فهرست مطالب

نشریه پژوهش هنر
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا طاهری، وحیده حسامی صفحه 1
    نقش شیر همواره یکی از مهمترین عناصر صحنه های شکارگاه، گرفتوگیر و طرحهای حیوانی در قالی بوده که البته حاوی معانی و مفاهیم عمیق اسطورهای و نماد بسیاری از خصوصیات برجسته انسانی نیز به شمار رفته است.
    این نقش در قالی دوره صفویه که یکی از درخشانترین دوره های هنر قالیبافی ایران و سرشار از نقوش متنوع حیوانی و گیاهی است، مورد توجه قرار گرفت و فراوانی آن در حالتهای مختلف این سوال را مطرح کرد که علت کاربرد مکرر نقش شیر چیست و چندگونه نقش شیر در این قالی ها تصویر و در چه حالات و موقعیتهایی رسم شده اند؟
    در پاسخ به این پرسش، نقشها در چهار گروه اصلی بررسی میشود: 1- نقش شیر به صورت منفرد؛ 2- نقش شیر در صحنه های شکارگاه؛ 3- نقش شیر در صحنه های گرفتوگیر؛ 4- نقش سر شیر از روبرو (وقواق).
    در این مقاله با روش تحلیلی و توصیفی به جمعآوری داده ها و اطلاعات به صورت کتابخانه ای پرداخته شده و نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل ساختارهای تصویری از طریق جداول و نمودارها ارایه شده است.
    هدف از بررسی حاضر روشن کردن فصلی دیگر از هنر نمادپردازانه نقوش در هنر ایران است که مجموعهای از نقوش مختلف شیر را بههمراه نمادهای گوناگون متصور بر آن به محققان تاریخ، هنر و طراحان ارایه میکند و به احیای نقوش سنتی و کاربرد مجدد آنها یاری میرساند. همچنین میزان فراوانی نقوش گرفتوگیر نسبت به سایر نقشها بهخصوص نقش درگیری شیر با گاو نشان میدهد که استفاده از این نقش در قالی براساس پیشینهای تاریخی و ملهم از نقشهای قبل از اسلام، بهخصوص دوره های هخامنشی و ساسانی است که علاوه بر مفاهیم گذشته، همراستا با مفاهیم عرفانی و اسلامی معانی جدیدی پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: شیر، نماد، قالی، صفوی
  • همایون حاج محمد حسینی، پریسا نامی گرمی، محمد امین فروتن صفحه 17
    بهرغم مطالعات متعدد در حوزه هنر و معماری اسلامی، متاسفانه کمتر به مطالعه مدارس دینی اقوام مختلف ایران پرداخته شده، این موضوع از آن لحاظ با اهمیت است که ترکمانان ایران (از اقوام چادرنشین) در سده سیزدهم هجری دارای اولین عمارت مدرسه دینی بودهاند. مدرسه مذکور با نام سید قلیچ ایشان در نزدیکی شهرستان کلاله واقع و به دستور سلاطین عثمانی ساخته شده است. هدف از این تحقیق معرفی بنا با پاسخگویی به این سوالات است: (ویژگی های مدرسه دینی سید قلیچ ایشان چیست؟ چگونه ساخته شده و از آن زمان تاکنون چه بر آن گذشته است؟). بدین منظور سعی شده است به روش تحقیق توصیفی و تاریخی و با بهرهگیری از روش مطالعات کتابخانه ای و میدانی نسبت به جمعآوری اطلاعات گسترده و دقیق این بنا شامل پلان، معرفی قسمتهای مختلف بنا، مصالح و روش های بهکاررفته در ساخت، تزئینات معماری و نیز آسیبهای وارده اقدام شود و ضمن مقایسه تصاویر و اطلاعات کهن تاریخی با وضعیت فعلی بنا، تغییرات صورتگرفته را معلوم کنیم. هرچند در حال حاضر تعدادی از مناره ها فروریخته و بخشهایی از تزئینات گچی از بین رفته است، این مدرسه یا مرکز دینی پس از تحمل حوادث طبیعی متعدد همچنان با صلابت به حیات خود ادامه میدهد.
    کلیدواژگان: معماری اسلامی، ترکمانان، مدرسه دینی، سید قلیچ ایشان، تزئینات معماری
  • شهلا خسروی فر، امیرحسین چیت سازان صفحه 29
    در طول تاریخ ایران همواره میان هنر، ادبیات و آداب معنوی برگرفته از مذهب ارتباط بسیار نزدیکی وجود داشته است. هنرمندان این ارتباط را به بهترین و زیباترین شکل در قالبهای انتزاعی و واقعگرا و حتی به صورت نمادین در هنرهای دستی بهتصویر کشیدهاند. نقش پرنده از دیرباز از نقوش پرکاربرد مورد استفاده در هنر ایران و به ویژه در منسوجات و قالی بوده است. بسیاری از این نقوش پرندگان حامل بار نمادین و سمبلیک هستند و جایگاهی خاص در فرهنگ و ادبیات این مرز و بوم دارند؛ مفاهیم نمادینی همچون پیروزی خیر بر شر، خوشبختی و نیکروزی، بشارت بهار، درخواست باروری و بارانخواهی و همچنین مفاهیم عرفانی و مذهبی. این نقوش اغلب نمادین در قالبهایی همچون گرفتوگیر پرندگان، گلومرغ، مرغی و کلهمرغی و...، در قالی های عمدتا باغی و محرابی ایران بهچشم میخورند. هدف از این مقاله، معرفی و بررسی جایگاه این نقش در آرایه های تزئینی گنجینه قالی های موزه ای ایران (با تاکید بر موزه ملی فرش) و بررسی مفاهیم نمادین برخی از نقوش این پرندگان بهشیوه اسنادی است. پژوهشی تحلیلی با استفاده از گردآوری اطلاعات کتابخانه ای، منابع معتبر داخلی، جستجو در پایگاه های اطلاعرسانی معتبر و بازدید از موزه های داخلی صورت پذیرفته است، همچنین در این پژوهش سعی شده است بهشیوه تحلیلی تا حد امکان به معرفی قالبهای رایج این نقش پرداخته شود.
    کلیدواژگان: نماد پرنده، نقش پرنده، آرایه، قالیهای موزه های ایران
  • منصوره کیان ارثی، زینب طالبی، امیرحسین شبانی صفحه 45
    فرایند طراحی در واقع مجموعه مراحلی است که یک طراح به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه برای دستیافتن به راهحل مسئله طی میکند. درحقیقت، آنچه مهمتر از خود طراحی است، فرایند انجام آن است. در بحث آموزش معماری نیز فرایند طراحی از جمله مهمترین مراحل آموزش است که با توجه به وجود پژوهشهای مبتنی بر تئوری در این باب، لازم است تا در سطحی خرد به برخی از مراحل روند طراحی (بهطور خاص) پرداخته شود. با توجه به اینکه دانشجویان در کارگاه های طراحی معماری و طی روند طراحی اغلب در مراحل خلاقانه طراحی از جمله ایدهپردازی، طرحمایه و تبدیل آن به طرح دچار ابهام و سردرگمی میشوند، در پژوهش حاضر باهدف آسیبشناسی طرحمایه بر چگونگی تبدیل آن به طرح تمرکز شده است. در این تحقیق برخی مفاهیم بنیادین مرتبط با موضوع مانند طراحی معماری، روند طراحی، طرحمایه و اهداف دروس طراحی معماری از طریق مطالعات کتابخانه ای مورد شناخت دقیق قرار گرفته و معیارهای ارزیابی نمونه های تحقیق از آنها استخراج شده است. نمونه های این تحقیق نیز از بین دانشجویان دو کارگاه طراحی معماری 3 انتخاب شده که به مدت دو نیمسال متوالی مورد بررسی قرار گرفتهاند. با توجه به نتایج این پژوهش مهمترین چالش های پیش روی دانشجویان معماری در روند خلق ایده و طرحمایه و تبدیل آن به طرح در کارگاه های طراحی معماری مشخص و راهبردهایی برای کنشگران آموزش معماری (اعم از مدرس و دانشجو) در امر تقویت تفکر واگرا در روند طراحی معماری ارایه میشود.
    کلیدواژگان: آموزش معماری، طراحی معماری، طرحمایه، ایده
  • سمیه نوغانی صفحه 57
    خانه وثیق انصاری از جمله بناهای بهجای مانده از دوران حکومت قاجار در اصفهان است. آنچه این بنا را از سایر ابنیه معاصر خود متمایز میکند، کاربرد وسیع پارچه ها و کاغذهای دیواری در تزئین شاهنشین و اتاق مجاور آن در ضلع غربی این خانه با بیش از 45 طرح و نقش متنوع در ابعاد و اندازه های گوناگون است.
    در این مقاله مطالعه تطبیقی نقوش یکی از پارچه های دیواری خانه وثیق با شخصیتهای تئاتر سای های (وایانگ) فرهنگ اندونزیایی، با تحلیل تشابه شخصیتها براساس رابطه بیشمتنیت (مبتنی بر نظریه ترامتنیت ژنت) انجام گرفتهاست (با هدف پاسخگویی به این پرسش که آیا این پارچه یک اثر صرفا تزئینی است یا روایتی را بازگو میکند). روایت تصویر شده بر پارچه دیواری مذکور با داستان آرجونا (از بهاگوادگیتا) برگرفته از تئاتر سایه ای وایانگ (نوع کولیت)، مشابهت بسیار دارد. نتایج پژوهش حاکی از تغییرات در سطح کمی بیشمتن (نقوش پارچه) به صورت “افشردگی” روایت داستان در چند صحنه تصویری و تغییرات سطح کیفی آن در حوزه های ترانشانهای (تبدیل نظام کلامی به نمایشی و سپس تجسمی)، ترا رسانهای (از نمایش با عروسکهای خیمه شببازی به تصویرگری روی پارچه)، ترا فرهنگی (انتقال آیین و ادبیات ودایی از هند به اندونزی و تلفیق آن با هنر بومی اندونزیایی) و ترا ارزشی (از ارزشهای آیینی – اعتقادی در فرهنگ آسیای جنوب شرقی به یک عنصر تزئینی در معماری ایرانی) است.
    کلیدواژگان: کاغذ و پارچه دیواری، خانه وثیق انصاری، تئاتر سایهای، حماسهی ودایی، آرجونا
  • عباس خائفی، بهاره هوشیار کلویر * صفحه 67

    هفتپیکر نمونه کوچک ولی پرماجرایی از هنرنمایی نظامی است که میتوان تمثیلها و نمادهای گسترده آن را تفکیک کرد و به قالبهای دیگر هنری تعمیم داد. هنرهای نمایشی یکی از راه ها و منافذی است که با ورود ادبیات کهن و عرفانی - اخلاقی و تاریخی ایران به آن، انتقال و معرفی همگانی این آثار به جهان بیشتر فراهم خواهد شد. آثار نظامی دنیایی از رنگ، تصویر، صدا و حرکت را پیش چشم خواننده ترسیم میکند. ادبیات فارسی و به ویژه شعر ایرانی همواره ظرفیتهای داستانی ارزشمندی را برای اقتباس نمایشی در خود داشته و این ظرفیت، گهگاه در آثار نمایشی معدودی بهخوبی اقتباس شده است.
    گنبد سیاه تمثیلی از هبوط «حضرت آدم» به زمین است که همین نماد به تنهایی یکی از زمینه های لازم را برای به نمایش کشیدن داستان در سالنهای تئاتر ایران و جهان را فراهم میکند. گنبد سیاه یک پرده از هفت پرده نمایشی است که از سراسر جهان گردآوری شده و هدفی معنوی و اخلاقی را دنبال میکند. درونمایه عشقی و زبان تصویری نظامی، عنصر هیجان و غافلگیری بر جذابیتهای نمایشی این اثر میافزاید.

    کلیدواژگان: نظامی، هفتپیکر، هنرهای نمایشی، گنبد سیاه، هبوط
  • کبریا صداقت رستمی، رسول بیدرام، جعفر ملاذ صفحه 81
    امروزه با توجه به کمیاب بودن زمین شهری، توسعه مجدد اراضی شهری اهمیت ویژهای دارد. بنابراین، با توجه به اهمیت دستیابی به توسعه درونی در شهرها لازم است بافتهای ناکارآمد شهری شناسایی شود و اقدامات لازم برای استفاده مجدد از آنها صورت گیرد. از جمله بافتهای ناکارآمد موجود در شهر اصفهان، ناحیه 5 از منطقه 8 اصفهان است که با توجه به در برداشتن بافت فرسوده، بخشهایی از اسکان غیر رسمی، وسعت زیاد اراضی بایر و اراضی کشاورزی کمبازده و پاره ای دیگر از شرایط کالبدی و زیستمحیطی نیازمند برنامه ریزی جدید است.
    هدف اصلی در این مقاله، ارایه راهکارهایی در جهت بهبود شرایط بافت ناکارآمد ناحیه 5 از منطقه 8 با بهرهگیری از امکانات و پتانسیلهای موجود در محدوده مطالعاتی است. سوال اصلی آن است که چگونه میتوان شرایط ناکارآمدی را از ناحیه مورد مطالعه زدود؟ در این راستا، برای ارایه راهکارهای مناسب، انتخاب بهترین راهحل و ارایه پروژه هایی در زمینه های مختلف و همسو با اهداف تعیینشده از روش AIDA استفاده شده است. نتیجه آنکه با ارایه راهکارهایی در زمینه های اجتماعی، اقتصادی، کالبدی، زیستمحیطی، حملونقل، نظام عملکردی و توزیع خدمات و مدیریت شهری میتوان وضعیت این ناحیه را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: توسعه مجدد، بافت ناکارآمد، منطقه 8 اصفهان، روش AIDA
|
  • Alireza Taheri, Vahideh Hesami Page 1
    Lion design has always been one of the most important elements in the scenes of hunting,battles and animal designs in the carpets.It also carries deep mythical implications and has become the symbol of human's prominent characteristics.This design in Safavid's carpet,which was one of themost brilliant periods of carpet-weaving in Iran and is full of diverse animal and plant designs,was paid a considerable attention and its abundance in different positions raised these questions:''What is the reason of repeated application of this design?'','' How many kinds of lion designs are portrayed in these carpets and in which positions?''To answer these questions, lion design is investigated in four main groups:1-lion as a separate design2-lion design in hunting grounds3-lion design in the scenes of conflict4-the design of lion's head,front viewThis article is alibrary research that has used an analytical descriptive method for gathering data.The results of analyzing pictorial patterns were shown in tables and diagrams.The purpose of this investigation is to clarify another dimension of symbolic art of designs in Iran which can introduce different lion designs and its symbols to the Art and History researchers and designers.Besides,it can help to revive traditional designs and their applications.Also,compared with other designs,the abundance of the designs of conflict,especially between lion and cow,shows that its use in carpets is basedon historical precedent, and its inspiration is drawn from the designs of pre-Islam,especially Achaemenian and Sassanid periods. They found new meanings besides their previous Islamic and mystical meanings.
    Keywords: Lion_Symbol_Carpet – Safavid
  • Humayun Haj Mohammad Hosseini, Parisa Nami Garami, Mohammad Amin Foroutan Page 17
    In spite of several studies in the arts and Islamic architectural area,unfortunately,it has been less considered to study religious school of different Iranian tribes. This issue is important because Iranian Torkamanan,one of the nomadic tribes, had the first religious school as an edifice in the thirteenth century, Hegria.Placed in the vicinity of Kalaleh province,the mentioned school called SeyedGhilichIshan was built by command of Osmanian kings.The purpose of this research is to introduce this building by answering some questions such as:''What are the features of religious school SeyedGhilichIshan?'',''How was it built?'' and ''What has happened to it ever since?''For this purpose,it has been tried to gather extensive and accurate information about this building, including plan for introducing different parts of the building,materials and techniques used in the building,architectural ornaments and also damages occurred, by the method of descriptive and historical research and by using library and field study method in addition tocomparing ancient historical pictures and information with the present position of the building to reveal occurred changes. Although some of the minarets have collapsed and some parts of gypsum ornaments have been ruined,this school,after tolerating various natural incidents, continues to live steadily as a religious center.
    Keywords: Islamic architecture, Torkamanan, religious school, SeyedGhilichIshan, architectural decorations
  • Shahla Khosravi Far, Amir Hossein Chitsazan Page 29
    During Iran's history,there has always been a close relation among the arts,literature and spiritual ceremonies extracted from religion.Artists have bestillustrated this relation in the form of abstractive and realistic and more symbolic in handicrafts.Since long ago,the image of bird has been one of those most frequently usedimages used in Iranian art,especially in textiles and carpets.Many of these birds images carry the symbolic value and have a special place in the culture and literature of this homeland. Symbolic concepts such as victory of good over evil,fortune and good day,good tidings of spring,request for fertility and rain as well as spiritual and religious concepts.These mainly symbolic images are in the form of birds battle,flower and bird, avian,avian head,. and seenmostly in Iranian Garden and altar, called Mehrabi in Persian carpets.The aim of this article is to introduce and reviewthe place of this image in decorative arrays of Iranstreasure of museum carpets(with emphasis on the national museum of carpet)and review symbolic implications of some of these birds images,an analytical research by collecting library information, domestic/internal reliable sources,by searching in validinformation basesand by visiting local/domestic museums. This research also tries to analytically introduce common formats of this image as much as possible.
    Keywords: bird symbol, bird image, museum carpets, Iran
  • Mansoure Qian Ersi, Zeinab Talebi, Amir Hossein Shabani Page 45
    Indeed, the design process is the collection of steps that a designer,consciously or unconsciously,takes to achieve the solutionof the problem.In fact,what is important is not the design itself,but the process to do it.Considering the theoretical researches in this field,in architecturaleducation,the design process is one of the most importanteducational steps thatis necessary to notice some of the design process phases in details.Considering that students in architecture and design ateliers and during design process become confused about creative design process such as imagination,concept and also about converting it to a plan,this study,with the aim of pathology,focuses on concept and how to convert it to a plan.In this research,some basic ideas related to topics such as architectural design,design procedures,concepts and the goals of architectural design courses through libraryresearch,have been accurately known and the evaluation criteriafor research samples was extracted.Examples of this study have been chosen among the students of two'' Architectural Design 3 ''ateliers and have been studied for two consecutive semesters.The results of this study identified main challenges facing students in creative concept and converting it to plan procedures in architectural design ateliers, and,as to strengthening thedivergent thought in architectural design process, it can provide strategies for those involved in architectural education,including teachers and students.
    Keywords: architectural education, architecture design, concept, idea
  • Somayeh Noghani Page 57
    Vasigh Ansari House has remained from Qajar period in Esfahan.This house is distinguished from its other contemporary monuments by vast application of wall covering,wall paper and fabrics,and the decoration of Dais,called ShahNeshin in Persian,and its adjacent room,in the west side of the house,with over 45 different designs in varied images and sizes.In this research,by analyzing the characters ' similarities based on Bishmatnit relation based on Jont 's theory, the comparative study of the images of one of Vasigh wallpapers with characters of Indonesian culture 's shadow play,Wayang,has been carried out, with the aim of answering the question of whether this fabric is a merely decorative work or retells a story.Accordingly,the story depicted on the mentioned textile has been extracted from Wayang shadow play and Arujuna 's story, from Bahagavad Gita.According to the results of this research,quantitative changes in the hypertext were figured out by summarizing the story to afew scenes,and its qualitative changes are intersemiotique,transition from word system to dramatic and then figurative systems;transmediotique,from puppet shows to illustration on the textile;transcultural,transition oftheology and literature of Vedas from India to Indonesia and its combination with Indonesian domestic art;and transvaluiotique,from South-East Asian religious values to a decorative element in Iranian architecture.
    Keywords: wall covering, Vasigh Ansari House, shadow play, epic of Vedas, Arjuna
  • Abbas Khaefi, Bahareh Houshyar Page 67

    ''Haftpeykar'' is a trivial but adventurous example of Nezami's art.Its allegories and expanded symbols can be analyzed,separated and generalized to other artistic models.Dramatic arts are one of the ways that,by entering Iran 's ancient and mystical,moral and historical literature,can be more transferred and generally introduced to the world.Nezami's works describe a world of color,image,sound and movement for readers.Persian literature,especially Iranian poetry,has always had valuable story capacities,and sometimes this potential has been adapted well in few dramatic works.''Gonbad e Siyah''is an allegory for ''the fall of Adam to earth'' and this symbol can provide a field for exhibiting it in theaters of Iran and the world.''Gonbad e Siyah '' is only one act of seven play acts which has been gathered from all over the world and follows a spiritual and moral goal.Amorous theme and Nezami 's pictorial language add excitement and suspense to the dramatic attraction of this work.

    Keywords: Nezami, Haftpeykar, dramatic arts, Gonbad e Siyah, allegory for the fall
  • Kebria Sedaghat Rostami* Rasoul Bidram, Jafar Malaz Page 81
    Nowadays, according to lack of urban lands, redeveloping urban lands has become very important.Consequently,according to the importance of internal development of cities,it is necessary to recognize inefficient fabrics and take necessary actions to reuse them.One of the inefficient fabrics of Esfahan is the fifth area of region 8 which needsnew planning because of including worn out fabrics,informal settlements,vast area of arid lands,uneconomical agricultural lands and some other physical and environmentalconditions.The main purpose of this research is to present some techniquesto improve the conditions of inefficientfabric of the fifth area of region 8 of Esfahan by applying facilities and potentials available in the area of the study.The main question is how to improve the area's inefficient conditions.To achieve this purpose, the AIDA technique has been used to present suitable solutions,to choosethe best answer and to present some projects for different contents and for achieving the drawn up aims.The result is that we can help to improve the area's conditions through some techniques in different areas such associal, economical,physical, environmental,transportation,functional systems and distribution of facilities and urban management.
    Keywords: redevelopment_region 8 of Esfahan_AIDA technique