فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی ایران - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1390)

مجله مطالعات اجتماعی ایران
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 3
  • بهاره آروین صفحه 6
    هدف این مقاله، به دست دادن اصولی از نوعی روش شناسی تلفیقی در حوزه علوم اجتماعی است که برمبنای خوانش آرای ویتگنشتاین، هایک و گادامر در افق فکری یکدیگر شکل گرفته است. در ابتدا و پس از بیان مسئله و ضرورت پرداختن به آن، ادبیات بحث به طور خلاصه مرور شده است و سپس به طور اجمالی امکان تلفیق آرایاین سه متفکر مورد بحث قرار گرفته است. این امکان با مرور شش شباهت مهم در قالب معادل یابی واژگان کلیدی هر متفکر در بازی زبانی متفکران دیگر مورد بحث قرار گرفته است، این شباهت ها عبارت اند از: وجود بستر اجتماعی قاعده مند در پس زمینه کنش های فردی؛ اصالت فعالیت عملی و ناآگاهانه درمقابل فعالیت نظری و آگاهانه؛ کاربرد استعاره بازی به معنای حفظ وجهی از عاملیت در بستر ساختار؛ آغاز از مبنایی سوبژکتیویستیدر عین دست یابی به عینیتی فراتر از افراد؛ محدودیت شناخت و رد موضع ناظر؛ و درنهایت، تلاش برای به دست دادن معیاری به منظور پرهیز از نسبی گرایی. این شباهت ها همزمان اصول بنیادین روش شناسی تلفیقی پیشنهادی را نیز شکل داده اند. در آخرین قسمت مقاله، این اصول در پاسخ به پرسش های سه گانه چیستی موضوع علوم اجتماعی، چگونگی مطالعه آن (الزامات روش شناختی) و هدف از انجام یک مطالعه اجتماعی مورد تصریح و صورت بندی قرار گرفته اند. بر این مبنا، موضوع علوم اجتماعی «نظم های زبانی تاریخی» عنوان شده است که در آن نظم به تعبیر هایک، زبانی بودن به تعبیر ویتگنشتاین و تاریخی بودن به تعبیر گادامر به کار رفته است و هدف از انجام یک مطالعه اجتماعی، «انکشاف» این نظم ها به تعبیر هایدگری - گادامری کلمه و همچنین به دست دادن پیش بینی های محدود برمبنای این انکشاف عنوان شده است؛ برمبنای این موضوع و هدف، الزامات روش شناختی انجام یک مطالعه اجتماعی نیز مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نظم خودجوش، سنت زبانی، تاریخی، بازی زبانی، قاعده مندی، زبان شخصی، دور هرمنوتیکی، هماهنگی، انکشاف، پیش بینی محدود
  • سوسن باستانی، مهین رئیسی صفحه 31
    تحلیل شبکه برای مطالعه ساخت اجتماعی، مجموعه ای از نظریه ها، مفاهیم، روش ها، تکنیک ها و ابزارها را ارائه می کند. در این مقاله روش تحلیل شبکه اجتماعی با رویکرد شبکه کل مطالعه می شود. در این مقاله پس از مرور نظریه شبکه های اجتماعی، تحلیل شبکه به عنوان روش تحقیق مطالعه می شود. برای این کار، نوع داده های شبکه ای، شیوه های جمع آوری و اصول و شاخص های مورد نیاز برای تحلیل و تفسیر آنها توضیح داده شده است. برای روشن تر شدن این روش و نحوه استفاده از آن، نمونه ای از تحقیق انجام شده روی اجتماعات توسعه دهندگان نرم افزارهای آزاد یا متن باز با رویکرد شبکه های کل ارائه شده است. در این نمونه تحقیق، علاوه بر توضیح شیوه تحلیل شبکه، نحوه استخراج اطلاعات شبکه های آنلاین نیز بیان شده است. در مجموع مقاله نشان می دهد که چگونه می توان از تحلیل شبکه برای مطالعه ساخت استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، شبکه های کل، نرم افزارهای آزاد، متن باز
  • خدیجه سفیری، سارا ایمانیان صفحه 58
    تکنیک های تحقیق با کودکان، همگام با توسعه جامعه شناسی کودکی مورد استقبال پژوهشگرانی قرار گرفت که خواستار مشارکت بیشتر کودکان در پژوهش و انجام تحقیق با آنان و نه تنها درباره آنان بودند.تکنیک «نقاشی و نگارش» با ترکیب نقاشی کودک و نوشته او درباره آن، داده هایی منعطف به دست می دهد که هم برای تحلیل کمی و هم جهت تحلیل کیفی مناسب اند.این تکنیک را می توان به عنوان کاری انفرادی یا بخشی از یک طرح تحقیقاتی گروهی گسترده به کار برد. همچنین برای موضوعات متنوع و گروه های سنی مختلف کودکان استفاده شده است. در این مقاله، به معرفی این تکنیک، مزایا و محدودیت ها و تجربه کاربرد آن در جامعه ایران می پردازیم.
    کلیدواژگان: نقاشی و نگارش، جامعه شناسی کودکی، تحقیق با کودکان
  • سهیلا صادقی فسایی، محسن ناصری راد صفحه 78
    جنبه های هستی شناسانه، معرفت شناسانه، روش شناسانه و روشی چهار جنبه از پژوهش و فهم هستند که از اهمیت خاصی برخوردارند و همگی به هم وابسته اند. در ادبیات پژوهش جداسازی هستی شناسی و معرفت شناسی، از لحاظ مفهومی، با مسئله خاصی روبه رو است. اصطلاح روش شناسی نیز با بی دقتی مورد استفاده قرار میگیرد و پژوهشگران روش های پژوهش را به کار میگیرند بیآنکه اطلاعی از مفروضات هستی شناختی و معرفت شناختی مورد قبول خود داشته باشند. همه این مسائل بر نیاز به شفاف سازی روش ها، روش شناسی ها، معرفت شناسی ها و هستی شناسی ها تاکید می کند. این پژوهش مبتنی بر رویکردی نظری است. در جریان گردآوری داده ها این چهار جنبه مفهومسازی و ترکیب شده است. با مراجعه به ادبیات وسیع در این حوزه سعی شده اهمیت و ارتباط این جنبه ها با یکدیگر در پژوهش های کیفی مشخص گردد. یافته ها نشان میدهد که روش شناسی و روش به هیچ وجه جدا از موقعیتهای هستی شناختی و معرفت شناختی انتخاب نمی شوند. موقعیت های متفاوت هستی شناسی و معرفت شناسی، روش شناسی و روش های متفاوتی را تولید می کند که نهایتا منجر به دانش درباره جهان اجتماعی می گردد.
    کلیدواژگان: پژوهش کیفی، روش، روش شناسی، معرفت شناسی، هستی شناسی
  • محمد جواد غلامرضاکاشی صفحه 99
    تحلیل گفتمان تا جایی که به پژوهش ها و آثار میشل فوکو بازمی گردد، به هیچ روی منحصر به تحلیل متن نبوده است. اما ساماندهی به روش های پژوهش گفتمانی که عموما بعد از مرگ فوکو انجام گرفت بیشتر بر تحلیل متن متمرکز بوده است. به تدریج ساماندهی به روش های تحلیل گفتمانی به منزله روشی پدیدارشناختی و تجربی از صرف پژوهش متن فاصله می گیرد. محصولات فرهنگی، کنش های اجتماعی و نهادها نیز میتوانند موضوع تحلیل گفتمان واقع شوند. در این مقاله فضا به منزله میدانی تازه برای پژوهش گفتمانی معرفی شده است و ضمن عرضه جوانب نظری به برخی از تکنیک های فضا پژوهشی نیز اشاره شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل فضا، مکان، هویت، فضای دانشگاه
  • مهدی محسنیان راد صفحه 128
    انگیزه نگارش مقاله حاضر انتشار عمومی نرم افزار ام. آر. پی از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری در سطح دانشگاه های کشور است. نرم افزاری که حاصل تلاش بیش از دو دهه محققان کشور است و از طریق آن می توان یک روش تحلیل محتوای مختلط کمی کیفی را به نام «تحلیل محتوای عمقی» اجرا کرد و از این طریق، بیش از هریک از دو روش کمی یا کیفی به واقعیت نزدیک شد. مقاله با بحث درباره سه نهضت کمی، کیفی و مختلط آغاز می شود. آن گاه به توضیح درباره ساختار، کاربرد و پیشینه روش می پردازد. درخلال این توضیح، ضمن اشاره به پروژه ها، رساله ها و پایان نامه هایی که با روش مذکور اجرا شده اند، در هر مورد، از مثال های مرتبط استفاده می کند.
    در انتها، از این ادعا دفاع می کند که با روش پیشنهادی می توان «بازنمایی» را نیز انجام داد و شواهد «کلیشه سازی» و «نقاط محوری» متن را از طریق تهیه ماتریس های ضرایب همبستگی فی و «مدل تقارن» به دست آورد.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوای کمی، تحلیل محتوای کیفی، تحلیل محتوای مختلط، تحلیل محتوای عمقی، بازنمایی
  • محسن نیازی صفحه 158
    شیوه های تحقیق تلفیقی را جنبش سوم روش شناختی نامیده اند. این بدان معناست که اکنون برای ارتقای روش شناختی تحقیق، که با رویکردهای کمی و سپس کیفی آغاز شده است، لازم است رویکردهای تحقیق تلفیقی در تحقیقات اجتماعی دنبال شوند.
    رویکردهای عمده در تحقیقات انسانی- اجتماعی در طی جنبش های متعددروش شناختی مسیر پیشرفت روش های تحقیق را پیموده اند. موج اول روش شناسی با کمیت گرایی و تجربه گرایی آغاز گردید. پس از یک دوره غلبه کمی گرایی، نقص روش های کمی در نشان دادن افکار و نیات مردم درباره فعالیت ها و وقایع خاص و پیچیده مشخص گردید. موج دوم روش شناختی تحت عنوان تحقیق کیفی در دهه های 80-1970 میلادی با تاکید بر ادراک فرآیندهایی که به نتایج مورد مطالعه منجر می شوند، گسترش یافت. در دهه اخیر، محدودیت های روش های کیفی در تعمیم یافته ها، درهم آمیزی یافته های تحقیق با ارزش های خاص محقق و مشکلات اعتبار و پایایی داده ها به عنوان چالش های مهم فراروی تحقیقات کیفی معرفی شده اند. از این رو، توجه به رویکرد تلفیقی به عنوان جنبش سوم روش شناختی از اهمیتی خاص برخوردار است.
    ایده اصلی روش تلفیقی که از آن به رویکرد چندخصلتی، چندروشی یا شیوه آمیخته نیز یاد می شود، این است که ترکیب رویکردهای کمی و کیفی درک مناسب تر و جامع تری از موضوعات تحقیق به دست می دهد. در این رویکرد، ضعف ها و محدودیت های هریک از تحقیقات کمی و کیفی جبران می شود. همچنین، این شیوه شواهد و مدارک جامع تری را برای پژوهش موضوع تحقیق ارائه می دهد و به محقق کمک می کند تا به سوالاتی پاسخ دهد که رویکردهای کمی یا کیفی به تنهایی نمی توانند پاسخگوی آن ها باشند.
    هدف اصلی این مطالعه بررسی تطبیقی روش شناسی کمی و کیفی و شناسایی محدودیت های روش شناختی هریک از این دو رویکرد و ارائه مدل تلفیقی به عنوان راهکار اساسی روش شناختی در مطالعات انسانی- اجتماعی است.
    کلیدواژگان: روش شناسی، کمی گرایی، روش های کیفی، روش تلفیقی، پارادایم
|
  • Bahareh Arvin Page 6
    The purpose of this paper is to introduce the principles of a synthesis on social science methodology. Such synthesis is based on a reading of methodological approaches of three intellectuals in this area, who are Ludwig Wittgenstein, Friedrich August Hayek, and Hans-Georg Gadamer. In the first part, I explain the necessity of synthesizing social science methodology. Then, upon reviewing the relevant literature, I discuss the principles of two main social science methodological approaches. The third part explains the possibility of synthesis. Such a possibility is discussed through reviewing six main similarities amongthree intellectual’s approaches within the format of finding equivalence for each thinker’s keywords which have been discussed in other thinkers’ language game. Although there are different concepts for each similarity on special intellectual approach, I explain why these different concepts can be translated into each other. These similarities are: the existence of a rulefollowing social context in the backdrop of individual actions, the originality of practical and unconscious activity versus theoretical and conscious activity, metaphoric use of the (language) game in the sense that aspects of the agency is retained within the context of the structure, initiating from a subjective base while reaching an objectivity which lies beyond the individuals, limitation of cognition and rejection of the observer’s stance, and finally, striving to render a criterion in order to avoid relativism. These similarities, at the same time, form the fundamental principles of thesuggested synthetic methodology. In the final section of the paper, these similarities are revisited explicitly and also formulated in response to the three main questions of nature of subject matter of the social science, how it is to be studied (the methodological requirements), and the goal of a social science study. It is on such basis that the subject matter of social sciences has beendeclared, by the synthesis approach, to be the language-historical order, of which the language aspect is based on Wittgenstein’s approach, the historical aspect based on Gadamerapproach, and the order concept is gained from Hayektheories. The final part also expounds the goal of a social science study in that it is the dissection of these orders, in Wittgenstein-Gadamerian sense of the word. Within the environs of such a goal also lie limited provision of predictions based on the dissection of these orders. Thus, based on subject matter and the goal, the methodological requirements of a social science study are put to discussion.
    Keywords: Language game, Spontaneous order, Private language, Rule, Following, Hermeneutic circle, Historically affected consciousness
  • Susan Bastani, Mahin Raissi Page 31
    Social network analysis provides a set of theories, concepts, methods, techniques, and instruments for the study of social structure. This paper presents social network analysis as a research method focusing on whole network approach. A review of social network theory is briefly presented and network analysis as a research method is discussed by describing network data, data collection methods, measures and indicators and their analysis and interpretations. A study of online Free/Open Source Software Communities is presented as an example of the use of the methodology. In this sample, the method of collecting online network data is also explored. Overall, the paper shows how to use social network analysis for the study of social structure.
    Keywords: Social network analysis, Whole network approach, Free, Open source software
  • Khadijeh Safiri, Sara Imanian Page 58
    Alongside with the development of childhood, social researchers came to pay much attention to techniques of research with children. What these social researchers have sought is an increased participation of children in their inquiries. They have looked for conducting research with rather than on children. By putting children’s drawings and writings together, ‘draw & write’ technique delivers flexible data suitable for both quantitative and qualitative analyses. This technique can be applied as an individual work or an extensive group research project. Besides, it has been used for diverse subjects and different age groups of children. In this paper we will introduce ‘draw & write’ technique, point to its pros and cons, and discuss the experience of utilizing it in the social context of Iran.
    Keywords: Painting, drawing, Sociology of childhood, Research with children
  • Soheyla Sadeghi, Fasaei, Mohsen Naseri, Rad Page 78
    The ontological, epistemological, methodological and methodical are the four aspects of research and of knowledge. Each aspect is significant in its own right, and all are interdependent. In the research literature, particular problems are expected to arise, for instance, conceptual separation of ontology from epistemology bears its own specific question. The word methodology is also often carelessly used and that researchers use research methods without knowing much about their self-agreed ontological and epistemological assumptions. All these issues accentuate the need for clarification of the methods, methodology, ontology, and epistemology. This study is based on a theoretical approach. During the data collection the aforementioned four aspects have been conceptualized and synthesized. Having referred to the extensive literature in this area, we have tried to determine the importance of these aspects and their relevance to one another in qualitative researches. The findings show that the methodology and methods can never be selected in any way apart from the ontological and epistemological positions. Different situations of ontology and epistemology produce different methodology and methods that ultimately lead to knowledge about the social world.
    Keywords: Qualitative Research, Method, Methodology, Epistemology, Ontology
  • Mohammad Javad Gholamreza Kashi Page 99
    According to writings and research conducted by Michel Foucault, discourse analysis is by no means limited to textual analysis. Arranging discourse analysis and consequently focusing on analysis of the text has seemingly emerged after Foucault’s death. Gradually however, the method of discourse analysis has moved away from textual methods as an empirical phenomenological method. As a result, cultural products and goods, social actions and institutions can constitute a theme of subject matter of discourse analysis. In the article, space has been introduced as a new area for discursive research; in the meantime, an attempt has been made to illustrate some new techniques of space-research in the social studies.
    Keywords: Space analysis, Place, Identity, Space of university
  • Mehdi Mohsenianrad Page 128
    The production of this paper was motivated by the public distribution of the Multidisciplinary Research Package (MRP) software to the universities by the Ministry of Science, Research, and Technology of Islamic Republic of Iran. The MRP software is the result of a twenty-year effort by a group of the Iranian researchers. The Multidisciplinary Research Package allows what we call a novel Depth Content Analysis, also referred to as Mixed Methods, which works better than both Quantitative and Qualitative methods. In this regard, the paper starts with discussing the three (Quantitative, Qualitative, and Mixed) movements. Then, we explain the background, structure, and applications of the Mixed Analysis approach. Next, while reviewing some of the research projects and dissertations that have used Depth Content Analysis and Mixed Analysis capabilities in MRP, various examples are discussed in each case. Finally, we argue that Depth Content Analysis and MRP software are capable of providing user-friendly Representations, Stereotypes, finding "Central Points", using contingency models and analysis of the Phi correlation coefficient matrices.
    Keywords: Quantitative content analysis, Qualitative content analysis, Mixed content analysis, Depth content analysis, Representation
  • Mohsen Niazi Page 158
    Combined research methods are called the third movement in research methodology. It means that in conducting the social research, seeking combined research methods is needed for improving the methodology of research that started with qualitative and quantitative approaches. In conducting humanistic and social research, the main approaches have developed in different methodological directions. What is known as the first wave of methodological change, initiated the application of empiricism and quantification. After a period of exerting dominance, it was recognized that quantification was not successful in showing individuals’ thoughts and ideas on complex as well as specific issues and events. The second wave of methodology known as qualitative research developed in 1970-1980. It emphasized perception processes that led to consequences of issues under study. In the last decade, limitations of qualitative approaches in generalizing results, combination of research results with researcher specific values, andthe problem of validity and reliability of data have been considered as important challenges in qualitative researches. Thus, it is important to consider combined approach as the third movement of methodology. The main purpose of combined method known as multi-characteristic approach is to combine qualitative and quantitative approaches for giving a more inclusive perception of research issues. In this approach limitations of each of qualitative and quantitative researches are compensated. In addition, this method offers more reliable evidence and proof for research that will help the researcher to answer the questions that are unanswered by each of the qualitative and quantitative approaches alone. The other purpose of this research is to study qualitative and quantitative methodology comparatively, in a manner so that to recognize methodological limitations of each of these two approaches and to offer combined methods as a basic type of approach in the humanities and social research.
    Keywords: Methodology, Quantification, Qualitative approaches, Combined approach, Paradigm