فهرست مطالب

پیاورد سلامت - سال پنجم شماره 5 (بهمن و اسفند 1390)

مجله پیاورد سلامت
سال پنجم شماره 5 (بهمن و اسفند 1390)

  • 106 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسن نمایی، سیما سورگی، هدی خوشبخت، ناهید عسگری، سید علیرضا جوادی نیا صفحه 10
    زمینه و هدف
    هدف کلی این تحقیق بررسی آلودگی باکتریایی و کاندیدیایی صفحه کلید کامپیوترهای مستقر در بخش های مختلف بیمارستان آموزشی ولی عصر(عج) بیرجند می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه از صفحه کلید تمامی کامپیوترهای بخش های مختلف بیمارستان ولی عصر(عج) به تعداد 24 عدد نمونه گیری شده و به آزمایشگاه تحقیقات میکروبشناسی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند منتقل گردید. در آزمایشگاه نمونه ها برروی محیط کشت بلادآگار، مانیتول سالت آگار وEMB کشت داده شدند. سپس بر اساس خصوصیات ظاهری کلونی و ویژگی های بیوشیمیایی باکتری ها تشخیص صورت گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 26 نمونه از 24 صفحه کلید کامپیوترهای مختلف موجود در 16 بخش بستری مختلف بیمارستان تهیه گردید. تنها صفحه کلیدهای دو بخش عفونی و اعصاب به صورت روتین گندزدایی شدند. در تمامی نمونه های تهیه شده(100%) آلودگی میکروبی وجود داشت. از مجموع نمونه های اخذ شده بیشترین آلودگی در صفحه کلید کامپیوتر بخش داخلی زنان مشاهده گردید. در مجموع 13 گونه باکتری مختلف از نمونه های مورد آزمایش جدا سازی گردید که در بین باکتری های مختلف انترو باکتریاسه با شیوع 5/61% و در درجه بعد باسیل گرم مثبت اسپوردار با شیوع 7/30% بیشترین فراوانی را داشته اند.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش تمامی صفحه کلیدهای مورد آزمایش حداقل به یک گونه باکتری آلودگی داشته اند. با توجه به این یافته به نظر می رسد لازم است توجه بیشتری به گندزدایی صفحه کلیدهای کامپیوترها در بیمارستان صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: عفونت بیمارستانی، صفحه کلید رایانه، ایستگاه پرستاری
  • مجید مصاحبی محمدی، سعید کاویانی، مسعود سلیمانی، عباس حاجی فتحعلی، زهرا ذنوبی، سعید آبرون، غلامرضا خمیسی پور، مینا صوفی زمرد صفحه 17
    زمینه و هدف
    سلول های بنیادی جنینی از طریق دو ویژگی منحصر به فرد شناخته می شوند. اولا، این سلول ها می توانند به صورت جمعیت خالص از سلول های تمایز نیافته تکثیر و نگهداری شوند، که این ویژگی به عنوان خاصیت خود نوسازی شناخته می شود. ثانیا، این سلول ها قادر هستند که تمام انواع سلول های بدن را ایجاد کنند. در مطالعه حاضر، تمایز سلولهای بنیادی جنینی به رده لنفوئیدی در شرایط فاقد لایه تغذیه کننده به کمک IL-7 و FLT-3 Ligand انجام گرفت.
    روش بررسی
    سلول های جنینی موشی تکثیر شده بر روی از لایه پشتیبان جدا گردید و بعد از تشکیل اجسام شبه جنینی با استفاده از فاکتور های رشد لیگاند FLT-3، اینترلوکین-7 تمایز انجام گرفت. در روز 7 و 14 به منظور نشان دادن تمایز به رده لنفوئیدی بیان مارکر های CD25، CD19 و CD3 با استفاده از تکنیک RT-PCR مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بررسی های انجام گرفته با استفاده از تکنیکRT-PCR نشان داد که بعد از 14 روز تمایز به رده لنفوئیدی با استفاده از فاکتور های رشد یاد شده بیان مارکر های CD25 وCD19 مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    در تمامی مطالعات گذشته، تمایز سلول های بنیادی جنینی به رده لنفوئیدی با استفاده از سلول های تغذیه کنندهOP9 انجام گرفته است. در مطالعه حاضر، تمایز سلول های بنیادی جنینی به رده لنفوئیدی در شرایط فاقد لایه تغذیه کننده انجام گرفت. امید است مطالعه حاضر بتواند دیدگاه های جدیدی را در درمان سلولی اختلالات مربوط به رده لنفوئیدی بگشاید.
    کلیدواژگان: سلولهای بنیادی جنینی، رده لنفوئیدی، لیگاندFLT، 3، اینترلوکین، 7
  • محمدعلی عباسی مقدم، اعظم حسین علیزاده صفحه 27
    زمینه و هدف
    موفقیت سازمان ها به توانایی سازگاری آنها با عوامل متغیر محیطی بستگی دارد. انطباق پذیری و مشارکت از عوامل پیش بینی کننده اثربخشی سازمانی به شمار رفته و لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین مشارکت سازمانی و انطباق پذیری سازمانی در کارکنان بیمارستان امام خمینی(ره) تهران صورت گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی بوده که به روش مقطعی در سال 1389 انجام گردید. داده های مورد نیاز تحقیق با استفاده از پرسشنامه دنیسون(نسخه 2006) که روایی آن توسط صاحب نظران و پایایی آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ(864/0=α) مورد تایید قرار گرفته بود، بدست آمد. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان اداری و درمانی بیمارستان امام خمینی(ره) تهران(2023 نفر) که از این جامعه، حجم نمونه آماری با سطح اطمینان 95%، به تعداد 114 نفر و به روش تصادفی انتخاب گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار Spss17 و روش های آمار توصیفی مانند تعیین میانگین و نیز آمار استنباطی مانند آزمون همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان مشارکت سازمانی 44/53% و میزان انطباق پذیری سازمانی 37/52% بوده و بین مشارکت سازمانی و انطباق پذیری سازمانی و همچنین زیرمتغیرهای آنها رابطه مثبت و معناداری(743/0، r=01/0p<) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری نمود که افزایش میزان مشارکت سازمانی و متغیرهای آن می تواند افزایش انطباق پذیری سازمانی و متغیرهای آن را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: مشارکت سازمانی، انطباق پذیری سازمانی، فرهنگ سازمانی، بیمارستان
  • فیروز امانی، افشین شاکر، محمد صادق سلطان محمدزاده، نگار علاف اکبری، شهره صراف اسماعیلی صفحه 36
    زمینه و هدف
    دارو به عنوان یک کالای استراتژیک و مشمول یارانه در کشور و نیاز اساسی عامه مردم، همواره از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. با توجه به ضرروی بودن الگوی صحیح مصرف دارو، مطالعه حاضر با هدف سنجش الگوی مصرف دارو در بین خانوارهای شهر اردبیل انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده که در سال 1389 بر روی تعداد 1000 خانوار انتخابی از سطح شهر اردبیل انجام گردید. اطلاعات با مصاحبه حضوری با یکی از افراد بزرگسال خانوار جمع آوری شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی در نرم افزار SPSS نسخه 16 آنالیز شدند.
    یافته ها
    تعداد 485 نفر(5/48%) از پرسش شوندگان زن و بقیه مرد بودند. میانگین سنی پرسش شوندگان 6/41 سال با انحراف معیار 1/14 سال بود. 22% خانوارها به تشخیص خودشان از داروهای موجود در منزل برای درمان بیماری استفاده کرده بودند. 9/10% خانوارها به توصیه های غیردارویی پزشکان عمل نکرده و ترجیح داده بودند که پزشک معالج حتما دارو تجویز کند و در صورت عدم تجویز دارو به پزشک دیگری جهت دریافت دارو مراجعه می کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که رفتارهای مصرفی دارو در بین خانوارهای شهر اردبیل نادرست می باشد و لازم است با دادن آگاهی های دارویی مورد نیاز به مردم در زمینه مصرف بهینه دارو، موجبات کاهش مصرف غیرمنطقی داروها را فراهم سازیم.
    کلیدواژگان: الگوی مصرف دارو، نسخ پزشکی، اردبیل، رفتار، مصرف خودسرانه دارو
  • محمد هیوا عبدخدا، علیرضا نوروزی، سامان راوند صفحه 46
    زمینه و هدف
    پروانه های ثبت اختراع به عنوان سنجه ای مناسب برای بررسی میزان پیشرفت علم و فناوری، کشف پتانسیل لازم در کارهای پژوهشی و ترسیم نقشه های دانش مدنظر هستند. هدف از پژوهش حاضر تحلیل موضوعی پروانه های ثبت اختراع مخترعان ایرانی در پایگاه های بین المللی ثبت اختراع در فاصله سال های 1976 تا 2011 بود.
    روش بررسی
    روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بود که به روش علم سنجی انجام گرفت. جامعه مورد پژوهش عبارت بود از کلیه پروانه های ثبت اختراعی که در فاصله سال های 1976 تا 2011 توسط مخترعان ایرانی در پایگاه های بین المللی ثبت اختراع به ثبت رسیده بودند. ابزار گردآوری داده ها لیست کنترلی بود. داده ها با استفاده از روش های جستجوی خاص هر پایگاه بازیابی شده، سپس با توجه به پرسش های پژوهش تجزیه و تحلیل نهایی بر روی آن ها صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که 212 پروانه ثبت اختراع از مخترعان ایرانی در این پایگاه ها به ثبت رسیده است. میانگین پروانه های ثبت اختراع ایران در این پایگاه ها به ازای هر سال، تقریبا 6 مورد بوده است. بیشترین پروانه های ثبت اختراع در حوزه موضوعی «شیمی، متالوژی» و کم ترین در حوزه «منسوجات، کاغذ» بوده اند.
    نتیجه گیری
    در مجموع، سهم پروانه های ثبت اختراع ایرانی از کل پروانه های به ثبت رسیده در این پایگاه ها کم است. در فاصله سال های مورد بررسی تعداد پروانه های ثبت اختراع ایران در حال رشد بوده است. پروانه های ثبت اختراع ایران ثبت شده از لحاظ موضوعی دارای تمرکز قابل ملاحظه ای بودند. پتانسیل کارهای پژوهشی برای ثبت اختراع و نوآوری در حوزه های موضوعی «شیمی، متالوژی» بیش تر از سایر حوزه ها بوده است.
    کلیدواژگان: پروانه های ثبت اختراع، پایگاه های بین المللی ثبت اختراع، مخترعان ایرانی، پتنت، علم سنجی
  • محمدرضا میگون پوری، پدرام یزدانی، حمیدرضا رضاییان زاده صفحه 57
    زمینه و هدف
    شناسایی فرصت های کارآفرینانه در زمینه خدمات مشاوره تغذیه، یک موضوع محوری جهت اشتغال کارشناسان تغذیه و پاسخگویی بهتر به نیازهای مبتلایان به بیماری های مزمن می باشد. در همین راستا، این پژوهش با هدف تحلیل روند عرضه و تقاضای خدمات مشاوره تغذیه در دیابت، به عنوان یک گام اساسی در جهت شناسایی فرصت های کارآفرینانه برای مشاوران تغذیه در شهر تهران، صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    جهت اجرای این پژوهش توصیفی- پیمایشی، پرسشنامه ای مبتنی بر طیف لیکرت برای 80 نفر از فعالان صاحب تخصص در عرصه خدمات مشاوره تغذیه در شهر تهران، از طریق ایمیل ارسال گردید که 48 نفر از آنان به پاسخگویی به پرسشنامه اقدام نمودند. نهایتا محاسبه مقادیر میانگین پاسخ های مشارکت کنندگان و مقایسه آنها با یکدیگر، با استفاده از برنامه 5/11SPSS، انجام شد.
    یافته ها
    یافته های مبتنی بر پاسخ های مشارکت کنندگان، مشخص نمود که بیشترین تقاضای برآورده نشده گروه های مختلف سنی، تحصیلی و درآمدی بیماران دیابتی، مربوط به شیوه مشاوره تغذیه در قالب تیم درمانی می باشد.
    نتیجه گیری
    مشاوره تغذیه در قالب تیم درمانی را می توان به عنوان زمینه مناسب برای فعالیت های کارآفرینانه در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: فرصت کارآفرینانه، شناسایی فرصت، تحلیل روند، عرضه، تقاضا، مشاوره تغذیه، دیابت
  • محمدرضا زربخش بحری، سیمین حسینیان، غلامعلی افروز، حیدرعلی هومن صفحه 67
    زمینه و هدف
    کم وزنی هنگام تولد یکی از شاخص های مهم بهداشتی در ارزیابی مراقبت های دوران بارداری بوده و شناخت عوامل مرتبط با آن بسیار مهم است. لذا این پژوهش با هدف مقایسه سن حاملگی، قد، فاصله ی بین دو بارداری، افزایش وزن طول بارداری، وضعیت اقتصادی، وضعیت تغذیه و سلامت عمومی مادران نوزادان کم وزن و مادران نوزادان با وزن طبیعی انجام شد.
    روش بررسی
    روش پژوهش علی- مقایسه ای(پس رویدادی) بود که به صورت میدانی انجام شد. از بین کلیه ی نوزادان متولد شده بین دی ماه 1387 تا آذر 1388 در 20 مرکز بیمارستانی و زایشگاهی استان گیلان 168 نوزاد کم وزن و 157 نوزاد با وزن طبیعی به همراه مادرانشان به صورت تصادفی ساده(قرعه کشی) انتخاب و مادران ضمن پاسخگویی به سوال های مربوط به ویژگی های زیستی و وضعیت اقتصادی به پرسشنامه سلامت عمومی با اعتبار82/0 پاسخ دادند. داده ها با آزمون آماری مجذور کا و t گروه های مستقل با نرم افزار Spss تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بین مادران مورد و شاهد از نظر سن بارداری، قد، فاصله ی بین دو بارداری، افزایش وزن طول بارداری، وضعیت اقتصادی، وضعیت تغذیه و سلامت عمومی(روانی) تفاوت معناداری مشاهده شد(01/0 P).
    نتیجه گیری
    عوامل مختلفی بر وزن نوزادان به هنگام تولد اثر دارند. لذا کاهش نرخ کم وزنی به عنوان یکی از شاخص های مهم بهداشتی جامعه، مستلزم همکاری متقابل گروه ها و سازمان های مختلفی از جمله وزارت بهداشت و درمان، مراکز مشاوره و روان درمانی و صدا و سیما خواهد بود.
    کلیدواژگان: ویژگیهای زیستی، سلامت عمومی، کم وزنی، وزن طبیعی
  • سید جمال الدین طبیبی، محمدرضا ملکی، مهسا قاضی عسگر صفحه 79
    زمینه و هدف
    افزایش باقیمانده غذایی بخصوص در بیمارستان می تواند منجر به کاهش دریافت غذا و رضایت مشتری و نیز افزایش هزینه درمان شود. هدف این مطالعه تعیین تاثیر آموزش اصول خدمات غذایی به کارکنان بخش غذا بر میزان باقیمانده غذایی جهت ارتقای کترینگ بیمارستان می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، یک مطالعه مقطعی از نوع کاربردی است. جامعه آن، کارکنان و بیماران بخش های ارتوپدی، شیمی درمانی و جراحی و همراهان آنها است(130n=) و نمونه گیری به صورت سرشماری می باشد. ابزار مطالعه پرسشنامه رضایت سنجی و چک لیست مشاهده ای باقیمانده غذایی است. پرسشنامه، توسط افراد مورد مطالعه و چک لیست مشاهده ای توسط خود پژوهشگران، تکمیل گردید. روایی و پایایی ابزار بوسیله روایی سازه و ضریب آلفا کرونباخ، تعیین شد. جهت بررسی تاثیر آموزش مذکور از آزمون t-testو آزمون های توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    بین میزان باقیمانده غذایی قبل و بعد از آموزش پرسنل تفاوت معنی داری مشاهده شد(001/0p=،36/5- =t). میانگین باقیمانده غذا در وعده صبحانه در بعد از آموزش از 8/1 به 7/0، وعده نهار از 09/2 به 89/1 و در وعده شام از 2/2 به 6/1 تنزل نمود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد برنامه های آموزشی برای کارکنان بتواند سطح دانش آنها را نسبت به وظایف خود افزوده و نقاط ضعف و قوت آنها را در راستای بهبود کیفیت عملکرد، به نحوی که منجر به رضایت مشتری و سودآوری بیمارستان شود، نشان دهد.
    کلیدواژگان: آموزش، توزیع غذا، باقیمانده غذا
|
  • Namaei Mohammad Hasan, Surgi Sima, Khoshbakht Hoda, Askari Nahid, Javadinia Seyed Alireza Page 10
    Background And Aim
    The aim of this study was to evaluate bacterial contamination of keyboards of computers located in various wards of Vali-e Asr Teaching Hospital, Birjand, Iran.
    Materials And Methods
    In this study, all computer keyboards in various wards of Vali-e Asr Hospital were sampled (n=24). Then, the samples were sent to Microbiology Research Laboratory at Birjand University of Medical Sciences and were cultured on Blood ager, Manitol Salt ager and Eosin Methylene Blue media. The isolated bacteria were identified based on their colonial morphology and biochemical characteristics.
    Results
    A total of 26 samples from 24 different computer keyboards of 16 different wards were obtained. Two keyboards of Infectious Diseases and Neurology wards were routinely disinfected at the end of every shift. All samples(100%) showed contamination to different bacteria. The keyboard of the computer located in Internal Medicine ward(women's division) was the most contaminated one. In total, 13 different bacterial spp. were isolated from keyboards of different computers. The species belonging to Enterobacteriaceae family(61.5%) were the most common contaminating bacteria followed by Bacillus spp(30.7%).
    Conclusion
    Based on the results, all the sampled keyboards were contaminated by at least one bacterial spp. Therefore, it is necessary to pay more attention to the fact that computer keyboards in hospitals should regularly be disinfected.
    Keywords: Nosocomial Infection, Computer Keyboard, Nursing Station
  • Mossahebi Mohammadi Majid, Kaviani Saeid, Soleimani Masoud, Haji Fathali Abbas, Zonoubi Zahra, Abroun Saeid, Khamisipour Gholamreza, Soufi Zomorrod Mina Page 17
    Background And Aim
    Embryonic stem cells are identified with two unique characteristics. First, they can be maintained and expanded as pure populations of undifferentiated cells, a characteristic which is known as self renewal aspect of embryonic stem cells. Second, these cells can give rise to all body cell types. In the current study, we used a feeder-free condition to differentiate mouse embryonic stem cells into lymphoid lineage by IL-7 and FLT-3 ligand.
    Materials And Methods
    Mouse embryonic stem cells cultured on mouse embryonic fibroblasts were separated from the feeder layer. Then, embryoid bodies were formed from mouse embryonic stem cells. Following that, differentiation was performed by FLT-3 ligand and IL-7. In order to demonstrate the differentiation into lymphoid lineages, the expression of CD25, CD19 and CD3 was assessed by RT-PCR technique on days 7 and 14.
    Results
    After 14 days of differentiation into lymphoid lineages by defined factors, RT-PCR results showed the expression of CD25 and CD19 markers.
    Conclusion
    In all previous studies, mouse embryonic stem cells were differentiated into lymphoid lineage by OP9 stromal feeder cells. In this study, a feeder-free condition was used to differentiate mouse embryonic stem cells into lymphoid lineage. It is hoped that the present study can lead to new insights in cell therapy of lymphoid deficiency disorders.
    Keywords: Embryonic Stem Cell, Lymphoid Lineage, IL, 7, FLT, 3 Ligand
  • Abbasi Moghadam Mohammad Ali, Hosein Alizadeh Azam Page 27
    Background And Aim
    Changes in political, economic, social, scientific and technological circumstances have a major impact on organizational performance. In such circumstances, the success of organizations depends on their ability to cope and adapt to changing environmental factors. This study investigated the relationship between organizational participation(team orientation, capability development and empowerment) and the organizational adaptability (change, customer orientation and organizational learning) in Imam Khomeini Hospital staff.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed on 114 staffs of Imam Khomeini hospital, Tehran University of Medical Sciences who were selected by random sampling. Data were collected by Denison questionnaire (2006 version), which was confirmed validity and reliability. Data were analyzed with spss17 and statistical methods like the mean, standard deviation and correlation coefficients.
    Results
    The results showed that the rate of the organizational involvement and adaptability of the staffs was 53.44% and 52.37% respectively. The Pearson correlation analysis showed a positive correlation coefficient (p<0.01, r=0.743) between two variables of organizational involvement and adaptability.
    Conclusion
    With increasing organizational involvement of the staffs increases their organizational adaptability
    Keywords: Involvement, Organization, Adaptability, Organizational Culture
  • Amani Firuz, Shaker Afshin, Soltan Mohammadzadeh Mohammad Sadegh, Alaaf Akbari Negar, Sarrafe Smaeili Shohreh Page 36
    Background And Aim
    Medicine as a strategic commodity and basic needs of the most people in the country is important. According to the necessary recognition correct pattern of drug use, this study is conducted to measure the pattern of drug use among Ardabil city families.
    Materials And Methods
    A cross -sectional descriptive study was conducted on 1000 randomly selected families from Ardabil city in 2010. Necessary information was gathered by interviewing one of the oldest people in the family. Collected data was analyzed using descriptive statistical methods in SPSS.16 software.
    Results
    485(48.5%) of study people were female and rest of them were male. The mean age of samples was 41.6(SD=14.1). From all families 22% uses the drugs in home for curing diseases by self diagnosis. 10.9% of them do not respond to doctors non medical advice and prefer the doctor to prescribe drugs otherwise they refer to another doctor.
    Conclusion
    Results showed that the drug use behavior between Ardabil city families was inappropriate and decreasing irrational use of drugs by providing necessary information to people regarding optimal use of medicine was necessary.
    Keywords: Drug Use Pattern, Prescriptions, Behavior, Ardabil, Irrational Use of Drugs
  • Abdekhoda Mohammad Hiwa, Noruzi Alireza, Ravand Saman Page 46
    Background And Aim
    Patents are used as indicators to assess the growth of science and technology in a given country or area. They are examined to determine the research potentials of research centers, universities, and inventors. This study aims to map the past and current trends in patenting activities with a view to understanding better and tracking the changing nature of science and technology in Iran.
    Materials And Methods
    The patenting activity in Iran was investigated based on USPTO, WIPO, and Esp@cenet for the period 1976-2011. The researchers analyzed the affiliation of inventors, and collected patents having at least one Iranian inventor. The collected data were analyzed using Microsoft Excel.
    Results
    results showed that between 1976 and 2011, 212 patents were registered by Iranian inventors in the above-mentioned three databases. The average number of Iranian patents registered per year increased significantly from 25 in 1976-1980 to 119 in 2006-2011. It should be noted that the highest number of registered patents (27%) were in" chemistry, metallurgy" area of International Patent Classification, followed by "human necessities"(18%), and "performing operations; transporting"(15%).
    Conclusion
    Overall, the proportion of Iranian inventor's patents registered in databases is small. However, the figure shows a growth for the years under study. Iran's patents registered in databases have considerable subject concentration. Scientific areas are growing together, and there is more potential of research work and innovation in areas of "chemistry, metallurgy", "Electricity" and "human needs".
    Keywords: Patents, Iranian Invertors, Scientometrics, Content Analysis, Iran
  • Meigounpoory Mohammad Reza, Yazdani Pedram, Rezaeian Zadeh Hamid Reza Page 57
    Background And Aim
    Identification of entrepreneurial opportunities in the field of nutrition counseling is a central issue in employing nutrition consultants and meeting the needs of patients with chronic diseases better. To this end, the present survey has been conducted in order to analyze the supply and demand trends of diabetes nutrition counseling as a basic step toward identifying the entrepreneurial opportunities for nutrition consultants in Tehran.
    Materials And Methods
    To implement this descriptive-survey study, a questionnaire based on Likert scale was sent by email to 80 active professionals in the field of nutrition counseling services in Tehran, of whom 48 responded to its questions. Then, using SPSS11.5, the mean values of participant's responses were calculated and compared with one another.
    Results
    The findings obtained based on participant's responses revealed that the need for "nutritional counseling in the form of a treatment team" was mostly not met in different age, education and income groups of diabetic patients
    Conclusion
    "Nutrition counseling in the form of a treatment team" can be considered as a suitable field for entrepreneurial activities.
    Keywords: Entrepreneurial Opportunity, Opportunity Identification, Trend Analysis, Supply, Demand, Nutrition Counseling, Diabetes
  • Zarbakhsh Bhari Mohammad Reza, Hoseinian Simin, Afrooz Gholamali, Hooman Heidarali Page 67
    Background And Aim
    Low weight at birth is one of the main health indexes in evaluating pregnancy period care, and recognizing its related factors is very important. The aim of this study was a comparison of pregnancy age, height, the distance between two pregnancies, gaining weight during pregnancy, economical condition, nutrition, general health of the mothers with low and normal birth weight.
    Materials And Methods
    The research method was casual-comparative conducted as field-work. From all newborns born since (Jan 2008 to Nov 2009) 168 low birth weight babies with their mother and 157 newborns with normal weight from 20 maternity center at Guilan province were randomly selected. Mothers filled general health questionnaire with the reliability of 0.82. The data were analyzed using SPSS Software.
    Results
    There was a significant difference among mothers (case and control) in terms of pregnancy age, height, distance between two pregnancies, increasing weight during pregnancy, economical condition, nutrition condition and general health (mental), (p0.01).
    Conclusion
    Various factors affected newborn's weight at birth. Therefore, decreasing the rate of low weight will be one of the main social health indexes requiring cooperation of counter- groups and different organizations such as the Ministry of Health and treatment, psychotherapy, counseling centers and radio/television.
    Keywords: Biological Characteristics, General Health, Low Birth Weight, Normal Weight
  • Tabibi Seyed Jamalodin, Maleki Mohammad Reza, Ghazi Asgar Mahsa Page 79
    Background And Aim
    The increase of food residuals specially in hospital can lead to a decrease in food intake and customer satisfaction and also increase the cost of remedy and hospitalization. The goal of this study was to determine the effect of food service training of food staff on the amount of food residuals to improve hospital catering.
    Materials And Methods
    This was cross sectional study. The study population consisted of staff and patients in orthopedic, chemotherapy and surgery wards and their relatives (n=130). The tools of this study were satisfaction survey questionnaire and food residual observational checklist. Questionnaires were completed by the study population and observational checklist by the researchers. Data were analysed using SPSS Software.
    Results
    Significant difference were observed between the amount of food residual before and after personnel training (t=-5/36, p=0/001).The average amount of food remaining in the breakfast from 1/8 in pre-teaching was decreased to 0/7, at lunch from 2/09 to1/89 and in dinner time from 2/2 to 1/6.
    Conclusion
    It seems that educational planning of personnel could increase their knowledge about their duties and weaknesses and improves quality performance which leads to customer satisfaction and hospital profitability.
    Keywords: Training, Food Distribution, Food Residual