فهرست مطالب

نشریه پژوهش های فلسفی
پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مسعود امید صفحه 1
    این مقاله به دنبال تحقیق در شک دکارتی و پی افکندن نگاهی دیگر به این موضوع است. در این نوشتار پس از تعیین روش شناسی تحقیق در فلسفه دکارت و تفکیک دو مقام رویکرد و روش در دو منظر درونی و بیرونی، به این نکته پرداخته می شود که تا حال در نزد بیشتر دکارت پژوهان با دید حداقلی به موضوع شک نظرشده است؛ درحالی که آرای دکارت نشان از این دارد که می توان با دید حداکثری نیز بدان نظر انداخت. حاصل دید حداقلی، پدیدارشدن ویژگی هایی محدود مانند ابزاربودن شک است. اما نتیجه دید حداکثری، آشکارشدن ویژگی های متعدد در پیرامون شک است. دید اخیر مورد پذیرش این نوشتار است و براساس آن به ارائه پیشنهاد رویکرد «نظریه محور» و جامع در مورد شک دکارتی پرداخته است. این نظریه معتقد به تشخیص پنج سطح یا جنبه در شک دکارتی است که عبارتند از: آموزه، روش (روش بندی)، مهارت، کارکرد و کاربرد.
    کلیدواژگان: شک دکارتی، دید حداکثری، دید حداقلی، رویکرد نظریه محور، شک به عنوان نظریه فلسفی، سطوح پنجگانه نظریه شک
  • عبدالله امینی، یوسف شاقول صفحه 17
    بررسی مفهوم «بازی» در عرصه هنر نزد گادامر موضوع اصلی این نوشتار را تشکیل می دهد. در این نوشتار سعی بر این است که نشان دهیم که استفاده گادامر از مفهوم بازی در عرصه هنر و زیباشناسی تا چه حد می تواند از نتایج سوبژکتیویستی زیباشناسی مدرن (به ویژه در خوانش کانتی آن) برکنار باشد. به طور کلی، مدعای ما این است که گادامر در این زمینه تاحدی موفق بوده است. در این راستا ابتدا به دلالت این مفهوم نزد برخی فیلسوفان پرداخته شده و سپس نظر برخی از مفسران موافق و مخالف در نسبت با موضع این نوشتار مطرح شده است. در ادامه ضمن طرح مختصر زیباشناسی مدرن و نتایج آن (در قالب آگاهی زیباشناختی و افتراق زیباشناختی) به بدیل گادامر در مقابل آن در قالب مفهوم بازی جهت پرهیز از نتایج سوبژکتیویستی زیباشناسی مدرن در عرصه هنر پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آگاهی زیباشناختی، تمایزگذاری زیباشناختی، مفهوم بازی، تجربه هنر، سوبژکتیویسم، فهم
  • محسن ایمانی، خسرو باقری، علیرضا صادق زاده، کیانوش محمدی روزبهانی صفحه 43
    رویکرد میان رشته ای یکی از تازه ترین رویکردها به دانش است که به همراه ظرفیت های فراوانی که در بر دارد، مسائلی را نیز به میان آورده است. در حال حاضر یکی از ضرورت های رویکرد میان رشته ای به دانش، تبیین فلسفی آن است. این مقاله تلاشی در جهت تبیین رویکرد میان رشته ای از دیدگاه معرفت شناسی صدرایی است. معرفت شناسی صدرایی در کنه خود وحدت گراست و از این رو می تواند مبنایی مناسب برای تبیین رویکرد میان رشته ای به علم قرار گیرد. در این جهت ابتدا به اجمال سیر دیدگاه های وحدت گرا ترسیم گردیده است که در نهایت به رویکرد میان رشته ای به عنوان پاسخ عصر معاصر به مسئله اتحاد دانش، منتهی می گردد. سپس دیدگاه ملاصدرا در چهار محور ناظر بر منشا، ضرورت، فرایند و ارزش دانش میان رشته ای مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس محورهای مذکور پنج اصل شامل: ابتناء معرفت بر وحدت تشکیکی وجود، استلزام معرفت به ادراک پیچیدگی هستی، تلازم ادراک جزئی و کلی، کثرت روشی و معرفتی و وحدت فزاینده معرفتی، و کشف مرتبتی حقیقت، به عنوان اصول معرفت شناسی میان رشته ای از دیدگاه معرفت شناختی صدرایی استخراج گردیده است. در پایان به برخی تفاوت های بنیادین میان رشته ای از دیدگاه صدرا با دیدگاه های رایج اشاره شده است. بر این اساس رویکرد میان رشته ای به دانش از نگاه حکمت متعالیه تفاوتی بنیادین با معرفت شناسی های عمدتا مساله مدار و عمگرایانه رایج کنونی دارد. تامل در حکمت صدرایی منتج به کسب معرفتی وحدت گرا و اصیل به عالم می شود که با نگاه رایج که بیش از هرچیز حاصل اضطرار و دغدغه های فناورانه انسان امروزین در مواجهه با پیچیدگی های زیستن است، فاصله فراوانی دارد.
    کلیدواژگان: رویکرد میان رشته ای، حکمت متعالیه، معرفت شناسی صدرایی، اتحاد دانش
  • شیرزاد پیک حرفه صفحه 69
    در فلسفه اخلاق، سه نگرش کلی درباره میزان مطالبه اخلاق وجود دارد که عبارتند از اخلاق حداکثرگرا، اخلاق اعتدال گرا و اخلاق حداقل گرا. در این میان، اخلاق اعتدال گرا، که بسیار نزدیک به تصور کنونی بشر درباره میزان مطالبه اخلاق و مقتضیات آن است، از دو سو مورد هجوم قرار گرفته است: از یک سو حداکثرگرایان بر این باورند که آنچه اخلاق اعتدال گرا، و نیز بشر امروز، از آن به عنوان میزان مطالبه اخلاق و مقتضیات آن یاد می کند، بسیار آسان گیرانه تر از مطالبات واقعی اخلاق، در این روزگار است و از سوی دیگر، حداقل گرایان حتی همین میزان مطالبه اخلاق را نیز برنمی تابند و به دنبال برپایی نظام اخلاقی آسان تری هستند. این مقاله بر آن است که با توسل به گونه ای از قراردادگرایی سودمحور، از اصول اساسی اخلاق اعتدال گرا و میزان مطالبه اخلاق در آن دفاع کند.
    کلیدواژگان: اخلاق اعتدال گرا، محدودیت، انتخاب، قراردادگرایی سودمحور
  • خلیل سلطان القرایی، سید حسین آتشی، زهرا علمی صفحه 89
    ابن سینا و آگوستین هر دو فیلسوف الهی بودند و از سر ارادت و محبت به خداوند، مساله شر را مورد تبیین قرار داده اند. آگوستین در ابتدا نگاهی مادی به الوهیت داشته و پرسش های بسیاری که در باب خداوند، خلقت و... برایش مطرح شده بود وی را به سوی مانویت و فلسفه ثنویت سوق داده، پس از آشنایی با نوافلاطونیان و مسیحیت دیدگاهش نسبت به خداوند و جهان هستی تغییر نمود و سعی کرد مساله شر را به گونه ای حل کند که به سوی ثنویت نرود.
    در اسلام نیز در میان صفات پروردگار دو صفت عدالت و حکمت است که از نظر شبهات و ایرادهای وارد بر آنها، متقارب و نزدیک به یکدیگرند. اشکال مشترک در مورد «عدل» و «حکمت» پروردگار، وجود بدبختی ها و تیره روزی ها و به عبارت دیگر «مساله شرور» است که چگونه از خیر محض، شرور صادر می شود. ابن سینا یکی از فیلسوفانی است که در جهت رفع این شبهه کوشیده است و تلاش کرده است موضوع شر و نقصان را به گونه ای تفسیر کند که با عدالت و حکمت آفریدگار منافاتی نداشته باشد.
    در این مقاله تلاش بر این است تا پس از بیان برخی از دیدگاه های آگوستین پیرامون مساله شر، این مسئله از دید ابن سینا، نیز بررسی شود و در آخر این مسئله از دید هر دو فیلسوف مورد ارزیابی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خیر، شر، آگوستین، ابن سینا
  • سیدمصطفی شهرآیینی، راضیه زینلی صفحه 107
    دغدغه اصلی سارتر به خصوص در کتاب هستی و نیستی رابطه میان فاعل شناسا و متعلق شناساست. ازاین رو در ابتدا وجود را به دو دسته تقسیم می کند: وجود در خود (Being in itself) و وجود برای خود (Being for itself). در وجود برای خود، وجود بر ماهیت مقدم است، درحالی که در وجود درخود، وجود و ماهیت بر یکدیگر منطبق اند. وجود در خود به احوال اشیا و وجود برای خود به احوال انسان اختصاص دارد. در همین زمینه، سارتر به شق ثالثی برای وجود قائل می شود که نوعی از وجود درخود است، با این تفاوت که خنثی نیست؛ بلکه او نیز به ما می نگرد و آزادی ما را محدود می کند. وجود برای دیگری (Being for others) شرح رابطه خصمانه میان انسان هاست. هدف ما در این مقاله، تحلیل شق سوم وجود، یعنی وجود برای دیگری است. سارتر معتقد است که نگاه دیگری آزادی ما را سلب می کند. ارتباط انسان با دیگری در فلسفه سارتر در سه حوزه برجسته می شود: رابطه فرد با پدر و مادر، رابطه عاشقانه مبتنی بر رابطه جنسی و رابطه انسان با خدا؛ که سارتر تمام این روابط را از مظاهر خودفریبی دانسته و محکوم به شکست می داند. البته وجود برای دیگری در این سه حوزه محدود نمی شود بلکه در این حوزه ها برجستگی ویژه ای دارد. در این مقاله به تبیین این روابط و شکست آن ها با توجه به کتاب هستی و نیستی و برخی از نمایشنامه های سارتر می پردازیم.
    کلیدواژگان: وجود برای دیگری، نگاه، پدر و مادر، عشق، خدا
  • مجید صدرمجلس صفحه 129
    نوشته حاضر گزارشی تحلیلی است از مبحث معترضه (the Digression) افلاطون در محاوره ثئای تتوس. مبحثی که طی آن افلاطون میان شیوه های زندگی فیلسوف با سخنور به مقایسه می پردازد. ضمن متن، نخست به این پرسش پرداخته ایم که چگونه بحث در ماهیت معرفت به مبحث معترضه می انجامد. ثانیا، رئوس برجسته خود مبحث معترضه را با ارجاع به بعضی محاورات، بررسی کرده و سرانجام بر اساس بحثهای طرح شده، به نقش مبحث معترضه در متن محاوره نیز نگاهی افکنده ایم.
    مبحث معترضه، افزون بر محتوا، در ظاهر امر نیز با محاوره ثئای تتوس منافاتی کلی ندارد. چون افلاطون به صورت طبیعی و نه تصنعی از استدلال ناظر بر داناتر بودن عده ای نسبت به برخی دیگر است که به مبحث معترضه راه می یابد. محتوای مبحث نیز با روح تعالیم افلاطونی مغایرتی ندارد. هر چند مبحث معترضه تصریحا یا تلویحا به وجود مثل اشارت دارد اما محاوره با تکیه بر محسوسات جزئی به نتیجه سلبی می رسد. لیکن با توجه به مبحث معترضه، پیام اصلی محاوره این است که بدون وجود مثل، تعریف معرفت ناممکن است.
    کلیدواژگان: افلاطون، فیلسوف، سخنور، مبحث معترضه، امور بالطبع و امور قراردادی
  • حسن فتح زاده صفحه 147
    «فهمیدن دیگری» نقطه پارادوکسیکال اخلاق است: بدون آن هیچ اخلاقی ممکن نیست و تحقق آن نیز مستلزم حذف غیریت از دیگری و به رسمیت نشناختن آن است. فلسفه مدرن ما را در چنین موقعیت ناسازی قرار می دهد؛ ناسازه ای که در تقابل هوسرل و لویناس به اوج خود می رسد. دنبال کردن اندیشه های این دو، ما را به ریشه های عمیق این ناسازه نزدیک می کند و به تلاش برای یافتن راه برون رفت از این دیالکتیک دردناک وامی دارد. ضمن بررسی این دو دیدگاه، می خواهیم نشان دهیم که پساساختارگرایی، با مرکززدایی از سوژه، نامزد مناسبی برای رهاندن فلسفه از این وضعیت دیالکتیکی خواهد بود. به زبان کانت، که اکنون خود یکی از طرف های دعوا است، می خواهیم شرط استعلایی اخلاق را بیابیم. در خاتمه پرده از معضل جدیدی برخواهیم داشت که در بطن هر رابطه با دیگری نهفته است؛ معضلی که پساساختارگرایی نیز از آن در امان نیست.
    کلیدواژگان: هوسرل، لویناس، دیگری، خشونت، سوژه محوری، پساساختارگرایی
  • مجید ملایوسفی، سکینه افلاطونی صفحه 161
    اخلاق فضیلت ارسطویی اخلاقی غایتگرا بود، بدین معنی که هدف از کسب فضایل اخلاقی را دستیابی انسان به سعادت یا اودایمونیا می دانست. بهترین تعبیری که از اودایمونیا صورت پذیرفته است شکوفندگی انسانی است که محور اصلی اخلاق ارسطو و نیز فیلسوفان معاصر قائل به اخلاق فضیلت را شکل می دهد. تحلیل ارسطو از شکوفندگی انسانی که در بافتی زیست محور صورت می گیرد، مبتنی بر مفهوم ارگون یا کارکرد است. از این حیث ارسطو در توصیف شکوفندگی انسانی بر کارکرد خاص انسان تکیه میکند. از نظر ارسطو کارکرد خاص انسان نمیتواند صرفا در تغذیه، رشد و تولید مثل خلاصه شود، زیرا انسان در داشتن این ویژگی ها با گیاهان و حیوانات مشترک است. پس آنچه باقی میماند فعالیت عقلانی است که مختص انسان بوده و این فعالیت می باید با بهترین و کامل ترین فضیلت سازگار باشد. فیلیپا فوت، یکی از مهمترین فیلسوفان اخلاق فضیلت معاصر، تحلیلی از شکوفندگی انسانی به واسطه کسب فضایل اخلاقی ارائه می دهد که علیرغم تشابهات فراوان، اختلافهای مهمی با تحلیل ارسطویی دارد. فوت در تحلیل خودش از شکوفندگی انسانی در نسبت با ارسطو بیش از حد بر جنبه زیست شناختی انسان تکیه می کند و لذا از سایر ویژگی های اختصاصی انسان غفلت می ورزد. این امر موجب بروز اشکالات و ابهاماتی در تحلیل فوت از شکوفندگی انسانی شده و در نتیجه نقدهای جدی ای را متوجه دیدگاه های اخلاقی وی می سازد.
    کلیدواژگان: ارسطو، فیلیپا فوت، شکوفندگی انسانی، سعادت گروی، فضایل اخلاقی، اخلاق فضیلت
  • یوسف نوظهور، جلال پی کانی صفحه 177
    یکی از مشهورترین عناصر فلسفه نظری کانت، عبارت است از تفکیک میان ساحت شناختنی و ساحت ناشناختنی. موضوع اصلی این نوشتار عبارت است از نشان دادن ویژگی هایی که تقریر کانت از چنین تفکیکی را از برداشت متقدمان و اسلاف وی جدا می کند. در این راستا، ابتدا توصیف مختصری از این تفکیک به دست داده شده است. سپس سابقه تمایز میان ساحت شناختنی و ساحت ناشناختنی در نزد پاره ای از فلاسفه به اختصار مورد بررسی قرار گرفته است. نهایتا نشان داده شده است که تقریر کانت از این تفکیک به واسطه دارا بودن پاره ای از خصوصیات، از تفکیک های مشابه متمایز است.
    کلیدواژگان: کانت، پدیدار و ذات معقول، نمود، شی فی نفسه
|
  • Dr. Masoud Omid Page 1
    This article investigates the problem of doubt in Descarte's philosophy from a different viewpoint. I tried to answer the question that if it is possible to have a maximal sight to describe Descarte's methodic doubt? It seems to me we can consider Descartes’ doubt at least in two way (the “minimal” and the “maximal” sight); i.e., doubt as only a method or a principle, and as a theory. The methodic doubt, according to the most of Descarte's commentators, is not considered as a theory but is a method or a principle. Nevertheless, here, I am trying to show and explain his doubt as a theory. The meaning of ‘theory’ in this article includes: a doctrine, a methodology, a skill, a function, and an application.
    Keywords: Descartes, Methodic Doubt, Minimal, Maximal Sight, Theory
  • Dr.Yusof Shagul, Abdollah Amini Page 17
    The main subject of this paper is to scrutinize the concept of "play" in Gadamer’s aesthetics. The main question is to what extent Gadamer’s concept of play, in the realm of art and aesthetic, can goes beyond subjectivistic consequences of modern aesthetics (especially the Kantian reading). Generally, here, the claim is that Gadamer has succeeded partly in going beyond the subjectivistic consequences of modern aesthetics. So first we investigate the implications of this concept regarding some philosophers and then the comments of some con and pro of the attitude of this writing are presented. Then, after presenting the brief overview of modern aesthetics and its consequences (aesthetic consciousness and differentiation), Gadamer’s alternative (the concept of play) in order to avoid modern aesthetics subjectivistic consequences is investigated.
    Keywords: Aesthetic Consciousness, Aesthetic Differentiation, Play, The Experience of Art, Subjectivism, Understanding
  • Dr. Mohsen Imani, Dr. Khosrow Bagheri, Dr. Alireza Sadeghzadeh, Kianush Mohammadi Ruzbehani Page 43
    Interdisciplinarity approach is one of the newest to the knowledge. One of the contemporary necessities of interdisciplinarity approach to the knowledge is its philosophical explanation. This paper is an attempt to explain interdisciplinarity approach based on Mull-Sadra’s epistemological point of view. Sadra’s epistemology in its depth is unity-oriented, and hence has a capability for preparing an appropriate foundation for interdisciplinarity mode of knowledge. Here, it, primarily, is provided a brief historical overview on the unity of knowledge ideas led to interdisciplinarity as the recent issue of responding to the question of the unity of knowledge. Then MullaSadra’s point of view is followed in four axes; origin, necessity, process, and credibility of interdisciplinary knowledge. Based on the four axes, and as the epistemological foundations of interdisciplinarity of Mulla-sadra’s viewpoint, there are developed five foundations; that is, “grounding understanding on the graded unity of being”, “dependency of understanding to the complexity of universe”, “interdependence of components and whole”, “methodic and epistemic plurality and increasingly unity of understanding”, and “hierarchical discovery of truth”. Finally, we have mentioned some fundamental differences between the current interdisciplinary opinions and Sadra’s views. Sadras viewpoint reflects an original unity approach to universe which in itself has a large distance from the urgent technological unity of modern thoughts.
    Keywords: Interdisciplinary Approach, Al, Hikmat Al Mutali, Sadra's Epistemology, Unity of Knowledge
  • Dr. Shirzad Peykherfeh Page 69
    There are three general approaches in moral philosophy toward the demandingness of morality: maximalist morality, moderate morality and minimalist morality. However, moderate morality, which is very close to the approach of our ordinary morality, has been attacked from two sides: on the one hand, the "extremist" believe what moderate and ordinary morality claim as the demands of morality is much more lax than the real demands of morality in this era. On the other hand, the "minimalist" is against the demandingness of morality in moderate morality and is going to establish an easier system of morality. This paper, based on a kind of Selfinterest- based contractarianism, is going to defend the basic principles of moderate morality.
    Keywords: moderate morality, constraint, option, Self, interest, based contractarianism
  • Dr. Khali Sultangorae, Seyyed Hossein Atashi, Zahra Elmi Page 89
    Both Avicenna and Augustine were the greatest philosophers and theologians, and because of being theologians, they considered the problem of evil from the windowof their devotion to God. Augustine, in his early years, although to answer to his important questions about God, creation, evil, and…, was influenced by Manichaeism, but he, after his familiarity with the Neo-Platonism and Christianity, approached the questions from the new viewpoint. Believing to two Divine attributes (wisdom and justice), within Muslims too, made some theoretical problems, such as; how while God is just and wise creates evil? If God created all things, and evil is a thing, then God created evil. Avicenna, like Augustine among the Muslim philosopher, tried to answer these questions. Here, after investigating their point of view on the problem of evil, I will attempt to assess their approaches.
    Keywords: Good, Evil, Avicenna, Augustine, God
  • Dr. Seyed Mostafa Shahraeini, Raziyeh Zeynali Page 107
    The relation between subject and object is the main concern for Jean-paul Sartre, especially in his Being and Nothingness. Thus, he first of all divides Being into two categories: 'being in itself' and 'being for others'. With regard to the latter, essence is preceded by being while with regard to the former, they are completely correlated with each other. Being in itself is devoted only to the states of Being and being for others only to the states of human being. In this regard, Sartre believes that there are a third alternative for Being which is included within the realm of being in itself. The characteristic of the third kind is that it is not neutral in relation with us, but it can look at us too, and delimit our freedom. Being for others is the manifestation of hostile relations among human beings. The present paper tries to analyze the third kind, i. e. being for others. Sartre believes that the other's look denies our freedom. The relations among human beings are highlighted within three realms: the relation of child with his/her parents; the lovely relation based on sexual intercourse; the relation between man and God. Each of these three relations, for Sartre, is the manifestation of self-deception and condemned to defeat. But it must be noted that the being for others is not constrained to these three kinds but it is especially highlighted within three realms. With the account of these three self-defeating relations, we deal in our paper by focusing on Sartre Being and Nothingness.
    Keywords: being for others, look, parents, love, God
  • Dr. Majid Sadrmajles Page 129
    The “Digression” in Plato’s Theaetetus (172-177) compares between philosopher’s life and orator’s of which I’m going to render an analytic report. There are some questions: how and why Plato’s discussion on the general definition of “Knowledge” is led to the “Digression” and what are the key themes of it? What is the role of the “Digression” in the Theaetetus? The “Digression”, apparently and besides the content, not conflicts with the whole of the Theaetetus. Because Plato, naturally and not conventionally, transits to the “Digression”, from the process of a judgment on the superiority of some people to others. After all, the content of “Digression” is in consistence with Plato’s doctrines. The apparent conclusion of the Theaetetus, relying on the individuals, is negative. However, the “Digression”, explicitly or implicitly, refers to the previous existence of the Forms. But, regarding to the “Digression”, the impossibility of the definition of “Knowledge” without universal Forms is the important message of the Dialogue.
    Keywords: Plato, philosopher, orator, the “Digression”, natural things, conventional things
  • Dr. Hassan Fathzadeh Page 147
    Understanding the other” is the paradoxical point of ethics: without it no ethics is possible, and with it I would take away the other it’s alterity. Modern philosophy involves us in such a paradoxical situation, especially in the opposition of Husserl and Levinas. Following their thoughts, we would come near its deep roots. We will show post-structuralism, by decentering of subject, would help us to get rid of this paradox. In Kant’s words, we want to find transcendental condition of ethics. At the end, we will reveal a new aporia concealed in every relation with the other, an Aporia, which involves post-structuralism too.
    Keywords: Husserl, Levinas, Other, Violence, Subjectivism, Post, structuralism
  • Dr. Majid Mollayousefi, Sakine Aflatooni Page 161
    Aristotle's virtue ethics is a teleological ethics, namely, for him, the purpose of achieving moral virtues by human beings is to obtain eudaimonia. The best interpretation of eudaimonia in Aristotle is human flourishing that is the main axis of Aristotle's ethics and also contemporary virtue ethics. Aristotle's analysis of human flourishing that is performed in biological context is based on the concept of ergon or function. Therefore, Aristotle, in description of human flourishing, emphasizes on the exclusive function of human being. For Aristotle the proper function of human being is not only nutrition, development, and reproduction because these are common between human beings on the one hand, and animals and planets, on the other hand. Hence, it rests the rational activity that is the exclusive function of human being. This activity is to be in conformity with the best and most perfect virtue. Philippa Foot, one of the most important contemporary philosophers of virtue ethics, presents an analysis of human flourishing through achieving moral values that in despite of its similarities has important differences to Aristotle's analysis. In description of human being, Foot emphasizes extremely on the biological aspect of human being in relation to Aristotle. Thus, he neglects of the other proper characteristics of human being. This problem brings about some difficulties and ambiguities in Foot's analysis of human flourishing and makes her view encounter with serious criticisms.
    Keywords: Aristotle, Philippa Foot, Human Flourishing, Eudaimonism, Moral Values, Virtue Ethics
  • Dr. Yusof Nouzohoor, Jalal Peikani Page 177
    One of the most famous constituents of kant's critical philosophy is distinguishing between knowable and unknowable realm. We want to illustrate characteristics which distinct Kant's version from his predecessors. For the sake of this, first, we express briefly Kant's view on this problem. Then, we briefly study the distinction between knowable and unknowable realm from the viewpoint of some brilliant philosophers. Finally, it is showed that kant's thought, because of some elements, is different from the others.
    Keywords: Kant, Phenomenon, nomenon, appearance, thing, in, itself