فهرست مطالب

مطالعات مدیریت گردشگری - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1390)

نشریه مطالعات مدیریت گردشگری
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1390)

  • مطالعات گردشگری
  • تاریخ انتشار: 1390/02/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیلا وثوقی، فضیله دادورخانی، سید حسن مطیعی لنگرودی، محمدتقی رهنمایی صفحه 1
    هدف از این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر رضایت گردشگران زمستانی با تاکید بر ویژگی های مقاصد اسکی است. از الزامات موفقیت در گردشگری رضایت گردشگر، یکی از ارکان اصلی نظام گردشگری، است. توسعه گردشگری بدون آگاهی از چگونگی رضایت گردشگران و عوامل موثر بر آن ممکن نیست. این مقوله اگر چه در همه انواع و گونه های متنوع گردشگری از عوامل کلی تبعیت می کند تفاوت های گردشگری با یکدیگر دارند ایجاب می کند که برخی از آنها مجزا مورد بررسی قرار گیرد. گردشگری زمستانی، پدیده ای متاثر از ویژگی های طبیعی، یکی از این گونه ها است. گردشگری زمستانی دلیل برخی از ویژگی های خاص از سایر انواع متمایز شده است و همچنین به دلیل اثرات مثبت و کارکرد مطلوب در توسعه برخی مناطق، اهمیت این بررسی ها را دو چندان میکند. محدوده این تحقیق دو تفرجگاه اسکی واقع در روستاهای شمشک و دربندسر است که به فاصله کمی از یکدیگر در شعاع عملکردی پایتخت قرار دارند. جامعه آماری تحقیق گردشگران اسکی هستند و نمونه گیری به صورت تصادفی از 150 نفر از گردشگرانی انجام شد که در اسفند ماه 1389 مراجعه کرده بودند روش تحقیق توصیفی –تحلیلی است و داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شده است. مدل معادلات ساختاری در این تحقیق استفاده شده است. بر همین اساس مدل فرضی متشکل از 5 ساختار پنهان و مبتنی بر 7 گویه یا مسیر فرضی، طراحی شد که در تحلیل داده ها گویه ها در سطح اهمیت 05/0 تایید شدند. نتایج نشان می دهد گردشگران از این مقاصد رضایت داشتند اما این رضایت بیشتر از آنکه ناشی از عرضه مناسب باشد متاثر از ویژگی های خاص منطقه و علاقه و انگیزه شخصی به ورزش اسکی است.
    کلیدواژگان: رضایت گردشگر، گردشگری زمستانی، شمشک و دربندسر
  • محمود ضیائی، لیلا فرمانی صفحه 29
    با توجه به اهمیت و نقش راهنمایان تور در ارائه خدمات به گردشگران و همچنین کم توجهی به موضوعات مربوط به راهنمایان تور در ادبیات گردشگری، این تحقیق به ارزیابی راهنمایان تور در ایران می پردازد. در این تحقیق با استفاده از مدل ارزیابی اهمیت – عملکرد، 31 ویژگی فردی و حرفه ای راهنمایان تور ایرانی در تورهای ورودی از نظر گردشگران اروپایی مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق در شهر تهران و در پایان سفر گردشگران صورت گرفت. نمونه مورد بررسی در این تحقیق 142 نفر و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که گردشگران اروپایی عملکرد راهنمایان تور ایرانی در ویژگی هایی مثل رفتار مودبانه، صداقت، همکاری با دیگر کارکنان خدماتی، رضایت شغلی، رسیدگی به شکایات مشتریان، ارائه خدماتی که در برنامه سفر وعده داده شده، برخورداری از دانش کافی از تاریخ و فرهنگ مقصد و نگرش مثبت و احترام به مشتریان را خوب ارزیابی کرده اند. اما همین یافته ها بر ضرورت ارتقا، و بهبود عملکرد راهنمایان در برخورداری از دانش عمومی جامع از مقصد، توانایی حل مسائل غیر منتظره در تور، قدرت بیان و توانایی ارائه مطالب، آشنایی با مسیرهای تور، زبان تخصصی، انعطاف پذیری و نقش فعال تر در ارتباط بین جامعه محلی و بازدید کنندگان تاکید دارد.
    کلیدواژگان: راهنمای تور، تورهای ورودی، ارزیابی اهمیت، عملکرد، ایران
  • غلامرضا کاظمیان، الهام آزادی صفحه 53
    مقاله حاضر در مورد قابلیت توسعه گردشگری شهری در مرکز شهر تهران با رویکرد مدیریت شهری نوشته شده است و در آن به یک سوال اصلی در مورد سنجش قابلیت توسعه گردشگری شهری در مراکز شهری و سوالات فرعی در زمینه ویژگی ها و قابلیت های مرکز شهر تهران پرداخته شده است. این مقاله با استفاده از روش کیفی و شیوه نظریه مبنایی برای گردآوری و تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. داده ها از طریق مصاحبه عمیق و مشاهدات میدانی گردآوری شده اند. نمونه مورد بررسی در این مقاله، 31 نفر از کنش گران شهری هستند که با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند در چهار گروه بخش دولتی، بخش خصوصی، بخش عمومی و شهروندان انتخاب شده اند. نتایج حاصل از الگوی پارادایمی نشان می دهد که گردشگری شهری در مرکز شهر تهران در حد قابلیت های آن توسعه نیافته است. راهکار تحقق این قابلیت ها، تبدیل مرکز شهر اقتصادی به مرکز شهر فرهنگی است. در این مقاله جایگاه کنونی مرکز شهر تهران و جایگاه ایده ال ممکن آن در یک الگوی سه بعدی ارائه و الگوی مناسب برای بالفعل کردن پتانسیل های توسعه گردشگری شهری در مرکز شهر تهران، الگویی تلفیقی از توسعه گردشگری فرهنگ محور و اقتصاد محور تشخیص داده شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری شهری، مدیریت شهری، مرکز شهر، تهران، نظریه مبنایی
  • رحمت الله فرهودی، لیلا حبیبی*، حسین حاتمی نژاد، مریم جعفری مهرآبادی، فاطمه سالاروندیان صفحه 85

    پژوهش حاضر در نظر دارد تاثیراتی که فضاهای فراغتی نظیر پارک بهشت مادران بر ابعاد مختلف اوقات فراغت زنان نظیر شیوه های گذران اوقات فراغت، ساعات آن، علل گذران و... دارد را مورد مطالعه قرار داده و میزان مشارکت و رضایت آنها را از چنین فضاهایی مورد سنجش قرار دهد. پارک مذکور به عنوان اولین پارک مخصوص زنان در شهر تهران احداث شده است و با توجه به کمبود پژوهش های مورد نظر در این زمینه مقاله حاضر می تواند به عنوان نقطه آغازی برای پژوهش در ارتباط با این فضاها تلقی شود. از این رو ابتدا با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه ای به جمع آوری اطلاعات مورد نظر پرداخته و سپس با استفاده از روش تحقیق مبتنی بر پرسشنامه از جامعه آماری مورد نظر نظر سنجی به عمل آمد. سپس آمار و اطلاعات خام با نرم افزار آماری spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین بعضی از متغیرها در ارتباط با ساعات اوقات فراغت زنان با آزمون های آماری فی – کرامر و اسپیرمن مورد تحلیل قرار گرفت و به بررسی تاثیرات و میزان معناداری بین آنها پرداخته شد. پس از تحلیل اطلاعات به دست آمده نتایج آماری حاکی از رضایت زنان از احداث چنین پارک هایی بوده و عملکرد این پارک به صورت کلی مثبت ارزیابی شده است. از طرف دیگر در مورد نقش متغیرها، متغیر مستقل میزان تحصیلات رابطه معناداری با متغیر وابسته ی ساعت اوقات فراغت آنها داشته است. در نهایت با توجه به رضایت زنان از یان فضاها به نظر می رسد که این نوع پارک می تواند به عنوان الگوی فضایی برای زنان کشورهای اسلامی مورد توجه قرار گیرد و یکی از عوامل موثر در شکل گیری انگیزه در زنان برای گذران مفید اوقات فراغت خود و مشارکت در فعالیت های فراغتی معرفی شود. بدیهی است که ساماندهی فعالیت های موثر و مفید برای زنان در این پارک ها باید مورد توجه مسئولان مربوطه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، زنان، فضاهای شهری، بوستان بهشت مادران
  • مهدی کروبی صفحه 111
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین منابع اطلاعاتی گردشگران و انتخاب مقصد است. همچنین ارتباط بین پوشش رسانه ها، تصویر ذهنی مقصد و انتخاب مقصد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شده است. در این راستا با استفاده از مبانی نظری موجود یک مدل مفهومی طراحی شد. مدل مفهومی تحقیق مشتمل بر پنج فرضیه است. به منظور سنجش مدل مفهومی از یک پرسشنامه بر خط به زبان انگلیسی استفاده شد. پرسشنامه از طریق چند وبگاه و پست الکترونیکی در اختیار گردشگران بالقوه با ملیت های مختلف قرار گرفته. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری تحلیل عاملی اکتشافی از نوع چرخش واریماکس و تحلیل رگرسیون ساده و چندگانه به روش گام به گام در محیط نرم افزاری SPSS انجام شد. نتایج تحلیل عاملی پنج بعد مکنون تصویر شناختی مقصد و چهار عامل رسانه ها و منابع ارتباطی را شناسایی کرد. نتایج بدست آمده از تحلیل های رگرسیون حاکی از تاثیر مثبت رسانه ها و منابع اطلاعاتی در انتخاب مقصد گردشگری است. افزون بر این یافته ها نشان داد که پوشش رسانه ها و منابع اطلاعاتی تاثیر و معناداری در شکل گیری تصویر ذهنی مقصد دارد. در پایان پیشنهادهایی برای مدیران و برنامه ریزان بر اساس یافته ها توصیه شده است.
    کلیدواژگان: _ ، ، منابع ارتباطی و اطلاعاتی، رسانه ها، تصویر مقصد گردشگری، انتخاب مقصد، تبلیغات
  • فرانک سیف الدینی، محمود شورچه صفحه 137
    مکان های گردشگری همواره نیازمند یک برنامه کلی و جامع است که با ظرفیت های کشش ناحیه گردشگری و میزان بازدید کننده سازگار باشد. مقاله حاضر سیستم مدل سازی ظرفیت کششی را تدوین و تبیین می کند که به مدیران نواحی گردشگری این امکان را می هد تا برآوردهای کمی را که از شرایط یک ناحیه گردشگری بدست می آید با استانداردهای ظرفیت کشش تطبیق دهند. این مقاله مدل مدیریت سازگار آثار تاریخی را جهت تعیین وضع موجود سایت معبد آناهیتا، ناحیه گردشگری به لحاظ شرایط فیزیکی-اجتماعی موجود در آن و انطباق آن بر ظرفیت های کشش فیزیکی و اجتماعی است را تدوین و به کار می گیرد. به دنبال چنین نتایجی، همچنین مدیر نیازمند آگاهی از میزان ظرفیت کشش ناحیه گردشگری است که برای تعیین میزان ظرفیت کشش ناحیه گردشگری نیز از مدلهای ظرفیت کشش فیزیکی، ظرفیت کشش واقعی و ظرفیت کشش موثر در نمونه مورد مطالعه استفاده شده است. روش آزمون وزن دهی چند ویژگی ظرفیت نیز جهت انتخاب بهترین عمل مدیریتی، برای دست یابی به سازگاری با استانداردهای موجود در ظرفیت کشش معرفی می کند. مدل AMM خطاهای ایجاد شده ای که ممکن است توسط یک مدیر در تعیین وضعیت ناحیه گردشگری رخ دهد را از طریق بکارگیری قانون بیز به حداقل می رساند. در روش MASTEC از حدود قابل قبول تغییرات و مدیریت اثر بازدیدکنندگان همچنین تصمیم سازی چند ویژگی، برای انتخاب بهترین عمل مدیریتی و حداکثرسازی عملکرد مورد انتظار مدیر در سایت معبد آناهیتا استفاده شده است. این در حالی است که عوامل بسیاری توانایی نواحی گردشگری را جهت بکارگیری سیستم مدل سازی ظرفیت کشش محدود می کند. استفاده از ابزارهای خاص حمایتی در کاربرد سیستم مدل سازی می تواند برخی از این قبیل محدودیت ها را رفع کند.
    کلیدواژگان: ظرفیت های کشش گردشگری، مدیریت سازگار اثر تاریخی، قانون بیز، تصمیم سازی چند ویژگی، معبد آناهیتا
  • احسان سلیمی سودرجانی، داود محمودی نیا، علی زارعی نمین، فرشید پورشهابی صفحه 179
    رشد اقتصادی، صنعت گردشگری، کشورهای اسلامی عضو D8، داده های تلفیقیدر این مطالعه با توجه به اهمیت صنعت جهانگردی و درآمدهایی که می توان از طریق این صنعت وارد کشورهای توسعه یافته نمود به بررسی اثرات مخارج جهانگردی بر رشد اقتصادی کشورهای اسلامی عضو D8 پرداخته خواهد شد. برای این منظور از روش داده های تلفیقی جهت بررسی رابطه بین متغیرهای مورد نظر در طی دوره زمانی 1995-2006 استفاده شده است. نتایج مطالعه نشان دهنده آن است که درآمدهای ناشی از جهانگردی تاثیر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی این مجموعه از کشورها داشته است. همچنین تاثیر متغیرهای دیگر، مانند نیروی کار، نسبت تجارت به تولید ناخالص داخلی، سرمایه انسانی و تشکیل سرمایه ناخالص بر رشد اقتصادی این مجموعه از کشورها مثبت و معنادار بوده است. از اینرو پیشنهاد شود تا با افزایش سرمایه گذاری در صنعت جهانگردی و فراهم کردن امکانات رفاهی مورد نیاز این صنعت و نیز توجه به جاذبه های گردشگری در این مجموعه از کشورها، امکان بهره برداری هر چه بیشتر از پتانسیل های این صنعت به منظور افزایش رشد اقتصادی کشورها فراهم شود.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، صنعت گردشگری، کشورهای اسلامی عضو D8، داده های تلفیقی
|
  • Laila Vosoughi, Dr. F. Dadvar Khani, Dr.S.H.Motee Langarodi, Dr.M.T., Rahnamai Page 1
    The main objective of this research is to recognize the important factors of winter tourists’ satisfaction, with emphasis on ski resorts’ attributes. One of the most important requirements of successful tourism development is the tourists’ satisfaction as a main component of tourism system. Tourism development without awareness of tourists’ satisfaction is not possible. Winter tourism as a seasonal phenomenon has been growing in the recent years all over the world. Some attributes of winter tourism makes it different from other types of tourism, as a result, tourists’ expectations and perceived qualities are evaluated separately. Our research areas are two ski resorts located in Shemshak and Darbansar villages in the vicinity of Tehran. This study is a descriptive- analytic research and the data was collected using a self-structured questionnaire. The sample population of the research were ski tourists who visited these pistes in Esfand (20Feb - 20Mar) 1389, out of whom 150 people were randomly chosen. The method employed for measuring satisfaction of tourists was Structural Equation. Results indicate that tourists are satisfied with these destinations but this satisfaction is more due to the personal enthusiasm for ski and the area’s attributes, rather than a proper provision of supplies.
    Keywords: Key word: tourist satisfaction, winter tourism, Shemshak, Darbandsar
  • Dr. Mahmud Ziai, Leila Farmani Page 29
    Tour guides are frontline employees in the tourism industry who play an important role in providing informative and new experiences for tourists seeking exotic destinations like Iran. Success of the tourism industry very much depends on the performance of tour guides in each destination. Despite the importance of tour guiding in delivering a satisfied tour experience for package tourist, it has not attracted much of scholarly attention in the tourism discipline. Little research has been carried out in order to systematically examine the performance of tour guides throughout the world. This present research is aimed specifically at the assessment of attributes and performance parameters of tour guides in Iran. The evaluation here is based on the application of importance-performance analysis (IPA) factor as related to data assembled from incoming tours from European countries. IPA is a simple and useful technique in prioritizing decision options and resource allocation for an organization based on its product or service attributes. In this research, initially a list of all relevant tour guide attributes was documented based on an intensive literature review. After collating this data with advice obtained from well-informed experts including academics, tour operators, tour guides and officials from Iran’s Tourism Organization, and the Iranian Tour Guides Association, 31 relevant attributes were chosen. The next stage of this research required collection of tourists’ assessments of the relative importance of the tour guides’ attributes as expressed in the questionnaires provided for them, as well as the performance of their Iranian tour guides in these attributes. Data were collected in Tehran, from April to October 2010 at the end of their tours. A total of 270 copies of questionnaire were distributed between European tourists who travel in package tours to Iran. Among the returned questionnaires, 142 questionnaires were deemed complete and usable. The cronbach's alpha of all performance & importance questions was. 95.The rating of their individual Iranian guides incorporated the use of the 5 point Likert scale and the IPA matrix was used to quantify tour guides’ strengths and weaknesses based on the chosen attributes. The results of the IPA data indicate that for European tourists the Iranian tour guides performed well in attributes including, politeness, sense of humor, cooperation with other services staff, a good knowledge of the cultural and historical aspects of the tours, the respect paid to the customers, etc. The results also indicated that tour guides in Iran should aim to improve their proficiency in the guiding language, problem solving, flexibility, interpretation between tourists and the local people they meet, an in depth knowledge of the various destinations visited and of the planned routes, presenting brief information and abilities in good presentation skills. The results of this research illustrate that use of the IPA model can be an effective managerial tool in its application to the evaluation of Iranian guides. Based on the identification of their strengths and weaknesses the results will assist practitioners with the allocation of resources to be effective in the improvement of the Iranian tour guiding service.
    Keywords: tour guide, Importance, Performance Analysis, package tour, Iran
  • Dr. Gholamreza Kazemian, Elham Azadi Page 53
    This article is about the capability of urban tourism development in central district of Tehran with the urban management approach, dealing with a primary question about evaluation of urban tourism development capabilities of city-central districts and secondary questions about traits and capabilities of central district of Tehran. This research is a qualitative study, using “grounded theory” method as a tool for gathering and analysis of the data. Data has been collected through deep interviews and field observations. Our sample study is comprised of 31 urban actives that were selected by means of aimed sampling in four groups: state section, private section, public section, and citizens. Results drawn from the paradigm model show that urban tourism in central district of Tehran has not been developed enough to fulfill its capabilities. The Solution proposed is changing the economic central district to cultural central district. In this paper the present position of central district of Tehran and its probable ideal position have been shown in a three-dimensional model; and a pattern composed of both culture-based and economics-based tourism development has been recognized as a suitable pattern for actualizing tourism development potentials in central district of Tehran.
    Keywords: urban tourism, urban management, central district, Tehran, Grounded Theory
  • Dr. R.Farhoudi, L.Habibi, Dr. H.Hataminejad, M.Jafari Mehrabadi, F.Salarvandian Page 85

    This research aims to analyze the influence of leisure spaces such as Bheheshte madaran on various aspects of women’s leisure time including ways of spending this time, hours devoted to leisure activities, reasons of doing so etc., and also assess their level of satisfaction with and contribution to such places. The aforementioned park was established as the first park especially meant for women. Since there is not much research done in this field, this research can be a starting point in the study of these spaces. At first the information was gathered through librarian methods and secondary sources. Afterwards, 93 park-users were interviewed through questionnaires. The data collected were analyzed using SPSS, and then through Phi- Kramer, and Spearman tests the relationship of some variants such as age, education, and job, with women’s leisure time were investigated and their significances were discussed. Results revealed satisfaction of women with establishing of similar parks; and the performance of this park was generally evaluated as positive. Furthermore, outcomes demonstrated a significant relationship between the education level and the leisure time hours. In general, given the satisfaction of women with these kinds of spaces, this type of park can be considered as a paradigm for spaces especial for women in the Islamic countries and can work as an inducer to more effective way of spending leisure time and more cooperation in leisure activities. Needless to say, provision of activities that are effective for women in these parks is an issue authorities should attend to.

    Keywords: leisure, free time, urban spaces, park, leisure space
  • Dr. Mahdi Karoubi Page 111
    The main purpose of this study is to analyze the relationships among information sources, destination image and destination choice decisions of potential travelers. A conceptual model was generated on the basis of literature review in which five hypotheses were proposed. Research instrument administrated in the English language was used for this study. Data analysis was conducted in two stages. First, exploratory factor analyses using principal component method with Varimax rotation were conducted on destination image and information sources to examine their dimensionalities and psychometric properties. In the second stage, multiple regressions were used to test hypothesized relationships among all image factors, information sources and choice of Iran as a tourism destination. All of these procedures were performed using SPSS 17. The results confirmed that information sources have a significantly positive effect on destination image and choice decisions. The theoretical and managerial implications were drawn on the study findings.
    Keywords: information sources, Media, destination Image, destination choice, advertising
  • Dr. Faranak Seifoddini, Mahmood Shoorcheh Page 137
    Tourism locations are required to develop a general management plan that is consistent with visitor carrying capacities. This paper describes a carrying capacity modeling system that allows regions’ tourism managers to quantitatively determine whether the current state of a region’s tourism condition is in compliance with those standards or not. The modeling system uses an ex-post adaptive monuments management (AMM) model to determine whether the current state of a tourism region complies with the physical and social carrying capacities. Also the manager requires knowledge of the tourism carrying capacity, which in this article is determined by the use of physical, real and effective carrying capacities. The multiple attribute scoring test of capacity (MASTEC) identifies the best management action for achieving compliance. The AMM model addresses potential errors that can occur when inferring a monument state from resource/social conditions. The AMM model minimizes the likelihood of such decision errors by using Bayes’ rule to determine the state of tourism regions. The MASTEC method allows a manager to identify the best management action for bringing an incompliant monument into compliance with carrying capacities. Limits of Acceptable Change and Visitor Impact Management, and multiple attribute decision making maximizes the manager’s expected utility function subject to stochastic carrying capacity. Anahita Temple was selected to showcase the usage of these models. Several factors limit the ability of tourism regions to implement the carrying capacity modeling system. Using a spatial decision support tool to implement the modeling system lessens some of these limitations.
    Keywords: tourism carrying capacities, adaptive ecosystem management, Baye's rule, multiple attribute decision, making, Anahita Temple
  • Ehsan Salami Soderjani, Davoud Mahmoudinia, Ali Zareei Namin Page 179
    Given the importance of tourism industries and the revenues that can be imported to developing countries, in this current study, we have investigated the effect of tourism revenue on economic growth of D8 Islamic countries. For this purpose, we use panel data method with fixed and random effects estimator, during 1995-2006. The results show that the revenues from tourism have the positive and significant effect on economic growth of these countries. Also the effect of other variables, such as labor force, share of export to GDP, human capital and gross fixed capital formation on economic growth are positive and statistically significant. Hence we suggested that D8 countries increase investment in tourism industries and provide facilities to attract tourism.
    Keywords: Economic growth, Tourism revenue, D8 Islamic countries, Panel data method