فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال دوازدهم شماره 6 (پیاپی 44، شهریور 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منیره صالحی، حسین کارشکی، محمدرضا آهنچیان، حسین کریمی مونقی صفحه 396
    مقدمه
    یکی از عوامل مهم در هدایت پژوهش و ایجاد انگیزه برای انجام آن، خودکارآمدی پژوهشی است. پژوهش حاضر با هدف ساخت، اعتباریابی و رواسازی مقیاسی برای سنجش خودکارآمدی پژوهشی، و ارزیابی خودکارآمدی پژوهشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی، انجام شد.
    روش ها
    دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های علوم پزشکی و دانشگاه فردوسی مشهد جامعه آماری پژوهش را تشکیل دادند. نمونه 240 نفره به روش سهمیه ای انتخاب شد. پرسشنامه ساخته شده 55 سوال با طیف لیکرت 5 درجه ای داشت. روایی محتوایی مقیاس توسط اساتید و متخصصین روش تحقیق احراز گردید. برای احراز پایایی از روش همسانی درونی و برای آزمون ساختار عاملی، از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.
    نتایج
    نتایج اجرای تحلیل عاملی نشان داد که ساختار 7 عاملی بیش از سایر ساختارها، از جهت تفکیک سوالات و انطباق با مبانی نظری، برازش دارد. شاخص های تحلیل عاملی تاییدی نیز حاکی از برازش مناسب و روایی سازه ابزار است (093/0RSMEA=، 1409df=، 379/69χ2=). پایایی کل آزمون با ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شد که 97/0 به دست آمد. همچنین ضرایب همسانی درونی آلفای کرونباخ برای خرده آزمون های خودکارآمدی آماری و تحلیلی، خودکارآمدی در مفهوم پردازی، خودکارآمدی در روش و اجرا، خودکارآمدی در پژوهش کیفی، خودکارآمدی گزارش نویسی، خودکارآمدی در مهارت ها و تبحرها و اخلاق به ترتیب 92/0، 91/0، 90/0، 92/0، 88/0، 76/0 و 83/0 به دست آمد. این نتایج نشان می دهد که آزمون از روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار است. میانگین به دست آمده برای خودکارآمدی کلی 76/173 است که مقدار متوسطی است.
    نتیجه گیری
    پرسشنامه خودکارآمدی پژوهشی از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است، لذا برای تشخیص و ارزشیابی باورها، توانمندی ها و نگرش های پژوهشی دانشجویان می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، پژوهش، روایی، دانشجو، تحصیلات تکمیلی
  • کورش رضایی، حمیدرضا کوهستانی، محبوبه سجادی، رحمت الله جدیدی صفحه 410
    مقدمه
    تدریس و یادگیری مشارکتی یک رویکرد آموزشی فرایند-گرا و فراگیر- محور است که تاکید آن بر فعالیت هایی است که فراگیر انجام می دهد. در سال های اخیر این رویکرد در آموزش عالی بیشتر مورد توجه و حمایت قرار گرفته است. هدف از این مطالعه بررسی استفاده اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اراک از رویکرد مشارکتی و عوامل مرتبط با آن است.
    روش ها
    این مطالعه، یک مطالعه توصیفی-همبستگی، است؛ که در سال 1389 در دانشگاه علوم پزشکی اراک انجام گرفت. به این منظور تمامی 136 نفر اعضای هیات علمی دانشگاه که شرایط ورود به مطالعه را داشتند انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، شامل: فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه (اصول یادگیری بالغین) مسیرهای یادگیری بالغین (PALS) بود که قبلا در مطالعات دیگر استفاده شده بود. نتایج با استفاده از آمار توصیفی و آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    تعداد 68 نفر (4/69%) از استادان از رویکرد معلم- محور استفاده می کردند. میانگین و انحراف معیار نمره کل پرسشنامه 6/19±121 است (نقطه برش 145) که نشان دهنده رویکرد معلم- محور به عنوان، رویکرد غالب تدریس در استادان بود. افردی که سابقه شرکت در کارگاه های آموزشی روش تدریس را داشتند، به طور معناداری از رویکرد فراگیر- محور استفاده می کردند. بین سایر ویژگی های دموگرافیک و رویکرد تدریس ارتباط معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که رویکرد تدریس غالب، در اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اراک، رویکرد معلم- محور است و همچنین با توجه به مرتبط بودن سابقه شرکت در کارگاه های روش تدریس بر رویکرد تدریس استادان، برگزاری کارگاه های روش تدریس در این دانشگاه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: رویکرد مشارکتی، اعضای هیات علمی، عوامل دموگرافیک، اصول یادگیری بالغین
  • امیر حسین پیشگویی، فروزان آتش زاده شوریده، امیرحسین بارباز، آرمین زارعیان صفحه 420
    مقدمه
    با توجه به تحولات سیستم های آموزشی و اهمیت امر آموزش در حرفه پرستاری، ضرورت استفاده از روش های مناسب و نوین آموزشی، جهت دستیابی به مهارت نظری و عملی دانشجویان مشخص می گردد. هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر سه روش آموزشی سخنرانی، حل مساله و خودآموز با رایانه، بر یادگیری محاسبات دارویی در بخش های ویژه در دانشجویان کارشناسی پرستاری است.
    روش ها
    این پژوهش یک بررسی نیمه تجربی سه گروهی، با اندازه گیری قبل و بعد می باشد که بر روی 63 دانشجوی سال سوم پرستاری دانشگاه علوم شهید بهشتی در سال 89-1388 انجام گرفت. روش نمونه گیری به صورت غیر تصادفی و سرشماری بود. از هر سه گروه قبل از شروع آموزش، و پس از انجام آموزش پیش آزمون و پس آزمون کتبی (با حداکثر نمره= 20) به عمل آمد و میزان تاثیر هر یک از روش ها بر یادگیری دانشجویان، مورد بررسی قرار گرفت. آزمون های آماری کروسکال والیس و آنالیز واریانس یک طرفه جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات مورد استفاده قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین نمرات پیش آزمون در گروه سخنرانی 60/1±21/2، در گروه حل مساله 23/2±48/2 و در گروه خودآموز با رایانه 84/1±02/3 بود. میانگین پس آزمون در سه گروه افزایش یافته و به ترتیب 34/2±45/15، 21/3±85/15 و 78/3±68/9 بود. تفاضل میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون در سه گروه آموزشی با انجام آزمون آنالیز واریانس یک طرفه اختلاف معنادار داشت (785/14، F=001/0p<). یافته ها نشان داد که این اختلاف در گروه یادگیری به روش خودآموز با رایانه از دو گروه دیگر متفاوت بود و در زیر مجموعه ای جدا از دو گروه دیگر قرار داشت ولی دو گروه دیگر با یکدیگر تفاوتی نداشتند. آزمون آماری کروسکال والیس نشان داد که بین روش های مختلف یادگیری با سطوح یادگیری دانشجویان ارتباط معنادار آماری (512/18، F=001/0p<) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد که هر سه روش آموزشی بر میزان یادگیری دانشجویان تاثیر داشتند؛ ولی اثر روش آموزشی خودآموز با رایانه، از دو روش دیگر کمتر بود. شاید علت این امر، عدم تعامل مناسب دانشجو با مربی و عدم تخصیص زمان کافی برای یادگیری توسط دانشجو در این روش باشد. انجام مطالعات دیگری با تعداد نمونه بیشتر و در سایر دروس پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سخنرانی، حل مساله، خودآموز با رایانه، دانشجویان پرستاری، محاسبات دارویی
  • هدی احمری طهران، زهرا عابدینی*، احمد کچویی، اشرف خرمی راد، مریم طبیبی صفحه 430
    مقدمه

    ارتقای یادگیری معنادار یکی از اهداف اصلی آموزشی است و عاملی مهم در ارتقای تفکر خلاق، تفکر انتقادی و توانایی حل مساله در فراگیران است. از طرفی ارزیابی روند تحصیلی دانشجویان یکی از وظایف آموزشی اساتید است؛ لذا این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزشی مبتنی بر سخنرانی و نقشه مفهومی، بر سطوح یادگیری شناختی و رضایت دانشجویان مامایی از ترسیم نقشه مفهومی در تکالیف دانشجویی انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی یک سوکور بود که به مدت 8 جلسه طی 2 ماه متوالی بر روی 35 دانشجوی مامایی دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1389 انجام گرفت. انتخاب نمونه ها به روش سرشماری بود. اطلاعات مربوط به یادگیری و رضایت دانشجویان توسط دو پرسشنامه محقق ساخته، جمع آوری و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تی مستقل در سطح معناداری 05/0>p تجزیه و تحلیل گردید.

    نتایج

    تدریس به شیوه نقشه مفهومی نسبت به روش معمول (سخنرانی) در ارتقای سطوح بالای حیطه شناختی تاثیر معناداری داشت(24/3=t، 001/0=p)؛ هرچند تفاوت معناداری بین دو روش در سطوح ابتدایی حیطه شناختی به دست نیامد (06/0=p). همچنین در خصوص شیوه های مختلف ارائه تکالیف دانشجویی، ترسیم نقشه مفهومی بالاترین امتیاز (95/0 از یک) را کسب نمود.

    نتیجه گیری

    از آنجا که روش آموزشی نقشه مفهومی، بر میزان یادگیری معنادار بیش از شیوه سخنرانی موثر بود و با توجه به محبوبیت بالای ترسیم نقشه مفهومی نسبت به سایر اشکال ارائه تکالیف درسی در میان دانشجویان، پیشنهاد می شود اساتید جهت دانش افزایی دانشجویان از این شیوه برای ارائه تکلیف استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، سطوح شناختی، تکالیف دانشجویی، یادگیری الکترونیکی، یادگیری معنادار
  • محمدرضا عابدینی، علی عباسی، فتحیه مرتضوی، بیتا بیجاری صفحه 439
    مقدمه
    ارتباط موثر بین استاد و دانشجو در افزایش اثر بخشی فرایند آموزش و یادگیری نقش اساسی دارد. هدف از این مطالعه شناسایی عوامل موثر در بر قراری ارتباط بین دانشجویان و اساتید از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند شرکت کردند. پرسشنامه پژوهشگر ساخته براساس بررسی متون و مشورت با چند نفر از افراد خبره، در سه حیطه فردی، حرفه ای و علمی تدوین گردید و پس از تایید اعتبار محتوایی و پایایی، با مراجعه حضوری، به دانشجویان تحویل داده شد و پس از تکمیل جمع آوری گردید. 323 پرسشنامه با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تحلیلی آزمون t مستقل و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین نمرات مربوط به سه حیطه فردی، حرفه ای و علمی استاد به ترتیب 52/0±35/4، 56/0±27/4 و11/1±05/4 (از حداکثر 5 نمره) بود. در مجموع عوامل احترام به دانشجویان، تسلط بر مطالب علمی، به روز بودن استاد، رعایت عدالت در برخورد با دانشجویان، و مسوولیت پذیری بیشترین تاثیر؛ و سن، جنس، سابقه فعالیت های پژوهشی استاد و استفاده به موقع از ابزارهای تشویقی کمترین تاثیر را در روابط بین استاد و دانشجو داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که شخصیت و جنبه های اخلاقی استاد، در کنار دانسته های علمی و نحوه تدریس وی، می تواند در بهبود روابط بین استاد و دانشجو و در نتیجه افزایش و بهبود فرایند یاددهی و یادگیری موثر باشد.
    کلیدواژگان: ارتباط، استاد، دانشجو، دیدگاه دانشجویان، ارزشیابی استاد
  • محمدحسین باقیانی مقدم، مهدیه ممیزی، طاهره رحیم دل صفحه 448
    مقدمه
    یکی از مهارت های مورد نیاز مدیران آموزشی و اعضای هیات علمی دانشگاه ها، فن رفتار با افراد یا «مهارت ارتباطی» است. این مطالعه به منظور بررسی مهارت های ارتباطی مدیران گروه های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، انجام شده است.
    روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی است که بر روی کلیه مدیران گروه های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد (44 نفر) در سال 1389 انجام گرفته است. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه بارتون استفاده شد. پس از نمره گذاری پرسشنامه ها، برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های استنباطی T-Test و ANOVA استفاده گردید.
    نتایج
    میانگین کل نمره مهارت های ارتباطی مدیران 66/4±15/58 و به تفکیک مهارت ها، مهارت بازخورد دارای میانگین 9/2±14/21، مهارت شنود 3/3±25/16 و مهارت کلامی 5/2±77/20 بود. میانگین مهارت های ارتباطی مدیران در دانشکده های مختلف به تفکیک حیطه های مختلف متفاوت بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه مدیران از سطح مهارت های ارتباطی متوسطی برخوردار بودند. بنابراین توجه جدی تر مسئولین در برگزاری دوره های آموزشی جهت ارتقاء این مهارت ها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مدیر آموزشی، مهارت ارتباطی، بازخورد، مهارت کلامی، مهارت شنود
  • محمد دانشمندی، هنگامه حبیبی، مسعود سیرتی نیر، آرمین زارعیان، امیرحسین پیشگویی صفحه 458
    مقدمه
    انگیزش و رضایت شغلی اساتید می تواند نقش بسیار اساسی در عملکرد آنها داشته باشد. عدم توجه به رضایت کارکنان یک سازمان، موجب توقف و رکود نسبی و تحلیل و زوال تدریجی آنان خواهد شد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی رضایت شغلی اعضای هیات علمی دو دانشگاه منتخب نظامی شهر تهران در سال 1389 انجام شد.
    روش ها
    در یک مطالعه توصیفی مقطعی تعداد 150 پرسشنامه توزیع شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای شامل 45 گویه با مقیاس 5 نقطه ای لیکرت بود که قبلا در مطالعه ای مشابه در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تدوین و استفاده شده بود و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی و استنباطی (t تست و آزمون ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون) استفاده شد.
    نتایج
    میانگین و انحراف معیار کسب شده در حیطه های مختلف رضایت شغلی عبارت بودند از: شامل نحوه سرپرستی و ارتباطات 61/10±51/46، ماهیت کار 33/4±83/23 و، امنیت شغلی 60/5±76/23 و شرایط فیزیکی و محیط کار 79/6±43/20، فرصت های ارتقا 93/5±29/17 و حقوق و مزایا 39/5±12/15 بود. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین سطح رضایت مندی و حیطه های مختلف، قوی ترین همبستگی مثبت به ترتیب مربوط است به حیطه های: نحوه سرپرستی و ارتباطات، فرصت های ارتقا، امنیت شغلی، شرایط فیزیکی و محیط کار، حقوق و مزایا و ماهیت کار.
    نتیجه گیری
    اعضای هیات علمی از رضایت شغلی نسبتا خوبی برخوردار بودند. با توجه به نتایج به دست آمده چنین به نظر می رسد که توجه به امر سرپرستی و فرصت های ارتقا می تواند شرایط موجود را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، اعضای هیات علمی، دانشگاه نظامی، منابع انسانی، ارتقای هیات علمی
  • محمد علی نادی، ایلناز سجادیان صفحه 467
    مقدمه
    اگر اساتید به رشد و پرورش توانمندی های یادگیری مداوم دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی علاقه مند باشند، به ابزاری معتبر و پایا جهت سنجش آمادگی برای یادگیری خودراهبر آنها نیازمند هستند. هدف پژوهش حاضر سنجش پایایی و روایی سازه مقیاس آمادگی برای خودراهبری در یادگیری گاگلیلمینو بود.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی، از بین 1135 دانشجوی پزشکی و دندانپزشکی مقطع قبل از اینترنی دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای نجف آباد و خوراسگان در سال تحصیلی 88-1387 و به روش نمونه گیری تصادفی منظم، 355 دانشجو مقیاس آمادگی برای خودراهبری را که دارای 58 گویه و هشت خرده مقیاس بود تکمیل کردند. داده های خام به وسیله نرم افزار آماری لیزرل و با اجرای آزمون های توصیفی و استنباطی، از جمله ضریب آلفای کرونباخ، همبستگی اسپیرمن- براون، گاتمن و تحلیل عاملی تاییدی تحلیل شد.
    نتایج
    تحلیل عامل تاییدی، مقیاس 58 گویه ای یادگیری خودراهبر را در هشت عامل گشودگی بر روی فرصت های یادگیری، خودپنداره به عنوان یک فراگیر اثربخش، ابتکار و استقلال در یادگیری، مسوولیت پذیری برای یادگیری شخصی خویش، عشق به یادگیری، خلاقیت، جهت گیری و قابلیت استفاده از مهارت های پایه مطالعه، و حل مساله، با استناد به شاخص های برازندگی قابل قبول به وضوح از یکدیگر تفکیک کرد (از0 تا 08/0= ریشه میانگین مجذور باقیمانده ها (RMR) و 063/0= ریشه خطای میانگین مجذورات تقریب (RMSEA) و 000/0 تا 003/0= p و0 تا 81/86=2χ). نتایج موید آن بود که هر هشت عامل این مقیاس از ضرایب همسانی درونی بالایی برخوردار است و پایایی برای کل پرسشنامه 94/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن بود که مقیاس آمادگی برای یادگیری خودراهبر گاگلیلمینو، ابزاری روا و پایا به منظور تشخیص توانمندی ها، مهارت ها و نگرش های یادگیری خودراهبر دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی است.
    کلیدواژگان: خودراهبری در یادگیری، دانشجوی پزشکی، دانشجوی دندانپزشکی، پایایی، تحلیل عاملی تاییدی
|
  • Monire Salehi, Hossein Kareshki, Mohammad Reza Ahanchian, Hossein Karimi Mouneghi Page 396
    Introduction
    One of the important factors directing research and research motivation is research self-efficacy. The aim of this research is developing and validating a research self-efficacy scale for postgraduate students.
    Methods
    Statistical population included postgraguate students in Ferdowsi University and Mashhad University of Medical Sciences. The sample (240 students) was chosen using quota. The researcher-made questionnare had 55 items using likret 5-point scale. Content validity was confirmed by professors and experts. For verifying reliability, we measured internal consistency and for verifying and testing factorial structure, we used confirmatory factor analysis.
    Results
    Factor analysis showed a 7-component structure conformed by theoretical basis and item segregation better than other variations. Factor analysis indices confirmed validity construct and theoretical conformity (RSMEA=0/093، χ2=3794. 69, df=1409). The total Alfa obtained was 0. 97 and 0. 83, 0. 76, 0. 88, 0. 92, 0. 90, 0. 91 and 0. 92 for statistical and analytical, conceptual, methodological, qualitative, reporting, skill and ethical self-efficacy subscales, respectively. In general, results show that research self-efficacy scale has acceptable reliability and validity. Mean of students’ research self efficacy was 173. 76 that is average size.
    Conclusion
    The developed research self-efficacy scale has acceptable reliability and validity. So, it can be used for assessing research beliefs, capacity and attitudes in students
    Keywords: Self, efficacy, Research, validity, PhD, Master students
  • Koorosh Rezaei, Hamidreza Kouhestani, Mahboobeh Sajadi, Rahmatollah Jadidi Page 410
    Introduction
    Collaborative teaching and learning is a process-oriented and learner-centered approach to teaching, with an emphasis on what the learner does. This approach has been advocated in higher education in recent years. The purpose of this study was to assess the use of collaborative teaching approach by faculty members and its correlated factors in Arak University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive correlation study was conducted in year 2010 in Arak University of Medical Sciences. All faculty members (n=136) who had met inclusion criteria were selected. Data gathering tools included demographic data form and Pathways of Adult Learning Survey (PALS) which been used previously in other studies. Descriptive statistics and Chi2 test were used for data analysis.
    Results
    The most instructors (68 persons, 69.4%) used traditional, teacher-centered approach. Total mean score for PALS in the studies sample was 121±19.6 which is below the questionnaire’s cut point (145). This means that the dominant teaching approach in them was teacher-centeredness. Faculty members who had taken educational methodology workshops significantly used the learner-centered teaching approach more. No relationship was found between teaching approach preference and other demographic characteristics.
    Conclusion
    The teaching approach used by faculty members of Arak University of Medical Sciences was teaching-centered. Since teaching methodology workshops can positively influence the teaching approach used by faculty member, running these workshops is recommended.
    Keywords: Collaborative approach, Faculty member, Demographic variable, Principle of Adult Learning
  • Amir Hosein Pishgooie, Foroozan Atashzadeh Shurideh, Amirhosein Barbaz, Armin Zareiyan Page 420
    Introduction
    Due to development of educational systems and importance of education in the nursing profession, the necessity of using appropriate instructional methods for new theoretical and practical skills in students is clear. The purpose of this study is comparing the effects of three methods; lecture, problem solving, and computer-assisted self learning on the drug calculation skill on third year undergraduate nursing students in Intensive Care Units.
    Methods
    This is a quasi-experimental, before and after intervention, three groups, in 63 third year undergraduate nursing students in Shahid Beheshti University of Medical Sciences during 2009-2010. Pre-test and post-test was taken using a researcher made written exam (with maximum score=20), before and after the intervention in all three groups to assess the effects of applied methods on learning. The Kruskal-Wallis and ANOVA tests were used for data analysis.
    Results
    The mean of pretests were: in lecture group, 2.21±1.60; in problem solving group, 2.48±2.23; and computer, 3.02±1.84; and posttests respectively, 15.45±2.34, 15.85±3.21, and 9.68±3.78. The increments of mean scores was significantly different among the three groups, according one-way ANOVA (F=14.785, P<0.001). Results revealed a difference between the computer-assisted self-learning group with the others, but no difference between the other two. The Kruskal-Wallis test showed a significant difference between students’ level of learning and learning methods (F=18.512, P<0.001).
    Conclusion
    The study showed all three methods affected learning, but the effect of computer-assisted self-learning was less than others. It may be due to inappropriate interaction between student with teacher and failure to allocate sufficient time for learning by students. The study recommends future studies be done larger sample sizes, and also on other courses.
    Keywords: Learning, Lecture, Problem Solving, Computer, Assisted Learning, Nursing Students, Drug Calculation
  • Hoda Ahmari Tehran, Zahra Abediny, Ahmad Kachoie, Ashraf Khoramirad, Maryam Tabibi Page 430
    Introduction

    Promoting meaningful learning is one of the main objectives of education and an important factor in promoting creative thinking, critical thinking and problem-solving abilities in learners. Also, evaluating students’ learning is a teachers’ duty. The aim of this study was to compare the effect of teaching by lecture or concept mapping on cognitive learning levels of midwifery students and their satisfaction with concept mapping as the assignment.

    Methods

    In a quasi-experimental study, 35 third-semester midwifery students in “maternal and child heath course were selected by census method in Qom University of Medical Sciences in 2011. Students received education using lecture or concept mapping (using web-based tools), respectively, for 8 sessions in 2 months. Two researcher-made questionnaires were used for assessing their knowledge and satisfaction. The collected data was analyzed using descriptive statistics and independent t-test.

    Results

    Compared to conventional teaching, the concept mapping method had a significant effect (p=0.001, t=3.24) on promoting high levels of cognitive levels (meaningful learning). However, there were no significant differences between the two methods regarding lower cognitive domains (p=0.06). Also, among various forms of assignments, drawing a concept map received the highest score (0.95 out of 1).

    Conclusion

    Considering the positive effect of concept mapping method on students’ meaningful learning, it is recommended this method be employed in teaching and also in student assignments for courses which require a deep learning and high level of understanding.

    Keywords: Conceptual Map, Cognitive levels, Student assignments, E, learning, Meaningful Learning
  • Mohammad Reza Mohammadreza Abedini, Ali Abassi, Fathiye Fathieye Mortazavi, Bita Bijari Page 439
    Introduction
    Effective communication between teachers and students plays a significant role in the efficacy of teaching-learning process. This study aimed to identify the influencing factors in teacher-student communication from the viewpoints of students of Birjand University of Medical Sciences.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was performed on students of Birjand University of Medical Sciences (BUMS). Relying on literature review and consult with experts, a researcher-made questionnaire was developed including three domains of teachers’ personal, professional, and scientific characteristics. After confirming content validity and reliability, questionnaires were delivered in person and then collected after completion. Data derived from 323 questionnaires was analyzed through descriptive statistics and using independent T and ANOVA.
    Results
    Mean scores of three areas of personal, professional, and scientific characteristics of professors were respectively 4.35±.52, 4.27±.56 and 4.05±1.11 (out of 5). According to the students, being respectful to students, mastery on academic subjects, being up-to-date, equality in dealing with students, and accountability were regarded as the most effective factors in communication between teachers and students. This is while professor’s gender, age, history of research activities, and sensible use of encouraging tools were the least important factors in this relationship known by students.
    Conclusion
    The results suggest that the character and ethical aspects of teachers as well as their scientific knowledge and teaching approach could enhance the relationship between teachers and students, thereby improve the teaching and learning process.
    Keywords: Communication, Student, Student's Perspective, Faculty, Faculty Evaluation
  • Mohamadhossein Baghiyani Moghadam, Mahdieh Momayyezi, Tahereh Rahimdel Page 448
    Introduction
    The technique to deal with individuals or “communication skill” is one of the essential skills for faculty members and educational managers. This study was performed to evaluate the communication skills of department heads in Shahid Sadoughi University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed on all heads of the departments in Shahid Sadoughi University of Medical Sciences (n=44) in 2010. Data was collected via Barton’s questionnaire. After questionnaire scoring, data was analyzed using descriptive statistics, t test, and ANOVA.
    Results
    The mean of total communication skills score among head of departments was 58.15±4.66; and the means for feedback, listening, and verbal skills 21.14±2.9, 16.25±3.3, and 20.77±2.5 respectively. Also the results showed that the mean of communication skills subscales was different in department heads of different schools.
    Conclusion
    According to the results of this study, Managers have a moderate level of communication skills. Therefore, it is essential to hold workshops to enhance the skills.
    Keywords: Educational Manager, Communication Skill, Feedback, Verbal Skills, Listening Skills
  • Mohammsd Daneshmandi, Hengameh Habibi, Masoud Sirati, Armin Zareian, Amir Hosen Pishgoei Page 458
    Introduction
    Motivation and job satisfaction of faculty can play a fundamental role in their performance. Inattention to staff’s job satisfaction causes cessation, relative stagnation and evanescence of them. Therefore this study aimed to determine job satisfaction of academic members in two selected Tehran’s military universities in year 2010.
    Methods
    In this descriptive, cross-sectional study, 150 academic members were selected and received the survey questionnaire. The questionnaire, including 45 items with 5 point Likert scale, had been developed and validated in Isfahan University of Medical Sciences. Then data were analyzed using independent t, ANOVA and Pearson correlation tests.
    Results
    Mean scores of job satisfaction domains, in a descending order, belonged to mode of supervision and communication(46.51± 10.61), nature of the job (23.83± 4.33), job security (23.76 ± 5.60), physical conditions and job environment(20.43± 6.79), promotion opportunities (17.29 ± 5.93), and salary and benefits(15.12± 5.39). Results of Pearson correlation test showed that there was a positive correlation between satisfaction score and the following domains in a descending order: mode of supervision and communication, promotion opportunities, job security, physical conditions and job environment, salary and benefits, and nature of job.
    Conclusion
    Academic members had a relatively good job satisfaction. Attention to supervision and promotion opportunities can improve the current situation
    Keywords: Job Satisfaction, Faculty Members, Military University, Human Resources, Faculty Promotion
  • Mohammad Ali Nadi, Ilnaz Sajjadian Page 467
    Introduction
    In order to foster lifelong learning, abilities among students, faculties need to have an appropriate instrument to measure the SDLR abilities of medical students. The objectives of this study were to validate Guglielmino´s SDLRS to measure the SDL abilities of medical and dentistry students and to test the reliability of this instrument.
    Methods
    In this cross-sectional study using the systematic sampling method, 355 pre-internship medical and dentistry students studying in Islamic Azad University- Khorasgan and Najaf Abad branches took the survey in 2009. The participants completed Guglilmino´s self-directed learning readiness scale (SDLRS). The scale has 58 items in 8 subscales. Data were analyzed through using Cronbach´s Alpha, Spearman- Brown, and Guttman correlation coefficients and confirmatory factor analysis by Lisrel software.
    Results
    The resulting SDLRS consisted of 58 items across the following eight factors: Openness to learning opportunities, self-concept as an effective learner, initiation and independence in learning, informed acceptance of responsibility for one´s own learning, love of learning, creativity, ability to use basic study skills, and problem solving skills. The final model in confirmatory factor analysis reveald that 55 items indicated a good fit of model (RMR =0-0.08, RMSEA=0.063, p=0.000-0.003, df=0-35, χ2=0-86.81). The value of Cronbach´s Alpha showed that all 8 factors had suitable internal consistency coefficients and reliability was 0.94 for the whole scale.
    Conclusion
    The Guglielmino´s self-directed learning readiness scale is a valid and reliable instrument for identifying SDLR abilities, skills and attitudes among medical and dentistry students.
    Keywords: Self, Directed Learning Readiness Scale, Validity, Reliability, Confirmatory Factor Analysis, Medical Students, Dentistry Students