فهرست مطالب

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 54 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فائزه عظیم زاده اردبیلی صفحه 5
    عقد نکاح منشا آثار فراوانی در روابط زوجین است که پرداخت مهریه از آن جمله است و زوجه می تواند پس از عقد، مهر تعیین شده را (در صورتی که حال باشد) مطالبه نماید. اگر زوج حاضر نشود مهر وی را تسلیم نماید، مطابق ماده 1085 ق. م. زوجه حق دارد از تمکین خودداری کند تا مهریه را وصول نماید. از این حق زوجه در ادبیات فقهی و حقوقی به حق حبس یاد می شود. در مورد حق حبس، مباحث گوناگونی مطرح است و ابهاماتی در مورد تطابق مواد قانون مدنی با برخی مبانی فقهی وجود دارد. از این رو، مقاله حاضر بر آن است با بررسی مبانی فقهی، به پرسش های مهمی که در زمینه شرایط حق حبس، رابطه تقابلی آن، قلمرو حق حبس و مسقطات آن وجود دارد، پاسخ دهد و خلاهای قانونی را تبیین نماید. نتایج این مقاله با استناد به آراء فقها و حقوق دانان چنین است: حق حبس علاوه بر اجماع فقها در نکاح که یک عقد معاوضی یا شبه معاوضی است، مستند بر سه نظریه عمده می باشد:1 طرفین عقد نکاح (زوجین) هر دو حق حبس دارند (این نظر مشهور فقها است)، 2 هیچ یک از زوجین حق حبس ندارند. 3 حق حبس فقط برای زوجه مستقر می شود. به نظر می رسد علی رغم انتقادهای بعضی از حقوق دانان و فقها در مورد سکوت قانون راجع به حق حبس زوج، با عنایت به مبنای شبه معاوضی بودن عقد نکاح می توان حق حبس زوجه را یک قاعده استثنایی دانست که در جهت حمایت از حقوق زن پیش بینی شده است و نباید زوج در این مورد با زوجه مقایسه گردد. اعسار و عدم اعسار زوج نقشی در استفاده از حق حبس ندارد.
    کلیدواژگان: حق حبس، مهریه، عقود معاوضی، عقود شبه معاوضی، الزام، تمکین
  • لیلا سادات اسدی صفحه 28
    ماهیت روابط زوجین که مبتنی بر عاطفه، صداقت و اعتماد است، ایجاب می نماید که آنان پس یا طلاق از سرنوشت یکدیگر کاملا بیگانه نباشند. از این رو، معاضدت های مالی حین طلاق و پس از آن مورد توجه نظام های حقوقی قرار گرفته است. حقوق ایران، این مهم را با وضع نهادهایی مانند اجرت المثل، نحله و مقرری ماهیانه پیش بینی کرده است؛ اما شرایط پیش بینی شده برای تعلق هر یک از این حقوق، در عمل، ناکارآمدی آن ها را نتیجه می دهد. در حقوق کشورهای غربی و اروپایی، نظام اشتراک زوجین در دارایی، تسویه مالی را حین طلاق موجه می سازد. مقرری ماهیانه نیز در حقوق این کشورها و کشورهای اسلامی مورد پذیرش واقع شده است. مقاله حاضر با بررسی نهادهای مورد استفاده در حقوق دیگر کشورها و انطباق آن با فقه، پیشنهادهایی را در رفع ناکارآمدی حقوق ایران در امر معاضدت های مالی پس از طلاق ارائه می کند. تصریح به جبران خسارت ناشی از طلاق و پیشنهاد قالب های اشتراک اموال حین زندگی زناشویی که تسویه مالی را در زمان طلاق لازم می گرداند، بهتر می تواند وضعیت مالی زوجین را پس از طلاق با موازین انصاف منطبق گرداند.
    کلیدواژگان: نکاح، طلاق به سبب تقصیر، اشتراک مالی، مقرری ماهیانه، غربی، عربی
  • محمدعلی خورسندیان صفحه 52
    لزوم توسعه جوامع اسلامی ایجاب می نماید با وضع قوانین مناسب، نقش همسران در فعالیت های اجتماعی و اقتصادی بیشتر مورد نظر قرار گیرد؛ به ویژه که نیاز زنان به فعالیت اجتماعی و واکنش همسران، تاثیر فراوانی در میزان پایداری خانواده بر جای می گذارد. رویکرد قانون گذار در سال های گذشته توجه به خواست های زنان و از جمله شناسایی حق زنان در مخالفت با برخی از مشاغل مردان بوده است. این مقاله پس از پذیرفتن حق اشتغال به عنوان یک اصل، در مورد مبانی و حدود حق زوجین در مخالفت با اشتغال همسر مطالعه می نماید. بررسی موضوع نشان می دهد که ریاست شوهر محدود به مصالح خانوادگی است. همچنین با مطالعه تاریخ فقه روشن می گردد که در بسیاری از ازدواج های کنونی شرط بنایی خروج زن از منزل و اشتغال وی وجود دارد. نویسنده در ادامه، محدوده مخالفت با اشتغال همسر را مورد توجه قرار می دهد و به تبیین حکم مقرر در ماده 18 قانون حمایت خانواده می پردازد و اشاره می کند که حذف این ماده در لایحه اصلاحی، برخلاف رویکرد جدید قانون گذار در تغییر لحن قوانین بوده است و این نقیصه می بایست در لایحه جدید برطرف می گردید. نویسنده در واپسین بخش مقاله، اثر حقوقی اجرای احکام منع شغل، بویژه چگونگی تعهدات همسر و خسارات وارده بر کارفرما و اشخاص ثالث را تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: اشتغال، زوج، زوجه، تمکین عام، قانون حمایت خانواده، حقوق زوجین
  • فریده شکری صفحه 77
    افزایش میزان مهریه پس از عقد نکاح از توافقات رایج میان زوجین است. به رغم آن که عرف جامعه از میزان افزایش یافته با عنوان مهریه یاد می کند، وضعیت حقوقی چنین توافقی محل اختلاف است؛ امری که گاه صدور آرای متفاوتی را از سوی محاکم کشور موجب می شود. در پی طرح دعوا در دیوان عدالت اداری در خصوص جزئی از بخشنامه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور که افزایش مهریه به شرط تنظیم سند رسمی را ممکن می ساخت، این دیوان حکم شرعی افزایش مهریه را از شورای نگهبان استعلام نمود؛ شورای مذکور نیز چنین افزایشی و ترتیب آثار مهریه بر آن را خلاف موازین شرعی دانست؛ سرانجام، هیات عمومی دیوان عدالت اداری با پذیرش دعوا، جزء مذکور از بخشنامه را باطل نمود. در حالی که، اصولی چون حکومت اراده، آزادی قراردادها و لزوم وفای به عهد، اقتضای جریان آثار توافق طرفین را دارد؛ افزون براین، عدم تصریح قانون اساسی به ارائه نظر تفسیری درباره وضعیت حقوقی قراردادهای افراد به عنوان یکی از وظایف شورای نگهبان و لازم الاتباع نبودن رای مذکور برای محاکم دادگستری، هم چنان جریان آثار مهریه بر این توافقات را نتیجه می دهد. مقاله حاضر در صدد است با بررسی مبانی فقهی و ماهیت مهریه در فقه امامیه، تشریح نظریه مشورتی و رای مذکور، به سوال ها و ابهام های مربوط پاسخ گوید و پیشنهاد هایی ارائه دهد.
    کلیدواژگان: نکاح، مهریه، افزایش مهریه، دیوان عدالت اداری، سازمان ثبت اسناد، شورای نگهبان
  • امیر حمزه سالارزایی، علی اصغر مسرور صفحه 99
    اسلام از آغاز دعوت خویش، با تبیین سیمای حقیقی زن و زدودن غبار اوهام و خرافات، حقوق مالی فراوانی را برای وی ثابت کرد، در عین حال، برای او مسوولیت مالی در تامین معاش خانواده قرار نداد، با توجه به این امر، نه تنها می توان گفت زن در اسلام از استقلال مالی برخوردار است، بلکه همان گونه که در این مقاله اثبات می شود، استقلال مالی زن درخانواده، بیشتر از شوهر است. از همین رو، تمام دارایی های قانونی متعلق به زن (ارث، مهر، نفقه، درآمد حاصل از کسب...)، در نظام حقوقی ایران ملک طلق اوست و هیچ مقامی حق تعرض،مطالبه و تصرف در حقوق مالی وی را ندارد، برخلاف حقوق مالی متعلق به شوهر، که فرزندان، همسر و پدر و مادر، به عنوان افراد تحت تکفل، در مصرف آن، شریک هستند و حتی با ضمانت اجرای کیفری، حق مطالبه متعارف خود، از درآمدهای مالی وی را دارند. حاصل کلام این که با نگاه غایی و تراز مالی درآمدها و هزینه کردها در خانواده، روشن می شود که امتیازات و استقلال مالی زن بیش از شوهر است. این نوشتار که به روش کتابخانه ای و نوع توصیفی تنظیم گردیده است، فرضیه برتری امتیاز و استقلال مالی زن را برای نخستین بار، با استناد به ادله و منابع معتبر (آیات، روایات، قوانین جاری کشور) اثبات می کند.
    کلیدواژگان: خانواده، زن، شوهر، حقوق مالی، استقلال، کسب درآمد
  • هما داوودی صفحه 123
    جبران خسارت ناروا که بسیاری آن را از مصادیق روشن قواعد حقوق فطری دانسته اند. در همه نظام-های حقوقی مورد توجه بوده و هست. خسارتی که بدون مجوز قانونی و به صورت ناروا به کسی وارد شود، موجب ضمان قهری یا قراردادی می گردد. هر گونه حق شناخته شده و مورد حمایت قانونی می تواند موضوع این امر قرار گیرد و تضییع آن، دعوی مطالبه خسارت را بر می انگیزد. از جمله این حقوق، حقوق معنوی اشخاص است که گاه مرتبط با هویت آنان و گاه مرتبط با شخصیت آنان در وجهه های عاطفی، عقلانی و اجتماعی است و خسارات وارد بر آن، خسارت معنوی تلقی می گردد.
    ورود این خسارت از جانب زوجین به یکدیگر، ممکن است در مدت برقراری علقه زوجیت، یا هنگام انحلال آن صورت پذیرد. مقاله حاضر در صدد بررسی اشکال این خسارت، امکان و نحوه مطالبه آن، راه-های جبران خسارت معنوی و دشواری های ارزیابی و جبران و طرح دعوی مطالبه آن در طلاق ناشی از سوء رفتار است و نهایتا پیشنهادهایی در خصوص ترمیم نسبی این گونه خسارات در روابط زوجین ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: خسارت معنوی، سوءرفتار، طلاق، وجه التزام، خسارت تنبیهی، کیفر خصوصی
  • کبری پور عبدالله صفحه 139
    نفقه به معنی تامین نیازمندی های متعارف معیشتی زوجه است که از جهت دامنه مفهومی، مصادیق، ضمانت اجرای عدم پرداخت و غیره نیازمند بررسی های فقهی و حقوقی می باشد. مقاله حاضر در پی یافتن پاسخی شفاف به این سوال است که مبنای فقهی شارع در حکم به وجوب نفقه چه بوده است؟ در این راستا تعیین مبنای فقهی، میزان قرار گرفته، به وسیله آثار حقوقی ناشی از آن، قانون گذار را به دیدگاهی قویم در احکام حقوقی نفقه خواهد رساند. تعیین «طرف بار اثباتی» در حکم به تمکین و نشوز، نفقه دوران عقد و نفقه عقد موقت و شرایط معذوریت در تمکین و حتی آمره یا تکمیلی بودن امر الزام به انفاق از ابهامات نفقه است. بررسی ها نشان می دهد در آرای فقهی و حقوقی مبنای واحدی اتخاذ نشده است و در نتیجه یافته های پژوهشی متنوع می باشند.اما اعتنا به مبنای «حق الطاعه» می تواند هم در توافق با رای مشهور باشد و هم قوانین موجود را به انسجام برساند
    کلیدواژگان: نفقه، زوجیت، تمکین، حق الطاعه، نشوز، معیشت
  • چکیده به عربی
    صفحه 176
|
  • Faezeh Azimzadeh Ardebili Page 5
    Marriage contract is a source of ample rights for couple and paying dowry to wife is one of them. After marriage she can claim her dowry before intimacy (if it is on demand). According to article 1185, if the husband is unwilling to pay she can exercise her right and not respond to her husband's demand. In theological and legal context it is known as the right of lien, but still there exist a great number of unresolved questions, and it remain a controversial issue. It is worthy to note that it has been disputed from legal and jurisprudential stand point. This article also attempts to clarify the questions regarding the mutual relation of spouses and the conditions which nullify this right, and it illustrates clearly its legal inadequacy with reference to legal and jurisprudential scholar's stand point. In view of theologians, marriage contract is a mutual contract (Aghde-Moavezi) or of quasi mutual contract (shebhe Moavezi) which is based on three theories: 1.Both parties, husband and wife have the right of lien. 2. Neither has the above mentioned right. 3. Only the wife is entitling to the right of lien. In spite of all criticism by some jurists and theologians on the right of lien which is absent in legal context; it is an exception to the law, to support the woman's right so that women should not be compared with men. Solvency and insolvency of a husband has no affect on the implementation of right of lien and still he has to pay her legitimate right.
    Keywords: Right of lien, dowry, mutual contract, quasi mutual contract obligation, obedience
  • Leila Sadat Asadi Page 28
    The nature of spouse relationship is based on love and affection, honesty and trust which require the couple not to be alien to each other during and after divorce. Hence the post divorce financial aid has been considered in all legal systems. So unilateral gifts, adequate payment and monthly maintenance has been included in Iran legal system, but practically great challenges remain. In the law of Western and European countries shared property system makes financial settlement possible during divorce. The law regarding monthly maintenance has been enforced in Islamic countries as well as in Western and European countries. The present article while reviewing the legal system of other countries in comparison with Islamic Jurisprudence has offered some suggestions to eliminate the inadequacy in Iranian law in post divorce. To compensate the loss inflicted in post divorce, shared property law during marital life is recommended which can fairly solve the financial trauma of post divorce.
    Keywords: Marriage, divorce on the basis of fault, shared property, monthly allowance
  • Mohammadali Khorsandiyan Page 52
    Due to the dramatic development of Islamic societies, women have become socially more active. Regarding the heightened consciousness of the role of women in society, the husband's reaction has great impact on the stability of the family foundation. During the last years the legislators have been prompted to grant women's right and actualize women's demands as well as taking into consideration the opposition of the wife to her husband's job. After ratifying spouses employment rights the present article studies the principle add the limit of the couple's right in opposition to his/her partner's working condition. The study shows that husband's opposition rights are limited to the best interest of family. Nevertheless according to the history of jurisprudence, the wife must obtain permission from the husband before starting a business or travelling. Moreover while the writer studies the limit of husband's opposition to his wife's working condition has codified article eighteen of Family Protection Law. Furthermore it mentions that the elimination of this article in the modified bill is against the new approaches of legislature in changing the procedure of law. Therefore the remaining challenges have to be amended. In the end the writer attempts to clarify the legal impact of execution of law on job prohibition as well as the state of husband's commitment and the loss which has been inflicted on the employer and the third party.
    Keywords: Employment, husband, wife, compliance, Family Support Law, spouse's right
  • Farideh Shokri Page 77
    Increasing the amount of dowry after marriage contract is a common agreement between the couple. Although it has been accepted in the society, but still there is a controversy about the legal status of such agreement. This is an issue which has lead to a dispute among religious authorities. This issue was taken to the Administrative court of justice that will accept the increase of dowry in case of arranging an official document in the organization for registration of deeds and property. Moreover the Guardian Council was also inquired about the religious decree of increasing the amount of dowry. They have contradicted the above mentioned issue which is against the divine and legal principles. Finally the public board of Administrative Court of Justice has invalidated this issue. While the legal principles such as freedom of will, contract, and fulfillment of commitment are settled by the mutual agreement of parties concerned. Moreover the legal status of individual contract as a duty of the Guardian Council is not stated clearly in the constitution and also it is not mandatory for the Court of Justice to execute the verdict regarding the above mentioned issue. The present article tries to answer the relevant questions on the basis of the nature of dowry, jurisprudential principles, and its consultative opinion. Some suggestions are also offered.
    Keywords: Marriage, dowry, increasing dowry, Administrative Court of Justice, Organization for Registration of Deeds, Property, Guardian Council
  • Amirhamzeh Salarzaee, Aliaasgar Masroor Page 99
    In Islam the independent economic position of women has been established since the very beginning. Of the great faiths, Islam has been foremost in assigning women exposition of economic independence to remove all sorts of doubts and ambiguities. A married woman is not responsible for financial upkeep of the home. Therefore, the woman in Islam not only enjoys financial independence, but as it is proved in the present article she enjoys more financial independence in the family compared to her husband. Hence according to Iran legal system any property that a woman might acquire by her own effort or inherit as an heirloom or receive as a legacy or gift including her dowry and alimony belongs to her independent of her husband. No one, even legal authority can interfere in her management or administration of these objects. Although If a man (husband) dies, his surviving parents, wife, sons and daughters all share the inheritance. To sum it up taking into consideration the statistics of family expenses shows that women enjoy more financial privileges than the husband. As this research work is done on the basis of library and descriptive research, the hypothesis regarding the financial independence of women is proved with reference to Quranic versus, sayings and authentic sources and current laws in the country.
    Keywords: Family, wife, husband, financial rights, independence, earnings
  • Homma Davoodi Page 123
    Compensation of emotional damage is known as a clear example of natural law in all legal systems. If unjust emotional distress inflicted on someone automatically is liable to ask to redress the harm suffered as a result. Violation of every recognized and protected right by the law can be a cause for damage claim. Physical violence, emotional distress, mental damage, threat of social status, and character and identity abuse, all are considered as spiritual damage. The spouses may hurt each other during matrimonial ties or during pendency of partie's divorce. The present article attempts to study the different kind of damages such as: 1. Seeking ways to state a claim. 2. Ways of recovering emotional distress. 3. The evaluation of emotional distress and litigating the claim caused by abuse during matrimonial ties.Finally some suggestions are offered to redress the damages inflicted on the spouse over the course of partie's marriage.
    Keywords: Emotional damage, abuse, divorce, punitive damage, arbitrary punishment, penalty clause
  • Kobra Pourabdollah Page 139
    Alimony or maintenance is a regular financial support that is given to a spouse after divorce to meet her reasonable needs. To guarantee the payment of alimony, its concept and acceptability have to be studied form a legal and theological stand point. The present article attempts to illustrate clearly these questions in order to point out what the theological principle behind it is. As it is based on the theological principles, the legislators with the help of the relevant law reach a firm consensus on legal verdict of alimony. Regarding alimony there are some unresolved questions such as: 1. whether a husband has to pay alimony. 2. Should the alimony be paid during temporary or permanent marriage contract? 3. Why a woman refuses to submit to her husband's demand. 4. Whether a husband is obliged to pay alimony or not. The study shows that jurisprudents and jurists have not reached a consensus. As a result the research findings vary. With regard to the "right to be obeyed" (hagh-o-l-ta-a) and the stand point of jurisprudential scholar, the law of alimony can be codified accordingly.
    Keywords: Alimony, marriage, obediance, right to be obeyed, disobedience of wife, means of livelihood