فهرست مطالب

تاریخ اسلام در آینه پژوهش - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، زمستان 1390)

نشریه تاریخ اسلام در آینه پژوهش
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، زمستان 1390)

  • 176 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر انطیقه چی، نعمت الله صفری فروشانی صفحه 7
    پس از تشکیل اولین دولت شیعی، یعنی علویان طبرستان در ایران در قرن سوم هجری، دولت های بزرگ شیعی دیگری، همچون آل بویه، و فاطمیان و آل حمدان در قرن چهارم هجری شکل گرفت. این دولت ها، در گسترش تعالیم شیعه امامیه، اسماعیلیه و گسترش فرهنگ و تمدن اسلامی، به خصوص آشکار کردن مظاهر شیعه در ایران، عراق و شمال افریقا نقش غیرقابل انکاری ایفا کردند. در عین حال، این دولت ها با اینکه معاصر دولت عباسی بودند که در اوج ضعف خود بود، ولی هرگز نتوانستند امپراطوری بزرگ شیعی را به وجود آورند و همواره برای گسترش قلمرو خود با یکدیگر در رقابت و نزاع بودند. گرچه می توان در منابع تاریخی از تعامل اندک آنان سخن راند، این مقاله با رویکرد تحلیل اسنادی، به تفصیل به روابط دولت های شیعی قرن چهارم هجری پرداخته است.
    کلیدواژگان: دولت، شیعه، ارتباط، قرن چهارم، آل بویه، فاطمیان، حمدانیان
  • روح الله صفری، علی اکبر تشکری صفحه 35
    حضور پدیده اینترنت در دو دهه اخیر در بسیاری از کشورها، تحولات مثبت بسیاری را به همراه داشته و حوزه تحقیقات و پژوهش های علوم انسانی، به ویژه تاریخ را از این تحولات بی نصیب نگذاشته است. به نظر می رسد، استفاده از این پدیده در حوزه های علمی و پژوهشی، با تمامی قابلیت ها و امکاناتش، همانند هر ابزار دیگری، دشواری ها و خطرهای خاص خود را به همراه داشته است. رشته تاریخ و محققان علوم انسانی در آینده ای نه چندان دور، در رویارویی با این پدیده جدید، با تهدید ها و چالش های بسیاری مواجه خواهند بود.
    این مقاله با رویکرد تحلیلی و بررسی اسنادی به تفصیل پیرامون پیشینه شبکه جهانی اینترنت و تولید اسناد دیجیتال در این شبکه، جنبه های مختلف تاثیر شبکه جهانی اینترنت بر آینده رشته تاریخ و تاریخ نگاری، پیامدهای احتمالی تعامل اینترنت با رشته تاریخ، آینده اسناد دیجیتال، که یکی از دغدغه های مورخان معاصر است، بحث نموده است.
    کلیدواژگان: تاریخ دیجیتال، اینترنت، اسناد و تاریخ نگاری
  • محمدرضا احمدی ندوشن صفحه 49
    جایگاه برتر علمی امام علی نه تنها در باور شیعیان، امری مسلم است، بلکه اهل سنت و بسیاری از اندیشمندان غیرمسلمان و مستشرقان نیز به آن اعتراف دارند. اندیشمندان غیر مسلمان و مستشرقان درباره جایگاه علمی امام علی دو دیدگاه ارائه کرده اند: از یکسو، بسیاری از ایشان با استفاده از منابع معتبر و نگاهی محققانه، دیدگاهی مثبت ارائه کرده و برجستگی های علمی آن بزرگوار را در حوزه تفسیر، فقه، قضا، ادبیات عرب، خطابه و... تشریح نموده و خدمات علمی ایشان را ارزیابی کرده و به تحسین ایشان پرداخته اند. و از سوی دیگر، عده ای اندک از مستشرقان با اهداف مغرضانه و در مواردی با استفاده از منابع نامعتبر، درخصوص جایگاه علمی آن حضرت، در برخی از عرصه ها تشکیک کرده، دلیل عدم موفقیت ایشان را ناشی از برخی ناتوانی ها دانسته اند. این مقاله با رویکرد اسنادی به بررسی حیات علمی حضرت علی، از منظر مستشرقان و اندیشمندان غیر مسلمان می پردازد. و درصصد نقد دیدگاه دوم است.
    کلیدواژگان: علی(ع)، علم، استشراق، مستشرق
  • محمدعلی توانا صفحه 71
    فرجام تاریخ چه خواهد بود؛ آیا بشر به سوی کمال گام برمی دارد، یا اینکه انحطاط را تجربه می کند؟ در این زمینه، دو دیدگاه کلان در فلسفه سیاسی و اجتماعی غرب وجود دارد: یکی، دیدگاه تکامل گرایان، که فرآیند تاریخ را رو به پیشرفت و بهبودی می دانند، همانند هگل، فیلسوف قرن هجدهم و نوزدهم میلادی که نظریه دولت کمال اخلاقی را مطرح می کند. دیگری، دیدگاه ضدتکامل گرایان، که تاریخ بشر را رو به قهقرا می دانند، همانند، ادموند برک، فیلسوف محافظه کار قرن هجدهم میلادی که نظریه بازگشت به سنت را پیشنهاد می کند. فوکویاما در نظریه پایان تاریخ، ادعا می کند که با فروپاشی نظام کمونیسم، آموزه لیبرال دموکراسی عالم گیر خواهد شد.
    نظریه های تکامل گرایی، فلسفه سیاسی و اجتماعی غرب، یعنی نظریه پایان تاریخ فوکویاما را بررسی و نقد می کند.
    در این مقاله با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، نظریه پایان تاریخ فوکویاما از منظر یکی از برجسته ترین دیدگاه های تکامل گرایی اسلامی، یعنی آموزه شیعی مهدویت، به چالش کشیده شده و در پایان، چارچوبی بدیل، یعنی نظریه حاکمیت جهانی اسلام، مطرح شده است.
    کلیدواژگان: نظریه پایان تاریخ، تکامل گرایی، ضد تکامل گرایی، حاکمیت جهانی دموکراسی، لیبرال و حاکتی
  • کیومرث میرزایی، کیومرث عظیمی، سیداصغر محمودآبادی صفحه 87
    تقارن تاسیس امارت عربی حیره و سقوط آن با آغاز و پایان کار پادشاهی ساسانی در زمانی نزدیک به چهار قرن را نباید امری تصادفی به شمار آورد، بلکه تداوم کار این امارت در مرزهای جنوب غربی دولت ساسانی را باید در نقش هایی جست وجو کرد که امیران عرب حیره به نفع شاهان ساسانی انجام می دادند. ساسانیان در حمایت و دفاع از امارت عربی حیره، منافع خاصی را مدنظر داشته و تداوم این امارت را به نفع پادشاهی خود می دانستند و در بهره وری از این اهداف، آنچنان موفق عمل کردند که رقیب اصلی ایشان، امپراتوری روم نیز به تقلید از آنها امارت عربی غسانیان را در منطقه شام دایر کرد. امرای عرب حیره در بیشتر دوران حیات خود دولتی وابسته و دست نشانده پادشاهان ساسانی بوده و حفاظت از مرزهای امپراتوری ایران را در برابر هجوم بادیه نشینان عرب و نیز همراهی با سپاهیان ایران را در رویارویی با روم عهده دار بودند.
    این پژوهش سعی دارد با تکیه بر منابع و اسناد تاریخی، روابط سیاسی امارت عربی حیره را با دولت ساسانیان بررسی کند.
    کلیدواژگان: روابط سیاسی، ساسانیان، حبره، آل منذر، لخمیان
  • علی اکبر عباسی صفحه 109
    یکی از اقدامات عجیب ابومسلم خراسانی، نابودی داعیان سرشناس و قدیمی عباسی همچون ابوسلمه خلال، سلیمان بن کثیر، ولاهزبن قریظ بود. ابومسلم خراسانی خود صاحب دعوت نامیده می شد. وی در زمان آشکار شدن قیام عباسیان در خراسان، ریاست آن را بر عهده داشت. وی از هوشی فوق العاده برخوردار بود و اقداماتش را با برنامه های حساب شده انجام می داد. این مقاله بر آن است که برنامه ها، انگیزه ها و اهداف ابومسلم خراسانی را از نابودی داعیانی که از خودش سابقه بیشتری در دعوت و نهضت عباسی داشتند، تحلیل و تبیین نماید. برده بودن ابومسلم خراسانی در دوران نوجوانی و خریده شدن وی توسط داعیان و تقدیم نمودن او به امام عباسی، موجب شده بود تا داعیان کهنه کار عباسی، حتی در دوران اوج عظمت و شهرت ابومسلم، وی را مهم ندانند. این مسئله موجب کینه ابومسلم و نابودی آنان توسط وی در زمان عزت و اقتدار سردار سیاه جامگان گردید.
    کلیدواژگان: ابومسلم، داعیان، لاهرز، سلیمانی، سرداران عرب، بوبومیان خراسان
  • تقی شیردل*، محمدحسن عصف، حاجی بکتاش ولی، بکتایه فبنی آسیاسی صفحه 129

    امیرنشین عثمانی برای تثبیت و حفظ قدرت خود، تحولات مهمی را پشت سر گذاشت. در این پروسه حفظ قدرت، عواملی چند نقش داشتند که توجه به دراویش و طریقت های صوفی و بهره گیری از نفوذ و قدرت آنان، به ویژه طریقت بکتاشیه، از عوامل مهم بود. طریقت بکتاشیه منسوب به حاج بکتاش ولی، از فرقه های مهم و تاثیر گذار در تاریخ امپراتوری عثمانی است که زمینه های پیدایش آن به قرن هفتم هجری در آسیای صغیر برمی گردد. این طریقت که بر اساس نهضت باباییه در آسیای صغیر پایه گذاری شد، توانست از طریق پیوند با سازمان نظامی ینی چری، نفوذ خود را در سلاطین عثمانی گسترش داده و چندین قرن در تحولات سیاسی مذهبی امپراتوری عثمانی نقش داشته باشد.
    در این مقاله سعی شده است تا علل توجه سلاطین عثمانی به طریقت های صوفی، به ویژه بکتاشیه، زمینه های پیدایش بکتاشیه و چگونگی ورود و نقش آنان در مناسبات سیاسی- مذهبی امپراتوری عثمانی بررسی شود.

    کلیدواژگان: امپراتری عثمانی، تصوف، حاجی بکتاش ولی، ینسی چری، آسیای صغیر، آناطولی
  • صفحه 161
|
  • Nasir Antiqechi, Nimatollah Safari Frooshani Page 7
    After the establishment of the first Shiite state in Iran in the third century ('AH'), i.e., the Alawids in Tabarestan, other great Shiite states like Buyids, Fatimids, and Hamdanids came to existence in the fourth century ('AH'). The role which these states played in spreading the Twelver's and Ismailid's beliefs and Islamic culture and civilization, especially introducing the Shiite symbols in Iran, is undeniable. However, these states could not establish a great Shiite empire although they witnessed the 'Abbasids’ terminal decline. They always fought and competed against each other and their main concern was to expand their dominion. Although historical sources talk about the interaction between them, the present paper discusses in detail the relations among Shiite states in fourth century ('AH'), using an approach based on documentary analysis.
    Keywords: state, Shiite, relations, the fourth century ('AH'), Buyid, Fatimids, Hamdanids
  • Ruhollah Safari, Ali Akbar Tashakkori Page 35
    In the last two centuries, the prevalence of the internet in many countries has brought about positive changes and influenced the field of studies in the human sciences, especially history. Using the internet along with its capacities and facilities in research and scientific fields can, like any other means, have its own problems and dangers. In the near future, the discipline of history and researchers of the human sciences will face many threats and challenges due to the emergence of this new phenomenon.Using an analytical approach and documentary analysis, the present paper discusses in detail the historical background of the world web internet, the generation of digital documents in this web, the different sorts of the internet's influence on the future of the discipline of history and historiography, the possible consequences of the interaction between the internet and the discipline of history and the future of digital documents, which is one of the concerns of contemporary historians.
    Keywords: digital history, internet, documents, historiography
  • Mohammad Riza Ahmadi Nadooshan Page 49
    Not only Shiites but also Sunnis and many non-Muslim scholars and orientalists admit that Imam Ali enjoys a superior scientific status. Non-Muslim scholars and orientalists view Imam Ali's scientific status from two prospective. On the one hand, many of them present a positive view, and have explain his remarkable scientific achievements in Qur’an commentary, jurisprudence (fiqh), judgment, Arabic literature and rhetoric, etc. evaluated his scientific works and praised him, basing their argument on authentic sources and a scholarly look. On the other hand, few of them, having evil intention and relying on unauthentic sources cast doubts as to his scientific status in some fields and attribute failure to some inabilities to him. Using a documentary approach, the present paper sheds light on Imam Ali's scientific life from the view of non-Muslim thinkers and orientalists.
    Keywords: Imam Ali (peace be upon him), science, orientalism, orientalist
  • Mohammad Ali Tavana Page 71
    How will the history end? Is man moving towards perfection, or toward his downfall? In response to these questions, we notice two general views in western sociopolitical philosophy: the first is of the perfectionists including Hegel, one of the philosophers of the eighteenth and nineteenth century, who proposed the state of moral perfection. Perfectionists believe that history is moving towards progress and advancement. The second is of the anti-perfectionists including Edmond Burke, one of the eighteenth century’s conservative philosophers, who proposed the theory of the return to tradition. Anti-perfectionists believe that man's history is in retreat. This theory investigates and criticizes the perfectionism of western sociopolitical philosophy, that is, Fukuyama's theory about the end of history. In his theory, Fukuyama claims that the doctrine of liberal democracy will dominate the world after the decline of communism. The present paper which criticizes Fukuyama's theory in the light of the prominent view of Islamic perfectionists, represented in the doctrine of Shiite Mahdism, uses a qualitative conceptual analysis. Finally, it provides a unique framework, stressing on Islam's governance of the world as a substitute for this theory.
    Keywords: the theory of the end of history, perfectionism, anti, perfectionism, the world domination of liberal democracy, Islam's governance of the world domination
  • Kiyoomars Mirzaii, Kiyoomars Azimi, Seyyed Asqar Mahmudabadi Page 87
    The rise and decline of Al-Hirah Arab Emirate was simultaneous with the rise and decline of the Sassanid Kingdom, both of which ruled for nearly four centuries. This simultaneity should not be considered to be accidental; rather, the reasons behind the continuation of this Emirate which lies in the south western of Sassanid Empire should be traced in the role that Arab Emirs of Al-Hirah played in supporting Sassanid kings. The Sassanids’ aim in supporting and defending Al-Hirah Arab Emirate was to guard their interests and they believed that its continuation would bring advantage to their kingdom. They were so successful in defending these aims that their arch-rival, the Roman Empire, followed their example and established the Ghassanid Arab Emirate in Syria. Almost throughout their lives Al-Hirah Arab Emirs were dependent on Sassanid kings and were subordinate to them; they defended the borders of the Persian Empire against the attacks of Bedouin Arabs and supported the Persian army in the battle against the Roman Empire. Relying on historical resources and documents, the present paper tries to review the political ties between Al-Hirah Arab Emirate and the Sassanid Empire.
    Keywords: political ties, the Sassanids, Al, Hirah, AL, Manathirah, Lakhmids
  • Ali Akbar Abbasi Page 109
    One of Abu Muslim's strange actions was the killing of famous and former 'Abbasid missionaries like Abu Selmah Khalal, Solayman b. Kathir, Lahiz b. Qarizoo, etc. Abu Muslim himself was called a propagandist. He led the 'Abbasid uprising in Khorasan. He had a very keen mind and made his decisions skillfully. Making a documentary research, the present paper investigates Abu Muslim Khorasani's plans, motives, and aims of killing those missionaries whose record was longer in the 'Abbasid movement than his own. 'Abbasid veteran propagandists did not consider Abu Muslim as an important personality even at the height of his fame and glory because during his adolescence he was a slave who was presented as a gift to 'Abbasid Imam by missionaries. This Abu Muslim's hostility towards missionaries made him kill them after he reached glory and gained power as the leader of Black Garments.
    Keywords: Abu Muslim Khorasani, Abbasid missionaries, Lahiz, Solayman, Arab commanders, natives of Khorasan
  • Taqi Shirdel, Mohammad Hassan Raznahan Page 129

    The Ottoman Emirate, one of the several emirates in Anatolia, underwent dramatic developments in the course of change into an Islamic empire and consolidated and maintained its power. This course of change was influenced by two factors. One of the important factors of consolidating and preserving Ottoman Sultan's power was the special attention given to dervishes and Sufi orders, especially Baktashid order, and their use of power. Baktashid order, which is attributed to Hajj Baktash Wali, is one of the important and influential orders in the history of the Ottoman Empire and its origin traces back to the Asia Minor in the seventh century. This order which came to existence on the basis of Babaiyyeh movement influenced the Ottoman Sultans through building relations with Janissary military organization and played a key role in the political and religious developments of the Ottoman Empire over several centuries. Therefore, the present paper tries to study the reasons behind the special attention given by Ottoman Sultan's to Sufi orders, especially Baktashid order, the origin of its formation, and how it entered into and effected the political and religious relations of the Ottoman Empire.

    Keywords: the Ottoman Empire, Sufism, Hajj Baktash Wali, Baktashid, Janissary, Asia Minor, Anatolia