فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال شصت و سوم شماره 4 (زمستان 1389)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال شصت و سوم شماره 4 (زمستان 1389)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه احمدلو، مسعود طبری، احمد رحمانی، حامد یوسف زاده صفحه 317
    این پژوهش برای تعیین اثرات تیمارهای مواد آلی (کود دامی و خاک برگ) بر جوانه زنی بذر و زنده مانی نهال دو گونه سرو نقره ای و زربین در نهالستان کلوده آمل انجام پذیرفت. بذرها در گلدان های پلاستیکی در خاک رایج نهالستان (شاهد) و تیمارهای مختلف خاک شامل، 1) 5 قسمت خاک شاهد + یک قسمت کود دامی پوسیده جامد، 2) 5 قسمت خاک شاهد + یک قسمت خاک برگ، 3) 5 قسمت خاک شاهد + یک قسمت کود دامی پوسیده جامد + یک قسمت خاک برگ، در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار کاشته شدند. نتایج بعد از یکسال نشان داد که بیشترین درصد جوانه زنی و قدرت جوانه زنی هر دو گونه در تیمار 3 حاصل شد. در هر دو گونه اندازه سایر صفات جوانه زنی در تیمارهای کوددهی نسبت به خاک شاهد بیشتر بود. درصد زنده مانی به طور معنی داری در تیمار 3 بیشتر از خاک شاهد بود. اغلب صفات جوانه زنی گونه زربین عکس العمل بهتری نسبت به گونه سرو نقره ای نشان دادند ولی به لحاظ درصد زنده مانی اختلافی در این خصوص بین دو گونه مشاهده نشد. پیشنهاد می شود به منظور نیل به بیشترین میزان جوانه زنی بذر و زنده مانی نهال های سرو نقره ای و زربین از تیمار 3 استفاده گردد.
    کلیدواژگان: بذر، بستر کاشت، زنده مانی، عناصر تغذیه ای، نهال
  • ایمان اکبرپور، حسین رسالتی احمدرضا سراییان صفحه 331
    در این تحقیق جوهرزدایی کاغذهای روزنامه باطله به دو روش متداول شیمیایی و آنزیمی مورد بررسی قرار گرفت. جوهرزدایی شیمیایی کاغذ روزنامه باطله تحت شرایط: زمان تیمار10، 20 و30 دقیقه با استفاده از مواد شیمیایی پروکسید هیدروژن 1%، هیدروکسید سدیم 1%، DTPA 3/0%، سیلیکات سدیم 2% و ماده فعال ساز سطحی 15/0%، (براساس وزن خشک کاغذ باطله)، درصد خشکی10% به روش های شستشو، شناورسازی و ترکیب شستشو و شناورسازی به طور مجزا انجام شد. جوهرزدایی آنزیمی با استفاده از آنزیم سلولاز در غلظت های مختلف 025/0، 05/0، 1/0 و 2/0 درصد (براساس وزن خشک کاغذ باطله)، زمان تیمار10، 15 و20 دقیقه در محدوده pH 5/5-5، به روش شستشو انجام شد. نتایج حاصل نشان داد که افزایش مصرف آنزیم سلولاز از 025/0 به 1/0 درصد همراه با بهبود کارآیی جوهرزدایی، موجب کاهش تعداد و سطح ذرات جوهر در دو سمت توری و رویی کاغذ شد. زمانی که غلظت آنزیم سلولاز به2/0 درصد افزایش یافت، کارآیی جوهرزدایی کاهش یافت. نتایج به دست آمده از مقایسه ویژگی های ظاهری کاغذ روزنامه جوهرزدایی شده به روش شیمیایی و آنزیمی نشان داد که به کمک آنزیم سلولاز می توان به کاغذهای با ویژگی های ظاهری مشابه با روش شیمیایی رسید اما در مجموع، تیمارهای شیمیایی کاغذهای با تعداد و سطح ذرات کمتر و قابلیت جوهرزدایی بهتری را به وجود آوردند. در تمامی تیمارهای شیمیایی و آنزیمی انجام شده، سمت توری کاغذ تعداد ذرات جوهر بیشتر، سطح جوهر کمتر و کارآیی جوهرزدایی بهتری را در مقایسه با سمت رویی داشت.
    کلیدواژگان: جوهرزدایی، کاغذ روزنامه باطله، سلولاز، تعداد ذرات جوهر، سطح ذرات جوهر
  • علی اکرمی، کاظم دوست حسینی، مهدی فائزی پور، احمد جهان لتیباری صفحه 343
    در این تحقیق تاثیر پارافین و شرایط پرس بر خواص کاربردی و هم چنین زبری سطح تخته فیبر با دانسیته متوسط مورد بررسی قرار گرفته است. عوامل متغیر شامل پارافین در سه سطح صفر، یک و دو درصد، دمای پرس در دو سطح 170 و 180 درجه سانتی گراد و زمان پرس در دو سطح 4 و 5 دقیقه انتخاب شدند. خواص کاربردی MDF شامل مدول گسیختگی، مدول الاستیسیته، مقاومت برشی، جذب آب و واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب و هم چنین زبری سطح مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که استفاده از پارافین تاثیر معنی داری بر مدول گسیختگی و مدول الاستیسیته و مقاومت برشی تخته های مورد مطالعه نداشته است. در مورد تاثیر استفاده از پارافین بر خواص فیزیکی نیز مشخص شد که افزایش مصرف پارافین باعث کاهش جذب آب و واکشیدگی ضخامت MDF می شود. به علاوه استفاده از پارافین تاثیر معنی داری بر زبری سطح تخته ها نداشته است. دمای پرس بر جذب آب MDF اثر گذاشته و باعث افزایش آن شده اما بر سایر ویژگی های تخته تاثیر معنی داری نداشته است. افزایش زمان پرس نیز باعث کاهش جذب آب MDF شده ولی تاثیر معنی داری بر سایر خواص این فرآورده نداشته است.
    کلیدواژگان: تخته فیر با دانسیته متوسط، پارافین، دمای پرس، زمان پرس، خواص فیزیکی، خواص مکانیکی و زبری سطح
  • ترجیحات عمومی و تمایل به پرداخت برای حفاظت جنگل های استان مازندران (بررسی موردی: منطقه سلیمان تنگه ساری)
    حامد رفیعی، حمید امیرنژاد صفحه 355
    به دلیل اهمیت کارکرد و خدمات اکوسیستم های جنگلی، تعیین ارزش واقعی منابع جنگلی حائز اهمیت می باشد. این بررسی به برآورد ارزش حفاظتی جنگل های منطقه سلیمان تنگه در استان مازندران در سال 1386 می پردازد و عوامل موثر بر ترجیحات عمومی افراد، مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. در این پژوهش، با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط و مدل رگرسیونی لوجیت، تمایل به پرداخت افراد برای حفاظت این جنگل ها تعیین و عوامل موثر بر آن مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان داد که تمایل به پرداخت افراد جهت حفاظت از منطقه جنگلی سلیمان تنگه با متغیرهای درآمد، تحصیلات و دفعات بازدید رابطه مستقیم و با متغیرهای پیشنهاد (مبلغ پیشنهادی برای حفاظت از جنگل سلیمان تنگه) و سن رابطه منفی و معنی داری داشته است. متغیر دفعات بازدید، بیشترین کشش و اثر نهایی را به خود اختصاص داده است، لذا، می توان آن را به عنوان مهمترین عامل جهت پذیرش مبالغ پیشنهادی جهت حفاظت از جنگل های سلیمان تنگه ساری تلقی کرد. پس از برآورد تابع لوجیت، متوسط تمایل به پرداخت ماهیانه هر فرد 15/7360 ریال و همچنین متوسط تمایل به پرداخت سالانه هر خانواده جهت حفاظت از این جنگل ها 20/274613 ریال برآورد شد.
    کلیدواژگان: ارزشگذاری مشروط، تمایل به پرداخت، ساری، سلیمان تنگه
  • آرزو سلطانی، تقی شامخی، سید محمد سعید نوری نایینی، عباس عرب مازار صفحه 369
    منابع جنگلی نقش مهمی در رفاه و کاهش فقر در مناطق روستائی و عشایری دارند. در این تحقیق اثر درآمد حاصل از منابع جنگلی بر شاخص های فقر و توزیع درآمد در حوزه آبخیز تنگ تامرادی در استان کهگیلویه و بویراحمد مورد بررسی قرار گرفت. برای گردآوری داده های تحقیق از پرسشنامه استفاده شد. با استفاده از خط فقر در مناطق روستائی استان کهگیلویه و بویراحمد سال 1383 و تعدیل آن برای سال تحقیق، شاخص های فقر نسبت سرشمار، شکاف فقر، فوستر گریک و توربک (2=)، سن و همچنین ضریب جینی در دو مرحله: اول با در نظر گرفتن درآمد حاصل از جنگل در درآمد کل خانوار و دوم؛ بدون در نظر گرفتن این درآمد، محاسبه شد. با استناد به سند توسعه استان کهگیلویه و بویراحمد، مشاهدات محلی و نظر کارشناسان محلی؛ تعدادی فعالیت مناسب برای توسعه محلی انتخاب شده و با استفاده از شبیه سازی، اثر توسعه هر فعالیت بر وضعیت فقر و توزیع درآمد، همزمان با حذف درآمد جنگل (حفاظت جنگل) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که کلیه شاخص های فقر و نابرابری با حذف درآمد جنگل افزایش می یابند. بنابراین سیاست های سخت گیرانه حفاظت از محیط زیست با محدود کردن دسترسی مردم محلی به منابع جنگلی، می تواند فقر و نابرابری را در بین خانوارهای روستائی و عشایری در مناطق جنگلی افزایش دهد. در میان فعالیت های مناسب برای توسعه محلی اقداماتی نظیر توسعه باغداری (با حذف وابستگی به منابع جنگلی)، توسعه جاده و استخرهای پرورش ماهی (با کاهش میزان وابستگی به منابع جنگلی)، احیاء و بهره برداری از گیاهان داروئی (با اصلاح وابستگی مردم به منابع جنگلی) می تواند در کاهش فقر و حفاظت جنگل در منطقه مورد مطالعه موثر باشد. نتایج این تحقیق می تواند برای سیاستگذاران حفاظت جنگل و برنامه ریزان توسعه روستائی مفید باشد.
    کلیدواژگان: شاخص فقر فوستر گریک و توربک، شاخص فقر سن، ضریب جینی، خط فقر، توسعه محلی، حفاظت جنگل، کهگیلویه و بویراحمد، تنگ تامرادی
  • اعظم سلیمانی، وحید اعتماد، محسن کلاگری، منوچهر نمیرانیان، انوشیروان شیروانی صفحه 387
    گونه پده (Populus euphratica Oliv.) در مناطق وسیعی از ایران به طور طبیعی انتشار یافته است. با توجه به دو پایه بودن این گونه، امکان تلاقی های درون گونه ای در شرایط طبیعی وجود دارد. بنابراین تکثیر جنسی و کشت نهال های حاصل از بذر به منظور دستیابی به توانمندی های ژنتیکی موجود در درون گونه و نیز انتخاب ژنوتیپ های پرمحصول و سازگار اهمیت دارد. به منظور تولید نهال بذری پده در دو شرایط کشت گلخانه (ماسه بادی) و شرایط آزمایشگاهی (درون شیشه ای) بذرهای درخت پده با هفت مبداء جغرافیایی انتخاب و به لحاظ درصد قوه نامیه و درصد زنده مانی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که مبداءهای جغرافیایی بذور در دو شرایط کشت، دارای اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد بودند ولی درصد قوه نامیه بذرهای مبداءهای مختلف اختلاف معنی داری را نشان نداد. در شرایط کشت آزمایشگاهی در کلیه مناطق بیش از 70 درصد بذر ها تبدیل به نهال شدند که در شرایط کشت گلخانه ای این رقم کمتر از50 درصد بود. با توجه به این که هزینه ها برای کشت در شرایط آزمایشگاهی بالا است، بنابراین کشت در شرایط گلخانه ای برای تولید نهال بذری منطقی تر به نظر می رسد. بذرهای با مبداء گتوند در شرایط کشت گلخانه ای با میانگین 46/44 درصد بالاترین بازده تولید نهال را داشت که این امر می تواند به دلیل توان تلقیح پذیری درختان این رویشگاه باشد. نتایج اندازه گیری طول ساقه و ریشه نهال های بذری نشان داد که نسبت طول ساقه به طول ریشه برای نهال های بذری مبداءهای مختلف دارای اختلاف معنی داری بوده ولی ارتباط رگرسیونی معنی داری بین طول ساقه و ریشه مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: پده، درصد قوه نامیه، کشت گلخانه ای، کشت درون شیشه ای
  • سیدمهدی علیزاده، باریس مجنونیان، علی¬اصغر درویش¬صفت صفحه 399
    شبکه جاده به عنوان نخستین مبنای سازماندهی زمین در طرح های جنگلداری نقش انکارناپذیری دارد. با طراحی مناسب شبکه جاده می-توان کارایی آن را افزایش و در عین حال هزینه ها را کاهش داد. به این منظور بررسی گزینه های مختلف در یک منطقه و گزینش گزینه بهینه بر مبنای عملکرد، ضروری است. طراحی شبکه با بهره گیری از روش های سنتی کند، وقت گیر و پرهزینه است. به همین دلیل برای کاهش هزینه و زمان طراحی از شمار گزینه ها کاسته که همین موضوع به کیفیت طراحی لطمه می زند. از طرفی روش های نوین طراحی با بهره گیری از GIS قابلیت تحلیل حجم بالایی از داده ها به صورت لایه های مختلف رقومی را با سرعت و دقت بالایی دارد و در نتیجه می تواند کیفیت، سرعت، هزینه و دقت طراحی را بهبود بخشد. هدف از این ارزیابی بهره گیری از GIS در طراحی و ارزیابی گزینه های مختلف شبکه جاده جنگلی برای بخش چلیر جنگل خیرود و ارزیابی قابلیت اجرایی آنها بر روی زمین بوده که ضمن حفظ اصول اولیه در طراحی، با کمینه طول جاده، بیشینه پوشش را به منطقه بدهد. ارزیابی نهایی بر پایه بررسی قابلیت اجرایی گزینه های مورد نظر بر روی زمین صورت گرفت. به این منظور ابتدا جاده موجود در بخش مورد بررسی با بهره گیری از GPS برداشت شد و از آن در طراحی گزینه های مختلف شبکه جاده بهره گیری شد. 18 گزینه شبکه جاده با بهره گیری از ضمیمه PEGGER در نرم افزار ArcView بر پایه اصول فنی و نیازهای جنگلداری طراحی و سپس همه گزینه ها به صورت رقومی در محیط GIS به روش های بکموند و زگبادن ارزیابی شدند. گزینه ای که با توجه به معیار ارزیابی بکموند و نیازهای مدیریتی، به عنوان بهترین گزینش شد، در جنگل شیب سنجی و تغییرات لازم بر آن اعمال شد. طراحی و ارزیابی گزینه های مختلف بدون بهره گیری از GIS با توجه به حجم بالای داده های قابل تصور نیست و بهره گیری از این ابزار بررسی بهبود روش های طراحی را اثبات می نماید.
    کلیدواژگان: شبکه جاده، گزینه جاده، روش بکموند، روش زگبادن، GIS، PEGGER، GPS
  • یحیی همزه، الهام آزاده، سهیلا ایزدیار، محمد لایقی، علی ابیض، یوسف اسدالهی صفحه 409
    پتانسیل استفاده از پسماندهای لیگنوسلولزی ساقه کلزا برای حذف رنگ واکنشی Remazol Black B از محیط آبی با استفاده از محلول رنگ مصنوعی بررسی شد. نتایج نشان داد که با کاهش pH و دما، کارایی جذب این رنگ افزایش می یابد و از طرف دیگر با افزایش غلظت رنگ در محیط، ظرفیت جذب بیشتر می شود. سرعت جذب رنگ توسط این ماده نسبتا سریع است و در تمامی آزمون ها، غلظت تعادل در 20 دقیقه اول تیمار حاصل شد. مطالعات ایزوترم جذب با غلظت های مختلف نشان داد که فرایند جذب این رنگ بر روی پسماندهای ساقه کلزا هم از مدل لانگمویر و هم از مدل فروندلیچ تبعیت می کند ولی مدل لانگمویر با ظریب همبستگی بیش از 99/0 بهتر از مدل فروندلیچ با ضریب همبستگی 98/0 است. با استفاده از مدل لانگمویر، حداکثر ظرفیت جذب این رنگ 8/32 میلی گرم بر گرم محاسبه شد که در مقایسه با سایر مواد لیگنوسلولزی مطالعه شده، مقدار قابل قبول و مناسبی است.
    کلیدواژگان: جذب، رنگ واکنشی، Remazol Black B، پسماندهای لیگنوسلولزی، ساقه کلزا، پارامترهای فرآیندی، ایزوترم جذب
|
  • F. Ahmadloo, M. Tabari, A. Rahmani, H. Yousefzadeh Page 317
    This research was carried out to determine the effects of organic matter treatments (cattle manure and decomposed litter) on seed germination and seedling survival of Arizona cypress (Cupressus arizonica) and Mediterranean cypress (C. sempervirens var. horizontalis). Seeds in plastic pots were sown at nursery soil (control) and different treatments of soil including: 1) control soil + cattle manure (5:1)، 2) control soil + decomposed litter (5:1)، 3) control soil + cattle manure + decomposed litter (5:1: 1) in the nursery of Koloudeh، located in Amol city (north of Iran). The experiment was set up as randomized completely block design (RCBD) with four replications. The results after one year showed that seedlings of T3 obtained highest germination rate and germination energy. In both species other germination attributes were greater in organic matter treatments compared to control. Survival rate in T3 was significantly higher than that in control soil. Most of attributes in C. sempervirens responded better than C. arizonica but there was not significant difference in survival rate between two species. It can be suggested that in order to obtain the greater seed germination and seedling survival of Arizona cypress and Mediterranean cypress، it is better to use the T3 (control soil + cattle manure + decomposed litter).
    Keywords: Nutrition, Seed, Seedling, Soil, media, Survival
  • I. Akbarpour, H. Resalati, A. R. Saraeian Page 331
    In this research، deinking of waste newspaper was investigated by chemical and enzymatic methods. Chemical deinking of waste newspaper was accomplished under the following conditions: treatment time of 10،20 and 30 minutes، chemicals usage as hydrogen peroxide 1%، sodium hydroxide 1%، DTPA 0. 3% and surface active agent 0. 15% (based on oven-dried waste paper)، consistency of 10% by washing، flotation and combined washing and flotation processes، separately. Enzymatic deinking was carried out using cellulase enzyme at different concentrations of 0. 025، 0. 05، 0. 1 and 0. 2 percent (based on oven-dried waste paper)، treatment time of 10،15 and 20 minutes، consistency of 10% at a pH range of 5-5. 5 by washing process. The results obtained showed that increase of cellulase concentration from 0. 025 to 0. 1% along with improving the deinking efficiency decreased dirt count and dirt area at both wire and felt sides. Deinking efficiency was decreased as cellulase concentration increased to 0. 2%. In general، the results from comparison of the appearance properties of the waste newspaper deinked by chemical and enzymatic methods showed that papers with the same appearance properties as chemical method can be produced using cellulase. However، chemical deinking of waste newspaper resulted in papers with lower dirt count، lower dirt area and improved deinking efficiency. In all chemical and enzymatic treatments performed، wire side had higher dirt count and the lower dirt area compared to felt side.
    Keywords: Deinking, Waste Newspaper, Cellulase, Dirt Count, Dirt Area
  • A. Akrami, K. Doost Hoseini, M. M. Faezipour, A. Jahan Latibari Page 343
    In this study، effects of paraffin addition and pressing conditions on properties and surface roughness of medium density fiberboard have been studied. Variables including paraffin content at 0، 1and 2 percent، press temperature at 170° and 180° C and pressing time of 4 and 5 minutes were investigated. Modulus of rupture (MOR)، modulus of elasticity (MOE)، shear strength، surface roughness، water absorption and thickness swelling after 2 and 24 hours soaking in water were measured. The results indicated that paraffin addition had no significant effect on MOR، MOE، shear strength & surface roughness in MDF panels. In case of physical properties، adding paraffin generally caused decreasing water absorption and thickness swelling. Press temperature had significant influence on water absorption of MDF but no significant effect on other properties. Increasing press time resulted in a decrease in water absorption of MDF but it had no significant influence on other properties.
    Keywords: Medium Density Fiberboard, Paraffin wax, Press Temperature, Press Time, Physical Properties, Mechanical Properties, Surface roughness
  • Public preferences and willingness to pay for preservation of Mazandaran forests (Case study: Soleyman-tangeh (Sari))
    H. Rafiee, H. Amirnejad Page 355
    Determining the real value of forest resources, due to their significant function and ecosystem services, has a great importance. This study tries to evaluate and estimate preservation value of forest resources in Soleyman-tangeh in Mazandaran province and analyzes parameters affecting individual public preferences in 2007. Willingness to pay (WTP) of individuals was specified, using contingent valuation method (CVM) and Logit regression model and also effective factors on WTP, were studied. Results showed that individual preservation WTP in Soleyman-tangeh forest had direct relation with income, education and the number of visits but negative relation with bid and age. Number of visits had the greatest elasticity and marginal effect. Therefore it could be considered as the most important factor for accepting proposed preservation amount. The calculation of the expectancy of WTP using Logit Model led to 7360.155 and 274613.2 Rials monthly WTP per person and annual family pay amount for preservation purposes, respectively.
    Keywords: Contingent Valuation, Willingness to Pay, Preservation Value, Sari, Soleyman, tangeh
  • A. Soltani, T. Shamekhi Noori Naieni, A. Arabmazar Page 369
    Forestry makes a significant contribution to the alleviation of poverty. We examine an area in south – west of Iran in province of Kohgiloie and Boier Ahmad, watershed of Tange Tamoradi. We applied poverty and inequality measures to rural household data set to explore the impacts of forest resource extraction on household welfare. For collecting data, we used questionnaire. According to poverty line for rural areas of province of Kohgiloie and Boier Ahmad, we measure these poverty indices: Head Count Ratio, Poverty Gap ratio, FGT and Sen in two stages (with and without forest income). For measuring income inequality, Gini coefficient in two staged (with and without forest income) was used. We also used simulations of changes in the indices of poverty to explore that if the rewards from certain categories of income are raised, what will happen for poverty indices. For all simulation (are chosen based on development document of province and our observation), the income from forestry was set equal to zero. We investigated their effects on poverty indices if income of household increases from other sources increase in the price of cucumber, improving rural road condition, cultivate and collect Myrtus communis, fishery and orchard. Forest income contributed significantly to household's total income. Our findings suggested that natural resource extraction reduces both poverty and inequality, so that restricting access to forest will increase poverty. Results showed that increases in household income from all scenarios take a significant number of households above the poverty line and significant effect on poverty indices. The results of this study can help to improve rural household welfare and forest conservation.
    Keywords: FGT, Indices of Sen, Gini coefficient, Poverty line, Local development, Forest conservation, Kohgiloie, Boier Ahmad, TangeTamoradi
  • A. Soleimani, V. Etemad, M. Kalagari, M. Namiranian, A. Shirvani Page 387
    Populus euphratica Oliv. distributed naturally in the vast regions of Iran. Since it is a deciduas species، the interspecies hybridization is possible. Therefore sexual reproduction may lead to higher genetic diversity as well as higher productive and adapted genotypes. For seedling production، two greenhouses and in vitro cultures were compared and germination percentages were measured. Seeds were sampled from seven habitats in Iran and then planted in greenhouse and in vitro cultures. Linear regression was used to modeling the relationship between length of stems and roots. Significant differences (p=0. 05) were observed between the all provenances in greenhouse and in vitro cultures. In the in vitro culture in all seven habitats، survival percentage was more of %70. But In the Greenhouse cultures it was lower than %50. As the costs are higher in vitro culture، greenhouse culture of seedling is more logical. In the greenhouse culture، maximum survival percentage (%44/46) belongs to Gatvand region and this habitat is more tolerant than other ones.
    Keywords: Populus euphratica, Germination percentage, in vitro culture, greenhouse culture
  • S. M. Alizadeh, B. Majnounian, A. A. Darvishsefat Page 399
    Forest roads as the first basis of land organization in forest management units have an undeniable role. With appropriate planning of road network، performance can be highly increased while the extra costs decreased. Therefore، it is necessary to evaluate many road variants in an area to choose the optimal one with respect to technical criteria. Planning of road network using traditional methods is very time consuming، so due to decreasing the planning time، the number of variants decreases and this will decline the technical quality of planning. GIS-based planning methods have the capability of analyzing a great deal of data as different digital layers with high precision and speed، so they can help the planning process to be improved. The objective of this study was designing and evaluation of forest road network variants considering primary designing principles (minimum length-maximum coverage area) using GIS and assessment of their performance on the field. Final evaluation was carried out based on performance of variant on the field. Therefore، present road coordinate was determined using GPS and was used to plan road network variants. 18 road network variants regarding technical principles and forestry necessities were designed using PEGGER (ArcView extension). All variants were evaluated from a technical stand of view in GIS using Backmund and Segebaden methods. Regarding Backmund proposed variant and management necessities، the variant which was selected as optimal variant was checked in the field. Finally، the changes were applied on it. The results suggest the utility of GIS to improve planning methods.
    Keywords: Road network, Road variant, Backmund method, Segebaden method, GIS, PEGGER, GPS
  • Y. Hamzeh, E. Azadeh, S. Izadyar, M. Layeghi, A. Abyaz, Y. Asadollahi Page 409
    The potential of canola stalks for the absorption of Remazol Black B reactive dye from artificial aqueous solution was studied. The results indicated that the absorption efficiency increased with decreasing pH and temperature. Moreover، absorption capacity increased with increasing dye concentration in solution. Absorption rate of Remazol Black B on the canola stalks was fairly rapid and the equilibrium state was reached within 20 minutes in all experiments. Using various concentrations، absorption isotherm study showed that the Remazol Black B dye absorption is well described by both Langmuir and Freundlich models. Langmuir model (R2>0. 99) was better fitted than Freundlich model (R2>0. 98). The constants of Langmuir and Freundlich models were calculated and the highest adsorption capacity was found to be 32. 8 mg/g which is an acceptable value compared to other studied adsorbents.
    Keywords: Absorption, Reactive Dye, Remazol Black B, Lignocellulosic Waste, Canola Stalks, Process Variables, Absorption Isotherm