، می تواند با تبلیغ جرم وفساد، هرزگی و خشونت، موجب افزایش جرایم و انحرافات در جامعه گردد.در نگاه جرم شناسانه، یکی از تاثیرات منفی رسانه، گسترش بی بند و باری در جامعه است که در چند دهه اخیر با گسترش رسانه های جهانی و خارج از کنترل دولت ها، مانند ماهواره و اینترنت، این معضل در جامعه، مصادیق بیشتری یافته است.از جمله مصادیق بی بندوباری می توان به فرار از خانه و روابط جنسی آزاد و اعتیاد جنسی اشاره کرد که رسانه نقش بسیار موثری بر این پدیده ها می تواند داشته باشد. مقاله حاضر به بررسی این دو معضل اجتماعی می پردازد و از آن جا که فرار از خانه در قانون،جرم انگاری نشده است و صرفا انحراف تلقی می شود، و نیز مقدمات مجازی روابط نامشروع در اینترنت و ماهواره غالبا از کنترل قانونی خارج است، لذا پیشنهاد می کندکه دولت، مردم، خانواده و رسانه ها، با استفاده از فرهنگ سازی و آموزش، تلاشی همگانی برای مقابله با این مفاسد و جایگزین سازی آن با برنامه ها و تفریحات سالم، داشته باشند.
    کلیدواژگان: رسانه، اینترنت، ماهواره، بی بندوباری، جرم انگاری، جرم زدایی
  • فاطمه کاظم پور فرد، مهسا جمشیدی شهمیری صفحه 140
    در نظام حقوقی اسلام، به منظور استحکام نظام خانواده، حقوق و وظایفی متوجه طرفین عقد نکاح می باشد. یکی از این حقوق، حق نفقه زن است که مرد مکلف به پرداخت آن است و صراحت آیات و روایات به این مطلب دلالت می کند. همه فقهای اسلامی در اصل نفقه اتفاق نظر دارند؛ اما در مورد ملاک تعیین و مقدار آن اختلاف آرا وجود دارد.
    این نوشتار به واکاوی تطبیقی آرای فقهای امامیه و اهل تسنن می پردازد و در پی پاسخگویی به این سوال است که ملاک و معیار تعیین مقدار نفقه در آرای فقهای اسلامی چیست و نفقه شامل کدام دسته از مایحتاج زن می شود. بررسی ها نشان می دهد که در خصوص ملاک پرداخت نفقه دو قول موجود است؛ گروهی ملاک پرداخت نفقه را به میزان تمکن مالی مرد و شان زوج می دانند که این نظر شیخ طوسی و فقهای اهل تسنن است و گروهی ملاک پرداخت نفقه را رعایت شان زن می دانند که نظر صاحب جواهر و فقهای متقدم است. در مورد مصادیق نفقه به خصوص هزینه درمان هم نظرات فقها واحد نیست؛ گروه اول هزینه درمان را جزء مصادیق واجب نفقه زوجه نمی دانند؛ فقهای متاخر شیعی از گروه دوم، ذکر مصادیق نفقه در روایات را به عدم انحصار حمل نموده اند و تامین کلیه نیازهای زوجه را بر عهده مرد واجب می-دانند
    کلیدواژگان: نفقه، ملاک تعیین، موسر، معسر، معاشرت معروف، هزینه درمان، نیاز زوجه
|
  • Saeed Bigdeli Page 5
    Custody is an important family issue in different legal systems. Taking into considerations the significance of children in society, the custody & the way of training children is of vital importance, which have not been fully considered, and there is no legal Justification for them in Iranian civil law. Therefore, it needs further elaboration. It is worthy to note that in compare with similar institutions there is no clear definition as far as the duty, rights& the obligations of custody are concerned.On the other hand, there remain some unresolved questions, which are necessary to clarified. Consequently, courts seeking help from legal resources and authorities and the department of justice show that its controversial arguments & ambiguities, which have to taken into consideration still remain. The present article while attempting to clarify the custody rights& its relevant obligation needs further elaboration and finally it presents some solutions.
    Keywords: rights, family, child, custody, guardianship
  • Monireh Hagh Khah Page 25
    Accurate decision on religious statement in the jurisdiction of theology depends on the objective and relation between different factors and topics.The prime goal of religious statement in the area of guardianship is to support the financial interest of children.On the basis of the objectives, the limits the topics, then the decree will be clarified. Taking into consideration the collection of religious statements& its objective on financial issues the present article analyses the nature of such decrees with new approaches.Consequently the decree of different topics will be clarified. Finally it presents certain criteria for the above mentioned jurisdiction of theology.
    Keywords: natural guardian, child, criteria, obligatory decree, interest, corruption
  • Seyed Abol Ghasem Naghibi Page 45
    Family jurisprudential rules are composed of general & universal decree of theology, which are the basis of some family legal rules. Laws related to “Resa”, “Ferash”&“Almotalaghe Alrojieh” are specific family rules are only included in family law. The present article studies the content, the document, the provision of its applicability & theological discourse of each rule from the view point of preceding & contemporary theologians & its application in Iranian civil law.
    Keywords: family, rights, law, theology, jurisprudential rules, reza, ferash, almotalaghe alrojieh, legitimate wife
  • Newsha Mosala Nejad Page 70
    Jurists & theologian have taken the Theological & legal nature of custody & the effect of choice on custody into consideration since the very beginning. Regarding various opinions on the rights & obligation of custody & its impact on family which is the fundamental pillar of society, the above mentioned issue needs further studies and investigation.The present article while studying the problem of administrating child custody, the rights of custodial parents & the effect of choice on custody, elaborates the jurists &theologian approach on the nature of custody.Whether the natural parents may attempt to revoke consent & relinquish the child to prospective parents is a question ostensibly predicted on the child’s best interest.Regarding the theologian & legal reasoning the result of the study was that pursuant to article 10, 925, 960, 959, of civil law, it is possible to withdraw the consent & rights, unless it is legally forbidden. The child custody is the right & privilege that is awarded to a husband & wife. Therefore they can legally relinquish the child to prospective parents.
    Keywords: jurisprudence, rights, custody, child, parents, right, duty
  • Faezeh Azimzadeh Ardebili, Faezeh Toghani Pour Page 91
    According to legal approaches the parentage of the children born out of marriage, is considered illegal & he/she does not belong to a man who has committed adultery.In accordance to article 1167 of Iranian civil law & Imamieh Jurisprudence the illegal child does not belong to natural father, meaning the parentage of the child is considered illegal & does not enjoy the rights of legal guardianship, custody, maintenance & inheritance. In other words illegitimate children do not enjoy the rights provided by statute for legal children in most jurisprudence. So it begs the question what the legal status of illegal children is in Iranian legal system & who is responsible for the financial &non-financial rights of these children. In 1997 with reference to the view point of the contemporary theologian the general board of supreme court of the country set precedent voting No. 617, to safeguard the rights of illegitimate children & clarified the legal status of these children, that natural fathers is responsible for all his duties & obligation except inheritance. Hence the present article while studying the rights of these children proposes some appropriate legal solution involving typical cases as property reconciliation or possessory will to help illegal children who are deprived from inheritance right.
    Keywords: child, illegal, financial rights, non, financial Rights
  • Tahereh Abedi Tehrani, Fatemeh Afshari Page 114
    In multimediated world, crime, violence corruptions are fundamentally mediatised phenomena. Similarly, to the extent that virtually all thoughts & human experiences today are inseparable from mediatized experiences A critical investigation of media & crime, acknowledges that everything in the late modern world are mediatized.In addition to the positive impact of media on human experience, it might lead to numerous examples of crimes & corruption in society. In recent decades international media such as satellite &internet are out of control of legal procedure, and we have been witnessing the emergence & development of mediatized crime It can be noted that running away from home, having illegal sexual relation, and cybersex are some examples of mediatized crime. The present article studies these two types of social corruption. As running away from home is not regarded a crime and is just considered corruption, it proposes that by teaching cultural values, & social construction of human consciousness, the government &the people make an attempt to fight against such social corruption & replace healthy & safe entertainment for the well being of society
    Keywords: Cyber sex, corruption, internet, illegal sexual relation, media, running away from home, satellite
  • Fatemeh Kazem Pour Fard, Mahsa Jamshidi Shahmiri Page 140
    In Islamic legal system in order to strengthen the family foundation, either parties of marriage contract are assigned certain duties & legal rights. Alimony is one of those rights that awarded to the wife by the husband. The criteria for ordering alimony have been discussed in past, and also the verses of the Holy Quran & sayings testify this right. It has been approved unanimously by all Islamic Jurists, but there still remain some controversies as far as the amount & criteria are concerned. The present article studies the Imamieh Jurisprudents &Sunnie’s point of view, to determine what kind of expenses are covered by alimony to meet the wife’s requirement. The study reveals that in connection to the amount of alimony & its criteria, there are two different opinions. The first group Sheikh Toossi &Sunni scholars believe that the payment of alimony depends on both the earning capabilities of a man & the dignity of a woman. But the second group Saheb Javaher & the contemporary Jurists are of the view that the amount & the criteria of alimony depends upon the dignity of a woman thus the disputed issue is one of the difficult cases to be determined. The first group does not consider sick pay as a necessary factor of alimony, but the contemporary shitte jurists believe that all expenses should be included in alimony to meet the necessary requirements of a wife.
    Keywords: alimony, criteria, solvent, insolvent, proper behavior, sick pay, wife's requirement