فهرست مطالب

نامه آموزش عالی - پیاپی 16 (زمستان 1390)

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 16 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 7
  • محمد اصغر امیری، احمد خامسان صفحه 9
    در بسیاری از کشورها، پژوهش های زیادی به منظور تعیین عوامل موثر بر عدم صداقت علمی انجام گرفته است. با این وجود، در ایران پژوهش جامعی برای تعیین عوامل وابسته با این پدیده انجام نشده است. هدف پژوهش حاضر، تعیین عوامل فردی و زمینه ای مرتبط با عدم صداقت علمی است. روش پژوهش کتابخانه ای بوده و تعدادی از مهم ترین واژه های مرتبط با موضوع مانند: اخلاق علمی، کمال علمی، عدم صداقت علمی، تقلب علمی و سوءرفتار علمی در پایگاه های اطلاعات علمی داخلی و خارجی جستجو شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که عدم صداقت علمی باید عملی فراتر از تقلب در آزمون در نظر گرفته شود. به علاوه، متغیرهای فردی (مانند سن، جنس، رشته تحصیلی و ویژگی های شخصیتی) و زمینه ای (مانند: اساتید، قوانین شرافت علمی، شدت مجازات ها و تاثیر هم سالان) زیادی وجود دارد که می تواند بر عدم صداقت علمی تاثیرگذار باشد. این عوامل برمبنای پژوهش های موجود دسته بندی و منابع پژوهشی آن ارائه شده است. راهکارهایی نیز برای جلوگیری از عدم صداقت علمی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق علمی، عدم صداقت علمی، قوانین شرافت علمی، آموزش عالی، تقلب، کمال دانشگاهی
  • بررسی وضعیت اشتغال دانش آموختگان رشته ترویج و آموزش کشاورزی / مطالعه موردی: دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه
    لیلا بنی عامریان، کیومرث زرافشانی، فرحناز رستمی صفحه 31
    هدف کلی این تحقیق، بررسی وضعیت اشتغال فارغ التحصیلان رشته ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه بود. به منظور بررسی وضعیت اشتغال دانش آموختگان مورد نظر با استفاده از مصاحبه تلفنی، پاسخ های مورد نظر از دانش آموختگان سال های 1373 تا 1382 در دوره های روزانه و شبانه به دست آمد. جامعه آماری 676 نفر و تعداد نمونه ها 245 نفر بود که در نهایت امکان دسترسی به 168 نفر از دانش آموختگان مورد نظر فراهم گردید. نتایج نشان می دهد که نرخ بیکاری در بین این گروه از دانش آموختگان حدود 3/42 درصد و نرخ اشتغال حدود 7/57 درصد است. 34/13 درصد از شاغلین در بخش دولتی، 26/72 درصد در بخش خصوصی، 08/2 درصد به صورت خود اشتغالی و 32/8 درصد در بخش غیر کشاورزی مشغول به فعالیت می باشند.
    کلیدواژگان: اشتغال، دانش آموختگان، ترویج و آموزش کشاورزی، آموزش عالی، نرخ بیکاری، مصاحبه تلفنی
  • ابراهیم خدایی، حسنعلی دهنوی، فاطمه زرین آمیزی صفحه 45
    هدف اصلی این مقاله بررسی میزان ارتباط رشته تحصیلی و شغلی دانش آموختگان شاغل در گروه های عمده آموزشی است. جامعه آماری شامل کلیه داوطلبان شرکت کننده در آزمون تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد) سال 1385 یعنی تعداد (397866) نفر بوده که در نهایت وضعیت ارتباط شغلی- تحصیلی (127670) نفر از 5 گروه عمده آموزشی مورد بررسی قرار گرفته است. اطلاعات و داده های مورد نیاز از بایگانی سوابق موجود در دفتر خدمات ماشینی سازمان سنجش و از طریق اطلاعات مندرج در فرم تقاضانامه داوطلبان جمع آوری شد. بخش دیگر داده ها از طریق توزیع فرم نظرخواهی از کلیه داوطلبان شرکت کننده در آزمون کارشناسی ارشد سال 1385 و انتقال نتایج آن به پاسخنامه امتحانی داوطلبان گردآوری شده است.
    نتایج نشان می دهد که میانگین میزان ارتباط شغلی- تحصیلی دانش آموختگان در گروه عمده آموزشی 69 درصد می باشد. در کلیه گروه های آموزشی میزان رابطه تحصیلی- شغلی دانش آموختگانی که میزان تحصیلات والدین آنها بسیار پایین (بی سواد) اعلام شده در رتبه اول و دانش آموختگانی که والدین آنها تحصیلات دانشگاهی دارند، در مرتبه دوم قرار دارند. در پنج گروه آموزشی عمده، رابطه شغلی- تحصیلی دانش آموختگانی که شغل والدین آنها عضو هیئت علمی و یا فرهنگی است در مرتبه اول و دانش آموختگانی که مادر آنها خانه دار است، در مرتبه دوم قرار دارند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، رابطه شغلی، تحصیلی، دانش آموختگان، گروه های عمده آموزشی، اشتغال
  • ولی مهدی نژاد، منصور اومویی میلان قشلاق صفحه 63
    این پژوهش با هدف بررسی خودکارآمدی رایانه ای و نگرش دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان نسبت به استفاده از رایانه انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان در نیمسال دوم سال تحصیلی 89-88 می باشد؛ نمونه این پژوهش از 372 نفر از دانشجویان انتخاب شده است. روش نمونه گیری طبقه ای- تصادفی، ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بوده و برای تحلیل آماری داده ها از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t و f استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که سطح نگرش نسبت به رایانه و خودکارآمدی رایانه ای دانشجویان در حد متوسطی می باشد و از متغیرهای نگرش نسبت به رایانه، میل و رغبت، اعتماد و اضطراب در نگرش دانشجویان نسبت به رایانه تاثیر داشته، اما متغیر سودمندی تاثیری نداشته است. همچنین خرده مقیاس های خودکارآمدی رایانه ای در خودکارآمدی دانشجویان تاثیر داشته است. شرکت در دوره های مربوط به آشنایی با رایانه در نگرش نسبت به رایانه و خودکارآمدی رایانه ای موثر بوده است و بین خودکارآمدی رایانه ای و جنسیت، خودکارآمدی رایانه ای و مقطع تحصیلی و نگرش نسبت به رایانه و خودکارآمدی رایانه ای بر حسب دانشکده تفاوت معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی رایانه ای، نگرش، فناوری، رایانه، دانشجو
  • فرامرز ملکیان، سوزان عارضی، مریم اسلام پناه صفحه 85
    پژوهش حاضر با هدف بررسی کاربرد قابلیت های فناوری اطلاعات و ارتباطات در ارتقاء کیفیت برنامه درسی دانشگاهی از دیدگاه متخصصین با استفاده از الگوی کیفیت برنامه درسی فرانسیس کلاین طراحی و اجرا شده است. این پژوهش به روش توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه اعضای هیئت علمی و دانشجویان دکتری در رشته های برنامه ریزی درسی و تکنولوژی آموزشی دانشگاه های تهران (شهید بهشتی، علامه طباطبائی، تربیت مدرس، تربیت معلم، دانشگاه تهران و دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات) می باشد. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته 9 مولفه ای بوده که شامل (هدف، محتوا، فعالیت های یادگیری، نقش معلم، مواد و منابع، گروه بندی، مکان، زمان، سنجش) و 42 گویه در مقیاس لیکرت می باشد که پس از تدوین، روایی آن مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن نیز از طریق فرمول آلفای کرونباخ 960/0 محاسبه گردید. جهت تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی (فراوانی، درصد، میانگین، آزمون های کای دو، f فیشر و آزمون تعقیبی دانکن) استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در هر 9 مولفه، میانگین پاسخ های شرکت کنندگان بیشتر از حد متوسط بوده و مولفه اول با میانگین1852/4 و مولفه دوم با میانگین 6806/3 به ترتیب دارای بیشترین و کمترین کاربرد می باشند و نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد که بین کاربرد قابلیت های فناوری اطلاعات و ارتباطات در 9 مولفه آزمون شده اختلاف معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، عناصر برنامه درسی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، کیفیت، آموزش عالی
  • فاطمه صراف، مریم صراف، مسعود کاکاوند صفحه 109
    در این تحقیق، تاثیر گمنامی بر بی فرهنگی در کلاس درس مورد بررسی قرار می گیرد. این مهم نیازمند مطالعه عامل هایی است که به رفتار بد منجر می شود. اکثرا اعتقاد دارند که بی فرهنگی یک مشکل مهم اجتماعی بوده، به گونه ای که حتی محل کار آنها را نیز در برگرفته است. اگر چه شواهد اشاره دارند که بی فرهنگی به طور قطع به گمنامی افراد مربوط است (یعنی هر چه افراد ناشناس تر باشند بی نزاکت تر هستند). اما آمار به مراکز آموزشی اشاره ای نداشته و هم چنین روشی برای کاهش چنین رفتاری پیدا نشده است. تحقیق ما به دنبال پاسخ به این سئوال است که آیا سطح بی نزاکتی کلاس در مجموع کلاس ها، دانشکده ها یا اجتماع ناشی از گمنامی افراد است یا خیر؟ براساس مطالعه انجام شده معلوم گردید که بی فرهنگی و بی مسئولیتی دانشجویان، بیشتر در کلاس های پرجمعیت (بیش از 40 نفر) و مراکز آموزشی بزرگ (بیش از 10000 نفر)، و شهر های بزرگ (بیش از 100000 نفر) رخ می دهند. یافته ها حاکی از آن هستند که بی نزاکتی های کلاسی ممکن است از طریق برخوردهای بی واسطه، افزایش ارتباطات اجتماعی و پاسخگویی، کاهش یابند.
    کلیدواژگان: گمنامی، بی فرهنگی، پاسخگویی و افزایش ارتباطات اجتماعی
  • ماریا فرناندز، رافائل کاربالو ترجمه: دکتر رضا نوروززاده، شادی روحانی صفحه 129
    هدف اصلی جریان بلونیا ایجاد حوزه آموزش عالی در منطقه اروپاست که شرایط لازم را برای سنجش، مقایسه و یکپارچه سازی نظام های آموزش عالی موجود در سراسر اروپا، فراهم می آورد. این هدف سپس به «حوزه آموزش عالی اروپا» به رسمیت شناخته شد. پیوستن دانشگاه های اروپا به «حوزه آموزش عالی اروپا» و از آن جمله دانشگاه های اسپانیا، رویارویی چالشی جدید را در پی داشته است. برای اجرای تغییرات ضروری در تربیت و ارتقای اعضای هیئت علمی، مدیران و سیاست گذاران دانشگاهی باید در طراحی برنامه های تربیتی، دانش، علایق و نیازهای اعضای هیئت علمی را مدنظر قرار دهند. پژوهش حاضر با توجه به مسائل فوق در دانشگاه مادرید اسپانیا اجرا شد. نمونه آماری تحقیق شامل 257 استاد، از ده دانشکده مختلف پردیس دانشگاه مادرید است. هدف این تحقیق بررسی میزان آگاهی و علایق اعضای هیئت علمی در خصوص تغییر در نظام آموزش عالی اروپا و همچنین کمک به اعضای هیئت علمی برای رویارویی با چالش های ایجاد شده ناشی از تشکیل حوزه آموزش عالی اروپا، می باشد. این مطالعه تلاش می کند تا اهمیت و جایگاه اعضای هیئت علمی را در ارتقای حرفه ای مورد بررسی قرار داده و در یابد چگونه می توان رویکردهای موجود ارتقای حرفه ای در سطح دانشگاه ها را، ارتقا بخشید. نتایج حاصل نشان می دهد که در کنار مقاومت اعضای هیئت علمی دانشگاه در برابر تغییرات ساختاری، بسیاری از اثرات حاصل از این تغییرات بر آموزش عالی اروپا از نظر دور مانده و مورد بررسی قرار نگرفته است. در این زمینه بسیاری از اعضای هیئت علمی بیان می کنند آگاهی کامل از فرایند و میزان سازگاری این تغییرات از جمله متغیرهای کمی مهم در این فرایند است. پاسخ های اعضای هیئت علمی همچنین نیاز به راهنمایی و یا آموزش هایی برای بکارگیری روش تدریس نوین در دانشگاه و بکارگیری راهبردهای مناسب در فعالیت های حوزه آموزش عالی را روشن می سازد.
    کلیدواژگان: آموزشی، گرایش اعضای هیئت علمی، تربیت اساتید دانشگاه، آموزش عالی، آموزش عالی منطقه اروپا، آموزش عالی اسپانیایی
|
  • Mohammad Asghar Amiri, Ahmad Khamesan Page 9
    In many countries, numerous researches have been carried out so as to determine the factors affecting academic dishonesty. In Iran, however, there is a lack of research on the issue. The main goal of this study is to review the individual and contextual factors related to academic dishonesty. The library research method was used in this study. Some of the main related terms such as: scientific ethics, scientific integrity, academic dishonesty, academic fraud and cheating were searched in domestic and international scientific databases to evaluate the factors affecting academic dishonesty. The research results indicated that academic dishonesty should be considered beyond cheating in tests and exams. Moreover, there are many individual factors (such as age, sex, field of study, personality characteristics) and contextual factors (such as: faculties and teachers, academic integrity rules, severity of punishments, peer influence) that can be influential on the lack of academic honesty. These factors are classified and presented on the basis of existing research. Some solutions have been also provided for preventing academic dishonesty.
    Keywords: Scientific ethics, Academic dishonesty, Academic Honor Codes, Higher Education, Cheating, Academic Integrity
  • Leila Bani Amerian, Kioumars Zarafshani, Farahnaz Rostami Page 31
    The purpose of this study was to investigate Agricultural Education and Extension employment status of graduate students of Razi University, Kermanshah. In order to investigate about employment status of graduates, information collected via telephone interview from graduates from years 1373 to 1382. The population of this study was 676 graduate students (N=676). Sample size was determined (245) and 168 person were accessible for interview. Result showed the rate of unemployment between graduates is 42.3 percent and the rate of employment is 57.7 percent. 13.34 percent of employment was in government sector, 72.26 percent in private sector, 2.08 percent of people were self-employed and 8.32 percent were in other non-agricultural sectors.
    Keywords: Employment, Graduates, Agricultural Education, Extension, Higher education, Rate of unemployment, Telephone interview
  • Ebrahim Khodaie, Hassanali Dehnavi, Fatemeh Zarinamizi Page 45
    This paper analyses the relationship between the course study and vocation of university candidates in postgraduate fields in 2006 in Iran. Number of candidates for postgraduate study in 2006 was 397866 and 127670 candidates from five major educational groups were used to conduct this analysis. The Iranian university and college admission system involves prospective students listing up to fifty places in order of preference on their application. Places in universities are offered to the applicants based on both their preferences and their final nationwide examination results. The job and course information and data were gathered from National Organization of Educational Testing (NOET) documents and the computer centre of NOET. The other needed data was gathered using data from university graduate test takers in 2006 and transferring the results to the answer sheets of the aforementioned group. The mean of relationship between job and education is 69%. In all educational groups, the relationship between job and education for graduate students whose parents are recognized as illiterate is ranked first whilst the same criterion for graduate students whose parents have academic education is ranked second. In five major educational groups, the relationship between job and education for graduate students whose parents are faculty members is ranked first whilst the same feature for household mothers is ranked second.
    Keywords: Higher education, Job, Group of study, Relationship between vocation, course of study
  • Vali Mahdinejhad, Mansour Oumouee Milan Gheshlagh Page 63
    This study investigates the computer self-efficacy and attitude of Sistan & Baluchestan University students towards computer use. The statistical society of this study is all students who were spending their second semester in academic year 88-89. Our sample was selected from statistical society and it was 372 students. Sampling method was stratified random. The research tool is a researcher made questionnaire. For statistical analysis of data Pearson correlation coefficient test, T-test and ANOVA were used. The results showed that the attitude toward computers and computer self-efficacy among students is moderate and among attitude-toward-computers variables, will, confidence and anxiety had influenced the attitude toward computers but usefulness variable was not effective. Furthermore, computer self-efficacy subscales affected student's computer selfefficacy. Attending in computer courses was effective in student's attitudes toward computers and computer self-efficacy. There is a significant difference between gender and computer self-efficacy, computer self-efficacy and educational level and attitudes toward computers and computer self-efficacy according to college.
    Keywords: Computer self, efficacy, Attitude, Technology, Computer, Student
  • Faramarz Malekian, Suzan Arezi, Maryam Eslampanah Page 85
    This study aims to survey the applying methods of ICT in the improvement of curriculum planning quality in light of experts’ ideas by using the model of Frances Klein’s curriculum planning quality. This study is based on the descriptive survey research method. The statistical society of study includes all of the scientific members and scholars of lesson planning and instructional technology of Tehran universities (Shahid Behshti, Alameh Tabatabai, Tarbiat Modares, Tarbiat Moalem, University of Tehran, Azad University, Science and Research Branch). The means of research is a questionnaire which is provided by author including 9 items, such as goal, content, learning actions, the role of teacher, resources, classification, place, time. Measurement and there are 42 cases in the likert comparison which are provided after narration, and its consistency is calculated by Cronbakh’s alpha coefficient 0/960. In order to examine data, the statistical, descriptive, deductive methods are used (frequency, percentage, middle, Khi Du exam, fisher f, Duncken following exam). The results show that in every 9 item, the mean of answers is higher than average, the first item has the mean of 4/1852, the second item has the mean of 3/6806, which have the most and the least application respectively, the results of variance exam show there is a significant difference between the application of ICT in 9 items of exam.
    Keywords: Lesson plan, The elements of lesson plan, Information technology, Quality, Higher education
  • Fatemeh Sarraf, Maryam Sarraf, Masoud Kakavand Page 109
    This research examines the impact of anonymity on the level of incivility in the classroom. Recent reports in the popular press have spotlighted the need to study factors contributing to bad conduct. Most nations believe that incivility is a major social problem even affecting workplace. Although the literature suggests that incivility is directly and for sure related to anonymity, to date no quantitative statistical evidence has mentioned incivility in academic environment or explored methods of reducing such behavior. Our research investigates whether the level of classroom incivility is higher in settings where size of the classroom, college, or community provides a cloak of anonymity. Using data from a survey from accounting faculties, we found evidence that incivility occurs more frequently in large classes (more than 40 students) and that irresponsible student behaviors occur more often in large academic institutions (more than 10000 students) and in large metropolitan areas (more than 100000 people). These findings imply that classroom incivilities may be minimized through faculty use of immediacy behaviors as well as applying measures designed to increase community and accountability.
    Keywords: Anonymity, Incivility, Accountability, increase community
  • Maria Fernandez Page 129
    The main objective of the Bologna Process is to create a "European space" for higher education that allows for comparability, compatibility, and coherence among the existing systems of higher education across Europe. This objective is commonly known as the European Higher Education Area (EHEA). The creation of the EHEA is a new and specific challenge for higher education in Europe, one that depends upon improved faculty development and training across Europe. The integration of Spain and other European countries into European higher education more generally entails these challenges. In order for necessary changes in faculty development and training to take place, university managers and legislators should consider knowledge, interests and needs of faculty members in designing training courses. This investigation was conducted in Madrid, Spain with these themes in mind. It included 257 professors from ten different schools of the Universidad Complutense de Madrid. The aim of the investigation was to understand faculty knowledge and attitudes about changes in higher education in Europe. Moreover, it aimed to help faculty members cope with the change that is accompanying the creation of EHEA. The investigators sought to understand the importance to professional development at the university level and how it would be probable to promote existing attitudes towards professional development at the university level. The results indicate a degree of ignorance regarding changes in European higher education as well as a feeling of resistance on the part of many faculty members. While many faculty members consider knowledge of change processes and adaptability to be important qualities, faculty responses also indicate a clear need for guidance if they are going to integrate new learning models and adequate coping strategies into their work in higher education.
    Keywords: Training needs, Faculty attitudes, University teacher training, Higher education, European area of higher education, Spanish higher education