فهرست مطالب

خانواده پژوهی - پیاپی 30 (تابستان 1391)

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 30 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نعیما محمدی، فاطمه سادات علمدار صفحه 129
    مقاله حاضر با هدف بررسی تاثیر الگوی خانواده (زن-سرپرست، چندزن و تک همسر) بر میزان «رضایتمندی از زندگی» و «کیفیت زندگی» انجام شده است. این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی است که با روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه اجرا شده است. گروه نمونه این پژوهش شامل 187 زن متاهل مراجعه کننده به مرکز بهداشت شهرستان کهنوج می-باشند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند.
    داده های به دست آمده پس از آزمون های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، آزمون F و ضریب رگرسیون در فضای SPSS تحلیل شد.
    نتایج به دست آمده نشان داد که الگوی خانواده، تبیین گر 54% تغییرات رضایتمندی زنان از زندگی خانوادگی می باشد. در مقام مقایسه، بالاترین رضایتمندی و کیفیت زندگی در خانواده های تک همسر ملاحظه شد؛ میزان رضایت از زندگی در خانواده های زن سرپرست، برحسب علت سرپرست شدن زن قابل تبیین است. هم چنین بالاترین کیفیت زندگی مربوط به زنانی است که همسرانشان فوت کرده اند.
    رضایتمندی در خانواده های چندهمسر، با توجه به تعداد زنان قابل تبیین است. نتایج بدست آمده در راستای تایید فرضیه تحقیق نشان می دهد، رضایتمندی از زندگی خانوادگی مولفه ای فرهنگی است که در جریان کنش های اجتماعی با دیگران شکل می-گیرد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی خانوادگی، کیفیت زندگی، خانواده زن پرست، خانواده چندزن
  • سولماز دبیری، علی دلاور، غلامرضا صرامی، محمدرضا فلسفی، نژاد صفحه 141
    هدف اساسی این پژوهش، تدوین مدل روابط سبک های فرزند پروری، شخصیت، عزت نفس و شادکامی در دانشجویان بود.350 نفر از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه های شادکامی آکسفورد، عزت نفس روزنبرگ، شیوه های فرزند پروری بوری (فرم مادر) و پرسشنامه شخصیت آیزنک بود. داده های بدست آمده با روش آماری تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که مدل اولیه ارائه شده تنها در بعضی شاخص ها برازش داشت، بنابراین مدل تعدیل شده برازش بهتری با داده ها نشان داد. آشکار شد که برون گرایی و عزت نفس، با شادکامی رابطه مستقیم مثبت دارند. هم چنین بین روان -رنجورخویی و شادکامی رابطه منفی معنادار و بین برون-گرایی با شادکامی به واسطه عزت نفس رابطه غیرمستقیم معنا داری یافت شد.
    یافته ها نشان دادند که بین سبک فرزند پروری قاطع با شادکامی به واسطه روان -رنجورخویی و برون گرایی رابطه غیرمستقیم معنادار وجود دارد. هم چنین برون-گرایی، سبک فرزندپروری قاطع، روان رنجورخویی و عزت نفس به ترتیب بیشترین سهم را در تبیین شادکامی دارند. در این پژوهش نقش عزت نفس، شخصیت و سبک های فرزند پروری در شادکامی تایید شد که این بیانگر اهمیت نقش این متغیرها در شادکامی است.
    کلیدواژگان: شادکامی، سبک های فرزندپروری، شخصیت، عزت نفس
  • وحید نجاتی، قیصر ملکی، عباس ذبیح زاده، خدابخش احمدی صفحه 161
    ارتقای کیفیت زندگی یک هدف اساسی در توانبخشی افراد کم توان ذهنی است. هدف از مطالعه حاضر تعیین تفاوت کیفیت زندگی کم توانان ذهنی تربیت پذیر مراقبت شده در خانواده و مراکز بهزیستی می باشد. طی یک پژوهش مقطعی- مقایسه ای، 225 نفر از کم توانان ذهنی تربیت-پذیر استان تهران به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند.
    در گروه کم توانان ذهنی نگهداری شده در خانواده یکی از والدین و در گروه نگهداری شده در مراکز بهزیستی مراقب آنان به عنوان نایب به تکمیل پرسشنامه کیفیت زندگی کامینز پرداختند. آزمون غیر پارامتری کراسکال والیس نشان داد که کیفیت زندگی افراد کم توان ذهنی تربیت-پذیر در خانواده از گروه نگهداری شده در مراکز بهزیستی، به نحو معناداری بالاتر است. یافته های این مطالعه، در زمینه ارتقای کیفیت زندگی کم توانان ذهنی تربیت پذیر در خانواده، مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کم توانی ذهنی، کیفیت زندگی، نگهداری در خانواده، مراکز بهزیستی
  • مهدی رصافیانی، معصومه پورمحمدرضای تجریشی، ساحل همتی، اصغر دادخواه، رباب صحاف، سیده سمیه جلیل آبکنار، محمد عاشوری، روح الله حاجی زاده دامغانی صفحه 173
    داشتن فرزندان با نیازهای ویژه، خانواده را با مسائل زیادی در زمینه های اجتماعی، آموزشی و خودیاری مواجه می سازد.برقراری ارتباط عمیق تر با خانواده ای دیگر دارای تجربه ای مشابه در این زمینه، می تواند مسیر مشکلات طی شده را به آن ها نشان دهد. هدف آموزش خانواده به خانواده، انتقال تجارب مثبت خانواده ها به یکدیگر است. در این پژوهش زمینه یابی، به روش نمونه گیری در دسترس از اعضای کانون خیریه سندروم داون، 12 نفر از والدین (11 مادر و 1 پدر) کودکان با سندروم داون به طور داوطلب انتخاب شدند تا در 5 جلسه هفتگی گروهی (به مدت 1 ماه) تجارب خود را در ارتباط با مسائل ویژه دوران پیش دبستانی فرزندان خود بازگو نمایند. از میان این مسائل، 4 اولویت جهت ارایه در پانل آموزشی سمینار سندروم داون انتخاب شد. سه ماه بعد از برگزاری سمینار، با استفاده از پرسشنامه 20 سوالی (محقق ساخته)، ویژگی های دموگرافیک شرکت کنندگان داوطلب در سمینار (22 نفر از والدین) ثبت و میزان رضایت آن ها از مفید بودن پانل آموزشی جمع آوری شد.
    نتایج نشان دادند که میانگین رضایت خانواده ها از پانل آموزشی و همه مولفه های رضایت بسیار زیاد بود. با توجه به محدودیت گروه نمونه، در دسترس بودن آن و اختصاص پانل آموزشی به مسائل دوره پیش دبستانی و عدم کنترل منابع حمایتی در خانواده ها، پیشنهاد می شود که پژوهش های آتی ضمن توجه به موارد مطروحه، به برگزاری دوره های آموزش خانواده به خانواده در قالب سمینارها در دوره های مختلف سنی افراد داون مبادرت ورزند و این گونه برنامه ریزی جهت توانمند سازی افراد با نیازهای ویژه و خانواده های آن ها در مقابله با استرس مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش خانواده به خانواده، کودکان با سندروم داون، سنین پیش دبستانی
  • مریم عباسی، محسن دهقانی، حسن جعفری، حمید بهتاش، جمال شمس، لیلی پناغی صفحه 191
    این مطالعه اثربخشی مقایسه ای دو درمان زوج محور و بیمارمحور را در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن مورد ارزیابی قرار می دهد. 24 بیمار مبتلا به کمردرد مزمن و همسرانشان به طور تصادفی در دو گروه درمانی مذکور جایگزین شدند. بیماران در گروه درمان زوج محور همراه با همسر خود در جلسات هفتگی دو ساعته به مدت هفت هفته مشارکت کرده و آموزش هایی را پیرامون روش های مقابله با درد به شیوه دو نفره و مهارت های برقراری ارتباط حین درد دریافت کردند. بیماران در گروه بیمارمحور مهارت های مذکور را بدون حضور همسر و به صورت انفرادی دریافت کردند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد، گروه دریافت کننده مداخله زوج محور به طور معناداری در مقایسه با گروه بیمارمحور در ترس از حرکت و آسیب و پاسخ منفی همسر به فعالیت بهبود بیشتری داشته اند. می توان گفت درمان بین رشته ای که حضور همسر را به طور فعال ترغیب کند در بهبود برخی شاخص های مرتبط با بیمار نتیجه بخش خواهد بود.
    کلیدواژگان: کمردرد مزمن، برنامه بین رشته ای، مشارکت همسر، مهارت های مقابله با درد
  • مجید عباسی صفحه 213
    عقد نکاح در تمام مذاهب و نظام های حقوقی، به دلیل کارکرد بی بدیل در سلامت و بقای اجتماع، همواره در سایه چتر حمایت حکومت، و قانون گذاران بوده است. توالد و تناسل که بقای ملت ها به آن متکی است، خود مرهون حق استمتاع جنسی است و به دلیل اهمیت این حق و تکلیف متقابل زوجین به برقراری رابطه جنسی سالم، شناخت شروط ناظر بر آن و بررسی وضعیت حقوقی آن ها، از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار است. تتبع و تعمق در اقوال و نظرات پژوهشگرانی که خود را با این مسئله آشنا کرده اند، حکایت از وجود اختلافی عمیق چه در میان فقها و چه در میان حقوقدانان دارد.
    به نظر می رسد، دلیل اصلی این اختلاف به فقد اجماع و اتفاق نظر بر روی تعریف و ماهیت حقوقی نکاح و تشخیص مقتضای ذات آن از سایر اقتضائات برمی گردد. عده ای تمتع و اتحاد جنسی و عده ای دیگر زوجیت و پیوند زناشویی را هدف از عقد نکاح می دانند و گروهی دیگر، همکاری و شرکت در زندگی را هدف از این عقد مقدس برشمرده اند.
    بنابراین ما در این نوشتار ابتدا به شناخت ماهیت و ذات عقد نکاح پرداخته، و به این پرسش مهم پاسخ خواهیم گفت که مقتضای ذات عقد نکاح چیست؟ و سپس در مورد شروط ناظر به روابط جنسی زوجین بحث خواهیم کرد. در پاسخ به سوال نخست باید گفت که اثر نخستین و بالذات نکاح، علقه و پیوند زوجیت است و بقیه آثار مترتب بر این اثر هستند. و نیز در پاسخ به سوال دوم، با تفکیک شروط به شروط ممنوع کننده روابط جنسی و محدود کننده، این نتیجه حاصل شد که دسته اول به دلیل مخالفت با نظم عمومی و اخلاق حسنه و نیز سلب حق به طورکلی، باطل بوده ولی مبطل نکاح نیست، ولی شروط دسته دوم اصولا نافذ هستند.
    کلیدواژگان: مقتضای ذات، مقتضای اطلاق، شرط، تمتع جنسی
  • علی اکبر ایزدی فرد، حسین کاویار، عبدالرسول دیانی، بهناز احمدوند صفحه 235
    خلع نوعی طلاق است که انگیزه آن بیزاری زن از شوهر است و برای آن، زن مالی را به همسرش می بخشد. آن چه مقاله حاضر به آن پرداخته این است که اگر زنی از شوهر خود کراهت داشته باشد و حاضر باشد که همه مهرش را که از او گرفته به او برگرداند و یا اگر مهر، دینی است که بر ذمه شوهر دارد، ابراء نماید تا شوهر او را طلاق خلع دهد، آیا بر زوج واجب است که او را طلاق خلع بدهد یا خیر؟
    نگارندگان با طرح سوال فوق، بعد از بیان مفاهیم و بررسی و نقد دیدگاه های مختلف در این باره به این نتیجه می رسند که با توجه به عدم وجود دلیلی متقن و معتبر از کتاب یا سنت که دلالت بر منع وجوب طلاق خلع بر مرد داشته باشد از یک سو و هم چنین وجوب نهی از منکر، ارتکاز عقلاء در عقود، حکم عقل، رعایت مصلحت اجتماعی و قاعده نفی عسر و حرج، با مطلق کراهت زن از مرد و بذل فدیه به مرد و درخواست طلاق، بر مرد واجب و لازم است که زن را طلاق دهد و اگر استنکاف کرد، زوجه به اذن حاکم شرع و به نیابت از زوج ممتنع، طلاق داده می شود.
    با اثبات این فرضیه، شبهه-ای مبنی بر وجود تبعیض بین زن و مرد در طلاق وجود ندارد؛ زیرا هم چنان که مرد می تواند به هر دلیلی با پرداخت مهریه، زن خود را طلاق دهد، زن نیز می تواند با داشتن هرگونه کراهتی از مرد، با بذل مهریه یا هر گونه مالی، از مرد بخواهد که او را طلاق دهد.
    کلیدواژگان: طلاق خلع، وجوب، عدم وجوب، کراهت زوجه
|
  • F. S. Alamdar Page 129
    This article studies the effect of family pattern (Single-parent, polyg-amous and nuclear) on “family satisfaction” and “quality of life”. This is a descriptive- analytical study that has been done by survey method and questionnaire. In this study 187 married women who return to Kahnooge hygiene center selected by simple random sampling method. Data was analyzed by SPSS.Descriptive statistics (mean, standard deviation) and regression results are discussed.Results shows that pattern of family explain 54% of changing satisfaction for women. The most satisfaction and quality of life is observed in nuclear family in comparison with other two groups and Female heading family’s level of satisfaction depends on the cause of heading, and in polygamous family depends on the number of wives. The high qualification of life belongs to Female Households family that their husbands had died. In conclusion, family satisfaction is depending on cultural components that shapes during social interactions.
    Keywords: Family satisfactions, life quality, Women headed Family, pol, ygene Family
  • A. Delavar, G. Sarami, M. Falsafi Nejad Page 141
    A recent increase in research on positive psychology and happiness is evident. The essential aim of this study was to formulate model for prediction of happiness based on self-esteem, personality traits and parenting styles in students. For this purpose 350 people of students of Allameh Tabatabaei University were selected by cluster random sampling. The instruments administered in this research were the Oxford Happiness Questionnaire, the Rosenberg Self-Esteem Scale, the Buri's Parental Authority Questionnaire (maternal form) and the Eysenck Personality Questionnaire (Revised Short-Scale).Based on a path analysis, the results indicatde that in the first presented model some indices were fit. So, the model was modified and showed a better fit with the data. It was revealed that extraversion and self-esteem have positive direct relation-ship with happiness.Neuroticism and happiness were cor-related negatively and the significant indirect relationship between extrav-ersion with happiness through self-esteem was found. A significant ind-irect relationship between authorit-ativeness parenting style through neuroticism and extraversion with happiness was found as well. Although extraversion, authoritati-veness parenting style, neuroticism and self-esteem were the most imp-ortant predictors of happiness, res-pectively in this research the role of self-esteem, personality traits and parenting styles on happiness was supported and these variables were indicated as important.
    Keywords: Happiness, Parenting St, yles, Personality traits, Self, Esteem
  • Gh. Maleki, A. Zabihzadeh Page 161
    Promotion of quality of life is an essential goal in rehabilitation of people with mental retardation. The purpose of present study is comparing quality of life in trainable mental retarded lived in family and well-being centers. In this cross sectional-comparative study 225 trainable men-tal retarded in Tehran providence selected by random-clustered sample-ling method.One of parents or caregiver answers to Cummins quality of life question-ers in both groups. Non parametric Kruskal-Wllis test showed that quality of life of trainable mental retarded in family signific-antly is higher than well-being centers. The result of this study has been discussed in promotion of qu-ality of life in trainable mental ret-arded lived in family.
    Keywords: mental retardation, qua, lity of life, family caring, well, being centers
  • S. Hemmati, A. Dadkhah, R. Sahaf, S. S. Jalil, Abkenar, M. Ashoori, R. Hajizade, Damghani Page 173
    Having offspring with special needs will encounter family with many pro-blems in social, educational and self-helping.Having deep relationships with another family with the same experience show the way to manage the problems. The purpose of family to family training is to transfer positive experiences of families to each other. 12 parents (11 mothers and 1 father) from Down Syndrome Organization voluntarily selected in the survey study. They participated in 5 weekly group session (lasting one month) to discuss their special experiences in relation to their children during preschool years. Among their experiences four highly ranked issues selected to present in training panel of Down Syndrome Conference. Three months after holding the Conference, demographical character-istics of volunteered participants in the conference (22 parents) recorded. Also, their satisfaction in relation to the presentation of familie's expe-rience and its usefulness of it, measured by a 20-items questionnaire (researcher-made). Findings indicated that the means of parent's satisfaction from training panel and its issues were very high. In regard to the limitation of sample size, its availability, holding training panel for preschools’ problems and lack of control of socially supportive systems in families, it is recommended that training courses such as, family to family training can be present in conferences held about individuals with down syndrome in all ages. This training method can be useful for planning the programs for streng-thening individuals with special needs and their families.
    Keywords: Family to family training, Children with Down syndrome, Pre, school ages
  • M. Abbasi, M. Dehghani, H. Jafari, H. Behtash, J. Shams, L. Panaghi Page 191
    This study examined the comp-arative efficacy of a Spouse-Assisted Coping Skills Training protocol for patients undergoing a Multidiscip-linary Pain Management Program (SA-MPMP) with conventional Patie-ntoriented Multidisciplinary Pain Ma-nagement Program (P-MPMP). 24 married low back pain patients and their spouse were randomly assigned to each of the three con-ditions.Patients in SA-MPMP together with their spouses, attended 7 weekly, 2-h group sessions of training in dyadic pain coping and couple skills which were delivered by a multidisciplinary team. Patients in P-MPMP condition received aforementioned trainings without their partner’s participation and assistance. Data analysis revealed that SA-MPMP had significant imp-rovements in Kinesiophobia and perceived negative spouse response to activity compared to P-MPMP. An intervention that combines spouse-assisted coping skills training with a multidisciplinary program can imp-rove fear of movement and perceived spouse response in patients suffering from chronic low back pain.
    Keywords: Randomized, Controlled trial, Low back pain, Spouse assisted coping skills training, Multidisciplin, ary
  • M. Abbasi Page 213
    In all religions and legal systems, marriage has been always protected by the government and legislature due to its unique effects on the health and the survival of society. Sexual reproduction, on which the survival of nations depends, is indebted to sexual enjoyment. Therefore, the obl-igations of the spouses for having safe sexual relationship, the con-ditions governing such a relationship (including the conditions permitting the prohibition or limitation of intercourse), and the study of their legal status are of great importance. A precise review of the scholars and authors, who studied this issue, indicates that there is a deep di-fference among the Islamist Juris-prudents and jurists. It seems that the main cause of this difference is because there is no consensus on the legal definition and nature of marriage, and distinguishing its requirements of substance from other requirements. Some scholars argue that sexual enjoyment and coupling is the purpose of marriage contract, and others believe in matrimony as the objective of marriage. There are also other scholars, who argue coo-peration and participation in life are the purposes of marriage. For this purpose, we firstly try to introduce the nature of marriage contract, and answer what the requirements of the substance of marriage are. Thereafter, we discuss the conditions governing the sexual relation between spouses.
    Keywords: Requirements of Subs, tance, Requirements of Absoluteness, Conditions, Sexual Enjoyment
  • A. Izadifard, H. Kaviar, A. Dayani, B. Ahmadvand Page 235
    KHOLA is a form of divorce that its motivation is dislike of husband in exchange for compensation to him. What in this paper examines is if a woman be hated of her husband and be satisfied to return all dowries to him or release husband obligation from dowry to divorce her, is it incumbent on the husband to divorce her or not?In this paper, we with design the above question, after express the concepts and survey and critique of different views conclude that due to the lack of strong and valid reason of Quran or Sunnat that implies the ban of incumbency KHOLA divorce on husband on the one hand and so incumbency of prohibition from vice, traditions of the learned in contracts, order of rationality, observance of social interest, rule of the negation distress and constriction with dislike of husband absolutely in exchange for compensation to him and application of divorce it is incumbent on husband to divorce his wife. If he declines, wife is divorced by consent of judge on behalf of refusing husband.With proof of this hypothesis, there is no doubt in discrimination between men and women in divorce, because as a man can divorce his wife with payment of dowry in any reason, woman can also want from her husband to divorce him with any dislike of husband by give or release of dowry.
    Keywords: KHOLA Divorce, Incu, mbency, Non, Incumbency, Abhorre, nce of Wife