فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال شصت و پنجم شماره 1 (بهار 1391)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال شصت و پنجم شماره 1 (بهار 1391)

  • 134 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/06/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • طیبه پرتوی، سیداحمد میرشکرایی صفحه 1
    در این مطالعه از روش «مشتق سازی – گسست کاهشی» (DFRC) برای بررسی ساختار لیگنین چوب آسیاب شده (MWL) و لیگنین دیوکسان چوب صنوبر (Populus nigra) استفاده شد. پس از انجام واکنش های DFRC، ساختارهای تشکیل دهنده این دو نوع لیگنین توسط فنون طیف سنجی 13CNMR FT- و GC-MASS و نیز کروماتوگرافی نفوذ ژل (GPC) مورد بررسی قرار گرفته و نتایج با یکدیگر مقایسه شده اند. نتایج نشان دادند که مهمترین واحدهای ساختاری در هر دو لیگنین از شکست اتصال در موقعیتهایβ-O-4 حاصل می شوند. بر اساس این مشاهدات، مهمترین واحدهای ساختاری مشاهده شده در لیگنین دیوکسان و لیگنین چوب آسیاب شده به ترتیب، 4- هیدروکسی-3و5- دی متوکسی-1- فنیل پروپن و 4- هیدروکسی-3و5- دی متوکسی-1- فنیل-γ- هیدروکسی پروپن (ساختارهای سیرینجیل) و نیز برخی ساختارهای گواییاسیل می باشند.
    کلیدواژگان: صنوبر، لیگنین چوب آسیاب شده (MWL)، لیگنین دیوکسان، روش DFRC
  • الیاس حیاتی، باریس مجنونیان، احسان عبدی، علی دسترنج، علی اکبر نظری سامانی صفحه 19
    شبکه جاده جنگلی پیش نیاز دستیابی به اهداف جنگلداری و بالاترین عامل هزینه بر اجرایی و محیط زیستی می باشد. جاده سازی بر روی اراضی حساس موجب افزایش هزینه های تعمیر و نگهداری جاده در آینده و همچنین خسارت های جبران ناپذیر محیط زیستی می گردد. بدین منظور پهنه بندی زمین لغزش یکی از روش هایی است که می توان به کمک آن مناطق بحرانی و حساس را مشخص کرد. لذا در این پژوهش به منظور استفاده کاربردی نقشه پتانسیل زمین لغزش در طراحی جاده های جنگلی، بخش بهاربن جنگل خیرود از نظر استعداد رخداد زمین لغزش با استفاده از مدل تلفیقی روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و روش تراکم سطح پهنه بندی گردید. بدین منظور ابتدا پیمایش زمینی در منطقه صورت گرفت و نقشه پراکنش زمین لغزش در محیط ArcGIS تهیه گردید. سپس نقشه مربوط به معیارهای موثر در وقوع لغزش تهیه شد. به منظور تعیین اهمیت نسبی معیارها در وقوع این پدیده از روش AHP استفاده شد. در مرحله بعد با استفاده از مدل آماری دو متغیره (روش تراکم سطح) وزن طبقه های هر معیار محاسبه گردید. سپس نقشه های مربوط به معیارهای موثر با هم تلفیق و نقشه حاصل با توجه به نقاط عطف منحنی فراوانی پهنه بندی شد. طبق نتایج، % 7/14 از سطح منطقه در پهنه با خطر خیلی کم، % 9/26 در پهنه با خطر کم، % 9/38 در پهنه با خطر متوسط، % 15 در پهنه با خطر زیاد و% 5/4 در پهنه با خطر خیلی زیاد قرار گرفتند. در نهایت شیب های زیر 15 درصد به دلیل عدم وقوع لغزش و همچنین ایده آل بودن این طبقه جهت طراحی، به عنوان نقاط اجباری مثبت پیشنهاد گردید. سایر طبقه های شیب که در پهنه های با خطر کم واقع شدند در اولویت دوم و نهایتا پهنه های با خطر بالا با رعایت نکات ضروری از جمله افزایش تعداد آبروها، تثبیت بیولوژیکی و مکانیکی ترانشه ها، در اولویت آخر قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: شبکه جاده جنگلی، زمین لغزش، تراکم سطح، AHP
  • رقیه ذوالفقاری، مونا نظری، خالد کریمی، پیام فیاض، سهراب الوانی نژاد صفحه 33
    حفاظت و توسعه جنگل های بلوط غرب، نیازمند استفاده از بذرهای مناسبی است که نهال های حاصل از آنها رویش بیشتری داشته باشند. به منظور شناخت خصوصیات مثبت بذر در جوانه زنی و رویش نونهال های سه گونه برودار (Quercus brantii)، مازودار (Q. infectoria) و وی ول (Q. libani)، بذرهای 60 درخت (20 درخت از هر گونه) از جنگل های بانه جمع آوری و پس از دسته بندی در 5 طبقه وزنی، اثر صفات ریخت شناسی بذر بر جوانه زنی و رویش نونهال ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که گونه وی ول دارای بذرها و نهال های بزرگ تری نسبت به دو گونه دیگر است، اما تفاوت معنی داری از نظر درصد جوانه زنی بین گونه های مختلف مشاهده نشد و تنها گونه مازودار از میانگین مدت زمان جوانه زنی بیشتری نسبت به دو گونه دیگر برخوردار بود. در سه گونه بلوط مورد مطالعه صفات ریخت شناسی مختلفی از بذر بر رویش نونهال ها موثر بود، به نحوی که در همه گونه ها بذرهای پهن تر، گردتر، بزرگتر و سنگین تر، نونهال های بزرگ تری تولید نموده و این ارتباط در گونه برودار بیشتر و در گونه مازودار کمتر مشاهده شد، اما هیچ ارتباطی بین صفات ریخت شناسی بذر با خصوصیات جوانه زنی بذرها در سه گونه بلوط مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: برودار، مازدارو، وی وال، ریخت شناسی بذر، جوانه زنی بذر، رویش نونهال
  • مریم قربانی کوکنده، کاظم دوست حسینی، علی نقی کریمی، بهبود محبی صفحه 47
    این تحقیق به منظور بررسی اثر استیلاسیون بر مقاومت زیستی تخته های حاصل از خرده چوب های استیله شده گونه راش ایرانی (Fagus orientalis) در برابر قارچ عامل پوسیدگی سفید (Trametes versicolor) وپوسیدگی قهوه ای (Coniophora puteana) انجام گرفت. خرده چوب های راش پس از 12 ساعت غوطه وری در انیدرید استیک، جهت رسیدن به 3 سطح افزایش وزن (WPG) 5، 9 و 16 درصد به مدت 30، 90 و 240 دقیقه در اتو تحت دمای C °120 حرارت داده شدند. سپس خرده چوب ها با چسب ملامین اوره فرمالدهید (MUF) به میزان 10 درصد بر اساس وزن خشک خرده چوب، چسب زنی و پرس گردیدند. اندازه گیری مقاومت زیستی تخته های فوق مطابق استاندارد EN113انجام شد. بررسی اثر شدت استیلاسیون بر مقاومت زیستی نشان داد که با افزایش شدت تیمار، مقاومت تخته ها در برابر پوسیدگی سفید و قهوه ای افزایش یافت که این اثر در مورد پوسیدگی سفید محسوس تر بود. در واقع با افزایش شدت استیلاسیون از صفر به 16 درصد، کاهش جرم نمونه در برابر پوسیدگی سفید پس از 12 هفته از 8/21% به 97/0% و پس از 16 هفته از 3/36% به 78/1% کاهش یافت و در برابر پوسیدگی قهوه ای پس از 12 هفته،کاهش جرم از 6/32% به 3/11% و متعاقب 16 هفته مجاورت از 9/42% به 8/12% تقلیل پیدا کرد.
    کلیدواژگان: استیله کردن، راش، تخته خرده چوب، مقاومت زیستی، پوسیدگی سفید، پوسیدگی قهوه ای
  • سعید کاظمی نجفی، عبدالرضا نصیری اوانکی، ربیع بهروز صفحه 57
    در این تحقیق تاثیر مواد شیمیایی مختلف بر خواص فیزیکی و مکانیکی چندسازه آرد چوب-پلی پروپیلن مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور نمونه های چند سازه (با نسبت آرد چوب به پلی پروپیلن 50 /50) با سطح مقطع mm210×70 با استفاده از اکسترودر دو مارپیچ ناهمسوگرد، در حضور و عدم حضور سازگار کننده ساخته شدند. سپس نمونه ها به مدت یک هفته در مواد مختلف شیمیایی شامل اسید کلریدریک (10 درصد)، هیدروکسید سدیم (10 درصد) و هیپوکلریت سدیم (2درصد) قرار داده شده و پس از خشک شدن، تغییر وزن و مقاومت های مکانیکی (مدول الاستیسیته، مقاومت خمشی و مقاومت به ضربه بدون فاق) آنها اندازه گیری شدند. ضمنا جهت مقایسه، خواص مکانیکی مواد غوطه ور نشده در محلول های شیمیایی نیز به عنوان شاهد اندازه گیری گردیدند. نتایج نشان دادند که غوطه وری در هیدروکسید سدیم باعث افزایش وزن خشک نمونه ها می شود ولی محلول های اسید کلریدریک و هیپوکلریت سدیم، وزن خشک چند سازه را کاهش می دهند. محلول های شیمیایی باعث کاهش شدید و قابل ملاحظه خواص مکانیکی مورد مطالعه شدند. استفاده از سازگارکننده نتوانست از کاهش شدید خواص مکانیکی مورد مطالعه جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: چند سازه چوب پلی پروپیلن، مقاومت شیمیایی، اسید کلریدریک، هیدروکسید سدیم، هیپوکلریت سدیم، خواص فیزیکی و مکانیکی
  • نجیبه گیلانی پور، اکبر نجفی*، سیدمهدی حشمت الواعظین صفحه 71

    داشتن اطلاعات دقیق در زمینه کارائی سیستم های چوبکشی جنگل به منظور بهبود وضعیت اقتصادی یک پروژه، برای مدیران و پیمانکاران جنگل امری ضروری است. در این پژوهش عملکرد سیستم های چوبکشی تراکتور کشاورزی و سنتی (حمل با قاطر) در حمل الوار به منظور تعیین بهترین ترکیب این دو سیستم ارزیابی شده است. برای مطالعه اجزای کار از روش زمان سنجی پیوسته استفاده، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از 17spss انجام و مدل پیش بینی زمان چوبکشی با بکارگیری مدل رگرسیون چندگانه حاصل شده است. در مدل چوبکشی تراکتور کشاورزی متغیرهای فاصله چوبکشی و شیب و در مدل چوبکشی سنتی متغیرهای فاصله چوبکشی و اثر متقابل فاصله و شیب به عنوان متغیرهای موثر معنی دار شده اند. میزان تولید تراکتور کشاورزی و سیستم سنتی 40/8 و 27/1 مترمکعب در ساعت و هزینه این دو سیستم به ترتیب 15957 و 78434 ریال به ازای هر مترمکعب بدست آمده است. بر اساس نتایج بدست آمده بهترین ترکیب سیستم سنتی و تراکتور تریلی دار در انتقال الوار در صورتی حاصل می شود که تمامی الوارها تا جایی که مسیر چوبکشی وجود دارد با تراکتور حمل شوند و از سیستم سنتی فقط در جاهایی که امکان احداث مسیر چوبکشی ماشین رو نیست استفاده شود که با این ترکیب 35 درصد از هزینه انتقال الوار کاسته خواهد شد.

    کلیدواژگان: سیستم های چوبکشی، زمان سنجی پیوسته، مدل رگرسیون چندگانه، هزینه ساعتی، تولید ساعتی
  • مریم سادات مطهری، پدرام عطارد، وحید اعتماد، انوشیروان شیروانی صفحه 83
    باران ربایی جزء مهم تعادل آبی جنگل کاری ها در مناطق نیمه خشک محسوب می شود. این مطالعه با هدف اندازه گیری میزان باران ربایی طی فصول مختلف در توده جنگل کاری شده کاج تهران (Pinus eldarica Medw.) و تاثیر اندازه باران بر آن واقع در پارک جنگلی چیتگر تهران انجام شد. میانگین سالیانه بارندگی و درجه حرارت منطقه مورد مطالعه به ترتیب 6/267 میلی متر و 2/17 درجه سانتی گراد می باشد. میزان بارندگی در هر بارش با استفاده از شش عدد جمع آوری کننده که در یک فضای باز مجاور توده نصب شده بودند، اندازه گیری گردید. برای اندازه گیری میزان تاج بارش، تعداد 45 جمع آوری کننده در زیر توده به طور تصادفی نصب گردید و اندازه گیری ها از مهر 1388 تا اردیبهشت 1389 انجام شد. از 30 بارندگی اندازه گیری شده با مجموع عمق 8/164 میلی متر، 2/61 میلی متر آن (به طور میانگین 4/61 درصد از بارندگی در هر بارش) به باران ربایی اختصاص یافت. در این مدت، در فصل پاییز، زمستان و بهار (تا اواسط اردیبهشت) به ترتیب 11، 10 و 9 مورد باران با اندازه تجمعی 6/43، 6/72 و 6/48 میلی متر ثبت شد که از این مقادیر متوسط باران ربایی به ترتیب 8/65، 1/55 و 9/62 درصد از بارندگی برآورد شد. نتایج این مطالعه، روابط قوی بین باران ربایی و اندازه باران را نشان داد به طوری که با افزایش اندازه باران، سهم باران ربایی یا نسبت باران ربایی به بارندگی در هر بارش، کاهش نشان می دهد. باران ربایی بخش قابل توجهی از بارندگی در هر بارش را در توده جنگل کاری شده کاج تهران به خود اختصاص می دهد و از آنجاییکه آب عامل محدود کننده استقرار و رشد جنگل کاری ها در مناطق نیمه خشک است، بنابراین اندازه-گیری و دانستن مقدار باران ربایی از اهمیت زیادی در این مناطق برخوردار است.
    کلیدواژگان: باران ربایی، جنگل کاری، کاج تهران، مناطق نیمه خشک، اندازه باران، پارک چیتگر
  • سارا معتکف ماسوله، تیمور رستمی شاهراجی، امیر اسلام بنیاد صفحه 97
    درجه بندی نهال در نهالستان یکی از معیارهای اصلی در تولید نهال های با کیفیت مطلوب می باشد. تولید نهال با کیفیت خوب علاوه بر زنده مانی بالا در رویش آن در عرصه نیز موثر است. هدف این مطالعه درجه بندی نهال های تولید شده توسکا و پلت در دو نهالستان شاندرمن و صفرا بسته در استان گیلان است. از هر گونه تعداد 100 اصله نهال به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب گردید و عواملی چون: قطر یقه، ارتفاع نهال، تعداد ریشه های فرعی و سطح برگ (بخش فتوسنتزکننده) اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین قطر یقه با عواملی چون تعداد ریشه های فرعی، سطح برگ و ارتفاع نهال همبستگی معنی دار در سطح 1% وجود دارد و بر اساس قطر یقه، نهال ها درچهار دسته 1، 2، 3 و 4 درجه بندی شدند.مناسب ترین قطر یقه برای نهال های توسکا بین 6 تا 8 میلیمتر و برای افرا پلت بین 10 تا 14 میلیمتر مشخص شد.
    کلیدواژگان: توسکای ییلاقی، افراپلت درجه بندی نهال جنگلی، قطر یقه نهال، نهالستان شاندرمن، نهالستان صفرا بسته
  • سعید مهدوی، حسین کرمانیان، امید رمضانی، صفدر مولوی صفحه 107
    بر اساس نتایج طرح تحقیقاتی بررسی سازگاری ارقام مختلف صنوبر در کرج، دو رقم تندرشد صنوبر شامل رقم های ورنی روبنسیز و کاستانزو گونه ارومریکن1 انتخاب شدند. نمونه برداری از ارتفاع برابر سینه 3 پایه درخت 12 ساله از هر رقم انجام شد. بین میانگین طول، پهنا و ضخامت خرده چوبها اختلاف معنی داری وجود نداشت. عوامل متغیر پخت کرافت شامل زمان پخت در 5 سطح (15 تا 75 دقیقه) و میزان مواد شیمیایی در 2 سطح (قلیائیت فعال 18% با سولفیدیته 23% و 20% با 25%) بوده اند. با توجه به بازده قابل قبول، عدد کاپا و وازده خمیرکاغذ، زمان پخت 45 دقیقه، قلیائیت فعال 18% با سولفیدیته 23% به عنوان شرایط بهینه تولید خمیرکاغذ برای ساخت کاغذ دست ساز انتخاب شدند. رفتار پالایش پذیری الیاف خمیرکاغذ تهیه شده از دو رقم برای رسیدن به درجه روانی 400 میلی لیتر استاندارد کانادایی نشان داد که اختلاف بین دو شاخص برای خمیر کاغذ از این دو رقم معنی دار نیست. طبقه بندی الیاف خمیرکاغذ به دست آمده با استفاده از دستگاه بوئرمک نت2 رقم کاستانزو را با شاخص طول الیاف بیشتر و نرمه کمتر، نشان داد. مقایسه آماری ویژگی های دو رقم از نظر میزان تولید چوب و نیز خمیر و کاغذ دست ساز نشان داد که رقم کاستانزو در شاخص مقاومت به ترکیدن و میانگین طول الیاف خمیرکاغذ و رقم ورنی روبنسیس در میزان رویش و شاخص مقاومت به پاره شدن برتر است و در سایر ویژگی ها بین آنها تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: صنوبر، خمیر کاغذ گرافت، بازده، عدد کاپا، طبقه بندی الیاف، مقاومت های کاغذ
  • فاطمه نجفی هرسینی، کامبیز پورطهماسی، علی نقی کریمی صفحه 119
    بسیاری از ویژگی های درختان از جمله پهنای حلقه های سالانه تحت تاثیر تغییرات آب و هوایی قرار می گیرند. این تحقیق، اثر دما و بارندگی را بر روی حلقه های رویش گونه Quercus infectoria بررسی می کند. به منظور انجام این تحقیق 22 درخت قطور و سالم گونه مازو از جنگل های بلوط واقع در شهرستان جوانرود استان کرمانشاه با مختصات جغرافیایی 34 درجه و 47 دقیقه و 30 ثانیه شمالی و 46 درجه و 20 دقیقه و 6 ثانیه شرقی، انتخاب گردیدند. نمونه ها به وسیله مته رویش سنج تهیه شدند. پس از آماده سازی سطح نمونه ها، پهنای حلقه های رویش توسط بینو کولار و میز اندازه گیری LINTAB5 و نرم افزار TSAP اندازه گیری شد. تطابق زمانی بین نمونه ها نیز با نرم افزار TSAP به انجام رسید. نمونه های 6 درخت به علت عدم تطابق زمانی مناسب حذف گردیدند. کرونولوژی منطقه با استفاده از نرم افزار ARSTAN تهیه گردید. داده های بارندگی و دما از نزدیک ترین ایستگاه هواشناسی منطقه گردآوری شدند و تاثیر آنها بر روی حلقه های سالانه درختان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که به علت گرم و خشک بودن منطقه بارندگی تاثیر مثبت و دما اثر منفی بر روی رویش درختان داشته است. بیشترین اثر مثبت و معنی دار بارندگی در ماه های مارس (اسفند) و می (اردیبهشت) و بیشترین اثر منفی و معنی دار دما در ماه های ژانویه (دی)، فوریه (بهمن) و ژوئن (خرداد) مشاهده گردید. همچنین مشاهده گردید که تاثیر بارندگی بر روی رشد درختان بلوط بیشتر از دما بود.
    کلیدواژگان: گاه شناسی درختی، حلقه رویش سالانه، دما، بارندگی، بلوط مازو
|
  • T. Partovi, S. A. Mirshokraie Page 1
    In this study, Derivatization Followed by Reductive Cleavage (DFRC) method is used to investigate the structures of milled wood and dioxane lignin of Populus nigra. After carrying out DFRC reactions, the structures of constituents resulted from these two kinds of lignin were investigated by using several spectral methods such as NMR, GC-MASS and GPC. The results obtained from chromatography and spectroscopy studies of these methods have been compared. These comparative results show that the dominant structural components of these two kinds of lignin are obtained from cleavage of β-O-4 bonds. The main components obtained from dioxane lignin and milled wood lignin are 4-hydroxy-3,5-dimethoxy-1-phenyl propene and 4-hydroxy-3,5-dimethoxy-1-phenyl-γ-hydroxy propene (syringyl structures), respectively. Also, there are some guaiacyl structures in these components.
    Keywords: Populus nigra, Milled Wood Lignin (MWL), Dioxane Lignin, Derivatization Followed by Reductive Cleavage Method (DFRC)
  • E. Hayati, B. Majnounian, E. Abdi, A. Dastranj, A. Nazari Samani Page 19
    Forest road networks are essential structures to achieve the forestry aims, but these structures include most implemental and environmental costs. To minimize these costs, the effective factors have to be considered in forest road design which landslide susceptibility is one of the major factors. Road construction on susceptible terrain increase road maintenance cost and environmental impacts. Landslide hazard zonation is a method that can be applied to recognize and avoid the unstable terrain. In this research, the landslide hazard zonation map of Baharbon district in Kheyroud Research Forest was developed using a combined model, AHP and Density Area methods. First, Landslides distribution map of study area was prepared in ArcGIS using field observations and then the map of effective factors in landslide occurrence were prepared. To determine the weight of effective factors AHP was used. Afterward a bivariate statistical model, Density Area, was used for calculating the weight of classes of effective factors maps. By combining the effective factors maps and classifying the combined map with regard to breakpoints of frequency curve, the landslide hazard zonation map was developed. According to the results, 14.7%, 26.9%, 38.9%, 15% and 4.5% of the district were classified as very low, low, moderate, high and very high hazard, respectively. Finally due to lack of landslide occurrence in slope class of 0-15%, as well as it is suitable slope for road design, this class was suggested as positive control points. The other slope classes that were in low and very low hazard were defined as second priority for road design. Road building in high and very high hazard is possible, if increasing the number of culverts, also biological and mechanical reinforcements of cut and fill slopes.
    Keywords: Forest road network, Landslide, Density area, AHP
  • R. Zolfaghari, M. Nazari, Kh. Karimi, P. Fayyaz, S. Alvaninejad Page 33
    Conservation and development of Zagros oak forests requires collecting appropriate seeds for reforestation and afforestation plans. For this purpose, seeds of 60 trees of Quercus brantii, infectoria and libani (20 trees from each species) were collected from forests of Baneh, western Iran. After picking up 5 trees with distinct seed weight, the correlation between seed morphological characteristics and its growing traits like seed germination parameters and primary growth of seedling was investigated. The results showed that Quercus libani had larger seeds and seedlings compare to other species, but no significant differences in germination rate were observed between these three species. Also Quercus infectoria showed highest average time of germination. Regardless of species, primary growth of seedlings was affected by different seed morphological characteristics. So that, wider, more circular, bigger and heavier seeds produced larger seedlings. This correlation was higher in Quercus brantii and lower in Q. infectoria. But, there was no significant correlation between seed morphology and germination parameters in three oak species.
    Keywords: Quercus brantii, Quercus infectoria, Quercus libani, Seed morphology, Germination, Seedling growth
  • M. Ghorbani Kokandeh, K. Doosthoseini, A. N. Karimi, B.Mohebby Page 47
    This research was conducted to investigate the effect of acetylation on bioresistance of particleboard produced from acetylated wood chips of Fagus orientalis exposed to white (Trametes versicolor (and brown (Coniophora puteana) rot fungi. After 12 hours of soaking in acetic anhydride, in order to achieve three levels of weight gain,namely 5, 9 and 16%, acetylated particles were heated in an oven at 120 ˚C for 30, 90 and 240 minutes, respectively. Acetylated and nonacetylated (control) boards were produced with 10% melamine urea formaldehyde (based on the oven-dry weight of particles) and pressed. These boards were tested for decay resistance according to EN113 standard method. Results showed that by increasing the level of acetylation, bioresistance of boards increased for both white and brown rots. However, this effect was more obvious for white rot. In fact, by increasing the level of acetylation from zero to 16%, the weight loss of white brown rotted samples reduced from 21.8% to 0.97% and from 36.3% to 1.78% and for brown rotted samples declined from 32.6% to 11.3% and from 42.9% to 12.8% after 12 and 16 weeks, respectively.
    Keywords: Acetylation, particleboard, bioresistance, white rot, brown rot
  • S. Kazemi Najafi, A. Nasiri Avanaki, R. Behrooz Page 57
    In this research, the effects of different chemical reagents on physical and mechanical properties of wood flour-polypropylene composites were investigated. For this purpose, wood flour and polypropylene were compounded (at 50% fiber loading) in a counter-rotating twin-screw extruder in the presence or absence of MAPP to produce the composites. The nominal cross section of the manufactured composites was 70*10 mm2. The specimens were immersed in NaOH (10%), HCl (10 %) and NaClO (2 %). After one week of immersion, the specimens were oven- dried and changes of oven-dried weight and mechanical properties (flexural modulus, flexural strength and un-notched impact strength) were determined. The mechanical properties of the composites immersed in chemical solutions were compared with the non-immersed composites (as control). From the results, the composites immersed in NaOH exhibited higher oven dried weight whereas those immersed in HCl and NaClO exhibited lower oven dried weights. All chemical reagents significantly reduced the mechanical properties of the composites. The addition of 2% MAPP could not considerably reduce the effect of chemical reagents on mechanical properties of studied formulations.
    Keywords: Wood flour, polypropylene composites, NaOH, HCl, NaClO, physical, mechanical properties
  • N. Gilanipoor, A. Najafi, S.M. Hesmatollvaezin Page 71

    Having accurate information regarding to performance of skidding operations is essential to improve the economic status of a project for forest managers and contractors. The current study assessed the performance of farm tractor and mule logging systems to determine optimum combination of them. For this purpose continuous time study was used. The production model was developed using multiple regression model. Independent effective variables on farm tractor productivity were identified as skid trail slope and skidding distance and for animal system productivity the effect of skidding distance and interaction of distance and slope were significant. Productivity rate of farm tractor and animal skidding were 8.40 and 1.27 m3/hr, respectively. Costs of farm tractor and mule system were estimated 15,957 and 78,434 Rials per cubic meter, respectively. The results indicated that to reach best combination of two systems, timber must be transported as far as possible on skid trails by tractor, in this case total skidding cost will be reduced by 35%. Animal skidding system still must be limited in area where there is impossible to construct skid trail.

    Keywords: Skidding systems, Animal skidding, Farm tractor, Continuous time study, Multiple regression model, Hour cost, Hour productivity
  • M. Motahari, P. Attarod, V. Etemad, A. Shirvany Page 83
    Rainfall interception loss (I) is an important component of water balance in arid and semi-arid climate zones. The goal of this project was to quantify interception of different seasons and to determine the role of rainfall size in controlling interception in a mature semi-arid Pinus eldarica Medw. afforestation in Chitgar Forest Park near Tehran, Iran, where mean annual precipitation, and air temperature are 267.6 mm and 17.2˚C, respectively. The gross rainfall (GR) was measured based on average records of six manual collectors installed in an open area adjacent to the stand and throughfall (TF) was collected by means of forty five manual collectors, similar to GR collectors, placed randomly beneath the canopy. Interception was calculated as the difference between GR and TF. Measurements were recorded based on rainfall events from September, 2009 to May, 2010. For the study period with 30 recorded rainfall events, GR and rainfall interception loss (I) totaled 164.8 and 61.2 mm respectively. The ratio of I:GR had a range of 19.5% to 100%, with 61.4% as the average value. During this period, the cumulative GR depths of 11, 10, and 9 rainfall events in autumn, winter, and spring were 43.6 mm (I= 65.8%), 72.6 (I= 55.1%), 48.6 mm (I= 62.9%), respectively. On the event scale, there was a strong logarithmic correlation between I:GR and GR in all seasons. As the size of rainfall events increased, the ratio of I:GR decreased. The results demonstrated that intercepted rainfall represents a considerable portion of GR in P.eldarica afforested regions of the semi-arid climate zone of Iran where soil moisture is a limiting factor in plant growth and productivity.
    Keywords: Afforestation, Chitgar Forest Park, Pinus eldarica, Rainfall interception, Semi, arid climate zone, Rainfall size
  • S. Moetekef Masooleh, T. Rostami Shahraji, A. I. Bonyad Page 97
    Seedling grading is one of the main aspects of producing good quality seedling in forest nursery. It is obvious that good quality seedlings would have highly survival and performance in field after out planting. This study was conducted to grade Acer velutinum and Alnus glutinosa seedling in Shanderman and Safrabasteh forest nurseries in Guilan province. For each species, 100 seedlings were selected randomly from seedbed. Collar diameter, height, number of root and leaf area of seedlings were measured. The results indicated that there was significant correlation at 1% level, between collar diameter with number of roots, leaf area and seedling height. Furthermore, it is cleared that the seedling could be graded by collar diameter in four classes. Suitable collar diameter for Alnus glutinosa and Acer velutinum were 6 – 8 mm. and 10 – 14 mm, respectively.
    Keywords: Acer velutinum, Alnus glutinosa, seedling grading, collar diameter
  • S. Mahdavi, H. Kermanian, O. Rameani, S. Molavi Page 107
    Based on the results of field experiments on poplar clones in Karaj, two fast-growing Clones of Populus euramericana i.e. P.e. vernirubensis & P.e. costanzo were selected for pulping investigation. Three trees from each clone at the age of 12 years were selected and samples were cut at the breast height. Average length, width and thickness of the chips showed no significant difference. Kraft pulping variables including five pulping times (15 to 75 min.) and two chemical charges (18 % AA at 23 % Sulfidity and 20 % AA at 25 % Sulfidity) were applied. The accepted yield, kappa number and rejects measurement of pulps showed that the optimal pulping condition is cooking time 45 min and AA 18% at 23% Sulfidity. The pulps from the two clones showed no significant difference in pulp beatability to target freeness of 400 ml CSF. Bauer McNett fiber classification test showed that P.e. costanzo provides higher fiber length and lower fines content. Statistical comparison of wood production, pulp and handsheet properties of the two clones indicated that P.e. costanzo is superior clone in burst strength index and average fiber length, whereas P.e. vernirubensis is more suitable in terms of growth rate and tear strength index. Significant differences were not observed between clones in other properties.
    Keywords: Populus, kraft pulp, screen yield, kappa number., fiber classification, paper strengths
  • F. Najafi Harsini, K. Pourtahmasi, A. N. Karimi Page 119
    Many characteristics of the trees including annual ring width are affected by climate variations. This research investigates the effect of temperature and precipitation on tree rings of Quercus infectoria. Twenty two healthy and thick trees were selected from oak forests located in the region near Javanrood in Kermanshah with geographical coordinations of 34° 47' 30"N and 46° 20' 6E". Samples were taken by increment borers. After preparing the sample surfaces, rings width were measured by binocular and LINTAB measurement table and TSAP software. Cross dating was carried out using TSAP software. Data of six trees were excluded because of low cross-dating indexes. ARSTAN software was used to develop the ring-width chronology. Data of temperature and precipitation were collected from the nearest meteorological station and their effect on tree-rings were investigated. The results showed that temperature had a negative effect whereas precipitation had a positive effect on rings width because of warm and dry condition of the region. Rings width was positively and significantly correlated with precipitation in March and May while temperature affected the rings width negatively and significantly in January, February and June. The effect of precipitation on tree growth was more significant than temperature.
    Keywords: Dendrochronology, Annual ring width, Temperature, Precipitation, Quercus infectoria