فهرست مطالب

نشریه پژوهش هنر
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم یوسفیان، اصغر جوانی صفحه 1
    یکی از تحولات سیاسی و فرهنگی که در دوران صفویه در ایران آغاز شده بود، ارتباط با فرهنگ و هنر غرب بوده، این ارتباط فرهنگی و هنری موجب ظهور مکتب نقاشی پیکرنگاری درباری قاجار شد. این مکتب از دوران زند آغاز به تکوین کرد و در سایه حمایت فتحعلی شاه قاجار به اوج رسید و با پایان سلطنت وی رو به افول گذاشت. در این پژوهش به خوانش سه اثر از آثار شاخص پیکرنگاری درباری دوران فتحعلی شاه با رویکرد نشانه شناسی میپردازیم، به این صورت که ابتدا اجزای متن را تحلیل و عناصر دیداری اثر را که همانند دال عمل میکنند تبیین میکنیم، سپس به بررسی مضمونی و معنایی آثار میپردازیم.
    هدف از تحقیق پیش رو، بررسی نشانه های تصویری موجود در سه اثر از مکتب پیکرنگاری قاجار است تا بتوان به خوانشی نوین از این آثار دست یافت و گستره معانی و اهداف آن را بررسی و کنکاش کرد و در این راستا به پرسشهایی از این دست پاسخ داد: آیا یکی از مهمترین اهداف پیکرنگاری های دوران فتحعلیشاه قاجار گفتمان قدرت است؟ آیا این آثار نقاشی کارکرد اسطوره سازی داشته اند؟
    شیوه تحقیق، روش تحلیل محتوای متن و نشانهشناسی مبتنی بر آن و هم چنین روش توصیفی است. نتیجه حاصل از خوانش این سه اثر پیکرنگاری دوره فتحعلی شاه را که نمونه هایی از متن تصویری هستند، میتوان کارکرد سیاسی و تبلیغی این آثار برشمرد. یافته های تحقیق مبین آن است که اهداف اصلی آفرینش این آثار گفتمان قدرت است، یعنی از رمزگان فرهنگی در جهت ایجاد گفتمان سیاسی و قدرت استفاده شده است و هدف از این گفتمان قدرت، تلاش در خلق یک شخصیت اسطورهای از فتحعلی شاه بوده است.
    کلیدواژگان: پیکرنگاری درباری، فتحعلی شاه، قاجار، نشانه شناسی
  • محمد جواد مهدوی نژاد، رویا ابراهیمی، فاطمه مهابادی صفحه 17
    رمانتیسم جنبش هنری بزرگی است که در اواخر قرن هجدهم و اوایل قرن نوزدهم در اروپای غربی پا گرفت. این جنبش ادبیات و سپس هنرهای زیبا هم چون نقاشی، معماری و موسیقی را تحت تاثیر قرار داد. در این مقاله با تشریح نظریه تاریخ هنر هگل، دیدگاه این فیلسوف آلمانی را در مورد دوره رمانتیک مطرح میکنیم و آن را چهارچوب نظری تحقیق در نظر میگیریم. اگرچه ممکن است هر یک از رشته های هنری عرصه تجلی معیارهایی خاص و محدود باشد، تحقیق در زمینه های مرتبط، ارتقای سطح شناخت هنر و مکاتب هنری را به همراه دارد. از این رو، در مقاله حاضر به بررسی ارتباط بین هنر ادبیات و هنر معماری در عصر رمانتیک میپردازیم و از آنجا که در صدد گسترش رویکردهای میان رشتهای هستیم، این تحقیق بسیار سودمند واقع میشود. در حقیقت، در این تحقیق برآنیم تا ابتدا ویژگی های رمانتیک را در آثار ادبی بیان کنیم؛ سپس نشانه های رمانتیک چند اثر معماری را شرح میدهیم و در پایان، شباهتها و تفاوتهای موجود میان ادبیات رمانتیک و معماری رمانتیک را تحلیل میکنیم. با بررسی عناصر رمانتیک در زمینه هنر و به طور دقیقتر، در ادبیات و معماری و مقایسه آنها با یکدیگر به این مقصود دست مییابیم.
    کلیدواژگان: رمانتیسم، هنر، ادبیات، معماری، عناصر رمانتیک
  • رضا وحیدزاده، بهنام پدرام صفحه 33
    کاشیکاری جایگاه ویژهای در معماری ایرانی دارد، به همین دلیل طی سده اخیر افراد بومی و کارشناسان بین المللی حساسیت خاصی برای حفاظت از آن به خرج داده اند. رابطه کهن میان این آثار و هنرمندانی که مسئولیت تعمیر و نگهداری آن ها را بر عهده داشتند، در چند دهه اخیر به سبب تحولات عمیق و ناگهانی اقتصادی و اصول فنی، در کنار ورود ارزش های وام گرفته شده از جنبش جهانی حفاظت دگرگون شد. این امر به ظهور رویکردهای متنوع و گاه متناقضی انجامید که در غیاب چهارچوب نظری جامعی برای تحلیل آنها، مشکلات بسیاری را در عرصه پژوهش، نقد و اجرای حفاظت به دنبال داشته است. در مقاله حاضر با تحلیل محتوایی مجموعه پژوهشهای انجام شده در حوزه حفاظت کاشیکاری هفت رنگ و معرق با تاکید بر تجربه سی ساله دانشکده مرمت در اصفهان، که مصداقی از تولید علمی کشور در این زمینه است، به بازشناسی سه جهت گیری اصلی در عرصه نظریه پردازی حفاظت کاشی پرداخته ایم که عبارت اند از: (الف) تداوم تعمیرات سنتی و بومی، (ب) جریان شکل گرفته بر پایه نظریه های جهانی حفاظت، و (ج) جریان مبتنی بر مطالعات آزمایشگاهی جهت احیاء ظاهری کاشی های فرسوده. هم چنین، ضمن تحلیل نقاط قوت و ضعف هریک از این رویکردها در تبیین و نقد روند موجود در حفاظت از کاشیکاری ضرورت وجود رویکردی جامع تر برای حفظ یکپارچگی تاریخی- فرهنگی این آثار مطرح شده است.
    کلیدواژگان: کاشی، تعمیرات سنتی، حفاظت از کاشیکاری
  • مریم سادات اوشلی صفحه 49
    نظریه تراژدی هگل با تمرکز بر برخورد تراژیک راهی جدید به روی مفسران و منتقدان تراژدی گشود. هگل ضمن بیان اندیشه های خود در این زمینه با به خدمت گرفتن برخی از آثار بزرگ خلق شده در این گونه ادبی، تفسیر جدیدی از آنها به دست داد. آثار تراژدی نویسان یونانی نزد هگل جایگاه برجستهای داشتند لذا ارجاع به نام و محتوای این آثار به تکرار در متون هگل قابل مشاهده است. اما این که نظریه او تا چه حد قابلیت تفسیر این آثار را دارد، محل پرسش است. برخی با هم دلی بسیار سعی دارند تمامی آثاری را که تراژدی خوانده شده اند، با کمک نظریه هگل تفسیر کنند و برخی در مقابل بر این باورند که هرچند اندیشه های هگل به فهم بهتر برخی آثار کمک میکند، از تفسیر برخی دیگر از تراژدی ها عاجز است. در این نوشته سعی شده افسانه تبس متشکل از سه تراژدی اودیپ شاه، اودیپ در کولونوس و آنتیگونه را با کمک نظریه هگل بازخوانی کنیم و مطابقت میان نظریه او با این سه اثر را به بررسی بنشینیم و در نهایت، موضعی اتخاذ کنیم که نه نظریه تراژدی هگل را رد کند و نه حکم به مطابقت صددرصد میان نظریه او و تمامی تراژدی ها صادر کند
    کلیدواژگان: تراژدی، برخورد تراژیک، فردیت آزاد، افسانه تبس
  • مجید نصیری برومند، میثم محمدی پاک، مهدی فرقانی فرگ صفحه 59
    استان کرمان از مهم ترین مراکز قالیبافی ایران به شمار میرود. طرح و نقش فرش کرمان تاثیر بسزایی در شهرت این هنر زیبای ایرانی داشته است. به طور کلی، پژوهش در هر موضوع بدون درک اصطلاحات مربوط به آن به درستی انجام نمیشود. از این رو، تشریح اصطلاحات نقشهخوانی استان کرمان برای پژوهشگران حوزه فرش مفید به نظر میرسد. روش سنتی نقشه خوانی در کرمان معمولا به همراه آوازهای محلی است که نقش مهمی در بهبود کیفیت و کمیت بافت فرش و تاثیر مثبت روحی و روانی بر بافنده دارد. نگارندگان مقاله با بهرهگیری از روش توصیفی و مستندنگاری به دنبال پاسخ این پرسش هستند که در روش نقشهخوانی فرش کرمان چه اصطلاحات و رموزی وجود دارد؟ و این اصطلاحات براساس چه نظامی و چگونه در خوانش نقشه فرش کرمان مورد استفاده بافندگان قرار میگیرد؟ مقاله حاضر یک پژوهش میدانی است و نگارندگان علاوه بر پرداختن به حوزه های انسان شناسی و مردمشناسی در فرش کرمان، برای نخستین بار بخشی از اصطلاحات نقشهخوانی فرش کرمان را به صورت مستند و مکتوب به نگارش درآوردهاند
    کلیدواژگان: نقشه خوانی، آوازهای محلی، قالیبافی، فرش کرمان
  • علی صفایی، لیلا درویشعلی پور آستانه صفحه 67
    بیتردید نهضت مشروطه و جریان روشنفکری نقش مهمی در بیدارسازی اذهان عمومی در برابر سلطه استبداد قاجاریه و پس از آن داشته است. در این دوره، هنر و ادبیات بهترین ابزار گذار از سنت به سمت مدرنیسم شناخته شدند. نقشی که کاریکاتور مخصوصا کاریکاتورهای نشریه ملانصرالدین در مطبوعات این دوره ایفا کرد، کمتر از طنز کلامی نبوده است اما بیشتر پژوهشگران تلاش عمده خود را صرف شناساندن طنز کلامی و چهره های شاخص این نوع از طنز کرده اند و اغلب درباره کاریکاتور اغلب برخوردی تاریخ ادبیاتی داشته اند، بنابراین جای خالی نقدی علمی و تحلیلی کاملا حس میشود.
    مقاله حاضر با رویکردی آسیب شناسانه به دنبال چرایی این کم توجهی و پیوند ارتباطی کاریکاتور با طنز ترسیمی هستیم تا میزان موفقیت یا عدم موفقیت این گونه از طنز را در برابر طنز کلامی ارزیابی و پیوندهای آن را با طنز کلامی با در نظر گرفتن روش، مضمون و محتوا در نشریات این دوره بررسی کنیم. شیوه گردآوری اطلاعات به شکل کتابخانه ای و قلمرو پژوهش جلد دوم کتاب پرونده کاریکاتور از محمدرفیع ضیایی است.
    کلیدواژگان: قاجار، مشروطه، کاریکاتور، طنز کلامی، مطبوعات
  • مصطفی حسینی گلکار صفحه 77
    یکی از مهمترین پرسشها در فلسفه و «پژوهش هنر» آن است که آیا میتوان به «هنر» نگاه معرفت شناسانه داشت؟ این مسئله خود وجوه گوناگونی دارد اما در همه صورتهای آن یکی از مهمترین رهیافتها برای نیل به پاسخ، پژوهشی تاریخی- تحلیلی است تا اثبات شود که هنرمندان همواره به مقوله فعالیت خویش نگاهی معرفتی داشته اند.
    در مقاله حاضر پس از بیان اجمالی پرسش اصلی و نقدهای وارده اثبات میکنیم که میتوان در تاریخ هنر به وجود وجه معرفتی قایل شد
    کلیدواژگان: پژوهش هنر، معرفت شناسی، تاریخ هنر، معرفت هنری و ادراک شهودی
|
  • A. Javani, Maryam Yousefian Page 1
    Qajar era could be consideredas one of the most important historical periods in Iran and also was a transitional time when Iran was influenced by the west in many aspects such as political, social, cultural and artistic affairs. The most noticeable western impacts in painting seems to be humanistic attitude and some technical changes. Royal figurative painting was one of the most important painting styles in Qajar dynasty, and because in recent years semiotics like other analytical ways has helped us discover extensive meanings and intentions of art works, so the main topic of this thesis is reviewing this style through semiotics approach.Our purpose of studying this style via semiotics is analyzing illustrative signs in distinctive works during Fath-Ali Shah’s reign as the best moment of this style in order to achieve a new viewpoint of these works and analyze their extensive intentions. And furthermore, this study has been planned to be a hint of developing semiotic analysis in painting. This thesis has been intended to answer these questions: Was “showing authority” one of the main aims in paintings of Fath_Ali Shah Period? Was mythmaking one of the functions of these works? The selected methods for this research are analyzing context, semiotics based on it, library research and descriptive method. The majority of collected information is by the help of libraries, illustrative documents and note taking. The conclusion of semiotics analysis of a royal painting as a illustrative context is that by various pictorial elements in a context, we could figure out the intentions understand this style much better and more accurate, so that we will discover as many meanings as possible in these works.About royal paintings, it’s better to mention their political and promative functions. The main goal of creating these works is showing authority and cultural symbols are used for political impacts which was tried to make Fath-Ali Shah a mythical figure.
    Keywords: royal figurative paintings, Qajar, visual semiotic
  • Mohammadjavad Mahdavinejad, Roya Ebrahimi, Fateme Mahbadi Page 17
    Romanticism is a great artistic movement which emerged in the late eighteenth century and early nineteenth century in Western Europe. Literature and fine arts such as painting, architecture and music were influenced by this movement. After explaining the Hegel’s theory of art, we discuss the idea of this german philosopher about the romantic period and applied it as the theoretical framework of our research. Although each discipline of art could manifest just certain and limited criterias of an unique field, but researching in the related fields, promote realizing of art and the artistic movements. Hence, this paper verifies the relationship between literature and architecture in the romantic era and it seems to be too beneficial while we are trying to develop the interdisciplinary approaches. At first, we intend to express the romantic characteristics of some literature documents; Then we describe a few signs of romantic architecture in the buildings. Finally, we analyze the similarities and the differences between the romantic literature and romantic architecture. We manage to achive this aim after studing the romantic elements in the art and, more specifically, in the literature and in the architecture and comparing them with each other.
    Keywords: Romanticisme, Art, Literature, Architecture, Romantic elements
  • Reza Vahidzade, Behnam Pedram, Mohammad Reza Oulia Page 33
    Because of the outstanding place of tile-workings in the Persian vernacular architecture, its conservation has been followed by special considerations from the international observers as well as local stakeholders. The old relation between the historical works and local artists who were responsible for their maintenance and repair for centuries, has been dramatically affected by the drastic economical and technological evolutions which occurred rapidly during the recent decades besides the entrance of new concepts and values which were barrowed from the international conservation movement. This lead to rising of diverse and sometimes contradictory approaches which in the absence of a theoretical framework for their analysis, caused lots of problems in research and practice of tile-working conservation. Analyzing the content of research texts on conservation of tile-working, with emphasis on three decades of experimental works in restoration faculty of Isfahan as the products of scientific studies, this paper has detected three main directions in conservation of tile-workings: (a) efforts made on the basis of the continuity and sustainability of traditional methods of maintenance and repair (b) attempts based on the international modernist trends in conservation and finally (c) those based on laboratory researches for reviving and beautifying deteriorated glazes and historical tiles. Besides discussing the potentials of these approaches in defying and judging the current movements in conservation of tile-workings, the necessity of a more comprehensive approach for conserving the historic-cultural integrity of the Iranian monuments has been evaluated.
    Keywords: Tile, working, Conservation of historical tiles, Iranian traditional repairs
  • Maryam Oveshli Page 49
    Hegel’s theory of tragedy with a focus on tragic collisions, opens a new way for commentators and critics. Hegel in the course of expression of his thoughts in this field, employed some of the great created works in this literary genre and presented a new interpretation of them. For Hegel the works of Greek tragedy had a prominent place, as referring to the name and content of these works is repeatedly visible in the texts of Hegel. But, to what extent his theory can interprete these works? This is an important question. Some with much sampathy try to interprete all the works that are called tragedy with the aid of Hegel’s theory and some against, it believing that though Hegel’s thought help to find a better comprehension of some works, but at the same time it is unable to interprete some other tragedies. In this essay, we try to review Theban plays –consisting of three plays: Oedipus the King (also called Oedipus Tyrannus or Oedipus Rex), Oedipus at Colonus and Antigone – with help of Hegel’s theory and consider correspondence between his theory and these three works and eventually adopt a position that not reject Hegel’s theory of tragedy, nor claim complete correspondence between his theory and all tragedies.
    Keywords: tragedy, tragic collision, free individuality, Theban plays
  • Majid Nasiri Boroumand, Meysam Mohammadi Pak, Mehdi Forghani Ferag Page 59
    Kerman province is one of the most important areas of carpet weaving in Iran. No one can do research in a subject without having a knowledge about its idioms. Therefore explanation about phrases of carpet map reading in Kerman seems useful for carpet researchers. Traditional methods of carpet map reading in Kerman is with local songs that has positive influences in increasing weaving speed and quality of carpet. In addition, these songs had good effect on mental and emotions of weavers. In this study we have tried to research on these songs and local terms and explain them.
    Keywords: Map reading, Local songs, Carpet weaving, Kerma
  • Ali Safayi, Leyla Darvish Alipour Page 67
    undoubtedly the so–called mashruteh constitutional movement in Qajar’s period has had a major role in awakening people against autarchy. The role of the caricature in lighting of thinks in the Revolution period isn’t less than the verbal satire. Though this art and literature the pass from the tradition to modernism, but most of scholars spend their main notice to introduce the verbal satire This essay attempts to provide a critical Study on Qajar’s period to find the reasons behind this lack of notice towards caricature compared with verbal satire, and to find the successes or failures of both of them.
    Keywords: Qajar, mashruteh, caricature, verbal satire, print media
  • M.H.Q. Golkar Page 77
    (What) can we learn from Art? The relation between art and epistemology has been a matter of so much controversy. In this article we give some historical background on the debate and flesh out some of the important issues surrounding the question “(What) can we learn from Art?” A central question in Epistemology is: “what must be added to true beliefs to convert them into knowledge?”, If we accept it, then what is the central question of Art’s epistemology? Suggestion of this article is Art’s awareness.
    Keywords: Art, Epistemology, Mythology, Art's awareness