فهرست مطالب

Research Development in Nursing and Midwifery - Volume:9 Issue: 1, 2012

Journal of Research Development in Nursing and Midwifery
Volume:9 Issue: 1, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/05/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • کتایون جلالی آریا، حمید آسایش، ملیحه سدهی، مریم قنبری صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    نوجوانی دوره ای بحرانی از زندگی است و اختلالات اضطرابی در این دوران شیوع بالایی دارد، اما کسب مهارت- های خاص می تواند در کاهش آن موثر باشد و سلامت روانی افراد را تامین کند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های مقابله با اضطراب بر میزان رضایت از زندگی دانش آموزان دبیرستانی دختر شهر گرگان در سال 1389 انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که بر روی 60 نفر از دانش آموزان دبیرستانی دختر در شهرستان گرگان انجام گردید. ابتدا پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش دموگرافیک و رضایت از زندگی دینر توسط دانش آموزان دختر که به روش آسان انتخاب شدند تکمیل گردید. نمونه ها بر حسب شرایط ورود انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. برای گروه مداخله کلاس های آموزش مقابله با اضطراب تشکیل گردید. برای مقایسه میانگین ها از آزمون های تی زوجی و تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در گروه مداخله بین میانگین نمره رضایت از زندگی قبل و بعد از آموزش با 028/0 = P اختلاف معنی دار بود، اما در گروه کنترل اختلاف معنی دار ی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    کسب مهارت های مقابله با اضطراب می تواند باعث افزایش میزان رضایت از زندگی گردد، لذا می تواند نوجوانان را در مقابله با بسیاری از مسائل و مشکلات اجتماعی توانمند سازد.
    کلیدواژگان: آموزش، مهارت، اضطراب، رضایت از زندگی، دانش آموزان
  • ابوالفضل فرهادی، صادق فرهادی صفحات 9-15
    زمینه و هدف
    درد، احساسی ناخوشایند و پدیده ای چند بعدی است که با آسیب های بالقوه یا بالفعل با فتی همراه است. شیر خواران و کودکان قبل از دو سالگی در چندین نوبت واکسینه می شوند. بسیاری از این واکسن ها تزریقی بوده و درد ناک می باشند. تزریق واکسن ثلاث در ایران از 2ماهگی شروع وتا 6-4 سالگی در 4 نوبت تزریق می شود. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه تاثیر تتراکائین 4 درصد موضعی با دارونما بر کاهش درد ناشی از تزریق عضلانی واکسن ثلاث در کودکان 2 ماهه بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش، تعداد 40 نفر از شیر خواران 2 ماهه با استفاده از نمونه گیری آسان انتخاب و به طور تصادفی در یکی از گروه های مداخله و دارونما تخصیص یافتند. در این پژوهش دو نوع تزریق انجام شد؛ یک تزریق با استفاده از ژل تتراکائین 4 درصد و تزریق دیگر با استفاده از دارونما صورت گرفت. شدت درد ناشی از تزریق، توسط یک پرستار متخصص کودکان و با استفاده از مقیاس FLACC نمره گذاری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تتراکائین موضعی 4 درصد تاثیر معنی داری برکاهش شدت درد ناشی از تزریق عضلانی واکسن ثلاث نداشت. اگرچه میانگین شدت درد در گروه مورد 3/8 و در گروه دارونما 1/9 درصد بود، اما زمان رهایی از درد و بازگشت به حالت اولیه در گروه مورد بسیار کمتر از گروه پلاسیبو بود.
    نتیجه گیری
    اگرچه استفاده موضعی از ژل تتراکائین 4 درصد از نظر آماری تاثیر معنی داری در کاهش شدت درد ناشی از تزریق واکسن ثلاث در کودکان 2ماهه نداشت، اما میانگین شدت درد در گروه مورد کمتر از گروه دارونما بود و نیاز به مطالعات بیشتری است تا مشخص شود که آیا تتراکائین موضعی بر درد موثر است یا خیر.
    کلیدواژگان: درد عضلانی، کودکان، ژل تتراکائین، تزریق عضلانی، کاهش درد، واکسن ثلاث
  • حمید حجتی، سید حمید شریف نیا، محسن مبشری، گلبهار آخوندزاده صفحات 16-23
    زمینه و هدف
    الکتروشوک درمانی، روشی است برای درمان بیماری های روانی که نیاز به همکاری تیم بیهوشی، روان پزشکی و پرستاری دارد. یکی از مراقبت های مهم پرستاری، آموزش به بیمار به خصوص در مورد موقتی بودن اختلال شناختی بعد از الکتروشوک درمانی می باشد، لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش قبل از الکتروشوک درمانی بر وضعیت شناختی بیماران انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی بر روی 74 نفر از بیمارانی که برای اولین بار تحت درمان با الکتروشوک بودند انجام شد. نمونه- ها به صورت تصادفی به دو گروه(37 نفر گروه آزمایش و 37 نفر شاهد) تقسیم شدند. در گروه مداخله به کمک پمفلت، عکس و سخنرانی آموزش های قبل از شوک داده شد. وضعیت شناختی بیماران به ترتیب قبل از الکتروشوک درمانی، 24 ساعت بعد از اولین، سومین و ششمین شوک بررسی و سپس در دو گروه مقایسه شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد وضعیت شناختی MMSE بود. داده ها بعد از جمع آوری با آزمون آماری اندازه های تکرار ((Repeatedmeasures و آزمون t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    آزمون آماری تفاوت معنی داری را در وضعیت شناختی گروه شاهد و آزمایش نشان داد (01/0 > p). این تفاوت، 24ساعت بعد از اولین و سومین الکتروشوک مشاهده شد، به طوری که وضعیت شناختی گروه آزمایش در این فواصل بیشتر از گروه شاهد بود، ولی بین دو گروه تفاوت معنی داری بعد از شوک ششم مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    کمبود و عدم آگاهی، موجب ترس و آشفتگی می شود که عوارض شناختی بعد از الکتروشوک درمانی را تشدید می- کند، لذا ضرورت دارد پرستاران اطلاعات مناسب و کافی را قبل از اجرای این روش درمانی در اختیار بیماران قرار دهند.
    کلیدواژگان: آموزش، الکتروشوک، وضعیت شناختی
  • فاطمه کفعمی، فرحناز محدی، کیان نوروزی، مهدی رهگذر صفحات 24-33
    زمینه و هدف
    مولتیپل اسکلروزیس یکی از شایع ترین بیماری های مزمن سیستم عصبی مرکزی است. مزمن بودن ماهیت بیماری، نداشتن درمان قطعی و درگیر ساختن فرد درسن جوانی می تواند اثر مخربی بر وضعیت سلامت بیماران داشته باشد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر برنامه خودمدیریتی بر وضعیت سلامت بیماران مبتلا به ام اس انجام شد.
    روش بررسی
    نمونه های این پژوهش نیمه تجربی را 82 مددجوی مبتلا به بیماری ام اس مراجعه کننده به انجمن ام اس شهر تهران در سال 1388-1387 تشکیل می دادند که به صورت نمونه های در دسترس انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه های مشخصات دموگرافیک و وضعیت سلامت جمع آوری گردیده است. نتایج حاصل با استفاده از روش- های آمار توصیفی و استنباطی با نتایج قبلی مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    در تجزیه وتحلیل داده ها قبل از مداخله، بین میانگین امتیاز زیر مقیاس های سلامت بین گروه شاهد و تجربی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. این در حالی است که بعد از مداخله و دو ماه بعد (به جز عملکرد اجتماعی و درد)، در زیر مقیاس سلامت بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده شد(05/0 > P). در سه بار اندازه گیری نیز در میانگین امتیاز زیر مقیاس های سلامت بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده شد(05/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که برنامه خودمدیریتی موجب بهبود ابعاد مختلف سلامت در بیماران ام اس گردیده است، لذا به کار گیری این روش حمایتی می تواند به عنوان یک روش موثر، به منظور مدیریت مشکلات ناشی از بیماری ام اس و توانمندسازی آنان بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، وضعیت سلامت، خودمدیریتی
  • محمد تقی بادله، مسلم حسام، عبدالرحمان چرکزی، سید ضیاء عسگری، حسن خورشا صفحات 34-40
    زمینه و هدف
    پیشرفت تحصیلی به دانش و کاربرد موثر مهارت های مطالعه بستگی دارد. این مطالعه با هدف بررسی مهارت- های مطالعه در بین دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی گلستان انجام گرفت.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی- توصیفی، تعداد 211 دانشجو در سال تحصیلی 88-1387 از طریق نمونه گیری آسان وارد مطالعه شدند. ابزارگردآوری داده ها سیاهه مهارت های مطالعه کانگان بود. توانایی خواندن متون درسی، یادداشت برداری، تقویت حافظه، آمادگی برای امتحان، افزایش تمرکز و مدیریت زمان خرده مقیاس های مورد بررسی در این مطالعه بودند. نمرات کسب شده از پرسشنامه با آزمون های آماری و با نرم افزار SPSS سنجیده شدند.
    یافته ها
    میانگین وانحراف معیار نمرات 40/0 ± 47/2 از 4 بود. 6/43 درصددارای مهارت های مطالعه ضعیف، 6/53 درصد متوسط و 8/2 درصد دارای مهارت های مطالعه خوبی بودند. مهارت های مطالعه در دانشجویان دختر به طور معنی داری بیشتر از دانشجویان پسر بود (017/0 = p). مهارت های مطالعه دانشجویان جدیدالورود به طور معنی داری بیشتر از دانشجویان ترم های بالاتر بود(0001/0 = p).
    نتیجه گیری
    مهارت مطالعه اکثر دانشجویان مورد بررسی در حد مطلوب نبود. به نظر می رسد تحصیل در دانشگاه، باعث بهبود مهارت های مطالعه دانشجویان مورد بررسی نشده است. ضرورت آموزش مهارت های مطالعه به دانشجویان درحد آموزش کارگاهی و یا به شکل ارائه واحد درسی در ابتدای ورود به دانشگاه محسوس است.
    کلیدواژگان: مهارت های مطالعه، دانشجو، علوم پزشکی
  • لیلا رفیعی وردنجانی، فریبا نوبخت، فرانک صفدری ده چشمه، ندا پروین صفحات 41-50
    زمینه و هدف
    رضایتمندی مادر از زایمان، به عنوان یک شاخص مهم از کیفیت مراقبتی مادر به حساب می آید و در بهداشت روانی خانواده وجامعه تاثیر دارد و روحیه مادر درنتیجه نهایی فرآیند زایمان تاثیر گذار است. حمایت زائو توسط بستگانش می تواند باعث کاهش اضطراب، تجربه یک زایمان با پیامد خوب و رضایتمندی مادر وهمراهان را داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر حضور همراه بر رضایتمندی، اضطراب و درد زایمان در زنان نخست زای مراجعه کننده به بیمارستان هاجر(س) شهرکرد انجام شده است.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر، یک مطالعه نیمه تجربی است که در آن 60 نفر زن نخست زا واجد شرایط مراجعه کننده به زایشگاه بیمارستان هاجر (س) شهرکرد در سال 1389 به صورت تصادفی در دو گروه شاهد وآزمون قرار گرفتند. 30 نفر در گروه آزمون اجازه حضور همراه داشتند و اقدامات معمول بخش را دریافت نمودند و30 نفر در گروه شاهد تنها اقدامات معمول بخش را دریافت نمودند. میزان اضطراب، درد، پیشرفت زایمان، آپگاردقیقه اول نوزاد، شروع شیردهی و رضایتمندی با چک لیست های تنظیم شده تا پایان زایمان مورد سنجش قرار گرفت. اطلاعات با کمک نرم افزار 16 - spss وآزمون های آماری تی استیودنت وکای - اسکوئر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان دادکه حمایت فرد همراه حین زایمان به شکل معنی داری باعث کاهش اضطراب آشکار، شروع زودرس تغذیه با شیر مادر وافزایش رضایت مادر از زایمان می شود (05/0> p). از نظر طول فاز فعال زایمان، طول مرحله ی دوم زایمان، آپگار دقیقه اول نوزاد ودرد بین گروه آزمون و شاهد اختلاف معنی داری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که حمایت همراه می تواند باعث افزایش رضایت از زایمان، کاهش اضطراب و شروع به موقع تغذیه با شیرمادر شود.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، اضطراب، درد زایمان، همراه
  • محمد علی عروجی، سید ایرج هاشمی، سید محمد مهدی هزاوه ای، عبدالرحمان چرکزی، جواد جواهری، محمد موذنی صفحات 51-60
    زمینه و هدف
    بیماری تب مالت یکی از بیماری های مشترک بین انسان و حیوان است که همچنان به عنوان یک مساله مهم بهداشتی و اقتصادی مطرح می باشد. آموزش به روستاییان دامدار بر اساس مدل پرسید به علت اثر بخش بودن و گستردگی آن ازراهکارهای اصلی در کنترل و پیشگیری بیماری تب مالت به شمار می رود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه مداخله آموزشی براساس الگوی پرسید و اجزای اصلی آن در افزایش رفتارهای پیشگیری کننده در روستاییان شهرستان خمین در پیشگیری از تب مالت انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی تصادفی شده شاهد دار بود. جمعیت مورد مطالعه 400نفر از مردان مناطق روستایی شهرستان خمین در سال 1385 بودند که به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بر اساس سازه های الگوی پرسید بود. پایایی این پرسشنامه از طریق آزمون ثبات درونی در فاز پایلوت بر روی 25 نفرتایید شد.به منظور تعیین اعتماد علمی از روایی صوری استفاده شد. مداخله آموزشی در طی سه جلسه، به صورت یک بار در هفته و به مدت 60الی 90 دقیقه بر اساس سازه های مدل پرسید صورت گرفت و نمونه های پژوهش به مدت 3 ماه پیگیری شدند و اطلاعات قبل و بعداز مداخله سنجیده شد. ازآزمون های تی مستقل، تی زوج و آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات برای تجزیه تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات عوامل مستعد کننده(آگاهی و نگرش)، عوامل تقویت کننده و عوامل قادر ساز در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی دار آماری را نشان داد(05/0 > (P.
    نتیجه گیری
    طراحی و اجرای برنامه آموزشی بر اساس الگوی پرسید می تواند تاثیر مثبتی در افزایش رفتارهای پیشگیری کننده درپیشگیری از تب مالت داشته باشد.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، مدل پرسید، تب مالت
  • حمید حجتی، گلناز کوچکی، اکرم ثناگو صفحات 61-68
    زمینه و هدف
    سالمندی دوران حساسی از زندگی است و توجه به مسائل و نیازهای این مرحله یک ضرورت اجتماعی است. در این سن احساس تنهایی که در اثر کمبود روابط اجتماعی ایجاد می شود، علاوه بر سلامت جسمانی بر نحوه زندگی و میزان رضایت از زندگی آن ها تاثیر می گذارد، لذا در این مطالعه با توجه به اهمیت این مساله، به بررسی تعیین ارتباط تنهایی با رضایت از زندگی در سالمندان پرداخته شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- همبستگی تعداد 100نفر از سالمندان ساکن شهرهای گرگان و گنبد که شرایط ورود به مطالعه را داشتند، به صورت مبتنی بر هدف انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه های احساس تنهایی و رضایت از زندگی جمع- آوری شد. از آزمون های آماری توصیفی و آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن و ویلکاکسون برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میزان تنهایی در سالمندان با میانگین و انحراف معیار(6 ± 14)به میزان زیاد و میزان رضایت از زندگی با میانگین و انحراف معیار(7±24)در حد متوسط بودکه آزمون همبستگی اسپیرمن بین میزان تنهایی با رضایتمندی سالمندان ارتباط معنی- داری را نشان داد(6/0-، r = 01/0 (P<. همچنین بین رضایت از زندگی با تحصیلات، اختلاف معنی داری مشاهده شد (01/0. (P<
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه تصویری روشن از ارتباط و تاثیر احساس تنهایی را بر رضایت از زندگی سالمندان نشان داد. برهمین اساس با تماس های مستمر با افراد سالمند و شناسایی موقعیت های منحصر به فرد نظیر کاهش روابط اجتماعی و شناسایی ذهنیات و باورهای سالمندان و افزایش آگاهی مراقبت کنندگان بهداشتی و خانواده ها و اطرافیان سالمندان نسبت به درک و تقویت روابط و تعاملات در سنین سالمندی و طراحی برنامه های آموزشی، درمانی و توانبخشی موجب پیشگیری از احساس تنهایی و ایجاد رضایت از زندگی در سالمندان می شود.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، رضایت از زندگی، سالمندان
  • حمید باغچه سرایی، رضا سلمانی، بهرام امینی صفحات 69-75
    زمینه و هدف
    عفونت تریکوموناس واژینالیس یک عفونت تک یاخته ایی شایع منقل شونده ازطریق تماس جنسی است که با نتایج نامطلوبی همچون زایمان زودرس، تولد نوزاد با وزن کم و تسهیل در انتقال جنسی ویروس نقص ایمنی اکتسابی انسان همراه است. شیوع تریکومونیازیس تا کنون بین 2 تا 22 درصد گزارش شده است. هدف ما از این مطالعه بدست آوردن میزان شیوع تریکومونیازیس در میان زنان ارجاعی به آزمایشگاه ها در زنجان بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی در طی سال 1389، از طریق روش نمونه گیری آسان، 328 نفر از زنان با شکایات ترشحات، خارش، سوزش و بوی بد مورد بررسی قرار گرفتند. این افراد توسط پزشکان متخصص زنان به یکی از آزمایشگاه های سطح شهر ارجاع داده شده بودند. پس از تهیه چک لیستی از اطلاعات زمینه ایی نمونه واژینال را به روش گسترش مرطوب به منظور بررسی از لحاظ عفونت تریکوموناس واژینالیس تحت آزمایش قرار دادیم. بعد از اتمام نتایج، تست ها با آزمون های آماری chi-square و fisher exact مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در میان مراجع ا ن 43/54 درصد در محدوده سنی 25-34 سال قرار داشتند، حدود 87 درصد خانه دار، 48 درصد مراجعان بی سواد و ابتدایی بودند. میزان شیوع تریکومونیازیس 4/6 درصد بود و به لحاظ آماری اختلاف معنی داری میان سن، سطح تحصیلات، روش جلوگیری از بارداری، سن ازدواج، محل سکونت، وضعیت اشتغال و تعداد زایمان با عفونت مذکور وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    تریکوموناس واژینالیس در مقایسه با مطالعات دیگر دارای شیوع متوسطی در میان زنان زنجان است. به علت همراهی این عفونت با سایر بیماری های منتقل شونده از طریق تماس جنسی، پیشنهاد می کنیم مطالعات بیشتری درباره شیوع سایر این بیماری- ها نیز در زنجان صورت گیرد.
    کلیدواژگان: تریکوموناس واژینالیس، فراوانی، زنجان
  • رقیه نظری، محمد صابری، سیما خزایی نژاد صفحات 76-83
    زمینه و هدف
    عفونت های بیمارستانی، از علل عمده مرگ و میر و افزایش عوارض در بیماران بستری به شمار می رود. صاحبنظران معتقدند که پرستاران نقش عمده ای در کنترل عفونت دارند؛ لذا این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه دانش و عملکرد پرستاران و دانشجویان پرستاری شهر آمل در خصوص پیشگیری و کنترل عفونت بیمارستانی انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه تحلیلی- مقطعی بر روی 190 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی شهرآمل(100نفر) و دانشجویان پرستاری در عرصه دانشکده پرستاری آمل(90 نفر) در سال 1389 انجام گرفته است. اطلاعات به وسیله پرسشنامه ای جمع- آوری گردید که در سه بخش مشخصات فردی، دانش و عملکرد تنظیم شده بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-16 و آمار توصیفی و آزمون های تی نمونه های مستقل، مجذور کای و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره دانش و عملکرد پرستاران به ترتیب 60/1±91/6 و 33/1±00/8 در دامنه 10-0 بوده که به طور معنی داری بیشتر از دانش و عملکرد دانشجویان پرستاری 73/1±29/6 و 31/1± 56/7 بوده است(009/0= P). همچنین اکثر واحدهای پژوهشی(59 درصد دانشجویان و 4/53 درصد پرستاران) از سطح دانش متوسطی برخوردار بودند. تفاوت سطح دانش پرستاران و دانشجویان معنی دار بود (003/0= P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاکی از آن است که آگاهی و عملکرد دانشجویان پرستاری ضعیف تر از پرستاران است و هر دو گروه آنان نیازمند دریافت آموزش های مدون و مدیریت شده در خصوص پیشگیری و کنترل عفونت بیمارستانی در دوران تحصیل و ضمن خدمت می باشند.
    کلیدواژگان: دانش، عملکرد، عفونت بیمارستانی، پرستار، دانشجوی پرستاری، پیشگیری
  • مراد علی زارعی پور، حسن افتخار اردبیلی، کمال اعظم، احسان موحد صفحات 84-93
    زمینه و هدف
    سلامت روان هریک از نوجوانان تا حد زیادی به میزان برخورداری خانواده از مواهب و امکانات رفاهی بستگی دارد. در دوره متوسطه، قسمت اعظم استعدادهای اختصاصی نوجوان بروز می کند. در صورت عبور موفقیت در پایان این دوره، نوجوان مهارت های اجتماعی را بدست می آورند وبه هویت مستقل خویش دست می یابند. هدف این مطالعه، بررسی وضعیت سلامت روان و ارتباط آن با رفاه خانواده در دانش آموزان پیش دانشگاهی شهرستان سلماس در سال1389 می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مقطعی (توصیفی – تحلیلی) می باشد که بر روی 160 نفر از دانش آموزان پیش دانشگاهی شهرستان سلماس انجام گرفت. تعداد نمونه ها از هر مدرسه به صورت سهمیه ای و بر حسب تعداد دختر و پسر به طور تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور انجام پژوهش از پرسشنامه استاندارد GHQ-28 و همچنین پرسشنامه رفاه خانواده که توسط پژوهشگران طراحی شد استفاده و اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون مجذور کای و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد 9/48 درصد دختران و 7/35 درصد از پسران نوجوان مورد مطالعه مشکوک به اختلال روانی می- باشند. افرادی که رفاه خانواده آن ها خوب، متوسط و نامطلوب بود، به ترتیب 2/22درصد، 8/48 درصد و 1/61 درصد دارای اختلال روانی بودند. با استفاده از آزمون مجذور کای بین متغیرهای قید حیات بودن والدین، تحصیلات مادر، زندگی مشترک والدین، تعداد افراد خانواده و تمام ابعاد رفاه خانواده با سلامت روان ارتباط معنی داری مشخص شد(05/0> p)، اما با آزمون رگرسیون لجستیک با متد Backward فقط بین متغیرهای جنس، تحصیلات مادر، زندگی مشترک والدین، بعد فعالیت های تفریحی و بعد وضعیت اقتصادی و امکانات رفاهی خانواده با سلامت روان ارتباط معنی داری مشاهده شد(05/0> p).
    نتیجه گیری
    رابطه ای که بین سلامت روان و رفاه خانواده مشاهده شد، نیازمند راه گشای سیاستگذاری های مناسب دولت و خانواده در قالب فعالیت های امنیت و آسایش، فعالیت های تفریحی و رفاهی، آموزش، اقتصاد و... بوده تا موجبات ارتقای سلامت نوجوانان فراهم گردد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، رفاه خانواده، نوجوان، پرسشنامه GHQ، 28
  • اکرم ثناگو، سیده زهرا موسوی خورشیدی، لیلا جویباری، مریم چهره گشا صفحات 94-102
    زمینه و هدف
    فاصله گذاری بین حاملگی از عوامل موثر در زایمان سالم مادران است. تشخیص عوامل موثر در رفتار و عملکرد جامعه در سیاست های آتی تاثیرگذارند، لذا تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر گرگان از روش های جلوگیری از بارداری طراحی شد.
    روش بررسی
    این بررسی توصیفی- تحلیلی بر روی 275 نفر زن متاهل به شیوه نمونه گیری غیر تصادفی آسان و در شش مرکز بهداشتی درمانی شهر گرگان انجام شد. اطلاعات توسط محقق و همکاران وی از طریق پرسشنامه محقق ساخته در چهار بخش دموگرافیک، آگاهی، نگرش و نحوه عملکرد از روش های ضد بارداری جمع آوری گردید. پایایی ابزار (8/0 = α)مورد تایید قرار گرفت.داده ها توسط نرم افزار SPSS و با آزمون های آماری توصیفی و همبستگی وکای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    روش پیشگیری، در36/36 درصد مواردطبیعی و 72/20 درصد کاندوم بوده است. بین آگاهی افراد و وضعیت شغلی(011/0= P) و میزان تحصیلات(05/0 P<)، عملکرد افراد با میزان تحصیلات آنان(000/0> P) و نگرش افراد و وضعیت اشتغال آن ها نیز رابطه معنی داری (012/0= P) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بالا بودن سطح سواد از پارامترهای موثر در ارتقای سطح بهداشت است. محور اصلی در برنامه تنظیم خانواده بایدتاکید برافزایش سطح تحصیلات باشد. افزایش آگاهی و تغییر نگرش و توانمند سازی زنان، زمینه را برای استفاده از روش های مطمئن پیشگیری و تغییر هرگونه رفتار باروری فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، روش های جلوگیری از بارداری
  • خانم ناهید گلمکانی، خانم صدیقه یوسف زاده صفحات 103-111
    زمینه و هدف
    ارزشیابی از جنبه های مهم در فرآیند فعالیت های آموزشی است. یکی از روش های نوین آموزش بالینی، استفاده از دفترچه ثبت مهارت های بالینی است که با ثبت مداوم فعالیت ها و تکنیک های بالینی بر اساس اهداف آموزشی علاوه بر تثبیت یادگیری، موارد عدم دستیابی به اهداف بالینی را مشخص نموده و ارزشیابی دانشجو نیز به صورت مستمر انجام می گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی دیدگاه دانشجویان مامایی درباره ارزشیابی با استفاده از دفترچه ثبت مهارت های بالینی در آموزش بالینی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی برروی 72 نفر از دانشجویان مامایی ترم آخر دوره کارشناسی ناپیوسته و پیوسته که حداقل یک بار سابقه ارزشیابی به روش رایج را داشتند، انجام شد. در ابتدای ترم دفترچه ثبت مهارت های بالینی که فرم- های ارزشیابی بالینی و خود ارزیابی ضمیمه آن بود، در اختیار دانشجویان قرار داده شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه پژوهشگر ساخته ای بود که روایی صوری و محتوای آن به تایید تعدادی از اعضای هیئت علمی دانشکده رسیده بود. داده ها با نرم افزار spss با تست های آماری توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    دیدگاه دانشجویان مامایی درباره دفترچه ثبت مهارت های بالینی در ارزشیابی کارآموزی بهداشت مادر وکودک 71درصد (نسبتا مطلوب)، کارآموزی پره ناتال6/67 درصد (نسبتا مطلوب)، کارآموزی درمانگاه زنان 3/75درصد(مطلوب) وکارآموزی زایشگاه 2/74 درصد (نزدیک به مطلوب) بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر بیانگر دیدگاه مثبت دانشجویان در استفاده از دفترچه ثبت مهارت های بالینی در ارزشیابی بالینی می باشد، لذا این روش به عنوان روش کارآمد ارزیابی بالینی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی بالینی، دانشجویان مامایی، دفترچه ثبت مهارت های بالینی
|
  • Katayoon Jalaliaria, Hamid Asayesh, Maliheh Sedehi, Maryam Ghanbari Pages 1-8
    Background And Objective
    Adolescence is a critical period of life accompanied by a high prevalence of anxiety disorders، which can be reduced by acquiring some special skills. The aim of present study was to investigate the effect of anxiety management skills on Students’ Life Satisfaction in one of the Girls’ High schools in Gorgan، 2010.
    Material And Methods
    We conducted this pre-experimental study on 60 girl’s students، from a high school in Gorgan، selected via convenience sampling. ­­We asked the subjects to fill out the demographic data sheet and Dinner life satisfaction questionnaire، and divided them randomly in two groups of intervention and control. For intervention group، a class of anxiety management was performed. ­­To compare the means، we used independent t- test and paired t- test.
    Results
    The results show that there is significant difference between the life satisfaction of before and that of after education­ (P=0. 028­)، but it is not true for control group.
    Conclusion
    Learning anxiety management skills can increase the rate of life satisfaction in Adolescents; therefore، it can help them to overcome many social problems.
    Keywords: Ttraining, Skill, Anxiety, Satisfaction of life, Students
  • Abolfazl Farhadi, Sadegh Farhadi Pages 9-15
    Background and­
    Objective
    Pain is a multidimensional phenomenon defined as­ “an unpleasant sensory and emotional experience that is associated with actual or potential tissue ­damage” ­. ­Infants and children are vaccinated before two years on several occasions. Many of these vaccines are injectable، and are painful. The aim of this study was to evaluate whether topical tetracaine can reduce the pain of IM DPT injection compared to placebo in infants of two months of age.
    Material And Methods
    In this study، 40 infants aged two months were selected by convenience sampling and randomly placed in two groups of case and control. The Infants of experimental group were injected by using topical tetracaine gel %4­­ and those of the other group by a placebo. The intensity of injection was scored by a pediatric registered nurse، using the FLACC pain scale.
    Results
    Although the mean of pain intensity in case group (8. 3) is lower than that of controls (9. 1) and also the time of pain relief، the use of tetracaine could not be significantly effective in reducing the severity of pain due to intramuscular injection of DPT vaccine.
    Conclusion
    ­ Based on the results، there is no significant difference between case and control groups on using tetracaine، but because of low pain intensity in case group، further researches are needed to be done.
    Keywords: Pain, Infants, ­Tetracain gel, Intramuscular injection
  • Hamid Hojjati, Seyyed Hamid Sharifnia, Mohsen Mobasheri, Golbahar Akhoondzadeh Pages 16-23
    Background And Objective
    Electroconvulsive Therapy is a psychiatric treatment in which a group of professions including anesthesia، psychiatry and nursing are needed. One of the most important nursing cares is patient education، especially about having temporary cognitive impairment occurred after ECT. This study investigated the effect of training on cognitive status of patients undertaken ECT.
    Material And Methods
    This pre-experimental study was conducted on 74 patients، first treated with electroconvulsive therapy، who were placed randomly in two equal groups of case and control. In case group، we used pamphlet، images and lecture to give information. Patients’ cognitive status was assessed before ECT and twenty-four hours after the first، third and sixth sessions. The data was collected by a questionnaire called MMSE cognitive status and analyzed by Repeated measurement and t-test.
    Results
    There is significant difference between cognitive status of case and controls­ (p > 0/01) 24 hours after the first and third treatment session s، but no changes for sixth session.
    Conclusion
    lack of knowledge results in fear and disturbances، which in turn leads to exacerbating of cognitive problems. Thus، nurses are required to give the patients adequate information before ECT.
    Keywords: Education, Electroconvulsive therapy, Cognitive status
  • Fatemeh Kafame, Farahnaz Mohadi, Kian Norouzi, Mehdi Rahgozar Pages 24-33
    Background And Objective
    Multiple sclerosis is one of the most common chronic diseases in Central Nervous system. its chronic nature، absence of known cure and onset in young adults results in deteriorating effect on the heath of these people. This study was carried out to determine the effect of self-management program on Health Status of patients with multiple sclerosis (­MS).
    Material And Methods
    the participants of this pre-experimental study were 82 MS patients referring to Iranian society of MS in Tehran selected via convenience sampling. ­The data was collected by a demographic data sheet and the health status questionnaire، and analyzed by descriptive and inferential statistics.
    Results
    Before intervention، the mean of health status subscales show that there is no significant difference between two groups of case and control، While after intervention and two months later (except of pain and social function)، there are significant differences in the health subscales of two groups (p≤0. 05). Furthermore، in three times of measurement، there is a meaningful difference between two groups.
    Conclusion
    the results show that the self-management program ­results in improving the health status of patients with multiple sclerosis; therefore، application of this supportive method could be useful to empower the MS patients and help them to manage their problems.
    Keywords: Multiple sclerosis, Self, Management, Health status
  • Mohammad Taghi Badeleh, Moslem Hesam, Abdolrahman Charkazi, Seyyed Ziae Asghari, Hasan Khorsha Pages 34-40
    Background And Objective
    Academic achievement is associated with the knowledge and application of effective study skills. The aim of the current study was to investigate the study skills of nursing and midwifery students of Golestan University of Medical Sciences.
    Material And Methods
    In this descriptive study، 211 students were recruited through census in 2008-2009 academic years. The data was collected by using Cangas Study Skills Inventory (CSSI). Reading ability، note-taking، memory enhancement، readiness to exam، concentration and time managements were the subscales surveyed. the data derived from the instrument was analyzed by statistical tests، using SPSS software.
    Results
    The mean standard deviation is 2. 47±0. 40 of four. The reported study skills are weak (43. 6%)، moderate­ (53. 6%) ­and sufficient­ (2. 8%). ­The study skills of female students is significantly higher than males (p=0. 017) and freshmen’s Study skills is better than that others (p<0. 0001).
    Conclusion
    The study skills of the majority of students are not sufficient. It seems that studying in university could not improve study skills and it is a necessity for the students to pass study skills workshop or even a course as a part of university curriculum.
    Keywords: Study skills, Students, Medical sciences
  • Leila Rafiee Vardanjani, Fariba Nobakht, Faranak Safdari Dahcheshmeh, Neda Parvin Pages 41-50
    Background And Objective
    Mother’s satisfaction of childbirth is considered as an important criterion of maternal care quality and it has an effect on mental health of family and community، and Mother''s mood is significant in the outcome of labor. ­The parturient supported by significant others has less anxiety، experience of safe childbirth and adequate satisfaction. Thus، we ­aimed at assessing the effect of the presence of an attendant on satisfaction، anxiety and labor pain of primiparae referring to Hajar Hospital in Shahre Kurd، 2010.
    Material And Methods
    This pre-experimental study was conducted on 60 primiparous women، referring to Hajar Hospital in Shahre Kurd (2010)، who were divided into equal experimental and control groups. ­The parturients of both groups received common cares، while those of experimental group were allowed to be with an attendant. Using a check list، we assessed the level of anxiety، labor pain، newborn''s first- minute apgar، the onset of breastfeeding and ­childbirth satisfaction from beginning to end of labor، and analyzed the data by­ SPSS-­16 software، using t-tests and Chi-square.
    Results
    Our findings show that ­the support given by an attendant during childbirth significantly decrease the level of anxiety، early start of breastfeeding and increased mother''s satisfaction of childbirth (p<0/05). There is ­no significant difference between two groups on length of active phase، duration of second phase of childbirth and apgar of the first minute.
    Conclusion
    ­ According to results، we conclude that being an attendant near parturient can bring about childbirth satisfaction، decreased anxiety، and early start of breastfeeding.
    Keywords: Attendant, Delivery process, Anxiety, Satisfaction
  • Mohammad Ali Oruoji, Seyyed Javad Hashemi, Seyyed Mehdi Hazavehei, Abdolrahman Chrkazi, Javad Javaheri, Mohammad Moazeni Pages 51-60
    Background And Objective
    Brucellosis is a zonosis that can be transmitted between species from animals to humans or from humans to animals، which is still a major health and economic problem. The main preventive strategy for ­brucellosis is to educate rural ranchers on the basis of Precede framework. ­We aimed to study the effect of educational intervention program based on Precede Model and its main components on preventive behaviors to reduce Brucellosis in the rural district of Khomein.
    Material And Methods
    In this pre-experimental randomized controlled study، the samples were 400 adult men of rural district of Khomein city randomly allocate d to case and control groups. Data gathering instrument was a questionnaire based on Precede framework. Reliability of the questionnaire through the internal consistency test on the pilot phase was approved on 25 individual and the validity was confirmed by face validity. The intervention، based Precede framework، was a package of three 60-90 minute sessions conducted weekly. The subjects were followed for three months and the data analyzed by independent T-­test، paired T-­test، analysis variance with repeated observations.
    Results
    After intervention، the mean scores of predisposing­ (knowledge and attitude)، reinforcing and enabling factors in case group is different significantly from that in control group (p<0. 05).
    Conclusion
    Planning and implementation­ of health education intervention via Precede framework could be positive in increasing preventive behaviors to reduce brucellosis incidence.
    Keywords: Health education, Brucellosis, Precede framework
  • Hamid Hojjati, Golnaz Koochaki, Akram Sanagoo Pages 61-68
    Background And Objective
    Ageing is a sensitive period of life، and attention to the needs and an issue of this stage is a social necessity. The loneliness caused by lack of social relationship impacts on physical health، quality of life and life satisfaction of the elderly. Because of importance of this problem، we aimed at determining the relationship between loneliness and life satisfaction in elder people.
    Material And Methods
    In study descriptive-correlational study، 100 senior citizens living in Gorgan and Gonbad were selected via purposive sampling. ­We collected the data by loneliness and life satisfaction questionnaires and analyzed by descriptive statistics، Wilcoxon test، and Spearman correlation coefficient.
    Results
    The mean and SD (14±6) of loneliness are high and of life satisfaction are average (24±7). Based on spearman، the correlation between loneliness and life satisfaction is significant (p<0. 01، r= 0. 6). Also، there is significant difference between life satisfaction and education al level (p<0. 01 (.
    Conclusion
    In line with this study clarified the effect of loneliness on life satisfaction، we recommend having continual contact with the elderly to recognize their social relationships and beliefs، family and health staff training about aging to enhance the perceptive interactions and designing some educational، therapeutic and rehabilitation programs.
    Keywords: Loneliness, Life satisfaction, Elderly
  • Hamid Baghchesaraie, Reza Salmani, Bahram Amini Pages 69-75
    Background And Objective
    Trichomonas vaginalis infection is a common sexually transmitted protozoal infection and is associated with several adverse outcomes such as preterm labour، delivery of a low-birth weight infant، and facilitation of sexually transmission of human immunodeficiency virus. In Iran، the prevalence of trichomoniasis has been reported between 2 to 8%. The aim of the study was to investigate the prevalence of this infection among women referred to a laboratory in Zanjan.
    Material And Methods
    ­In this Cross-sectional study، 328 women were selected via convenience sampling. Because of vaginal discharge، itching، burning and malodor، they were referred to a laboratory by a gynecologist. After preparing a demographical check list، the vaginal specimens were examined by wet smears for Trichomonas vaginalis، in 2010. To analyze the data، we use chi square and fisher exact test.
    Results
    The clients (54. 43%) ­are 25-­34 years old، homemaker­ (87%)، illiterate or­­ primary school education­ (48%). ­The prevalence of T. Vaginalis infection is­ 6. 4%. there is no significant relationship between T. ­Vaginalis infection and factors like age، education level، marriage age، contraceptive method، occupation، dwelling place and number of labour.
    Conclusion
    In comparison with other studies، the prevalence of Trichomonas vaginalis in Zanjan is moderate. Because of co-existing with other sexually transmitted diseases (STDs)، we suggest conducting further studies about the prevalence of other STDs in Zanjan.
    Keywords: Trichomonas vaginalis, Prevalence, Zanjan
  • Roghieh Nazari, Mohammad Saberi, Sima Khazaie Nezhad Pages 76-83
    Background And Objective
    Nosocomial infection is a major cause of mortality and morbidity in hospitalized patient. Some experts believe that nurses have a major role in infection control. We aimed to examine and compare the knowledge and practice of prevention and control of Nosocomial infection among nurses and nursing students in Amol.
    Material And Methods
    This cross­-sectional study was conducted on 190 nurses working in state hospitals of Amol (n­=100) and internship nursing students (n=90) in 2010. ­We collected the data by a questionnaire including personal characteristics، knowledge and practice part، and analyzed، using statistical software SPSS-16،by descriptive statistics and independent samples t­-test، chi-square and Pearson correlation.
    Results
    The mean score of nurses'' knowledge and practice، respectively،­ was 6. 91±1. 06 and 8. 00±1. 33 in the range of 0-10 that is significantly more than students'' knowledge and practice 6. 29±1. 73 and 7. 56 ± 7. 56­ (P­=0. ­009). More Than half of the participants (59% of students and 53. 4% nurses) have a moderate level of knowledge. There is significant difference between nurses'' knowledge and students'' (P­=0­. ­003).
    Conclusion
    The results suggest that students’ knowledge and performance is weaker than those of nurses. And they both need to receive Documented and managed training programs related to prevention and control of nosocomial infection during their educational period and work.
    Keywords: ­Knowledge, Performance, ­­Nosocomial infection, Nurse, Nursing student, Prevention
  • Moradali Zarei Pour, Hasan Eftekharardabili, Kamal Azam, Ehsan Movahed Pages 84-93
    Background And Objective
    Mental health of adolescents largely depends on family welfare. In secondary school period، most of teenagers’ talents can emerge and at the end of this time، they acquire social skills and independent identity. We aimed at evaluating the mental health and its relationship with family welfare in pre-university students in Salmas city.
    Material And Methods
    The subjects of this cross-sectional study were 160 pre-university students selected via stratified random sampling، based on gender. We collected the data by standard GHQ-28 and research-made family welfare questionnaires، and analyzed by chi square and logistic regression، using SPSS software.
    Results
    Based on the results، 48. 9% of girls and 35. 7% of boys are suspected to have mental disorder. The percentage of mental disorder among Students whose family welfare are excellent، intermediate and poor is 22. 2%، 48. 8% and 61. 1%، respectively. Using chi square، there is significant relation between variables such as living with parents، maternal education، parental cohabitation، number of family members and all aspects of family welfare and mental health (p<0. 05). By performing logistic regression، using Backward method، significant relationship is shown between mental health and variables such as gender، maternal education، parental cohabitation، leisure activities، economic status and family facilities (p<0. 05).
    Conclusion
    The relationship found between mental health and family welfare is needed to have appropriate policies of government and family، in the form of welfare and leisure activities، to improve adolescents’ well-being.
    Keywords: Mental health, Family welfare, Adolescent, GHQ, 28 Questionnaire
  • Akram Sanagoo, Seyyedeh Zahra Moosavi Khorshidi, Leila Joybari, Maryam Chehrehgosha Pages 94-102
    Background And Objective
    One of the important factors for safe Parturition of women is considering the birth intervals. It seems that knowing about effective factor on behavior and action of people is good for health policy. Thus، we aimed at studying the knowledge، attitude and practice of married women، referring to Gorgan’s health centers in 2008، about contraception methods.
    Material And Methods
    We conducted this descriptive-analytic study on 275 married women، selected via convenience sampling، referring to six health centers in Gorgan. The Data was collected by a researcher-made questionnaire (α=0. 8) including four parts of demographic، knowledge، attitude and practice، and analyzed by SPSS software، using descriptive statistics، correlation and Chi Square.
    Results
    The main reported contraceptive methods are coitus interruptus (36. 36%) and condoms (20. 72%). There is significant relationship between knowledge and occupational status (P=0. 011)، knowledge and educational level­ (P<0. 05)، ­­practice and educational level­ (P<0. 000)، and between attitude and occupational status­ (P=0. 012).
    Conclusion
    Increased level of knowledge is one of the essential components of improving level of the health and hygiene. The main point for family planning should be stress on heightening of educational level. Strengthening the knowledge and changing the attitude may lead to women selecting the safe contraceptive method and modifying ­their fertility behaviors.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Action, Contraception methods
  • Nahid Golmakani, Sedigheh Yousefzadeh Pages 103-111
    Background And Objective
    Evaluation is one of the most important parts of any academic program. One of the latest methods used for clinical assessment is Log book، in which clinical activities and techniques based on educational objectives are recorded to establish learning، recognize inaccessible objectives and provide students’ continuous evaluation. The aim of this study was to assess midwifery students’ perspective about clinical evaluation based on Log- book.
    Material And Methods
    this descriptive research was conducted on 72 senior midwifery students who had been evaluated once by traditional method. In the beginning of the semester، a Log book­ accompanied by two check list of­ clinical evaluation and self evaluation are delivered to students. The instruments’، a researcher-made questionnaire، content and face validity were confirmed by a few faculty members of the university. Using SPSS software، we reported frequencies، mean and standard division of the data and analyzed by statistical tests.
    Results
    The students’ viewpoint on the effectiveness of Log book is 71% (nearly desirable) in­ maternal and ­child health education­، 67. 6­ % (relatively desirable) in prenatal training­، 75. 3% (­desirable­) in gynecology clinic and ­74. 2 % (nearly desirable­) in labour department­.
    Conclusion
    In terms of our results، midwifery students’ perspective about using Log book in clinical evaluation is positive; therefore، we suggest it as an effective evaluation method.
    Keywords: Evaluation, Midwifery student, Log book