فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 30 (بهار 1391)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 30 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید بینای مطلق، الهام کندری صفحه 1
    ارسطو در جای جای آثارش از «مابعدالطبیعه» تا «طبیعیات» و «در آسمان» و «کون و فساد»، هر جا می خواهد درمورد موضوعی اظهار نظر کند، با پیش کشیدن افلاطون و دیگر فلاسفه پیش از خود، سعی می کند ایرادهای افکار ایشان را در آن موضوع خاص مطرح کند. شروع از نقد روش مخصوص ارسطو در فلسفه است. به ویژه در مابعدالطبیعه که به قول خود او دانش پرداختن به «موجود بماهو موجود» است و مباحث مربوط به هستی و چیستی موجودات عالم هستی در آنجا مطرح است، ارسطو ابتدا باید آراء مشهور زمان خود و از همه مشهورتر و دست و پاگیرتر «نظریه ایده های افلاطون» را مورد مداقه و نقد قرار دهد. نزاع ارسطو با نظریه ایده های افلاطون از زمان حضورش در آکادمی و دوران دانشجویی او آغاز شد. رساله کوچک «درباره ایده ها» (peri ideon) نوشته همان دوران است.
    ما در این مقاله سعی کرده ایم با طبقه بندی ایرادهای ارسطو به ایده های افلاطون و با برشماری یک به یک و موضوعی آنها ماهیت و شدت این انتقادها را نشان دهیم. در این راه سعی شده بیطرفانه و بدون نتیجه گیری یا داوری خاص، تنها به تحلیل و برشماری ایرادها پرداخته شود که این خود پژوهش مناسبی است.
    کلیدواژگان: ایراد، ایده، نظام افلاطونی، کلیات، علت، مفارقت، غایت، الگو، علت نمونه ای، اوسیا(جوهر)، مبدا
  • حسین حیدری صفحه 33
    عقلی یا شرعی دانستن خوبی یا بدی کارها از مهم ترین مبانی کلامی و دین شناسی اندیشمندان و مکاتب کلامی است. به پرسش های زیر بر بنیاد این قاعده پاسخ داده می شود: آیا خوب بودن و شایسته پاداش بودن کارهایی از قبیل نجات فرد بیگناه، از این سبب است که این اعمال فی نفسه به ترتیب خوب یا بدند؟ یا فقط به دلیل دستور خداوند، خوب یا بد شده اند؟ چنانچه حق تعالی قتل بیگناه را دستور می داد، بالتبع امری خوب بود؟ همچنین آیا خداوند نیز تابع معیارهای خوبی و بدی است که افعال ذاتا دارند یا آنچه آن خسرو کند، شیرین بود؟ به پرسشی دیگر، برای مثال اگر خداوند در روز قیامت کودکی را معذب کند، آیا از او هم چنین کاری زشت است؟یا آنکه خالق کائنات فراتر از معیارهای رایج ارزش های انسانی است و از او هیچ کاری قبیح نیست؟ بعد مهم دیگر این قاعده این است که آیا کسانی که پیام انبیا را نشنیده اند نیز بر اساس حجت باطنی (عقل نظری و عملی) مورد بازخواست یا پاداش خواهند بود؟ آیا آدمیان پیش از پذیرش دین هم مکلف به شناخت حضرت حق می باشند؟ آیا آنچه امور اخلاقی و انسانی نامیده می شود دینی تر هست؟
    از مکاتب کلامی، معتزله و شیعه و ماتریدیه طرفدار عقلی بودن و ذاتی بودن حسن و قبح و اشاعره به شرعی بودن آن باور داشته اند.
    این مقاله به بررسی دیدگاه مولوی در این باب و لوازم پایبندی به این قاعده کلامی می پردازد و با نقل سخنان وی در فیه مافیه و مثنوی، مدعی است که بر خلاف نظر بسیاری از مولوی پژوهان، نظرگاه مولانا در این باب با اشاعره همسویی ندارد وبا موضع حنفیه ماتریدیه و معتزله شیعه همنواست.
    کلیدواژگان: حسن و قبح عقلی و شرعی، مولوی، اشاعره، معتزله، حنفیه، ماتریدیه، شیعه
  • محسن عبدالهی صفحه 55
    در قرن چهارم هجری گروهی از اندیشمندان موسوم به اخوان الصفا و خلان الوفا به این فکر افتادند که برای نشر علوم عقلی و نزدیک کردن دین و فلسفه به یکدیگر و آگاه نمودن مردم نسبت به مسائل علمی و دینی رسالاتی مختصر، بدون ذکر نام مولفان بنویسند و به صورت پنهانی منتشر کنند تا بتوانند در جهت زدودن انحراف از جامعه اسلامی فعالیت نمایند.
    در آن هنگام، به رغم وجود مشکلات سیاسی و اجتماعی متعدد، مسلمانان از رشد فکری و علمی برخوردار بودند و نه تنها در زمینه فلسفه و سیاست بلکه در سایر جنبه های علمی به مرحله رشد و شکوفایی رسیده بودند. اخوان الصفا به موازات برخورداری از اندیشه دینی، عامل بازتولید بیداری فکری و توجه به علوم عقلی و فلسفه و حکمت یونانی در آن دوره هستند. طرح مسائل مذهبی در یک چهارچوب سازمان یافته و تلاش برای نظم دادن به مولفه های معرفت شناسی دینی بر محورهای خداشناسی، نبوت، انسان شناسی، معرفت نفس و اخلاق در این خصوص دارای اهمیت زیاد است.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی دینی، اخوان الصفا، نظریه واحد، نفس، اخلاق
  • جلیل مشیدی، سمانه فرزانه صفحه 83
    پلورالیسم دینی از جمله مباحث مرتبط با فلسفه دین است که به سبب توجه آن به مسئله نجات و زندگی مسالمت آمیز میان پیروان ادیان، مورد توجه صاحب نظران زیادی قرار گرفته و دارای رویکردها و تقریرهای متفاوتی است.
    توجه عمیق مولانا به «وحدت وجود»- به عنوان یکی از ارکان اصلی اعتقادات وی- و القای روحیه تسامح و تساهل به مخاطبان خود، باعث شده تا عده ای وی را «کثرت گرا» بنامند، اما اینکه وی، واقعا واجد چنین نامگذاری بوده یا نه و اگر بوده، پلورالیسم دینی از دیدگاه او چه کیفیتی دارد و چه مواردی را شامل می شود، از جمله پرسش هایی است که در مورد مولانا مطرح است. مقاله حاضر در جستجوی پاسخ این پرسش ها، بر اساس مثنوی است.
    بنابراین، در این مقاله، ضمن تعریف پلورالیسم دینی و بیان رویکردهای آن، آرای کثرت گرایان در باب حقانیت ادیان مطرح شده و بازتاب این آرا در اندیشه های مولوی آمده است.
    بازخوانی اندیشه های مولوی گویای این نکته است که ردپای نظریه پلورالیسم دینی، کم و بیش در اندیشه های او دیده می شود، اما پلورالیسم را به معنای امروزی آن نمی پذیرد و در نهایت یک دین را حق می داند.
    هدف از این جستار آن است که مخاطبان مثنوی با پیروی از شیوه مولوی در مسائل معرفتی و دینی، در جهت تقریب بین ادیان و تفاهم میان صاحبان آنها گام بردارد و برای رفع اختلافات و دشمنی های دینی و عقیدتی نوعی آمادگی ذهنی ایجاد شود.
    کلیدواژگان: مثنوی، مولوی، کثرت گرایی دینی، مدارای دینی
  • رضا حیدری نوری صفحه 109
    سهروردی فیلسوفی اشراقی است که ابداعات قابل توجهی در حوزه فلسفه، عرفان و تفکرات معنویت محور بیان داشته است. چیستی و چگونگی کسب تجارب معنوی و حقیقت آنها که در همه فرهنگ ها، مکاتب و اشخاص توجهی خاص به آنها می شود، از جمله حیطه های فکرآفرین سهروردی است. دو دیدگاه عمده در چیستی این گونه تجارب مطرح است: ذات گرایی که بر انسجام چنین تجاربی و مشترک بودن آن بین افراد و مکاتب تاکید دارد؛ و دیدگاه ساخت گرایی که معتقد است تفکرات و ایده های مکاشفه گر در پیدایش و شکل دهی به تجارب مینوی نقشی اساسی داشته است؛ بنابراین، تفاوتی ماهوی بین تجارب افراد و آنچه متعلق به سنت های فکری مختلف است وجود دارد.
    در تفکر سهروردی اتحاد با نور، زمینه ساز مکاشفه عرفانی و تجربه مینوی است، البته دیدگاه خاص نفس شناسانه و روان شناسی وی در تحقق آنها دخیل است که با اشراق و مشاهده همراه می باشد و با اتحاد و فنا صورت می پذیرد، با این توصیف، مجموعه ویژگی های تجارب مینوی در نگاه اشراقی سهروردی، گویای نوعی ذات گرایی در این مکاشفات است؛ نه اینکه وحدت شخصی تجارب مطابق تفکر خاص حاکم بر افراد، هر تجربه ای را از تجارب دیگری متفاوت کند، بلکه همه آنها دارای مشترکات و زمینه های واحدند. پژوهش حاضر با روش توصیفی، تحلیلی و ابزار کتابخانه ای و با تجزیه و تحلیل داده های مطالعاتی، ضمن اشاره به دیدگاه های مطرح در این زمینه، به مبانی ذات گرایی در شهود عرفانی از نگاه سهروردی پرداخته و به پرسش های اساسی در این زمینه پاسخ داده است.
    کلیدواژگان: ذات گرایی، ساخت گرایی، تجارب مینوی، اشراق، سهروردی
  • حسین مقیسه صفحه 131
    روش و شیوه شناخت دین، از پر مناقشه ترین مباحثی است که پس از رحلت پیامبر اسلام (ص) و در دوران غیبت وعدم دسترسی به پیشوایان معصوم علیهم السلام مطرح بوده است، بدین معنی که اگر میان حکم قطعی و مسلم عقل و ظواهر متون دینی تعارض پیش آید چه باید کرد؟ درچنین مواردی، همواره در تقدم عقل یا سهم آن در فهم مفاد وحی - درهر دو عرصه کلام و فقه یعنی اصول و فروع دین - اختلاف نظر و برداشت هایی وجود داشته و دارد. این تفاوت برداشت ها، در حوزه معرفت دینی، سبب افت وخیزها و فراز ونشیب های فراوانی بوده وهمچنان ادامه دارد. در محدوده تفکر اسلامی از یکسو ظاهرگرایان و حنابله و اشاعره اهل سنت و اخباری های شیعه و از سوی دیگر قدریه ومعتزله و تفکر اجتهادی امامیه قرار دارد.
    بررسی اجمالی این مطلب، به ویژه در میان پیروان اهل بیت(ع) و نگاهی به اخباری های افراطی شیعه و نیز جریان هایی که هر چند اظهار مخالفت رسمی با عقلگرایی نمی کنند، ولی عملا برای تشخیص عقل، اعتبار چندانی قائل نیستند و نیز تفکر رقیب آنان، که در هر دو عرصه فقه و کلام، بر اعتبار عقل، تاکید نموده وپای می فشارد و ترجیح این تفکر، موضوع این مقاله است. درپایان، به تضمین هایی که می تواند از انحراف و افتادن در مسیر عقل گرایی افراطی و لوث شدن معارف بلند الهی، پیشگیری نماید نیز اشاره شده است.
    کلیدواژگان: عقلگرایی، ظاهر گرایی، اخباریگری، مکتب تفکیک، شورای فتوایی، تناقض، کلام، فقه
  • هاتف سیاه کوهیان صفحه 163
    بحث از نظام پاداش و جزای الهی در جهان آخرت و کمیت و کیفیت عقوبت اخروی، به ویژه مسئله جاودانگی جهنم و خلود عذاب اخروی، از مباحث مهم در کلام، فلسفه و عرفان بوده است. ا بن عربی به عنوان اندیشمندی برجسته در ساحت عرفان نظری، نخستین کسی است که برخلاف متشرعان و عامه اهل دیانت، در رویکردی ویژه و استثنایی، ضمن قائل شدن به ناپایداری و محدودیت عذاب الهی، «جهنم» و کیفر اخروی را امری نسبی و دارای مفهومی متغیر می داند. وی در نظریه پردازی عرفانی خود به مدد تاویل و با بهره گیری از تمثیل، ضمن اثبات نسبی بودن معنای دوزخ و عذاب، با رویکردی عاطفی و انسان دوستانه درصدد نشان دادن ناچیزبودن اعمال انسان در برابر رحمت بی کران الهی است. ابن عربی، با بازگرداندن معنای «عذاب» به ریشه لغوی «عذب»- به معنای گوارا و دلنشین- معتقد است نحوه پذیرش عذاب اخروی را از سوی گروه های مختلف اهل دوزخ، با توجه با استعدادها و قابلیت های متفاوت آنها، عذاب را برای آنها در اشکال و کیفیات متنوع، به امری گوارا و دلپذیر تبدیل می گرداند. «تناسب کیفر اخروی با عمل دنیوی»، «امکان خلف وعید از جانب خدا در روز قیامت» و «عرضی بودن عمل انسان در برابر جوهری بودن فطرت الهی در وی» از جمله دلایل ابن عربی برای اثبات دیدگاه خود در خصوص ابدی نبودن عذاب اخروی است.
    کلیدواژگان: عذاب اخروی، جهنم، ابن عربی، جاودانگی عذاب، رحمت الهی
|
  • Saeed Binaye Motlagh, Elham Kondori Page 1
    Aristotle, in all his works including Metaphysics, Physics and Generation and Corruption, wherever expressing a view on an issue, makes references to Plato and other philosophers who preceded him trying to present flaws in their thoughts. To begin with critique is Aristotle’s specific philosophic method. Especially in Metaphysics, which, in his words, is the knowledge of ‘being in itself’ dealing with the what and why in all beings, he had to first consider and criticize the well-known views of his time among them the most vexatious one was that of Plato. Aristotle’s fight with Plato’s ‘theory of ideas’ started from the time he was a student of academy. His brief thesis ‘on ideas’, peri ideon, belongs to that era. The present article classifies Aristotle’s objections to Plato’s ideas trying to show their essence and intensity. To this end, the author’s have adopted a neutral stance toward the issues in their analysis and classification of the objections.
    Keywords: critique, Platonic system, generalities, cause, separation, end, model, Ousia (substance), origin
  • Hossein Heidari Page 33
    One of the important principles in theology and Islamic studies is the intellectuality or religiosity of goodness and evil. It is based on this principle that the following questions can be answered: Does the goodness and praiseworthiness of good deeds such as saving the innocent emanate from their nature? Would the killing of innocent people be considered as a good deed, if God ordered people to do so? Does God follow the natural criteria of goodness and badness or is it that whatever he does is good? For example if God punishes a child in the dooms day, can this be viewed as an evil deed? Is it the case that God transcends the ordinary human values so that none of His deeds could be considered as evil? Will those who never heard prophetic messages be punished based on innate criteria? Are people obliged to know God even before accepting religion? Is it the case that whatever is called ethical and humane is also religious? The Mo’tazelites, the Shiites and the Matoridites believe in the innateness of goodness and evil, while the Ash’arites believe in their religiosity. The present article explores Rumi’s views in his Fihe Ma Fih and Mathnavi. The claim is that his position is not consistent with the Ash’arites views and that it is more consistent with Hanafi-Matridites, Mo’tazelites and Shiites.
    Keywords: intellectuality, religiosity of goodness, evil, Rumi(Mawlana), Asharites, Motazelites, Hanafites, Maturidites, Shiites
  • Mohsen Abdillahi Page 55
    It was in the fourth century AH that a group of scholars called Ikhvan-al-Safa and Khollan-al-Wafa decided to write some brief treatises and send them out anonymously to publicize rational sciences, bring religion and philosophy closer together and make people aware of scientific and religious issues, all with the intention to remove deviations from the Islamic society. At that time, in spite of the numerous political and societal limitations, Moslems were developed scientifically and intellectually in all areas including philosophy and politics. Ikhvan-al-Safa, while sticking to religious thought, represented the Islamic revival and the focus on Hellenic philosophy and metaphysics. Their efforts to study religious issues within a theoretical framework to organize the components of religious epistemology including theology, prophecy, anthropology, knowledge of the soul and ethics are very significant.
    Keywords: religious epistemology, Ikhvan, al, Safa, theology, monotheism, knowledge of the soul, ethics
  • Jalil Moshayedi, Samane Farzaneh Page 83
    Due to its focus on salvation and co-existence of the followers of different religions, religious pluralism, as an issue related to the philosophy of religion, has attracted the attention of thinkers and includes different approaches and interpretations. Mawlana’s intensive concentration on the ‘unity of being’, as one of the pillars of his belief system and the induction of tolerance among the readers of his poems, has given the impression to many people that he is a pluralist figure. However, whether Mawlana was truly a pluralist, and if he were so, what the concept of pluralism meant to him are among the question raised about him. The present study is an attempt to find answers to these questions based on Masnavi. As such, after defining religious pluralism and its approaches, the pluralists’ viewpoints on the truth of religions and their reflections in Mawlana’s thought are presented. Re-reading of Mawlana’s thought reveals the footprints of religious pluralism in his poems; however, he rejects pluralism in its modern sense, ultimately recognizing one religion as the true one. The present study concludes with the idea that the readers of Masnavi should follow his methodology with regard to cognitive and religious issues paving the way for the proximity of religions and the creation of an atmosphere which would prevent the occurrence of religious differences and conflicts.
    Keywords: Masnavi, Mawlavi, religious pluralism, religious tolerance
  • Reza Heidari Nouri Page 109
    Sohrevardi, as an illuminationist, had very significant innovations in philosophy, mysticism and spiritual thought. The essence, reality and the quality of achieving spiritual experiences, which have received special attention by different people in different cultures and schools of thought, are among the innovative domains of Sohrevardi’s system of thought. There are two major views on the essence of these experiences: first, essentialism which emphasizes their coherence and commonality among different people and schools of thought; and second, constructivism in which mystical intuition plays an important role in the creation of numinous experience. These different views indicate the differences which different schools of thought have about the quality of these experiences. From Sohrevardi’s perspective, the unity with the Light makes mystical illumination and numinous experiences possible. Accordingly, the individual’s special view on soul and his/her psychology are involved in the fulfillment of these experiences which are accompanied with illumination, observation, unity and extinction in unity. Therefore, Sohrevardi’s views on the features of numinous experience represent a kind of essentialism in these illuminations. This does not mean that the unity of these personal experiences consistent with the individual’s thought makes them different from each other. They rather have similar and common characteristics. The present study, as a library research, adopting a descriptive analytical method provides evidence which shows Sohrevardi’s viewpoints on the principles of essentialism in mystical illumination. It also provides answers to a number of relevant questions in this area of inquiry.
    Keywords: essentialism, constructivism, numinous experience, illumination, Sohrevardi
  • Hossein Moghiseh Page 131
    The method of gaining religious knowledge has been among the most disputed issues after the demise of the Prophet of Islam (PBUH) and in the era of the absence of the twelfth Imam, due to the lack of access to infallible leaders. This means that if conflicts arise between the clear and decisive injunctions of the reason and the appearances of religious texts, what should be done. In such cases, there have always been differences of views and perceptions in the areas of theology and jurisprudence about the priority of the reason, or its share in understanding the message of revelation, and these differences have caused a lot of ups and downs which are still continuing. Within the scope of the Islamic thought, there are those who adhere to the appearance including Hanbalites and Ash’arites from the sunni sect and the Akhbarites from the Shiite sect on the one side and the Mo’tazelites and the thriving jurisprudence of Shiites on the other side. The present article provides a brief overview of the above-mentioned issue among the followers of the prophet’s household with a glimpse on the extremist views of Akhbari Shiites and other similar views, which do not formally oppose rationalism but in practice do not attach any value to the distinguishing power of reason. The article also examines the rival thought which, in both areas of jurisprudence and theology, emphasizes and insists on the validity of reason. It concludes with the presentation of measures which can prevent extreme rationalism which results in desecrating the lofty divine knowledge.
    Keywords: rationalism, judging by appearance, Akhbarigary, segregation school, the decree council, paradox, theology, jurisprudence
  • Hatef Siahkoohian Page 163
    The otherworldly chastisement and its quality and quantity, especially the eternity of hell-fire are among the most important topics of discussion in theology, philosophy and Sufism. Ibn Arabi, as a distinguished scholar in theoretical Sufism, who, in contrast with those devoted to Islamic law and the common religious people, considers divine retribution as non-eternal. With an extra-ordinary approach, he holds that hell-fire has a relative changing state. Ibn Arabi tries to support the idea of the relativity of divine retribution and hell-fire and to show the meagerness of human deeds vis-a-vis God’s grace. He believes in the transformation of divine retribution to divine grace and ultimately to eternal peace. ‘The proportionality of divine retribution to worldly deeds’, ‘the possibility of warnings being refuted by God on the Day of Judgment’ and ‘the non-inherent nature of deeds and the essence of natural disposition’ are reasons put forward by Ibn Arabi to support his view of non-eternity of hell-fire.
    Keywords: divine chastisement, Ibn Arabi, hell, fire, punishment, Sufism