فهرست مطالب

پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1390)

پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1390)

  • 96 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله رضایی، محمدرضا سلیمانپور، خدیجه مهردوست، الهام ودادی صفحه 1
    با توجه به اهمیت طرح های آبخیزداری از یک سو و اثرات گسترده ناشی انجام این طرح ها از سوی دیگر در مناطق روستایی، تحقیق توصیفی- همبستگی حاضر با هدف شناسایی و تحلیل اثر اجرای طرح های آبخیزداری در روستای ده جلال در استان زنجان صورت پذیرفت. جامعه آماری این تحقیق را تمامی سرپرستان خانوار روستای ده جلال و به تعداد 178 نفر تشکیل می دادند. براساس جدول کرجسی و مورگان (1970)، تعداد 120 نفر از آنان از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده برای انجام تحقیق انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید. روایی پرسشنامه با نظر پانلی از کارشناسان و پژوهشگران امور مشارکت و توسعه روستایی مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق پیش آزمون انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای هر یک از مقیاس-های اصلی پرسشنامه در حد مناسب (بیشتر از 75/0) بود. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSSWin18 استفاده شد. نتایج آمار توصیفی نشان داد که از نظر پاسخگویان مورد مطالعه پنج گویه «کاهش گل آلودگی آب های سطحی و افزایش کیفیت آب»، «بهبود سطح مشارکت مردم محلی در فعالیت ها»، «پیشگیری و کنترل فرسایش خاک»، «کاهش وقوع سیلاب ها در منطقه» و «افزایش منابع آب روستا (در چشمه، قنات و چاه ها)»، به ترتیب بیشترین میزان اولویت را کسب نموده اند. یافته های تحلیل عاملی حاکی از آن بود که اثر اجرای طرح های آبخیزداری در روستای ده جلال در چهار عامل محیط زیستی، اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیکی قرار می گیرند که این چهار عامل در مجموع در حدود 18/71 درصد واریانس را تبیین می نمایند. نتایج این تحقیق می تواند در مدیریت اثربخش تر طرح های آبخیزداری در منطقه و در نتیجه پایدارسازی این طرح ها نقش بسزایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: اثر طرح های آبخیزداری، مناطق روستایی، مدیریت حوزه آبخیز
  • تهمینه بقراط، صدیقه لطیفی، حمید امیر نژاد*، کریم سلیمانی صفحه 16

    افت سطح آب های زیرزمینی، خشک شدن برخی چاه ها و بالا آمدن آب شور در منطقه شرق مازندران سبب محدود شدن کشت محصول استراتژیک برنج در این منطقه شده است. برای تداوم کشت برنج، ذخیره آب در آب بندان های خصوصی و استفاده از آب بندان های عمومی توسط کشاورزان این منطقه کاملا ضروری است. هدف این تحقیق بررسی اهمیت و اثر اقتصادی- اجتماعی آب بندان ها به عنوان منبع تکمیلی آب کشاورزی و در کنار آن پرورش ماهی به عنوان یک درآمد و اشتغال افراد، امکانات اکوتوریستی و حفظ حیات وحش آب بندان ها در شرق مازندران می باشد. در این تحقیق، تعداد 334 قطعه آب بندان از منطقه قائمشهر- جویبار تا منطقه بهشهر- گلوگاه شناسایی شد که پس از طبقه بندی براساس مساحت با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 43 قطعه آب بندان در 16 روستا مورد بررسی قرار گرفت و نسبت به ارائه نتایج حاصله در جداول مربوطه با روش آماری توصیفی اقدام شد. برای بررسی نقش آب بندان ها بر تولید محصول برنج، اشتغال، درآمد بهره برداران و تولید ماهی از مدل رگرسیونی لاجیت استفاده گردید. براساس نتایج حاصله با افزایش مساحت آب بندان ها عملکرد محصول برنج و تولید ماهی افزایش می یابد. از طرفی عملکرد برنج و تولید ماهی در آب بندان های عمومی بیشتر از آب بندان های خصوصی می باشد.

    کلیدواژگان: آب بندان، مدل لاجیت، شرق مازندران
  • محسن فعله گری، علی طالبی، محمد تقی دستورانی، عبد الصالح رنگ آور صفحه 29
    مدل های شبیه ساز عمدتا به طور فزاینده ای در پیش بینی مقدار هدر رفت خاک و انتقال رسوب موثر هستند. برای ارزیابی اثرات مدیریتی مختلف روی فرسایش خاک و انتخاب بهترین اقدامات مدیریتی استفاده از مدل (خصوصا مدل های فرآیند محور) و اعتبار سنجی آنها گامی مثبت به شمار می رود. در این تحقیق مدل RHEM (Rangeland Hydrology and Erosion Model) در برآورد فرسایش خاک در ایستگاه تحقیقاتی سنگانه در استان خراسان رضوی از طریق نصب پلات های اندازه گیری فرسایش خاک و ثبت بارندگی مشاهداتی مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس مدل اجرا شد و مقادیر شبیه سازی شده و مشاهده شده رواناب و رسوب با همدیگر مقایسه شدند. بعد از آن اقدام به آنالیز حساسیت مدل شد و واسنجی روی پارامترهای حساس انجام گردید و مدل با پارامترهای واسنجی شده اجرا شد. در مرحله واسنجی مقادیر کارایی (ENS) و ضریب تعیین (r2) مدل برای رسوب به ترتیب 92/0 و 95/0 و برای رواناب 60/0 و 70/0 بود. نتایج (ENS) و (r2) مدل در مرحله اعتبار سنجی برای رسوب به ترتیب 70/0 و 84/0 و برای رواناب 11/0 و 65/0 بود. نتایج (ENS) و (r2)، نشان داد که نتایج مدل برای برآورد رسوب قابل قبول بوده و می تواند در برآورد هدر رفت خاک در حوزه آبخیز سنگانه استفاده شود.
    کلیدواژگان: فرسایش دامنه، رواناب، PHEM، آنالیز حساسیت، سنگانه
  • یاور پورمحمد، علی شاهنظری، علیرضا عمادی، میر خالق ضیاءتبار احمدی صفحه 44
    در مناطق شمالی کشور سالانه میلیون ها مترمکعب آب ناشی از بارندگی از طریق رودخانه ها از دسترس خارج می گردند. آب بندان ها در تغذیه آب های زیرزمینی، جمع آوری زه آب منطقه و استفاده مجدد از آب ها نقش بسزایی دارند. در راستای برنامه-ریزی منابع آب در محدوده شبکه آبیاری و زهکشی سد البرز برای تخصیص عادلانه آب در محدوده پروژه از نرم افزار WEAP استفاده شده و کل منطقه به 2 نقطه شرب و 8 محدوده تقسیم گردید. هر یک از این محدوده ها دارای نقطه نیاز و منابع مختص به خود هستند. این منطقه شامل 3 بخش توسعه (T)، بهبود (B) و خارج از طرح (A) و دو نیاز شرب شهرهای قائمشهر و جویبار می باشد. اطلاعات 30 ساله هر یک از مناطق وارد مدل شد. این مدل تا سال 1395 شبیه سازی گردید. با توجه به تاثیر متعادل کننده آب بندان ها بر برداشت از منابع آب زیرزمینی، به بررسی اثر لایروبی آب بندان ها بر نحوه تغییر در تخصیص آب در نقاط مصرف و کاهش تنش آبی در ماه های پیک مصرف پرداخته شد. نتایج نشان داد متوسط سالانه کاهش کمبود ناشی از لایروبی و بهسازی آب بندان ها در این نقاط برابر با 42 میلیون مترمکعب و همچنین باعث کاهش کمبود ذخیره آب به میزان 8/15 میلیون مترمکعب در مخزن سد البرز خواهد شد.
    کلیدواژگان: آب بندان، لایروبی و بهسازی، WEAP، سد البرز، تخصیص آب
  • محمد زارع، علی اکبر نظری سامانی صفحه 57
    زمین لغزش ها یکی از بزرگترین خطرات طبیعی محسوب شده که هر ساله باعث خسارات مستقیم و غیرمستقیم سنگین مالی می شود. یکی از مناطق مستعد در بروز این عامل طبیعی حوزه آبخیز واز در شمال کشور می باشد. به منظور تهیه نقشه خطر با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی و 6 روش کمی فاکتور اطمینان، شاخص زمین لغزش، فاکتور وزنی، نسبت فراوانی، تلفیق فاکتور وزنی با شاخص لغزش، تلفیق شاخص لغزش با تحلیل سلسله مراتبی پهنه بندی خطر زمین لغزش انجام شد. بررسی کارایی مدل ها نشان داد مدل تلفیق شاخص لغزش و فاکتور وزنی با مقدار جمع کیفی 02/1 دارای بهترین کارایی در پیش بینی خطر زمین لغزش بود. بررسی مهمترین عوامل موثر در بروز زمین لغزش نشان داد که عوامل زمین شناسی و احداث غیر اصولی جاده مهمترین عوامل بروز زمین لغزش های حوزه آبخیز واز بودند. اکثر مدل های آماری به منظور پیش بینی خطر لغزش ها نشان داد بیش از 70 درصد مساحت طبقات خطر زمین لغزش مربوط به خطرات زیاد و خیلی زیاد می باشد.
    کلیدواژگان: تجلیل سلسله مراتبی، فاکتور اصمینان، شاخص لغزش، فاکتور وزنی، واز
  • علی نجفی نژاد، سولماز خزایی، مجتبی محمدی، احسان بخت صفحه 73
    در این مطالعه با بکارگیری مدل منحنی سنجه (6 روش اصلاحی شامل مدل های: خطی (USBR)، فصلی، ماهانه، تفکیک داده ها براساس ماه های خشک و مرطوب، تفکیک داده ها براساس زمان اندازه گیری جریان (ماه های کم آب و ماه های پر آب) و تفکیک داده ها براساس ماه های دارای پوشش گیاهی و ماه های فاقد پوشش گیاهی بر روی ایستگاه های حوزه قره سو شامل ایستگاه های انجیراب، سیاه آب، شصت کلاته، غازمحله، نهارخوران و ورودی سد کوثر، اقدام به انتخاب روش مناسب برآورد رسوب معلق رود خانه ها گردید. نتایج حاصل از تست همگنی داده ها نشان داد که داده های دبی روزانه جریان در تمامی ایستگاه های مورد مطالعه همگن می باشد. برای انتخاب بهترین مدل، از شاخص میانگین مربع خطا و ضریب همبستگی استفاده شده است. نتایج نشان داد که مدل D2 (ماه های فاقد پوشش گیاهی) دارای کمترین دقت در برآورد می باشد و مدل تقسیم بندی براساس فصل دارای ضریب همبستگی بالاتر و میانگین مربع خطا کمتری می باشند بطوری که فصل زمستان به عنوان مناسب ترین مدل برآورد رسوب معلق از میان مدل های مورد بررسی تعیین گردید. پس از آنها نیز مدل های تابستان، پاییز دقت بالاتری برخوردار می باشند. همچنین مدل یک خطی که در آن تفکیک داده ها صورت نگرفته است نیز دارای همبستگی کم و میانگین مربع خطا می باشد.
    کلیدواژگان: دبی رسوب، دبی جریان، منحنی سنجه رسوب، قره سو
  • علیرضا قدرتی، محمد طاهر نظامی صفحه 83
    تاثیر عملکرد هریک ازاجزاء تشکیل دهنده یک حوزه آبخیز را می توان در شدت فرسایش و رسوب تولید شده از آن مشاهده نمود و مورد ارزیابی قرارداد. معمولا در هر حوزه مقدار فرسایش بیش از مقدار رسوب است و علت آن نیز ترسیب مواد فرسایش یافته در سطح حوزه براثر وجود تله های طبیعی رسوبی می باشد. لذا لازم است رابطه موجود بین ضریب رسوب دهی وپارامترهای فیزیکی هر حوزه تعیین و با آگاهی از مقدار آن برنامه ریزی های لازم و سیاست های مدیریتی را به مرحله اجرا در آورد. بنابر این با شناخت عوامل موثر در ضریب رسوبدهی حوزه ها می توان استراتژی کنترل رسوب را با دقت بیشتری تدوین نمود. در این تحقیق جهت مشخص نمودن ضریب رسوبدهی، حوزه شفارود با استفاده از نقشه 50000: 1 توپوگرافی به شش حوزه تقسیم شد و میزان فرسایش و کلاس رسوبدهی حوزه براساس مدل MPSIAC محاسبه گردید. بر طبق روش فوق مقدار رسوبدهی سالانه 50/855 مترمکعب در کیلومتر مربع برآورد گردید. همچنین حجم رسوبات ورودی به سد از کل حوزه در حدود 16/. میلیون مترمکعب در سال است. در حوزه شفارود برای محاسبه گل آلودگی با استفاده از مقدار رسوب ویژه3/556 تن در سال در کیلومتر مربع و مقدار دبی ویژه 3/296 لیتر درثانیه در کیلومتر مربع استفاده شده که مقدار این ضریب برابر 06/0 کیلوگرم در مترمکعب بدست آمد است. نتایج بدست آمده نشان میدهد که مساحت با ضریب رسوبدهی رابطه معکوس دارد (98/0=r). در صورتی که همبستگی شیب با ضریب فرسایش رابطه مستقیم داشته است (86/0=r) و همچنین همبستگی زمان تمرکز نیز رابطه معکوس دارد. مقدار متوسط ضریب رسوبدهی در منطقه فوق 77 درصد می باشد روش انجام گرفته با روش های دیگر برآورد فرسایش نیز مقایسه و واسنجی شده است.
    کلیدواژگان: فرسایش خاک، MPSIAC، ضریب رسوب، شفارود، گیلان
|
  • R. Rezaei, M.R. Soleimanpour, Kh. Mehrdost, E. Vedadi Page 1
    Regarding the importance of the watershed plans on one hand and extensive effects of these plans in the rural regions on the other hand, the main purpose of this descriptive-correlative survey was to identify and analyze the effect of watershed plans implement in Deh Jalal village in Zanjan province. The statistical population of this study consisted of all the heads of households of Deh Jalal village (N= 178). According to Krejcie & Morgan Table, a sample of 120 persons was selected using a method of simple random sampling. Data were collected from face-to-face interviews with respondents based on a structured questionnaire. A panel of experts established the validity of the questionnaire. A pilot study was conducted to establish reliability of the questionnaire. Cronbach's alpha coefficient was used for the main scale of questionnaire, which scored more than 0.75, confirming its appropriate reliability. Collected data were analyzed using the SPSSWin18 software. The descriptive results revealed that five variables including “reducing surface water pollution and increasing water quality”, “improving local people's participation in activities”, “preventing and controlling of soil erosion”, “reducing floods” and “increasing water resources in village (springs, wells and subterranean)” have achieved the highest priority, respectively. The results of factor analysis revealed that four factors can be considered as important for identifying the effect of watershed plans implement in Deh Jalal village and these factors were environmental, economical, social and ecological explaining 71.18% of total variances. The finding of the study can contribute to effective management and stabilizing the watershed plans in the region.
    Keywords: Effect of watershed plans, Rural regions, Management of basin
  • T. Boghrat, S. Lotfi, H. Amirnejad, K. Solaimani Page 16

    The falling of underground water table, the dryout of many wells and the infiltration of salty water in mazandaran limited the cultivation of rice as strategic crop in Iran. So the storing of water for agriculture is very important in the region, which private and public wetlands are he best alternatives for such purposes as the local people tried to do it long before. The main purpose of the present research is as investigation of socioeconomic role of wetland as complementary water resource foe agriculture and fishery as well as for development of ecotourism in the eastern part of Mazandaran. In this study 334 wetlands were recognized from Qaemshahr-Joybar to Behshahr-Galogah, which have been classified according to their area by using classified random sampling method. Then 43 wetlands in 16 villages were studies in the different socio-economic context. After completion of questionnaires and interview with wetland users (owners and farmers), several field works well done for final check out, then all data were described by using statistical methods. The Lajit model was applied for investigation of wetland’s function on agriculture especially rice, employment, income and fishery production. The results revealed that with increase of wetland’s area the rice and fish products increases markedly. Also such increase has been more evident in public owned wetlands than private one.

    Keywords: Wetland, Lagit model, Eastern of Mazandaran
  • M. Felegari, A. Talebi, M.T. Dastorani, A.S. Rangavar Page 29
    Computer simulation models are increasingly popular for predicting soil loss to quantify the processes of detachment, transport and deposition of eroded soils. To assess the effects of different management on soil erosion, selecting the best models and their validation a positive step is considered. In this research the Rangeland Hydrology and Erosion Model (RHEM) was evaluated using soil erosion measuring plots and recorded observed rain in Sangane research station, Khorasan razavi province, Iran. The model was run and the predicted runoff and sediment yield values were compared with measured runoff and sediment yield values. Then sensitivity analysis and calibration were done on sensitive parameters and model was run with calibrated parameters. In the calibration period, the model efficiency (ENS) values and the coefficient of determination (r2) were 0.92 and 0.95 for sediment, and 0.60 and 0.70 for runoff, respectively. In validation period, the (ENS) values and (r2) values were 0.70 and 0.84 for sediment and 0.11 and 0.65 for runoff, respectively. Our research indicated that the results of model were acceptable for sediment and could be used with reasonable confidence for soil loss quantification in the Sangane watershed
    Keywords: Hillslope Erosion, Rangeland Hydrology, Runoff, RHEM, Sensitivity analysis, Sangane
  • Y. Pourmohamad, A. Shahnazari, A.R. Emadi, M.Z. Ahmadi Page 44
    Millions of cubic meters of water run out of reach into rivers annually. Artificial recharge of ground water collection of regional drainage water and re-use of it and simplicity in construction shows Wetland (artificial reservoir) as a sustainable local structure. In planning about irrigation and drainage network of Alborz dam in WEAP medium was modeled. For equitable allocation in project limit, the whole area was divided into 10 demand points. These areas have demand points and its own allocated water. This area consists of 3 agricultural parts, developing (T), improvement (B) and out of scheme (A) and two drinking demand points of Ghaemshahr and Jouybar. 30 years data from each demand point was entered into the model. This model was simulated until 1395. Due to effect of equalization of Wetlands in consumption points and reduction of water tension in peak water use months were carried out. The results showed average annual reduction in deficit resulting from dredging and improvements of Wetlands in those points were 42 million m3 and also will cause deficit in storage water of 15.8×106 in Alborz dam reservoir.
    Keywords: Wetland, dredging, improving, WEAP, Alborz dam, Allocation
  • M. Zare, A.A. Nazari Samani Page 57
    Landslide is considered one of the greatest natural hazards that causes high damage direct or indirect financial every year. One of the areas prone to natural factors in the occurrence of this watershed and from the North Country. One of the occurs Susceptible areas in watershed vaz. Landslide hazard zonation map was prepared by using AHP and 6 certainly factor, landslide index, weight factor, frequency ratio, combination weight factor with landslide index and combination landslide index with AHP. The validate of models showed combination landslide index with weight factor model the value 1.02 was best performance in predicting risk of landslide. Lithology and distance from the road were the most important factors in landslide occurrence. Most statistical models to predict the risk of landslide showed 70 percent of the classes area of landslide risk is related to high risks and very high.
    Keywords: AHP, Certainly factor, Landslide index, Weight factor, Vaz
  • A. Najafinejad, S. Khazaei, M. Mohammadi, E. Bakht Page 73
    In this study, using Sediment rating curve models USBR, seasonal model, monthly model, data model based on separating dry and wet seasons, data separation based on flow measurement time (months of low water and high water seasons) and separation of data based on months with no green vegetation and green vegetation] on 6 hydrometric station in Gharesoo River in Golestan Province with aim of selection of appropriate method for estimation of suspended sediment. Results of homogeneity test data showed that daily discharge at all stations was homogeneous. For selection of the best model index of mean square error and correlation coefficient was used. The results showed that models of months without vegetation had lowest accuracy, and the model based on the season had higher correlation coefficient and less mean square errors. So that the winter season was the most suitable models for the estimation of suspended sediment among the models and also summer and autumn models had a higher accuracy. Also, a linear model in which data has been done separately also have the low correlation and mean square error.
    Keywords: Sediment discharge, Optimization, Sediment rating curve, Gharesoo
  • A.R. Ghodrati, M.T. Nezami Page 83
    The functional effects of each of the components of a Watershed can be seen and evaluated in the intensity of its erosion and produced sediments. Usually, in any basin, as a result of the eroded materials in the basin due to natural sedimentary traps, the amount of erosion is more than that of the sediment. Therefore it is necessary to detemine the relationship between sedimentation coefficient and physical parameters of any basin so as to be able to execute the required plans and management policies. So, by recognizing the effective factors in basins sedimentation coefficient, the appropirate strategy of sediments control can be formulated with more precision. In this study, to determine the coefficient of sedimetion, Shafaroud basin was divided into six subbasins on the basis of the topographic map (1:5000) and the amounts of soil erosion and sedimentation class were computed using MPSIAC model. According to the above method, the annual sedimentation amount was computed as m3/km2 855/50. Besides, the annual volume of the sediments entering into the dam from the total area of the basin amounts to m3 0.16. To calculate the turbidity coefficient in Shafaroud Basin, thespecific sediment value of t/y/km2 556/3 and the specific debi value of lit/s/km2 296/3 were used and so the coefficient was obtained as kg/m3 0.06.Results indicated that there was a negative ralationship between the area of the basin and the sedimentation coefficient (r=-0.98). The correlation between the gradient and the erosion coefficient was positive (r=0.86). Average amount of the sedimentation coefficient in this area was %77. The applied method has been measured and campared with other methods of erosion evaluation.
    Keywords: Soil Erosion, MPSIAC, Sedimentation Coefficient, Shafaroud, Guilan