فهرست مطالب

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
پیاپی 2 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معصومه همتی مسلک پاک، حسین حبیب زاده، حمیده خلیل زاده صفحه 7
    مقدمه
    رعایت ایمنی در مراقبت های روزانه پرستار، باعث کاهش حوادث شده و آسیب را کاهش خواهد داد. پرستاران ضمن ارایه مراقبت، متعهد ایفای نقش تکمیلی خود در حفظ ایمنی بیمار هستند. مطالعه حاضر با هدف تعیین عملکرد مدیران و پرستاران در مراقبت ایمن از بیماران از دیدگاه پرستاران انجام شد.
    مواد وروش ها
    در این مطالعه توصیفی 202 پرستار شاغل در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه با روش نمونه گیری در دسترس شرکت داشتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای حاوی دو بخش استفاده شد. بخش اول برای جمع آوری اطلاعات جمعیت شناسی و بخش دوم مربوط به پرسشنامه «عملکرد ایمن برای مراقبت بهتر» (Safe Practice for Better Healthcare) حاوی 15 سوال در مورد عملکرد مدیران بیمارستان و 25 سوال در مورد عملکرد پرستاران (جمعا 40 سوال)در مورد حفظ ایمنی بیمار بود. اعتبار پرسشنامه ها از طریق اعتبار محتوا و پایایی آن نیز با آزمون مجدد (85/0r=) تعیین گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از SPSS نسخه 15 توسط آزمون های آمار توصیفی و آزمون های آماری کای اسکوئر و ضریب همبستگی پیرسون انجام یافت.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد که اکثریت پرستاران به ترتیب (6/91 و 9/56 درصد) معتقد بودند که عملکرد خودشان در مراقبت ایمن از بیماران در سطح خوب و عملکرد مدیران متوسط می باشد. نتایج این مطالعه نشان داد که طبق آزمون آماری پیرسون بین عملکرد مدیران و عملکرد پرستاران در مراقبت ایمن از بیماران همبستگی معنادار آماری وجود دارد (000/0p =).
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر متقابل مدیران و پرستاران در بحث مراقبت ایمن از بیماران به نظر می رسد، توجه و تاکید بر ارتباط رسمی و غیررسمی در سازمان های مرتبط با سلامت می تواند در ارتقاء و ضعیت ایمنی بیمار و چشم انداز مناسب در آینده موثر باشد.
    کلیدواژگان: مدیران بیمارستان، عملکرد پرستاران، مراقبت ایمن از بیماران
  • وحید راشدی، مهشید فروغان، محمد علی حسینی صفحه 15
    مقدمه
    فرسودگی شغلی پاسخ افراد به عوامل تنش زای محیط کار بوده که باعث تغییراتی در نگرش و رفتار آن ها نسبت به کار و محیط کار شده و عوامل سازمانی نظیر فرهنگ سازمان بر آن تاثیرگذار است. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ی فرهنگ سازمانی و فرسودگی شغلی کارکنان ستاد مرکزی بهزیستی استان تهران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی−تحلیلی بوده و به شیوه ی مقطعی انجام پذیرفته است. نمونه برابر با 189 نفر بودند و روش نمونه گیری تصادفی ساده بود. برای گردآوری داده ها علاوه بر پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناسی از پرسشنامه فرهنگ سازمانی هوفستد (Hofstede Organizational Culture Questionnaire) و سیاهه فرسودگی شغلی مازلاخ (MBI: Maslach Burnout Inventory) استفاده شده است. شاخص اعتبار محتوا (Content Validity Index) و پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS-12 و آزمون های آماری ضریب همبستگی و تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    ویژگی های زیر در فرهنگ سازمانی جامعه ی مورد پژوهش یافت شد: تعادل فرهنگی با میل به مردگرایی، وجود فرهنگ جمع گرایی، خطرپذیری پایین و توزیع ناعادلانه ی قدرت. فرسودگی شغلی در دو زیرمقیاس تحلیل عاطفی و مسخ شخصیت، در سطح پایین، ولی در زیرمقیاس بی کفایتی شخصی در دو بعد تکرار و شدت، در سطح متوسط بود. زیرمقیاس شدت بی کفایتی شخصی با زیرمقیاس فردگرایی/ جمع گرایی (03/0P=) و خطر پذیری (02/0P=)، رابطه ی مثبت و معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    فرهنگ سازمانی (فردگرایی/ جمع گرایی و خطر پذیری) با فرسودگی شغلی (شدت بی کفایتی شخصی) رابطه ی مثبت و معناداری داشت، بدین معنا که با افزایش جمع گرایی و کاهش خطرپذیری، شدت بی کفایتی شخصی نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، فرسودگی شغلی، سازمان بهزیستی
  • مرتضی منصوریان، مصطفی قربانی، ناهید شفیعیان، حمید آسایش، هادی رحیم زاده برزکی، زینب شفیعیان، طاهره عارفی راد، درسا مقصودلو صفحه 23
    مقدمه
    اتخاذ سبک زندگی نادرست بوسیله فرد می تواند زمینه ساز بروز بیمارهای مختلف از جمله بیماری فشار خون که یک خطر جدی برای سلامت فرد است، شود. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط سبک زندگی و پر فشاری خون در جمعیت روستایی شهرستان گرگان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد-شاهد 200 فرد مبتلا به پرفشاری خون و 200 نفر شاهد ساکن روستاهای اطراف شهر گرگان به شیوه نمونه گیری دو مرحله انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای که شامل سوالات جمعیت شناسی (20 سوال) و سوالات پرسشنامه نیمرخ رفتار های ارتقا دهنده سلامتی (Health-Promoting Lifestyle Profile) (52 سوال)، سبک زندگی کل و شش بعد فعالیت بدنی، مدیریت تنش، ارتباطات بین فردی، مسئولیت پذیری سلامت، تغذیه و رشد معنوی، استفاده شد. اعتبار محتوا و پایایی (87/0=α) آن به تایید رسیده است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار16 SPSSو آزمون های تی تست، کای دو و رگرسیون لجستیک انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سن شروع بیماری پرفشاری خون 2/53 سالگی بود، 12 درصد موردها و 5/20 درصد از شاهدها سیگار یا قلیان استعمال می کردند. 57درصد موردها و 51 درصد شاهدها سابقه خانوادگی ابتلا به پرفشاری خون داشتند. شاخص توده بدنی 63 درصد از موردها و 1/61 درصد از شاهدها بالاتر از طبیعی (شاخص توده بدنی 25) بود. رگرسیون لجستیک نشان داد بین سبک زندگی کل و ابعاد فعالیت بدنی، رشد معنوی، ارتباطات بین فردی، مدیریت تنش و داشتن بیماری پر فشاری خون ارتباط معنی داری وجود دارد(05/0P-value<) همچنین آزمون تی تست نشان داد که بین سبک زندگی کل و ابعاد مسئولیت پذیری سلامت، فعالیت بدنی، تغذیه، رشد معنوی، ارتباطات بین فردی و مدیریت تنش در دو گروه مورد و شاهد اختلاف معنی دار آماری وجود دارد (05/0P-value<).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان دهنده وجود عادات رفتاری غلط بخصوص در زمینه تغذیه، تنش و فعالیت فیزیکی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون است، بنابراین، لازم است در زمینه اتخاذ سبک زندگی بهداشتی و عادات رفتاری صحیح آموزش های لازم به بیماران مبتلا به پرفشاری خون داده شود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، بیماری پرفشاری خون، رفتارهای بهداشتی
  • فاطمه کفعمی، سیدقاسم موسوی، محدثه محسن پور، وحید قنبری صفحه 29
    مقدمه
    در سال های اخیر، تعداد زیادی از سازمان ها ارتقاء رضایت شغلی، فرآیند توانمند سازی کارکنان و مشارکت آنها در تصمیم گیری را از ضروریات موفقیت خود معرفی کرده اند. هدف از این مطالعه حاضر تعیین میزان همبستگی تفویض اختیار و رضایت شغلی پرستاران می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی-همبستگی بوده و نمونه ها تمامی کارکنان پرستاری بیمارستان دکتر علی شریعتی شهر اصفهان در سال 1389 بودند. ابزار های گرد آوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناسی، «چک لیست تفویض اختیار رونتری»Rowntree Delegation Checklist” “که اعتبار آن به شیوه اعتبار محتوا و صوری و پایایی آن با ضریب همسانی درونی70/0 کسب گردیده و «شاخص شرح وظایف کندال و هیولین» “Kendall & Hulin Job Descriptive Index(JDI))” که در مطالعات قبلی ضریب همسانی درونی آن 85 /0 گزارش شده است. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 و از آزمون های آماریT مستقل، آزمون های اسپیرمن جهت تعیین همبستگی متغیرها، استفاده گردید.
    یافته ها
    همچنین میانگین نمره تفویض اختیار با رضایت شغلی از نظر آماری همبستگی معنی داری نداشتند (022/0-r=، 826/0p=).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که تفویض اختیار، ابزار مدیریتی موثری در افزایش رضایت شغلی پرستاران نمی باشد. در عین حال پژوهش های بیشتر در این زمینه لازم است.
    کلیدواژگان: تفویض اختیار، رضایت شغلی، تصمیم گیری، پرستار
  • مصطفی رضایی راد، حبیب الله دعایی صفحه 35
    مقدمه
    پرستاران مهمترین گروه کارکنان بیمارستان ها می باشند، زیرا عملکرد آن ها به طور مستقیم بر جان بیماران اثر می گذارد. لذا اجرای راهبردهای منابع انسانی در بیمارستان ها در اولویت می باشد. هدف این پژوهش تعیین رابطه راهبردهای منابع انسانی با حمایت سازمانی درک شده و تعهد سازمانی پرستاران و ارائه الگو می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی- اکتشافی، 268 نفر از پرستاران بیمارستان قائم(عج) مشهد با استفاده از نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های مطالعه از طریق پرسشنامه های توسعه منابع انسانی، جذب و استخدام، مدیریت عملکرد، جبران خدمات، روابط کاری، تعهد سازمانی و حمایت سازمانی درک شده بدست آمدند. اعتبار ابزارها به کمک تحلیل عاملی و پایایی آنها با کمک آلفای کرونباخ اندازه گیری گردید. تجزیه و تحلیل با نرم افزار Smart PLS انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد راهبردهای منابع انسانی با ضریب رگرسیونی 512/0 و 296/0 به ترتیب با حمایت سازمانی درک شده و تعهد سازمانی پرستاران و همچنین حمایت سازمانی درک شده با ضریب رگرسیونی 673/0 با تعهد سازمانی پرستاران رابطه معناداری دارد. همچنین نقش واسط حمایت سازمانی درک شده در ارتباط بین راهبردهای منابع انسانی و تعهد سازمانی پرستاران با بزرگتر بودن رابطه غیر مستقیم (344/0) از رابطه مستقیم (296/0) تائید شد.
    نتیجه گیری
    با اجرای مناسب راهبردهای منابع انسانی می توان تعهد سازمانی پرستاران را از طریق حمایت سازمانی درک شده بهبود بخشید. بنابراین، اجرای صحیح این راهبردها پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: راهبردهای منابع انسانی، حمایت سازمانی درک شده، تعهد سازمانی، پرستار
  • محمدرضا آهنچیان، رعنا امیری، محمود بخشی صفحه 44
    مقدمه
    ارتباطات بین شخصی و تعامل، ارتباطی دیرینه با پرستاری دارد و با مراقبت پرستاری آمیخته است. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی هوش فرهنگی با تعامل اجتماعی در پرستاران شاغل شهر مشهد انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی-همبستگی بود که در آن 115 پرستار شاغل در بیمارستان های شهر مشهد که حداقل 2 سال سابقه کاری داشتند به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه های هوش فرهنگی (Cultural Intelligence Questionnaire) طراحی شده توسط Van Dyne & Ang و ابزار رابطه بین فردی بنیانی رویکرد رفتار (Fundamental Interpersonal Relations Orientation- Behavior)، هوش فرهنگی و تعامل اجتماعی پرستاران مورد بررسی قرار گرفت. اعتبار ابزار FIRO-B و پرسشنامه هوش فرهنگی با استفاده از اعتبار محتوا و پایایی آن به روش ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد و مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار برای عامل فراشناخت 83/0، برای شناخت 86/0، برای انگیزش 85/0 و برای رفتار 76/0 به دست آمد. پایایی ابزار FIRO-B نیز به روش ضریب آلفای کرونباخ برابر با 90/0= α مورد تایید قرار گرفت. به منظور تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون، کای اسکوئر، تی مستقل و تحلیل واریانس یکطرفه از نرم افزار آماری SPSS نسخه 5/11 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هوش فرهنگی پرستاران در سطح متوسط می باشد، اما تعامل اجتماعی آنها در سطح پایین قرار دارد. همچنین نتایج نشان داد وضعیت اقتصادی، سن، سابقه کاری و جنس همبستگی مثبت معنا دار با هوش فرهنگی دارند. از طرف دیگر، سطح تحصیلات، وضعیت اقتصادی و تجربه کاری با روابط بین فردی همبستگی مثبت و معنا دار نداشت. در عین حال، رابطه معنا داری بین هوش فرهنگی و تعامل اجتماعی پرستاران به دست نیامد.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، تعامل اجتماعی، پرستاران
  • سید عبدالصمد عطارزاده بهبهانی، فریده یغمایی، نیما اختر دانش، حمید علوی مجد صفحه 54
    مقدمه
    ثبت مراقبت های پرستاری ابزاری مهم جهت تعیین صحت و ارزشیابی مداخلات درمانی و مراقبتی است. در این رابطه، رضایت پرستاران از گزارش نویسی سبب ثبت صحیح گزارش می شود. هدف از انجام این پژوهش، طراحی و روان سنجی «مقیاس رضایتمندی پرستار از گزارش نویسی» می باشد.
    مواد وروش ها
    پژوهش حاضر، یک مطالعه اکتشافی است که در ابتدا، با مروری بر مطالعات درباره مفهوم و ابعاد رضایت و رضایتمندی پرستار از گزارش نویسی، «مقیاس رضایتمندی پرستار از گزارش نویسی» طراحی و تدوین گردید. سپس اعتبار محتوا با استفاده از شاخص اعتبار محتوای والتس و باسل (Waltz & Bausell) با نظرات 17 متخصص در زمینه رضایتمندی پرستار و گزارش نویسی، اندازه گیری گردید. اعتبار صوری مقیاس رضایتمندی پرستار از گزارش نویسی«با نظرخواهی از 20 متخصص در زمینه رضایتمندی پرستار و گزارش نویسی و اعتبار سازه با مروری برکتب، مقالات، پژوهش ها و مصاحبه با افراد متخصصین انجام گردید. برای اندازه گیری پایایی از روش همسانی درونی (آلفای کرونباخ) و آزمون مجدد (ضریب همبستگی پیرسون) استفاده گردید.
    یافته ها
    در ابتدا 75 عبارت در»مقیاس رضایتمندی پرستار از گزارش نویسی«تدوین شد. سپس در بررسی اعتبار محتوا، عباراتی که شاخص اعتبار محتوی آنها بیشتر از 75 درصد بود در مقیاس حفظ گردید، لذا تعداد عبارات پرسشنامه به 66 عبارت کاهش یافت. اعتبار سازه 7 عامل را در پرسشنامه نشان داد. به علاوه یافته ها، پایایی همسانی درونی (آلفای کرونباخ) 981/0 برای 7 عامل پرسشنامه را نشان داد و ضریب همبستگی پیرسون در آزمون مجدد 912/0 برای پایایی بیرونی عبارات بدست آمد. در مراحل فوق 15 عبارت به علت تکراری بودن، حذف گردید و لذا عبارات پرسشنامه به 51 عدد رسید.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که پرسشنامه»رضایتمندی پرستار از گزارش نویسی«با 51 عبارت از نوع لایکرت معتبرو پایا می باشد. با توجه به کمبود پرسشنامه معتبر و پایا جهت اندازه گیری رضایتمندی پرستار از گزارش نویسی در جامعه ایران، بکارگیری این پرسشنامه می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: روان سنجی، مقیاس رضایتمندی پرستار، گزارش نویسی
  • منیژه اسکندری، عباس عباس زاده، فریبا برهانی صفحه 66
    مقدمه
    نظام ارائه مراقبت سلامت در برآورده کردن نیازهای جامعه روستایی با چالش های زیادی مواجه است و تاکنون توجه کافی به این مسئله نشده است. مطالعه حاضر با هدف کشف چالش های فرایند مراقبت از سلامت در جامعه روستایی ایران بر اساس تجربه مراقبین سلامت انجام شد.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه کیفی با روش تحلیل محتوا می باشد. 17 نفر از مراقبین سلامت روستا بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. داده ها به صورت مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری شد و به روش تحلیل محتوا کیفی آنالیز گردید.
    یافته ها
    آنالیز داده ها منجر به شکل گیری یک طبقه تحت عنوان چالش های در حال ظهور در فرایند مراقبت در جامعه روستایی شد که این چالش های فرایند مراقبت شامل زیر طبقاتی مانند: تغییر در ویژگی های جامعه روستایی، افزایش در پیچیدگی فرایند مراقبت، کاهش کارآمدی نیروی کار وکاهش رغبت دریافت مراقبت توسط مردم می باشند.
    نتیجه گیری
    با توجه به تغییر در فرایند مراقبت، نظام سلامت باید بوسیله ارائه الگو های جدید مراقبت از سلامت به چالش های جدید در حال وقوع در این مناطق پاسخ دهد.
    کلیدواژگان: فرایند مراقبت سلامت، جامعه روستایی، مراقبت درحال تغییر، تحلیل محتوا، مراقبین سلامت
|
  • Mati Maslakpak M., Habib Zadeh H., Khalil Zadeh H. Page 7
    Introduction
    Integration of safety science with patient's daily cares decreases events and injuries. Nurses whom are doing patients care, promised patients safety protection. This study aimed to determine managers and nurses function of safe patient's care from the nurses prospective.
    Materials And Methods
    This descriptive study was carried out with purposive sampling method on 202 nurses working in Uremia Medical University hospitals. Data were gathered using ‘Safe Practice for Better Healthcare’ questionnaire with 15 questions about managers’ function. In addition, 25 questions were about nurses’ function of safe patient's care. Validity of the questionnaire was measured by content validity and reliability was determined by test-retest (r=0/85). Regarding data analysis, SPSS software, descriptive statistical testes, Chi-square test and Pearson correlate coefficient were used.
    Findings
    Findings of study showed that most of the nurses (91.6%, 56.9%) believed theirs function of safe patient's care is good and manager's function is moderate. Results showed that between manager's function and nurse's function of safe patient's care, there is statistically a significant relationship (p=0.000).
    Conclusion
    Regarding to bilateral effect of managers and nurses on the safe care of patients, attention and emphasis on formal and informal communication in health-related organizations can improve patients’ safety.
    Keywords: Hospital manager, Nurses function, Safe patient's care
  • Rashedi V., Foroughan M., Hosseini M.A. Page 15
    Introduction
    Burnout is the individuals’ response to stress factors of work place and leads to changes in peoples’ attitudes and behaviors toward work and environment. Aim of this study was to determine the correlation between organizational culture and burnout in the staff of Tehran province welfare organization.
    Materials And Methods
    In this descriptive-correlational study, 189 people were selected through random sampling. To collect data, demographic questionnaire,’ Hofstede Organizational Culture Questionnaire’ and ‘Maslach Burnout Questionnaire’ were used. To analyze the collected data by SPSS 12, Independent T-test, Mann-Whitney U, One-way ANOVA and Kruskal-Wallis were applied.
    Findings
    The sample consisted of 38.1% male and 61% female. Results also showed that 9% of respondents were married. The mean age of the sample was 37.66(SD: 6.77) and the mean of employment years was 12.93(SD: 6.93). In addition, findings revealed that, the characteristics of the organizational culture of the research community are as follows: cultural balance with a trend to masculinity, collectivism, fairly high uncertainty avoidance and high-distant of power. Burnout in emotional exhaustion and depersonalization was low whereas in personal accomplishment (frequency and intensity) were in medium levels. Analytic findings disclosed that the intensity of personal under-accomplishment was related positively and significantly with individualism-collectivism (P=0.03) and uncertainty avoidance (P=0.02).
    Conclusion
    The results suggested that organizational culture (individualism-collectivism and uncertainty avoidance) has a positive significant correlation with burnout (intensity of personal accomplishment).
    Keywords: Organizational culture, Burnout, Welfare organization
  • Mansoorian M., Qorbani M., Shafieyan N., Asayesh H., Rahimzadeh Barzaki H., Shafieyan Z., Arefi Rad T., Maghsodloo D. Page 23
    Introduction
    Lifestyle refers to peoples’ behavior and pattern that has affected their health. This aim of this study was to determine the association between lifestyle and hypertension in rural population in Gorgan.
    Material And Methods
    In this case-control study, 200 hypertensive subjects and 200 controls in Gorgan rural population were selected via two stage sampling method. Data was collected using a questionnaire consists of demographic questions (20 questions) and health promotion lifestyle profile questions (52 questions). Lifestyle profile questions, contains total life style score and six dimensional physical activities of stress management, interpersonal communication skill, health responsibility, nutrition and spiritual growth. The content validity and reliability (Cronbach’s alpha: 87%) of questionnaire was approved. Data were analyzed using Chi Square, T tests and Logistic regression in SPSS version 16. A P-value less than 0.05 were considered as statistically significant.
    Findings
    The mean onset of hypertension was 53.2. Twelve percent of cases and 20.5% of controls were smokers. Also, 57% of cases and 51% of controls had family history of hypertension, 63% of cases and 61.1% controls had BMI of 25 that is higher than normal. In addition, Logistic regression test showed that the association between hypertension and total lifestyle score, physical activity, spiritual growth, interpersonal communication skill, stress management was statistically significant (P-value <0.05). The results of T-Test showed that the association between health responsibility, physical activity, nutrition, spiritual growth, interpersonal communication skill, stress management in case and control group was statistically significant (P-value <0.05).
    Conclusion
    The results showed that unhealthy behaviors particularly in nutrition, stress and physical activity has a relationship with hypertension; therefore it is necessary to implement educational programs for people in order to have a healthy life style and healthy behaviors.
    Keywords: Lifestyle, Hypertension, Healthy behavior
  • Kafami F., Mousavi Sq, Mohsen Poor M., Ghanbari V. Page 29
    Introduction
    In recent years, numerous organizations have been engaged in increase of job satisfaction, staff empowerment process and partnership in decision making. The aim of this study was to determine correlation between delegation and job satisfaction in nurses.
    Materials And Methods
    In this descriptive-correlation study, all nurses of Isfahan Dr Ali Shariati hospital participated in the study samples. Delegation and job satisfaction were the main variables of study. Data were collected by demographic questionnaire, Rowntree Delegation Checklist and Kendall & Hulin Job Satisfaction Questionnaire. Internal consistencies of the instruments were approved 0/70 for Rowntree Delegation Checklist and 0/80 for Kendall Hulin Job Satisfaction Questionnaire. Data were analyzed by SPSS 17 software using Independent student T test and Spearman test.
    Findings
    From 102 nurses, who participated in this study, 53/9% were woman and 46/1% were male. Result indicated that there was no significant correlation between delegation and job satisfaction (r= -0/022 p= 0/826).
    Conclusion
    The result of the study showed that delegation might not be an effective management tool for job satisfaction improvement in nursing staff. However, more studies are suggested for future.
    Keywords: Delegation, Job satisfaction, Decision making, Nurse
  • M. Rezaei Rad M., Doaei H. Page 35
    Introduction
    Nurses are the most important personnel of hospitals, since their performance directly affects patients’ life. For this reason, implementation of HR strategies has a higher priority in hospitals. The aim of this study was to determine the relationship between human resource strategies, perceived organizational support and organizational commitment of nurses and finally recommend a pattern.
    Materials And Methods
    In this descriptive-exploratory study, 268 nurses of Ghaem Hospital of Mashhad were randomly selected as samples. Data were obtained by questionnaires of; development, staffing, performance management, wage, benefits and rewards, working relations and organizational commitment. Validity and reliability of instruments were measured by factor analysis and Cranach’s alpha. In addition, data were analyzed by structural equations and partial least squares by the PLS Software.
    Findings
    Results of research indicated that human resource strategies with perceived organizational support and organizational commitment had a regression coefficient of 0/512 and 0/296 respectively. In addition, they illustrated that; perceived organizational support with a regression coefficient of 0/673 had a significant relationship with organizational commitment for nurses. Furthermore, the role of mediate perceived organizational support between human resource strategies and organizational commitment of nurses with the larger indirect relationship (0/344) of the relationship (0/296) was confirmed.
    Conclusions
    The appropriate performance of strategies of human resources can improve organizational commitment of nurses through perceived organizational support. Therefore, proper implementation of these strategies is suggested.
    Keywords: Strategies of human resources, Perceived organizational support, Organizational commitment, Nurse
  • Ahanchian Mr, Amiri R., Bakhshi M. Page 44
    Introduction
    Communication and interaction has long-standing relationship with nursing and has accompanied and mixed with nursing care. The aim of this study was to determine the correlation between cultural intelligence and social interaction of nurses in Mashhad.
    Materials And Methods
    This study was a descriptive-correlation study that 115 nurses who were working in hospital with at least 2 years’ experience were entered to study. Cultural intelligence was measured with questionnaire designed by Van Dyne & Ang and social interaction was determined by Fundamental Interpersonal Relations Orientation- Behavior questionnaire (FIRO-B). Validity of questionnaires was obtained by content validity and reliability of them was measured by alpha-Cronbach. Data was collected from nurses and analyzed by SPSS 11.5. For analytic of data, Pearson co relational test, chi-square, independent t-test, one way ANOVA and regression were used.
    Findings
    Result showed that cultural intelligence of nursing is in medium level and social interaction is in low level. Also educational level, economic status and work experience had a significant correlation with social interaction. On the other hand, there were no significant correlation between cultural intelligence and social interaction, and their components.
    Conclusion
    Due to the results of this study, it is necessary to implement programs to strengthen factors that affect social interaction in nurses.
    Keywords: Social interaction, Cultural intelligence, FIRO, B, Nursing
  • Attarzadeh Behbahani Sas, Yaghmaei F., Akhtardanesh N., Alavi Majd H. Page 54
    Introduction
    Recording nursing care is an important tool to determine eligibility and evaluation of care interventions. In this regard, satisfaction of nurse with recording could provide correct nursing record. The aim of this study was development and psychometric evaluation ‘Nurse Satisfaction of Report Writing Scale’
    Materials And Methods
    This Study is an exploratory study that by review of studies about concept and dimensions of satisfaction and satisfaction of nurses about report writing at primilarinary stage of, satisfaction "Nurse Satisfaction Report Writing Scale" was developed. Content validity was measured using Content Validity Index (Waltz and Basel) by 17 experts and face validity of the scale was assessed using 20 experts in the field of report writing and construct validity were evaluated by review of literature, books, articles, researches and interviews of experts. Moreover, reliability of the scale was determined by internal consistency (Cronbach's alpha) and test-retest (Pearson correlation coefficient).
    Findings
    At first stage item were developed in the scale and later using content validity index, items with value of more than 75% were retained. Hence, the numbers of items were reduced to 66 numbers. Construct validity of the questionnaire showed 7 factors. Furthermore, the findings showed, internal consistency reliability (Cronbach's alpha) (α=0/981) for 7 dimensions and re-test by Pearson correlation coefficient (r=0/912). In final stage, 15 items were deleted thus total number of items reduced to 51 items.
    Conclusion
    The results of this study showed that questionnaire of nurses with 51 items of the type of report writing Likert is valid and reliable. Due to the lack of valid and reliable scale to measure satisfaction of nurses from report writing, using the scale can be helpful. Measuring other types of validity such as concurrent validity is recommended.
    Keywords: Psychometric evaluation, Scale development, Nurse Satisfaction, Report writing
  • Eskandari M., Abbaszadeh A., Borhani F Page 66
    Introduction
    Health care delivery systems in rural areas face many challenges in meeting the needs of the community and unfortunately adequate attention have not been paid to resolve this problem. The aim of this study was to explore challenges of health care process in rural society of Iran according to health care provider's experience.
    Materials And Methods
    This is a qualitative study using content analysis method. According to purposive sampling17 health care providers were selected. Data were collected via semi-structured individual interviews and were analyzed using qualitative content analysis method.
    Findings
    Analysis of Data, eventually led to formation of one category as challenges of caring process in rural society. This challenge itself consists of different subcategories such as; change in characteristics of rural society, increase in complexity of caring process, decrease in workforce efficiency and reduction in tendency of peoples’ taking care.
    Conclusion
    Due to changes in the caring process, health care systems should provide new health care models to face potential challenges in this area.
    Keywords: Health care process, Challenges, Rural society