فهرست مطالب

متن شناسی ادب فارسی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1391)

مجله متن شناسی ادب فارسی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید احمد پارسا، یوسف طاهری صفحات 1-16
    پژوهش حاضر به بررسی وجوه روایتی در حکایت های مرزبان نامه بر اساس نظریه تزوتان تودوروف می پردازد. بر این اساس، وجوه اخباری، خواستی و فرضی و زیر مجموعه آن ها چون وجوه الزامی، تمنایی، شرطی و پیش بین، در این اثر بررسی می گردد. شناسایی نوع روابط میان شخصیت ها، کشف ساختار نهایی داستان ها بر اساس بسامد وجوه روایتی و شناخت عوامل بنیادین شکل گیری و حرکت منطقی داستان های مرزبان نامه، از اهداف این پژوهش به حساب می آیند. براساس پژوهش حاضر، روابط شخصیت ها در داستان های مرزبان نامه بر مبنای روش منطقی و استوار بر کنش مثبت و خردمندانه است. بنابراین شخصیت ها از کنش منفی و توسل به فریبکاری جهت تحقق خواسته های خویش، کم تر سود می جویند. وجه الزامی و شرطی از کمترین بسامد و وجه تمنایی و پیش بین از بیشترین بسامد برخوردار می باشند. تقابل وجه تمنایی با وجه الزامی، شالوده شکل گیری و حرکت منطقی بسیاری از داستان ها محسوب می شود.
    کلیدواژگان: وجوه روایتی، مرزبان نامه، تزوتان تودوروف، ساختار، روایت، حکایت
  • فخرالسادات خامسی هامانه، محمد جواد شریعت، محمود الهام بخش صفحات 17-38
    ره یافت به ذخیره های واژگانی متون کهن و شناخت آنها، افزون بر کارآمدتر نمودن و غنی سازی بیشتر گستره واژگان زبان فارسی، گامی موثر در بررسی سیر تاریخی زبان فارسی در حوزه لغات و اصطلاحات خواهد بود. تفسیر قرآن مجید، معروف به تفسیر کمبریج، یکی از ارزشمندترین آثار در بررسی جایگاه متون منثور در زبان شناسی تاریخی و پژوهش های واژه شناسی متون کهن است. اهمیت واژگانی این کتاب، فراتر از یک تفسیر قرآن است و در این زمینه با بسیاری از شاهکارهای ادب فارسی برابری می کند. یکی از سازوکارهای قابل اعتنای این تفسیر و شاید وجه تمایز شاخص آن در قیاس با دیگر ترجمه های کهن قرآن، همسانی پرکشش و شیرین واژگانی و ساختاری زبان آن با اشعار سبک خراسانی؛ بویژه در کاربرد گونه بایسته و سامان یافته واژه هاست. این مقاله با نگاهی ویژه به اثر ارجمند تفسیر قرآن کمبریج به عنوان نمونه ای گرانقدر از گنجواژه های زبان فارسی، به موضوع ارزش زبان شناختی و واژگانی متون کهن پرداخته است. به این منظور، با محوریت مقایسه واژگانی تفسیر کمبریج با اشعار سبک خراسانی، 36 واژه شاذ و نادر از این کتاب انتخاب و با 40 متن کهن فارسی متعلق به قرون چهارم تا ششم هجری مقایسه شده است که از این تعداد 18 منبع از آثار منظوم، 10 منبع از آثار قرآنی، 6 منبع از فرهنگ های فارسی و عربی به فارسی و 6 منبع از دیگر آثار منثور کهن هستند. داده های آماری این پژوهش و سنجش، در بخش نتیجه گیری، ارائه و تحلیل و ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن کمبریج، واژگان، اشعار سبک خراسانی، متون قرآنی، فرهنگ
  • میلاد جعفرپور، مهیار علوی مقدم صفحات 39-60
    بررسی آثار حماسی- پهلوانی منثور فارسی که تحت تاثیر شاهنامه و پیرو سنت روایی پدید آمده اند، یکی از حوزه هایی است که در جریان پژوهشی عصر حاضر مورد توجه قرار نمی گیرند. امیرارسلان واپسین نمونه برجسته و اثرگذار جریان زوال یافته داستان های روایی فارسی است که در عصر قاجار به صورت نقالی توسط نقیب الممالک شیرازی روایت شده و به وسیله توران دخت، فرزند ناصرالدین شاه به کتابت درآمده است. تاثیر و نفوذ این داستان در صفوف مختلف اجتماعی- فرهنگی ایران، خود گویای اهمیت و جایگاه این اثر بوده است، اما درک ارزش محتوایی امیرارسلان، در گرو بازشاخت بن مایه های ساختاری چارچوب کلی این اثراست که همانند سایر نمونه های مشابه خود، به علت گستردگی و حجم این دسته از آثار، در بطن امیرارسلان گنگ و ناشناخته باقی مانده است. نگارندگان با درک ضرورت انجام پژوهش در زمینه درون مایه شناسی داستان های روایی فارسی و فقر پژوهشی موجود در مورد داستان امیرارسلان، ساختار بن مایه های داستانی امیرارسلان را در چهار بخش بن مایه های شگفت انگیز، بن مایه های حماسی- عیاری، بن مایه های عاشقانه و بن مایه های دینی، بررسیده اند. مشخصه اصلی شکل گیری بن مایه ها در این اثر، وجود دو عامل تکرار و برانگیزندگی است. از دیگر ویژگی های آشکار این بررسی، تاثیر شاهنامه در امیرارسلان است که در اثر روایت از طریق نقالی، این پیوند و پیوستگی صورت گرفته است و تلمیحات شاهنامه ای موجود در امیرارسلان، خود بیانگر این موضوع می باشد.
    کلیدواژگان: امیرارسلان، بن مایه های داستانی، سنت روایی، نثر حماسی، پهلوانی
  • ناصر محسنی نیا، وحیده نوروززاده چگینی صفحات 61-74
    با تعمق در آثار ادبی می توان تاثیر دین را در اندیشه و اعتقاد مردم ریشهیابی کرد و آن را آینه ای از باورهای جامعه دانست که آنها را در رسیدن به اهداف عالی، پیروزی بر ظلم و یافتن راه حقیقت راهبری می کند. هنگامی که شعر فارسی رونق گرفت، شاعران از طریق قرآن و دیگر کتابهای دینی با داستانهای پیامبران آشنا شده بودند. در این زمان، فرهنگ اسلامی و داستان پیامبران نیز رفته رفته در اذهان بسیاری از مردم رسوخ کرده و بخشی از ذهنیات آنان را تشکیل می داد. اشاره های بسیاری در اشعار پارسی؛ بخصوص در قصیده ها مشاهده می گرددکه به طور مستقیم یا غیرمستقیم ما را متوجه اساطیر مختلف ملی و داستانهای دینی می کنند. شاعران با دستمایه قرار دادن اساطیر و داستانهای مختلف در پی غنی کردن کلام خود بوده اند که همین امر باعث زنده نگهداشتن تاریخ، آداب و رسوم، دین، آیین ها و... شده است. در بررسی قصاید دیده شدکه در برخی قرنها نفوذ این داستانها بیشتر شده که به طور مفصل به سیر تحول داستانها و علل آن می پردازیم. در این مقاله که با هدف بررسی داستانهای پیامبران در قصاید شاعران انجام گرفته، برخی از اساطیر ایرانی و سیر تحول آنها، داستانهای پیامبران و علل نفوذ و آمیخته شدن آنها با اساطیر ایرانی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اساطیر ملی، داستان های دینی، پیامبران، قصیده پارسی
  • قربانعلی ابراهیمی، مریم محمودی صفحات 75-92
    هفت خوان رستم به طور اخص و هفت خوان های دیگر ایرانی، همچون هفت خوان اسفندیار یا شبه هفت خوان گرشاسپ، نوعی جستجوی جاودانگی است. نوعی نبرد با نفس درون و با هدف آسان کردن دشواری هاست، دشواری های راه تکامل و عروج انسان. پژوهش حاضر با بررسی و تحلیل هفت خوان های ایرانی بر آن است که در خوان چهارم همه هفت خوان ها، با وجود آنکه ظاهرا بن مایه آن ها مواجهه پهلوان با زن است؛ اما در پس این مواجهه باید نمادهای اسطوره ای دیگری را جستجو کرد. خوان چهارم که در ظاهر نبرد میان مرد (پهلوان، قهرمان) و زن است در اساس و ریشه نبردی میان آتش و آب است. آتش پسر اهورامزدا است و آب دشمن آن است. آب که روزگاری نماد تقدس و پاکی اهورا بود، در عصر ساسانی و پس از تسلط افکار زروانی بر دستگاه دینی عصر، به عنصری اهریمنی تبدیل گشت. با تجزیه و تحلیل خوان چهارم رستم، اسفندیار، گرشاسپ، هراکلس و نیم نگاهی به داستان های زال و رودابه، سام نامه خواجوی کرمانی، خسرو و شیرین نظامی و کلیدر محمود دولت آبادی به اثبات این نظریه پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، اسطوره، هفت خوان، خوان چهارم، زن ستیزی، آتش، آب، زروانیسم
  • اسدالله جعفری صفحات 93-108
    پیرنگ در ادب داستانی، ساختمان و اسکلت بندی یک داستان است، به طوری که ضمن رعایت قصه (توالی زمانی کارکردها)، بر روابط علی و معلولی نیز استوار باشد. در داستان سیاوش، گرچه با داستانی حماسی رو به رو هستیم؛ وجود مشترکات ساختاری میان این داستان و درام و تراژدی، اپیزود نخست این داستان؛ یعنی تا ترک وطن سیاوش را «داستانی دراماتیک» و اپیزود دوم آن را، از ورود به توران تا کشته شدنش، به عنوان «داستانی تراژیک» معرفی می نماید. از سوی دیگر در بررسی ساخت بن مایه ای داستان سیاوش، این داستان را می توان در سه واحد بن مایه ای خلاصه کرد که هر واحد در شکل یک پی رفت سه تا پنج کارکردی قابل ذکر هستند. این سه واحدبن مایه ای به ترتیب تحت عناوین «پی رفت مرگ و رستاخیز»، «پی رفت جوانمرگی» و «پی رفت حسادت و سعایت» مطرح می شوند که در داستان مورد پژوهش ما در قالب سه قصه «سیاوش و سودابه»، «سیاوش و کاووس» و «سیاوش و افراسیاب» قابل بررسی اند. تحلیل فرهنگی، اجتماعی و تاریخی هر یک از واحدهای بن مایه ای فوق، در میدانی فراگیرتر از حد یک قصه، هر واحد را به صورت الگویی ساختاری مطرح می سازد که داستان های متعددی را در ادبیات ایران و جهان تحت پوشش ساختاری خود قرار می دهد. از این رهگذر هر یک از قصه های سه گانه مطرح در داستان سیاوش نمونه ای خواهند بود از انبوه داستان های متاثر از یک واحدبن مایه ای که بعضا به صورت یک «واحداسطوره ای» تجلی می نمایند.
    کلیدواژگان: شاهنامه، داستان سیاوش، پیرنگ، پی رفت، واحدبن
  • لیلا رضایی، عباس جاهدجاه صفحات 109-124
    با وجود سنت غالب کاربرد راوی سوم شخص (دانای کل) در حکایتهای فارسی، سعدی در حدود یک چهارم از حکایتهای کتاب گلستان (48 حکایت) از راوی اول شخص بهره گرفته است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل چگونگی کاربرد شیوه روایت اول شخص در گلستان سعدی، به بررسی این حکایتها پرداخته است. این بررسی در سه بخش انجام گرفته است: نخست، حضور راوی اول شخص در جایگاه قهرمان، قهرمانیار، شخصیت فرعی یا شاهد در تمام حکایتها شناسایی و در قالب آمار دقیق ارائه شده و سپس به بررسی حکایتهای خودزندگینامهای سعدی در گلستان و سرانجام به تحلیل کارکردهای شیوه روایت اول شخص در این حکایتها پرداخته شده است. نتیجه این بررسی نشان میدهد، سعدی در بابهای «در ضعف و پیری» و «در تاثیر تربیت» بیش از تمام بابهای دیگر از روایت اول شخص استفاده کرده که میتواند نشان دهنده اهمیت این موضوع برای او و کثرت تجربه های وی در این موضوعات باشد. کمترین کاربرد نیز مربوط به باب «در سیرت پادشاهان» است که عدم دلبستگی سعدی به جایگاه های قدرت را نشان میدهد. شخص در کتاب گلستان، راوی اول شخص در سطوح و مراتب گوناگونی از قهرمان تا شاهد، حضور دارد.
    کلیدواژگان: روایت، راوی اول شخص، خودزندگینامه، گلستان سعدی
  • محمدرضا یوسفی، الهه حیدری صفحات 125-140
    آیه نور، به دلیل ساختار تمثیلی اش، همواره یکی از پر رمز و رازترین آیات قرآن شناخته شده است. از این رو، عرفای بسیاری سعی کرده اند، ساختار پیچیده و مفاهیم عمیق آن را رمزگشایی کنند. در این موضوع آثار شیخ عزیزالدین محمد نسفی، عارف بزرگ قرن هفتم، از برجسته ترین متونی است که می تواند به عنوان منبعی غنی و سودمند ما را در به دست آوردن سیر تاویلی این آیه و رمزگشایی های فلسفی و صوفیانه آن یاری رساند. نسفی به عنوان یک عارف، علاوه بر اینکه خود وارث تفکر بالنده پیشین است؛ با خلق نگرشی عمیق و جدید و نیز نگاهی تازه و بدیع به بررسی مفاهیم آیه نور پرداخته است. او در این راه، سنت فکری قرون گذشته را به تحولات گسترده قرن هفتم پیوند می زند. ثمره این پیوند، شکل گیری نگاهی نو، به تمثیلات و ساختار پیچیده آیه نور است. نسفی در این مقوله هم از روش فلاسفه مشایی در استدلال و تعلیل استفاده کرده است و هم از میراث گران بهای فلاسفه اشراقی در تاویل و تحلیل. ضمن آن که وی در این راه از دریافت های عارفانه در تفسیر آیه نیز بهره کامل برده است. در این مقاله کوشش شده علاوه بر تحلیل تاویلات نسفی از آیه نور، شباهت ها، تفاوت ها و نوآوری های وی در مقایسه با بعضی از حکما و عرفای صاحب نظر مقدم براو نیز مشخص شود.
    کلیدواژگان: تاویل، مشکات، زجاجه، وحدت وجود، معرفت نفس، انسان کامل، توحید
|
  • A. Parsa, Y. Taheri Pages 1-16
    The current research will discuss narrative features in Marzban’nameh tales based on the theory of Tzvetan Todorov. On the basis of this، we study indicative، imperative، and imaginative moods with their subdivisions like: obligatory، optative، conditional، and anticipative moods. Identifying the type of relations between characters، finding the final structure of tales on the basis of frequency of narrative aspects and recognizing the basic factors in the formation and logical progress of tales in Marzban’nameh، are the goals of this research. The results show that relationship between characters of Marzban’nameh tales is reasonable and their behavior is positive. Thus، they do not utilize cheating and do not resort to deception and we cannot find any negative point in their behavior. The obligatory and conditional moods are less and anticipative moods have a greater frequency in tales. Opposition of optative and anticipative moods is fundamental in the formation and development of many tales.
    Keywords: narrative aspects, Marzbannameh, Tzvetan Todorov, structure, narrative, tale
  • F. Khamesi Hamaneh, Mj Sharieat, M. Elham Bahksh Pages 17-38
    Approaching old texts’ lexical reservoirs and recognizing them not only leads to more enrichment and productivity of Persian language vocabularies but also can be an effective pace toward investigating historical trend of Persian language in the domain of words and terminologies. Holy Quran’s interpretation، known as Cambridge commentary، is doubtlessly among the most valuable works for investigating the status of prose texts in historical linguistics and terminological researches of old texts. One of the notable tools of this interpretation، and maybe its distinctive feature compared to other old commentaries of the Quran، is the elegant attractive homogeneity between its lexical and linguistic structure and Khorasani’s style، especially in its proper and organized usage of words. Taking a special look at the lofty Cambridge commentary of the Quran as a precious sample of Persian language lexicons، this article explores the linguistic value of old texts. Hence، setting a lexical comparison of Cambridge commentary with Khorasani poems’ style as a pivotal element، 36 rare words are chosen from this book and compared with 40 Persian old texts belonging to 4th-6th Hegira centuries. Among them، 18 sources are in verse form، 10 are Quranic، 6 are Persian and Arabic dictionaries to Persian and 6 sources are other old prose works. Statistical data of this research are analyzed and evaluated in conclusion section.
    Keywords: Cambridge commentary of the Quran, vocabularies, Khorasani style's poems, Quranic texts, dictionaries
  • M. Ja´Afarpoor, M. Alavi Moghaddam Pages 39-60
    The study of Persian epic-heroic prose works، created under the influence of Shahnameh and following narrative tradition، is one of the fields which is not considered in present research trend. Amir Arsalan is the last outstanding and influential instance of declined current of Persian narrative stories which was being narrated by Naghib-al-Mamalek Shirazi in the form of Naghali in Qajar period and has been inscribed by Touran Dokht، the daughter of Nasir-al-Din Shah. The influence of this story among various socio-cultural classes of Iran shows the importance and status of this work but the real value of this story can be understood only through investigation of its structural motives. Knowing the necessity of a research on motives of Persian narratives and the lack of research on Amir Arsalan، the authors of this article study the fictional motives of this story in four sections: marvelous motives، epic-picaresque motives، romantic motives and religious motives. The main feature of motives in this work is the presence of two factors، that is، repetition and stimulation. Another characteristic of this study is the influence of Shahnameh on Amir Arsalan which has took place through Naghali and the allusions to Shahnameh which are present in Amir Arsalan is an evidence for this matter.
    Keywords: Amir Arsalan, fictional motives, narrative tradition, epic, heroic prose
  • N. Mohseninia, V. Norouzzadeh Chegini Pages 61-74
    Searching in literary works، we recognize the influence of religion on people’s thoughts. Religious beliefs are a mirror of the society ideals which guide them towards high goals، victory over cruelty and the way to truth. When Persian poetry flourished، poets had become familiar with the stories of the Prophets through the Koran and other religious books. At that time، the Islamic culture and stories of the Prophets gradually penetrated to the minds of many people and formed part of their mentality. Many hints are observed in Persian odes that، directly or indirectly، remind us of various national myths and religious stories. Poets used different stories in their works to enrich their poems. This matter keeps alive the history، customs، religion، rituals etc. In studying the odes، it was seen that in some centuries the influence of these stories increased and we describe in detail the evolution of stories and reasons of such influence. In this article، we study some Persian myths and Prophets’ tales and state the reasons of their prevalence and mixture with Persian myths.
    Keywords: Persian myths, religious story, Prophets, Persian ode
  • Gh Ebrahimi, M. Mahmoodi Pages 75-92
    The seven-adventures of Rostam، in particular، and other Iranian seven-adventures such as Esfandyar seven-adventures or Gorshasp pseudo-seven-adventures are a kind of eternity search، a kind of battle with selfhood that aims to facilitate the problems، the difficulties of evolution way and human ascent. By discussing and analyzing Iranian seven-adventures، this research aims to study the fourth adventure of all the seven-adventures، which is، at the surface، the battle between man (hero، champion) and woman but، in essence، it is the battle between fire and water. Fire is the son of Ahura Mazda and water is its enemy. Water، which was at one time the symbol of holiness and purity of Ahura، became a satanic element during Sassanid era and following the dominance of Zorvani thoughts on religious system of that time. By analyzing Rostam، Esfandyar، Gorshasp، Heracles fourth adventure and looking at Zal and Roodabe stories، Khajavi Kermani’s Sam-Nameh، Nezemi’s Khosro and Shirin and Mahmoud Dolatabadi’s Kalidar، we try to prove this hypothesis.
    Keywords: Ferdowsi's Shahname, myth, seven, adventures, fourth adventure, misogyny, fire, water, Zorvanism
  • A. Jafari Pages 93-108
    Plot is the main element of a story based on a temporal chain and causality. Although Siavash story is an epic story، there are some structural elements on the basis of which we should call the first episode of this story –from Siavash birth till his emigration– a ‘Dramatic story’ and its second episode –from his emigration till being killed– a ‘Tragic story’. Analysing the plot of this story، we can summarize it in three sequences. Every sequence consists of three to five functions and every function is mentioned as a sentence. We can name these three motifemes as ‘Death & Resurrection sequence’، ‘Dying in Youth sequence’ and ‘Jealousy & Vilification sequence’. These three motifemes in Siavash story can be seen serially in three stories، namely ‘Siavash & Sudabe story’، ‘Siavash & Kavus story’ and ‘Siavash & Afrasiab story’. In considering every one of these three motifemes we can reckon every sequence as a structural pattern on the basis of which several stories in world literature can be analysed and some of these motifemes can appear as mythemes.
    Keywords: Ferdowsi's Shahname, Siavash story, plot, sequence, motifeme
  • L. Rezaei, A. Jahedjah Pages 109-124
    Sa''di used first person narrator in almost one quarter (48 tales) of Golestan tales، though the current tradition of narrative in his period was based on third person narrator (omniscient). The main question in this study is that how first person narrative is used in Golestan. This study shows that، in Golestan، first person narrator is represented by various figures such as protagonist or witness. Most of these tales are autobiographical. This study also shows that there are not special functions of first person narrative in this literary work and there is no difference between structure and functions of third and first person narratives.
    Keywords: narrative, first person narrative, autobiography, Sadi's Golestan
  • M. Yosofi, E. Hedari Pages 125-140
    Due to its allegorical structure، Noor (light) verse is one of the most mysterious verses of the Quran. Because of this، many mystics have tried to decode its complex structure and deep notions. In this regard، the works of Sheikh Aziz-al-Din Mohammad Nasafi –the great mystic of seventh century- are among the most outstanding texts which can help us in interpreting this verse and offering a philosophical and mystical decoding of it. As a mystic، he not only inherits the past flourishing thought، but also investigates the concepts of this verse with an innovative and profound attitude. In this way، he ties the past intellectual tradition with extensive changes of seventh century. As a result، a novel attitude towards the allegories and intricate structure of Noor verse is formed. To do this، Nasafi used the method of Mashaee philosophers for reasoning as well as the precious heritage of illuminationist philosophers for interpreting. He also used mystical revelations for the interpretation of this verse. Analyzing his interpretations of this verse، this article also tries to elucidate similarities and differences between his innovations and earlier famous mystics and thinkers.
    Keywords: Noor, interpretation, Meshkat, Zojajeh, Oneness of Being, Knowledge of the Self, Perfect Man, Monotheism