فهرست مطالب

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 8 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • تقی پورابراهیم*، جعفر حیدری، ابوالقاسم خوشکنش صفحه 11
    از آن جایی که سبک های فرزندپروری بر جنبه های مختلف تحول نوجوان تاثیرگزار است و گرایش به مشاغل بخشی از هویت یابی را در نوجوانان تشکیل می دهد، پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه شیوه-های فرزندپروی با سبک های هویت یابی و گرایش به مشاغل در نوجوانان انجام شد. به این منظور تعداد 190 نفر از نوجوانان پسر سال سوم دبیرستان و مراکز پیش دانشگاهی شهر تهران به شیوه تصادفی خوشه-ای چندمرحله ای جهت شرکت در پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای به کار رفته در پژوهش شامل پرسشنامه شیوه ها و ابعاد فرزندپروری (رابینسون و همکاران، 2001)، پرسشنامه سبک های هویت یابی (برزونسکی، 1989) و پرسشنامه گرایش به مشاغل (نجفی، 1374) بود. پرسشنامه سبک های هویت یابی و گرایش به مشاغل توسط نوجوانان و پرسشنامه شیوه ها و ابعاد فرزندپروی توسط والدین تکمیل گردید. به منظور تحلیل آماری داده های پژوهش از روش تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که شیوه فرزندپروری مقتدرانه به طور معناداری توانست سبک هویت اطلاعاتی نوجوانان را پیش بینی کند. هم چنین یافته های پژوهش حاکی از آن بود که به طور معنادار شیوه فرزندپروری مستبدانه پیش بینی کننده سبک هویت سردرگم در نوجوانان می باشد اما هیچ کدام از شیوه های فرزندپروری گرایش به مشاغل انسانی و مشاغل ابزاری را پیش بینی نکردند (01/0>P).
    کلیدواژگان: شیوه های فرزندپروری، سبک های هویت یابی، گرایش به مشاغل
  • فاطمه صادقیان، عذرا اعتمادی صفحه 25
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مشاوره گروهی سایکودرام بر بازخورد سازمانی و سازگاری شغلی اجرا شد. روش تحقیق به صورت نیمه تجربی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان آموزش و پرورش شهرستان اصفهان هستند که براساس نمونه گیری 60 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش (30 نفر) و گواه (30 نفر) گمارده شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه پرسشنامه بازخورد کارکنان آلدرز (2000) و پرسشنامه سازگاری شغلی پورکبیریان (1386) است. اطلاعات تحقیق با استفاده از نرم افزار spss و با روش تحلیل کوواریانس داده ها تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که آموزش مشاوره گروهی سایکودرام بر بازخورد سازمانی و سازگاری شغلی تاثیر داشته است (p<0/05) و (p<0.01).
    کلیدواژگان: سایکودرام، بازخورد سازمانی، سازگاری شغلی
  • زهرا قاسمی*، مجید صفاری نیا، کیومرث فرحبخش صفحه 41
    انتخاب شغل یکی از جنبه های مختلف زندگی است، که انتخاب مناسب آن می تواند زمینه ساز احساس رضایت در سایر زمینه های زندگی شود. پژوهش حاضر برای تعیین اثر آموزش هدفگذاری شغلی بر دانشجویان سال آخر کارشناسی رشته روان شناسی دانشگاه پیام نور تهران در انتخاب اهداف شغلی خود، و تعیین شغل مناسب، براساس شناخت هرچه بیشتر نسبت به نیازها، اهداف، علایق، توانایی ها و متناسب با تیپ شخصیتی خود انجام شده است. پرسشنامه محقق ساخته انتخاب شغل، ابتدا در اختیار نمونه 80 نفری از دانشجویان قرار گرفته و پس از اصلاح نهایی بر روی یک نمونه 50 نفری از دانشجویان کارشناسی رشته روان شناسی پیام نور اجرا و سپس از بین آن ها 40 نفر آزمودنی به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (20=n) و کنترل (20=n)، برای اجرای روش آزمایشی از نوع پیش آزمون–پس آزمون جایگزین شدند. گروه آزمایش طی 10 جلسه، تحت آموزش هدف گذاری شغلی قرارگرفتند. یافته ها نشان داد که میانگین گروه آزمایش به طور معناداری از میانگین گروه کنترل بالاتر بود که این افزایش را به عمل آزمایشی نسبت داد. نتایج حاکی از اثربخشی هدف گذاری شغلی بر انتخاب شغل شرکت کنندگان است. یافته های حاصله از تمام خرده مقیاس های موجود در مقیاس انتخاب شغل (نگرش، انتظارات و توانایی انجام کار) نیز حاکی از تاثیر آموزش هدف گذاری شغلی بود.
    کلیدواژگان: هدفگذاری شغلی، انتخاب شغل، نظریه هدفگذاری
  • شهناز طباطبایی*، رضا زیاری، محبوبه حاجیان صفحه 56
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین سلامت عمومی و نوع نوبت کاری در 80 نفر از کارکنان شرکت تولیدی تهران سفالین ورامین، انجام شده است. سلامت کارکنان در هنگام کار باعث افزایش کارایی کل سیستم می گردد، در حال حاضر بخش قابل توجهی از سیستم های تولیدی به نوبت کاری اختصاص داشته و به تبع آن توجه به وضعیت کارکنان نوبت کار، اهمیت زیادی دارد. تحقیق حاضر ضمن معرفی اجمالی شرایط نوبت کاری و کاهنده سلامت عمومی ناشی از چنین شرایطی، در بیان راهکارهای بهبود شرایط کاری برای کارکنان نوبت کار با توجه به تجربیات محققین در ایران و برخی از کشورهای جهان می پردازد. در این پژوهش از پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ- 28 سوالی) با اعتبار 86/0 و روایی مورد تایید و هم چنین از فرم سوالیه اطلاعات فردی و شغلی–حرفه ای جهت جمع آوری داده های تحقیق استفاده شده است. علاوه بر این، آمار توصیفی و استنباطی (tدو گروه مستقل و تحلیل رگرسیون چند متغیری) به منظور تجزیه و تحلیل داده های آماری به کار گرفته شدند. یافته ها نشان داد که تفاوت معناداری بین سلامت عمومی نمونه های تحقیق که در نوبت کاری 12 ساعته اشتغال به کار دارند، در مقایسه با کارکنان در شرایط نوبت کاری 8 ساعته، مشاهده نمی شود. اما ارتباط معناداری بین سن، تحصیلات، سابقه کار، حقوق و نوع نوبت کاری با سلامت عمومی کارکنان (01/0=α)، مشاهده می شود. ارتباط معنی داری بین حقوق و نوبت کاری با سلامت عمومی کارکنان مشاهده می شود. ارتباط معناداری بین سن، تحصیلات، سابقه کار، حقوق و سلامت عمومی با نوع نوبت کاری کارکنان (01/0=α)، مشاهده می شود. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که بین دو متغیر سلامت عمومی و نوبت کاری، ارتباط معناداری وجود دارد. بنابراین، به علت اهمیت متغیرهای روان شناختی و تاثیر آن ها بر سلامت عمومی کارکنان، پیشنهاد می گردد انجام این گونه تحقیقات در واحدهای صنعتی افزایش یابد.
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، نوبت کاری، کارکنان، کارخانه، تهران سفالین ورامین
  • محمد قهرمانی*، زهرا آراسته نظر، محمدعلی معمار صفحه 69
    هدف این تحقیق مقایسه فرسودگی شغلی بین آموزشیاران دارای منبع کنترل درونی و بیرونی است. تحقیق از نوع کاربردی و روش آن توصیفی است که با بکارگیری نرم افزار SPSS از روش آماری تحلیل واریانس چندگانه و آزمون مجذور خی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه آموزشیاران زن نهضت سوادآموزی شهر تهران می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 205 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری در پژوهش حاضر، دو مقیاس کنترل درونی و بیرونی «راتر» و مقیاس فرسودگی شغلی «مسلش» بود. یافته های پژوهش نشان داد که بین منبع کنترل و مولفه-های فرسودگی شغلی رابطه معنی داری وجود ندارد. در بررسی اثر تعاملی متغیرها هم، نتایج نشان می دهد که هیچ یک از متغیرهای جمعیت شناختی بر مولفه های فرسودگی تاثیر ندارد.
    کلیدواژگان: منبع کنترل، فرسودگی شغلی، آموزشیاران نهضت سوادآموزی
  • رضوان سعادت، محمدرضا عابدی صفحه 85
    در سال های اخیر تحقیقاتی در مورد مشارکت کارکنان و حضور و روابط آنان در سازمان صورت گرفته است اما پژوهشی که به بررسی تاثیر شرکت در نشست های شغلی رشد- محور بر رضایت شغلی و سرزندگی پرداخته باشد صورت نگرفته است. هدف پژوهش در این مطالعه تاثیر شرکت در نشست های شغلی رشد- محور بر رضایت شغلی و سرزندگی کارکنان است. پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی همراه با پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان سازمان انتقال خون اصفهان بود. نمونه پژوهش 30 نفر از کارکنان این سازمان بود که به طور تصادفی بین گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. در ابتدای پژوهش تاثیر شرکت در نشست های شغلی رشد- محور بر رضایت شغلی و سرزندگی در دو گروه آزمایش و کنترل با استفاده از پرسشنامه رضایت شغلی اسمیت و سرزندگی رایان و دسی مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار 15SPSS تحلیل شد.در گروه آزمایش به مدت 7 جلسه شرکت در نشست های شغلی رشد محور اجرا گردید و مجددا میزان رضایت شغلی و سرزندگی در دو گروه آزمایش و کنترل مورد سنجش قرار گرفت.نتایج تفاوت های معناداری را بین دو گروه در زمینه تاثیر نشست های شغلی رشد- محور بر رضایت شغلی و سرزندگی نشان داد. بنابراین شرکت در نشست های شغلی رشد محور در افزایش رضایت شغلی و سرزندگی کارکنان موثر بوده است (01/0p<)
    کلیدواژگان: نشست های شغلی، رشد خود، رضایت شغلی، سرزندگی
  • پریسا یاسمی نژاد، محسن گل محمدیان*، ناصر یوسفی صفحه 110
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ویژگی سلامت معنوی با میزان درگیری شغلی در اعضای هیات علمی است. روش تحقیق، از نوع همبستگی بود و جامعه آماری متشکل از کلیه اعضای هیات علمی زن و مرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول در سال 90 بود. نمونه مورد مطالعه (66 نفر) با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های درگیری شغلیس کانونگو (1982) و پرسشنامه سلامت معنوی آلیسون _ پولوتزین (1982) بود. روش تجزیه و تحلیل داده ها شامل همبستگی ساده پیرسون و رگرسیون چندمتغیره بود. تحلیل داده ها نشان داد که به طور کلی ابعاد سلامت معنوی با درگیری شغلی همبستگی مثبت و معنی دار دارند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که 36/. درصد واریانس درگیری شغلی توسط متغیرهای پیش بین سلامت مذهبی و وجودی قابل تبیین است (01/0 < (P. یافته ها اهمیت توجه به سلامت معنوی و مذهبی در سازمان را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: درگیری شغلی، سلامت معنوی، اعضای هیات علمی
|
  • T., Pourebrahim*J., Heydari.A., Khoshkonesh Page 11
    Parenting styles effect on adolescent developmental dimensions and job tendency is dimension of Identify. The purpose of this study was to investigation relationships among parenting styles, identity and job tendency in adolescents. Research sample were 190 boys students that selected cluster randomly from high school and pre-colleges in Tehran city. Research instruments included: 1) Identity Style Inventory, 2) Job Tendency questionnaire, and 3) Parenting Styles questionnaire. The results of analysis multiple regression showed that there were positive significant relationships between authoritative parenting style with informational identity style and authoritarian parenting style with confuse identity style. Also, results revealed that there is not significant relationship between parenting styles and job tendency. So parenting styles anticipate identity styles but do`nt anticipate job tendency based Roe`s jobs categorization.
    Keywords: Parenting styles, Identity styles, Job tendency, Adolescence
  • F.Sadeghian., O. Etemadi Page 25
    This research has been done with the aim of effectiveness psychodrama group counseling on Organizational feedback and job adjustment among isfahan`s educational employees. Research method is quati-exprimental of pre-test and post-test. Statistical social consist all the isfahan`s educational employees. The sample consisted of 60 employees. The randomly 30 employees select to experimental group and 30 employees select to control group. Measurement tools included Alder`s questionnaire (2000) and Purkabirian`s Job adjustment questionnaire(1386s.c.). Data were analyzed with spss13 and result showed that psychodrama group counseling has the effect on Organizational feedback and job adjustment (p<0.01), (p<0.05).
    Keywords: Psychodrama, Organizational feedback, Job adjustment
  • Z. Ghassemi *, M. Saffarinia, K. Farahbakhsh Page 41
    Career choice is one of the various aspects of life that an appropriate choice can be background of the feeling of satisfaction in other aspects of life. This research was studying the effect of training career goal setting on choosing career goals، and determining the appropriate career، based on more understanding on their needs، goals، interests، capabilities and proportional to personality type for psychology’s students (B. A) of Payame Noor University of Tehran. The first، the researchconstruct questionnaire of career choice completed by a group 80 samples of student and then after final correction completed by 50 samples of psychology's student (B. A) of Payame Noor University and finally from among of those students 40 subjects were randomly selected، in two groups of experi-mental (n=20) and control (n=20) were placed for performing experimental study with pre-test and post-test. The experimental group was trained career goal setting in 10 sessions. Findings showed average score of experimental group were significantly increased rather than control group that can refer this increase to intervention. Results indicated the effectiveness of career goal setting on career choice of participants. Also findings of this training affect in career choice subscales such as attitude، expectations and ability to action.
    Keywords: career goal setting, career choice, goal setting theory
  • Sh. Tabatabaei*, R. Zeyari, M. Hajian Page 56
    The present article investigated relationship between general health and type of shift work in 80 staff of Tehran Sofalin Varamin Factory. It was descriptive and survey study. General health questionnaire and personal data sheet were used as tools. Descriptive statistics, t-test, multivariate regression was employed to analysis of data. Results showed that there were not significant differences between 12 and 8 hours staff. There were found significant relationships (α=0.01) between age, education, work experience, salary and shift work with general health of staff. Besides, there were significant relationships (α=0.01) between age, education, work experience, salary and general health with type of shift work. It can be concluded that there is relationship between general health and shift work, in other words, there are significant relationships between psychological and physical variables at the workplace. Researchers suggest conducting such researches with the purpose of keeping and promotion of general health of staff.
    Keywords: General Health, Shift Work, of Tehran Sofalin Varamin, Factory
  • M. Ghahramani.*, Z. Arastehnazar., M.A. Meemar Page 69
    The aim of the present research was to compare job burn out in adult instructors with external and internal locus of control. The study was applied and descriptive and used SPSS to analyze data using multivariate analysis of variance and Chi Square tests. The target population was all female adult instructors employed in the Iranian government's literal movement program in the City of Tehran. Thus, using cluster random sampling, 205 participants were selected for this study. Two scales, namely, Ratter's Internal - External Locus of Control Questionnaire and Maslach's Burnout Inventory were used. Results showed that there was a significant difference between external and internal control subjects in emotional exhaustion. Participants showing external locus of control showed more emotional exhaustion that participants showing internal locus control. Furthermore, subjects showing external locus of control expressed significantly more depersonalization that their internal locus of control counterparts. No significant difference was found between the two groups as far as personal non accomplishment was concerned. Interesting interaction effects were also observed: single external locus of control instructors showed significantly more emotional exhaustion than married internal locus of control subjects. Furthermore, married subjects who were educated at bachelor's level and were classified as having internal locus of control, expressed more effectiveness and accomplishment in their jobs than those with high school diplomas and associate degrees. The same pattern was noted for instructors who had more than five years of work experience as compared to other groups.
    Keywords: Locus of control, Job burnout, Adult instructors
  • R. Saadat., M. R. Abedi Page 85
    Whereas many researches have been done for study worker participation, relationship between workers, antecedents and outcomes and effect of worker representation on persons and organizations, but a little research have been done to study the effect of development-centered work councils on job satisfaction and vitality.Thus is aim of this research survey the effect of dedelopment-centered work councils on job satisfaction and vitality in staff. Research is quasiexperimental design with control group. The research samples consisted of 30 workers who were randomly selected and have been to experiment at group (15) and control group (15). At start of research, with using 2 Questionaires Vitality and Job satisfaction between experiment and control group were examined. Data was collected with Deci&Ryan&Keshavarz Vitality Inventory, Smith Job-satisfaction Index.Data was analyzed with SPSS-15 for 7 meetings. Programs in work councils about vitality, Job satisfaction and Self-development between experiment groups were done and in the end of councils for again Vitality and Job satisfaction were examined. Result showed that there was meaningful differences between two groups in filed of Job Satisfaction and Vitality. The finding revealed that, participation in work councils was effective in increasing Job-satisfaction and Vitality was effective.(p<0/01).
    Keywords: Work councils, Self, development, Job, satisfaction, Vitality
  • P. Yseminejad., M. Golmohammadian. *, N. Yosefi Page 110
    This research was carried out with the purpose of Study the relationship of spiritual health and job involvement in academic staff of Islamic Azad University – Dezful branch. The sampling group consists of 66 persons were chosen through simple sampling method. The research instruments including spiritual health questionnaire (Palutzian & Ellison, 1982) and job involvement (Kanungo, 1982). Analyzing data through person correlation, showed that there is a positive significant relationship between spiritual health and job involvement. Using multiple regression denoted that existential and religious health are able to predict job involvement (RS=. /36). Findings indicated the importance of existential & religious health in organization.
    Keywords: spiritual health, job involvement, academic staff