فهرست مطالب

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهروز یزدان پناه، میترا صفری، پروین عنقا، محمد کرمی، معصومه سادات عمادی، سیروس یزدانپناه، علی بینا پوربهشت صفحه 1
    مقدمه و اهداف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر مراقبت های جامعه محور بر کنترل دیابت و عوامل خطر آن اجرا گردید.
    روش کار
    جهت هدایت این پروژه مشارکتی مبتنی بر جامعه گروه همیار سلامت منطقه با شرکت نمایندگان مردم، سازمان های متولی سلامت و پژوهشگران تشکیل شد. با انجام نیاز سنجی وتعیین اولویت مشکلات سلامت، دیابت مشکل اولویت دار منطقه شناخته شد. افراد 30 تا 65 ساله منطقه غرب یاسوج (2569 نفر) مورد پرسش گری و معاینات لازم قرار گرفتند و از افراد در معرض خطر دیابت آزمایشات قند خون ناشتا و چربی های خون، ازبیماران دیابتی هموگلوبین گلیکوزیله به عمل آمد. کلاس های آموزش تغذیه و برنامه ورزشی به مدت 3 ماه برای مبتلایان به دیابت اجرا و بعد از آن مجددا آزمایشات انجام و پرسشنامه تکمیل گردید. داده ها بوسیله نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری مجذور کای، تی و ناپارامتری تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    52 درصد افراد در معرض خطر دیابت و 17درصد آنان، مبتلا به آن بودند. میانگین قند خون ناشتا، چربی های خون و هموگلوبین گلیکوزیله افراد، بعد از مداخله با اختلاف معنی دار کاهش یافت. مصرف مواد غذایی مانند غذاهای سرخ کردنی، چربی ها و نمک نیز کاهش داشت درحالیکه میزان ورزش، پیاده روی و فعالیت بدنی افراد با اختلاف آماری معنی داری بعد از مداخله افزایش یافت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    برنامه های مشارکتی و مراقبت های جامعه محور می تواند به عنوان الگویی عملی در کنترل و پیشگیری از دیابت مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پژوهش های مشارکتی مبتنی بر جامعه، مراقبت جامعه محور، کنترل دیابت، عوامل خطر کنترل دیابت
  • سیده سارا عظیمی، داوود خلیلی، فرزاد حدائق، یدالله محرابی، پروین یاوری، فریدون عزیزی صفحه 9
    مقدمه و اهداف
    اولین علت مرگ و رتبه سوم بار بیماری ها در ایران مربوط به بیماری های قلبی- عروقی (CVD) می باشد. مطالعه حاضر به محاسبه سهم منتسب جمعیتی (Population Attributable Fraction) عوامل خطر CVD پرداخته است. PAF یکی از پارامترهای مهم اندازگیری اثرات عوامل خطر و ارزیابی پیامد بالقوه راهبردهای پیشگیرانه در سطح جامعه می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه 5868 نفر از افراد بالای 30 سال تحت مطالعه همگروهی قند و لیپید تهران(TLGS)، بررسی شدند. تعداد رخداد ده ساله CVD، 501 مورد بود. با استفاده از رگرسیون لوجستیک، PAF تعدیل شده مستقیما برآورد گردید که جزء کم خطاترین روش های موجود محاسبه این شاخص است.
    نتایج
    بالاترین PAF در مردان به مصرف دخانیات، پرفشاری خون، دیابت، کلسترول بالا و چاقی مرکزی به ترتیب با 16/14%، 73/11%، 32/7%، 85/6% و 91/5% اختصاص داشت. در زنان پرفشاری خون، دیابت، چاقی مرکزی و کلسترول بالا به ترتیب با 25/19%، 82/18%، 88/9% و 95/7% بیشترین سهم جمعیتی را به خود منتسب کردند. سن بالا و سابقه خانوادگی CVD زودهنگام، به ترتیب در مردان و زنانPAF ای برابر با 09/36%، 61/16% و 95/3%، 56/7% را به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    شایسته است به منظور کاهش حداکثری بروز CVD در جامعه، اولویت بندی مداخلات پیشگیرانه با توجه به سهم منتسب جمعیتی عوامل خطر به تفکیک جنس انجام شود. در این راستا می بایست ضمن توجه ویژه به کنترل مصرف دخانیات در مردان، پرفشاری خون و دیابت در هر دو جنس و به ترتیب کلسترول بالا در مردان و چاقی مرکزی در زنان، در اولویت راهبردهای پیشگیرانه CVDقرار گیرند.
  • سمیه حسین پور نیازی، پروین میرمیران*، گلبن سهراب، فیروزه حسینی اصفهانی، فریدون عزیزی صفحه 19

    مقدمه و ا

    هدف

    مطالعات محدودی رابطه دریافت فیبر رژیم غذایی با سندرم متابولیک را بررسی کرده اند. هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین دریافت کل فیبر رژیم غذایی، انواع و منابع دریافتی آن با سندرم متابولیک در بین بزرگسالان تهرانی بود.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی بر روی 2457 بزرگسال، 19 تا 84 سال، انجام شد. دریافت رژیم غذایی با استفاده از پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک ارزیابی شد. شاخص های تن سنجی، فشار خون، گلوکز و لیپیدهای ناشتای خون اندازه گیری شد. سندرم متابولیک بر طبق معیارهای کمیته ملی چاقی ایرانیان تعریف شد.

    نتایج

    دریافت کل فیبر رژیم غذایی (74/0-39/0CI:95%، 53/0OR=)، فیبر محلول (84/0-43/0CI:95%، 60/0OR=)، فیبر نامحلول (72/0-35/0CI:95%، 51/0OR=)، فیبر میوه (72/0-37/0CI:95%، 51/0OR=)، فیبر حبوبات (99/0-53/0CI:95%، 73/0OR=) و فیبر غلات (97/0-57/0CI:95%، 74/0OR=)رابطه معکوس معنی داری با سندرم متابولیک، پس از تعدیل متغیرهای مخدوش کننده داشت. فیبر سبزیجات و مغزها هیچ ارتباطی با سندرم متابولیک نداشت.

    نتیجه گیری

    دریافت فیبر رژیم غذایی، فیبر محلول، فیبر نامحلول، فیبر میوه، و فیبر حبوبات ارتباط معکوس معنی داری با سندرم متابولیک در بزرگسالان تهرانی دارد.

  • سمانه اکبرپور، ناهید جعفری، فرزانه مباشری، پدرام پزشکان صفحه 29
    مقدمه و اهداف
    سوانح و حوادث دومین علت مرگ در کشور و یک مشکل سلامت عمومی محسوب می شوند. از آنجایی که قدم اول برای برنامه ریزی مشکلات سلامتی در جامعه، الویت بندی این مشکلات است؛ در این بررسی سعی شده سال های از دست رفته عمر به علت مرگ از حوادث عمدی و غیر عمدی، که یکی از شاخص های الویت بندی مشکلات سلامتی محسوب می گردد، محاسبه شود.
    روش کار
    در این بررسی با مراجعه به اطلاعات نظام ثبت مرگ کشور و استخراج اطلاعات مربوط به استان مازندران و با استفاده از روش استاندارد سازمان جهانی بهداشت، تعداد سال های از دست رفته به علت مرگ از سوانح عمدی و غیر عمدی در ساکنین استان مازندران محاسبه شده است.
    نتایج
    در طی سال 1387، در استان مازندران، 39421 سال از عمر ساکنین استان به علت مرگ از سوانح عمدی و غیر عمدی از دست رفته که 30498 سال آن مربوط به مردان و 8923 سال مربوط به زنان بوده و بیشترین تعداد سال های از دست رفته در هر دو جنس به ترتیب مربوط به گروه های سنی 24-20 سال، 29-25 سال و 19-15 سال بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این بررسی و بالا بودن تعداد سال های از دست رفته به علت سوانح در سطح استان، خصوصا در مردان، به نظر می رسد که برنامه های مداخلاتی مناسب تری برای گروه های سنی در خطر و مردان استان نیاز باشد.
  • ناهید خداکرمی_سید جلیل حسینی_پروین یاوری_فرح فرزانه_کورش اعتماد_ساغر صالح پور_مریم سوهانکی_ناتالی بروت_پیتر ج ف اشنایدر_گری کلیفورد_سیلویا فرانچسکی صفحه 35
    مقدمه و اهداف
    شیوع ابتلا به انواع عفونت پاپیلومای ویروس انسانی (HPV) و نقش آن ها در بروز سرطان سرویکس در مقالات متعدد به خوبی بیان شده است ولی بنظر می رسد در کشور های در حال توسعه و خاورمیانه از جمله ایران مطالعه ای در این زمینه انجام نشده است. بهمین دلیل مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع ابتلا به انواع پاپیلومای ویروسی انسانی دستگاه تناسلی در ایران طراحی و به اجرا درآمد.
    روش کار
    این مطالعه پژوهشی مبتنی بر جمعیت بود که شیوعHPV و عوامل مرتبط بر آن بر روی 825 خانم ساکن در محدوده چیذر تهران بر اساس پروتکل استاندارد IARC که در 18 کشور دیگر به اجرا در آمده بود طراحی و به اجرا درآمد. جهت تشخیصHPV و تعیین گونه های آن از آزمون GP5+/6+ PCR-based assay استفاده شد.
    نتایج
    شیوعHPV در نمونه های بدست آمده8/7 درصد بود که 1/ 5 درصد آن ها از نوع پرخطر بود. شیوع پاپ اسمیر غیرطبیعی (نئوپلازی سرویکس)1/4 درصد بود که3/35 درصد آن ها از نظر ابتلا بهHPV هم مثبت بودند. شایع ترین نوعHPV از نمونه های به دست آمده تیپ 16 بود که در زنان با پاپ اسمیر غیر طبیعی و طبیعی به ترتیب8/ 8 درصدو 8/1درصد بود.
    نتیجه گیری
    گرچه میزان شیوعHPV در جمعیت مورد مطالعه این پژوهش کمتر از بسیاری از کشورهای جهان است ولی پیشنهاد می شود تا با اجرای مطالعات اپیدمیولوژیک در سطح کشور شیوع واقعی آن استخراج و برنامه ریزی جهت پیشگیری و کنترل این بیماری خطرناک صورت پذیرد.
  • سهیلا عسگری، سحرناز نجات، حسن هاشمی، اشکان شهنازی، اکبر فتوحی * صفحه 43
    مقدمه و اهداف

    بررسی کیفیت زندگی مرتبط با بینایی در گروهی از بیماران مبتلا به بیماری های مزمن چشم و عوامل موثر بر آن.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی تحلیلی در فاصله سال های 88-87 در بیمارستان چشم پزشکی نور با روش نمونه گیری متوالی انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه 39 ایتمیnational eye institute-visual functioning questionnaire بود که در ایران روان سنجی شده است. پرسشنامه دارای 11 دامنه مرتبط با بینایی و 1 دامنه مرتبط با سلامت عمومی است. امتیاز قابل کسب در دامنه های پرسشنامه0 تا 100 است که امتیاز بالاتر نشانگر کیفیت زندگی بهتر است. جهت آنالیز از آزمون آماری تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و مدل رگرسیون خطی ساده و چندگانه استفاده شد.

    نتایج

    میانگین (و فاصله اطمینان 95%) نمره کلی کیفیت زندگی در بیماران 5/54 (8/71-3/57) و در افراد سالم 0/96 (9/103-2/88) بود (P<0.001). در میان بیماران، افراد با کم بینایی با دید 70/20 و کمتر دارای پایین ترین نمره کیفیت زندگی با عدد9/41 (1/53-7/30) و بیماران مبتلا به کاتاراکت دارای بالاترین نمره 6/64 (8/71-3/57) بودند. نمره کیفیت زندگی ارتباط معناداری با سن (P=0.006) و تحصیلات (P=0.001) نشان داد.

    نتیجه گیری

    پایین ترین نمره کیفیت زندگی متعلق به بیماران با دید 70/20 و کمتر بود که کمتر از نیمی از نمره کیفیت زندگی را داشتند. بعد از این گروه به ترتیب بیماران مبتلا به رتینوپاتی دیابتی، دژنراسیون چشمی ناشی از پیری، گلوکوم و کاتاراکت وضعیت بهتری داشتند. در این مطالعه نمره کیفیت زندگی بیماران نسبت به سایر کشورها در سطح پایین تری قرار داشت که نیاز به مطالعات بیشتر جهت بررسی علل تفاوت ها را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی مرتبط با بینایی، NEI، VFQ، بیماری های مزمن چشم
  • اشرف خرمی راد، محرم کرمی، زهرا عابدینی صفحه 49
    مقدمه و اهداف
    مراقبت اپیدمیولوژیک بر مبنای گزارش دهی بیماری ها جزء ضروری برنامه های مراقبت بهداشتی هر کشور بوده و موفقیت در آن وابسته به مشارکت پزشکان در سیستم گزارش دهی است. در این مطالعه وضعیت سیستم گزارش دهی در میان پزشکان عمومی شاغل در بخش خصوصی شهرقم بررسی گردیده است.
    روش کار
    در یک مطالعه مقطعی آگاهی، نگرش، عملکرد، موانع و پیشنهادات در زمینه گزارش دهی از دیدگاه140پزشک عمومی شهر قم تعیین گردید. ابزار پژوهش پرسشنامه ای در 5 بخش بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss و بصورت توزیع مرکزی داده ها، انجام آزمون های تی و کای اسکوار و رگرسیون لجستیک انجام گرفت.
    نتایج
    3/14 % و 6/13 % پزشکان به ترتیب آگاهی و نگرش در حد خوب داشتند و 47% گزارش گر و 53% غیر گزارش گر شناخته شدند. بین نمره آگاهی و شرکت در برنامه های بازآموزی و عملکرد پزشکان رابطه معنی داری دیده شد. مهم ترین مانع عدم آشنایی از ملزومات و لیست بیماری های مشمول گزارش و بهترین راهکار نیز اطلاع رسانی پزشکان در مورد لیست بیماری های مشمول گزارش و ساده کردن فرایند گزارش دهی تعیین شد.
    نتیجه گیری
    آگاهی، نگرش و عملکرد پزشکان در مورد سیستم گزارش دهی بیماری ها مطلوب نیست و بازآموزی در کنارکاهش موانع و تقویت تسهیل کننده ها در جریان فرایند گزارش دهی می تواند به بهبود سیستم وکاهش موارد گزارش نشده کمک کند.
  • سید مهدی هاشمی شهری، عادل فلاح قاجاری، علیرضا انصاری مقدم، فرزانه خادم ثامنی، فرشید فیاض جهانی*، الهام احمد نژاد صفحه 57
    مقدمه و اهداف

    تست پوستی توبرکولین (TST)، برای تشخیص عفونت سل نهفته (LTBI) سال ها مورد توجه بوده، اما بدلیل وجود اشکالات فراوان چون گذشته، بعنوان روش استاندارد طلایی مورد توجه نیست. این مطالعه با هدف بررسی توانایی تست(QFT) Quanti FERON-TB Gold In Tube-Test بعنوان تست اختصاصی جایگزین تست پوستی توبرکولین، جهت تشخیص عفونت سلی نهفته در گروه پرخطر از نظر ابتلا سل انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی با حجم نمونه 134 نفر در بین پرسنل بیمارستان بوعلی زاهدان انجام شده است. آزمایشات TST و QFT برای آنها انجام شد. معیار مثبت بودن تست TST، سفتی ≤15میلی متر بود و نتایج تست QFT نیز بر اساس دستورالعمل سازنده کیت تفسیر شد. رگرسیون لجستیک چندگانه جهت بررسی فاکتورهای خطر در مثبت بودن تست ها استفاده شد.

    نتایج

    نسبت کارکنان مبتلا به سل نهفته عبارت بود از 111 نفر (8/82%) یکی از دو تست مثبت و در 76 نفر (7/56%) هر دو تست شان مثبت بود. همخوانی بین دو تست بالا (44/0- 21/0CI: 95%، 39/0 = K، 8/73%) بود. سابقه ابتلا خانوادگی به سل به عنوان عوامل موثر در مثبت بودن هر دو تست، از نظر آماری معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه بیانگر شیوع بالای عفونت نهفته سلی در بین کارکنان بیمارستان و همخوانی بالای دو تست بود. تصمیم گیری مبنی بر انتخاب یکی از دو تست بسیار وابسته به جمعیت مورد مطالعه، هدف مطالعه و منابع موجودست. با توجه به نتایج، تست کوانتی فرون می تواند جایگزین مناسبی برای تست پوستی در گروه پر خطر ابتلا به سل باشد.

    کلیدواژگان: عفونت نهفته سلی، تست پوستی توبرکولین، گاما اینترفرون، کوانتی فرون تست
  • ماریه هنرمند، لیلا فرعاد ملا شاهی، معصومه شیرزایی، حمید عباسی صفحه 66
    مقدمه و اهداف
    فلوئوروزیس دندانی نوعی هیپوپلازی مینا یا عاج دندان است که به دلیل استفاده بیش از حد فلوراید حاصل می شود. با توجه به اهمیت مطالعات اپیدمیولوژیکی در بررسی وضعیت بیماری ها و برنامه ریزی در جهت جلوگیری از آن ها، این تحقیق با هدف تعیین اپیدمیولوژی فلورزیس دندانی در دانش آموزان 10-7 ساله مراجعه کننده به مرکز دندانپزشکی اجتماعی زاهدان انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، دندان های دائمی 334 دانش آموز 10-7 ساله مراجعه کننده به بخش دندانپزشکی اجتماعی زاهدان (در سال1385) با روش نمونه گیری آسان و با روش مشاهده، مصاحبه و تکمیل پرسش نامه از لحاظ درجات مختلف فلوئوروزیس (شاخص Dean، توسط آینه و سوند و زیر نور یونیت معاینه شدند. معیار خروج شامل عدم سکونت دائم در زاهدان، هیپوپلازی ناشی از تتراسایکلین، بیماری تب دار شدید در کودکی و نقص مادرزادی دندانی (دنتینوژنز ایمپرفکتا وآملوژنز ایمپرفکتا) بود. معیار تشخیص قطعی فلوروزیس، وجود نقایص مینایی با انتشار دو طرفه وقرینه بود. اطلاعات به دست آمده با نرم افزار15 spss و آزمون کای دو آنالیز شد.
    نتایج
    از 334 کودک (150 دختر و184 پسر)، 103نفر(8/30%) مبتلا به فلوروزیس دندانی بودند. تظاهرات فلوروزیس شامل: لکه مینایی (6/70%) تغییر رنگ (2/14%)، پیت (3/1%)، لکه مینایی و تغییر رنگ (9/12%)، لکه مینایی و پیت (1%). بیشترین میزان عارضه در قدامی های بالا مشاهده شد. شیوع فلوروزیس بین دو جنس اختلاف معنی داری داشت (004/0=p) و درپسرها شدت بیشتری داشت. (5/37% در برابر 6/22%) الگوی فلورزیس تفاوت مشخصی در دو جنس نداشت (27/0=، p5x2 =).
    نتیجه گیری
    شیوع فلوروزیس8/30% بود وتظاهرات فلوروزیس در پسرها شدت بیشتری داشت.
    کلیدواژگان: فلوروزیس دندانی، فلوراید، اپیدمیولوژی
  • مقاله مروری
  • حمید سوری، اکرم انصاری فر، فرزانه مباشری، علی محمدلو، زهرا نورافکن صفحه 73
    مقدمه و اهداف
    به رابطه بین دو چیز به صورتی که یکی پدیدآورنده دیگری باشد، علیت می گویند. علیت منحصر به علوم پزشکی و اپیدمیولوژی نیست اما به خصوص در رشته اپیدمیولوژی از مفاهیم مهم و قابل بحث است. علیت پایه ای ترین اصلی است که علم چه از نوع تجربی و چه از نوع نظری وابسته به آن است زیرا پایه ریزی هر یک از قوانین علمی بدون مقبولیت علیت امری بس محال است. با توسعه روزافزون علم اپیدمیولوژی علیت نیز مفهوم گسترده تری پیدا کرده است و کاربرد آن در مطالعات تحلیلی و تفسیر عقلایی و منطقی یافته های این مطالعات، ابعاد وسیع تری یافته است. با گسترش دوره های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه های کشور و افزایش تعداد دانشجویان این رشته نیز توجه به این مقوله بیش از پیش احساس می شود. هرچند پرداختن جامع به علیت در اپیدمیولوژی نیازمند تلاشی مبسوط تر و صرف زمان طولانی تری است. اما در این بررسی مروری اجمالی به مفاهیم علیت در علوم انسانی می شود، تاریخجه آن به اختصار شرح داده می شود، به علیت در علوم پزشکی و اپیدمیولوژی همین طور دین اسلام پرداخته شده، آنگاه چارچوب علیت، تفسیر آن و مدل های متداول علیت بررسی خواهد شد
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، علیت، مدل، مطالعات تحلیلی
|
  • B. Yazdanpanah, M. Safari, P. Angha, M. Karami, M. Emadi, S. Yazdanpanah, A. Pourbehesht Page 1
    Background And Objectives
    Diabetes is a major health issue worldwide. This study evaluates whether a community-based participatory program may improve diabetes care in adult in west area of Yasouj.
    Methods
    A community based participatory research was designed. A local leading group was established consisted of academic researchers, local leaders, health providers and public representatives. All the 30-65 years old residents of designated area (2569 persons) were screened for detecting diabetes; anthropometric measurements and biochemical tests were measured. Educational interventions about improving the diet and physical activities were performed for high risk individuals through a 3-months period.
    Results
    Out of 2569 individuals, 1336 were at high risk. Approximately 228 persons (17%) identified having diabetes. After the intervention, the mean FBS, HbA1C, TG and cholesterol of participant significantly decreased (p<0.05), decreasing in systolic and diastolic blood pressure and body mass index were seen however this was not statistically significant. The mean physical activity and exercise increased and consumption of frying foods, saturated oil decreased significantly.
    Conclusion
    Community-Based Participatory cares could be a feasible model for control of diabetes and its risk factors.
  • Ss Azimi, D. Khalili, F. Hadaegh, P. Yavari, Y. Mehrabi, F. Azizi Page 9
    Background and Objectives
    Cardiovascular disease is the first cause of death and third place in disease burden in Iran. This study estimates population attributable fraction (PAF) of cardiovascular risk factors in Tehran population. PAF is one of the important parameters of measuring population affect of risk factors and evaluating potential impact of preventive strategies in community level.
    Methods
    In this study 5868 participants above 30 years old of Tehran lipid and glucose study (TLGS) were employed and 501 CVD events detected during 10 years follow-up. Direct estimate of adjusted PAFs using logistic regression which is one of less biased exist methods of PAF calculation were applied.
    Results
    Highest modifiable cardiovascular risk factor PAFs, in sequence, was smoking (14.16%), hypertension (11.73%), diabetes (7.32%), hypercholesterolemia (6.85%) and central obesity (5.91%) for men, and hypertension (19.25%), diabetes (18.82%), central obesity(9.88%) and hypercholesterolemia (7.95%), for women. Also PAF of hazardous age and premature family history of CVD, as most important nonmodifiable CVD risk factors, were 36.09%, 16.61% and 3.95%, 7.56% for men and women respectively.
    Conclusion
    According to the difference of risk factors PAFs ranking in men and women, it is suitable that CVD preventive interventions to be prioritized by sex separately. In this regard, besides special attention to control tobacco use in men, hypertension and diabetes in both sexes and high cholesterol in men and central obesity in women respectively, should be given in priority of preventive strategies.
    Keywords: Cardiovascular disease, Risk factors, Population attributable fraction, Odds ratio, Tehran Lipid, Glucose Study
  • S. Hosseinpour Niazi, P. Mirmiran, G. Sohrab, F. Hosseini Esfahani, F. Azizi Page 19
    Background and Objectives

    There is little known about the relation between metabolic syndrome and fiber intake are available in Iran. We evaluated the relation between total, and various types and sources of dietary fiber and the prevalence of the metabolic syndrome.

    Methods

    In this cross sectional study, 2457 adults, aged 19-84 years were studied. Total dietary fiber intake and its types and sources were assessed using a validated semi quantitative food-frequency questionnaire. Blood pressure, Anthropometric, and biochemical measurements were assessed. The metabolic syndrome was defined according to definition by Iranian National Committee of Obesity.

    Results

    In the multivariate-adjusted odds ratio, intakes of total (OR: 0.53; 95% CI: 0.39-0.74), both soluble (OR: 0.60; 95% CI: 0.43-0.84) and insoluble dietary fiber (OR: 0.51; 95% CI: 0.35-0.72), fruit fiber (OR: 0.51; 95% CI: 0.37-0.72), legume fiber (OR: 0.73; 95% CI: 0.53-0.99) and cereal fiber (OR: 0.74; 95% CI: 0.57-0.97) were inversely associated with the metabolic syndrome. There was not significant association between using vegetable and nut fiber and prevalence of metabolic syndrome.

    Conclusion

    Total dietary fiber, both soluble and insoluble fibers, and especially fruit and legumes fibers, reduce the metabolic syndrome among adults in Tehran.

    Keywords: Total dietary fiber, Metabolic syndrome, Fruit fiber, Cereal fiber, Legume fiber, Tehran
  • S. Akbarpour, N. Jafari, F. Mobasheri, P. Pezeshkan Page 29
    Background and Objectives
    Years of life lost (YLL) was designed by the World Health Organization (WHO) to measure and analyze the burden of various diseases. Intentional and unintentional injuries, is the second cause of death in Iran. Since there is little know about the burden of injuries, this study designed to measure YLL in this group as a key indicator of population health and priority setting in health.
    Methods
    Years of life lost was calculated based on death data from Death Registration system in Mazandaran province.
    Results
    During the year 1387 in Mazandaran province, 39,421 years lost due to intentional and unintentional injury. 30,498 years that related to men and 8923 years related to women. In this province injury has been the first cause of YLL in both sexes and age groups 20-24, 25-29 and 15-19 years, respectively.
    Conclusion
    Considering the results of this study and the high number of years lost due to accidents in the province, especially in men, it seems that more appropriate interventions programs for at risk age group of men in province is required.
    Keywords: Injury, Years of life lost, Burden of Disease, Mazandaran
  • N. Khodakarami, Sj Hosseini, P. Yavari, F. Farzaneh, K. Etemad, S. Salehpour, M. Sohanaki, N. Broutet, H. Bathia, P. Jf Snijders, G. Clifford, S. Franceschi Page 35
    Background and Objectives
    Human papillomavirus (HPV) infection seems to be the most common sexually transmitted infection. High-risk (HR) human papillomavirus (HPV) prevalence has been shown to correlate well with cervical cancer incidence rates. Since there is little known about the epidemiology of this infection in Tehran, we designed to estimate the prevalence of HPV in some areas in Tehran.
    Methods
    Cervical specimens were obtained from 825 married women aged 21-59 years from the general population of Tehran, Iran according to the standardised protocol of the IARC International HPV surveys. HPV was detected using a GP5+/6+ PCR-based assay.
    Results
    HPV prevalence in the general population was 7.8% (5.1% of high-risk types), with no statistically significant variations by age. Cervical intraepithelial neoplasia was diagnosed in 4.1% of women, of whom 35.3% were HPV-positive. HPV16 was confirmed as the most common type among women with both normal (1.8%) and abnormal (8.8%) cytology. HPV positivity was significantly higher among divorced women, women in polygamous marriages and those reporting husband's extramarital affairs.
    Conclusion
    However the prevalence of HPV seems not high in comparison with other international data, more molecular and seroepidemiological survey in national level needs to have a better perspective.
    Keywords: Human papillomavirus, Prevalence, Cervical cancer, Iran
  • S. Asgari, H. Hashemi, S. Nedjat, A. Shahnazi, A. Fotouhi Page 43
    Background and Objectives

    To assess vision related quality of life and determinants in patients afflicted with chronic eye disease.

    Methods

    In this analytical cross-sectional study, consecutive sampling was performed at Noor Eye Hospital between 2008 and 2009. A valid and standard 39-item visual functioning questionnaire (National Eye Institute visual functioning questionnaire, NEI-VFQ 39) was completed. The questionnaire consists of 11 domains related to vision and one domain about general health. The total score range from zero (0) to 100, where a higher score reflects better vision related quality of life. The independent t-test, pearson correlation coefficient as well as simple and multiple linear regression models were employed for statistical analysis.

    Results

    The mean overall score in patient and control groups were 54.5 [95% confidence interval (CI) 57.3 - 71.8] and 96.0 [95% CI: 88.2-103.9], respectively. Patients with cataracts had the highest score (64.6; 95%CI: 57.3 - 71.8) and those with visual acuity of 20/70 or worse showed lowest scores (41.9; 95%CI: 30.7 - 53.1). Age (P=0.006) and education level (0.001) were associated with quality of life score.

    Conclusion

    Based on our study findings, it could be concluded that low vision patients with a visual acuity of 20/70 or worse hardly received half of the total scores. Diabetic retinopathy, age related macular degeneration, glaucoma, and cataract stand in ascending rank order. The relatively lower scores as compared to results from other countries warrant further research into the causes of such differences.

    Keywords: Vision related quality of life, NEI, VFQ, Chronic eye disease, Iran
  • A. Khorrami Rad, M. Karami, Z. Abedini Page 49
    Background and Objectives
    Epidemiological surveillance of infectious diseases through the mandatory-reporting system is crucial for disease prevention program and success in it related to physician, partnership. The aim of this study was to identify statues of notification system among general practitioners (physicians) in Qom.
    Methods
    In this analytical cross section study a self-administered questionnaire was used to assess knowledge and attitude of notifiable diseases, self-reported practices, reasons for noncompliance with reporting requirements, and suggestions to improve compliance. A total 140 general physicians completed the questionnaire. Appropriate statistical analyses were performed.
    Results
    14/3% and 13/6% had a good knowledge and attitude about notification and only 47% had good performance. There was significant association between the participant's self-reported practices and knowledge total scores and participating in continuing medical education. The major barrier of reporting notifiable diseases was poor knowledge of the list of reportable diseases and reporting requirements. The most frequent suggestions for improving physician's compliance with disease reporting were to simplify the reporting process and giving awareness about list of notifiable diseases.
    Conclusion
    Our findings suggest inappropriate knowledge, attitude and practices about disease notification requirements among GPs. Modifying physisican's knowledge and motivation, eliminating barriers to disease reporting, and promoting some facilitating factors could help reduce the underreporting of notifiable diseases.
    Keywords: Surveillance, Notifiable(reportable) diseases, General physician, Notification
  • M. Hashemi Shahri, A. Fallah Ghajary, A. Ansari Moghaddam, F. Khadem Sameni, F. Fayyaz Jahani, E. Ahmadnezhad Page 57
    Background and Objectives

    Tuberculosis (TB) is an important issue which its control is still unsatisfactory at global level. Traditional diagnostic techniques for active TB diagnosis are inadequate: the diagnostic gold standard is the cultural exam which suffers from lengthy processing and requires highly specialized laboratories. Nowadays more specific tests have been recommended. The aim of this study is to evaluate the performance of Quanti FERON-TB (QFT)Gold In Tube-Test as a substitute for specific test tuberculin skin test for diagnosis of latent tuberculosis infection in high risk groups.

    Methods

    One hundred thirty four (134) individuals who worked in Bo-Ali hospital (Zahedan) enrolled in this study. They had no active tuberculosis. TST and QFT tests were performed. The cut-off point of TST was considered based on 15 (mm) or more indurations as positive. The result of QFT was evaluated by manufactured guidelines. Multivariate logistic regression was used to identify the putative risk factors of positive tests.

    Results

    Proportion of employees with latent TB were 111(82.8%) were positive by either TST or QFT, and 76(56.7%) were positive by both tests. Agreement between the tests was high (73.8%, k=0.39; 95%CI: 0.21-0.44). Positive family history of Tuberculosis was significant risk factor for both positive tests.

    Conclusion

    This study showed high latent tuberculosis infection prevalence in hospital workers and high agreement between TST and QFT. Decision to select one of the tests will be depended on the population, purpose of study and availability of resources. The results revealed that the QFT can be appropriate alternative test for high risk group.

    Keywords: Latent Tuberculosis, Tuberculin skin test, Gamma Interferon, Quanti FERON, TB Gold In Tube, Test
  • M. Honarmand, L. Farad Mollashahi, M. Shirzaii, H. Abbasi Page 66
    Background and Objectives
    Dental fluorosis is a kind of hypoplasia, enamel and dentin deficiency due to fluoride overuse. Since there is little known about this important dental problem in Southeast area in Iran we designed an analytic descriptive study to estimate the dental flurosis prevalence in 7-10 years old students.
    Methods
    Three hundred thirty four (334) children attending to community dentistry center during year 2006, were studied to evaluate the prevalence of dental fluorosis. Dental index (fluorosis rates) identified by a trained dentist. Criteria for definite diagnosis were existence of enamel defects with spread bilaterally and symmetrically. Children with hyperplasia tetracycline -induced, acute febrile illness in childhood and fetal birth dental defects (Dentinogenesis imperfecta, Amelogensis imperfect) were excluded from this study.
    Results
    The prevalence of dental flurosis estimated to be 30.8 percent in this sample. Dental fluorosis protests in the subjects were so: enamel opacities (70. 6%),discoloration(14.2%), pit(1.36%), enamel opacities and discoloration(12.9%),enamel opacities and pit (1 %). Superior anterior teeth were the most effected by fluorosis. There are significant difference in dental fluorosis between boys and girls (P=0.004), and intensity was higher in boys (37.5% versus 22.6%). fluorosis pattern no clear difference in both sexes (P=0.27).
    Conclusion
    The prevalence of fluorosis was estimated 30.8% and intensity was higher in boys in Zahedan. Therefore it is essential that fluoride source and amount of fluoridation of drinking water be considered in Zahedan city.
    Keywords: Dental fluorosis, fluoride, Epidemiology
  • H. Soori, A. Ansarifar, M. Bakhtiari, A. Mahmoudlou, F. Mubasheri, Z. Noorafkan Page 73
    The relationship between two things if one is another originator or creator, called causality. Although this concept is not specified to Medical Sciences and Epidemiology, the importance of this issue is more highlighted in the field of epidemiology. Causation is the most basic concepts in empirical sciences and is still under discussion because it is dependent on the basis of any scientific laws without acceptance something cease causality is impossible. With the increasing development of science as well as epidemiology, causality has found a broader concept and its application in analytical studies and logical interpretation of the results of this type of study, has a wider dimension. Due to developing new epidemiology courses at medical universities and increase the number of students, it is felt to talk more about the causality concept. In this review causality concepts in the humanities is overviewed, its history is briefly described, the causality of Medical Epidemiology and also Islamic religion is considered, then the causality framework, and models to interpret the conventional causality will be discussed.
    Keywords: Epidemiology, Causation, Models, Analytical studies