فهرست مطالب

پژوهش نفت - پیاپی 69 (فروردین و اردیبهشت 1391)

مجله پژوهش نفت
پیاپی 69 (فروردین و اردیبهشت 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مجید رفیع پور، محسن وفایی سفتی، علی حق طلب، مهدی رزاقی کاشانی، فرهاد سلیمی صفحه 3
    در این تحقیق هیدروژل های پایه پلی اکریل آمید بر اساس روش حلال ساخته شد و خواص رئولوژیکی و کارایی آنها در شرایط فیزیکی چاه های نفت جنوب ایران به طور کیفی و کمی به وسیله تست بطری و رئومتر سنجیده شد. بر اساس نتایج به دست آمده از تست بطری، ژل پلیمر محتوی ppm 15000 پلی اکریل آمید و ppm 2500 استات کروم (III) که به مدت hr 24 در دمای C° 90 قرار گرفته است، به عنوان ژل پلیمر پایه انتخاب شد. نتایج حاصل از تست های رئومتری در دمای C° 25 نشان می دهد که مدول کشسان در محدوده فرکانس 1/0 تا Hz 10 و در محدوده کرنش کوچکتر از 100% تقریبا ثابت باقی می ماند. در حالی که مدول مذکور از Pa 8 در دمای C° 25 تا Pa 4 در دمای C° 90 افت می کند. بررسی تنش تسلیم اعمال شده بر روی ژل پلیمر نشان می دهد که در نمونه مذکور سه نقطه کرنش 100%، 3280% و 6470% می توانند به نوعی نقطه تسلیم در نظر گرفته شوند و به دلیل اثر سرخوردگی در دیواره، نمی توان نقطه تسلیم را به قطعیت پیدا کرد. برای سیستم ژل پلیمر مذکور تا کرنش 6470%، خواص کشسان بر خواص گرانرو غالب است. پس از عبور از این نقطه شبکه به حالت روان درآمد و سیستم دچار پارگی شد.
    کلیدواژگان: بررسی خواص رئولوژیکی و کارایی هیدروژل های پلی اکریل آمید، کروم در چاه های نفت دما بالا
  • محسن قرقانی، حسین عابدینی، محمود پروازی نیا صفحه 17
    در این تحقیق، شبیه سازی و بهینه سازی دو فرایند صنعتی تولید پلی استایرن به روش توده ای به منظور مقایسه عملکرد این فرایندها انجام شده است. در فرایند صنعتی اول، پیش پلیمریزاسیون در دو راکتور پیوسته همزن دار به طور موازی انجام می شود و سپس در یک راکتور لوله ای ادامه می یابد. راکتور لوله ای توسط ژاکت های بیرونی و لوله های داخلی به شش ناحیه دمایی مساوی تقسیم شده است. فرایند دوم نیز شامل یک راکتور پیوسته همزن دار خود سرد کننده برای پیش پلیمریزاسیون و یک راکتور لوله ای برای تکمیل پلیمریزاسیون است. در این فرایند نیز راکتور لوله ای توسط ژاکت های کنترل کننده دما به سه بخش تقسیم می شود. سینتیک و فرضیات به کار برده شده در مدل سازی این فرایندها یکسان است. مدل های ارائه شده برای هر فرایند، قادر به پیش بینی متوسط های عددی و وزنی وزن مولکولی، شاخص پراکندگی، درجه تبدیل منومر و دما برای محصول خروجی از راکتورهای پیوسته همزن دار و لوله ای هستند. به منظور حداکثر کردن درجه تبدیل، حداقل کردن شاخص پراکندگی و رساندن متوسط عددی وزن مولکولی به یک مقدار تجاری، بهینه سازی به کمک روش الگوریتم ژنتیک بر روی دمای راکتورها در هر فرایند انجام شد. نتایج شبیه سازی و بهینه سازی نشان می دهد که فرایند اول با تغییر شرایط عملیاتی دمایی تنها قادر به تولید پلیمری با وزن مولکولی بالا و توزیع وزن مولکولی پهن است، در حالی که فرایند دوم قادر به تولید گریدهای متفاوتی از پلی استایرن است.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، بهینه سازی، پلی استایرن، راکتور پیوسته همزن دار، راکتور لوله ای، مقایسه عملکرد
  • زهرااستخر، بیژن هنرور، نصرالله شکیبا صفت، فرزانه آرام صفحه 33
    سال های اخیر شواهدی بر کارآیی میکروارگانیسم ها و محصولات متابولیک آنها در افزایش میزان نفت قابل استحصال که اصطلاحا ازدیاد برداشت میکروبی (MEOR) نامیده می شود، گزارش گردیده است. در این تحقیق نمونه نفت یکی از مخازن نفتی گچساران به منظور جداسازی و شناسایی باکتری های آنها، با استفاده از محیط های کشت عمومی و اختصاصی و در نظر گرفتن توانایی تولید بیوسورفکتانت، مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور تعیین بهترین شرایط رشد سلولی دو سویه منتخب، منابع کربنی مختلف (از جمله آب پنیر، سویا، نشاسته، ملاس و آب نخود) به محیط کشت رشد اضافه شد و منحنی رشد باکتری ها طی مدت 7 روز برای هر کدام از باکتری های منتخب رسم گردید. بهترین رشد باکتری ها ناشی از مصرف منبع کربنی آب پنیر و بعد به ترتیب نشاسته و سویا بود. شناسایی باکتری ها با دو روش مولکولی و بیوشیمیایی انجام شد. در مجموع با توجه به نتایج بیوشیمیایی و تست های 16srRNA، این باکتری ها در جنس باسیلوس طبقه بندی گردیدند. در ضمن باکتری اول تحت عنوان Bacillus Licheniformis با کد شناسایی 1455550 و باکتری دوم تحت عنوان Bacillus Subtillis، با کد شناسایی 1455557 در بانک ژن آمریکا NCBI ثبت گردید.
    کلیدواژگان: ازدیاد برداشت میکروبی، بیوسورفاکتانت، باکتری، Bacillus Licheniformis، Bacillus Subtillis
  • علی اصغر خلیلی، مرضیه شکرریز، یدالله پیرزاده، فروزان حاجی علی اکبری، علی یارکاظمی فر، سهراب تقی پور صفحه 42
    حضور ذرات بسیار ریز آب به صورت نانوامولسیون در سوخت های دیزلی به هنگام احتراق در موتور باعث پدیده میکروانفجار می شود که با وقوع این فرایند، اکسیژن بیشتری در اختیار سوخت قرار گرفته و باعث بهسوزی آن می شود. در این کار پژوهشی، فرمولاسیون گازوییل نانو امولسیونی با استفاده از بسته مواد فعال سطحی از قبیل اسیدهای چرب و نمک آنها، استر اسیدهای چرب، اسیدهای چرب اتوکسیله و مخلوط آنها به همراه کمک حلال های خطی از جمله الکل های سبک نظیر بوتانول، هگزانول و غیره در حضور 15- 5 % آب مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به دست آمده از آزمایش ها نشان می دهد که سوخت های نانو امولسیونی طی مدت زمان طولانی به طور کامل شفاف بوده و با عدم ته نشینی و دو فاز شدن، پایدار باقی ماندند. پس از آزمایش های انجام شده در موتور دیزلی OM314 از نظر آلاینده های زیست محیطی منتشر شده از اگزوز، مصرف سوخت و عملکرد موتور در مقایسه با سوخت پایه (گازوییل معمولی) مقایسه شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که حضور 15- 5% آب در این سوخت ها، باعث کاهش انتشار اکسیدهای نیتروژن تا حد 9/12-44/0%، دوده 9/43-35/17%، هیدروکربن های نسوخته 6-82/0% و بهبود بازده حرارتی و خاصیت روانکاری در موتور دیزل شد. همچنین حضور آب و مواد افزودنی در این سوخت ها باعث کاهش ارزش حرارتی سوخت گردید که با وجود بهبود کیفیت احتراق در اثر پدیده میکروانفجار و افزایش بازده حرارتی8/4-3%، باعث افت قدرت موتور در حدود 6/13- 5/4 % شد.
    کلیدواژگان: سوخت های امولسیونی دیزلی، هیدروکربن های امولسیونی، سوخت های پاک
  • عزت الله کاظم زاده، کاظم سعادت، حسام آلوکی بختیاری جعفر ولی، محمدرضا اصفهانی صفحه 53
    تعیین اشباع سیالات از پارامترهای اساسی جهت تخمین هیدروکربور درجای مخازن است که مبنای تصمیم گیری های اقتصادی تولید از مخازن می باشد. روابط آرچی متداول ترین روابطی است که در تعیین اشباع سیالات به کار گرفته می شود. یکی از پارامترهای مهم در این روابط، نمای اشباعی است که با اندازه گیری مقاومت ویژه سنگ در اشباع جزئی تعیین می شود. نمای اشباعی با دو پارامتر دیگر رابطه آرچی که ضریب سیمان شدگی و پیچاپیچی می باشند، تفاوت های اساسی دارد. ضرایب سیمان شدگی و پیچاپیچی بیشتر به نوع سنگ بستگی دارد، ولی نمای اشباعی به نحوه توزیع سیالات در محیط متخلخل و در نتیجه به پسماند اشباع شدگی طی فرایندهای آشام و تخلیه و نیز ترشوندگی وابسته است. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر پسماند اشباع شدگی و ترشوندگی بر روی نمای اشباعی می باشد. بدین منظور با استفاده ازسیستم چهار الکترودی اندازه گیری مقاومت الکتریکی، نمای اشباعی طی سیکل های مختلف اشباع شدگی از حالت تخلیه اولیه تا ثانویه در دمای مخزن و با استفاده از نفت مخزن برای پنج نمونه مغزه اندازه گیری شده است. روش مورد استفاده، صفحه متخلخل و دینامیکی است که در آن همزمان منحنی های کامل فشار مویینگی و ترشوندگی نمونه ها تعیین می گردند. نتایج، بیان گر تاثیر پسماند اشباع شدگی بر روی نمای اشباعی در نمونه های مختلف مورد آزمایش طی مراحل تخلیه اولیه، آشام خود به خود و اجباری و تخلیه خود به خود و اجباری است که تغییراتی را از 1/0 تا 66/0 در مقدار نمای اشباعی به وجود می آورد، به طوری که این تغییرات در نمونه های نفت تر بیشتر از نمونه های آب تر روی می دهد.
    کلیدواژگان: نمای اشباعی، ترشوندگی، پسماند، فشار مویینگی، معادله آرچی
  • علیرضا وارسته، حمیدرضا سیاه کوهی، احسان خامه چی، سیاوش نوروزی صفحه 64
    شناسایی و مطالعه هر چه بیشتر گسل ها و شکستگی ها در مخازن هیدروکربوری، اهمیت ویژه ای در مراحل ازدیاد برداشت و توسعه میادین نفتی دارد. یکی از روش های توصیف ناپیوستگی در لایه ها، استفاده از نشانگرهای لرزه ای همدوسی می باشد. نشانگرهای همدوسی با بررسی جانبی ردلرزه ها، میزان پیوستگی آنها را که نشانه مستقیمی از پیوستگی لایه های بازتابنده است، نشان می دهند. به گونه ای که ردلرزه ها در مناطقی از زمین که بر اثر گسل ها یا شکستگی ها پیوستگی خود را از دست داده اند، دارای شباهت کمتری با ردلرزه های مجاور خود بوده و منجر به همدوسی کم برای این مناطق می شود. در این مطالعه، نشانگرهای همدوسی با استفاده از دو الگوریتم همبستگی متقابل و شباهت از داده های لرزه ای سه بعدی یکی از میادین نفتی ایران واقع در خلیج فارس استخراج گردید، تا توانایی آن در شناسایی گسل ها و شکستگی ها مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج این مطالعه برای بخش زیرین مخزن نفتی فهلیان نشان می دهد که الگوریتم شباهت، مکعب نشانگر همدوسی بهتری را از لحاظ کیفیت و دقت نمایش ناپیوستگی ها فراهم می نماید. در این راستا استفاده از اطلاعات شیب و آزیموت لایه ها، نقش مهمی در افزایش دقت تفسیر ناپیوستگی ها به خصوص شکستگی ها دارد. در نهایت، ارزیابی نشانگرهای همدوسی در مقطع زمانی تحت مطالعه در مخزن فهلیان نشان می دهد که امتداد اصلی گسل ها و شکستگی های مخزن در راستای شمال غربی- جنوب شرقی است که این امتداد با امتداد تعیین شده از نمودار FMI در چاه حفاری شده در این میدان مطابقت دارد
    کلیدواژگان: نشانگرهای لرزه ای، همدوسی لرزه ای، الگوریتم شباهت، الگوریتم همبستگی متقابل، گسل ها و شکستگی ها
  • نریمان منتصر، امیر حیدری نسب، مهدی ارجمند صفحه 73
    در آزمایش های به عمل آمده در این تحقیق از میکروارگانیسم Azotobacter Beijerinckii DSMZ 1041 که از بانک میکروبی آلمان تهیه شد، استفاده گردید. بر اساس گزارش هایی که قبلا ارایه شده و آزمایش های صورت گرفته مشخص شد که این میکروارگانیسم در شرایطی که منبع کربنی به میزان فراوان در محیط موجود بوده و منبع نیتروژنی محدود باشد، قابلیت تجمع گرانول های پلی هیدروکسی بوتیرات را دارا است. در این تحقیق منبع نیتروژنی (کلرید آمونیوم) با غلظت های 5/0 و gr/L 2 و منبع کربنی (گلوکز) با غلظت های 30، 40، 50 و gr/L 60 مورد استفاده قرار گرفت و تاثیر غلظت های این دو ماده بر وزن خشک توده سلولی، میزان مصرف قند توسط میکروارگانیسم و میزان تولید بیوپلیمر بررسی گردید. بیشترین میزان تولید بیوپلیمر در غلظت گلوکز gr/L 60 و کلرید آمونیوم gr/L 5/0 حاصل شد، لازم به ذکر است که غلظت های بالاتر گلوکز به علت بازدارندگی، میزان تولید بیوپلیمر را کاهش می دهد. بیشترین بازده بیوماس (Yx/s) در گلوکز gr/L 30 و کلرید آمونیوم gr/L 2 حاصل شد. بیشترین بازده تولید (Yp/s) در گلوکز و کلرید آمونیوم 30 و gr/L 5/0 حاصل شد و حداکثر بهره دهی (Qp) در گلوکز وکلرید آمونیوم 50 و gr/L 1 حاصل گردید. همچنین میزان بیوپلیمر به دست آمده از روش آزمایشگاهی با روش آماری پاسخ سطح مقایسه شده و دقت آزمایش های انجام شده بررسی گردید. پس از استحصال بیوپلیمر خالص، طیف های FT-IR و NMR نیز صحت ماده فوق را تایید نمود.
    کلیدواژگان: بیوپلیمر، پلی هیدروکسی بوتیرات، زیست تخریب پذیر، پاسخ سطح، PHB، Azotobacter Beijerinckii
  • زهرا طاهری، انسیه گنجی بابا خانی، لاله شیرازی، خداداد نظری، بهرام قنبری صفحه 86
    غشاهای چگال پروسکایتی (La0.6Sr0.4Co0.8Fe0.2O3-δ (LSCF، a0.5Sr0.5Co0.8Fe0.2O3-δ (BSCF) و (SCF) SrCo0.8Fe0.2O3-δ با استفاده از روش تشکیل کمپلکس EDTA با سیترات سنتز شدند. ساختار فازی نمونه های پروسکایتی با استفاده از آنالیز پراش اشعه ایکس (XRD) مشخص شده و نتایج جذب اتمی و پلاسمای القایی، تایید کننده فرمول تئوری پروسکایت های تشکیل شده است. با تغییر پارامترهای موثری مثل ضخامت غشا، فشار جزئی اکسیژن در خوراک، دما و نوع مواد به کار رفته در ساختار پروسکایت ها، شار عبوری اکسیژن اندازه گیری و بهینه سازی شد. شار اکسیژن در محدوده دمایی بین 1073 تا 1223 کلوین و فشار جزئی اکسیژن بین 1 /0 تا 1 بار در جریان خوراک شامل اکسیژن و نیتروژن اندازه گیری شد. در محدوده دمایی بررسی شده، میزان عبور دهی اکسیژن در سه پروسکایت به صورت BSCF>SCF>LSCF بود که محاسبات مربوط به پارامترهای کریستالوگرافی مثل انرژی شبکه و حجم آزاد نیز این نکته را تائید می نماید. تغییرات خطی شار نفوذ اکسیژن با نسبت لگاریتم نپرین فشارهای جزئی اکسیژن در دو سمت غشا ((ln(P2/P1) نشان دهنده آن است که نفوذ توده ای، مرحله کنترل کننده سرعت شار نفوذ می باشد.
    کلیدواژگان: غشای چگال، پروسکایت، نفوذ توده ای، عبور اکسیژن، جداسازی اکسیژن از هوا
  • محمد سلیمانی، رضا علی کرمی، مجتبی مصلح تهرانی صفحه 98
    در صنعت نفت از تزریق اسیدهای مختلف به روش های ماتریکسی و یا شکافت اسیدی به درون سازندهای کربناته به منظور رفع آسیب، افزایش نفوذپذیری، بهبود جریان سیال و بهره دهی و بهره برداری از مخازن استفاده می شود. در این تحقیق از نمونه های سنگ مخزن کربناته گروه بنگستان میدان اهواز و اسیدهای کلریدریک معمولی، امولسیونی آلی و هیبریدی استفاده شد و میزان انحلال نمونه سنگ ها با گذشت زمان در دماهای 25، 60 و C° 100 اندازه گیری و تاثیر پارامترهایی نظیر دما، غلظت و نوع اسید بر روی کاهش وزن و درصد حلالیت نمونه های سنگ با هم مقایسه گردید. هدف اصلی از این پژوهش، دست یابی به زمان مورد نیاز نگهداری اسید در برابر سنگ مخزن، جلوگیری از آسیب رسانی مجدد و در نهایت انتخاب بهترین نوع سیستم اسید برای انگیزش لایه های تولیدی است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در دماهای 25، 60 و C° 100، میزان انحلال 50% نمونه سنگ در برابر اسیدهای هیدروکلریدریک 28% و 15% در مقایسه با اسیدهای کندکار امولسیونی 30/70 و 50/50 در مدت زمان بسیار کمتری اتفاق می افتد. در مقایسه با قدرت انحلال اسیدهای آلی و هیبریدی مشخص شد که زمان لازم برای انحلال 50% نمونه سنگ مخزن در دمایC° 100 در اسید آلی (اسید استیک 10%) برابر700، در اسیدهای هیبریدی به نسبت های 50/50 و 20/80 از اسید کلریدریک 15% و استیک 10%، به ترتیب برابر 25 و 30 دقیقه می باشد. نتایج نشان می دهد که اسید هیبریدی به نسبت 50/50 از قدرت انحلال بالاتری در عملیات اسید زنی برخوردار بوده و می تواند در دماهای بالاتر موثر باشد.
    کلیدواژگان: اسیدزنی، سنگ مخزن کربناته، میدان اهواز، حلالیت سنگ مخزن، سیستم های اسیدزنی
  • احمد نعلبندی، جواد حیدریان صفحه 110
    در این مقاله، جهت غلبه بر مشکل جدایش زود هنگام پوشش پلی اتیلن سه لایه از سطح، جایگزینی پوشش پلی اتیلن سه لایه با سایر پوشش ها مورد مطالعه قرار گرفته است. بر این اساس کارایی و کیفیت دو نمونه پوشش پلی یورتان و یک نمونه پوشش پلی اوره با اجرای آزمون های استاندارد چسبندگی، گسیختگی کاتدی، ضربه، خمش، جذب آب، سختی و استحکام دی الکتریک مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند. نتایج آزمون گسیختگی کاتدی این سه نمونه با پوشش پلی اتیلن سه لایه مقایسه گردید. نتایج این بررسی نشان می دهد که مقاومت پوشش پلی یورتان به گسیختگی کاتدی نسبت به پلی اتیلن سه لایه بهتر است. پوشش های پلی یورتان اساسا سابقه گسیخته شدن (disbondment) از سطح، طی سرویس دهی را ندارند و با ضخامت هایی در حد یک سوم پلی اتیلن سه لایه قابل اعمال در سایت می باشند بنابراین، این مواد به عنوان یک جایگزین مناسب و مطلوب برای پلی اتیلن سه لایه توصیه می شوند. همچنین مشخص گردید که مقاومت به گسیختگی کاتدی پوشش پلی اوره با پلی اتیلن سه لایه قابل رقابت می باشد و بنا به همان دلایلی که برای پلی یورتان ذکر شد این پوشش نیز می تواند به عنوان جایگزین مناسب برای پلی اتیلن سه لایه مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پوشش پلی اتیلن سه لایه، پلی یورتان، پلی اوره، جدایش از سطح، گسیختگی زود هنگام
|
  • M.Rafipoor, M. Vafaie Sefti, A. Haghtalab, M.Razzaghi Kashani, F. Salimi Page 3
    In this research, polyacrylamide based hydrogels were made on the basis of solvent method, and their rheological properties and performance were evaluated by bottle testing and a rheometer under Iran south oil reservoir conditions. Based on the results of the bottle test, the polymeric gel formed by 15000 ppm polyacrylamide and 2500 ppm chromium (III) acetate and kept at 90 °C for 24 hrs was selected as a basic polymeric gel. Based on the results of rheometric tests at temperature of 25°C, the elastic modulus almost remains constant in frequency range of 0.1 to 10Hz and the strain range up to 100%, whereas this module decreases from 8 Pa at 25 °C to 4 Pa at 90 °C. Studying the effect of the applied yield stress on the polymeric gel indicates that for a sample each of three strain points of 100%, 3280%, and 6470% could be considered as a yield point, but it could not be found decisively because of wall slip effect around the rheometer wall. Also, the polymeric gel system does not tear up to the strain of 6470% and the elastic properties are superior to the viscous nature of the system below this point
    Keywords: Polyacrylamide, Chromium (III) Acetate, Bottle Testing, Rheology, Elastic Modulus, Viscous Modulus
  • M. Gharaghani, H. Abedini, M. Parvaziniairan Page 17
    In this study، the steady-state simulation and optimization of two continuous bulk styrene polymerization processes have been developed to compare the performance of industrial processes. The first process consists of two continuous stirred tank reactors (CSTR)، followed by a tubular reactor. The tubular reactor has been subdivided into six temperature-control zones. The second process consists of an auto-refrigerated stirred tank، followed by a tubular reactor. The tubular reactor of this process has been subdivided into three temperature-control jacket zones. Similar kinetic mechanism and assumptions were used to simulate both processes. The models can predict monomer conversion، number-and weight-average molecular weights، polydispersity index، and temperature at the output of reactors for each process. The genetic algorithm (GA) is used for the maximization of the monomer conversion، the minimization of the final polydispersity index in the product، and to control the number average molecular weight in the range of the common commercial grade. Simulation and optimization results show that the first process is able to produce just one grade of polystyrene while the second one can produce different grades of polystyrene.
    Keywords: Continuous Stirred Tank Reactor (CSTR), Polystyrene, Simulation, Tubular Reactor, Optimization, Comparison of Performance
  • Z. Estakhr, B. Honarvar, N. Shakiba Sefat, F. Aram Page 33
    Recent evidence on the efficiency of microorganisms and their metabolic products in the oil extraction rate, which is also called microbial enhanced oil recovery, has been reported. In this work, the oil samples produced from Gachsaran oil reservoirs were evaluated in order to isolate and identify bacteria by using public and private media and to consider the ability to produce bio surfactant. In order to determine the best conditions for cell growth, carbon sources (whey, soy, starch, molasses, peas, and water) were added to the medium and bacterial growth curves were plotted over a period of 7 days for each of the bacteria. Best carbon sources for bacterial growth were whey, starch, and soy. The identification of bacteria was also done by molecular and biochemical methods. On the whole, according to the results of biochemical and 16sr RNA tests, these bacteria were classified in the Bacillus genus. Moreover, the sample No. 5 from bacteria Bacillus Licheniformis with ID 1455550 and the sample No. 7 from bacteria Bacillus Subtillis, with ID 1455557 were registered in the NCBI GenBank of America.
    Keywords: Microbial Enhanced Oil Recovery, Bacteria, Bacillus Licheniformis, Bacillus Subtillis, Bio Surfactant
  • A.A. Khalili*, M. Shekarriz, Y. Pirzadeh, F. Hajialiakbari, A.Y. Kazemifar, S. Taghipoor Page 42
    The presence of nanoemulsion water droplets in diesel fuel during combustion phenomena causes micro explosions. This process provides more oxygen for fuel and therefore improved combustion efficiency. Diesel fuel nanoemulsions were obtained by using surfactant packages such as long chain fatty acids and their salts, fatty esters, ethoxylated fatty acids and together with co-surfactants such as linear alcohols, butanol and hexanol in the presence of 5-15% of water. These compositions were stable and transparent during long period of time. These fuels were tested in diesel engine OM314 and their performance such as exhaust emissions fuel consumption and engine performance were compared with conventional diesel fuel. The presence of 5-15% water in these fuel compositions causes the exhaust emissions, i.e. nitrogen oxides (0.44-12.9%), soot (17.35-43.9%), and unburned hydrocarbons (0.82-6%) to decrease, but thermal efficiency in diesel engine and lubricity improve. In addition, the presence of water and additives in the fuel reduces heating value, and despite improving the quality of micro explosion phenomenon and increasing the thermal efficiency of combustion (3-4.8%) it causes engine power to decrease by 4.5-13.5%.
    Keywords: Water–in, oil, Water, in, diesel Emulsions, Water, in, hydrocarbon Emulsion, Low Emission Fuels
  • E. Kazemzadeh, K. Saadat, H. Aloki Bakhtiari, J. Vali, M.R. Esfahani Page 53
    The determination of fluid saturation is vital for the estimation of hydrocarbon in place which is the base for economic decision making about reservoir production. Archie’s equations are the most prevalent equations used for saturation calculation. One of the important parameters in these equations is saturation exponent. Saturation exponent has fundamental difference comparing with other parameters which are cementation exponent and tortuosity. Cementation exponent and tortuosity mostly depend on rock type but saturation exponent depends on the distribution of fluids and therefore the hysteresis of saturation during imbibitions and drainage and also wettability. The purpose of this research is an investigation into the effect of saturation hysteresis and wettability on saturation exponent. The saturation exponent was measured from primary drainage to secondary drainage with a four-electrode system at reservoir temperature with reservoir fluids on some cylindrical core samples. Dynamic porous plate technique was used، for which full capillary pressure curves and wettability with combined Amott-USBM were determined simultaneously. It was concluded that the saturation hysteresis affects saturation exponent in different samples during imbibition and drainage and cause it to range from 0. 1 to 0. 66; the variations were higher in oil-wet samples than water-wet samples.
    Keywords: Saturation Exponent, Wettability, Hysteresis, Capillary Pressure, Archie Equation
  • A. Varasteh, H. R. Siahkoohi, E. Khamehchi, S. Norouzi Page 64
    It is very important to recognize faults and fractures in order to enhance oil recovery and to develop oil fields. Seismic coherency attribute is one of the common techniques in discontinuity characterization. Seismic coherency defines continuity of seismic events using the measurement of lateral changes in seismic responses. The rate of seismic continuity is a sign of geological continuity. In areas where are changed by faults and fractures، seismic traces have a low similarity with their neighboring traces. In this study، coherency attributes were determined using two algorithms based on cross correlation and semblance. These algorithms applied on a 3D seismic data cube from one of the Iranian oil fields in Persian Gulf. The performance of algorithms was evaluated to detect faults and fractures at lower member of Fahliyan reservoir. The results show that the semblance based algorithm provides a better coherency cube than the cross-correlation algorithm. The quality of the recognized discontinuities، especially fractures، was further increased by applying appropriate filters on stacked data cube and using reflectors dip and azimuth information. According to the results، the main orientation of faults and fractures at Fahliyan reservoir is NW-SE. This orientation is in accordance with the orientation detected by FMI log at the same depth from nearby well.
    Keywords: Seismic Attribute, Seismic Coherency, Semblance, Cross, correlation, Faults, Fractures
  • N. Montaser, A. Heidari Nasab, M. Arjmand Page 73
    In the current work، azotobacter beijerinckii microorganism provided from Germany microbial bank is used. According to previous reports and the experiments conducted، it is inferred that the microorganism is able to accumulate poly (hydroxyl butyrate) granules in media containing high amounts of carbon sources and limited amounts of nitrogen sources. The effect of the different concentrations of carbon and nitrogen sources (glucose and ammonium chloride) on the cell dry weight (CDW)، the amount of glucose used by the microorganism، and the amount of the produced biopolymer is investigated. Ammonium chloride with concentrations of 0. 5 and 2 g. l-1 and glucose with concentrations of 30، 40، 50، and 60 g. l-1 were used as nitrogen and carbon sources respectively. The most of biopolymer was produced by glucose with a concentration of 60 g. l-1 and ammonium chloride with a concentration of 0. 5 g. l-1. The highest biomass efficiency (Yx/s) was obtained by glucose with a concentration of 30 g. l-1 and ammonium chloride with a concentration of 2 g. l-1 and the highest production efficiency (Yp/s) was gained using a concentration of 30 g. l-1 of glucose and a concentration of 0. 5 g. l-1 of ammonium chloride. The maximum productivity (Qp) was acquired in the media containing glucose with a concentration of 50 g. l-1 and ammonium chloride with a concentration of 1 g. l-1. The amount of biopolymer obtained through laboratory method was compared with response surface statistical method and the precision of the experiments conducted were examined. After extraction، Fourier-transform infrared (FT-IR) spectra and nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy both verified the formation of biopolymer.
    Keywords: Biopolymer, Poly (Hydroxy Butyrate) (PHB), Azotobacter Beijerinckii Microorganism, Response Surface Method
  • Z. Taheri, E. Ganji Babakhani, L. Shirazi, Kh. Nazari, B. Ghanbari Page 86
    Perovskite dense membranes of La0.6Sr0.4Co0.8Fe0.2O3−δ (LSCF), Ba0.5Sr0.5Co0.8Fe0.2O3-δ (BSCF) and SrCo0.8Fe0.2O3-δ(SCF) were prepared by complexation method with EDTA-citrate. The perovskite phase structure of the samples was characterized by X-ray diffraction and experimental formula and stoichiometry of the metal ions for the prepared perovskite were confirmed by atomic absorption spectroscopy and inductively coupled plasma. The oxygen permeation flux through the perovskite dense membranes was measured and optimized by change in oxygen partial pressure, temperature, membrane thickness, and the used composition in perovskite structure. The oxygen permeation flux was measured in the range of temperature within 1073–1223 K and the partial pressure of 0.1–1.0 bar. The flux increases in the order of LSCF < SCF< BSCF membranes and the calculations of crystallography parameters such as lattice energy and free volume can confirm this point. The linear changes of oxygen flux versus ln(P2/P1) states that bulk diffusion through the membrane is the rate-limiting step.
    Keywords: Dense Membrane, Perovskite, Bulk Diffusion, Oxygen Permeation, Oxygen Separation from Air
  • M. Soleymani, R. Alikarami, M.M.Tehrani Page 98
    In oil industry acidizing operation (matrix acidizing and acid fracturing) is performed to reduce or eliminate formation damage and increase permeability and productivity; also، acidizing is probably the most widely used work-over and stimulation practice in the oil industry. By dissolving acid-soluble components of rock formations، or removing material at the wellbore face، the rate of flow of oil or gas out of production wells or the rate of flow of oil-displacing fluids into injection wells may be increased. In this study، some laboratory work with different acid types was conducted on the carbonate rock samples of the Bangestan reservoir of Ahvaz oil field to find out the amount of the solubility of the carbonate rock samples in the acids. The effects of acid type، acid strength، and temperature on rock solubility were investigated. For this study، different acids such as HCl، acetic acid، hybrid acid، and emulsion acid at three different temperatures of 25 °C، 60 °C and 100 °C were used. The main goal of this study is to find out the optimum acid spot time at the formation to achieve the most productivity of the well without any formation damage creation and at the same time to select the most effective acid system for carbonate layer stimulation. The results show that 28% HCl acid has the most dissolving power between the tested acids in the experiments. In addition، the temperature has a direct effect on the solubility of the rocks in acids; i. e.، the higher the temperature is the higher the solubility is. The laboratory results showed that the time needed for dissolving about 50% of Bangestan reservoir rock at 100 °C is 700، 25، and 30 minutes for organic acid (10% acetic acid)، hybrid acid of 50:50 ratio of 10% acetic acid and 15% HCl، and hybrid acid of 80:20 ratio of 10% acetic acid and 15% HCl respectively. It is also found out that the hybrid acid system of 50:50 ratio of 10% acetic acid and 15% HCl has an effective role in dissolving formation core at high temperatures.
    Keywords: Acidizing, Limestone Reservoir, Rock Solubility, Ahwaz Oil Field
  • A. Nalbandi, J. Heidarian Page 110
    The mechanism and control of premature disbondment of three-layer polyethylene (3LPE) coatings have been the subjects of many research activities which are still going on. Also، the substitution of 3LPE with better coatings has been the aims of different research works and this paper is going to discuss it. Based on what is mentioned above، the quality and performance of two polyurethane and one polyurea coating samples were closely examined by running important standard tests including adhesion، cathodic disbondment، impact، bendability (flexibility)، water absorption، surfaces hardness، and dielectric strength. The results of cathodic disbondment tests of these three samples were compared with that of 3LPE coating. In this research، it was shown that polyurethane had better cathodic disbondment results than 3LPE coating. With reference to the fact that there is no report in the literature on the early disbondment of polyurethane from pipe surface، and that the coating is applicable on-site with one third thickness of 3LPE، polyurethane is recommended as a suitable substitution for 3LPE. Moreover، it was found the cathodic disbondment result of the polyurea was comparable with that of 3LPE. With reference to the same reasons argued for polyurethane، polyurea can be a good substitute for 3LPE as well.
    Keywords: Three, layer Polyethylene, Polyurethane, Polyurea, Premature Disbondment