فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 28 (بهار 1391)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 28 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمیدرضا شاکرین صفحه 9
    یکی از اساسی ترین مبانی درخور پژوهش در حوزه فهم قرآن مجید، زبان شناسی این کتاب الهی است. امروزه پرسش های فراوانی درباره زبان قرآن مطرح است؛ ازجمله اینکه: زبان قرآن معنادار است یا بی معنا؟ شناختاری است یا ابزاری؟ ادبی، رمزی یا عرفی است یا به گونه ای دیگر؟ دارای ساختار گفتاری است یا نوشتاری؟ نسبت اجزای درونی و مفاهیم آیات قرآنی با یکدیگر چگونه است؟ و.... هر پاسخی به پرسش های پیش گفته افزون بر تعیین نوع نگاه به قرآن، زیرساختی تئوریک برای چگونگی فهم قرآن و قواعد آن نیز خواهد بود. تحقیق حاضر، ضمن شناختاری انگاشتن زبان قرآن برآن است که این کتاب آسمانی به لحاظ زبانی دارای جامعیت چهاروجهی می باشد. این ویژگی، نتایجی در فهم و تفسیر دارد که در این مقاله به آنها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، زبان، زبان قرآن، فهم، جامعیت، روش شناسی
  • علی اکبر بابایی صفحه 25
    آیه تطهیر یکی از ادله شیعه بر عصمت اهل بیت پیامبر^ است و از جهات مختلفی درباره آن بحث شده است. یکی از جنبه هایی که کمتر به آن پرداخته شده، استقلال نزول آیه و تاثیر آن در ظهور و فهم معنای آیه است. در این مقاله پس از تبیین اینکه پیوستگی در نزول، شرط تحقق سیاق معتبر است، استقلال نزول آیه با شواهد درونی و ادله بیرونی اثبات می شود و آثار آن در معنای لام در «لیذهب»، متعلق و مفعول «یرید»، تکوینی بودن اراده و دلالت آیه بر عصمت اهل بیت و تعیین معنا و مصادیق اهل بیت در این آیه، تبیین و با روایات تایید خواهد شد.
    کلیدواژگان: آیه تطهیر، استقلال نزول، اهل بیت، عصمت اهل بیت، سیاق
  • مریم شریف پور، محمد محمدرضایی صفحه 45
    از مسائل مهم در کلام، فلسفه و عرفان نظری، ماهیت نداشتن خدای متعال است. این مسئله بر مبانی عمیق عقلی استوار است و آثار دینی و اعتقادی فراوان و تاثیر ژرفی بر فهم بهتر برخی از آیات و روایات دارد.
    بیشتر مخالفان این مسئله، متکلمان اند. علت اصلی مخالفت آنها عدم درک صحیح از مفهوم اشتراک معنوی وجود می باشد. ازآنجاکه این قاعده فلسفی است، روش تحقیق آن تحلیلی منطقی خواهد بود. تامل در مبانی و ساختار منطقی و معنایی ادعاها و لوازم منطقی و معنایی آنها عمده ترین ابزار تحلیل است.
    کلیدواژگان: ماهیت، وجود، اصالت، انیت، تحلیل گزاره ای، ضرورت ذاتی، گزاره حقیقه
  • مهدی محسنیان راد، محسن الویری صفحه 63
    با توجه به گستره و ژرفای مطالعات نوین دین شناسی و ضرورت های برخاسته از فضای جهانی برای مفاهمه بین ادیانی، بهره گیری از روش های دقیق علمی به ابزاری اجتناب ناپذیر برای شاخه ای از این مطالعات به نام «دین شناسی تطبیقی» تبدیل شده است. در این مقاله که به روش تلفیقی تحلیل محتوای کمی و کیفی انجام شده و بخشی از یک گزارش تحقیقی گسترده است، ابتدا مفهوم ضمانت های اجرایی منفی یا مجازات ها تبیین می شود و سپس مسئله اصلی تحقیق (شناخت مشابهت ها و تفاوت های ضمانت های مذکور در تورات، انجیل و قرآن کریم) تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: ضمانت اجرایی منفی، مجازات، دین شناسی تطبیقی، تورات، انجیل، قرآن
  • بهادر مهرکی صفحه 87
    متکلمان و حکیمان مسلمان، تعاریف مختلفی برای قدرت ارائه کرده اند. مشهور آن است که متکلمان قدرت را به «صحه الفعل و الترک» و حکما آن را به «کون الفاعل بحیث إن شاء فعل و إن لم یشا لم یفعل» تعریف کرده اند.
    به نظر می رسد باید قدرت را امری وجودی و دارای مراتب تشکیکی بدانیم که مراتب مافوق، کمالات مراتب مادون را داشته باشند؛ در این صورت، تعریف حکما شامل تمامی مراتب وجودی (حق تعالی و غیر او) و تعریف متکلمان فقط شامل مراتب مادون خداوند می گردد.
    کلیدواژگان: قدرت خداوند، تعاریف قدرت، متکلمان، حکما، محقق خفری، فخر رازی
  • عبدالرسول مشکات صفحه 105
    خاتمیت و جاودانگی اسلام، اذهان و افکار بسیاری را به ویژه در دوران معاصر به خود معطوف داشته است. علت توجه به این موضوع آن است که در مواجهه با پدیده هایی چون تجدد، نوگرایی و...، به واقع یا به ظاهر به چالش کشیده می شود.
    عبدالکریم سروش ازجمله کسانی است که با دغدغه هایی از همین دست، در آثار گوناگونی دراین باره نظریه پردازی کرده است. با بررسی این آثار به سه تفسیر متفاوت دست می یابیم که مقاله حاضر به بازخوانی و نقد آنها می پردازد.
    کلیدواژگان: خاتمیت، وحی، کشف عرفانی، تجربه دینی، تجربه نبوی
  • رحمت الله مرزبند صفحه 127
    چیستی علم به خدا از دغدغه های بسیار مهم دینداران و متفکران دینی در الهیات مسیحی و اسلامی بوده است. ازجمله شخصیت های مهم در دو سنت شرق و غرب که به این امر اهتمام ورزیده اند، مولوی و کی یرکگور می باشند که به نوعی در اضلاع معرفتی شان درباره خدا مشابهت هایی یافت می شود. در این مقاله، چیستی علم به خدا از منظر این دو بررسی و تطبیق می شود.
    ازجمله نتایج پژوهش آن است که مولوی و کی یرکگور اگرچه بر نفی رویکرد تفکر آفاقی (عقل جزئی) در معرفت خدا اتفاق نظر دارند، در مولفه های مفهومی خداوند، امکان علم به او و نیز ماهیت ادله در نفی رویکرد آفاقی، تفاوت های اساسی دارند.
    کلیدواژگان: عقل کلی، عقل جزئی، تفکر آفاقی، تفکر انفسی، شهود
  • قباد محمدی شیخی، سعید نظری توکلی صفحه 155
    یکی از موضوعات مهم در متون دینی، کلامی، فلسفی و عرفانی، علم تفصیلی خداوند به اشیا پیش از آفرینش آنهاست. در این مقاله، ضمن اشاره به تعریف علم و بررسی اجمالی دیدگاه های مختلف درباره علم تفصیلی پیشین خداوند به آفریدگان، دیدگاه صدرالمتالهین که نوعی کثرت و ترکیب پیشین در ذات خداوند را می پذیرد، تحلیل می شود. وی این نظریه را از محی الدین عربی گرفته است و اعتقاد دارد این نوع کثرت و ترکیب، غیر از کثرت ها و ترکیب های جهان امکان است و ضرری به وحدت و صرافت ذات الهی نمی زند.
    کلیدواژگان: علم تفصیلی پیشین، صرافت ذات الهی، کمالات ذاتی واجب الوجود، کثرت علمی، ذات الهی
  • روح الله نجفی صفحه 173
    طبق ظواهر قرآن، منشا خلقت همه انسان ها یک فرد واحد به نام آدم می باشد که مستقیم از خاک خلق شده و نفخه الهی در او دمیده شده است. ازدیگرسو، براساس نظریه مقبول نزد زیست شناسان کنونی، پیدایش آدمی وابسته به حیوانات پست تر پیش از وی بوده است، نه آنکه پیدایشی جداگانه داشته باشد. برای حل این چالش ظاهری، گروهی با رویکرد علم گرایانه، ظواهر قرآن را تاویل کرده و منکر دلالت آن بر آفرینش استقلالی انسان شده اند. مقاله حاضر نشان می دهد آیات قرآن در باب آفرینش مستقل انسان، ظهور تام دارند و ازدیگرسو، شمول نظریه تکامل انواع بر آدمی نیز گزاره ای جزمی و گریزناپذیر نیست.
    کلیدواژگان: خلقت انسان، تکامل انواع، رابطه دین
  • سیدمحمدکاظم علوی صفحه 193
    مبحث ایمان مهم ترین مبحث فکری در حوزه دین است. جریانات مختلف فکری در حوزه اسلام به این مسئله پرداخته، و آراء متنوعی پدید آورده اند.
    صاحب تفسیر مواهب الرحمن، آیت الله سیدعبدالاعلی سبزواری، مستند به روایات پیامبر و ائمه معصومین ایمان را آمیزه ای از تصدیق قلبی، اظهار زبانی و عمل با جوارح، و حقیقت ایمان را متشکل از همه این عناصر می دانسته، همچنین عمل را جزء حقیقت ایمان می داند. اما این نظر را نباید با نظر برخی متکلمان معتزلی و خوارج که عمل را داخل در ایمان می دانند یکی دانست؛ زیرا، ایشان افزون بر این، ایمان را امری تشکیکی و ذومراتب می دانند. در این معنا ایمان صرفا جنبه اجتماعی و حقوقی داشته، اطلاق ایمان بر تمام این مراتب به طور حقیقی نیست؛ بلکه تنها مرتبه عمل به شریعت الهی، ایمان حقیقی است.
    کلیدواژگان: سیدعبدالاعلی سبزواری، تفسیر مواهب الرحمن، ایمان، تصدیق قلبی، اقرار زبانی، عمل جوارحی، ایمان حقیقی
|
  • Hamidreza Shakerin Page 9
    One of the most fundamental elements for perceiving the meanings of Quranic statements lies in its special linguistics. Today there can be found lots of questions on the language of Quran of which some examples are: is Quranic Language meaningful or not? Is it cognitive or instrumental? Is it literal, symbolic or …? Is its structure based on speech or writing? How is the relationship of inner parts and meanings of Quranic verses to one another? Every answer to the questions, in addition to a special viewpoint carried by, would prepare a fundamental theory for understanding Quran and its principles. This paper, viewing Quranic language to be cognitive, believes that the holy Quran is of a tetralateral complete language. The output of such a completeness has been studied in the paper.
    Keywords: Quran, language, Quranic language, understanding, completeness, methodology
  • Aliakbar Babaei Page 25
    The verse of purification has been regarded by Shiites as a Quranic proof for the household of the Prophet to be pure. It, therefore, has been studied in different aspects of which the one little attended to is the problem of the paper. The paper, having shown the essential part of continuity in forming a valid contextual body, has proved independent revelation of the verse of purification in different ways. As is proved in the paper, the will intended in the verse is creative and the members of the household of the prophet have been determined.
    Keywords: Verse of purification, purification, independent revelation, household of Prophet, household pureness, context
  • Maryam Sharifpoor, Mohammad Mohammadrezaie Page 45
    One of the most problems in Kalam, philosophy and theoretical mysticism lies in God`s purity of quiddity. The problem has been established upon precise reasonable principles. This reasonable rule is of considerable affect in understanding some Quranic verses. Theologians, however, have opposed the rule. It can be said that the main cause for their opposition lies in their misunderstanding of the meaning of existence. The method of study in the paper is logico-analytical, the one appropriate for philosophical problems. Reflecting on the bases and logical structure of the claims and their ends is the main instrument for the study.
    Keywords: Quiddity, existence, essentiality, essence, propositional analysis, essential necessity, proposition of the truth
  • Mahdi Mohsenian Rad, Mohsen Alviri Page 63
    When regarding the extension and depth of modern studies on religion and the necessities for an inter-religious discourse, one would view precise scientific methods to be an inevitable instrument for comparative stuies of religions. Performed by using a combining method in quantitative and qualitatve content-analizing and as a part of an extensive research report, this paper has explained the meaning of negative sanctions or punishments and, then, the problem of the study, namely perceiving the differences and resemblances in the field on the texts of Old Testament, New Testament and Quran have been justified.
    Keywords: Negative sanction, punishments, comparative studies of religion, Old Testament, New Testament, Quran
  • Bahador Mehraki Page 87
    Muslim philosophers and the ologians have presented various definitions of power. As is well understood, the formers have defined power as the ability for arbitrarily doing or not doing an action and the later as the correctness of doing and not doing. It seems that power is to be considered as such an existential fact with gradual orders that its high grades include all the perfections of the low ones. Such being the case, the former`s definition includes all orders of existence while that of the latter only includes the orders lower than Divine.
    Keywords: Divine power, definitions of power, theologians, philosophers, Mohqqiq Khafri, Fakhr Razi
  • Abdorrasool Meshkat Page 105
    Islam Prophet`s state of being the Seal and eternity of Islam have been focused on by many contemporary scholars. The reason why lies in the fact that the appearance of such phenomena as modernity and renascence has caused it to be challenged. Abdolkarim Soroosh is among those theorizing the problem in their works. Considering the works in the field, one can find three commentaries. This paper has studied and reconsidered them critically.
    Keywords: state of being seal, revelation, mystical discovery, religious experience, prophetic experience
  • Rahmatollah Marzband Page 127
    Divine knowledge has been counted as one of the most important problems for religious scholars in both Christianity and Islam. Moulavi and Kierkegaard are among those in eastern and western traditions who paid severe attention to the problem with some differences and resemblances. In this paper, knowledge on God for the two scholars has been studied. In spite of their unity of idea when negating the authority of individual intellect, they have fundamental differences in conceptual elements, possibility of knowing God and the way for negating the authority of individual intellect.
    Keywords: General intellect, individual intellect, reasonable thought, intuitive thought, intuition
  • Qobad Mohammadi Sheikhi, Saeeid Nazari Tavakoli Page 155
    Divine detailed prior knowledge to creature before creation has been regarded as an important problem in religious, theological, philosophical and mystical texts. In this paper, different views on the definition of knowledge and Divine prior knowledge have been introduced and, then, Sadra`s view in which a kind of multiplicity and complexity have been accepted, has been critically studied. Sadra has taken the idea from Ibn Arabi and believes that this multiplicity and complexity differ from those in possible world and do not contradict Divine Essence simplicity.
    Keywords: Detailed knowledge, Divine Essence simplicity, essential perfections, Necessary being, multiplicity of knowledge, Devine Essence
  • Roohollah Najafi Page 173
    As is understood in holy Quran, all human beings have been originated from a single man called Adam. Adam has been created from soil with a breath of God. Yet hat is viewed in biology essentially contradicts the Quranic teaching. Biologists, therefore, believe that human being has come into existence from lower animals. Some have turned external meanings of Quranic verses to solve the contradiction. In the paper it has been showed that Quranic verses in the field are of such a full designation that never can be neglected or turned. Furthermore, the biologist theory cannot be an unavoidable and dogmatic one.
    Keywords: Creation of human being, evolutionism, science, religion, scientific commentary, Quranic problems, certainty of Quranic teachings
  • Seyyed Mohammad Kazem Alavi Page 193
    Religious belief has been known as the most important problem in religious studies. Therefore, various lines of thought have presented different ideas in the field. The author of Mawahib u-Rhman, seyyed Abdola`la Sabzevari, relying on the sayings of the Prophet and pure Imams, has defined belief as acceptance by hearth, expressing orally and acting by the parts of body. He, thus, knows action as a part of the essence of belief. However, his view differs with that of Moatazelite and Khavarej knowing action as a part of belief. The reason why is that he knows belief to be of gradation. By the meaning is meant social and legal aspects only and, therefore, one cannot call it belief in true meaning. On his view, true belief is found only in the level of lawful duties.
    Keywords: Seyyed Abdolala Sabzevari, Mawahib u, Rhman, belief, acceptance by hearth, expressing by tongue, showing in action, true belief