فهرست مطالب

مدیریت خاک و تولید پایدار - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1391)

نشریه مدیریت خاک و تولید پایدار
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1391)

  • 170 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/06/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معصومه عباسی، نصرت الله نجفی، ناصر علی اصغرزاد، شاهین اوستان صفحه 1
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر شرایط آب خاک، لجن فاضلاب و کودهای شیمیایی بر غلظت های N، P، K، Ca، Ma و Na در بخش هوایی و ریشه برنج (Oryza sativa L.) رقم علی کاظمی در یک خاک قلیایی غیرآهکی با بافت شن لومی بود. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی شامل شرایط آب خاک در 3 سطح (غرقاب دایم، غرقاب متناوب و اشباع متناوب) و منبع و مقدار کودهای آلی و شیمیایی در 10 سطح (شاهد، 100 درصد کودهای شیمیایی، 20 گرم لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک با و بدون 50 درصد کودهای شیمیایی، 40 گرم لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک با و بدون 50 درصد کودهای شیمیایی، 20 گرم کود مرغی بر کیلوگرم خاک با و بدون 50 درصد کودهای شیمیایی و 40 گرم کود مرغی بر کیلوگرم خاک با و بدون 50 درصد کودهای شیمیایی) و با 3 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل شرایط آب خاک و کودها بر غلظت های عناصر پرمصرف در بخش هوایی و ریشه برنج معنی دار بود. مصرف 20 و 40 گرم کود مرغی بر کیلوگرم خاک با و بدون 50 درصد کودهای شیمیایی به دلیل افزایش شوری محلول خاک مانع رشد برنج گردید. بنابراین، این تیمارها حذف شدند. مصرف 20 و 40 گرم لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک باعث افزایش معنی دار غلظت عناصر پرمصرف به جز غلظت N و Na بخش هوایی و غلظت K ریشه نسبت به شاهد و 100 درصد کودهای شیمیایی شد. افزودن 50 درصد کودهای شیمیایی به همراه 20 گرم لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک غلظت های P و Ca بخش هوایی و ریشه را نسبت به مصرف فقط 20 گرم لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک افزایش داد. غلظت های P، K، Ca، Mg و Na بخش هوایی و ریشه (به جز غلظت K ریشه) در غرقاب متناوب بیش تر از غرقاب دایم و اشباع متناوب بود. غلظت P، K و Mg بخش هوایی برنج بیش تر از ریشه بود در حالی که غلظت Na و Ca ریشه برنج بیش تر از بخش هوایی بود.
    کلیدواژگان: برنج، سدیم، شرایط آب خاک، عناصر پرمصرف، لجن فاضلاب
  • سیده حدیثه بهاری ساروی، همت الله پیردشتی، یاسر یعقوبیان صفحه 27
    به منظور بررسی اثر نیتروژن و سیلیسیم به همراه کودهای بیولوژیک بر بیماری سفیدک سطحی، صفات فیزیولوژیکی و عملکرد گندم رقم N8019 آزمایشی در سال 1388 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل کودهای زیستی در 4 سطح (کاربرد نداشتن کود زیستی، کود فسفات بارور 2 (شامل سودوموناس و باسیلوس)، کود نیتروکسین (شامل ازتوباکتر و آزوسپیریلوم) و کود سوپرنیتروپلاس (شامل آزوسپیریلوم، سودوموناس و باسیلوس)، کود نیتروژن (از منبع اوره) در 3 سطح (بدون مصرف نیتروژن، 35 و 70 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) و سیلیکات پتاسیم در 3 سطح (بدون مصرف، 500 و 1000 میلی گرم بر کیلوگرم سیلیکات پتاسیم) بود. نتایج نشان داد کودهای زیستی بر صفات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه گندم نسبت به شاهد برتری داشته و معنی دار بود. به طوری که بهترین تیمار کود زیستی از نظر صفت عملکرد دانه و سطح برگ مربوط به کاربرد کود نیتروکسین بوده و به ترتیب باعث افزایش 3/32 درصدی و 4/27 درصدی آن ها شد. همچنین بیش ترین مقدار کلروفیل a و کلروفیل b در کاربرد فسفات بارور 2 به همراه کود نیتروژن (به ترتیب 70 و 35 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. محلول پاشی سیلیکات پتاسیم (500 و 1000 میلی گرم بر کیلوگرم) بر میزان آلودگی بوته ها و درصد بوته های آلوده به سفیدک سطحی تاثیرگذار بوده و میزان آلودگی ها را نسبت به تیمار شاهد به طور معنی داری کاهش داد.
    کلیدواژگان: سفیدک سطحی، سیلیسیم، کودهای زیستی، گندم
  • آمنه رشید شمالی، حبیب خداوردی لو، عباس صمدی صفحه 45
    در این مقاله بردباری، پتانسیل جذب و اندوزش کادمیوم توسط جمعیت بومی ارزن وحشی (Pennisetum glaucum)، سلمه تره (Chenopodium album)، خرفه (Portulaca oleracea) و خاکشیر (Descurainia Sophia) در منطقه آذربایجان غربی در یک خاک آلوده شده در شرایط آزمایشگاهی با مقادیر صفر، 20، 60 و 100 میلی گرم کادمیوم بر کیلوگرم مطالعه شد. این گیاهان در گلدان های شامل خاک آلوده کشت شدند. شاخسار گیاهان در پایان مرحله گل دهی برداشت شد. زیست توده خشک، غلظت کادمیوم در شاخسار گیاهان و مقدار کل برداشت کادمیوم از خاک در هر یک از گونه های گیاهی اندازه گیری شد. با افزایش غلظت آلودگی کادمیومی خاک، تولید زی توده در گیاهان ارزن وحشی و خرفه به گونه ای معنی دار (05/0≤ P) کاهش یافت. با این حال، این کاهش، بر خلاف وجود، در گیاهان سلمه تره و خاکشیر از نظر آماری معنی دار نبود. در بین گیاهان مورد مطالعه، سلمه تره و خاکشیر با 25 درصد کاهش عملکرد نسبی ماده خشک در محدوده غلظت های اعمال شده کادمیوم در خاک، بردبارترین گیاهان به تنش آلودگی کادمیومی بودند. گیاهان مورد مطالعه نتوانستند غلظت های بالایی از کادمیوم را در خود بیاندوزند، به طوری که بیشینه غلظت فلز در ارزن وحشی، سلمه تره، خاکشیر و خرفه به ترتیب حدود 19، 6، 16 و 16 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک گیاه بود. با این حال، کاربرد گیاهان سلمه تره و خاکشیر، به دلیل تولید زی توده به نسبت بالا و غلظت متوسط فلز در گیاه، می تواند در زدودن سطوح پایین آلودگی کادمیومی خاک نویدبخش باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی، پالایش سبز، کادمیوم، گیاهان وحشی
  • بهناز دره قایدی، میرحسن رسولی صدقیانی *، حبیب خداوردیلو صفحه 63

    واکنش فلزات سنگین با خاک در تعیین سرنوشت آن ها در محیط دارای اهمیت می باشد. برای بررسی مقادیر جذب و واجذبی عناصر غذایی کم مصرف شامل منگنز، آهن، روی و مس چهار خاک غیراسیدی و چهار خاک اسیدی به ترتیب از استان های آذربایجان غربی و گیلان نمونه برداری شدند. هم دماهای جذب عناصر تعیین و پارامترهای جذب عناصر یاد شده به دو مدل فروندلیچ و لانگمویر برازش داده شدند. نتایج نشان داد که معادله فروندلیچ (88/0>2R) در مقایسه با معادله لانگمویر (90/0-28/0=2R) به خوبی برای توصیف خصوصیات جذب در خاک اسیدی و غیراسیدی برای عناصر کم مصرف به داده های جذب برازش یافت. مقادیر پارامترهای معادله های جذب برای همه عناصر در خاک های غیراسیدی نسبت به خاک های اسیدی بیش تر بود، که بیانگر ظرفیت جذب بالای عناصر در خاک های غیراسیدی می باشد. رفتار جذب فلزات مورد مطالعه در خاک ها متفاوت بود، در خاک های غیراسیدی و اسیدی بیش ترین ظرفیت جذب مربوط به آهن و کم ترین ظرفیت جذب در خاک های اسیدی برای روی و در خاک های غیراسیدی برای منگنز مشاهده شد. متوسط درصد نامتحرک سازی فلزات مورد مطالعه در خاک های اسیدی در مورد عناصر منگنز، آهن، روی و مس به ترتیب 2/13، 6/11، 7/11 و 6/6 درصد نسبت به خاک های غیراسیدی کم تر بود. درصد نامتحرک سازی هر کدام از فلزات در خاک های مختلف متفاوت بود، برای آهن و منگنز کم ترین درصد نامتحرک سازی در خاک 5 (4/6=pH) و بیش ترین درصد نامتحرک سازی آهن و منگنز به ترتیب در خاک های 3 (9/7=pH) و 4 (5/7=pH) مشاهده شد. در مورد مس و روی کم ترین درصد نامتحرک سازی در خاک 8 (5/6=pH) و بیش ترین درصد نامتحرک سازی به ترتیب در خاک های 4 (5/7=pH) و 1 (8/7=pH) مشاهده شد. چنین استنباط می شود که ظرفیت بالای جذب عناصر در خاک های مطالعه شده به ویژه در خاک های آهکی از نقطه نظر اکولوژیکی می تواند در کاهش سمیت آن ها موثر باشد.

    کلیدواژگان: آهن، جذب، روی، مس، منگنز، نامتحرک سازی
  • اسماعیل دردی پور، پروین امامی، عبدالمحمد دریاشناس صفحه 79
    تغذیه متعادل یکی از عوامل مهم در افزایش عملکرد و بهبود کیفیت تمام محصولات باغی است. در این راستا ارزیابی حاصل خیزی خاک، تعیین نیاز بهینه کودی و بررسی تعادل تغذیه ای در باغ های هلو ضروری می باشد. تجزیه برگ روش مناسبی برای ارزیابی وضعیت تعادل تغذیه ای باغ های هلو می باشد. روش انحراف از درصد بهینه مدل جدید و آسانی در مقایسه با روش جامع تشخیص و توصیه کودی در تفسیر نتایج تجزیه برگی است و شاخص آن برای هر عنصر غذایی به سادگی محاسبه می شود. نمونه های برگ از 61 باغ در سطح استان در تیرماه سال های 1388 و 1389 جمع آوری و غلظت عناصر ازت، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، آهن، منگنز، مس و روی در آن ها تعیین شد. شاخص DOP با استفاده از فرمول زیر برای هر عنصر محاسبه می گردد: که در آن C غلظت عنصر غذایی در نمونه برگ و Cref غلظت عنصر غذایی در نمونه برگ های باغ های با عملکرد بالا می باشد. شاخص های انحراف از درصد بهینه برای باغ های با عملکرد پایین محاسبه گردید. نتایج نشان داد که متوسط ترتیب نیاز غذایی هلو در این باغ ها به صورت P>Ca>Mn>K>Fe>Cu>Zn>Mg>N می باشد.
    کلیدواژگان: انحراف از درصد بهینه، تعادل تغذیه ای، هلو
  • فهیمه نصرتی کاریزک، سید علیرضا موحد نایینی، ابوطالب هزارجریبی، قربانعلی روشنی، امیر احمد دهقانی صفحه 95
    هدایت هیدرولیکی اشباع خاک از مهم ترین ویژگی های فیزیکی خاک است که اهمیتی ویژه در شناخت، بررسی و مدل سازی ترابری آب، املاح و آلاینده ها در محیط های متخلخل دارد. با وجود پژوهش های پرشمار که پیرامون اندازه گیری مستقیم هدایت هیدرولیکی اشباع صورت گرفته است، این روش ها هم چنان پرهزینه، زمان بر و تخصصی هستند. از این رو، برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع با استفاده از روش هایی سریع، کم هزینه و با دقتی قابل قبول از جمله توابع انتقالی خاک، ضروری است. هدف از این پژوهش برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع با استفاده از پارامترهای زودیافت خاک شامل توزیع اندازه ذرات، جرم ویژه ظاهری، تخلخل کل، تخلخل موثر، درصد رطوبت در مکش 3/0 و 15 بار، درصد آهک، درصد موادآلی، pH و EC با بهره گیری از شبکه عصبی مصنوعی بود. به این منظور، در منطقه چهل دین در محدوده شهرستان گرگان هدایت هیدرولیکی اشباع با استفاده از دستگاه نفوذسنج گوالف در 27 مکان در عمق های 35-10، 35-15 و 35-20 (81 = 3 × 27) اندازه گیری و از همان نقاط نمونه برداری خاک نیز صورت گرفت. سپس ویژگی های زودیافت خاک، در آزمایشگاه اندازه گیری و نتایج اولیه به دست آمد. بر پایه نتایج تجزیه حساسیت، درصد شن و رس، درصد رطوبت در مکش 3/0 بار، تخلخل کل و میانگین هندسی اندازه ذرات به ترتیب به عنوان پارامترهای حساس در برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع بودند. در نهایت به منظور تخمین سریع و کم هزینه هدایت هیدرولیکی اشباع، با استفاده از پارامترهای حساس، مدل هایی گوناگون طراحی شدند. نتایج نهایی مقایسه مدل ها نشان داد که بهترین مدل از نظر دقت و سرعت تخمین هدایت هیدرولیکی اشباع مدلی بود که از پارامترهای ورودی لگاریتم میانگین هندسی قطر ذرات، تخلخل کل و درصد شن و رس استفاده شد.
    کلیدواژگان: تجزیه حساسیت، شبکه عصبی مصنوعی، نفوذ سنج گوالف، هدایت هیدرولیکی اشباع
  • عبدالحسین ضیاییان صفحه 111
    به منظور امکان سنجی کاربرد کودهای فسفاتی زیستی و مقایسه اثرات آن ها با کودهای شیمیایی، یک آزمایش مزرعه ای سه ساله، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تیمار و 3 تکرار، در مزارع ذرت کاری استان فارس انجام شد. تیمارها عبارت بودند از: 1) بدون مصرف کود فسفری (تیمار شاهد)، 2) مصرف فسفر براساس آزمون خاک از منبع کود فسفاتی میکروبی (کود زیستی)، 3) مصرف فسفر براساس آزمون خاک از منبع کود بیوفسفات طلایی (کود زیستی) و 4) مصرف فسفر براساس آزمون خاک از منبع سوپر فسفات تریپل (کود شیمیایی). براساس آزمون خاک، در هر 3 سال، 75 کیلوگرم در هکتار پنتا اکسید فسفر (5O 2P) لازم بود. چون کودهای زیستی دارای مقداری ماده آلی، گوگرد و روی بودند، مقدار محاسبه شده این عناصر در تیمارهای دیگر نیز مصرف گردید. نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که بالاترین عملکرد کل و عملکرد دانه، به ترتیب به میزان های 15000 و 9559 کیلوگرم در هکتار، از کاربرد کود سوپر فسفات تریپل به دست آمد اما با کود فسفاتی میکروبی در یک گروه آماری قرار داشت. علاوه بر این اختلاف معنی داری (01/0P< درصد) بین کود سوپر فسفات تریپل با شاهد و کود بیوفسفات طلایی وجود داشت. در مجموع نتایج نشان داد که در شرایط مشابه، در مرحله اول ذرت به فسفر نیاز دارد، در مرحله دوم می توان کود فسفات میکروبی را در زراعت ذرت توصیه نمود و در مرحله سوم استفاده از کود بیوفسفات طلایی در زراعت ذرت توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: کودهای فسفاتی شیمیایی، کودهای فسفاتی زیستی، ریزجانداران حل کننده فسفر، ذرت دانه ای
  • شهریار بابازاده، ناصر دواتگر، فرحناز دریغ گفتار، مریم پیکان صفحه 127
    اراضی شالیزاری از نظر کیفیت حاصل خیزی دارای وضعیت متفاوتی هستند. کیفیت حاصل خیزی و شناخت توان خاک های شالیزاری از نظر تامین عناصر غذایی ضروری و مهم است. این پژوهش با هدف بررسی تغییرات مکانی خواص خاک و تهیه نقشه پراکنش مکانی خصوصیات حاصل خیزی خاک های شالیزاری در 306 هکتار از اراضی شالیزاری موسسه تحقیقات برنج کشور انجام شد. خواص فیزیکی و شیمیایی اندازه گیری شده خاک عبارت از: رس، سیلت، شن، pH، ظرفیت تبادل کاتیونی، هدایت الکتریکی، کربن آلی، نیتروژن، فسفر و پتاسیم قابل دسترس بودند. تغییرات مکانی خواص مطالعه شده با استفاده از روش های موجود در علم زمین آمار ارزیابی شدند. نتایج نشان داد خاک های مورد مطالعه از نظر ویژگی های مرتبط با حاصل خیزی ذاتی خاک بر خلاف تفاوت در توزیع مکانی در حد کفایت هستند. پتاسیم قابل جذب، ساختار مکانی قوی تری نسبت به سایر متغیرها دارد که نشان دهنده اثر پذیری رفتار این متغیر از عامل های ذاتی تشکیل دهنده خاک (مانند مواد مادری) است. فسفر قابل جذب بر پایه ضریب تغییرات دارای بیش ترین غیر یکنواختی و از ساختار مکانی متوسط برخوردار بود که نشان دهنده اثر هم زمان عامل های ذاتی و مدیریتی بر رفتار این متغیر است. بازنمایی توزیع مکانی عناصر غذایی مطالعه شده نشان دهنده غیریکنواختی در توزیع مکانی این عناصر بوده و لازم است در راستای مدیریت تغذیه خاص مکان، از مصرف یکنواخت کودها خودداری نمود.
    کلیدواژگان: اراضی شالیزاری، تغییرات مکانی، زمین آمار، عناصر غذایی
  • سلمان میرزایی، منوچهر گرجی، علی جعفری اردکانی صفحه 141
    پوشش سنگ ریزه سطحی یک عامل مهم در کنترل فرسایش خاک، به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک که پوشش گیاهی کمی دارند، می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر پوشش های مختلف سنگ ریزه سطحی بر خصوصیات هیدرولیکی جریان و فرسایش خاک می باشد. این موضوع در یک فلوم به طول 6 متر و عرض 5/0 متر با شیب ثابت 3 درصد انجام شد. تیمارها شامل پوشش سنگ ریزه (0، 10، 20 و 30 درصد) و سه جریان سطحی (3، 6 و 9 لیتر در دقیقه) بودند. با افزایش پوشش سنگ ریزه، سرعت جریان 2/69 درصد کاهش، ضریب زبری مانینگ از 012/0 به 115/0 افزایش، عدد فرود از 24/2 به 28/0 کاهش یافت و عدد رینولدز تغییرات کمی را نشان داد. اما عدد رینولدز با افزایش جریان سطحی، افزایش یافت. علاوه بر آن، با افزایش پوشش سنگ ریزه از صفر به 30 درصد، مقدار تلفات خاک در جریان های سطحی مختلف به طور متوسط 1/80 درصد کاهش یافت. کاهش تلفات خاک رابطه نمایی با پوشش سنگ ریزه را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: استان گلستان، خاک های لسی، فرسایش خاک، فلوم
  • گزارش کوتاه علمی
  • ابوطالب هزارجریبی، حسین شریفان، مهدی ذاکری نیا، خلیل قربانی صفحه 155
    به منظور مدیریت موثر خاک به اطلاعات پایه درباره تغییرات مکانی خصوصیات خاک به ویژه بافت خاک مزرعه نیاز می باشد. در این پژوهش، توانایی سنسور EM38 در دو وضعیت افقی (EM38-h) و عمودی (EM38-v) و سنسور الکترودی VERIS3100 در دو وضعیت کم عمق (VERIS-sh) و عمیق (VERIS-dp) برای نشان دادن تغییرات بافت خاک از روش اندازه گیری ECa خاک در شهر برانشوایک، کشور آلمان (www.vti.band.de) مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. نتیجه ها نشان داد که اگرچه قرائت های EM38 و VERIS3100 ارتباط مستقیمی با درصد رس و سیلت دارند اما قادر به تخمین درصد رس خاک نمی باشند. سنسور EM38-v در مقایسه با دیگر حالات از توانایی بیش تری برای پیش بینی تغییرات بافت لایه 90 سانتی متری فوقانی خاک برخورداراست (63/0=2R). مقایسه نتایج این پژوهش با پژوهش های مشابه دیگر بیانگر آن است که پیش بینی تغییرات بافت خاک با استفاده از ECa اندازه گیری شده توسط سنسورهای EM38 و VERIS3100 به بررسی بیش تری نیاز دارد.
    کلیدواژگان: بافت خاک، هدایت الکتریکی، EM38 و VERIS3100
|
  • M. Abbasi, N. Najafi, N. Aliasgharzad, Sh. Oustan Page 1
    The aim of this research was the study of the effects of soil water conditions, sewage sludge and chemical fertilizers on concentrations of macronutrients and sodium in shoot and root of rice plant (Oryza sativa L. cv. Ali Kazemi) in a loamy sand non-calcareous alkaline soil. The study was performed as a factorial experiment in a randomized complete blocks design including soil water conditions at three levels (continuous submergence, alternate submergence and alternate saturation) and source and amount of organic and chemical fertilizers at 10 levels (control, 100% chemical fertilizers, 20 g sewage sludge/kg of soil with and without 50% chemical fertilizers, 40 g sewage sludge/kg of soil with and without 50% chemical fertilizers, 20 g poultry manure/kg of soil with and without 50% chemical fertilizers and 40 g poultry manure/kg of soil with and without 50% chemical fertilizers) with three replications. The results showed that the effects of soil water conditions and fertilizers on concentrations of macronutrients in shoot and root of rice were significant. Application of 20 and 40 g poultry manure per kg of soil prevented the growth of rice; therefore, these treatments were excluded. The application of 20 and 40 g sewage sludge per kg of soil increased significantly all of macronutrient concentrations except shoot concentration of N and Na and root concentration of K compared to the control and 100% chemical fertilizers. Addition of 50% chemical fertilizers to 20 g sewage sludge per kg of soil increased shoot and root concentrations of P compared to application of only 20 g sewage sludge per kg of soil. Alternate submergence increased shoot and root concentrations of P, K, Ca, Mg and Na (except root concentration of K) compared with continuous submergence and alternate saturation. The concentrations of P, K and Mg in rice shoot were greater than root, while the concentrations of Na and Ca in rice root were greater than shoot.
    Keywords: Rice, Sodium, Soil water conditions, Macronutrients, Sewage sludge
  • S.H. Bahari Saravi, H. Pirdashti, Y. Yaghoubian Page 27
    In order to evaluate the effects of nitrogen and silicon (Si) plus biofertilizers on powdery mildew disease, physiological parameters and yield of wheat (Triticum aestivum L.) cv. N8019, a pot experiment was conducted in a factorial based randomized complete block design at Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University during 2009. Treatments included biofertilizer in four levels (non-inoculation, Pseudomonas fluorescens + Bacillus subtilis, Azotobacter brasilense + Azospirillum lipoferum and Azospirillum + Pseudomona + Bacillus), three levels of nitrogen fertilizer (0, 35 and 70 kg nitrogen ha-1) and three levels of potassium silicate (0, 500 and 1000 mg/kg). Results showed that biofertilizers significantly increased both physiological parameters and grain yield of wheat compared to control. Maximum grain yield and leaf area (32.3 and 27.4 percent more than control) were recorded in those plants which received co-inoculation of Azotobacter + Azospirillum (Nitroxin). Furthermore, coinoculation of Pseudomonas with Bacillus (Barvar 2) plus either medium or maximum nitrogen fertilizer markedly improved chlorophyll a and chlorophyll b content. In the case of powdery mildew, the spraying of both 500 and 1000 ppm of silicon significantly reduced the amount of powdery mildew infection and percentage of infected plants compared to control.
    Keywords: Powdery mildew, Silicon, Biofertilizer, Wheat
  • A. Rashid Shomali, H. Khodaverdiloo, A. Samadi Page 45
    In this paper, potential for Cd tolerance, uptake and accumulation by native population of millet (Pennisetum glaucum), lambsquarter (Chenopodium album), flix weed (Descurainia Sophi) and purslane (Portulaca oleracea) in Western Azerbaijan region was studied in a soil spiked with 0, 20, 60 and 100 mg Cd kg-1 soil. The plants were grown in pots containing the contaminated soil. Plants shoots were harvested at the end of their flowering stage. Dry above-ground biomass, Cd concentration in plant shoot, and total Cd removal from soil by plants (MECd) were measured. Results showed that with increasing the soil Cd concentration, shoot biomas of millet and purslane decreased significantly (P≤0.05). However, this reduction, in spite of existance, was not statistically significant for purslane and flix weed. Comparing with other studied plants, lambsquarter and flix weed, with 25% yield reduction in applied range of soil Cd concentrations, were the most tolerant plants to Cd stress. Studied plants did not accumulate high concentrations of Cd, so that, maximum metal concentration in millet, lambsquarter, flix weed, and purslane was about 19, 6, 16, 16 mg kg-1 dry matter, respectively. However, applying lambsquarter and flix weed, would be promising for removal of low levels of Cd from contaminated soils because of producing relatively high biomass and medium metal concentration in plant.
    Keywords: Contamination, Phytoremediation, Cadmium, Weed plants
  • B. Dareghayedi, M.H. Rasouli, Sadaghiani, H. Khodaverdiloo Page 63

    Sorption and desorption of heavy metals by soil solid phase are of crucial role on their behaviour. To assess sorption and desorption of Zn, Cu, Fe, and Mn, four non-acidic and four acidic soil samples were collected from Guilan and West Azerbaijan provinces, respectively. A linear regression procedure was utilized for fitting the linearized forms of the Langmuir and Freundlich isotherm equations to the sorption data. Results showed that for all the studied metals either in non-acidic or acidic soils, the Freundlich equation (R2>0.88) described the sorption data better than the Langmuir equation (R2=0.28-0.90). The amount of sorption parameters for all studied soils was higher in non-acidic soils in comparison with acidic ones. Sorption behaviour of metals differently varied among soils. The highest value for the adsorption maxima was achieved for Fe in both soil types. However, the lowest adsorption maxima were observed for Zn and Mn in acidic and non-acidic soils, respectively. Mean immobilization percent of metals in acidic soils for Mn, Fe, Zn and Cu were 13.2, 11.6, 11.7 and 6.6 percent respectively, and lower than that of non-acidic soils. The lowest and highest immobilization percent for Fe and Mn was observed in soil (5) and soils (3, 4), respectively. Soil (8) showed low Cu and Zn immobilization potential, however soil (4) and soil (1) highly immobilized Cu and Zn, respectively. It is concluded that from an ecological point of view higher sorption potential of studied soils in particular non-acidic soils can be considered in decreasing heavy metals toxicity risks processes.

    Keywords: Fe, Sorption, Zn, Cu, Mn, Immobilization
  • E. Dordipour, P. Emami, A.M. Daryashenas Page 79
    Nutritional balance is an important factor in improving the yield and quality of horticultural products. In this regard, an assessment of soil fertility, determining optimum fertilizer need and an analysis of nutritional balance in peach orchards are essential. Foliar analysis is a suitable method for evaluating the nutritional status of peach orchards. The method of deviation from optimum percentage (DOP) is a new and easy method compared to the diagnosis and recommendation integrated system (DRIS) method in the interpretation of foliar analysis and its index for individual nutrients is easily calculated. Leaf samples were collected from 61 peach orchards throughout the province during July 2009 and 2010 and analyzed for N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, and Cu concentrations. The DOP index was calculated for each of the analyzed elements by applying the following general formula: DOP = [(C × 100)/Cref] - 100, where C is the nutrient concentration in the sample and Cref is the nutrient concentration in the high yielding orchards foliar samples. The indices of DOP were computed for the low yielding orchards. The results showed that the average order of nutrients requirement in these orchards is as following: P>Ca>Mn>K>Fe>Cu>Zn>Mg>N.
    Keywords: DOP, Nutritional balance, Peach
  • F. Nosrati Karizak, S.A. Movahedi Naeni, A. Hezarjaribi, Gh.A. Roshani, A.A. Dehghani Page 95
    Soil saturated hydraulic conductivity is the most important physical properties that has particular importance in identifying, investigating and modeling the water, salts and pollutants transport in the porous medium. Despite numerous research, measuring saturated hydraulic conductivity with direct methods are still costly, time consuming and professional. Therefore estimating saturated hydraulic conductivity with rapid and low cost methods (pedo-transfer functions) with acceptable accuracy is essential. The purpose of this research was to estimate saturated hydraulic conductivity using easily accessible parameters such as particle size distribution, bulk density, total porosity, effective porosity, water content retained at -0.3 and -15 bar matric potentials, %CCE, %OM, pH and EC with Artificial Neural Networks. Saturated hydraulic conductivity was measured from 73 selected points at three depths (10-35, 15-35 and 20-35) with Guelph permeameter and soil samples were taken from same points. Easily accessible parameters were measured in laboratory and preliminary results were obtained. Selected parameters according to sensitivity analysis were sand and clay contents, water content at -0.3 bar matric potential, total porosity and geometric mean diameter of soil particles. Using sensitive parameters, a rapid and low cost method was selected from different designed models. Input parameters were logaritmic geometric mean diameter, total porosity, sand and clay contents with this model.
    Keywords: Sensitivity analysis, Artificial neural network, Guelph permeameter, Saturated hydraulic conductivity
  • A. Ziaeyan Page 111
    In order to evaluate the possibility of biological phosphate fertilizers application and compare them with phosphorous chemical fertilizers in corn production, a 3-years field experiment, in the form of Randomized Complete Block Design with 4 treatments and three replications, was conducted in corn fields of Fars Province. The treatments were 1) without phosphorous fertilizer application (control), 2) application of phosphorous based on soil test as microbial phosphate source (Bio fertilizer), 3) application of phosphorous based on soil test as Golden Bio-phosphate source (Bio fertilizer) and 4) application of phosphorous based on soil test as triple super phosphate (chemical fertilizer). Based on soil test, it needs 75 kg.ha-1 P2O5 in every 3 years. Since there was some organic matter, sulfur, and zinc in the organic fertilizers, the calculated amount of these elements was also applied to other treatments. Results of statistical analysis showed that the highest total yield and grain yield, 15000 and 9559 kg per hectare, respectively, obtained from triple superphosphate application but were in a same statical group with microbial phosphate fertilizer. In addition there was a significant difference (P<0.01%) between triple super phosphate and control or Golden Bio-phosphate. In general, the results show that in same conditions firstly corn needs phosphorous fertilizers, secondly application of microbial phosphate source in corn fields is recommended and third using of Golden bio-phosphate source in corn fields is not recommended.
    Keywords: Chemical phosphorous fertilizers, Bio phosphorous fertilizers, Phosphate solubilizing microorganisms, Grain corn
  • Sh. Babazadeh, N. Davatgar, F. Darighgoftar, M. Paykan Page 127
    Paddy fields have different status from fertility quality points of view. The quality of fertility and recognition of paddy fields potential are important and necessary with regard to the nutrient elements supply. This study was carried out to survey the spatial variability of soil properties and provide spatial distribution map of characteristics of soil fertility in 306 ha of Rice Research Institute of Iran. Measured soil physical and chemical properties were as follows: clay (C), silt (Si), sand (Sa), pH, Cation Exchange Capacity (CEC), Electrical Conductivity (EC), organic carbon (OC), total nitrogen (N), phosphorous (P) and potassium (K). spatial distribution of the studied properties were evaluated by geostatistics. The results showed that the studied soils inherent characteristics were related to soil fertility, despite the inherent differences in the spatial distribution were in the sufficient level. The available K had stronger spatial structure than other variables which could be an indication of the effect of parent material. Available phosphorous based on variation coefficient had the highest heterogeneity and medium spatial structure which reveals the effect of original and management factors on its behavior. Spatial distribution figure of nutrients shows the heterogeneity in spatial distribution of these elements and it is necessary to avoid uniform consumption of fertilizers in line with site specific nutrient management.
    Keywords: Paddy field, Spatial variability, Geostatistics, Nutrient elements
  • S. Mirzaee, M. Gorji, A. Jafari Ardakani Page 141
    Rock fragments cover is a key factor for soil erosion control, particularly in arid and semiarid environments where vegetation cover is low. The objective of the present research was to study the influence of rock fragment cover on soil erosion and the hydraulic properties of surface flow. The investigation was conducted using a flume with 6 m length, 0.5 m width, and 3% gradient. The treatments included rock fragment cover (0%, 10%, 20%, and 30%), and three levels of flow discharges (3, 6, and 9 lit. min-1). Velocity of water flow decreased 69.2%, the Manning roughness coefficient increased from 0.012 to 0.115, and the Froude number decreased from 2.24 to 0.28 with an increase in rock fragment cover. The Reinhold’s number showed a small variation among different rock fragment covers, but increased with increasing flow discharge. In addition, the rate of soil loss averagely decreased 80.1% in different flow rates with a rise in rock fragment cover from 0 to 30%. Decreasing soil loss rate was related to rock fragment cover by an exponential function.
    Keywords: Golestan Province, Loess soils, Soil erosion, Flume
  • A. Hezarjaribi, H. Sharifan, M. Zakerinia, Kh. Ghorbani Page 155
    Effective management of the soil resource requires basic information about the spatial distribution of various soil attributes particularly soil texture. In this study, the ability of two sensors 1) EM38, both horizontal (EM38-h) and vertical (EM38-v) orientations and VERIS3100, both shallow and deep modes to monitor the variation of the soil texture were evaluated and compared at Braunschweig, Germany (www.vti.band.de(. The results showed that EM38 and VERIS3100 readings were directly associated with clay and silt quantities but they were not able to estimate the variation of the clay contents. EM38-v has more ability to predict soil texture in the upper 90 cm in comparison with others methods (R2=0.63). Comparison between present results and the same studies shows that the estimation of the soil texture variation using EM38 and VERIS3100 readings requires more investigation.
    Keywords: Soil texture, Electrical conductivity, EM38, VERIS3100